…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

H διατροφή των Χούνζα


Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας δίνουν ο Νίκος Αγαδζανιάν και ο Αλεξέι Κατκόβ στο βιβλίο τους «Τα Εφεδρικά του Οργανισμού Μας» για τους αιωνόβιους, που ζουν στην πεδιάδα Χούνζα.
«Ο πληθυσμός αυτού του παραδείσου των 32 χιλιάδες κατοίκων δεν ξέρει τι σημαίνει αρρώστιες. Η μέση διάρκεια ζωής των Χούνζα είναι 120 χρόνια. Οι Χούνζα είναι χορτοφάγοι. Το καλοκαίρι αυτοί τρέφονται με ωμά φρούτα και λαχανικά και το χειμώνα – με αποξεραμένα στον ήλιο βερίκοκα, φύτρες δημητριακών και πρόβειο τυρί φέτα. Η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη των Χούνζα είναι 1993 θερμίδες, τα οποία έχουν 50 γρ. πρωτεΐνες, 36 γρ. λιπαρά και 365 υδατάνθρακές.
Ο Σκωτσέζος γιατρός Μακ Κάρρισον έζησε κοντά στην πεδιάδα Χούνζα 14 χρόνια. Αυτός κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι μόνο η διατροφή παίζει αποκλειστικό ρόλο στη μακροβιότητα αυτού του λαού. Εάν ο άνθρωπος τρέφεται λανθασμένα, τότε απ’ τις αρρώστιες δεν τον σώζει ούτε το ορεινό κλίμα.
Γι αυτό δεν είναι παράδοξο, ότι οι γείτονες των Χούνζα, οι οποίοι ζουν στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, υποφέρουν από πολλές ασθένειες. Η διάρκεια ζωής τους είναι 2 φορές λιγότερη.
Όταν ο Μάκ Κάρρισον γύρισε στην Αγγλία, έκανε ενδιαφέροντα πειράματα σε ένα μεγάλο αριθμό ζώων. Κάποια απ’ αυτά τρεφότανε με συνηθισμένη τροφή μιας απλής Λονδρέζικης εργατικής οικογένειας (άσπρο ψωμί, ρέγκα, ραφιναρισμένη ζάχαρη, κονσερβοποιημένα και βρασμένα λαχανικά). Στο τέλος σε αυτή την ομάδα άρχισαν να εμφανίζονται πολλές «ανθρώπινες αρρώστιες». Τα άλλα ζώα που ήταν στη διατροφή των Χούνζα σε όλη τη διάρκεια του πειράματος παρέμειναν εντελώς υγιή.
Έχει ενδιαφέρον ότι οι Χούνζα, αντίθετα από τους γείτονες, εξωτερικά μοιάζουν πολύ με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με την άποψη των ιστορικών, ιδρυτές των πρώτων κοινοτήτων Χούνζα ήταν οι έμποροι και στρατιώτες από το στρατό του Μέγα Αλέξανδρου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί στη διάρκεια της εκστρατείας στις ορεινές πεδιάδες του ποταμού Ινδού.»
Βλέπετε, ότι και οι Ευρωπαίοι μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια, αν θα τρέφονται σωστά. Οι τροφές με μεγάλη βιολογική αξία - ωμά φρούτα και λαχανικά και το χειμώνα - φύτρες δημητριακών, αποξεραμένα βερίκοκα δίνουν τη δυνατότητα σε ΌΛΟΥΣ να ζήσουν πολύ περισσότερο.
Οι Χούνζα έχουν ένα ρητό: «Γυναίκα Χούνζα δεν θα πάει με τον αγαπημένο της εκεί που δεν ευδοκιμούν οι βερικοκιές»

Απόδοση από το βιβλίο «Κάθαρση Οργανισμού» Τόμος 1ος
Βασίλης Καφαταρίδης























Αύγουστος. Μήνας αποξήρανσης φρούτων







































Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ - Ταξιδεύοντας στους Χούνζα