φυσική διατροφή, ψυχική και σωματική υγεία, ηθική παιδεία, πολιτισμός, μη βία, οικολογία, δικαιώματα των ζώων, συνύπαρξη, κατεστημένη ιατρική, εναλλακτική ολιστική θεραπευτική, αυτοθεραπεία, χορτοφαγία (veganism), ωμοφαγία (raw veganism), φρουτοφαγία (fruitarianism), υγρή διατροφή, υγρή αφαγία (liquidarianism), βουδισμός, θρησκείες, γιόγκα
…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Δικαιώματα των Ζώων
ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
WWW.ABOLITIONISTAPPROACH.COM
Ζώα: Η Ηθική μας Σχιζοφρένεια
Λέμε ότι παίρνουμε τα ζώα στα σοβαρά.
Όλοι συμφωνούμε ότι είναι ηθικά εσφαλμένο να προκαλούμε ‘αχρείαστο’ πόνο και θάνατο στα ζώα. Αλλά τι εννοούμε με αυτό;
Οτιδήποτε άλλο και να εννοούμε, σίγουρα εννοούμε ότι είναι λάθος να προκαλούμε πόνο και θάνατο στα ζώα μόνο και μόνο επειδή μας ευχαριστεί, επειδή μας βολεύει, ή επειδή απλώς έτσι έχουμε συνηθίσει.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης ζώων — σχεδόν όλο — μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την ευχαρίστηση, τη διασκέδαση, την άνεση, ή τη συνήθειά μας.
Τα περισσότερα ζώα που θανατώνονται, θανατώνονται για φαγητό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) των Ηνωμένων Εθνών, οι άνθρωποι θανατώνουν περίπου 53 δισεκατομμύρια ζώα – δηλ. 53.000.000.000 – για φαγητό κάθε χρόνο και στον αριθμό αυτό δεν μετράμε τα δισεκατομμύρια ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων που θανατώνουμε.
145 εκατομμύρια....…..θανατώνονται κάθε μέρα
6 εκατομμύρια..............θανατώνονται κάθε ώρα
100.000…………........θανατώνονται κάθε λεπτό
1.680….…......θανατώνονται κάθε δευτερόλεπτο
Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται και θα διπλασιαστεί στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.
Πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτή τη σφαγή;
Δεν μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε επικαλούμενοι το ότι πρέπει να τρώμε ζωικά προϊόντα για λόγους υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι απαραίτητο να τρώμε ζωικά προϊόντα. Κάθε άλλο - όλο και περισσότερο η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα ζωικά προϊόντα βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία.
Δεν μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε επικαλούμενοι ότι είναι κάτι ‘φυσικό’ απλά επειδή οι άνθρωποι τρώνε ζώα για χιλιάδες χρόνια. Το ότι κάνουμε κάτι για πολύ καιρό δεν το κάνει ηθικά σωστό. Οι άνθρωποι υπήρξαν ρατσιστές και σεξιστές για αιώνες και τώρα αναγνωρίζουμε ότι ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι ηθικά εσφαλμένες τοποθετήσεις.
Δεν μπορούμε να τη δικαιολογήσουμε επικαλούμενοι την αναγκαιότητά της για την παγκόσμια οικολογία.
Υπάρχει αυξανόμενη συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων ότι η κτηνοτροφία είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
Επειδή τα ζώα καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από όση παράγουν, τα σιτηρά που θα έπρεπε να καταναλώνονται από ανθρώπους καταναλώνονται από ζώα. Έτσι, σε συνδυασμό με
άλλους παράγοντες, η κτηνοτροφία καταδικάζει πολλά ανθρώπινα όντα σε πείνα.
Η μόνη δικαιολογία για να προκαλούμε πόνο και θάνατο σε 53 δισεκατομμύρια ζώα το χρόνο είναι επειδή παίρνουμε ευχαρίστηση από το να τα τρώμε· επειδή μας βολεύει να τα
τρώμε· επειδή έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε απολύτως καμμία καλή δικαιολογία.
Η σκέψη μας για τα μη ανθρώπινα ζώα είναι πολύ μπερδεμένη. Πολλοί από μας ζούμε, ή έχουμε ζήσει, με ζώα συντροφιάς, όπως σκύλους, γάτες, κουνέλια, κλπ. Τα αγαπούμε αυτά τα ζώα. Είναι σημαντικά μέλη των οικογενειών μας. Πενθούμε όταν πεθαίνουν.
Αλλά καρφώνουμε πιρούνια σε άλλα ζώα, τα οποία δεν διαφέρουν καθόλου από τα ζώα που αγαπούμε. Αυτό δεν βγάζει νόημα.
Η Μεταχείριση που Κάνουμε στα Ζώα
Όχι μόνο χρησιμοποιούμε ζώα για διάφορους σκοπούς οι οποίοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘απαραίτητοι’, αλλά τα μεταχειριζόμαστε με τρόπους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βασανιστήρια εάν κάναμε το ίδιο σε ανθρώπους.
Υπάρχουν νόμοι για την ευημερία των ζώων που απαιτούν να φερόμαστε στα ζώα ‘ανθρώπινα’, αλλά αυτοί οι νόμοι είναι άνευ περιεχομένου διότι τα ζώα είναι ιδιοκτησία· αποτελούν οικονομικά αγαθά που δεν έχουν άλλη αξία εκτός από την αξία που εμείς τους δίνουμε. Για τον Νόμο, τα μη ανθρώπινα ζώα δεν διαφέρουν καθόλου από τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα, ή κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στην κατοχή μας.
Επειδή τα ζώα αποτελούν ιδιοκτησία, γενικά επιτρέπουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ζώα για οποιοδήποτε σκοπό θέλουν και έτσι να επιβάλλουν φρικτά μαρτύρια στα ζώα.
Γιατί να μην δημιουργήσουμε Καλύτερους Νόμους και καλύτερες Προδιαγραφές για τις Επιχειρήσεις του Κλάδου;
Οι περισσότερες οργανώσεις για την προστασία των ζώων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ζώων είναι να βελτιώσουμε τους νόμους για την ευημερία των ζώων ή να πιέσουμε τον κλάδο ώστε να βελτιώσει τα στάνταρντς μεταχείρισης των ζώων.
Αυτές οι οργανώσεις προωθούν πιο ‘ανθρώπινες’ μεθόδους σφαγής, πιο ‘ανθρώπινα’ συστήματα εγκλεισμού όπως π.χ. μεγαλύτερα κλουβιά, κ.λπ. Κάποιες από αυτές τις οργανώσεις πιστεύουν ότι με το να βελτιωθεί η μεταχείρισή τους, η χρήση των ζώων θα λάβει τέλος κάποια στιγμή, ή τουλάχιστον θα μειωθεί σημαντικά.
Η οικονομική πραγματικότητα είναι όμως τέτοια ώστε οι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ευημερία των ζώων να οδηγούν τελικά σε μικρές, ή καθόλου, βελτιώσεις. Ένα αυγό ‘ελευθέρας βοσκής περιέχει το ίδιο μαρτύριο όσο και ένα συμβατικό αυγό.
Επιπλέον, δεν υπάρχει απολύτως καμμία απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ευημερία θα δώσουν τέλος στη χρήση των ζώων ή έστω θα την μειώσουν σημαντικά.
Έχουμε νόμους για την ευημερία των ζώων για περισσότερα από 200 χρόνια και αυτή τη στιγμή εκμεταλλευόμαστε περισσότερα ζώα και με πιο φρικτούς τρόπους από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία.
Ποια Είναι η Λύση;
Η λύση είναι να καταργήσουμε την εκμετάλλευση των ζώων, όχι να την μεταρρυθμίσουμε. Η λύση είναι να αναγνωρίσουμε ότι, όπως αναγνωρίζουμε σε κάθε άνθρωπο, ασχέτως των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του, το θεμελιώδες δικαίωμα να μην αποτελεί περιουσία
κάποιου άλλου ανθρώπου, έτσι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κάθε ενσυναίσθητο (με δυνατότητα αντίληψης sentient) μη ανθρώπινο ζώο έχει και αυτό το ίδιο δικαίωμα.
Το να χαρακτηρίζουμε την εκμετάλλευση των
ζώων ως πιο ‘ανθρώπινη’ ενθαρρύνει τον
κόσμο να νιώσει πιο άνετα για την χρήση των
ζώων και αυτό με τη σειρά του ενθαρρύνει την
συνεχιζόμενη κατανάλωση ζωικών προϊόντων,
και μπορεί ακόμα και να αυξήσει το καθαρό
μαρτύριο και τον θάνατο.
• Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food &
Agriculture Organisation - FAO), η κτηνοτροφία παράγει
περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι η χρήση καυσίμων σε
αυτοκίνητα, φορτηγά, και άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται
για μεταφορές.
• Τα εκτρεφόμενα ζώα χρησιμοποιούν το 30% της συνολικής
επιφάνειας της γης. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται
αρδεύσιμη γη ίση με το 33% της παγκόσμιας αρδεύσιμης γης.
• Η κτηνοτροφία οδηγεί σε αποδάσωση αφού τα δάση
αποψιλώνονται για να δημιουργηθεί χώρος για βοσκοτόπια, και
σε σοβαρή και εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους λόγω της
υπερβόσκησης, της συμπίεσης, και της διάβρωσης του εδάφους.
• Η κτηνοτροφία είναι μια τεράστια απειλή για τα όλο και
μικρότερα παγκόσμια αποθέματα νερού. Αυτό διότι απαιτούνται
μεγάλες ποσότητες νερού για να παραχθεί τροφή για τα
εκτρεφόμενα ζώα, η εκτεταμένη υπερβόσκηση διαταράσσει τον
κύκλο του νερού, και η κτηνοτροφία αποτελεί μια σημαντική
πηγή μόλυνσης των υδάτων.
• Τα ζώα καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από όση
παράγουν. Για κάθε κιλό ζωικής πρωτεΐνης που παράγεται, τα
ζώα καταναλώνουν περίπου 6 κιλά φυτικής πρωτεΐνης από
σιτηρά και ζωοτροφή.
• Απαιτούνται περισσότερα από 100.000 λίτρα νερού για να
παραχθεί ένα κιλό βοδινού κρέατος, και περίπου 900 λίτρα για
να παραχθεί ένα κιλό σιταριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου