…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Το άμυλο και όχι το κρέας οδήγησε στην εξέλιξή μας


Οι πρόγονοί μας έγιναν έξυπνοι επειδή έτρωγαν ρίζες και βολβούς







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος


Οι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως άγρια καρότα και κρεμμύδια
Την ώρα που μια νέα γενετική έρευνα δείχνει πως η ικανότητα του ανθρώπου να χωνεύει αμυλούχες τροφές, όπως η πατάτα, εξηγεί την κυριαρχία του είδους μας στον πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάσμα της... σούπερ-πατάτας.
Σε σύγκριση με τους πιθήκους, οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα αντίγραφα ενός γονιδίου που επιτρέπει τη διάσπαση του αμύλου, το οποίο είναι πλούσιο σε θερμίδες, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Νature Genetics». Και αυτές ακριβώς οι πρόσθετες θερμίδες είναι που έθρεψαν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο των ανθρώπων. Ώς τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως η απάντηση ήταν το κρέας, το οποίο οι άνθρωποι περιέλαβαν κάποια στιγμή στη δίαιτά τους. Όμως ο δρ Ναθάνιελ Ντόμινι και η ομάδα του υποστηρίζουν πως αυτό είναι μάλλον απίθανο. «Ακόμη και σε σύγχρονους θηρευτές-συλλέκτες, το κρέας αποτελεί σχετικά μικρό μέρος της δίαιτάς τους. Δεν είναι λογικό να πιστέψουμε ότι δύο ώς τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν ένα αδέξιο δίποδο ζώο με μικρό εγκέφαλο θα μπορούσε να βρίσκει αποτελεσματικά κρέας για να τρέφεται, ακόμη και αν έτρωγε πτώματα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα γονίδια
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι φέρουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου, που φέρει την ονομασία ΑΜΥ1 και είναι ουσιώδες για τον σχηματισμό του ενζύμου αμυλάση στο σάλιο, χάρη στο οποίο ο οργανισμός χωνεύει το άμυλο। Στη συνέχεια, εξέτασαν ομάδες ανθρώ πων με διαφορετικές δίαιτες και διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν πολλές αμυλούχες τροφές είχαν περισσότερα αντίγραφα του ΑΜΥ1 απ΄ ό,τι άτομα πληθυσμών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλές σε άμυλο. Για παράδειγμα, οι Γιακούτιοι στην Αρκτική, η παραδοσιακή δίαιτα των οποίων βασίζεται στο ψάρι, έχουν λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου απ΄ ό,τι οι συγγενείς τους Γιαπωνέζοι, η δίαιτα των οποίων περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι.

Τα φυτά
Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι πρώτοι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτές οι νέες τροφές ήταν άμυλα αποθηκευμένα σε φυτά με τη μορφή υπόγειων βολβών και ριζωμάτων- άγριες εκδοχές τροφών, όπως τα σημερινά καρότα, οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Νωρίτερα φέτος η ομάδα διαπίστωσε πως ζώα που τρώνε βολβούς παράγουν σωματικούς ιστούς με μια χημική υπογραφή η οποία αντιστοιχεί σ΄ αυτήν που βρέθηκε σε απολιθώματα των πρώτων ανθρώπων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δρα Ντόμινι, όταν οι πρώτοι άνθρωποι δάμασαν τη φωτιά, το μαγείρεμα αμυλούχων λαχανικών θα έκανε τη βρώση τους ακόμη ευκολότερη. Παράλληλα, τα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της αμυλάσης έγιναν ακόμη πολυτιμότερο στοιχείο τους. Έτσι, πηγές τροφής που ήταν έως τότε περιθωριακές, περιελήφθησαν στη βασική δίαιτα του ανθρώπου, με αποτέλεσμα το είδος να μπορέσει να αναπτύξει τους πληθυσμούς του και να επεκταθεί σε νέα εδάφη.

Η Ευρώπη στο φάσμα της... σούπερ πατάτας

 Μυστικά της πατάτας

Πηγή: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: