…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Αντηλιακά – Πίσω από την ετικέτα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ SITE
THE ECOLOGIST
Δεν είναι αναπόφευκτο ότι η έκθεση στον ήλιο θα οδηγήσει στην φωτο-γήρανση (ξηρό, ζαρωμένο δέρμα), ή ακόμα και στο καρκίνο του δέρματος. Εντούτοις, ο ήλιος είναι τώρα επίσημα ο εχθρός – ενάντια στον οποίο οι αντηλιακές κρέμες είναι τα όπλα επιλογής μας.
του Pat Thomas
Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιώντας αντηλιακές κρέμες από μόνες τους για να αποτρέψουμε τη ζημιά στο δέρμα είναι σαν να προσπαθούμε να χάσουμε βάρος παραγγέλνοντας κόκα κόλα diet με μεγάλο MAC και τηγανητές πατάτες. Επειδή οι αντηλιακές κρέμες ενθαρρύνουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, μένουμε έξω στον ήλιο πολύ περισσότερο από όσο είναι έξυπνο ή ασφαλές. Λίγοι από μας εφαρμόζουν τις αντηλιακές κρέμες τόσο τακτικά ή τόσο παχιά όσο συστήνουν οι κατασκευαστές. Σε πραγματικές συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (spf, βλέπει κατωτέρω) που αναγράφεται στο μπουκάλι είναι πάντα παραπλανητικός.
Οι χημικές ουσίες που παρέχουν την προστασία από τον ήλιο είναι επίσης ενδεχομένως ερεθιστικές στο δέρμα, και το ερεθισμένο δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπές στη ζημιά από τον ήλιο. Επίσης η έρευνα που έρχεται στο φως δείχνει ότι μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι μιμητές των οιστρογόνων που παραμένουν στο περιβάλλον και στο σώμα. Ενδεχομένως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελέσματα αλλαγής του φύλου στους άνδρες και τα αγόρια, και σε καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών καθώς και σε αναπαραγωγικές ανωμαλίες στις γυναίκες.

Μύθοι σχετικά με τον ήλιο
Οι αντηλιακές χρησιμοποιούμενες κατάλληλα θα αποτρέψουν το ηλιακό έγκαυμα, αλλά τα στοιχεία περί προστασίας κατά των περισσότερων καρκίνων του δέρματος είναι αναποτελεσματικά. Οι αντηλιακές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκινώματος λεπιδωδών κυττάρων, αλλά η επίδραση τους στο σοβαρότερο καρκίνωμα βασικών κυττάρων και το πιό θανάσιμο κακοήθες μελάνωμα είναι αβέβαιη. Πράγματι, μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την κανονική χρήση αντηλιακών με υψηλότερα ποσοστά μελανώματος μεταξύ των ανδρών και καρκινώματος βασικών κυττάρων μεταξύ των γυναικών.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος του ανεφοδιασμού του σώματος με βιταμίνη δ – μεταξύ 75 και 90 τοις εκατό – παράγεται από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Η χρησιμοποίηση μιας αντηλιακής χαμηλώνει δραστικά τη δερματική παραγωγή της βιταμίνης Δ. Αυτό συνδυαζόμενο με τις στατική ζωή σε εσωτερικούς χώρους, αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών ανεπάρκειας βιταμίνης δ όπως ραχίτιδα, οστεομαλακία και οστεοπόρωση. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός θανάτων από τον καρκίνο του δέρματος θεωρείται στην περιοχή των 10.000 ετησίως. Οι πρόωροι θάνατοι από τους καρκίνους (στήθος, προστάτης και κόλον) που συνδέονται με την ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο υπολογίζονται σε δύο έως τρεις φορές αυτό τον αριθμό.
Χρήματα προστασίας
Πέρυσι η βρετανική αγορά αντηλιακών είχε τζίρο 182 εκατομμύρια λίρες. Ειδικότερα, οι κυβερνητικές συμβουλές για όλους εμάς να προστατευθούμε έχουν ωθήσει τις πωλήσεις των αντηλιακών με υψηλότερο παράγοντα προστασίας. Οι Spf 15 και spf 25 είναι τώρα οι δημοφιλέστερες βρετανικές επιλογές. Δυστυχώς όσο υψηλότερος ο spf τοσο περισσότερες χημικές ουσίες περιέχει η αντηλιακή κρέμα.
Η κύριαρχη μάρκα στη βρετανία είναι η Soltan, η οποίο έχει περίπου το 19 τοις εκατό της αγοράς. Η Ambre Solaire και η Nivea έρχονται μετά, ακολουθούμενες από τη Piz Buin και την Tesco.

Ασφαλής ήλιος

Ο αριθμός spf καθορίζει πόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε στον ήλιο πρίν πάθετε έγκαυμα. Εάν κανονικά κοκκινίζετε μετά από 20 λεπτά, ένα προϊόν με spf 15 θα επεκτείνει αυτό το διάστημα έως 15 φορές (δηλ. πέντε ώρες). Ο Spf ισχύει μόνο για την προστασία από την ακτινοβολία UVB, όχι από την επιβλαβέστερη υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA).
Το ηλιακό έγκαυμα είναι εύκολα αποτρέψιμο αποφεύγοντας τον ήλιο μεταξύ 11πμ και 2μμ. Μπορεί επίσης να αποτραπεί φορώντας τα κατάλληλα ρούχα. Το μέσο κοντομάνικο μπλουζάκι έχει spf επτά, και το 85 τοις εκατό των υφασμάτων που εξετάστηκαν σε μια αυστραλιανή μελέτη είχαν spf 20 ή και περισσότερο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1.Isotridecyl Salicylate, Octyl salicylate
Σκοπός: Φίλτρο UVB και αντισηπτικό
Επιπτώσεις στην υγεία: ερεθιστικά του δέρματος. Μερικά salicylates έχουν την δυνατότητα αναστάτωσης των ορμονών.
2.Βουτυλικό methoxydibenzoylmethane
Σκοπός: Φίλτρο UVA
Επιπτώσεις στην υγεία: αναφυλαξίες δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις και φλεγμονή. Η αμφισβητήσιμη σταθερότητα της Βουτυλικής methoxydibenzoylmethane στον ήλιο σημαίνει ότι μπορεί να διασπαστεί σε χημικές ουσίες που εμποδίζουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος ενάντια στο φως του ήλιου, αφήνοντας το πιό τρωτό στον καρκίνο του δέρματος και τη πρόωρη γήρανση.
3.Octocrylene
Σκοπός: Φίλτρο UVB που ανήκει στη οικογένεια των χημικών ουσιών cinnamate.
Επιπτώσεις στην υγεία: ερεθιστικό του δέρματος. Μερικά cinnamates έχουν την δυνατότητα αναστάτωσης των ορμονών. Έρευνα από τη Νορβηγική Αρχή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια δείχνει ότι αδύνατες δόσεις cinnamates μπορούν να προκαλέσουν τον πρόωρο θάνατο των ζωικών κυττάρων του δέρματος.
4.Γλυκερίνη
Σκοπός: Λιπαντικό - κάνει τις δερματικές κρέμες να εφαρμόζονται πιό ομαλά. Η γλυκερίνη μπορεί να προέλθει από επεξεργασία φυτών ή ζώων.
Επιπτώσεις στην υγεία: Μπορείνα ξεράνει το δέρμα, καθιστώντας τον πιό τρωτό στη ζημιά από τον ήλιο και επιρρεπέστερο στο να απορροφήσει άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες του μίγματος.
5.Υδροξείδιο καλίου
Σκοπός: ελέγχει τα αλκάλια
Επιπτώσεις στην υγεία: Ερεθισμός του δέρματος και ζημιά ματιών.
Βουτάνιο, isobutane και προπάνιο
6.Parfum
Σκοπός: άρωμα
Επιπτώσεις στην υγεία: Αλλεργιογόνο. Μπορεί να περιέχει τεχνητή μουσκιά(αρωματική ουσία) που έχει την δυνατότητα αναστάτωσης των ορμονών, είναι τοξική για το συκώτι και νευροτοξική. Ασθματικές αντιδράσεις και αντιδράσεις του νευρικού συστήματος όπως πονοκέφαλοι, ταλάντευση διάθεσης, κατάθλιψη, αφηρημάδα και ερεθισμό.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:
C12-15 αλκυλικό benzoate
Σκοπός: Συνθετικός ενυδατωτής και συντηρητικό
Triazone butamido Diethylhexyl
Σκοπός: φίλτρο UV
Polyglyceryl-3 Methylglucose distearate
Σκοπός: γαλακτωματοποιητής – κρατά το μίγμα ύδατος και ελαίων μαζί
C18-36 όξινος εστέρας γλυκόλης
Σκοπός: Συνθετικός ενυδατωτής
PVP/ hexadecene copolymer, acrylates/ vinyl isodecanoate crosspolymer
Σκοπός: Κρατούν το προϊόν κολλημένο στο δέρμα και βελτιώνουν την υδρο-αντίσταση
Γλυκόλη Dipropylene
Σκοπός: Διαλύτης
γόμμα Xanthan
Σκοπός: Υλικό δεσίματος(πύκνωσης), σταθεροποιητής
Αν και θεωρείται "φυσική ", η γόμμα xanthan παράγεται στο εργαστήριο με μια βιοτεχνολογική διαδικασία ζύμωσης από το μικροοργανισμό xanthomonas campestris.Η γόμμα Xanthan μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένη.
Dimethicone Parfum
Σκοπός: Συνθετικός ενυδατωτής βασισμένος στη σιλικόνη που σχηματίζει λεπτό φιλμ.
Επιπτώσεις στην υγεία: Ερεθισμός του δέρματος.
Methylparabenbutylparaben,, butylated hydroxytoulenetetrasodium EDTA,phenoxyethanol
Σκοπός: Συντηρητικά
Επιπτώσεις στην υγεία: Ερεθισμός του δέρματος, μετάδοση δερματίτιδας και αλλεργιών.
Μια ασφαλής αντηλιακή;
Ενώ είναι αδύνατο να γίνει μια αποτελεσματική κρέμα για τον ήλιο χωρίς χημικά ή μεταλλικά προστατευτικά, είναι δυνατό να γίνει μια κρέμα για τον ήλιο που είναι χαμηλή σε ερεθιστικά του δερματος και είναι χωρίς συνθετικά αρώματα ή πολυμερή προερχόμενα από το πετρέλαιο (ουσίες οπως τα πλαστικά που "κολλούν" την κρέμα στο δέρμα σας). Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν φραγμό ενάντια στον ήλιο από μέταλλα, όπως το τιτάνιο ή το οξείδιο του ψευδάργυρου, τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά από τα χημικά αντηλιακά.
Δοκιμάστε αυτές

Πηγή: live-sustainably.blogspot.gr