…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο ρόλος του Ζεόλιθου και Πυριτίου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της υγείας γενικά

Τίτλος πρωτότυπου "Ο ρόλος του Ζεόλιθου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης"

Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός Αν Καθηγητής Τμήματος
Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας

Το άρθρο που ακολουθεί έχει σκοπό να ενημερώσει για ένα φυσικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μιας σημαντικής ασθένειας των οστών. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση της οστεοπόρωσης ως συμπλήρωμα. Συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων. Αλλά ας αναφερθούμε λίγο και στην οστεοπόρωση ώστε να κατανοήσουμε την ευεργετικότητα που μπορεί να έχει ο Ζεόλιθος στην αντιμετώπισή της.

Ορισμός

Ο ορισμός της οστεοπόρωσης δόθηκε από τα διεθνή Ινστιτούτα υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2000 (National Institutes of Health, NIH), σύμφωνα με τον οποίο
η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή χαρακτηριζόμενη από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος. Σύμφωνα με τα ερευνητικά και ιατρικά δεδομένα η οστεοπόρωση έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της δομής των οστών συνέπεια αρκετών παραγόντων οι οποίοι σχετίζονται με την ηλικία και την οστική λειτουργία. Εξασθενημένη δομή οστών σημαίνει επιρρεπή οστά σε κατάγματα. Η Οστεοπενία (ηπιότερη, μορφή του προβλήματος) και την οστεοπόρωση (η πιο προηγμένη και σοβαρή μορφή) πλήττουν συνήθως άτομα ηλικίας άνω των πενήντα και είναι μία από τις πιο επίπονες νόσους παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, περίπου το 25% των ανδρών και το 50% όλων των γυναικών ηλικίας άνω των πενήντα μπορούν να υποστούν συνέπεια οστεοπόρωσης κάποιο κάταγμα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η οστεοπόρωση αντιπροσωπεύει μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία πολλαπλοί παθογενετικοί μηχανισμοί συγκλίνουν στην απώλεια της οστικής μάζας και την μικροαρχιτεκτονική εξασθένηση της σκελετικής δομής.

Η οστεοπόρωση είναι μεταβολική νόσος.

Η οικοδόμηση του υγιούς οστού απαιτεί την δραστηριότητα της παραγωγικής διαδικασίας της οστεο-δόμησης, των ορμονών, των κυττάρων, και των θρεπτικών ουσιών. Οι αναβολικοί παράγοντες οστεοδόμησης περιλαμβάνουν την λειτουργία των ορμονών,των διάφορων θρεπτικών στοιχείων και ουσιών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο, το βόριο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το θείο, ο ψευδάργυρος, βιταμίνη-Δ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και τέλος οι πρωτεΐνες. Έχει αναφερθεί ότι οι ορμόνες του φύλου, η οστική πυκνότητα και η μάζα του λιπώδους ιστού σχετίζονται στενά με την καλή κατάσταση των οστών. Η άποψη ότι οι τρεις παράμετροι μπορούν να συνδέονται μέσω ενός κοινού μορίου δράσης έχει στρέψει το ενδιαφέρον των μελετών προς μια νέα πρωτεϊνική-ορμόνη του λιπώδους ιστού, τη λεπτίνη.

Οι ορμόνες

Βιβλιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι , στην ενηλικίωση, ενός ατόμου επιτυγχάνεται η μέγιστη μάζα οστών. , Η ανεπάρκεια οιστρογόνων στις γυναίκες μπορεί να μειώσει το ποσοστό δημιουργίας οστικής μάζας και να προκαλέσει την απώλεια αυτής. Στα άτομα, οποιαδήποτε παράγοντας ή ασθένεια που προκαλεί τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου ή τεστοστερόνης μπορεί επίσης να οδηγήσει στην απώλεια οστικής μάζας. Η μέγιστη οστική μάζα, που αποκτάται από ένα άτομο μεταξύ 16 και 25 ετών. Η ορμονική ισορροπία είναι ένας από τους παράγοντες απαραίτητους να φθάσουν τα άτομα στη μέγιστη οστική μάζα. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στα θηλυκά άτομα ή τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στα αρσενικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης συνδέονται με τη χαμηλότερη μέγιστη οστική μάζα.

Τα θρεπτικά στοιχεία που σχετίζονται με την οστεοπόρωση

Υποστηρίζεται από πολλούς ότι την για την αύξηση των οστών σημαντικό είναι το ασβέστιο αν και μόνο στο 20% του οστού έχει συμμετοχή. Το πυρίτιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στον κύκλο εργασιών της γένεσης και αναγέννησης των οστών. Επιπλέον, αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι παρόντα σε κατάλληλες αναλογίες προκειμένου να είναι βέλτιστα τα αποτελεσματικά της διαδικασίας μεταβολισμού των οστών και της οστεοδόμησης .
Ασβέστιο
98% του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά μας. Ο σκοπός του στα οστά είναι να δημιουργήσει την ακαμψία (που μας δίνει τη διακριτική μορφή μας) και ως αποθήκη για τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος όπως η μετάδοση νευρομυνημάτων, ως αντιθρομβωτικό και στην θεραπεία των πληγών.
Μαγνήσιο
Εξήντα τέσσερα τοις εκατό του μαγνησίου του σώματος συγκεντρώνεται στα οστά. Μια έλλειψη μαγνησίου προκαλεί επιβράδυνση στην λειτουργία των οστεοβλαστών και την επιταχυνόμενη λειτουργία των οστεοκλαστών με αποτέλεσμα στην απώλεια οστικής μάζας.
Ιατρικές αναφορές υποστηρίζουν ότι η επίπτωση της οστεοπόρωσης και της αποσύνθεσης δοντιών στις δυτικές χώρες μπορεί να αποτραπεί με μια υψηλή πρόσληψη ασβεστίου. Εντούτοις, τα δημοσιευμένα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το αντίθετο ισχύει. Οι ασιατικοί και αφρικανικοί πληθυσμοί με μια πολύ χαμηλή εισαγωγή περίπου 300 χιλιοστογράμμων (mg) του ασβεστίου έχουν καθημερινά πολύ λίγη επίπτωση της οστεοπόρωσης. Στην Αφρική, οι Πομαντού γυναίκες με μια λήψη 200 έως 350 mg του ασβεστίου έχουν καθημερινά τη χαμηλότερη επίπτωση της οστεοπόρωσης στον κόσμο. Στις δυτικές χώρες με μια υψηλή εισαγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέση εισαγωγή ασβεστίου είναι περίπου 1.000 mg. Όσο υψηλότερη η εισαγωγή ασβεστίου, ειδικά υπό μορφή παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων της αγελάδας (εκτός από το βούτυρο), τόσο υψηλότερη η επίπτωση της οστεοπόρωσης.
Τα επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου κρατιούνται σε μια ισορροπία από τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα. Εάν το ασβέστιο ανεβαίνει, το μαγνήσιο κατεβαίνει και αντίστροφα. Με μια χαμηλή εισαγωγή μαγνησίου, το ασβέστιο εξέρχεται των οστών για να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στους ιστούς, ενώ μια υψηλή εισαγωγή μαγνησίου αναγκάζει το ασβέστιο για να εξέλθει των ιστών και των οστών. Ειδικά δε μια υψηλή εισαγωγή φωσφόρου χωρίς μια υψηλή εισαγωγή ασβεστίου ή μαγνησίου αναγκάζει το ασβέστιο για να διαλυτοποιηθεί να εξέλθει από τα οστά και να αποβληθεί από το σώμα με τα ούρα.


Πυρίτιο

Το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στη γη. Είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της ζώσας ύλης τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα έχουν μια κρίσιμη ανάγκη για αυτό το στοιχείο. Ενισχύει τη λειτουργία του σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και βορίου. Βρίσκεται στο θύμο αδένα, τα επινεφρίδια, το ήπαρ, η σπλήνα, το πάγκρεας και σε μεγάλες ποσότητες στα μαλλιά και τα νύχια. Τα πυρίτιο διεγείρει το μεταβολισμό των κυττάρων και το σχηματισμό των κυττάρων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω των λεμφαδένων και επηρεάζει τις λειτουργίες του λεμφικού συστήματος. Είναι περιεχόμενο του λεμφικού υγρού, όπως το αίμα, και δεν φέρνει μόνο τις τροφές στα κύτταρα, αλλά αφαιρεί τα όξινα απόβλητα του μεταβολισμού των τροφών, Ακόμη το πυρίτιο δίνει ευελιξία και ελαστικότητα στις αρτηρίες και βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
Το πυρίτιο μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αφού δρα ως ρυθμιστής για το ασβέστιο και τον φώσφορο, στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε ένα υγιή φλοιό των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά. η απασβέστωση των οστών προκαλείται από ανεπάρκεια ασβεστίου αλλά έχει άμεση σχέση με ανεπάρκεια του πυριτίου. Όταν πυρίτιο είναι ελλιπές στη δίαιτα, τότε και ο σχηματισμός των οστών είναι περιορισμένος.


Πυρίτιο έχουν
∙ Κρεμμύδι
∙ Λεμόνι
∙ Σκόρδο
∙ Τσουκνίδα
∙ Φράουλα
∙ Χαμομήλι
∙ Σίκαλη
∙ Κριθάρι
∙ Πλιγούρι
∙ Μαρούλι
∙ Ελιές
Και φλούδες όλων των φρούτων και των λαχανικών γενικώς.

Αρνητικοί παράγοντες που οδηγούν στην οστεοπόρωση

Κάθε φαγητό, ποτό ή η εισπνοή ουσιών που δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα μπορεί να προδιαθέτουν για οστεοπόρωση. Αυτό περιλαμβάνει αναψυκτικά (αναψυκτικά), τα τσιγάρα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Η κατανάλωση σε περίσσεια πρωτεΐνης ή υδατανθράκων οξινίζει το σώμα, το οποίο για να διατηρηθεί σε μια ικανοποιητική ρύθμιση pH κινητοποιεί μηχανισμό επαναφοράς του οργανισμού σε οξύτητες γύρω στο 7,2-7,5 με κατανάλωση ασβεστίου από τα οστά. Έτσι οδηγούμαστε βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αν οι συνήθεις της διατροφής μας είναι όπως οι παραπάνω σε καταστάσεις ασβεστοπενίας και οστεοπόρωσης.

Ο ρόλος του Ζεόλιθου στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Ένα φυσικό προϊόν που συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα του πυριτίου του ασβεστίου αλλά δρα και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι ο Ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα πολύ ασφαλές φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο, διότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συσσώρευσης του στο εσωτερικό του σώματος για λελογισμένη χρήση και για ένα χρονικό διάστημα. Ο χρόνος που μπορούν να παραμείνουν στο σώμα μας είναι περίπου 5 έως 7 ώρες. Το Ανθρώπινο σώμα διατηρεί μια υγιή ισορροπία της οξύτητας pH η οποία είναι μεγάλης ζωτικής σημασίας για την ομαλή κυτταρική λειτουργία. Μια ήπια μορφή αλκαλικότητας του ανθρωπίνου σώματος είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών υγείας. Το Αίμα υποβάλλει σε ρύθμιση οξύτητας τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους. Οι πνεύμονες και τα νεφρά συμμετέχουν στην ρύθμιση του pH με τη μεσολάβηση της λειτουργίας τους. Οι νεφροί συμμετέχουν στην απομάκρυνση της περίσσειας των κατιόντων υδρογόνου, γνωστό ως πρωτόνια, σε ένα σχετικά ήπιο ρυθμό και οι πνεύμονες στην αφαίρεση του επιπλέον του διοξειδίου του άνθρακα σε μια ταχύτερη διαδικασία.

Ο ζεόλιθος, μπορεί και συμμετέχει όπως τονίστηκε και στην εισαγωγή, στην διατήρηση του pH σώματος μέσω της αποκομιδής θα λέγαμε απλοϊκά των τοξινών και όλων εκείνων των ουσιών που είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω επιβάρυνσής μας με ρύπους οδηγούν σε οξύνιση του σώματός μας. Οι πόροι κλουβιά του Ζεόλιθου μπορούν να εγκλωβίσουν τις τοξίνες ώστε να μην ανεβάσουν την οξύτητα στο σώμα μας και να μην προκαλέσουν τον οργανισμό μας να μεταφέρει ασβέστιο από τα οστά στους ιστούς ώστε να διατηρήσει με ρύθμιση το σώμα μας σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον. Η συνεχής μεταφορά ασβεστίου από τα οστά στο σώμα και τα υγρά του δημιουργεί ασβεστοπενία η οποία έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην οστεοπόρωση. Η ευεργετικότητα του ζεόλιθου δεν εξαντλείτε όμως στην δομή του και στην ικανότητά του να ιοντοανταλλαγής αλλά και στην σύνθεσή του. το πυρίτιο που περιέχει δρα ως ρυθμιστής για το ασβέστιο και τον φώσφορο, στοιχεία τα οποία συμβάλουν άμεσα σε ένα υγιή φλοιό των οστών και δημιουργώντας αποθέματα ασβεστίου στα οστά. Επίσης υπάρχουν ερευνητικά δημοσιεύματα για την ενίσχυση της λειτουργίας και των οστεβλαστών και των οστεοκλαστών κύτταρα - μηχανισμοί που εμπλέκονται στην οστεο-δόμηση και στην οστεο- αναγέννηση. In vitro μελέτες αποκάλυψαν ότι επάγει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων των οστεοβλαστών και την ενεργοποίηση της κυτταρικής λειτουργίας των οστεοβλαστών, ευρήματα που υποδηλώνουν ζεόλιθοι μπορεί να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Αποποίηση

Αυτό το κείμενο δεν προορίζεται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη Οι δηλώσεις αυτές είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες ή τις συστάσεις του γιατρού ή αναγνωρισμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας.

Πηγές

1. Blum, Z and Eriksson, H (1991) Biotechnology Techniques, 5,49–54.
2. Brange, J and Langkj?r, L (1993) Pharmaceutical Biotechnology , 5,315–350.
3. Breck, DW (1974) Zeolite Molecular Sieves., Wiley, New York.
4. Elefteriou F et al. Serum Leptin level is a regulator of bone mass. PNAS, 2004, Vol. 101,No. 9, pp: 3258-3263.

5. Elmore AR. Final report on the safety assessment of aluminum silicate, calcium silicate, magnesium aluminum silicate, magnesium silicate, magnesium trisilicate, sodium magnesium silicate, zirconium silicate, attapulgite, bentonite, Fuller's earth, hectorite, kaolin, lithium magnesium silicate, lithium magnesium sodium silicate, montmorillonite, pyrophyllite, and zeolite. Int J Toxicol. 2003;22 Suppl 1:37-102.

6. Hakan Eriksson.Removal of toxic preservatives in pharmaceutical preparations of insulin by the use of ultra-stable zeolite Y. Biotechnology Techniques, Vol 12, No 4, April 1998, pp. 329–334.

7. Inoue K et al. Tamai S and Dohi Y (1997) The effect of aging on bone formation in porous hydroxyapatite: biochemical and histological analysis. J Bone Miner Res, 1997, pp: 989–994.
8. James L Flowers, Lonky Stewart A, Deitsch Erik J. Clinical evidence supporting the use of an activated clinoptilolite suspension as an agent to increase urinary excretion of toxic heavy metals. Nutrition and Dietary Supplements Nutrition and Dietary Supplements 2009:1 11–18.
9. Keeting Philip E., Oursler Merry Jo, Wiegand Karl E, Bonde Susan K., Spelsberg Thomas C., Riggs M.D B. Lawrence. Zeolite a increases proliferation, differentiation, and transforming growth factor β production in normal adult human osteoblast-like cells in vitro. Journal of Bone and Mineral Research Volume 7, Issue 11, pages 1281–1289, November 1992.
10. Klint, D, Arvidsson, P, Blum, Z and Eriksson, H (1994) Protein Expression and Purification, 5, 569–576.
11. Klint, D and Eriksson, H (1997) Protein Expression and Purification,10, 247–255.
12. Mandrup, G (1992) Trends in Analytical Chemistry, 11,389–395.
13. Newsam, JM (1992) Zeolites. In: Solid State Chemistry Compounds.,
14. Schutze N., Oursler M. J., J Nolan , Riggs B. Land Spelsberg T. C. Zeolite a inhibits osteoclast-mediated bone resorption in vitro. Journal of Cellular Biochemistry Volume 58, Issue 1, pages 39–46.

15. Scott M. Auerbach, Kathleen A. Carrado, Prabir K. Dutta, eds. CRC Press, 2003, p. 16. Handbook of zeolite science and technology.


ΖΕΟΛΙΘΟΣ

Ο χρυσός της υγείας μας!


Ένα από τα πλέον πολύτιμα ορυκτά με χίλιες δυο ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη. Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος έχει τόσες πολλές εφαρμογές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό...

ΓΡΑΦΕΙ Ο δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος.
Πρόκειται λοιπόν για ένα πορώδες φυσικό προϊόν με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα.
Η χρήση του μάλιστα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία καθώς χρησιμοποιείται 800 χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική για την συνολική υγεία και ευεξία.
Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα GRAS και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Πλούσια σε κοιτάσματα εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογέςναλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.


Ένα ορυκτό με πολλές υποσχέσεις

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα:

1. Φαίνεται να προλαμβάνει τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).

2. Βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μετάλλα. Επίσης, καταργεί τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)

3. Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία με την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων από το σώμα.

4. Φαίνεται να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.

5. Δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό

6. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.

7. Φαίνεται επίσης να έχει θετική συνδρομή στην παλινδρόμηση, καούρα.

Ασφάλεια & παρενέργειες

Είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο.

Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.

Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.

Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.


ΒΟΧ

Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος


Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.