…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να γίνω χορτοφάγος;

Yoga On Line

 Οι άνθρωποι στρέφονται στην χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Κάποιοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, κάποιοι θέλουν πιο υγιεινή ζωή και κάποιοι θέλουν να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Κάποιοι άλλοι κάνουν αυτήν την αλλαγή γιατί αγαπούν τα ζώα και αρνούνται να τα φάνε. Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα στην υγεία και στο περιβάλλον μιας χορτοφαγικής δίαιτας και όχι άδικα: Υπολογίζεται ότι ένα 70% όλων των ασθενειών καθώς και το 1/3 όλων των καρκίνων σχετίζονται με τη διατροφή. Μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και για κάποιους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, του στομάχου, των πνευμόνων και του οισοφάγου).
Μερικοί λόγοι για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε την αλλαγή:


Θα απομακρύνετε τις ασθένειες
Η χορτοφαγική διατροφή είναι κατά κανόνα πιο υγιεινή, κυρίως στην παρεμπόδιση και στη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων και στη μείωση του καρκίνου. Μια χαμηλά σε λιπαρά, χορτοφαγική δίαιτα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει η εξέλιξη των νοσημάτων των στεφανιαίων αρτηριών.
 

Θα διατηρήσετε υπό έλεγχο το βάρος σας
Η συνήθης διατροφή - πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες - συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και των ασθενειών. Μια στροφή σε πιο υγιεινές συνήθειες βοηθάει όχι μόνο στο χάσιμο κιλών αλλά και στη διατήρησή σταθερού βάρους.
 

Θα ζήσετε περισσότερο
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την μακροζωία των χορτοφάγων από το ότι οι κάτοικοι της Okinawa στην Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια 30χρονη έρευνα σε πάνω από 600 κατοίκους. Το μυστικό τους; Μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα διατροφή που αποτελείται κυρίως από ανεπεξέργαστους, σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσια σε ίνες φρούτα και λαχανικά και σόγια.
 

Θα χτίσετε γερά κόκκαλα
Όταν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο αίμα το σώμα μας θα το πάρει απ' τα κόκκαλά μας. Το μεταβολικό αποτέλεσμα είναι οι σκελετοί μας να γίνουν πορώδεις και να χάσουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη λύση είναι η αύξηση λήψης του ασβεστίου μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορος, μαγνήσιο και βιταμίνη D που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας προκειμένου να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο.
Το ασβέστιο μπορείτε να πάρετε από τα φασόλια, το τόφου, το γάλα σόγιας και τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τη ρέβα.
 

Θα ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Πολλά τρόφιμα περιέχουν συστατικά που είναι ωφέλιμα για τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε φυτο-οιστρογόνα, τα -φυσικής προέλευσης- χημικά που μιμούνται τη συμπεριφορά των οιστρογόνων. Καθώς τα φυτο-οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, το να διατηρηθούν σε ισορροπία μέσω της διατροφής βοηθάει σε πιο ήπια συμπτώματα. Η σόγια είναι η πιο πλούσια πηγή φυτο-οιστρογόνων αλλά τα βρίσκουμε, επίσης, στα μήλα, στα παντζάρια, στα κεράσια, στο σκόρδο, στις ελιές και στα δαμάσκηνα.
 

Θα καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα
 Το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι θα καταναλώνετε περισσότερες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή των αχρήστων από το σώμα. Το κρέας δεν περιέχει ίνες. Όσοι τρώνε πολύ κρέας τείνουν να έχουν περισσότερο προβλήματα δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Προτεινόμενα άρθρα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: