…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

48 λόγοι για να γίνεις ολικά χορτοφάγος από σήμερα

Από VIVA.UK - Vegetarians International Voice for Animal
Διεθνής Φωνή των Βετζετέριαν για τα Ζώα

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι υποφέρουν πολύ λιγότερο από μια μεγάλη αλυσίδα από ασθένειες (οι οποίες χτυπούν περισσότερο τους κρεατοφάγους) και ζουν πολύ περισσότερο. Η φυτοφαγία είναι μια ιδανική δίαιτα για όλους. Οι ιατρικές πηγές σε αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι από τις πιο έγκυρες στον κόσμο (BMA-british medical
association, ADA-american dietetic association, WHO-world health organisation, PCRM-physiciaris committee for responsible medicine).

Οι ιατρικές πηγές σε αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι από τις πιο έγκυρες στον κόσμο (BMA-british medical association, ADA-american dietetic association, WHO-world health organisation, PCRM-physiciaris committee for responsible medicine).

* Τέλεια προστασία. Η φυτοφαγία προσφέρει προστασία από διάφορες ασθένειες λόγω του χαμηλού επιπέδου κεκορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικής πρωτεΐνης (ADΑ).
* Λιγότερα εγκεφαλικά. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ΒΜΑ).
* Καρδιακές ασθένειες - Νο 1 αιτία θανάτων. Στατιστικά, υπάρχουν πάρα πολύ λίγες πιθανότητες για έναν φυτοφάγο να πεθάνει από καρδιακές ασθένειες (ΡCRM).
* Καλύτερες γεννήσεις. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν εκτάκτως με καισαρικές τομές (ΡCRM).
* Ζεις περισσότερο. Οι φυτοφάγοι συχνά ζουν περισσότερο και υποφέρουν πολύ λιγότερο από διάφορες χρόνιες ασθένειες (ADΑ).
* Πρωτεΐνες. Οι φυτοφάγοι έχουν εξαιρετική υγεία. Η πρωτεΐνη δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας (US Government).
* Ψευδάργυρος. Τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι φυσιολογικά στους φυτοφάγους (ADΑ).
* Καταπολέμηση ασθενειών. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας, στεφανιαίας καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνων, χολόλιθου και εντερικών ασθενειών (ΒΜΑ).
* Καρκίνος-No 2 σε θανάτους. Τα ποσοστά καρκίνου στους φυτοφάγους είναι 25-50% λιγότερα (ΡCRM).
* Φολικό οξύ, βιταμίνη Β12. Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερη ποσότητα φολικού οξέως στο σώμα τους (ΒΜΑ).
* Δηλητηριάσεις. 95% των τροφικών δηλητηριάσεων προέρχεται από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα.
* Αρτηρίες. Οι φυτοφάγοι έχουν επιτυχώς αναχαιτίσει και αποτρέψει σοβαρές στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ADΑ).
* Πίεση. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι πολύ σπάνια σε φυτοφάγους (ΡCRM).
* Το κρέας είναι φόνος. Τα ποσοστά πρωτεϊνών που ταΐζονται σε κοπάδια που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή θα μπορούσαν να θρέψουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ινδίας και της Κίνας-2 δις ανθρώπους.
* Αλτσχάιμερ. Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι ή άνοια συνδέεται με κάποιες ουσίες που εντοπίζονται στο κρέας.
* Σίδηρος - η αλήθεια. Οι φυτοφάγοι έχουν τόσες πιθανότητες να πάσχουν από αναιμία όσες και οι υπόλοιποι (ADA, JBΜΑ).
* Διαβήτης. Ο διαβήτης είναι πολύ σπάνιο να αποτελέσει αίτιο θανάτου σε φυτοφάγο (ADΑ).
* Αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προφυλάσσουν από περισσότερες από 60 ασθένειες και τις βρίσκουμε σε μεγαλύτερο βαθμό στα φρούτα και τα λαχανικά.
* Χοληστερόλη. Η δίαιτα του φυτοφάγου μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης (η χοληστερόλη είναι στενά συνδεδεμένη με καρδιακές νόσους-τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη) (ΒΜΑ).
* Οξείδωση. Οι οξειδώσεις που προκαλούν σοβαρές ασθένειες προέρχονται από το μαγειρεμένο κρέας και σχεδόν καθόλου από τα φυτά.
* Τροφή για το μέλλον. Το 35% μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να τραφεί με μια δίαιτα βασισμένη στο κρέας. Μια δίαιτα φυτοφαγίας μπορεί να τους θρέψει όλους και πολλούς παραπάνω (Sir Crispin Tickell).
* Κατανάλωση. Η κατανάλωση λαχανικών είναι πολύ περισσότερο αποδοτική από το να ταΐζεις ζώα για παραγωγή κρέατος (WHO).
* Καθόλου σπατάλη. Χρειάζονται περίπου 10kg καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης -όπως σόγια- για να παραχθεί 1kg ζωικής πρωτεΐνης.
* Σπατάλες. Η ποσότητα σπόρων που χρειάζεται για να ικανοποιήσει την πείνα σε κάποιες περιοχές της γης είναι 40 εκατομμύρια τόνοι. Η ποσότητα που χρειάζεται για να ταϊστούν τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή στη Δύση είναι 540 εκατομμύρια τόνοι (United Nations).
* Από το στόμα των μωρών. Το 90% της πρωτεΐνης που ταΐζεται στα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή στη Βρετανία προέρχονται από φτωχές χώρες. Πρόκειται για χώρες που τα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό.
* Όξινη βροχή. Τα ζωικά περιττώματα των ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελεί μια σημαντική αιτία της ύπαρξης του φαινόμενου της όξινης βροχής στην Ολλανδία και στο Βέλγιο (Wageningen University).
* Παιδιά. Μια φυτική δίαιτα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, των βρεφών και των εφήβων (ADΑ, ΒΜΑ).
* Ο κίνδυνος της διεύρυνσης των ερήμων. Οι έρημοι του πλανήτη επεκτείνονται κάθε χρόνο στο μέγεθος της Αγγλίας και Σκωτίας. Τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη τροφή είναι η κύρια αιτία.
* 90%. Περισσότερο από 90% από όλη την αγροτική γη στη Βρετανία χρησιμοποιείται για να τραφούν ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή.
* Βρόχινα δάση. Τα δάση της βροχής καταστρέφονται για να βόσκουν τα βοοειδή που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. Με τη φυτοφαγία σώζουμε 4 περίπου στρέμματα δάσους κάθε χρόνο (CοrnelΙ University).
* Θαλάσσια τρέλα. Οι 17 σημαντικότερες για ψάρεμα θάλασσες στον κόσμο είναι στα πρόθυρα μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω του υπερβολικού ψαρέματος (United Nations).
* Σπατάλη νερού. Για την καλλιέργεια λαχανικών χρειάζονται 25 γαλόνια νερό ενώ για τα βοοειδή χρειάζονται 5.214 γαλόνια (University of California).
* Σπατάλη γης. Χρειάζεται πολύ λίγη γη για την κάλυψη των αναγκών των φυτοφάγων (στοιχεία για τη Βρετανία) (Reading University).
* Χημικά. Κάθε χρόνο στη Βρετανία χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων για τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. 50% από αυτά τα χημικά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου (Sοίl Association).
* Τα φυλακισμένα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελούν δεύτερο μεγάλο κίνδυνο για τη μεταβολή της θερμοκρασίας παγκοσμίως (αύξηση θερμότητας) (SAFΕ).
* Έλλειψη ευαισθησίας. Εκατομμύρια μοσχάρια, αρνιά και γουρούνια έχουν πλήρεις τις αισθήσεις τους όταν τα σφάζουν.
* Θάνατοι. Τα μοσχάρια τα αποσπούν βίαια από τις μητέρες τους μια ή δύο μέρες μετά τη γέννηση τους. Τα αρσενικά συνήθως σκοτώνονται.
* Καλή... διατροφή. Περίπου 850 εκατομμύρια κοτόπουλα στο Ηνωμένο Βασίλειο ταΐζονται καθημερινά με αντιβιοτικά. 72 εκατομμύρια πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες.
* Τρόμος για τις γαλοπούλες. 25% αυτών των πουλιών βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιου πόνου. Συνολικά το 70% των μεγάλων πουλιών που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή.
* Η σιωπή των αμνών. Το 20% των αρνιών πεθαίνουν από το κρύο, τον υποσιτισμό και διάφορες αρρώστιες.
* Βιαιότητα. Το 80% των αβγών προέρχονται από κακοποιημένες κότες που είναι αιχμαλωτισμένες σε ένα κλουβί ανά πέντε (όχι μεγαλύτερο από έναν φούρνο μικροκυμάτων).
* Βαρβαρότητα. Τα 4/5 από τα κοτόπουλα που τρέφονται για το κρέας τους έχουν σπασμένα κόκαλα, παραμορφωμένα πόδια κ.α. από τις άσχημες συνθήκες που κρατούνται.
* Οικονομία χώρου. Πολλά πτηνοτροφεία έχουν πάνω από 50.000 πουλιά που το καθένα πιάνει χώρο όχι μεγαλύτερο από μία τηλεφωνική συσκευή.
* Απελπισία. Οι περισσότερες πάπιες φυλακίζονται σε συνωστισμένα κλουβιά. Ποτέ δε βλέπουν το φως της ημέρας και ποτέ δε θα κολυμπήσουν στο νερό.
* Βράζονται ζωντανά. Το 1/5 από τα κοτόπουλα έχουν τις αισθήσεις τους όταν βράζονται ζωντανά για να αποβάλουν τα φτερά τους.
* Μιζέρια. Η πεντάμηνη ζωή ενός γουρουνιού είναι τα χημικά, τα αντιβιοτικά, ο συνωστισμός, οι ασθένειες και η βρωμιά. Φυλακίζονται σε ένα μεταλλικό κλουβί, δεν μπορούν ούτε καν να γυρίσουν και τρελαίνονται από το στρες.
* Κανένα έλεος. Το 24% των αγελάδων κυοφορεί όταν σφάζεται. Πολλές βρίσκονται κοντά στον τοκετό.
* Νόμιμος ακρωτηριασμός. Το 75% των μικρών γουρουνιών έχουν τα δόντια τους σπασμένα και τις ουρές κομμένες χωρίς αναισθητικό.

Με τη φυτική διατροφή σώζονται και οι άνθρωποι και τα ζώα. Προστατεύεται το περιβάλλον και είναι ότι πιο υγιεινό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος (Ρaul McCartney).
1. Βελτίωσε την υγεία σου
2. Προστάτευσε το περιβάλλον
3. Ταΐσε τον κόσμο
4. Σταμάτα τον Βασανισμό των Ζώων

Διεθνής Φωνή των Βετζετέριαν για τα Ζώα
VIVA.UK - Vegetarians International Voice for Animal
VIVA (12 Queen Square, Brighton ΒΝ 1 3FD)
Tel: 01273 777688
info@viva.org.uk


www.viva.org.uk