…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008

Τι πρέπει να ξέρει ο κάθε φίλος του καλού φαγητού

Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα,Β.Γ.Νοβοσέλοβ


Όλοι οι γιατροί του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: o σύγχρονος άνθρωπος δεν πεθαίνει από τα γηρατειά, άλλα από τις αρρώστιες.
Συνάμα το 90% των ανθρώπων, σύμφωνα με θλιβερή στατιστική, υποφέρουν από καρδιοαγγειακά και ογκολογικά νοσήματα. Και ξέρετε εσείς ότι η πρώτη αιτία ανάπτυξης αυτών των ασθενειών είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και, αν και αυτό μπορεί να είναι παράδοξο - κρέατος;
Γι αυτό όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων - η σωτηρία (των ανθρώπων) είναι στη χορτοφαγία.
Η «ηλιακή τροφή», περισσότερο φυτικής προέλευσης, έχει τη δυνατότητα σάμπως να μεταδώσει στον άνθρωπο την ενέργεια, υγεία, χαρά των καλοκαιρινών ημερών, γεμάτες με ήλιο.
Μπορούμε με διάφορους τρόπους να εξηγήσουμε την αφοσίωση στη χορτοφαγική διατροφή, από πανηγυρικό - «Εγώ δεν τρώω κανέναν», μέχρι προσγειωμένο και πρακτικό - «Έτσι ο οργανισμός μου εύκολα απαλλάσσεται από τη σκουριά». Αλλά η εμπειρία πολλών αιώνων επιβεβαιώνει, ότι η χορτοφαγία δίνει μόνο το όφελος.
Βέβαια δεν πρέπει να την θεωρούμε σαν πανάκεια απ’ όλες τις αρρώστιες. Αλλά να οι αποδείξεις.
Ο Σουηδός ογκολόγος Μπερβεν επισημοποίησε: μισό αιώνα πριν ο πληθυσμός της χώρας του τρεφόταν περισσότερα με τροφές από κρέας και o καρκίνος του στομάχου στις ογκολογικές ασθένειες καταλάμβανε την πρώτη θέση (πάνω από 50% των περιπτώσεων). Στη σημερινή εποχή στη διατροφή των Σουηδών υπερισχύει φυτική τροφή και το νούμερο αυτό μειώθηκε απότομα.
Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όλο και περισσότερο καταναλώνουν κρέας για κάθε άτομο της χώρας, καταλαμβάνουν την 21η θέση στο μέσο όρο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Μια ομάδα γιατρών στην Ινδία, η οποία για πολλά χρόνια παρακολουθούσε μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έβγαλε το εξής συμπέρασμα: 85% απ’ αυτούς που κατανάλωναν κρέας και τα παράγωγά του ήταν οξύθυμοι και επιθετικοί.
Την ίδια στιγμή 90% απ’ αυτούς που προτιμούσαν γαλακτοκομικά και φυτική τροφή ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι.
Γι αυτό υπάρχει επιλογή - να παραμείνεις να είσαι λαίμαργος και να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε αρρώστιες, ή να γίνεις χορτοφάγος και να πάρεις για βραβείο υγεία και μακροζωία.

Εσείς θέλετε να έχετε ήρεμο, ισορροπημένο χαρακτήρα, να απαλλαχτείτε από τις αρρώστιες, να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μεγάλη απόδοση στη δουλειά; H συνταγή, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είναι απλή: να γίνεις χορτοφάγος.

Απόδοση από το βιβλίο της Πέρμης «Τα μυστικά της ηλιακής τροφής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: