…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Προς την Κατάργηση της Χρήσης των Ζώων

The Abolitionist Approach
WWW.ABOLITIONISTAPPROACH.COM

Τι Σημαίνει αυτό στην Πράξη ;
Πιθανώς αναρωτιέσαι αν μπορείς να κάνεις κάτι για να καταργηθεί η εκμετάλλευση των ζώων.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις.

Μπορείς να γίνεις χορτοφάγος (vegan). Τώρα. Η χορτοφαγία σημαίνει ότι δεν τρως πια ούτε καταναλώνεις με οποιονδήποτε τρόπο ζωικά προϊόντα.

Η χορτοφαγία δεν είναι απλώς μία διατροφή· είναι μία ηθική και πολιτική δέσμευση για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των ζώων σε ατομικό επίπεδο και αφορά εκτός από το φαγητό και την ένδυση, και άλλα προϊόντα, και άλλες προσωπικές πράξεις και επιλογές.

Η χορτοφαγία είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι σήμερα – αυτή τη στιγμή – για να βοηθήσουμε τα ζώα. Δεν χρειάζεται ακριβή διαφημιστική εκστρατεία, ανάμειξη μίας μεγάλης οργάνωσης, νομοθεσία, ή οτιδήποτε άλλο παρά η αναγνώριση από εμάς ότι, εάν η φράση «δικαιώματα των ζώων» σημαίνει κάτι, τότε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την θανάτωση και την κατανάλωση ζώων.

Η χορτοφαγία μειώνει τον πόνο και τον θάνατο μέσα από τη μείωση της ζήτησης για ζωικά προϊόντα. Αντιπροσωπεύει την απόρριψη της εμπορευματοποίησης των μη ανθρώπινων ζώων και την αναγνώριση της εγγενούς τους αξίας.

Η χορτοφαγία είναι επίσης μία δέσμευση για την μη βία. Το κίνημα των δικαιωμάτων των ζώων θα πρέπει να είναι ένα κίνημα ειρήνης και θα πρέπει να απορρίπτει τη βία απέναντι σε όλα τα ζώα – ανθρώπινα και μη ανθρώπινα.

Η χορτοφαγία είναι η πιο σημαντική μορφή πολιτικού ακτιβισμού που μπορούμε να κάνουμε για τα ζώα. Και μόλις γίνεις χορτοφάγος, μπορείς να αρχίσεις να ενημερώνεις την οικογένειά σου, τους φίλους σου, και άλλα άτομα του κύκλου σου ώστε να μπορέσουν να γίνουν και αυτοί χορτοφάγοι.

Εάν θέλουμε να καταργήσουμε την εκμετάλλευση των ζώων, ένα χορτοφαγικό κίνημα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση. Και αυτό το κίνημα δημιουργείται με την απόφαση του ατόμου.

Μα πού είναι το λάθος στο να τρώμε άλλα ζωικά
προϊόντα εκτός από κρέας ;


Δεν υπάρχει καμία λογική διαφορά μεταξύ του να τρώμε σάρκες και του να τρώμε γαλακτοκομικά ή άλλα ζωικά προϊόντα. Τα ζώα που εκμεταλλευόμαστε για γαλακτοκομικά, αυγά, ή άλλα προϊόντα υπόκεινται σε εξ ίσου κακή, αν όχι χειρότερη, μεταχείριση από ό,τι τα ζώα ‘κρέατος’ και καταλήγουν ακριβώς στα ίδια σφαγεία και ύστερα τρώμε και τη σάρκα τους.

Ακριβώς ο ίδιος πόνος και ο ίδιος θάνατος υπάρχει σε ένα ποτήρι γάλα, σε ένα παγωτό, ή σε ένα αυγό όπως και σε μία μπριζόλα.

Το να διατεινόμαστε ότι υπάρχει ηθική διαφορά μεταξύ του να τρώμε σάρκες και να τρώμε γαλακτοκομικά, αυγά, ή άλλα ζωικά προϊόντα είναι εξίσου παράλογο όσο το να διατεινόμαστε ότι υπάρχει ηθική διαφορά μεταξύ του να τρώμε μεγάλες αγελάδες και μικρές αγελάδες.

Εφ’ όσον περισσότερο από το 99% του πληθυσμού πιστεύει ότι είναι αποδεκτό να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα, τίποτε δεν θα αλλάξει για τα ζώα.
Λοιπόν… Η απόφαση είναι δική σου. Κανένας άλλος δεν μπορεί να την πάρει για σένα. Αλλά εάν πιστεύεις ότι οι ζωές των μη ανθρώπινων ζώων έχουν ηθική αξία, τότε μπορείς να σταματήσεις να συμμετέχεις στην θανάτωση ζώων, οσοδήποτε ‘ανθρώπινη’ και εάν είναι η μεταχείρισή τους.

Λοιπόν…

Η απόφαση είναι δική σου. Κανένας άλλος δεν μπορεί να
την πάρει για σένα. Αλλά εάν πιστεύεις ότι οι ζωές των μη
ανθρώπινων ζώων έχουν ηθική αξία, τότε μπορείς να
σταματήσεις να συμμετέχεις στην θανάτωση ζώων,
οσοδήποτε ‘ανθρώπινη’ και εάν είναι η μεταχείρισή τους.

Πάρε μέρος στο κίνημα της κατάργησης της χρήσης των ζώων. Γίνε χορτοφάγος. Είναι εύκολο να γίνεις χορτοφάγος. Και είναι το πιο σωστό πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα ζώα.


















Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την
ιστοσελίδα The Abolitionist Approach στη διεύθυνση
www.AbolitionistApproach.com

© 2008 Gary L. Francione & Anna E. Charlton.
Η διανομή από άλλα άτομα ή οργανισμούς δεν σημαίνει
απαραιτήτως ότι οι συγγραφείς εγκρίνουν άλλες απόψεις των
ατόμων ή οργανισμών εκτός από αυτές που περιέχονται στο
παρόν φυλλάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: