…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

T.V. Ένα ατέλειωτο σκουπιδαριό

Έστω και αν δεν περιμένει κανείς γενναίες αποφάσεις, μερικά πράγματα πρέπει να επαναλαμβάνονται.
"Ισπανοί κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι κατέληξαν πρόσφατα στα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με την τηλεόραση: Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται ως άνθρωποι μεγάλου κινδύνου.
Γιατί τα παιδιά διαθέτουν 16 ώρες κάθε εβδομάδα στην τηλεόραση (όσες ώρες διαθέτουν και για τη μελέτη των μαθημάτων τους) και παθαίνουν απίσχανση της οικογενειακής επικοινωνίας, αύξηση της λεκτικής και φυσικής τους βιαιότητας, ενίσχυση των εφιαλτικών τους ονείρων, μιμητική συμπεριφορά και παθητικότητα.
Οι ηλικιωμένοι, πάλι, υφίστανται προοδευτικές ζημιές στις διανοητικές και ψυχολογικές τους ικανότητες και ενισχύεται η γεροντική τους κατάπτωση.
Αν, τώρα, κάποιος προσθέσει και το ατέλειωτο σκουπιδαριό, που ρίχνει με τα πενιχρά του προγράμματα μέσα μας ο τηλεοπτικός δέκτης, αντιλαμβανόμαστε πόσο εύκολα μια τεχνολογική ευεργεσία μετατρέπεται σε κατάρα..." ("EL Pais").
Με το να περιμένει κανείς βελτίωση σ' αυτά τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τόσους αρμοδίους, ματαιοπονεί.
Οι τηλεθεατές, όμως, θα μπορούσαν να στραφούν σε άλλα μορφωτικά ή ψυχαγωγικά μέσα.
Και υπάρχουν πολλά.
Προσοχή στο γυάλινο κουτί
Συχνές οι επισημάνσεις και οι ανησυχίες. Τι γίνεται με την τηλεόραση; Πού πάει;
Μορφώνει η παραμορφώνει; Διαμορφώνει προσωπικότητες ή διαστρέφει ψυχές;
Ποιος άνθρωπος, ποιος κοινωνικός εργάτης, ποιος ηγέτης θα βγει από το γυάλινο κουτί για να εργασθεί, να μοχθήσει, να πονέσει τους συνανθρώπους του, να ανωτεροποιήσει την κοινωνία μας; Ποιος;
"Με όποιον δάσκαλο καθίσεις...".
Και δυστυχώς ο δάσκαλος αυτός δίπλα στο "γυάλινο" σεξ και τη "γυάλινη" βία, προσθέτει τώρα και τον "γυάλινο" τζόγο.
Είναι το τρίπτυχο των "αμαρτιών" που "εξαγνισμένες" πίσω από την παγερή γυαλάδα της μικρής οθόνης, προσφέρονται με μορφή "σοφτ" προς μαζική κατανάλωση.
Η σύγχρονη τηλεόραση, άλλωστε, έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με το εμπόριο και τις αξίες "χρήμα" - "κέρδος", παρά με τον πολιτισμό και τα υψηλά ιδανικά. Γι' αυτό και οι "μάγοι-δημιουργοί" της υιοθέτησαν την αρχή "οι ιδέες φεύγουν μόνο τα πάθη μένουν", διότι φυσικά θέλουν το κοινό να μένει πιστό στα κανάλια...
Τα παιδιά και η τηλεόραση
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία υπό την αιγίδα της UNESCO, ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι το ποσοστό των μαθητών του Δημοτικού με μαθησιακά προβλήματα ανέρχεται στο 25%. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο.
Ένας άλλος, επίσης, αποφασιστικός παράγων είναι η χρήση της τηλεόρασης από τα παιδιά.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν πρόκειται για χρήση, αλλά για κατάχρηση.
Όπως επισημάνθηκε: "Τα Ελληνόπουλα διαθέτουν περισσότερο χρόνο για την παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων απ' ό,τι τα παιδιά των ΗΠΑ, 32 ώρες την εβδομάδα έναντι 28. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλή επίδοση στα μαθήματα τους".
Και είναι επόμενο. Η τηλεόραση απορροφά την παιδική σκέψη. Τη μετατοπίζει. Δεν είναι μόνο ότι αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από τη σχολική απασχόληση.
Ασκεί τόση κυριαρχική επίδραση στον ψυχικό κόσμο του παιδιού, ώστε δύσκολα μπορεί κατόπιν να συγκεντρωθεί στα μαθήματα του.
Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους.
Η μόρφωση και η ψυχική καλλιέργεια των παιδιών τους απαιτεί ιδιαίτερη επαγρύπνηση.

Ο βόθρος ξεχείλισε...
Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μουλόπουλος, λέγει σε άρθρο του στο "ΒΗΜΑ" με τίτλο "Ο βόθρος ξεχείλισε - Η κοινωνία είναι εθισμένη στο απόλυτο ναρκωτικό της τηλεόρασης":
Ήταν μοιραίο να συμβεί. Όταν αφήνεις τις χωματερές να ανθίσουν, θα πεθάνεις από τα δηλητήρια που παράγονται από τη σήψη των σκουπιδιών. Είναι λοιπόν υποκριτές όλοι αυτοί οι υπουργοί οι βουλευτές, τα κόμματα, οι πολιτικοί αναλυτές, οι talk showmen ("οι σκουπιδιάρηδες" θα τους ονόμαζα αν έτσι δεν υποτιμούσα αυτούς που μαζεύουν τα φυσικά σκουπίδια μας), οι οποίοι ζητούν τώρα -που τα βοθρολύματα μας έπνιξαν- μέτρα περιορισμού των τηλεοπτικών σκουπιδιών. Γιατί αυτοί είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος.
Είναι οι ίδιοι που τάιζαν καθημερινά με τις εκπομπές τους ή με την παρουσία τους το θεριό του τηλεοπτικού φασισμού. Που μπερδεύοντας εσκεμμένα την ελευθερία του λόγου με την ελευθερία της παραγωγής σκουπιδιών κατηγορούσαν για ολοκληρωτισμό όσους τολμούσαν να μιλήσουν για ωρολογιακή βόμβα η οποία θα σκάσει επί δικαίων και αδίκων.
Είναι οι ίδιοι που έχτισαν το βόθρο και έριξαν μέσα το θηρίο νομίζοντας ότι θα το καβαλικέψουν. Αλλά ο βόθρος ξεχείλισε και το θηρίο βγήκε έξω και τριγυρίζει ανεξέλεγκτο καταβροχθίζοντας όποιον βρει μπροστά του. Ακόμη και τους ίδιους τους δημιουργούς του.
...Φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε θεραπεία. Η τηλεόραση δεν είναι πλέον μόνο σκουπίδια, είναι κάτι χειρότερο: είναι το ναρκωτικό που παραλύει την κοινωνία
μας. Είναι ο θάνατος της πολιτικής, το τελικό όπλο εναντίον της δημοκρατίας.
Η κοινωνία μας είναι εθισμένη από το "απόλυτο ναρκωτικό", το πιο ισχυρό και το πιο επικίνδυνο εναντίον του οποίου δεν υπάρχει καμιά άμυνα και για το οποίο ουδείς ανησυχεί, ουδείς ζητεί την απαγόρευση του.
Αυτό το τετράγωνο, γκρίζο, ελαφρά καμπύλο πράγμα που με το πάτημα ενός κουμπιού ζωντανεύει και αρχίζει να ξερνάει πλαστικούς παραδείσους, ψεύτες πολιτικούς, ηδονοβλεψίες της ανθρώπινης μιζέριας, αίμα, βία και σπέρμα, βρίσκεται παντού, σε όλη την επιφάνεια και σε όλα τα υπόγεια και τα ανώγεια της επικράτειας, έτοιμο να σκοτώσει την ψυχή, το νου, την ευφυΐα, την αισθητική, την υπόληψη των χρηστών. Νόμιμα και με την άδεια του κράτους.
Εστία παραγωγής των ιών της βλακείας, της υποκρισίας, του φανατισμού, του κομφορμισμού, της απάθειας, μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα της άβουλης μάζας, παράγοντας έναν στρατό από ζόμπι.
Δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Αν κάποιος μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο της, από το μάτι που υπνωτίζει, θα κραύγαζε: "Σπάστε την. Απαλλαγείτε από το μίασμα. Δεν μπορείτε να τη διορθώσετε. Μόνο να την καταστρέψετε".
Είναι πνευματική αναπηρία και δειλία το γεγονός ότι ελάχιστοι έχουν καταγγείλει τον κίνδυνο.
Όλοι μας υποκλιθήκαμε, όλοι μας συμμετέχουμε στις ανθρωποθυσίες στον ψεύτικο θεό και γι' αυτό όλοι μας θα πρέπει να περιμένουμε την καθαρτήρια οργή του αληθινού. Τον κεραυνό που θα μας μετατρέψει σε στήλη άλατος καθισμένους στην πολυθρόνα μπροστά από το κουτί.

"Εφημεριδάκι των Γονέων"
e-natural.gr

Προτεινόμενα άρθρα:

Το γάλα και η "πλύση" εγκεφάλου.Η χειρότερη πηγή ασβεστίου 
Τα 7 θαύματα του κόσμου
Αυτό που τρως... είσαι
Μία δίαιτα ηθικής: Η χαρά του να είσαι χορτοφάγος
Νηστειοθεραπεία
Γιόγκα 
Θεραπευτική Ύπνωση
Η διατροφή των Yogi
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ
Θαλασσοθεραπεία
Αποκαλύπτοντας το 'AIDS'
Το «χρυσάφι» των Ίνκας
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας 
Θρησκεία και Νέα Τάξη Πραγμάτων 
Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά Φασισμός 
Αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

Δεν υπάρχουν σχόλια: