…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Ωφέλη ωμοφαγίας: Βελτιωμένη καθημερινή υγεία

ωμοφαγίαΌταν συμπεριλαμβάνεις στην καθημερινή σου διατροφή περισσότερα ωμά φαγητά σύντομα θα ανακαλύψεις ότι είναι ένας τρόπος ζωής αυτό και όχι απλά ένα διατροφικό συνήθειο.Για αυτό κάποιοι ωμοφάγοι έχουν γίνει λίγο φανατικοί, γιατί υπαρχουν πολλά πνευματικά αλλά και συναισθηματικά ωφέλη εκτός των σωματικών με την κατανάλωση αρκετής ωμής τροφής καθημερινά. 
Μερικά από τα πιο σημαντικά ωφέλη είναι:
-Βελτιωμένη καθημερινή υγεία
Μία αίσθηση ηρεμίας,χαλάρωσης και αρμονίας συνοδεύει το σώμα μας όταν είμαστε σε ισσοροπημένο στάδιο με τις καλύτερες θρεπτικές ουσίες.Είναι καλύτερα να αρχίζουμε το πρωινό μας, με περισσότερη ενέργεια και να συνεχίζουμε 'ετσι κατα την διάρκεια της ημέρας και με πνευματική καθαρότητα για καλύτερη απόδοση στην δουλειά και στο σπίτι.
Μια μελέτη του 1985 σε ιατρικό περιοδικό έδειξε ότι η διατροφή με ωμή τροφή μειώνει δραστικά την πίεση του αίματος, συνετέλεσε σε απώλεια βάρους, και οδήγησε 80% των συμμετέχοντων να απέχουν απο την κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου.
Άλλες μελέτες δείχνουν ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία αυτών που έχουν ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ινομυαλγία. Και επειδή η ωμοφαγία είναι μία δίαιτα ελεύθερη από χοληστερίνη είναι μία δίαιτα πολύ υγιειής και για την καρδιά.
Τα ωφέλη της ωμοφαγίας εμφανίζονται πολύ άμεσα επίσης. Μια Φιλανδική μελέτη το 1992 ανακάλυψε στατιστικά οτι βελτιώθηκαν με πολύ μεγάλο βαθμό οι υγίες ανθρώπων με χρονικές παθήσεις όταν άλλαξαν διατροφή σε μία 100% ωμοφαγική διατροφή για μόνο μία εβδομάδα. Το περίφημο πείραμα με την μελέτη της Κίνας έδειξε ότι καρκινικοί όγκοι μεγάλωναν σε ποντίκια  τα οποία τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε ζωικό λιπος, ενώ αντιθέτως οι όγκοι μίκραιναν όταν τα ζωικά λίπη αφαιρέθηκαν από την δίαιτα ή αντικαταστάθηκαν από φυτικά λίπη όπως φυτικά λάδια,αβογκάντο ή ξηρούς καρπούς. Επίσης συνδέθηκε ο καρκίνος του μαστού και ο διαβήτης με την κατανάλωση ζωικής πρωτείνης. Επιπλέον μία μελέτη του 1990 στην Γερμανία βρήκε ότι μια δίαιτα ωμοφαγίας ενδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνες, μέταλλα, νερό και ωμοφαγία

raw soupΜε το μαγείρεμα καταστρέφονται περίπου το 50 με 80 τοις εκατό των βιταμινών και ανόργανων συστατικών στα τρόφιμα και τα μισά από τα αντιοξειδωτικά και τα καροτενοειδή, μειώνοντας έτσι τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας. Για παράδειγμα, καταστρέφει 50 έως 96 τοις εκατό των βιταμινών Β-συμπεριλαμβανομένων των 97 τοις εκατό του φολικού οξέος και το 72 τοις εκατό της βιοτίνης - και μέχρι 80 τοις εκατό απο την βιταμίνη C. Σύμφωνα με την μελέτη του πανεπιστημίου Louisiana State το 2006 αφού εξέταστηκαν οι δίαιτες περισσοτέρων από 10.000 άνδρες και γυναίκες  διαπίστωθηκε από τους ερευνητές ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα ωμά λαχανικά και σαλάτες είχαν σημαντικά υψηλότερο στο αίμα-τα επίπεδα των βιταμινών C και E, φολικό οξύ, και καροτενοειδή. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αυτές οι θρεπτικές ουσίες απορροφούνται καλά από μια διατροφή σαλάτας και ωμών λαχανικών.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στη Φινλανδία το 1995 επίσης διαπίστωσε ότι οι ωμοφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των βιταμινών C και E και βήτα-καροτίνη στο αίμα τους, ακόμη ακόμα και όταν δεν καταναλώναν συμπληρώματα διατροφής.
Επιπλέον δεδομένου ότι οι οργανισμοί μας είναι 60 με 70 τοις νερό, θα πρέπει να ενυδατώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαγείρεμα των τροφών τα αφυδατώνει σημαντικά με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται έτσι και το σώμα μας

Πρωτείνες και PH

omoΤο μαγείρεμα του φαγητού καταστρέφει τουλάχιστον την μισή διαθέσιμη πρωτείνη σε αυτό. Η πρωτείνη είναι υπεύθυνη για το χτίσιμο της μυικής αναγέννησης και ανάπτυξης. Τα λαχανικά,φρούτα,ξηροί καρποί αλλά και τα όσπρια περιέχουν τόσο πρωτείνη ώστε να τροφοδοτηθεί επαρκώς ένα υγιές σώμα. Επιπλέον, εφόσον η ωμοφαγία είναι και διατροφή χωρίς κρέας η γαλακτοκομικά αποφεύγονται και οι ζωικές πρωτείνες που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και με άλλες ασθένειες σύμφωνα με αποδεδειγμένες μελέτες.
Οι ωμές ζωντανές τροφές επίσης σας βοηθούν να διατηρήσετε μια ομοστατική ισορροπία αλκαλικών και οξέων των οποίων η αύξηση σύμφωνα με μελέτες συνδέονται με την υγεία, την νεανικότητα και την μακροζωία.Η κλασσική δίαιτα των δυτικών δημιουργεί για το σώμα μας ένα όξινο περιβάλλον κάνοντας το έτσι ευάλωτο στην ασθένεια και στον εκφυλισμό.Αντιθέτως οι περισσότερες ωμές και μη κατεργασμένες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά με την μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκαλικά στοιχεία εξισσοροπούν το όξινο με υγειινά αποτελέσματα για το σώμα.

 

Ένζυμα  

 

foodΓιατί ειναι σημαντική η ωμοφαγία για το σώμα και Πνεύμα;: 1-ΕΝΖΥΜΑ
Τα αμαγείρευτα φαγητά περιέχουν ένζυμα. Τα ένζυμα είναι καταλύτες πρωτείνες πολύ πολύτιμες για την χώνεψη, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ενέργειας και την λειτουργία του εγκεφάλου. Η πάνω απο 45 βαθμούς θερμότητα  τα καταστρέφει και αλλάζει την δομή τους. Το μαγείρεμα εξανεμίζει τις ζωντανές θρεπτικές αξίες στα γεύματα σας. Γι΄αυτό και τα μαγειρέμενα ένζυμα είναι
δύσκολα στην πέψη, προσθέτουν πίεση στο πάνγκρεας, και κάθονται στο σώμα σας περισσότερο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το σώμα σας αλλά και την διαύγεια στην σκέψη σας. Το ωμό φαγητό χωνεύεται στην μισή με ένα τρίτο χρόνου από ότι το μαγειρεμένο. Δοκιμάστε μία μέρα διατροφή με σαλάτες και ωμούς ξηρούς καρπους και χυμούς και παρατηρήστε την ενέργεια και δημιουργικότητα στην ζωή σας να αυξάνεται. Αυξήστε τις ποσότητες του μη σκοτωμένου-καμμένου φαγητού στην καθημερινότητα σας και ταυτόχρονα αυξήστε την ευεξία αλλά και την πνευματική σας διάυγεια και αυξημένη συνείδηση. Οι πνευματικοί άνθρωποι ζουν και πνευματικά...Νους υγιής εν σώματι υγιές έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι και κάτι γνώριζαν...


Ωμοφαγικό Χούμους 

 

Χουμους ωμοφαγικο
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. ρεβύθια
100 γρ. σουσάμι
200 γρ. ταχίνι
2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκος κολίανδρος
100 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
πιπέρι-αλάτι
Η διατροφική αξία των ωμοφαγικών τροφών είναι αποδεδειγμένα υψηλή με τα ένζυμα που δεν καταστρέφονται από το μαγείρεμα να αποτελούν το πιο σημαντικό στοιχείο γιά πνευματική και σωματικη ευεξία και υγεία. Στο άρθρο για τα ένζυμα περιγράφονται αναλυτικά η αξία και η διατροφική σημασία των ζωντανών ενζύμων στις τροφές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς μέχρι να φουσκώσουν το πρωί. Αδειάζουμε το νερό και για 2 ημέρες τα φρεσκάρουμε με φρέσκο νερό μέχρι να βγάλουν φύτρα.Την τρίτη ημέρα μουλιάζουμε τα σποράκια σουσαμιού για μία ώρα. Στίβουμε 2 φρέσκα λεμόνια και μαζί με το ζουμί τους βάζουμε το λάδι και τα ρεβύθια στο μίξερ.Τα αναμιγνύουμε μέχρι να γίινουν μία κρέμα.Τα αφαιρούμε από το μίξερ και το καθαρίζουμε. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κολίανδρο στο μίξερ,το σουσάμι το ταχίνι,το ψιλοκομμένο σκόδρο,λίγο νερό και το αλάτι και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα επίσης. Τα αναμιγνύουμε με την πάστα ρεβυθιών στο μπωλ και τα ξαναπερνάμε όλα μαζί από το μίξερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.Τα αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπωλάκι και μπορούμε να προσθέσουμε πιπεράκι και επιπλέον αλατάκι μέχρι να μας ικανοποιεί στην γεύση.
Η διατροφική και γευστική αξία του ωμοφαγικού χούμους είναι μοναδική.Δοκιμάστε το με στικάκια καρότου ή σέλινου και πράσινο χυμό. Προτιμητέα τα υλικά πρέπει να είναι βιολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: