…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Τα «Γκουαντάναμο» των ζώων

30.000.000 ζώα θανατώνονται ετησίως για το τρίχωμα και το δέρμα τους
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Αφάνταστος ο πόνος στα «Γκουαντάναμο» των ζώων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο γούνινο παλτό, που ισοδυναμεί με τη φρικτή θανάτωση έως και 400 ζώων.

Περίπου 10.000.000 λύγκες, αρκτικές κόκκινες και ασημένιες αλεπούδες, ρακούν, κογιότ, σκίουροι, βιζόν, μινκ, μαύρες αρκούδες και άλλα θηλαστικά πιάνονται κάθε χρόνο στο φυσικό τους περιβάλλον. Ξεπερνούν τα 30.000.000 τα ζώα που εκτρέφονται και θανατώνονται ετησίως για το φυσικό τους τρίχωμα και το δέρμα τους.

Οι μέθοδοι θανάτωσης, κτηνώδεις. Μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η γούνα σε καλή κατάσταση πολλά από τα άτυχα ζώα, προκειμένου να γλιτώσουν αυτοακρωτηριάζονται όταν συλλαμβάνονται στα δόκανα θανάτου. Πεθαίνουν όμως από αιμορραγία, αφού αφήνουν το ένα ή δύο από τα μέλη τους στην παγίδα ή παθαίνουν γάγγραινα υποφέροντας μέχρι το τέλος.

Αυτό όμως δεν βόλευε τους κυνηγούς, λέει η Ρόζα Μηνακούλη από τους πολίτες για τα δικαιώματα των ζώων ΠΟΦΥΖΩ, γι' αυτό ανακάλυψαν έναν τρόπο για να μη χάνουν το θήραμά τους.

«Ειδικές παγίδες,ανυψώνονται αμέσως μόλις φυλακίσουν στα κοφτερά σιδερένια δόντια τους το ζώο που ούτε το "δικαίωμα" του αυτοακρωτηριασμού έχει, καθώς κρέμεται ανήμπορο αιμορραγώντας μέχρις ότου έρθουν οι κυνηγοί». Μετά αρχίζουν άλλα βασανιστήρια με χτυπήματα μπαστουνιού για τα μικρότερα και με κλοτσιές στο θώρακα μέχρι θανάτου για τα μεγαλύτερα από την μπότα των κτηνών που θέλουν να λέγονται άνθρωποι. Στα εκτροφεία συνεχίζεται ο πόνος: Προκειμένου η γούνα να έχει τη φυσική της εξέλιξη, τα τοποθετούν σε συρμάτινα κλουβιά σχεδόν ακίνητα, εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, βροχή, χιόνι, παγετό. Όταν περάσουν 7 έως 8 βασανιστικοί μήνες στα κλουβιά, που έχουν επίσης συρμάτινο υπερηψωμένο πάτο για να μην καθαρίζονται από τα περιττώματα, τότε τα βγάζουν ένα-ένα και εφαρμόζουν τους εξής τρόπους θανάτωσης: Με χτυπήματα από σφυρί στο κεφάλι, ή στην μουσούδα ασφυξία με τοξικό αέριο, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, πνίξιμο από κρεμάλα. Όλα αυτά, με το επιχείρημα ότι έτσι παραμένει άθικτη η γούνα!

Στην Κίνα, τη Ρωσία και σε χώρες της Απω Ανατολής το εμπόριο γούνας ανθεί λόγω ανύπαρκτης πληροφόρησης.

Η γλώσσα των αριθμών τα λέει όλα: «Το παγκόσμιο εμπόριο της γούνας αγγίζει τα 13 δισ. δολάρια. Μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το 25-30% από τις γούνες που εξάγει η Κίνα προέρχεται από άγρια ζώα και το 70-75% από εκτροφεία. Το 80% των αιματηρών προϊόντων εξάγονται από το Χονγκ Κονγκ προς χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΠΟΦΥΖΩ ζητούν να συστρατευθείτε στον αγώνα εναντίον του εμπορίου γούνας. Στέλνετε μηνύματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ecogreens.gr (για τους Πράσινους) και με επιστολές στις οργανώσεις «Δικαίωμα ζωής», Ελευθέρου Ανθρώπου 53, 165 62 Γλυφάδα, και ΠΟΦΥΖΩ, Αλκιβιάδου 24, 104 39 Αθήνα.

Επιδότηση

«Στην Ελλάδα το κέντρο γούνας ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία νέων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, αλλά εμείς», λέει η Ρόζα Μηνακούλη, «θα αντιταχθούμε και ζητάμε εσάς αρωγούς στην προσπάθειά μας αυτή. Στην Ιταλία οι εγκαταστάσεις βιζόν και τσιντσιλά κλείνουν (αν δεν έχουν ήδη κλείσει) χάρη στις διεθνείς κινητοποιήσεις των φιλοζωικών οργανώσεων και κυρίως της LAV στη Ρώμη. Αυτό σημαίνει ότι θα σωθούν 300.000 ζώα. Επιτέλους, η ανθρώπινη ματαιοδοξία ας πάψει να είναι η αιτία της επώδυνης θανάτωσης εκατομμυρίων πλασμάτων που κατακρεουργούνται για τον καλλωπισμό μας, την ένδυσή μας, όπως προκλητικά επιμένουν να την ονομάζουν οι έχοντες συμφέροντα, οι ασυνείδητοι ή οι αφελείς».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42665960

Ζώα τα οποία έχουμε κάνει σκλάβους, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε ως ίσιους
Κάρολος Δαρβίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: