Dimitra Patsiέως. ΕΛ.ΚΙ.ΦΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ) ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ. Facebook
Χορτοφαγικό σπετσοαφάι: ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο σε εκδοχή χωρίς κρέας! Θα ξετρελάνει ακόμα κ τους κρεατοφάγους της παρέας! The Veggie Sisters
Χορτοφαγικό σπετσοαφάι: ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο σε εκδοχή χωρίς κρέας! Θα ξετρελάνει ακόμα κ τους κρεατοφάγους της παρέας! The Veggie Sisters
Καλησπέρα, αγαπημένοι μας φίλοι! Θα αναρτούσαμε αυτή τη συνταγη αυτή την Πέμπτη, αλλά ο θάνατος του πολυαγαπημένου μας παππούλη μας ανέβαλε την ανάρτηση. Χάσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά, 3 εγγόνια κ 3 δισέγγονα (κ ενα τέταρτο που ετοιμάζεται). Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμπαράσταση. Παππούλη μας γλυκιέ, το ξερουμε ότι η ψυχή σου θα είναι πάντα μαζί μας κ θα μας φυλάει! Καλό σου παράδεισο!
Ας περάσουμε στη συνταγή μας τώρα. Θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο στη χορτοφαγική του έκδοση. Σπετσοφάι! Μην με κοροιδέψετε, αλλά παλιά νόμιζα ότι το όνομα το οφείλει στο νησί του Αργοσαρωνικού. Μετά έμαθα ότι λέγεται έτσι από το spezzatino, λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για τα κοκκινιστά τους. Βασικό υλικό οι πιπεριές (κάποτε κ μελιτζάνες) με τα λουκάνικα μαγειρεμένα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα. Επίσης υπάρχει εκδοχή κ με γίγαντες. Εγώ αντικατέστησα τα λουκάνικα με πορτομπέλο μανιτάρια (τα λατρεύω!!!) κ έφτιαξα ένα φαγάκι μούρλια. Να σας πω την αλήθεια δεν θυμάμαι σε γεύση πώς είναι το γνήσιο σπετσοφάι για να σας πω αν το θυμίζει, αλλά όπως κ να ‘χει το πράγμα, μιλάμε για ένα πολύ νόστιμο πιάτο που φυσικά είναι απείρως πιο υγιεινό! Το συνοδεύσαμε με ρυζάκι. Κ με πατάτες τηγανιτές θα πήγαινε, αλλά όπως σας έχω ξαναπεί εγώ κ το τηγάνι είμαστε χρόνια τσακωμένοι. Φανταστείτε ότι έχουμε πει με τον άντρα μου να φτιάξουμε καμιά φορά καμιά τηγανιτή πατάτα κ ακόμα δεν έχουμε αξιωθεί. Σημειωτέον πάει 1,5 χρόνος από τότε!
Καλό σας απόγευμα!
Υλικά για 4 μερίδες:
400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
από 2 κόκκινες, σκούρες κ ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
750 γρ. χυμός ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
από 2 κόκκινες, σκούρες κ ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
750 γρ. χυμός ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές κ το κρεμμύδι για 2 λεπτά κ σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας κ τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει κ είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη κ την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση κ αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας! Καλή σας απόλαυση!
Σωτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές κ το κρεμμύδι για 2 λεπτά κ σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας κ τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει κ είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη κ την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση κ αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας! Καλή σας απόλαυση!
Hello, dear friends! Today we are making a traditional popular Greek dish called spetsofai. It contains peppers, sausage all cooked in rich tomato sauce. Sometimes it can be cooked with eggplants too or with lima beans. I decide to veganize it and used portobello mushrooms instead of sausage. The result was amazing and much healthier of course! I served it with rice. Potato puree or fries would be lovely as well. Although I love fries, I never fry anything in my house! I consider it very unhealthy. Anyway you should try this dish. It is amazing and I am sure you will love it!
Happy Saturday everyone!
Ingredients (serves 4):
400 gr. or 4 big portobello mushrooms, coarsely chopped
2 red, green peppers coarsely chopped
1 big onion
750 gr. tomato juice
1 Tbsp tomato paste
6 Tbsp olive oil
1/3 cup red wine
1/2 Tbsp sweet paprika
1 Tbsp oregano
salt and pepper
400 gr. or 4 big portobello mushrooms, coarsely chopped
2 red, green peppers coarsely chopped
1 big onion
750 gr. tomato juice
1 Tbsp tomato paste
6 Tbsp olive oil
1/3 cup red wine
1/2 Tbsp sweet paprika
1 Tbsp oregano
salt and pepper
Instructions:
In a pot saute veggies in 3 Tbsp olive oil for 2 minutes. Then pour wine. When it evaporates pour tomato juice and paste, and allow to cook on medium heat. When the sauce starts to thicken, pour the rest of the oil and season with salt, pepper, paprika and oregano. Let simmer for a few more minutes and remove from heat. Serve with rice, potatoes or puree. Enjoy!
In a pot saute veggies in 3 Tbsp olive oil for 2 minutes. Then pour wine. When it evaporates pour tomato juice and paste, and allow to cook on medium heat. When the sauce starts to thicken, pour the rest of the oil and season with salt, pepper, paprika and oregano. Let simmer for a few more minutes and remove from heat. Serve with rice, potatoes or puree. Enjoy!