…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Συχνές ερωτήσεις για τη Χορτοφαγία



Αντιγραφή από το blog LIVE SUSTAINABLY - Ζήσε Βιώσιμα
από την
Ένωση Χορτοφάγων της Βρετανίας

Οι παρακάτω απαντήσεις στις πιό κοινές ερωτήσεις για τη χορτοφαγία θα καθησυχάσουν το μυαλό μας και θα διαφωτίσουν τους σαρκοφάγους φίλους μας.
 
Τι είναι χορτοφάγος; 
Χορτοφάγος είναι κάποιος που δεν τρώει το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά ή οποιοδήποτε υποπροϊόν σφαγείων όπως η ζελατίνη. Οι χορτοφάγοι ζουν με μια διατροφή δημητριακών, όσπριων, κελυφωτών (ξηρών)καρπών, σπόρων, λαχανικών και φρούτων, με ή χωρίς αυγά ελευθέρας-βοσκής, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε τίποτα που να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά ονομάζονται ολικά χορτοφάγοι(vegans).

Δεν είναι δύσκολο να είσαι χορτοφάγος;
Καθόλου. Οι¶Οιο χορτοφαγικές τροφές είναι ευρέως διαθέσιμες στα καταστήματα και τα εστιατόρια, είναι εύκολο να τις μαγειρέψουμε και πιθανότατα ήδη τρώμε πολλά χορτοφαγικά γεύματα όπως φασόλια, πατάτες, σαλάτες χωρίς καν να το βάλουμε στο μυαλό μας. Δεν είναι καθόλου θυσία να σταματήσουμε το κρέας όταν υπάρχουν τόσες πολλές εύγευστες συνταγές και τόσα πολλά νόστιμα τρόφιμα να δοκιμάσουμε. Επιπλέον¶επιπλέον θα έχουμε την ικανοποίηση της γνώσης ότι τρώμε μια υγιεινή διατροφή που δεν περιλαμβάνει το φόνο ζώων ή την κατάχρηση των πόρων της Γης.

Πού θα αγοράσω όλα αυτά τα νέα τρόφιμα για τη χορτοφαγική μου διατροφή;
Ακριβώς εκεί που αγοράζουμε όλα τα τρόφιμα - στις λαικές αγορές, στα καταστήματα τροφίμων και ακόμη στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στις βιολογικές λαικές. Τα χορτοφαγικά τρόφιμα και στη "πρωτογενή μορφή τους" ως δημητριακά, όσπρια και λαχανικά είναι ευρέως διαθέσιμα παντού.
 
Τι λέω στην οικογένεια μου και στους φίλους μου;
Δεν χρειάζεται να έρθουμε σε προστριβές, απλά συγκεντρώνουμε όσο πιο πολλές πληροφορίες για τη χορτοφαγία έτσι ώστε ήρεμα να μπορούμε να εξηγήσουμε την απόφασή μας. Κατόπιν προσπαθούμε να τους προσφέρουμε να δοκιμάσουν μερικά από τα εύγευστα χωρίς κρέας γεύματα που απολαμβάνουμε και τους αφήνουμε να κρίνουν και να αποφασίσουν από μόνοι τους.
 
Δεν είναι υποκριτικό που οι χορτοφάγοι φορούν ακόμα δέρμα ή εκμεταλλεύονται τις αγελάδες για το γάλα τους;
Υπάρχει ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για να γίνουμε ολικά χορτοφάγοι(vegan) - να σταματήσουμε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οποιαδήποτε άλλα ζωικά υποπροϊόντα. Αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, λίγοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν από κρεατοφάγοι vegan αμέσως. Η χορτοφαγία είναι ένα πολύ σημαντικό ενδιάμεσο στάδιο. Και ακόμα κι αν ποτέ δεν γίνουμε vegan, έχουμε ήδη έναν αντίκτυπο και έχουμε σώσει τις ζωές πολλών ζώων απλά με το που σταματήσαμε να τρώμε κρέας. Κάθε άλλο παρά υποκριτές είμαστε, μιας και καταβάλλουμε προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε προς το καλύτερο. Το πόσο μακριά θα πάμε με τη χορτοφαγία είναι δικό μας θέμα, αλλά όσο μικρό κι αν είναι το βήμα, δεν πάει χαμένο. Και ας μην αισθανθούμε ότι πρέπει να γίνουμε οι τέλειοι χορτοφάγοι σε μια ημέρα. Εάν ξεχάσουμε να ελέγξουμε τα συστατικά μιας τροφής και συνειδητοποιήσουμε ότι μόλις φάγαμε κάτι που περιέχει ζελατίνη, δεν πρέπει να νοιώσουμε ότι έχουμε αποτύχει. Ας κάνουμε¶Ας ένα βήμα κάθε φορά και να απολαμβάνουμε τη σταδιακή γνώση που αποκομίζουμε για το χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Το σημαντικό είναι ότι κάνουμε κάτι.

Δεν είναι όλοι οι χορτοφάγοι χλωμοί και άρρωστοι;
Αυτό το παλιό στερεότυπο δεν έχει ακόμα τελείως εξαλειφθεί. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ποικίλη, ισορροπημένη χορτοφάγο διατροφή συμφωνούν με τις σημερινές διατροφικές συστάσεις για μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε ίνες διατροφή. Γι’ αυτό και οι ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διατροφικά σχετιζόμενος διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση αίματος. Έτσι, εάν όχι για κανέναν άλλο λόγο, ας γίνουμε χορτοφάγοι ως χάρη στο σώμα μας!

Tί θα συμβεί εάν χρειαστεί να παραγγείλω ένα χορτοφαγικό γεύμα σε ένα εστιατόριο;
Δεν χρειάζεται να βρούμε ένα αποκλειστικά χορτοφαγικό εστιατόριο για να φάμε. Υπάρχουν πολύ λίγα εστιατόρια που μην προσφέρουν τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή. Η χορτοφαγία είναι ένα τόσο αναπτυσσόμενο κίνημα, που οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά να την αγνοήσουν. Σε περίπτωση που¶Σε περίπτωση ένα εστιατόριο δεν έχει τίποτα για μας, ας μη τραπούμε σε φυγή, ειδικά με τη προσφορά ενός πιάτου με ψάρι ή κοτόπουλο που είναι "δήθεν χορτοφαγικό" – σίγουρα δεν είναι! Απλά ας ρωτήσουμε ευγενικά εάν μπορούν να κάνουν κάτι ειδικά για μας. Ε¶Εάν δεν μπορούν, γιατί να κάνουμε παραχώρηση όταν υπάρχει αφθονία άλλων εστιατορίων πάρα πολύ πρόθυμων να βοηθήσουν.

Δεν είναι τα χορτοφαγικά τρόφιμα βαρετά;
Οι χορτοφάγοι δεν ζουν μια άθλια ύπαρξη με λίγα φύλλα μαρουλιού και βρασμένο ρύζι. Και ένα κανονικό χορτοφαγικό γεύμα δεν σημαίνει να αφαιρέσουμε το κρέας και να αφήσουμε τα λαχανικά. Με τις εκατοντάδες των διαφορετικών λαχανικών, των δημητριακών, των φρούτων, των οσπρίων και των ξηρών καρπών και των σπόρων που υπάρχουν, θα μπορούσαμε να ζήσουμε μέχρι τα 100 χωρίς να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για ευφάνταστα, θρεπτικά γεύματα! Και επειδή τα χορτοφαγικά τρόφιμα είναι φτηνότερα από μια διατροφή βασισμένη στο κρέας, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το να προσφέρουμε στον εαυτό μας ακριβότερες λιχουδιές όπως το σπαράγγι.

Δεν παίρνει πιο πολύ χρόνο να προετοιμαστούν τα τρόφιμα;
Ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσα πολλά θαυμάσια χορτοφαγικά πιάτα να δοκιμάσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε ειδικοί μάγειρες και να περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα. Μπορούμε εύκολα να μαγειρέψουμε καλά, θρεπτικά χορτοφαγικά γεύματα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Αλλά πώς θα πάρω αρκετά από τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η πρωτεΐνη;
Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για καλή υγεία. Στην περίπτωση της πρωτεΐνης, αυτή δεν βρίσκεται μόνο στο κρέας. Είναι επίσης παρούσα σε επαρκείς ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης και σε συνδυασμούς τροφίμων όπως τα όσπρια και τα δημητριακά. Στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: