…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Έμαθα να ταΐζω πάντα πρώτα τα ζώα - Tα ζώα δεν λένε ψέματα. Τα ζώα ως οδηγούς της ψυχής

«(...)Το πώς φερόμαστε στα ζώα καθρεφτίζει ποιοι είμαστε –τους φόβους, τις χαρές, τα όνειρα, τις πράξεις μας– σε κάθε άλλον τομέα της ζωής μας. (...) Γιατί θεωρώ τα ζώα ως οδηγούς της ψυχής; Γιατί η αγάπη για τα ζώα είναι ο εαυτός μου. Κάθε άτομο έχει ένα και μοναδικό πάθος ή ψυχική φωνή που δεν μπορεί –ούτε πρέπει– να αγνοηθεί. Αλλά πιστεύω ότι σ’ εκείνους οι οποίοι, όπως εγώ, νιώθουν βαθιά έλξη προς τα ζώα, τα τελευταία προσφέρουν ένα πλούσιο και ανταποδοτικό μονοπάτι προς την προσωπική αφύπνιση και μια ζωή πιο γνήσια και εμποτισμένη από την ψυχή».



Η εισαγωγή του βιβλίου της Σούζαν Τσέρνακ Μακελρόι τα λέει όλα. Το ίδιο και η αφιέρωση του βιβλίου της: «Στη μητέρα μου Ερμίν Τσέρνακ, που με έμαθε να ταΐζω πάντα πρώτα τα ζώα».
Τα «Φάρμα Μπράιτσταρ: ανάμεσα σε δυο ποτάμια», «Μια ευλογία από τα ζώα», «Μια γλώσσα της καρδιάς: επικοινωνία με τα ζώα», «Υπηρεσία», «Αγγελιαφόροι, όνειρα και οράματα» είναι μερικά από τα κεφάλαια του υπέροχου αυτού βιβλίου, που περιλαμβάνει (εκτός των άλλων) «ενθαρρυντικές και γενναιόδωρες ιστορίες» αναγνωστών της, τις οποίες η συγγραφέας μοιράζεται με ευχαρίστηση «μ’ ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, όπου αυτές –και τα ζώα τα οποία τιμούν– θα ζήσουν και θα διδάξουν και πάλι».
Και όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο Τζέφρεϊ Μουσάιφ Μάσον, συγγραφέας των έργων «Dogs Never Lie about Love» και «When Εlephants Weep», στο οπισθόφυλλο: «Πρέπει να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο! Θα ανοίξει το νου σας σε έναν εντελώς καινούργιο τρόπο σκέψης σχετικά με τα ζώα. Και, το πιο σημαντικό, θα ανοίξει την καρδιά σας, όπως άνοιξε και τη δική μου».
«Είναι αδύνατον» –συμπληρώνει– «να αντισταθείτε στη ζεστασιά και στη σοφία της μοναδικής φωνής της Σούζαν Τσέρνακ Μακελρόι. Οι ιστορίες της είναι προσωπικές, αληθινές και όμορφες. Γεμάτο σοφία και ενόραση, το βιβλίο “Τα ζώα σαν οδηγοί της ψυχής” θα σας εμπνεύσει, θα σας διδάξει και θα σας προκαλέσει».

  • Σούζαν Tσέρνακ Mακελρόι
  • «Tα ζώα σαν οδηγοί της ψυχής»,
  • εκδόσεις «Κέδρος»,
  • σελ. 309, τιμή 11,92
Αργυρώ Κ. Μώρου
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: