…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Οι μονομάχοι ήταν χορτοφάγοι βίγκαν

Σύμφωνα με νέες ανακαλύψεις ανθρωπολόγων Κάρλ Γκρόσμιντ και των συναδέλφων του από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης οι μονομάχοι της Ρώμης δεν ήτανε καλλίγραμμοι μυώδεις πολεμιστές, οι οποίοι τρώγανε ωμό κρέας στα διαλείμματα μεταξύ των αιματηρών αγωνισμάτων, άλλα παχύσαρκοι χορτοφάγοι, οι οποίοι είχαν προβλήματα με περιττά κιλά. Η καθημερινή τους διατροφή αποτελούσε από κριθάρι και όσπρια

Τέτοιο ξαφνικό συμπέρασμα  βγήκε βάση των αναλύσεων των οστών πάνω από 70 μονομάχων, οι οποίοι ήταν θαμμένοι στο αρχαίο νεκροταφείο μονομάχων κοντά στην Έφεσο, που κατά τη ρωμαϊκή εποχή ήταν πρωτεύουσα επαρχίας Μ. Ασίας. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν οι μονομάχοι τρεφόντουσαν με κρέας, τότε τα επίπεδα του στροντίου και ψευδάργυρου στα οστά θα ήτανε περίπου ίδιες. Στα ευρήματα των οστών τα επίπεδα του στροντίου ήταν πολύ ανεβασμένα, όπως είναι συνήθως στους χορτοφάγους.

Το παραπανίσιο λίπος γι’ αυτούς ήταν μια επιπλέον προστασία από όπλα. Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσμιντ οι αρχαίοι μονομάχοι κατανάλωναν σε τακτική βάση δημητριακά σε συνδυασμό με μαγειρεμένα όσπρια, κυρίως φασόλια – και αυτό σε δυναμωτικές δόσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ειδικός στην ιστοσελίδα του αυστριακού Πανεπιστημίου. Οι μονομάχοι, πριν τους αγώνες, συνήθιζαν να παίρνουν επιπλέον βάρος μέσω υπερτροφίας, αφού η έντονη προπόνηση θα οδηγούσε στο αντίθετο.

Για τα αρχαία ρωμαϊκά ψηφιδωτά, στα οποία εικονίζονται παλαιστές στις αρένες με καλλίγραμμα κορμιά, οι επιστήμονες έχουν τη γνώμη ότι αυτό ήταν ένα φόρος τιμής προς την παράδοση, η οποία προέρχεται από τον καιρό της Αρχαίας Ελλάδος.


Πηγές:


Σχετικά άρθρα:

Χορτοφαγία, Βικιπαιδεία


Δεν υπάρχουν σχόλια: