…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η διατροφή των Γιόγκι


Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της yoga, το φαγητό ταξινομείται σύμφωνα με τις αντιδράσεις που προκαλεί στο σώμα και στο νου. Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό χωρίζεται στις εξής τρεις κατηγορίες: SATTVIC (ηρεμία, γαλήνη) RAZASIC (δραστηριότητα) και TAMASIC (σκοτάδι, αδράνεια).
SATTVIC ΤΡΟΦΗ: Ηρεμεί, προσφέρει διαύγεια και πνευματική εξέλιξη. Περιέχει κυρίως φρούτα, καρπούς, σπόρους, λαχανικά (με πράσινα φύλλα), προϊόντα ολικής αλέσεως, μέλι, νερό, βιολογικό γάλα. Γενικότερα, περιλαμβάνει φρέσκα βιολογικά προϊόντα και όχι κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα.
RAZASIC ΤΡΟΦΗ: Τονώνει το σώμα αλλά ταυτόχρονα προκαλεί δραστηριότητα και υπερδιέγερση στο νου. Το razasic φαγητό περιέχει πικάντικα φαγητά, τονωτικά όπως καφές, τσάι, αυγά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρέας, ψάρι, σοκολάτα και γενικότερα αποφεύγεται από τους yogi.
TAMASIC ΤΡΟΦΗ: Βαραίνει το σώμα και θολώνει το μυαλό. Το tamasic περιέχει αλκοόλ και μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Τρόπος Μαγειρέματος
 Το σωστό για τους yogi είναι να γεμίζει το μισό στομάχι με φαγητό, το ¼ με νερό και το υπόλοιπο να παραμένει άδειο. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό μπορεί να αλλάξει τη φύση του. Οι καρποί γίνονται sattvic όταν μαγειρευτούν, ενώ το μέλι γίνεται "δηλητηριώδες" όταν μαγειρεύεται. Επίσης, η φύση της τροφής μπορεί να αλλάξει αν αναμειγνύονται διάφορα είδη τροφών (π.χ. razasic με tamasic)  ή με καρυκεύματα ή αν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, οι σπόροι πρέπει να ωριμάζουν ενώ τα φρούτα δεν πρέπει.
«Τρώμε για να ζούμε» και όχι "Ζούμε για να τρώμε"
Η ώρα στην οποία τρώμε και ο τρόπος με τον οποίο τρώμε είναι πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ (πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2 ωρών ή ακόμα καλύτερα 3-4 ωρών πριν από τον ύπνο). Το φαγητό πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένο. Η διάθεση του ανθρώπου που μαγειρεύει επηρεάζει πάντα το γευστικό αποτέλεσμα. Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο έτσι ώστε να το ευχαριστιόμαστε. Κάποιοι yogis προτιμούν να τρώνε φαγητό το οποίο είναι μαγειρεμένο από τους ίδιους ή από άλλους yogi.
Ναι στη χορτοφαγία
Για τους yogi η χορτοφαγία είναι πολύ σημαντική. To κρέας και το ψάρι όχι μόνο κάνουν κακό στη yoga αλλά είναι ενάντια σε έναν από τους βασικούς κανόνες της yoga (yamas) που διέπουν τη φιλοσοφία της και αναφέρονται στην έλλειψη της βίας. Παραδοσιακά, η διατροφή των yogi είναι λακτο-χορτοφαγική και αποφεύγονται τα αυγά και η ζωική σάρκα. Οι yogis πιστεύουν ότι την ώρα της σφαγής, ο φόβος του θανάτου διαπερνά τα κύτταρα του ζώου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς από τους κρεατοφάγους και ζουν πιο πολλά χρόνια. Τέλος, στις μέρες μας τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξίσου επικίνδυνα με το κρέας καθώς τα ζώα που μεγαλώνουν σε φάρμες ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και παίρνουν αντιβιοτικά και ορμόνες προκειμένου να παράγουν περισσότερη ποσότητα γάλατος, τα οποία περνάνε στο γάλα. Συνεπώς, σατβική διατροφή είναι μόνο αυτή η οποία δεν περιέχει καθόλου ζωικά προϊόντα.
Ελένη Ζωϊοπούλου, Δασκάλα Γιόγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: