…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Ποίημα

Άλλοι αγαπούν το γεωργό,
τον ποιητή,
τον στρατηγό,
μα εγώ αγαπώ τον κυνηγό!

Πώς αγαπώ τον κυνηγό!
Σαν τρέχει με ημιφορτηγό και άδεια από τον υφυπουργό,
το λόγγο πάνω κάτω οργώνει,
άγρια θηρία εξοντώνει: ορτύκι, φάσα και τρυγόνι.

Πώς αγαπώ τον κυνηγό!
Νατος! – Κρατάει ένα λαγό και περπατάει βήμα γοργό.
Ψηλός, χοντρός, σωστό ντερέκι- μπότες, μαχαίρια και ντουφέκι –
και μούρη όλο αίμα σαν μπιφτέκι.

Στη ζώνη του έχει περασμένα δέκα πουλάκια,
κουρασμένα απ΄ το ταξίδι τους στα ξένα.
Ακόμα κι ο λαγός σπαράζει, θολό το μάτι του κοιτάζει,
το αίμα του στη γη σταλάζει.

Κι απ΄ τα πουλιά το πιο μικρό,
δεν είναι ολότελα νεκρό,
μα βγάζει τσίρισμα πικρό.
Ο κυνηγός ακούει, σκύβει κι αμέσως το λαιμό του στρίβει.

Γενναίος που ΄ναι ο κυνηγός!
Τον τρέμει ο σπίνος κι ο λαγός,
η τσίχλα κι ο μελισσουργός.
Όταν χιονίσει και παγώνει κάθε πουλάκι μες στο χιόνι,
ο κυνηγός τ ό τ ε σκοτώνει.

Την προσευχή μου όταν κάνω,
τον κυνηγό δεν τον ξεχάνω,
πάντα στη σκέψη μου τον βάνω.
Παρακαλώ το Θεό να κάνει,
την ώρα που το όπλο πιάνει να σ κ ά σ ε ι η γεμισμένη κάννη.

(Του Νίκου Δήμου, από τη συλλογή «Σάτιρες», εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, 1993)
--
http://url2it.com/geb

ΧΩΡΕΣ ΕΝ ΟΜΗΡΕΙΑ

του Υποστρατήγου ε.α K. Χ. Κωνσταντινίδη, 11.1.07

Σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις τελούν κάτω από ομήρεια μιας μικρής συνωμοτικής κλίκας. Αυτά μας τα επιβεβαιώνει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Ms. Edmonds, πρώην στέλεχος του FBI. Βέβαια αυτή δεν βλέπει την κεφαλή του τέρατος, αλλά μόνον τα φτερά του, δηλαδή τα διάφορα λόμπι- που ουσιαστικά είναι «κράτος εν κράτει». Η κυριότερη οργάνωση που καταδυναστεύει εδώ και αιώνες τον κόσμο είναι ο Διεθνής Σιωνισμός. Αυτός με «εργαλείο» την Ιουδαϊκή Βίβλο έχει απλώσει ένα πελώριο θεοκρατικό ιστό που καλύπτει ασφυκτικά σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Τις τελευταίες δεκαετίες ο σιωνιστικός ιστός ενισχύθηκε με το ατσάλινο στημόνι των πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες σχεδόν στην πλειονότητα τους ελέγχονται είτε από Εβραίους-σιωνιστές Κροίσους, είτε από άτομα που πρόσκεινται στην εν λόγω άρχουσα τάξη. Αιχμή του δόρατος αυτών των «ευαγών ιδρυμάτων» είναι οι Τράπεζες και το Στρατιωτικο-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα, μέσω του οποίου η παγκόσμια άρχουσα τάξη ρουφάει κυριολεκτικά το αίμα και τον ιδρώτα των λαών και ενθυλακώνει με τους πολέμους και τους εξοπλισμούς αμύθητα πλούτη.

Ο ασφυκτικότερος όμως κλοιός έχει επιβληθεί στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η Αμερική κυβερνάται από μια αόρατη Εβραική «Μαύρη Χείρα». Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αόρατης παγκόσμιας υπέρ-κυβέρνησης είναι εν αφανεία, ορατό δε είναι μόνον ένα μικρό μέρος, που εμφανίζεται υπό μορφήν ποικίλων Εβραικών οργανώσεων και άλλων λόμπι (Τουρκικού, Σκοπιανού, Αλβανικού κ.α.) Αυτά υποστηρίζονται από το πανίσχυρο Ισραηλινό AIPAC (Εβραικό λόμπι). Αντίθετα το Ελληνικό βάλλεται και υποβαθμίζεται, πρωτίστως από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία. US relationship with Israel is not good for US security. Βy John J. Mearsheimer, professor of political science and a co-director of the Program on International Security Policy at the University of Chicago, and Stephen M. Walt, academic dean of the Kennedy School, published their paper, "The Israeli Lobby and U.S. Foreign Policy," on the Kennedy School of Government at Harvard University.

Το Ισραηλινό AIPAC είναι «κράτος εν κράτει» και διαλύει εκ των έσω την άλλοτε ακμάζουσα Αμερικανική Συμπολιτεία. Ως και κατασκοπία ασκεί σε βάρος των ΗΠΑ. Εξαπατούν την Αμερικανική και διεθνή κοινή γνώμη ότι δήθεν για όλα φταίει η Αμερική-και όχι η συνωμοτική σιωνιστική κλίκα της Ουάσιγκτον, η οποία χρησιμοποιεί σαν ανδρείκελα της τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, το Κογκρέσο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο, τις Μυστικές Υπηρεσίες (CIA, NSA, FBI κλπ). Αποκρύπτουν από τον Αμερικανικό λαό ότι εδώ και μισό αιώνα-δηλαδή από της αυθαίρετης και γκανγκστερικής ιδρύσεως του τρόμο-Κράτους του Ισραήλ- η «Αμερικανο-σιωνιστική Διοίκηση» καταβαραθρώνει ενσυνειδήτως τα Αμερικανικά συμφέροντα προς όφελος των Ισραηλινών συνωμοτικών σχεδίων. Κι αυτό επετεύχθη με τον πλήρη έλεγχο όλων των μοχλών της Αμερικανικής Διοίκησης από το Κράτος του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά όμηρος των Εβραίων Σιωνιστών. Αυτοί ελέγχουν απόλυτα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve Bank), την Διεθνή Τράπεζα (World Bank), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund(IMF), τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization (WTO) και φυσικά μέσω των ΗΠΑ ελέγχουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ατσάλινος ιστός είναι κεντημένος με τον καμβά των μασονικών στοών των Ιλλουμινάτων, της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, της στοάς «Κρανίου και Οστών», της Τριμερούς Επιτροπής, της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), των 40 Σοφών κλπ, καθώς και των πολυάριθμων διεθνών Μη- Κυβερνητικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Αρχών, που δρουν υπό μορφήν 5ης φάλαγγος και υπονομεύουν το εσωτερικό μέτωπο των χωρών, χωρίς να έχουν καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση. (Παρ’ ημίν μεταξύ άλλων δρουν το ΕΛΥΑΜΕΤ- προωθητής Σχεδίου Αννάν, Παρατηρητήριο Ελσίνκι, Ουράνιο Τόξο-προωθούν το Σκοπιανό κ.α.) Η Αβρααμική θεοκρατία αποτελεί το πνευματικό ναρκωτικό της Παγκόσμιας Συνωμοσίας. Οι τρεις Εβραιογενείς θρησκείες (Ιουδαισμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός) με τον Πάπα, τους Ραββίνους, τους Πατριάρχες και τους Ιμάμηδες, αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίον στηρίζεται όλο το σιωνιστικό οικοδόμημα. Ο Ιουδαιοχριστιανισμός εδώ και 1700 χρόνια έχει επιβληθεί δια της βίας στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, μαζί με τον Ισλαμισμό που επεβλήθη βραδύτερον.

Αυτή η πολυκέφαλη «Λερναία Ύδρα» κατασπαράζει τους λαούς μέσω των «δημοκρατικά εκλεγμένων» ή και των δικτατορικών κυβερνήσεων -ανδρεικέλων. Όποιος δεν υπακούει στις εντολές της, είτε αντικαθίσταται «με δημοκρατικές μεθόδους», είτε ανατρέπεται δια πραξικοπήματος, είτε καταδικάζεται με εμπάργκο και βομβαρδισμούς, είτε ρίπτεται σε εμφύλιο πόλεμο με την μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», χωρίς να λείπουν και οι δολοφονίες, οι απαγχονισμοί, η εξαγορά συνειδήσεων κ.α. Αν όλα αποτύχουν τότε γίνεται στόχος κάποιας «Καταιγίδος» σαν αυτές που κατέστρεψαν και διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, το σημερινό Ιράκ, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο, την Κύπρο, τον Παναμά, την Νικαράγουα, το Βιετνάμ κλπ.

Η αφανής Εβραϊκή Εξουσία φοβάται να βγει στο ξέφωτο, διότι είναι δειλή και δόλια. Η ίδια δεν κάνει πολέμους, με εξαίρεση τις γενοκτονίες των άμοιρων Παλαιστινίων εκ μέρους του Ισραήλ. Πάντα μπροστά βάζει τα «Αμερικανάκια» και τους Ευρωπαίους για να βγάζουν αυτοί τα κάστανα από την φωτιά, ενώ η σιωνιστική πλουτοκρατία εισπράττει τα αστρονομικά κέρδη από τους υπερπόντιους γενικούς ή τοπικούς πολέμους, τις εθνικές συρράξεις, τους εμφυλίους πολέμους και τους τεράστιους εξοπλισμούς, τους οποίους η ίδια μηχανεύεται για να καταδολιεύει τους ανύποπτους και ευκολόπιστους λαούς. Οι εξοπλισμοί είναι τα λύτρα των λαών για «προστασία» από τους παγκόσμιους «προστάτες-συνωμότες» για να μην «σπάσουν το μαγαζί». Διαφορετικά κινδυνεύουν από τα βομβαρδιστικά και τους πυραύλους των ΗΠΑ να τα κάνουν «γης Μαδιάμ». Μετά την καταστροφή σπεύδουν με τις πολυεθνικές εταιρείες τους να πάρουν τις δουλειές. Αρπάζουν πετρέλαιο, πρώτες ύλες και υπέρ-χρεώνουν όχι μόνον τους ζωντανούς, αλλά και αυτούς που δεν ήλθαν ακόμη στην ζωή.

Ποιος υποκίνησε τον ατυχή Ελληνο-Τουρκικό Πόλεμο του 1897, τον Α! και Β.Π.Π, την Μικρασιατική Καταστροφή, τον Εμφύλιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο, την δολοφονία Κέννεντυ, τον μύθο του Ολοκαυτώματος, την Κυπριακή Τραγωδία και τώρα τον σχεδιαζόμενο ακρωτηριασμό της Ελλάδος κ.ο.κ;

Αυτή την «παγκοσμιοποίηση» θέλουν, στην οποία κυρίαρχο ρόλο έχουν μερικές εκατοντάδες πολυεθνικών εταιρειών. Αυτές ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή, την διακίνηση των αγαθών, την ροή των πληροφοριών και τα διάφορα διεθνή λόμπι-με προεξάρχον το Εβραϊκό- να ανατρέπουν το διεθνές δίκαιον, να εκβιάζουν κυβερνήσεις μέσω αντιδημοκρατικών υπερεθνικών θεσμών αμφιβόλων προθέσεων -όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κ.α. Αυτό το πολυεθνικό συναπάντημα και τα διεθνή ΜΜΕ δρουν κυριολεκτικά ερήμην των λαών σε πλανητικό επίπεδο και επιβάλλουν στις χώρες το «πολιτικώς ορθό» χωρίς καμία ιστορική αναφορά, κανένα πολιτικό ή δημοκρατικό όραμα για τον κόσμο.

Έτσι, η πορεία της Ευρώπης, αλλά και οι τύχες της παγκόσμιας κοινότητας έχουν αφεθεί στα χέρια τεχνοκρατών και διπλωματών, ενός αλαζονικού παγκόσμιου καθεστώτος που κρύβεται ουσιαστικά πίσω από ένα παγιδευτικό ιστό για τα έθνη, τους πολίτες και τις κοινωνικές τάξεις. Η νέα γεωπολιτική ιδεολογία υπό τον Τζωρτζ Μπους, τον νεώτερο, είναι στην ουσία το τελευταίο στάδιο του ιμπεριαλισμού.

Ο Ιμπεριαλισμός εξελίσσεται πέρα από το κλασσικό στάδιο. Αυτό έληξε με τον Β.Π.Π και συνεχίζει τώρα με την εξάπλωση των πολυεθνικών εταιρειών και την εμφάνιση των υπερεθνικών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Το νέο δόγμα του είναι ο «συνεχής πόλεμος» για την παγκόσμια κυριαρχία. Δύο γεγονότα σφράγισαν τις πρόσφατες εξελίξεις: α/ το 1991 και 2001 με τους πολέμους στον Κόλπο και β/ με την 9/11, που εγκαινιάσθηκε το νέο δόγμα του Πολέμου κατά της «Τρομοκρατίας».

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Υπάρχει Σχέδιο. Στον μεταμοντέρνο κόσμο μας, αυτό εξυφαίνεται στα άδυτα των σύγχρονων «ανακτοβουλίων», δηλ. των μυστικών υπηρεσιών, των αποκρυφιστικών εταιρειών και των υπερεθνικών δικτύων. Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 είναι μια συνωμοσία και ένα ορόσημο, γιατί: α/ πολλοί αφελείς ή δύσπιστοι κατάλαβαν πόσο κυνικά χτυπά τους λαούς η Νέα Τάξη, β/ οι Επικυρίαρχοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω πριν αιματοκυλίσουν τον κόσμο. Τώρα κάνουν πρόβα τζενεράλε για πυρηνικό χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και της Β. Κορέας και γαία πυρί μιθχήτω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ και Πρίνστον, Carroll Quigley (Κάρολ Κουΐγκλυ), που υπήρξε «εκ των έσω» γνώστης και έμπιστος της «ελιτίστικης ομάδας» της Νέας Τάξεως Πραγμάτων(NWΟ): «Αυτό το δίκτυο... το έχω μελετήσει επί 20 χρόνια... τα έγγραφά του και τα μυστικά αρχεία του... οι στόχοι τους φθάνουν στην δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος οικονομικού ελέγχου σε ιδιωτικά χέρια ικανού να κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα κάθε χώρας και στην παγκόσμια οικονομία συνολικά. Το σύστημα προγραμματίσθηκε να ελέγχεται με φεουδαρχικό τρόπο από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που θα δρούσαν ενορχηστρωμένα, με μυστικές συμφωνίες που θα υπογράφοντο σε μυστικές διαβουλεύσεις και συσκέψεις».

Η μεγάλη αλλαγή που επιδιώκουν να κάνουν στον κόσμο οι δυνάμεις της «globalization» δεν είναι μόνο οικονομική, όπως διατυμπανίζουν οι εκφραστές του νεοφιλελεύθερου οικονομικού διεθνούς κατεστημένου. Είναι προπαντός ιδεολογική και αφορά έναν άλλο τρόπο ερμηνείας της ιστορίας και κοσμοθέασης, που εξυπηρετεί την μετεξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος που βγήκε «νικητής» από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτός μετεξελίχθηκε σ’ ένα υπερεθνικό ασύδοτο παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που συνδυάζει την απληστία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου με μια ιδεολογία και πρακτική που έχει ενσωματώσει το δουλαπαρικό σύστημα του Μεσαίωνα και χρησιμοποιεί τα περισσότερα συνθήματα- ιδεολογήματα του 20ου αιώνα (της δεξιάς, της αριστεράς, τα αποκρυφιστικά, τα ματεριαλιστικά, τα θεοκρατικά κ.α.), όσο αντίθετα, αλλοπρόσαλλα και αλληλοσυγκρουόμενα κι αν υπήρξαν αυτά μεταξύ τους και όσο απραγματοποίητη είναι η υλοποίηση τους. Έτσι εξηγείται η σημερινή γενική διάλυση όλων των θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας και η πτώση όλων των αξιών του λαού μας, για να δεχθεί λίαν συντόμως και άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Ελλάδος και την στέρηση της ελευθερίας και της εθνικής του ανεξαρτησίας. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων -ή οποία προς ευφημισμόν απεκλήθη «πολυπολιτισμική κοινωνία»- προωθείται με:

Φασιστικές μεθοδεύσεις: άκρατος μιλιταρισμός, υπερσυγκέντρωση εξελιγμένου πολεμικού οπλοστασίου, στρατοί μισθοφόρων, νέα «έξυπνα όπλα», πυρηνικά και βιοχημικά, νέες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς, συγκεντρωτικός έλεγχος (Μεγάλος Αδελφός), αντιδημοκρατικές διαδικασίες (η ολιγαρχία που αποφασίζει, Patriot Act κλπ.), αεροπλάνα-φυλακές της CIA, επανεισαγωγή βασανιστηρίων μετά τον Β.Π.Π, τρομονόμοι, Γραφειοκρατία των Βρυξελλών, Προστασία Ατομικών Δεδομένων των Εγκληματιών και Απατεώνων, Κλεπτοκρατία, ελεγχόμενα ΜΜΕ κλπ...

Σοσιαλδημοκρατική και Αριστερή Ρητορική: «Εξαγωγή Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων», φεμινισμός, προστασία μειονοτήτων (στον βαθμό που εξυπηρετεί την διάσπαση εθνικών ιστών ), διαγραφή της έννοιας του έθνους, διεθνιστικά συνθήματα που θυμίζουν την πρώτη περίοδο (προ της σταλινικής αναδίπλωσης) στην ΕΣΣΔ, έγκλημα, βία πτώση των διαχρονικών αξιών.

Τεχνολογικές Μεγαλοστομίες: Νέες τεχνολογίες, «κοινωνία της γνώσης», γενικευμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση, διαρκής Ανάπτυξη, Αδιαφορία για το Φυσικό Περιβάλλον, άνοιγμα του χάσματος πλούσιων-φτωχών κ.ά. Όμως παρά την τεχνολογική άνοδο η ποιότης ζωής των λαών καθημερινά χειροτερεύει.

Φονταμενταλιστική και Διχαστική Ηθική: Είτε Προτεσταντική-Βιβλική (Χριστιανοσιωνιστές), Νεογνωστικά και μεταφυσικά ρεύματα που αναβίωσαν στον 21ο αιώνα, «διαίρει και βασίλευε», « Σύγκρουση Πολιτισμών» Υποκρισία.

Συμπιλήματα από Ανατολικό και Δυτικό Μυστικισμό: Γιόγκα, Φενγκ-Σούϊ, ταρώ, δρυϊδισμός, αποκρυφιστικός συμβολισμός «τύπου Κώδικα ντα Βίντσι», νεομαγεία, αστρολογία, σατανισμός, ταλεμπανισμός, Θεοκρατία κ.α.

Ο «πολυπολιτισμός», το εθνοτικό ανακάτωμα, τα «ατομικά δικαιώματα» των πιο απίθανων ανθρώπινων κοινοτήτων ή μειονοτήτων σε βάρος των πλειοψηφιών (αύριο, γιατί όχι, των παιδεραστών, των κτηνοβατών και των κανιβάλων), όπως χρησιμοποιούνται από το νεοταξικό θεωρητικό οπλοστάσιο οδηγούν σε μια μονοδιάσταση πλανητική εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των πάντων. Μεταβάλλουν τον άνθρωπο σε μισάνθρωπο-σουπερ-καταναλωτή, σε ανεγκέφαλο σκλάβο, σε «μαζάνθρωπο» που αναμένει κάποιον φυσικό ή μεταφυσικό Μεσσία να τον λυτρώσει. Και με την επιβολή των «πολιτικά ορθών» ιδεολογημάτων και της μαύρης προπαγάνδας τους δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε αντίσταση ή εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη κίνηση του Κεφαλαίου, των Ναρκωτικών, των Στρατιών των μεταναστών, των παρακμιακών ιδεολογημάτων, των υλικών σκουπιδιών και των βλαβερών τροφίμων προς χρήση ή βρώσιν . Αυτό θέλουν. Την εξαφάνιση όλων των τοπικών αντιστάσεων στο διεθνοποιημένο χρηματιστηριακό Κεφάλαιο.

Έλληνες και φιλέλληνες εγερθείτε. Ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά. Ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση στην επερχόμενη παγκόσμια ανατροπή.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Πηγή: http://www.metanastis.com/XORES_EN_OMHREIA.htm

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Το άμυλο και όχι το κρέας οδήγησε στην εξέλιξή μας


Οι πρόγονοί μας έγιναν έξυπνοι επειδή έτρωγαν ρίζες και βολβούςΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος


Οι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως άγρια καρότα και κρεμμύδια
Την ώρα που μια νέα γενετική έρευνα δείχνει πως η ικανότητα του ανθρώπου να χωνεύει αμυλούχες τροφές, όπως η πατάτα, εξηγεί την κυριαρχία του είδους μας στον πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάσμα της... σούπερ-πατάτας.
Σε σύγκριση με τους πιθήκους, οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα αντίγραφα ενός γονιδίου που επιτρέπει τη διάσπαση του αμύλου, το οποίο είναι πλούσιο σε θερμίδες, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Νature Genetics». Και αυτές ακριβώς οι πρόσθετες θερμίδες είναι που έθρεψαν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο των ανθρώπων. Ώς τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως η απάντηση ήταν το κρέας, το οποίο οι άνθρωποι περιέλαβαν κάποια στιγμή στη δίαιτά τους. Όμως ο δρ Ναθάνιελ Ντόμινι και η ομάδα του υποστηρίζουν πως αυτό είναι μάλλον απίθανο. «Ακόμη και σε σύγχρονους θηρευτές-συλλέκτες, το κρέας αποτελεί σχετικά μικρό μέρος της δίαιτάς τους. Δεν είναι λογικό να πιστέψουμε ότι δύο ώς τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν ένα αδέξιο δίποδο ζώο με μικρό εγκέφαλο θα μπορούσε να βρίσκει αποτελεσματικά κρέας για να τρέφεται, ακόμη και αν έτρωγε πτώματα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα γονίδια
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι φέρουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου, που φέρει την ονομασία ΑΜΥ1 και είναι ουσιώδες για τον σχηματισμό του ενζύμου αμυλάση στο σάλιο, χάρη στο οποίο ο οργανισμός χωνεύει το άμυλο। Στη συνέχεια, εξέτασαν ομάδες ανθρώ πων με διαφορετικές δίαιτες και διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν πολλές αμυλούχες τροφές είχαν περισσότερα αντίγραφα του ΑΜΥ1 απ΄ ό,τι άτομα πληθυσμών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλές σε άμυλο. Για παράδειγμα, οι Γιακούτιοι στην Αρκτική, η παραδοσιακή δίαιτα των οποίων βασίζεται στο ψάρι, έχουν λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου απ΄ ό,τι οι συγγενείς τους Γιαπωνέζοι, η δίαιτα των οποίων περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι.

Τα φυτά
Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι πρώτοι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτές οι νέες τροφές ήταν άμυλα αποθηκευμένα σε φυτά με τη μορφή υπόγειων βολβών και ριζωμάτων- άγριες εκδοχές τροφών, όπως τα σημερινά καρότα, οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Νωρίτερα φέτος η ομάδα διαπίστωσε πως ζώα που τρώνε βολβούς παράγουν σωματικούς ιστούς με μια χημική υπογραφή η οποία αντιστοιχεί σ΄ αυτήν που βρέθηκε σε απολιθώματα των πρώτων ανθρώπων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δρα Ντόμινι, όταν οι πρώτοι άνθρωποι δάμασαν τη φωτιά, το μαγείρεμα αμυλούχων λαχανικών θα έκανε τη βρώση τους ακόμη ευκολότερη. Παράλληλα, τα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της αμυλάσης έγιναν ακόμη πολυτιμότερο στοιχείο τους. Έτσι, πηγές τροφής που ήταν έως τότε περιθωριακές, περιελήφθησαν στη βασική δίαιτα του ανθρώπου, με αποτέλεσμα το είδος να μπορέσει να αναπτύξει τους πληθυσμούς του και να επεκταθεί σε νέα εδάφη.

Η Ευρώπη στο φάσμα της... σούπερ πατάτας

 Μυστικά της πατάτας

Πηγή: http://www.tanea.gr/

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ;

ΚΟΤΕΣ:

Οι κότες είναι πτηνά γεμάτα περιέργεια, ενδιαφέρον και έξυπνα όσο και θηλαστικά όπως οι γάτες, οι σκύλοι ακόμη και κάποιοι πίθηκοι. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us? ” New York Times, 12 Jan. 2003.)

Είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να περνούν τη μέρα τους με παρέα, σκαλίζοντας για φαγητό, κάνοντας 'μπάνιο' στις λακκούβες που φτιάχνουν στο χώμα, ανεβαίνοντας σε δέντρα και ξαπλώνοντας στον ήλιο. Ο Δρ. Chris Evans, διευθυντής του εργαστηρίου για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας λέει: «Σαν κόλπο σε κάποια συνέδρια, αρχίζω να απαριθμώ τα χαρίσματα των κοτόπουλων, χωρίς να αναφέρω ότι μιλάω για κότες, και οι άνθρωποι νομίζουν πως μιλώ για πιθήκους.»

Οι κότες είναι πτηνά με πρώιμη ανάπτυξη. Οι μητέρες κότες μπορούν και "μιλούν" στα αγέννητα μωρά τους και αυτά μπορούν να απαντήσουν μέσα από το αυγό! (“Behavioral Research, ” Chicken-Yard. Net, 30 Nov. 2001.)

Η ευφυΐα τους και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα, τις κατέστησε ωστόσο ιδιαίτερα ευάλωτες στη βιομηχανική εκτροφή και εκμετάλλευσή τους, γιατί σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα κοτοπουλάκια μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις μητέρες τους και την άνεση μιας φωλιάς - βγαίνουν από το κέλυφος έτοιμα να εξερευνήσουν και να γευτούν τη ζωή.
Οι κότες μπορούν να κατανοήσουν πολύπλοκες καταστάσεις, να μάθουν από την παρατήρηση, να δείξουν αυτό-συγκράτηση, να ανησυχούν για το μέλλον και να αξιοποιούν γνώση που περνά από τη μία γενιά στην άλλη.

Οι κότες κατανοούν σχέσεις δράσης και αντίδρασης και καταλαβαίνουν ότι τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμη και αν φύγουν από το οπτικό τους πεδίο. Αυτό τοποθετεί τις γνωστικές ικανότητες των κοτόπουλων πιο ψηλά από τις ικανότητες μικρών παιδιών. Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα ευρήματά τους σχετικά με την ευφυΐα των κοτόπουλων που μία ομάδα ειδικών ζήτησε ένα νέο σύστημα ονομασίας για τη πολύπλοκη δομή του εγκεφάλου των πτηνών αυτών. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us?” The New York Times 12 Jan. 2003, late ed.. )

Η Δρ. Christine Nicol (Professor of Veterinary Science at Bristol University), που μελετά τη νοημοσύνη των κοτόπουλων, δηλώνει: " Μπορεί να είναι 'κοτόμυαλα' πτηνά, αλλά μάλλον πρέπει να επανεξετάσουμε τι εννοούμε με τη φράση αυτή. Οι κότες, μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι περιμέναμε από αυτές. Έχουμε πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε". (Ananova, “Chickens. Not Just Bird Brains, ” 2005).

Όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, και όχι στα πτηνοτροφεία, οι κότες παρουσιάζουν πολύπλοκες κοινωνικές δομές, και κάθε πτηνό γνωρίζει τη θέση του μέσα στην κοινωνία ενώ έχει την ικανότητα να θυμάται και να αναγνωρίζει μέχρι και 100 διαφορετικές κότες, και τη θέση τους στην ιεραρχία!! (Michael Specter, “The Extremist,” The New Yorker 14 Apr. 2003).

Άνθρωποι που έχουν περάσει χρόνο με κότες γνωρίζουν πως κάθε πτηνό διαθέτει τη δική του μοναδική προσωπικότητα που συχνά συνδέεται με τη θέση του στην ιεραρχία. Κάποια κοτόπουλα είναι πιο θαρραλέα και δυναμικά, και άλλα πιο δειλά και απομονωμένα. Κάποιες κότες απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, και άλλες είτε δεν την αποζητούν ή μπορεί και να τη σιχαίνονται (και το δείχνουν με επιθετικότητα). Όπως οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι, κάθε κότα είναι ένα άτομο με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι κότες επικοινωνούν μεταξύ τους με "κακαρίσματα" - και έχουν περίπου 30 διαφορετικούς ήχους - ανάλογα με το τι θέλουν να πουν. Έχουν διαφορετικό κακάρισμα για την ειδοποίηση κινδύνου που έρχεται από τη στεριά, και άλλο όταν ο κίνδυνος έρχεται από το νερό ή τον αέρα, και η μητέρα αρχίζει να διδάσκει τους ήχους αυτούς όταν ακόμη τα κοτόπουλα είναι στο αυγό.


ΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΑΓΗΤΟ:
www.therapeia.gr/diatrofi/hortofagia


Σάββατο, 7 Ιουνίου 2008

Στην χορτοφαγία τείνουν οι ευφυείς


Τα παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας είναι πιθανότερο να γίνουν χορτοφάγοι ως ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η έρευνα έγινε με δείγμα άνω των 8.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 χρόνων, των οποίων των IQ μετρήθηκε όταν ήταν στα δέκα τους χρόνια, και έδειξε ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης ευφυΐας τους, τόσο περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να γίνουν χορτοφάγοι καθώς μεγάλωναν.
Η δρ. Κατρίν Γκέιλ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, στην Αγγλία τονίζει ότι "οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι ως παιδιά, οι οποίοι προφανώς θα διατηρήσουν αυτή την ευφυΐα στα 30 τους, είναι πιο πιθανό να δηλώσουν χορτοφάγοι στην ηλικία αυτή, παρά εκείνοι που είναι λιγότερο έξυπνοι".
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της British Medical Journal, είναι αντίστοιχες με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή και να ασκούνται περισσότερο.
"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη χορτοφαγία με χαμηλότερο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα. Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο", ανέφερε επίσης η δρ Γκέιλ.
Χαρακτηριστικό των διαπιστώσεων των επιστημόνων είναι ότι για κάθε 15 μονάδες υψηλότερου δείκτη ευφυΐας, η πιθανότητα να γίνει κάποιος χορτοφάγος αυξάνεται κατά 38%.
Σημειώνεται ότι, πάνω από το 33% των ανδρών και των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους χορτοφάγους, αλλά διευκρίνισαν ότι καταναλώνουν λευκό κρέας και ψάρι. Μόλις το 4% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει κανένα είδος κρέατος και το 2,5% δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν. 

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2008

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα. Είναι πολύ έξυπνες και πολλές φορές σκαρφίζονται πολύ έξυπνα πως να γλιτώσουν το σφαγείο. Τους αρέσει να είναι ελεύθερες, να περνούν χρόνο μεταξύ τους και δημιουργούν σχέσεις όπως τα σκυλιά. Οι αγελάδες έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες όπως οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

Άλλες είναι έξυπνες, άλλες όχι τόσο. Μερικές είναι τολμηρές και περίεργες, ενώ άλλες είναι ντροπαλές. Κάποιες είναι φιλικές και άλλες επιθετικές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτός του ότι έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, βρέθηκε πως είναι πολύ έξυπνες και θυμούνται γεγονότα και πράγματα για πολύ καιρό. Επιστήμονες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά των ζώων, βρήκαν πως οι αγελάδες έχουν περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργούν φιλίες, κρατούν κακία αν κάποιος τους φερθεί άσχημα και διαλέγουν τον αρχηγό της αγέλης με βάση την εξυπνάδα. Έχουν περίπλοκα συναισθήματα και έχουν ακόμη και την ικανότητα να ανησυχούν για το μέλλον.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι είναι φυλακισμένες με προορισμό το σφαγείο, κι έτσι όπως όλα τα ζώα ανθρώπινα και μη, δεν θέλουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους και δεν θέλουν να πεθάνουν. Έτσι πολλές φορές οι αγελάδες υπερβαίνουν τον εαυτό τους! Μπορεί να πηδήξουν πάνω από φράκτες δύο μέτρων για να γλιτώσουν το σφαγείο, ή να περπατήσουν χιλιόμετρα για να ξαναβρούν το μοσχαράκι τους ή ακόμη να κολυμπήσουν για να διασχίσουν ένα ποτάμι προς την ελευθερία.

Οι αγελάδες αγαπούν τις προκλήσεις, και σύμφωνα με ερευνητές, ενθουσιάζονται όταν υπερβαίνουν ένα εμπόδιο χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα τους.

Επίσης κατανοούν σχέση αιτίου-αιτιατού, σημάδι λογικής. Για παράδειγμα, οι αγελάδες μπορούν να μάθουν να πιέζουν ένα μοχλό για να πιουν νερό όταν διψούν ή να πατούν ένα κουμπί με το κεφάλι τους για να απελευθερωθεί η τροφή τους όταν πεινούν. 5,6 Όπως οι άνθρωποι και άλλα ζώα, οι αγελάδες μαθαίνουν γρήγορα να μένουν μακριά από ότι τους προκαλεί πόνο, όπως ηλεκτροφόρους φράκτες και κακούς ανθρώπους.

Επειδή έχουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις, οι αγελάδες έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν η μία από την άλλη, ακόμη ένα σημάδι της νοημοσύνης τους, ικανότητα που συγκρίνεται με αυτή του σκύλου κι είναι λίγο ανώτερη από αυτή της γάτας. Σύμφωνα με την Humane Society of the United States, αν μία αγελάδα ακουμπήσει τον ηλεκτροφόρο φράκτη, όλες οι αγελάδες που θα την δουν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και φροντίζουν να μην κάνουν το ίδιο λάθος.

Δεν ξεχνούν ποτέ πρόσωπα και τόπους

Οι αγελάδες έχουν καταπληκτική μνήμη. Θυμούνται το σπίτι τους και τα αγαπημένα τους μέρη. Θυμούνται που βρίσκεται το μοσχαράκι τους, ή που έχει καλή τροφή και καλό νερό, ή ποιά σημεία σε ένα λιβάδι είναι επικίνδυνα. 8,9,10 Δεν ξεχνούν ποιός άνθρωπος ή ποιά αγελάδα τους έχει φερθεί άσχημα ενώ μπορεί να έχουν ακόμη και ενδοοικογενειακές διενέξεις. Πχ μία αγελάδα να μη θέλει η μητέρα της να τη βοηθήσει με το μικρό της.

Οι κοινωνικές τους σχέσεις επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, όταν μία αγέλη αγελάδων ετοιμάζεται για υπνάκο, η κάθε αγελάδα ξαπλώνει με τη σειρά της και στη θέση που της επιτρέπει η ιεραρχία της ομάδας. Οι αγελάδες που μεγαλώνουν και ζουν σε αφύσικες συνθήκες οπως αυτές των κτηνοτροφικών μονάδων, είναι σε μόνιμο στρες γιατί διαταράσσεται η ιεραρχία της ομάδας τους. Ο ερευνητής Jon Watts του Πανεπιστημίου του Saskatchewan λέει πως στις κτηνοτροφικές μονάδες οι αγελάδες γίνονται επιθετικές μεταξύ τους γιατί μονίμως διαγωνίζονται για την ιεραρχία, καθώς στοιβάζονται χιλιάδες ζώα μαζί.

Όπως θα νιώθαμε κι εμείς κλεισμένοι σε ένα στενό χώρο με χιλιάδες αγνώστους, έτσι και οι αγελάδες, προτιμούν να είναι κοντά στις οικογένειές τους και το στρες των κτηνοτροφικών μονάδων τους κάνει να νιώθουν φόβο και μοναξιά.


2 Jonathan Leake, “Cows Hold Grudges, Say Scientists,” The Australian, 28 Feb. 2005.
3 Jennifer Viegas, “Study: Cows Excel At Selecting Leaders,
4 Leake.
5,6 “Cows taught to use drinking fountain,” Washington Times, 17 Aug. 1993.
Trudy Frisk, “Features and Stories: Canny Cows,” CowboyLife.com, 2005.
7 Humane Society of the United States, “Beef Cattle,” HSUS Online, 2005.
8 Joseph M. Stookey, “Maternal Behaviour of Beef Cows,” University of Saskatchewan Online, 1997.
9 D.W. Bailey et al., “Association of Relative Food Availabilities and Locations by Cattle,” Journal of Range Management, Nov. 1989.
10 Bailey, p. 481.
11 Young, p. 30-1.
12 Leake.


από http://www.goveg.com/

Πηγή:http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2481&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008

Οι Χορτοφάγοι Βελγίου θα παίρνουν κάθε χρόνο 100.000 Ευρώ

ΤΟ ΚΡΕΑΣ
ΕΙΝΑΙ
ΦΟΝΟΣ


Η Ένωση Χορτοφάγων Βελγίου έχει την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας. Η Ένωση Χορτοφάγων Βελγίου (EVA - Ethical Vegetarian Alternative) πήρε τη διαβεβαίωση, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2005, για 5 χρόνια κάθε χρόνο θα παίρνουν από την κυβέρνηση της χώρας 100.000 ευρώ (120.000 USD)
Όπως φαίνετε η EVA είναι μια από τις πρώτες οργανώσεις, οι οποίες παίρνουν τέτοια οικονομική ενίσχυση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποδέχεται την αξία του κοινωνικού κινήματος, του χορτοφαγικού τρόπου ζωής και της ωφέλειας της χορτοφαγικής διατροφής.
Τα λεφτά θα δοθούν για σκοπούς της Ένωσης Χορτοφάγων, διάδοση της χορτοφαγίας, πληροφόρηση και δημιουργία βιβλιοθήκης χορτοφαγικής λογοτεχνίας.

Πηγή: http://www.vege.ru/?superpage=0&page=5
Tobias Leenaert
EVA Ethical Vegetarian AlternativeSt.-Pietersnieuwstraat 130 9000 Gent ΒέλγιοHttp: // http://www.vegetarian.be/