…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πόσες βιταμίνες έχει το λάχανο;



Το λάχανο είναι ένα από τα πιο παλιά λαχανικά στην ιστορία του κόσμου – το αναφέρει ακόμα και ο γνωστός μας Διογένης ο κυνικός ως φτωχικό αλλά υγιεινό φαγητό. Άλλωστε το αποκαλύπτει και η ίδια η λέξη: λαχανικά αποκαλούμε όλα τα φαγώσιμα φυτά, ενώ τα μποστάνια τα λέμε λαχανόκηπους και την καλλιέργειά τους λαχανοκομία. Ο ρωμαϊκός στρατός λέγεται ότι τρεφόταν αποκλειστικά με λάχανα, από όπου, όπως αναφέρεται, αντλούσε τη δύναμή του. Το λάχανο συστηνόταν παλιότερα ως δυναμωτικό για τους αδύναμους οργανισμούς και τους νέους που βρίσκονται στην ανάπτυξη, ενώ οι Ελβετοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του ως θαυματουργό κατάπλασμα σε άρρωστα μέλη του σώματος, σε πληγές, ακόμα και σε γάγγραινες. Οι μεθυσμένοι έπιναν το ζουμί του για να ξεμεθύσουν και ο φημισμένος τενόρος της όπερας Καρούζο για να προετοιμάσει τον λαιμό του πριν από κάθε παράσταση.

Πλούσιο σε βιταμίνη C

Το λάχανο περιέχει μηδαμινά λιπαρά (μόνο πολύτιμα ω-3), άφθονη βιταμίνη C αλλά και βιταμίνες Α, Β6, φολικό οξύ (B9) και Κ. Επίσης ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πλούσιες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμό τριμμένο λάχανο περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση και σχεδόν όση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε ημερησίως. Τι περισσότερο έχει να παρουσιάσει το λάχανο, για να αποδείξει την αξία του; Θειαμίνη, ριβοφλαμίνη, τρυπτοφάνη (αμινοξύ) και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια θρεπτική δύναμη που, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά το σώμα να αντιστέκεται στα βακτηρίδια, το αποτοξινώνει, καθαρίζει το έντερο, κάνει στιλπνά τα μαλλιά. Ακόμα, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες των ακτινοθεραπειών και της ραδιενέργειας. Επιπλέον, το λάχανο και τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειάς του συμβάλλουν στην αυτο-επισκευή των κυττάρων προστατεύοντάς τα από καρκινικές αλλοιώσεις.

Το δυνατό μοβ

Το λάχανο κυκλοφορεί σε περίπου 100 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο (λευκό, πράσινο, κόκκινο, κατσαρό, λείο, σφαιρικό, σαν μεγάλο μαρούλι κ.ά.). Το μοβ λάχανο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C. Για να διατηρηθεί όμως η ευαίσθητη αυτή βιταμίνη, θα πρέπει να το τρως ωμό και, όταν το κόβεις, να το καταναλώνεις το πολύ μέσα σε 2 ημέρες. Διατηρείται στο ψυγείο, φυλαγμένο μέσα σε πλαστική, τρυπητή σακούλα για να αναπνέει.

Ποιοι πρέπει να το τρώνε βρασμένο

Το λάχανο και όλη η οικογένειά του (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχουν φυτικές ενώσεις (goitrogens) που παρεμποδίζουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει το ιώδιο. Ως εκ τούτου, μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα λαχανικά ενδέχεται να επιβραδύνει – και γενικά να διαταράξει – τη λειτουργία του θυρεοειδή. Όμως τα ένζυμα του λάχανου που εμπλέκονται στον σχηματισμό αυτών των ουσιών καταστρέφονται εν μέρει από τη θερμότητα. Επομένως, λάχανο βραστό ή μαγειρεμένο στον ατμό είναι η προτεινόμενη λύση για όσους το αγαπούν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους.

Πώς θα το πλένεις

Για να έχεις τη σιγουριά ότι είναι απολύτως καθαρό, καθώς στα σφιχτά φύλλα του μπορεί να κρύβονται παράσιτα, υπολείμματα από εντομοκτόνα κλπ., καλό είναι να ακολουθείς την εξής διαδικασία: Να το πλένεις πρώτα με άφθονο νερό, να το αφήνεις για περίπου μισή ώρα σε ένα σκεύος γεμάτο με αλατισμένο νερό – ή νερό με ξίδι – και κατόπιν να το ξεπλένεις πάλι καλά. Μετά μπορείς να το καταναλώσεις ωμό με μεγαλύτερη ασφάλεια.
[Φωτό: © Depositphotos.com]

bimag.gr