…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ζυμαρικά - Μακαρόνια

Ζυμαρικά είναι τα προϊόντα που παρασκευάζονται με σιμιγδάλι.
Το σιμιγδάλι πλούσιο σε γλουτένη, προέρχεται αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι.
Για την παρασκευή των ζυμαρικών απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί άλλος τύπος σιταριού.
Στα ζυμαρικά προστίθετε νερό και αλάτι, χωρίς μαγιά.
Απαγορεύεται η προσθήκη τεχνητών χρωστικών ουσιών και συντηρητικών μεσών.
Επιτρέπεται ο χρωματισμός των ζυμαρικών μόνο με τη προσθήκη λαχανικών (σπανάκι, καρότα κ.α), αυγών ή άλλων παρόμοιων υλικών.
Ανάλογα με το σχήμα που έχουν τα ζυμαρικά παίρνουν και διαφορετικές ονομασίες, όπως μακαρόνια, κανελόνια, λαζάνια, κοχύλια, χυλοπίτες, κριθαράκι, φιδές, κ.λ.π.
Στο εμπόριο υπάρχουν και ζυμαρικά για τους διαβητικούς.
Σε αυτά προστίθεται ποσότητα ξηρής γλουτένης (πρωτείνη) για να μειωθεί η αναλογία του αμύλου που είναι βλαπτικό για τους διαβητικούς αλλά και προσθήκη των άπεπτων φυτικών ινών του σιταριού. Το σιμιγδάλι αυτών των ζυμαρικών προκύπτει από την επεξεργασία και άλεση ολόκληρου του κόκκου σιταριού.
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι δεν είναι παχυντικοί όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών (σπαγγέτι), περιέχει μόνο 99 θερμίδες.
Όμως σε αντίθεση με το ζάχαρο και τους άλλους απλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια που προσφέρουν τα ζυμαρικά απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά.
Για το λόγο αυτό οι αθλητές υψηλού επιπέδου, βασίζουν τη διατροφή τους στα ζυμαρικά. Έτσι αποθηκεύουν ενέργεια στους μυς τους για να την απελευθερώνουν αποτελεσματικά όταν τη χρειάζονται.
Τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου.
Το νάτριο είναι το στοιχείο στο αλάτι που όταν συγκεντρώνεται σε ψηλές ποσότητες στον οργανισμό, προκαλεί ψηλή πίεση. Σε περίπου 40 γραμμάρια μαγειρεμένων ζυμαρικών, περιέχονται μόνο μισό γραμμάριο λίπους και 5 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
Τα ζυμαρικά εκτός από το ότι είναι εύπεπτα, είναι επιπρόσθετα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες τύπου Β (νιακίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη).
Τα ζυμαρικά που είναι φυτικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται χωρίς επιπρόσθετα στοιχεία (κρέμες, σάλτσες, αυγά, κρέας και άλλα), συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.
Η προσεκτική διατροφή με στόχο την αποφυγή της ψηλής χοληστερόλης που οδηγεί στην αθηρωμάτωση με κίνδυνους για την καρδιά και τον εγκέφαλο, επιβάλλεται όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.
Η διατροφή των παιδιών γενικά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη. Θα πρέπει να είναι ψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδρογονάνθρακες (άμυλο, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά).
Η διατροφή πλούσια σε δημητριακά, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα πιθανόν να προσφέρουν διαφόρων ειδών θρεπτικές ουσίες οι οποίες ενεργούν συνεργιστικά με αποτέλεσμα τα οστά να διατηρούν μια υψηλή οστική πυκνότητα η οποία αποτρέπει την εγκατάσταση της οστεοπόρωσης.
Παραγωγή των ζυμαρικών
1. Πρώτη ύλη.
2. Ανάμιξη και ζύμωση.
3. Μορφοποίηση, σχηματοποίηση.
4. Ξήρανση.
5. Συσκευασία.

Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι καθαρά χωρίς μαύρα στίγματα, να έχουν υαλώδη τομή και να είναι χωρίς λευκές κηλίδες. Τα προμηθευόμαστε κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους για να έχουν και τη μέγιστη θρεπτική τους αξία. Πολύ σημαντικό. Εφαρμόστε το.

Βράσιμο των ζυμαρικών:
Η οσμή, η γεύση, η υφή και η εμφάνιση πρέπει να είναι κανονικά και να μην έχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πρώτες ύλες με ελαττώματα.
Να διπλασιάζεται τουλάχιστον ο όγκος τους.
Να μην εμφανίζουν πολτώδη μορφή.
Το νερό του βρασμού πρέπει να είναι διαυγές, όχι θολό και χωρίς δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Αν το νερό του βρασμού είναι θολό σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατώτερης ποιότητας ή πολύ παλιό.
Τα μακαρόνια που γίνονται από καλής ποιότητας σιμιγδάλι διατηρούν το φωτεινό υποκίτρινο χρώμα, ενώ τα κακής ποιότητας μακαρόνια γίνονται γκρι ή σκούρα.
Κομοτηνή Συνταγές


Διατροφή - Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: