…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα. Είναι πολύ έξυπνες και πολλές φορές σκαρφίζονται πολύ έξυπνα πως να γλιτώσουν το σφαγείο. Τους αρέσει να είναι ελεύθερες, να περνούν χρόνο μεταξύ τους και δημιουργούν σχέσεις όπως τα σκυλιά. Οι αγελάδες έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες όπως οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

Άλλες είναι έξυπνες, άλλες όχι τόσο. Μερικές είναι τολμηρές και περίεργες, ενώ άλλες είναι ντροπαλές. Κάποιες είναι φιλικές και άλλες επιθετικές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτός του ότι έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, βρέθηκε πως είναι πολύ έξυπνες και θυμούνται γεγονότα και πράγματα για πολύ καιρό. Επιστήμονες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά των ζώων, βρήκαν πως οι αγελάδες έχουν περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργούν φιλίες, κρατούν κακία αν κάποιος τους φερθεί άσχημα και διαλέγουν τον αρχηγό της αγέλης με βάση την εξυπνάδα. Έχουν περίπλοκα συναισθήματα και έχουν ακόμη και την ικανότητα να ανησυχούν για το μέλλον.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι είναι φυλακισμένες με προορισμό το σφαγείο, κι έτσι όπως όλα τα ζώα ανθρώπινα και μη, δεν θέλουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους και δεν θέλουν να πεθάνουν. Έτσι πολλές φορές οι αγελάδες υπερβαίνουν τον εαυτό τους! Μπορεί να πηδήξουν πάνω από φράκτες δύο μέτρων για να γλιτώσουν το σφαγείο, ή να περπατήσουν χιλιόμετρα για να ξαναβρούν το μοσχαράκι τους ή ακόμη να κολυμπήσουν για να διασχίσουν ένα ποτάμι προς την ελευθερία.

Οι αγελάδες αγαπούν τις προκλήσεις, και σύμφωνα με ερευνητές, ενθουσιάζονται όταν υπερβαίνουν ένα εμπόδιο χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα τους.

Επίσης κατανοούν σχέση αιτίου-αιτιατού, σημάδι λογικής. Για παράδειγμα, οι αγελάδες μπορούν να μάθουν να πιέζουν ένα μοχλό για να πιουν νερό όταν διψούν ή να πατούν ένα κουμπί με το κεφάλι τους για να απελευθερωθεί η τροφή τους όταν πεινούν. 5,6 Όπως οι άνθρωποι και άλλα ζώα, οι αγελάδες μαθαίνουν γρήγορα να μένουν μακριά από ότι τους προκαλεί πόνο, όπως ηλεκτροφόρους φράκτες και κακούς ανθρώπους.

Επειδή έχουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις, οι αγελάδες έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν η μία από την άλλη, ακόμη ένα σημάδι της νοημοσύνης τους, ικανότητα που συγκρίνεται με αυτή του σκύλου κι είναι λίγο ανώτερη από αυτή της γάτας. Σύμφωνα με την Humane Society of the United States, αν μία αγελάδα ακουμπήσει τον ηλεκτροφόρο φράκτη, όλες οι αγελάδες που θα την δουν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και φροντίζουν να μην κάνουν το ίδιο λάθος.

Δεν ξεχνούν ποτέ πρόσωπα και τόπους

Οι αγελάδες έχουν καταπληκτική μνήμη. Θυμούνται το σπίτι τους και τα αγαπημένα τους μέρη. Θυμούνται που βρίσκεται το μοσχαράκι τους, ή που έχει καλή τροφή και καλό νερό, ή ποιά σημεία σε ένα λιβάδι είναι επικίνδυνα. 8,9,10 Δεν ξεχνούν ποιός άνθρωπος ή ποιά αγελάδα τους έχει φερθεί άσχημα ενώ μπορεί να έχουν ακόμη και ενδοοικογενειακές διενέξεις. Πχ μία αγελάδα να μη θέλει η μητέρα της να τη βοηθήσει με το μικρό της.

Οι κοινωνικές τους σχέσεις επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, όταν μία αγέλη αγελάδων ετοιμάζεται για υπνάκο, η κάθε αγελάδα ξαπλώνει με τη σειρά της και στη θέση που της επιτρέπει η ιεραρχία της ομάδας. Οι αγελάδες που μεγαλώνουν και ζουν σε αφύσικες συνθήκες οπως αυτές των κτηνοτροφικών μονάδων, είναι σε μόνιμο στρες γιατί διαταράσσεται η ιεραρχία της ομάδας τους. Ο ερευνητής Jon Watts του Πανεπιστημίου του Saskatchewan λέει πως στις κτηνοτροφικές μονάδες οι αγελάδες γίνονται επιθετικές μεταξύ τους γιατί μονίμως διαγωνίζονται για την ιεραρχία, καθώς στοιβάζονται χιλιάδες ζώα μαζί.

Όπως θα νιώθαμε κι εμείς κλεισμένοι σε ένα στενό χώρο με χιλιάδες αγνώστους, έτσι και οι αγελάδες, προτιμούν να είναι κοντά στις οικογένειές τους και το στρες των κτηνοτροφικών μονάδων τους κάνει να νιώθουν φόβο και μοναξιά.


2 Jonathan Leake, “Cows Hold Grudges, Say Scientists,” The Australian, 28 Feb. 2005.
3 Jennifer Viegas, “Study: Cows Excel At Selecting Leaders,
4 Leake.
5,6 “Cows taught to use drinking fountain,” Washington Times, 17 Aug. 1993.
Trudy Frisk, “Features and Stories: Canny Cows,” CowboyLife.com, 2005.
7 Humane Society of the United States, “Beef Cattle,” HSUS Online, 2005.
8 Joseph M. Stookey, “Maternal Behaviour of Beef Cows,” University of Saskatchewan Online, 1997.
9 D.W. Bailey et al., “Association of Relative Food Availabilities and Locations by Cattle,” Journal of Range Management, Nov. 1989.
10 Bailey, p. 481.
11 Young, p. 30-1.
12 Leake.


από http://www.goveg.com/

Πηγή:http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2481&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Δεν υπάρχουν σχόλια: