…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να τρώμε ωμές τροφές (No 2)

Ωμοφαγία: είναι το να τρώει κάποιος κάτι όπως το παρέχει η φύση, ωμό, άψητο, χωρίς καμία διεργασία μαγειρέματος


Ποια είναι τα ωμά και "ζωντανά" φαγητά?
Τα ωμά και "ζωντανά" φαγητά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί
καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα
μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια
που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου κ.α.) το ακατέργαστο αλάτι (σε
κρυσταλλική μορφή), το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής
καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά.κ.α.

Γιατί λέγονται “ζωντανές” τροφές?

“Ζωντανές” λέγονται διότι έχουν βιοενέργεια και όλα τους τα συστατικά π.χ. τα
φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να
παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί όταν μουσκέψουν μερικές
ώρες βγάζουν φύτρο μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με
αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα
όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές.
Ενώ όλα τα παραπάνω, μαγειρεμένα, μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να
μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και
υγεία!

Γιατί οι ωμές και ζωντανές τροφές είναι υγιέστερες
από τις μαγειρεμένες;


Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς
χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε
τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε.
Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά
της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ότι έχει
απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η
βασική αιτία της παχυσαρκίας.
Αντίθετα δεν υπάρχει ωμοφάγος στον κόσμο που να μην έχει
το φυσιολογικό του βάρος
.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνονται
για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα
(υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια
για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι
ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι
ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!

Source: http://www.omofagia.com/diet.html

Ο κόσμος της Ωμοφαγίας


Karyn Calabrese, ετών 61, 30 χρόνια ωμοφάγος

Εδώ η συνέντευξη της Karyn Calabre και η ιστοσελίδα της


Links

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να τρώμε ωμές τροφές (No 1)

Summer_fruits Όταν η τροφή μαγειρεύεται πάνω από 48 βαθμούς C για 3 λεπτά ή περισσότερο, η πρωτεΐνη πήζει, η ζάχαρη καραμελώνεται, οι φυσικές ίνες καταστρέφονται, που σημαίνει ότι θα κάνει περισσότερη ώρα να περάσει μέσα από την εντερική οδό, 30-50% από τις βιταμίνες και τα μέταλλα καταστρέφονται και το 100% από τα ένζυμα επίσης καταστρέφονται. Το μαγειρεμένο φαγητό μειώνει τα ένζυμα του σώματος και αποστραγγίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να διορθώσουμε τα κύτταρα και τα οργανικά συστήματα και ελαττώνει την διάρκεια της ζωή μας.
Η Dr. Virginia Vetrano γράφει για έναν οργανισμό που ισχυρίζεται ότι ο ερεθισμός από τα υπερβολικά ζεστά φαγητά, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η Dr. Vetrano επίσης γράφει ότι ''Το ζέσταμα οποιουδήποτε φαγητού, καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες του, τα μέταλλα και τις πρωτεΐνες που περιέχει και δημιουργεί δηλητηριώδη ανόργανα οξέα. Η μη μαγειρεμένη δίαιτα είναι υγιεινότερη.''Fi03278

Η Marilyn Willison από το Ιπποκράτειο κέντρο, γράφει, ''Δεν πρέπει να μαγειρεύουμε το φαγητό μας. Κατά την διάρκεια αυτής της φαινομενικά ακίνδυνης διαδικασίας, τα ζωτικά ένζυμα καταστρέφονται, οι πρωτεΐνες πήζουν (γίνονται έτσι δύσκολες στο να αφομοιωθούν), οι βιταμίνες επί το πλείστον καταστρέφονται με το υπόλοιπο τους να μετατρέπεται σε μορφή τέτοια που είναι δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει, τα φυτοφάρμακα αλλάζουν την δομή σε ακόμη πιο τοξικούς συνδυασμούς, το πολύτιμο οξυγόνο χάνεται, και ελεύθερες ρίζες παράγονται. Σύμφωνα με τον Viktoras Kulvinskas, οι θρεπτικές απώλειες μπορεί να είναι 80% ή και παραπάνω. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαγειρεμένες πρωτεΐνες είναι 50% λιγότερο πιθανό να αφομοιωθούν από το σώμα.''

Ο Dr. Francis M. PottengerJr., έγραψε για τα πειράματά του με 900 γάτες σε μια περίοδο 10 χρόνων. Ο Pottenger τάϊσε μερικές από τις γάτες ωμό κρέας, και κάποιες άλλες, τις τάϊσε μαγειρεμένο κρέας. Έγραψε, ''Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας ήταν οξύθυμες. Οι θηλυκές ήταν δύσκολο να τις πιάσεις, περιστασιακά δάγκωναν τον φύλακα...'' Οι γάτες που έφαγαν μαγειρεμένο κρέας υπέφεραν από ''πνευμονία, εμπύημα, διάρροια, οστεομυελίτιδα, καρδιακές κακώσεις, πρεσβυωπία και μυωπία(ασθένειες του ματιού), ασθένειες του θυροειδούς, νεφρίτιδα, ορχίτιδα, ωοθηκικές φλεγμονές, αρθρίτιδα και πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.''

Κανένα μαγειρεμένο φαγητό δεν είναι καλό. Οι μαγειρεμένες τροφές ενεργούν κακόβουλα με το να εξαντλούν την ενέργεια του σώματος, να αναστέλλουν την θεραπεία μας και να ελαττώνουν την εγρήγορση, την ικανότητα και την παραγωγικότητά μας.


Οι μαγειρεμένες τροφές καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η θερμοκρασία του μαγειρέματος καταστρέφει τις βιταμίνες, τα ένζυμα, τα μέταλλα, τα νουκλεϊκά οξέα, την χλωροφύλλη, και καταστρέφει τα λίπη, κάνοντάς τα δύσπεπτα. Η λιπαρή ύλη γίνεται ένα τοπικό ερεθιστικό.



1550070
Η υψηλή θερμοκρασία αποδιοργανώνει την δομή της πρωτεΐνης, οδηγώντας σε ανεπάρκεια κάποιων βασικών αμινοξέων. Το ινώδες ή ξυλώδες στοιχείο της τροφής (κυτταρίνη) αλλάζει εντελώς από την φυσική του κατάσταση με το μαγείρεμα. Όταν αυτό το ινώδες στοιχείο μαγειρεύεται, χάνει την ιδιότητά του να καθαρίζει τον πεπτικό σωλήνα. Η ινώδης ύλη μεταμορφώνεται από την φυσική της κατάσταση σε δηλητήριο. Η ωμή τροφή έχει την καλύτερη ισορροπία νερού, θρεπτικών ουσιών και ινών για τις ανάγκες του οργανισμού.
 

Το μαγείρεμα επιτρέπει στα ανόργανα στοιχεία να εισέλθουν στο αίμα, να ρέουν μέσα από το σύστημα, να κατακάθονται στις αρτηρίες και στις φλέβες και να αποδυναμώνουν τα νεύρα. Μετά το μαγείρεμα, το σώμα χάνει την ευλυγισία του, οι αρτηρίες χάνουν την ευκαμψία τους, τα νεύρα χάνουν την δύναμη να διαβιβάζουν εντυπώσεις, ο νωτιαίος μυελός γίνεται σκληρότερος, οι ιστοί καθ' ολοκληρίαν μικραίνουν, και τα ανθρώπινα όντα γερνούν πρόωρα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ύλη εναποθηκεύεται στα διάφορα κύτταρα του σώματος, προκαλώντας μεγέθυνση των αρθρώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, το εναπόθεμα συσσωρεύεται σε ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συσσωρεύοντας το τελικά γύρω από τις βαλβίδες της καρδιάς.


Το ωμό φαγητό χωνεύεται εύκολα, απαιτώντας μόνο 24-36 ώρες για την διακίνησή του από την πεπτική οδό, σε σύγκριση με τις 40-100 ώρες για το μαγειρεμένο φαγητό. Αυτό αυξάνει την απειλή της αποσύνθεσης και της ασθένειας. Όταν τρώτε μαγειρεμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, τρώτε πολυάριθμα μεταλλαξογενή (καρκινογενή) προϊόντα που προκαλούνται από το μαγείρεμα.


Ο Dr. Karl Elmer πειραματίστηκε με κορυφαίους αθλητές στην Γερμανία, δημιουργώντας βελτίωση στην απόδοσή τους αλλάζοντας την δίαιτά τους με ωμές τροφές. Οι ωμές τροφές σας εφοδιάζουν με περισσότερη δύναμη, ενέργεια και ζωτικότητα.
Με τις ωμές τροφές, το μυαλό (η μνήμη και η δύναμη της συγκέντρωσης) θα καθαρίσει. Θα είστε σε περισσότερη εγρήγορση, θα σκέφτεσαι ταχύτερα και πιο λογικά.
Pd470857_s


Οι ωμές τροφές δεν θα σας αφήσουν μ΄ένα συναίσθημα κούρασης μετά το γεύμα. Υπάρχει μια τάση υπνηλίας μετά από μαγειρεμένη τροφή. Οι ωμές τροφές απαιτούν λιγότερο συνολικό ύπνο και επιτυγχάνουν έναν περισσότερο ξεκούραστο ύπνο.


Όταν επεξεργαζόμαστε τις τροφές με την φωτιά, χάνουμε πάνω από το 97% από τις διαλυτές στο νερό βιταμίνες (βιταμίνες B και C) και πάνω από το 40% από τις διαλυτές σε λιπίδια βιταμίνες (A, D, E και K). Χρειαζόμαστε μόνο την μισή ποσότητα πρωτεϊνών αν τρώμε ωμές πρωτεϊνούχες τροφές, παρά με πρωτεϊνούχες τροφές που μαγειρεύονται. Η θερμοκρασία επίσης αλλάζει τα λιπίδια. Αυτά τα αλλαγμένα λιπαρά ενσωματώνονται στην κυτταρική μεμβράνη και παρεμβαίνουν στην αναπνοή του κυττάρου, προκαλώντας αύξηση του καρκίνου και ασθενειών της καρδιάς.


Μετά την μαγειρεμένη τροφή, το αίμα αμέσως δείχνει μια μεγάλη αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας και, συλλογικά, κοινώς ονομάζονται ''το ανοσοποιητικό σύστημα''. Αυτός ο αυθόρμητος πολλαπλασιασμός των λευκών αιμοσφαιρίων πάντοτε λαμβάνει χώρα σε φυσιολογικό αίμα αμέσως μετά την εισαγωγή επικίνδυνων μολύνσεων ή δηλητηρίων στο σώμα αφού τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι μάχιμοι οργανισμοί του αίματος. Δεν υπάρχει κανένας πολλαπλασιασμός λευκών αιμοσφαιρίων όταν τρώγεται ωμό φαγητό. Η αδιάκοπη καθημερινή μάχη ενάντια στις τοξικές ουσίες των μαγειρεμένων φαγητών εξαντλούν άσκοπα την δύναμη και την ζωτικότητα του σώματος, επιπλέον προκαλεί ασθένειες και την σύγχρονη μείωση της ζωής.


Οι μαγειρεμένες τροφές γρήγορα ζυμώνονται και σαπίζουν στον εντερικό σωλήνα. Σε μια διατροφή με ωμές τροφές θα βιώσετε την απαλοιφή της δυσοσμίας του σώματος και του στόματος. Το μαγειρεμένο φαγητό προκαλεί αλλεργίες.


Αν ανατρέξετε σε αρχαία χειρόγραφα και θρησκευτικές γραφές, θα διαβάσετε ότι στην Εδέμ, οι άνθρωποι δεν έτρωγαν μαγειρεμένο φαγητό με ''φλεγόμενη φωτιά''. Στην πραγματικότητα, Κινέζικες, Αιγυπτιακές, Ινδικές και Εβραϊκές αφηγήσεις, μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο επειδή χρησιμοποίησαν την φωτιά για να μαγειρεύουν την τροφή.
O Μαθουσάλας, όπως υποστηρίζεται, επειδή έτρωγε μόνο ωμές τροφές, έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ofi0057

Η Bhagavad Gita λέει, ''οι αγνοί άνθρωποι τρώνε ό,τι οι φωτεινές δυνάμεις της φύσης τους αφήνουν μετά την προσφορά σε αυτήν. Αλλά οι ασεβείς, ακόμα κι αν μαγειρεύουν καλό φαγητό, αμαρτάνουν τρώγοντάς το.'' Μιλάνε για την προβληματική υγεία που προκαλείται στο άτομο, την φυλή και τον κόσμο με το μαγείρεμα των τροφών με την φωτιά.




Στο ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων, ένα αρχαίο Αραμαϊκό χειρόγραφο των Εσσαίων του τρίτου αιώνα, ο Ιησούς λέει, ''Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής'', που σημαίνει, την φυσική θερμότητα της ημέρας.


Οι ωμές τροφές είναι απολαυστικές και έχουν περισσότερη γεύση απ΄ ό,τι οι μαγειρεμένες. Δεν χρειάζεται να ζωντανέψετε την υποτονικότητά τους με ανθυγιεινά πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα γεύσης ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα ή άλλα όργανα. Αποφύγετε αυτά τα επικίνδυνα πρόσθετα: ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά, καρυκεύματα, κέτσαπ, μαγιονέζα, dressings και toppings.


Η Hannah Allen έγραψε, ''Οι ωμές τροφές περιέχουν ζωντανά ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη - το μαγείρεμα καταστρέφει όλα τα ένζυμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ωμών τροφών διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, απαραίτητα για την αρχή την καλής πέψης. Εξάλλου, όσο περισσότερες ωμές τροφές τρώτε, τόσο λιγότερες μαγειρεμένες τροφές θα είστε ικανοί να φάτε. Ιδανικά, δεν θα ΄πρεπε να τρώμε καθόλου μαγειρεμένες τροφές. ''

Ο Arthur M. Baker στο "Awakening Our Self Healing Body", γράφει, ''Οι υπερβολικά μαγειρεμένες τροφές κυριολεκτικά καταστρέφουν το σώμα μας. Αυτές αποστερούν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από το σύστημα αφού η θερμότητα μεταβάλλει τα τρόφιμα έτσι ώστε μερικώς, κατά το πλείστον, ή ολοκληρωτικά, καταστρέφονται. Οι θρεπτικές ουσίες πήζουν, τους αφαιρούνται σημαντικές ενώσεις νιτρογόνων, καραμελώνονται, επιστρέφονται ανόργανα και γίνονται τοξικά και παθογόνα στο σώμα.''Ingreypc0127



Ο Baker προσθέτει, ''τα επικίνδυνα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μόνο στις νεκρές ουσίες των τροφίμων και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ζωντανά κύτταρα. Η μαγειρεμένη τροφή αλλοιώνεται γρήγορα, εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ οι ζωντανές τροφές χάνουν αργά τις ζωτικές τους ποιότητες και δεν γίνονται τόσο άμεσα πρόσφορο έδαφος για την σήψη των βακτηρίων.''


Ο καθηγητής Edmund Szekeley έγραψε σχετικά με τον πάπυρο των Εσσαίων, ''Μην τρώτε τίποτα, συνεπώς, που έχει θανατώσει φωτιά ισχυρότερη από την φωτιά της ζωής... Μην μαγειρεύεται, ούτε να αναμειγνύεται τα τρόφιμα το ένα με το άλλο, μήπως τα έντερα γίνουν σαν αχνιστός βάλτος.''
Του  By Dr. Bernarr, D.C., D.D.
Πηγή:  Rawfood


Προτεινόμενα άρθρα

 

Γιατί να γίνω χορτοφάγος;

Yoga On Line

 Οι άνθρωποι στρέφονται στην χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Κάποιοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, κάποιοι θέλουν πιο υγιεινή ζωή και κάποιοι θέλουν να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Κάποιοι άλλοι κάνουν αυτήν την αλλαγή γιατί αγαπούν τα ζώα και αρνούνται να τα φάνε. Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα στην υγεία και στο περιβάλλον μιας χορτοφαγικής δίαιτας και όχι άδικα: Υπολογίζεται ότι ένα 70% όλων των ασθενειών καθώς και το 1/3 όλων των καρκίνων σχετίζονται με τη διατροφή. Μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και για κάποιους συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, του στομάχου, των πνευμόνων και του οισοφάγου).
Μερικοί λόγοι για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε την αλλαγή:


Θα απομακρύνετε τις ασθένειες
Η χορτοφαγική διατροφή είναι κατά κανόνα πιο υγιεινή, κυρίως στην παρεμπόδιση και στη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων και στη μείωση του καρκίνου. Μια χαμηλά σε λιπαρά, χορτοφαγική δίαιτα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει η εξέλιξη των νοσημάτων των στεφανιαίων αρτηριών.
 

Θα διατηρήσετε υπό έλεγχο το βάρος σας
Η συνήθης διατροφή - πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες - συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και των ασθενειών. Μια στροφή σε πιο υγιεινές συνήθειες βοηθάει όχι μόνο στο χάσιμο κιλών αλλά και στη διατήρησή σταθερού βάρους.
 

Θα ζήσετε περισσότερο
Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την μακροζωία των χορτοφάγων από το ότι οι κάτοικοι της Okinawa στην Ιαπωνία έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια 30χρονη έρευνα σε πάνω από 600 κατοίκους. Το μυστικό τους; Μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα διατροφή που αποτελείται κυρίως από ανεπεξέργαστους, σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσια σε ίνες φρούτα και λαχανικά και σόγια.
 

Θα χτίσετε γερά κόκκαλα
Όταν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στο αίμα το σώμα μας θα το πάρει απ' τα κόκκαλά μας. Το μεταβολικό αποτέλεσμα είναι οι σκελετοί μας να γίνουν πορώδεις και να χάσουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη λύση είναι η αύξηση λήψης του ασβεστίου μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορος, μαγνήσιο και βιταμίνη D που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας προκειμένου να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο.
Το ασβέστιο μπορείτε να πάρετε από τα φασόλια, το τόφου, το γάλα σόγιας και τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τη ρέβα.
 

Θα ανακουφίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Πολλά τρόφιμα περιέχουν συστατικά που είναι ωφέλιμα για τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε φυτο-οιστρογόνα, τα -φυσικής προέλευσης- χημικά που μιμούνται τη συμπεριφορά των οιστρογόνων. Καθώς τα φυτο-οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, το να διατηρηθούν σε ισορροπία μέσω της διατροφής βοηθάει σε πιο ήπια συμπτώματα. Η σόγια είναι η πιο πλούσια πηγή φυτο-οιστρογόνων αλλά τα βρίσκουμε, επίσης, στα μήλα, στα παντζάρια, στα κεράσια, στο σκόρδο, στις ελιές και στα δαμάσκηνα.
 

Θα καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα
 Το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι θα καταναλώνετε περισσότερες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποβολή των αχρήστων από το σώμα. Το κρέας δεν περιέχει ίνες. Όσοι τρώνε πολύ κρέας τείνουν να έχουν περισσότερο προβλήματα δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Προτεινόμενα άρθρα


 

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να μην τρώμε κρέας - Omraam Mikhael Aivanhov. "Χράνι Γιόγκα: Το γιόγκα της Διατροφής". Μια εσωτεριστική προσέγγιση υπέρ της χορτοφαγίας

τόμος XVI, σ. 63-68

Μπορεί κανείς να είναι ένας φιλόσοφος και να θέλει να περνάει μέρα νύχτα μπροστά στα βιβλία... μπορεί να είναι τρομερά ερωτευμένος με μία γυναίκα ή έναν άνδρα... όμως η στιγμή έρχεται πάντα όπου είναι κανείς υποχρεωμένος να εγκαταλείψει τα βιβλία του, ή το πρόσωπο που αγαπάει, για να φάει. Όμως, αν και οι άνθρωποι τρώνε τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, ή και περισσότερο ακόμα, δεν κατάλαβαν ποτέ αληθινά την έννοια της λέξης «τροφή» σε όλα τα επίπεδα.

Η τροφή είναι ένα θέμα πάρα πολύ πλατύ, γιατί δεν περιορίζεται μόνον στα τρόφιμα και στα ποτά που καταναλώνουμε. Η τροφή, αφορά εξ ίσου τους ήχους, τα αρώματα, τα χρώματα. Τα όντα του αόρατου κόσμου για παράδειγμα έχουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα να τρέφονται με αρώματα. Η συνήθεια να καίνε λιβάνι μέσα στις εκκλησίες για παράδειγμα, προέρχεται από αυτή την πολύ αρχαία γνώση ότι τα φωτεινά πνεύματα έλκονται από τις αγνές μυρωδιές, σαν αυτή του λιβανιού, ενώ τα κατα­χθόνια πνεύματα έλκονται από τις έντονες δυσοσμίες. Οι ήχοι και τα χρώματα είναι επίσης μία τροφή για τα αόρατα πνεύμα­τα και μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν στο να τα έλξουν. Να γιατί, πολύ συχνά, παρουσιάζουν τους αγγέλους παίζοντας black μουσική και ντυμένους με ενδύματα σε ουράνια χρώματα.

Εγράφη στα Ιερά Βιβλία: «Είσθε Ναοί του Ζώντος Θεού». Δεν πρέπει λοιπόν να βρωμίζει κανείς αυτό το ναό με βρώμικες τρο­φές. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν μέσα σε ποιά ουράνια πνευματικά εργαστήρια δημιουργήθηκαν, θα ήσαν πολύ πιο προσεκτικοί απέναντι στο ποιά τροφή μπαίνει στην κατασκευή αυτού του ναού ό­που ο ίδιος ο Θεός πρέπει να έρθει να κατοικήσει. Δυστυχώς, τρώγοντας κρέας, η πλειονότητα των ανθρώπων μοιάζει περισ­σότερο με ένα νεκροταφείο γεμάτο πτώματα απ' ό,τι μ' ένα ναό.

Κάθε όν, ζώο ή άνθρωπος, ωθείται να επιλέγει αυτή ή την άλ­λη τροφή, κι αυτή η επιλογή είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαίνου­σα. Αν θέλετε να ξέρετε ποιά είναι τα αποτελέσματα της κρεοφα­γίας, απλά πηγαίνετε να επισκεφθείτε ένα ζωολογικό κήπο και θα λάβετε αμέσως όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Άλλωστε δεν είναι μάλιστα καν αναγκαίο να πάτε μέχρι τους ζωολογικούς κή­πους για να κάνετε αυτή τη διαπίστωση. Βρίσκει κανείς μέσα στον κόσμο ένα σωρό είδη ανθρώπων που μοιάζουν με διάφορα ζώα, κι ακόμα και με τα ζώα που δεν βρίσκονται στα ζωολογικά πάρκα, όπως τα μαμούθ, οι δεινόσαυροι και πολλά άλλα προϊστο­ρικά τέρατα. Αλλά ας παραμείνουμε καλόκαρδοι κι ας μείνουμε μόνο στους ζωολογικούς κήπους. Θα διαπιστώσετε εκεί ότι τα μεγάλα σαρκοφάγα είναι ζώα πολύ άγρια και ότι διαχέουν γύρω τους μία απαίσια οσμή, ενώ τα χορτοφάγα έχουν συμπεριφορές πολύ πιο ειρηνικές. Η τροφή που απορροφούν δεν τα ωθεί να γί­νουν ούτε βίαια, ούτε επιθετικά, ενώ το κρέας κάνει τα σαρκοφά­γα να είναι εξαιρετικά ευερέθιστα. Είναι ακριβώς το ίδιο και με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας, αυτοί έλκονται πολύ πιο εύ­κολα προς μία συμπεριφορά καταστρεπτική.

Πρέπει ακόμα να γνωρίζετε ότι όταν οδηγούν τα ζώα στα σφα­γεία, αυτά διαισθάνονται έντονα τον κίνδυνο, ξέρουν τι τα περιμένεικαι νοιώθουν βαθύ φόβο. Αυτός ο φόβος προκαλεί μεγάλες διαταραχές στη λειτουργία των αδένων τους οι οποίοι εκκρίνουν εξαιτίας αυτής της έντονης ταραχής ένα αληθινό δηλητήριο. Τίποτε δεν μπορεί να εξαλείψει αυτό το φοβερό δηλητήριο που επικάθεται στον οργανισμό αυτού που τρώει το κρέας τους και ασφαλώς η παρουσία του δηλητηρίου αυτού δεν είναι καθόλου ω­φέλιμη ούτε για την υγεία του ανθρώπου αλλά ούτε και για τη μα­κροζωία του.

Η διαφορά ανάμεσα στη φυτικής προέλευσης τροφή και την τροφή που αποτελείται από κρέας ζώων έγκειται επίοτίς στην ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που αυτά τα δύο είδη τροφής περιέχουν. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τόσο πολύ εμποτισμένα από ηλιακό φως που σχεδόν θα μπορούσε κανείς να πει ότι απο­τελούν μία συμπύκνωση του φωτός. Όταν τρώει κανείς ένα φρούτο ή ένα λαχανικό, απορροφάει ηλιακό φως που έχει αποθηκευτεί εκεί και αυτό το φως δεν αφήνει κατάλοιπα.

Ενώ το κρέας είναι σχετικά φτωχό σε περιεκτικότητα ηλιακού φωτός, να γιατί και σαπίζει πολύ γρήγορα. Έτσι, κάθε τι που σαπίζει και χαλάει πολύ γρήγορα είναι βλαβερό για την υγεία. Πέρα απ’ όλα αυτά, θα πρέπει ακόμα να ξέρετε πως κάθε τι που τρώμε σαν τροφή, που εισάγουμε στον οργανισμό μας, γίνεται μέσα μας σαν ένα εί­δος κεραίας που λαμβάνει, που έλκει δονήσεις εντεΛώς καθορι­σμένες. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση κρέατος κάνει να συνδέονται οι άνθρωποι με τον αστρικό κόσμο. Μέσα στο αστρικό επίπεδο βρίθουν οι οντότητες που αλληλοσπαράζονται, που αλληλοξεσκίζονται ακριβώς σαν τα θηρία και έτσι, τρώγοντας κρέας, ο άνθρωπος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το φόβο, τη σκληρότητα, τη φιληδονία των ζώων αυτών. Αυτός που τρώει κρέας διατηρεί μέσα στο σώμα του έναν αόρατο σύνδεσμο με τον κόσμο των ζώων και θα αισθανόταν ο ίδιος τρόμο αν μπο­ρούσε να δει με τα μάτια του τα χρώματα της αύρας του.

Σκοτώνοντας τα ζώα για να τραφούν, οι άνθρωποι τους αφαι­ρούν το δικαίωμα ζωής και εξέλιξης. Κάθε άνθρωπος συνοδεύε­ται έτσι από τις ψυχές όλων εκείνων των ζώων των οποίων έφαγε τη σάρκα. Παρότι η ψυχή των ζώων δεν είναι σαν την ψυχή των ανθρώπων, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ζώα επίσης έχουν μία ψυ­χή. Αυτός που κατανάλωσε τη σάρκα ενός ζώου είναι υποχρεω­μένος να υπομένει την παρουσία αυτού του ζώου με κάποιο τρό­πο μέσα του και αυτή η παρουσία εκδηλώνεται με καταστάσεις που ανήκουν ξεκάθαρα στον κόσμο των ζώων. Να γιατί, πολλές από τις εκδηλώσεις των ανθρώπων δεν ανήκουν στην πραγματι­κότητα στο ανθρώπινο βασίλειο, αλλά στο ζωικό βασίλειο. Ο αλη­θινός άνθρωπος δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί.

Η τροφή που απορροφάμε πηγαίνει στο αίμα μας και από εκεί έλκει στοιχεία και δυνάμεις από εντελώς συγκεκριμένες οντότη­τες. Εγράφη στα Ευαγγέλια: «Εκεί όπου υπάρχουν πτώματα, εκεί μαζεύονται οι γύπες» Και αυτό είναι αληθινό και για τους τρεις κόσμους: τον φυσικό (υλικό επίπεδο), τον αστρικό (συναισθηματι­κό επίπεδο) και τον νοητικό (επίπεδο σκέψεων). Αν λοιπόν επιθυ­μείτε να είσθε υγιείς και στους τρεις κόσμους, μην έλκετε τα όρνεα εξ αιτίας των πτωμάτων. Ο Ουρανός δεν εκδηλώνεται μέσα από ανθρώπους που έχουν αφεθεί να πλημμυρίσουν από ακα­θαρσίες υλικές, αστρικές και νοητικές.

Το κρέας αντιστοιχεί λοιπόν σε ένα ιδιαίτερο στοιχείο του τομέα των σκέψεων, του τομέα των συναισθημάτων αλλά και αυτού των πράξεων. Αν για παράδειγμα ονειρευτείτε ότι τρώτε κρέας, θα πρέπει να είστε κατόπιν πολύ προσεκτικός, άγρυπνος, γιατί αυτό δείχνει ότι σύντομα θα εκτεθείτε σε συγκεκριμένους κινδύ­νους, τάσεις ή και πειρασμούς: ίσως στο να φερθείτε βίαια, ίσως στο να εγκαταλειφθείτε στη φιληδονία ή σε εγωιστικές και άδικες σκέψεις, γιατί το κρέας αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα στοιχεία: τη βία στο υλικό επίπεδο, τη φιληδονία στο αστρικό επίπεδο και τον εγωισμό στο νοητικό επίπεδο.

Φαινομενικά, οι πόλεμοι μεταξύ των ανθρώπων, οφείλονται σε αιτίες οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτικές, όμως στην πραγματι­κότητα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα όλης αυτής της μαζικής παγκόσμιας σφαγής των ζώων. Ο νόμος της δικαιοσύνης είναι αμείλικτος και αναγκάζει την ανθρωπότητα να πληρώνει την εγκλη­ματικότητα της απέναντι στα ζώα, χύνοντας τόσο αίμα όσο αίμα των ζώων οι άνθρωποι χύνουν για να ικανοποιηθούν. Πόσα εκα­τομμύρια και εκατομμύρια λίτρα αίματος χύνονται κάθε τόσο πά­νω στη γη, ζητώντας από τον Ουρανό δικαίωμα εκδίκησης! Η εξάτμιση αυτού του αίματος όχι μόνο έλκει μικρόβια, αλλά δισεκα­τομμύρια καταχθόνιες οντότητες και στοιχειά από τα αόρατα επί­πεδα.

Οι άνθρωποι σκοτώνουν τα ζώα, όμως η φύση είναι ένας ορ­γανισμός και δολοφονώντας τα ζώα είναι σαν να αγγίζουν ορι­σμένους αδένες αυτού του μεγάλου οργανισμού. Τη στιγμή εκεί­νη, οι λειτουργίες του υπόκεινται σε μεταβολές και λίγο καιρό αρ­γότερα ο πόλεμος ξεσπάει κάπου μεταξύ των ανθρώπων. Ναι, γιατί έσφαξαν εκατομμύρια ζώα για να τα φάνε αγνοώντας τελεί­ως ότι όλα αυτά τα ζώα βρίσκονται σε σύνδεσμο με τους ανθρώπους και ότι ένα σωρό άνθρωποι κατόπιν θα πρέπει με τη σειρά τους να πεθάνουν εξ αιτίας αυτού του γεγονότος. Σκοτώνοντας τα ζώα, σκοτώνει κανείς τους ανθρώπους. Όλοι μιλάνε για την ει­ρήνη λέγοντας ότι επιτέλους πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για να βασιλεύσει αυτή πάνω στη γη, ότι οι πόλεμοι πρέπει να σταματή­σουν ... Όμως οι πόλεμοι θα συνεχιστούν όσο οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να σκοτώνουν τα ζώα για τροφή τους, γιατί σκοτώνοντας τα, οι άνθρωποι καταστρέφουν ταυτόχρονα κάτι μέσα στην ίδια τη ζωή τους.
Σέβρες (Παρίσι) 14 Νοεμβρίου 1945
Έρκυνα

Προτεινόμενα άρθρα

 

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ - Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας (μέρος πρώτο)

ΥΓΕΙΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑΣ: Η σαρκοφαγία αλλάζει τη χημική σύνθεση του αίματος μας, το χαρακτήρα μας. Αποκτούμε τις ιδιότητες των σαρκοβόρων ζώων, γινόμαστε βίαιοι, επιθετικοί, άδικοι, εγκληματίες. Αποδείχτηκε, πως όταν μετατρέπουμε τα φυτοφάγα ζώα σε σαρκοφάγα, τότε τα ζώα αυτά τρελαίνονται (τρελές αγελάδες). Και εμείς οι άνθρωποι έχουμε παραφρονήσει, εξαιτίας της αφύσικης μεταλλαγμένης διατροφής. Απόδειξη, ότι ενώ έχουμε γεννηθεί για να χαιρόμαστε, ζούμε για να αβασανιζόμαστε.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ: Επτά στους δέκα ανθρώπους σήμερα υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, ενεργούνται μέρα παρά μέρα ή κάθε 3 ημέρες, ενώ θα έπρεπε να ενεργούνται όσες φορές τρώνε. Οι χωνεμένες τροφές που δεν αποβάλλονται εγκαίρως σαπίζουν και τοξινώνουν τον οργανισμό μας, δεδομένου ότι, από τα έντερα (μέσω του αίματος) τρέφονται όλα τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος μας (καρδιά, εγκέφαλος κ.α.). Η δυσκοιλιότητα ονομάζεται και «μητέρα των ασθενειών», επειδή προκαλεί και πολλές άλλες σοβαρές αρρώστιες όπως: πονοκεφάλους, αϋπνίες, αιμορροΐδες, άγχος, νευρασθένειες, καρκίνο. Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν πως οκτώ στους δέκα καρκινοπαθείς πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Για να σωθούμε από τις αρρώστιες της δυσκοιλιότητας χρειάζεται:
α) Να ενεργούμεθα κανονικά και β) να αφαιρέσουμε τις ακαθαρσίες (αιτίες των ασθενειών) που είναι προσκολλημένες από χρόνια στα τοιχώματα των εντέρων μας. Τα σωτήρια αυτά αποτελέσματα απιτυγχάνονται με έναν πανεύκολο τρόπο: τον υποκλυσμό (το κοινό κλύσμα).
Ο υποκλυσμός γίνεται με την ειδική συσκευή που βλέπετε στην εικόνα. Πωλείται στα φαρμακεία. Αν δεν τη βρείτε, παραγγείλτε την! Υποκλυσμό, επίσης, μπορούμε να κάνουμε και με τη μπαταρία του μπάνιου. Αν ξεβιδώσουμε το εξάρτημα που μοιάζει με τηλέφωνο, ελευθερώνεται στα χέρια μας ένα λάστιχο κατάλληλο για τον υποκλυσμό.
Η εσωτερική κάθαρση ανασταίνει μισοπεθαμένους. Δοκιμάστε την σε αρρώστους και θα το διαπιστώσετε. Είναι μεγάλη απώλεια και αδικία εκατομμύρια άνθρωποι να είναι άρρωστοι και να πεθαίνουν από δυσκοιλιότητα (εντός και εκτός νοσοκομείων) αβοήθητοι, ενώ μπορούν να σωθούν με έναν τόσο απλό τρόπο.



ΕΡΩΤΑΣ - ΣΕΞ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΙΩΝ - ΠΑΙΔΙΩΝ: Το σεξ μας ανεβάζει στον 7ο ουρανό, όταν υπάρχει ψυχική συμμετοχή (ταυτότητα ιδανικών, σκοπών καλή καρδιά). Άνευ αυτών, το σεξ είναι άδικη - βλαβερή κατασπατάληση πολύτιμων δυνάμεων. Η κατάχρηση στο σεξ βλάπτει. Κάθε εκσπερμάτωση περιέχει 100.000.000 σπερματοζωάρια και για την παρασκευή τους ο οργανισμός μας διαθέτει σημαντικές δυνάμεις. Η γνωστική σχολή προτείνει σεξ χωρίς εκσπερμάτωση. Όσον αφορά στη συγκράτηση του σπέρματος, ο ανδρικός οργανισμός έχει τις εξής δυνατότητες: α) αξιοποίηση της ενέργειας αυτής και τη θρέψη και την τόνωση του νευρικού συστήματος, β) αναστολή παραγωγής και γ) αυτόματη βραδεία αποβολή.
Να μη μας κυβερνούν τα ένστικτα (σεξ, λαιμαργία) και οι βλαβερές συνήθειες, αλλά η λογική. Η συνήθεια ξεπερνιέται με την ξεσυνήθεια. Η γνώση ότι η εγκράτεια δε βλάπτει αλλά ωφελεί, μας απαλλάσσει από πολλά δεινά: κοινές γυναίκες, κινδύνους αφροδίσιων ασθενειών, αυτοϊκανοποίηση, άψυχο σεξ, χάσιμο χρόνου, χρημάτων, ενέργειας κ.α. και μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το άλλο φύλο με σεβασμό, αξιοπρέπεια και ανιδιοτελή αγάπη.

ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: Τους «εχθρούς» μας μπορούμε να τους αγαπάμε όταν εφαρμόζουμε τις υποδείξεις του Ιησού Χριστού. Από κάθε εμπόδιο, δυσκολία ή ζημιά να εξετάζουμε τι καλό, τι μάθημα μπορεί να προκύψει. Να μην ακούμε, να μη σκεπτόμαστε, να μην αναμεταδίδουμε αρνητικά πράγματα, έστω κι αν είναι αληθινά. Κάθε αρνητικό να το αντικαθιστούμε με το αντίστοιχο θετικό.»

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: Όποιο πολιτικό – κοινωνικό σύστημα κι αν αναλάβει την πολιτική εξουσία, η ζωή μας δεν θα αλλάξει σε τίποτε, αν δεν αλλάξουμε τον σημερινό καταναλωτικό, σαρκοφαγικό, εγκληματικό τρόπο ζωής. Τη σωτηρία αυτή αλλαγή την προσφέρει μόνο το πολιτικό κίνημα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (ΟΙ.Δ.Α.), γιατί είναι το μοναδικό πολιτικό κίνημα που γνωστοποιεί τον οικολογικό ακρεοφαγικό τρόπο ζωής και βοηθάει έμπρακτα στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην πνευματική - σωματική αναγέννηση ατόμου - κοινωνίας.



Σ. Ι.. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Παπανικόλα που έκανε τόσες και τόσες προσπάθειες για να σώσει όλα - φύση, περιβάλλον, ανθρώπους, ζώα.
Σε ευχαριστούν όλοι - ζώα, άνθρωποι.
Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά.

ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ - Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας (μέρος δεύτερο)

ΥΓΕΙΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ: Οι φυτικές τροφές είναι πολύ ανώτερες από τις ζωικές. Άλλωστε και το κρέας των ζώων από φυτικές τροφές παράγεται. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια χαρακτηρίζει τους κρεοφάγους «Κύκλωπες» τους δε φυτοφάγους (λωτοφάγους) καλοσυνάτους-ήρεμους ανθρώπους. Ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας, ο Νεύτωνας, ο Γκάντι, ο Τολστόι, ο Έντισον, ο Αϊνστάιν και πολλοί άλλοι δεν έτρωγαν κρέας. Ο ηθικός νόμος «ου φονεύσεις» δεν αφορά μόνο ανθρώπους αλλά και ζώα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ;
Το 70% των τροφών μας να είναι ωμές και 30% μαγειρεμένες.
Τι θα φάμε σήμερα; Μόλις ξυπνήσουμε πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μισό λεμόνι, καθαρίζει τον οργανισμό. Μετά από 15 λεπτά πίνουμε 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό άθερμο λάδι, με λίγες σταγόνες γλυκό κρασί ή λεμόνι, λιπαίνει το έντερο, καθαρίζει τον οργανισμό. Μετά από 15 λεπτά τσάι από βότανα και στη συνέχεια γυμναστική.
Πρωινό γεύμα: Δημητριακά πολτοποιημένα: στάρι, ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι κ.α. σε πιλάφι ή κρέμες, μαύρο ψωμί, ξηροί καρποί, λαχανικά, ελιές.
Μεσημεριανό γεύμα: Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια κ.α.) συνοδευόμενα με δημητριακά (ρύζι, στάρι, κριθάρι κ.α.) ή πατάτες, καρότα, κολοκύθια, κρεμμύδια, ωμή σαλάτα, ελιές ή ανθότυρο, αβοκάντο.
Απόγευμα: Τσάι ή φυτικά γάλατα και μετά από 30 λεπτά, φρούτα.
Δείπνο: Ζυμαρικά ή χυλούς δημητριακών, σαλάτα ή χόρτα βραστά.
Πριν κοιμηθούμε: τσάι. Μισή ώρα μετά 3 κουταλιές λάδι.
Προσοχή στην ποσότητα: Ημιχορτασμός και όχι σκασμός. Μας αρκεί το 1/3 των τροφών, τα άλλα 2/3 προκαλούν αρρώστιες και βασανιστικό πρόωρο θάνατο.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ (Βοσνία, ήταν πόλεμος;):

Μπαμπά, γιατί γίνεται ο Πόλεμος, γιατί σκοτώνουν τα παιδιά;
Μπαμπά, γιατί τ’ αφήνουν ορφανά;
Γιατί θέλουν να κάνουν τον κόσμο να υποφέρει;
Τι ν’ απαντήσει ο μπαμπάς, αφού κι αυτός δεν ξέρει;

Μπαμπά, κάτι σε ρώτησα, δεν θα μου πεις γιατί;
Γιατί παιδί μου ο Σατανάς ήρθε πάνω στη Γη
Κόλαση να την κάνει, αφού έτσι του αρέσει.
Στόχος του, ο Παράδεισος, όμως δεν θα μπορέσει.

Μπαμπά, κι εγώ θα κάνω Πόλεμο, όταν θα μεγαλώσω,
Όλους αυτούς που φέρανε την κόλαση στη Γη, θέλω να τους σκοτώσω.

Όχι παιδί μου, προς Θεού!
Μία τέτοια μαύρη σκέψη, στην ψυχούλα σου πώς χώρεσε;
Σκέψου μονάχα τον Χριστό,
που τον σταύρωσαν ζωντανό
κι εκείνος τους συγχώρεσε.
Και είπε: «Ασ’ τους, δεν ξέρουνε τι κάνουν».
Παιδάκι μου, δεν σκέπτονται, ότι κι αυτοί μία μέρα θα πεθάνουν!
Σκέψου παιδί μου τον Χριστό!
Ω! πήρα την απάντηση, μπαμπά, σ’ ευχαριστώ!

Βιοδιάσωση - Οικολογικό Κίνημα Ελλάδος,  του Κ. Παπανικόλα

Περιοδικό ''Ο τρόπος ζωής που αλλάζει και σώζει''

Ξεφυλλίστε το online

Κατεβάστε το σαν PDF

Επικοινωνία   

TV ΤΗΛΕΦΩΣ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ - Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας (μέρος τρίτο)

Πολλές φορές γίνεται κουβέντα για τους πολέμους και τις συμφορές καθώς και για τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά. Σίγουρα λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον οι κάποιους ανθρώπους σε εχθρότητα ή ακόμη και σε πόλεμο. Πέρα από αυτά όμως, ευτυχώς υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ερευνήσει διεξοδικά το όλο ζήτημα προκειμένου να είναι σε θέση σήμερα να μας καταθέτει την έγκυρη και επιστημονικά αποδεδειγμένη άποψή του σχετικά με την αιτία των πολέμων και όλων των συμφορών. Φυσικά και μιλάω για τον διακεκριμένο Κ.Παπανικόλα που κυριολεκτικά ο άνθρωπος μάχεται καθημερινά για το καλό της ανθρωπότητας προτείνοντας όλα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω έτσι όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στο πλέον έγκυρο περιοδικό «Υγεία - Οικολογία». Επιπλέον αξίζει να προσέξετε τις ατράνταχτες αποδείξεις όπου χρησιμοποιεί ο κ.Παπανικόλας προκειμένου να θεμελιώσει ολόκληρο το κατεξοχήν επιστημονικό οικοδόμημά του. Τέλος, σας προτείνω προτού ξεκινήσετε την ανάγνωση να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό και μερικά ηρεμιστικά... ποτέ δεν ξέρετε σε τι μπορεί να χρειαστούν.
Απολαύστε τον:


Η ΡΙΖΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

Του Κωνσταντίνου Παπανικόλα

Μετά τις πρωτοφανείς εικόνες ανθρωποκτονιών, σοβαρών ανθρωποτραυματισμών, καταστροφών και βαρβαρότητας που ζήσαμε μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων πρόσφατα από την εισβολή και τον πόλεμο των Αμερικανο – Βρετανών εναντίον του ΙΡΑΚ, εναντίον όλης της ανθρωπότητας είναι πολύ επίκαιρο και αναγκαίο να αναζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της επαναλαμβανόμενης αυτής τραγωδίας. Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε εντοπίσει αυτές τις αιτίες και αποδίδουμε όλο αυτό το δράμα στη μετάλλαξη του ανθρώπου από φυτοφάγο ζώο σε σαρκοφάγο. Η σαρκοφαγία αλλάζει τη χημική σύνθεση του αίματός μας. Έτσι οι άνθρωποι αποκτούμε τις ιδιότητες των σαρκοβόρων ζώων, αλλάζουμε χαρακτήρα, γινόμαστε βίαιοι, επιθετικοί, αρπακτικοί, άδικοι, εγκληματίες. Απόδειξη ότι όλα τα σαρκοβόρα ζώα είναι άγρια, βίαια και επιθετικά. Ακόμη, αποδεικνύεται ότι υπάρχει στενή σχέση (ανταπόδοσης) μεταξύ της θάλασσας του αίματος των ζώων, που σκοτώνουν οι άνθρωποι, και της θάλασσας του αίματος των ανθρώπων που αλληλοσκοτώνονται. Όσο θα υπάρχουν σφαγεία ζώων, τόσο θα αλληλοσφαζόμαστε και εμείς οι άνθρωποι.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να σκοτώνουμε και να τρώμε τα ζώα, για να σταματήσουμε να σκοτωνόμαστε κι εμείς οι άνθρωποι μεταξύ μας. Οι Αμερικανο – Βρετανοί τρώνε 3 φορές την ημέρα κρέας, έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί όλη αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε στην εποχή μας. Για να περάσουμε από την κρεοφαγία, τον πόλεμο και την αλληλο – ανθρωποσφαγή στη φυτοφαγία, την ειρήνη και την ανθρωπιά, είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τα εξής:

Τι τροφές είμαστε πλασμένοι να τρώμε οι άνθρωποι.

Σωματικά και ψυχικά οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι φρουτο – καρπο – χορτοφάγοι. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύεται από τα εξής στοιχεία: το πεπτικό σύστημα, τα πεπτικά υγρά, τα νεφρά, το συκώτι, η σπλήνα, τα δόντια και τα νύχια των ανθρώπων είναι ίδια με τα αντίστοιχα όργανα των φυτοφάγων ζώων. Τα σαρκοβόρα ζώα έχουν τελείως διαφορετικά όργανα για να σχίζουν τις σάρκες, να χωνεύουν και να εξουδετερώνουν τις τοξίνες που περιέχουν τα πτώματα των άλλων ζώων που τρώνε. Και το σπουδαιότερο: Ο φυσικός άνθρωπος δεν έχει επιθετικά και αιμοβόρα ένστικτα, δεν μπορεί να πιεί, ωμό το αίμα των άλλων ζώων, όπως το πίνουν με ευχαρίστηση τα σαρκοβόρα ζώα.

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κρέας:
1) Για λόγους υγείας:
Ο τρόπος παραγωγής και συντήρησης του κρέατος (ορμόνες, κρεατάλευρα, διοξίνες, νιτρικά) καθιστούν το κρέας πολύ επικίνδυνη και βλαβερή τροφή. Έχει αποδειχθεί ότι όσο αυξάνει η κατανάλωση κρέατος, τόσο αυξάνει και ο καρκίνος.
2) Για λόγους ηθικής: Η κρεατοφαγία είναι ασυμβίβαστη με κάθε στοιχειώδη έννοια ηθικής και δικαίου. Είναι αντίθετη με το φυσικό μας προορισμό. Γεννηθήκαμε για να αγαπάμε, να συμπάσχουμε, να βοηθάμε και όχι να μισούμε, να βασανίζουμε, να τρελαίνουμε, να σκοτώνουμε τα άλλα ζώα που μοιράζονται μαζί μας το λιγοστό χρόνο της ζωής τους. Ο δυνατός υποχρεούται να προστατεύει τον αδύνατο. Η κατάχρηση εξουσίας είναι σοβαρότατο ηθικό αδίκημα.
Οι άνθρωποι είμαστε ελεύθεροι. Μπορούμε να πράττουμε ό,τι θέλουμε, με την προϋπόθεση της ταυτόχρονης χρήσης της λογικής και της συνείδησης, δηλαδή του σεβασμού των φυσικών και ηθικών νόμων της Δημιουργίας.
Στο ερώτημα: Γιατί η ελευθερία μας να περιορίζεται από νόμους; Απαντάμε: «Αν δεν υπήρχαν νόμοι, αν δεν υπήρχε η ΑΓΑΠΗ, δεν θα υπήρχε και η δημιουργία και ο καθένας μας για να διατυπώνει ερωτήματα…!» Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι όπως: ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Ηράκλειτος, ο Νεύτωνας, ο Έντισον, ο Βολταίρος, ο Αϊνστάιν, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Νίτσε, ο Δαρβίνος, ο Τολστόϊ και άλλοι, θεωρούσαν την κρεοφαγία ανήθικη και βάρβαρη πράξη. Ο Πλούταρχος γράφει: «Πώς μπορείτε να σκοτώνετε και να τρώτε ένα ήμερο, ανυπεράσπιστο ζώο, που πριν από λίγο έβλεπε, περπατούσε, ζούσε; Αφού είστε χορτάτοι, ποια μανία σας σπρώχνει να σκοτώνετε; Αν πιστεύετε ότι η φύση σας έπλασε να τρώτε τα άλλα ζώα, τότε σκοτώστε εσείς οι ίδιοι τα θύματά σας. Πνίξτε τα με τα δόντια σας! Όμως ανατριχιάζετε με όλα αυτά… Γι’ αυτό βάζετε άλλους να διαπράξουν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα…!».
Οι λόγοι ηθικής είναι αρκετοί για να πάψουμε να τρώμε κρέας, να είμαστε καννίβαλοι…!
3) Για λόγους οικονομίας: Το κρέας είναι πολύ πιο ακριβό από τα όσπρια και τα δημητριακά που αντικαθιστούν το κρέας. Οι άνθρωποι παράγουν και τρέφουν 20πλάσιο αριθμό ζώων από τον ανθρώπινο πληθυσμό. Δεν υπάρχει υπερπληθυσμός ανθρώπων, αλλά υπερπληθυσμός ζώων. Το 20% των ζωοτροφών (στάρι, καλαμπόκι, σόγια) αν διατεθούν στους ανθρώπους, μπορούν να εξαλείψουν την πείνα από όλη τη Γη. Τρώγοντας φυτικές τροφές μπορούμε να ζούμε με ελάχιστα χρήματα, υγιεινά και ευτυχισμένα…!
Επίσης με την κρεοφαγία γίνεται μεγάλη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Για να παραχθεί ένα κιλό κρέας απαιτούνται εκατό κιλά νερού και εκατό κιλά φυτικής τροφής…!
Εκατό στρέμματα Γης μπορούν να θρέψουν 50 άτομα που τρέφονται με σόγια και 2 άτομα που τρέφονται με κρέας. Έτσι για να καλύψουμε τη μεγάλη ζήτηση κρέατος, αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγή κρέατος (πτώματα σκοτωμένων ζώων), εισαγωγή καρκίνου από άλλες χώρες, στις οποίες καταβάλουμε αστρονομικά ποσά…!
Με όλες αυτές τις γνώσεις και τις πληροφορίες πιστεύουμε ότι είναι εύκολα να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και να περάσουμε από την σαρκοφαγία στην φυτοφαγία, από τους πολέμους στην ειρήνη, από τις αρρώστιες στην υγεία και από τη μετάλλαξη και τη δυστυχία στη φυσικότητα και την ευτυχία. Σημειώστε επίσης ότι ο συντάκτης αυτού του άρθρου Κ. Παπανικόλας από τότε που απέκτησα αυτές τις γνώσεις εδώ και 25 χρόνια έπαψα να τρώω κρέας, εργάζομαι 18 ώρες το 24ωρο και νοιώθω ένας άλλος άνθρωπος.


Πηγή: Φιλοσοφία

Βιοδιάσωση - Οικολογικό Κίνημα Ελλάδος,  του Κ. Παπανικόλα

Περιοδικό ''Ο τρόπος ζωής που αλλάζει και σώζει''

Ξεφυλλίστε το online

Κατεβάστε το σαν PDF

Επικοινωνία   

TV ΤΗΛΕΦΩΣ

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Γάλα από καρπούς




Υλικά:
1 Ποτήρι στεγνούς καρπούς για 2 ποτήρια γάλα

Εργαλεία:
Blender
Μεγάλο σουρωτήρι (να χωρά τουλάχιστον μισό λίτρο υγρό) ή σακούλα από τούλι
Κατσαρολάκι ή μπωλ για το σούρωμα
Γυάλινη κανάτα για την αποθήκευση στο ψυγείο.

(*) Καρποί που θέλουν 4-6 ώρες μούλιασμα:
Σουσάμι
Ηλιόσπορος
Κολοκυθόσπορος


Καρποί που θέλουν 8-12 ώρες μούλιασμα:
Αμύγδαλα
Φουντούκια


Εκτέλεση:
Μουλιάζετε τους καρπούς για όσες ώρες χρειάζεται.
Πετάτε το νερό του μουλιάσματος και ξεπλένετε τους καρπούς.
Τους χτυπάτε αρκετά στο blender με το νερό. Σουρώνετε το υγρό μέσα στο κατσαρολάκι.

Διατηρείται σε κλειστή κανάτα γυάλινη στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Σημειώσεις:

1. Οι καρποί δεν χρειάζεται να είναι αποφλοιωμένοι.

Οφέλη:
1. Cruelty-free --- Χωρίς βαναυσότητα σε ζώα.
2. Environmentally-friendly --- Αν με το γάλα αυτό αντικαταστήσετε φυτικό ή ζωικό γάλα του εμπορίου, μειώνετε δραματικά τα σκουπίδια που δημιουργείτε.
3. Χωρίς χοληστερόλη --- 0% cholesterol !!
4. Σοβαρή πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων, βιταμινών, και ιχνοστοιχείων. Κοιτάξτε σε ένα άλλο θέμα του forum με τίτλο: Ξηροί καρποί ή στο Nutrition Data.
5. ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με το ζωικό γάλα, καλύτερη θρεπτική σύσταση (Ω-3, Ω-6 κ.λπ.)
6. Φθηνότερο από το αντίστοιχο φυτικό γάλα του εμπορίου.
7. Φρεσκότερο από το φυτικό γάλα του εμπορίου.

Χρήσεις:
1. Πίνεται σκέτο (μιαμ!) η με μέλι
2. Σε milk shakes / frulatti / smoothies
3. Για κρύο ή ζεστό ρόφημα σοκολάτας/χαρουπάλευρου

ΥΓ. Τώρα που το σκέφτομαι, πόσο σκατά πρέπει να τρέφονται τα ζώα αυτά, για να κοστίζει τόσο εξευτελιστικά φθηνά το γάλα τους ? Κάντε το λογαριασμό...


Η συνταγή της Δεινομάχης διορθωμένη από την Φλώρα

Παραλλαγή από τη Yasmin


Mπορείτε να προσθέσετε για εξωτικό λούκ και γευση, μαυρες μπαλες απο ωμή ταπιόκα στον πατο του μιλκσεικ "γάλαμύγδαλο" και να προσθεσετε λιγο βατομουρο, φράουλα η κακάο για να του δώσετε διάφορα χρώματα .. ετσι το σερβίρουν στο Τόκυο στο περίφημο Bubble Tea.


VIDEO




Φόρουμ ''O κόσμος της Ωμοφαγίας''

O κόσμος της Ωμοφαγίας ...κρύβει υπέροχα γευστικά μυστικά και ζώα ελεύθερα κι ευτυχισμένα. 


 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Βίγκανς και πρωτεϊνη


Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα μόρια που απαρτίζονται από μικρότερες μονάδες που ονομάζονται αμινοξέα. Υπάρχουν είκοσι αμινοξέα που βρίσκονται και σε φυτικές και σε ζωικές τροφές. Γενικά πιστεύεται πως υπάρχουν οκτώ αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του, αλλά πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής μας. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα και είναι η ισολευκίνη, η λευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, τρυπτοφάνη, και η βαλίνη. Τα βρέφη χρειάζονται επιπλέον τροφές που περιέχουν ιστιδίνη και ίσως ταυρίνη. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των ιστών και την διατήρηση της ανάπτυξης. Επίσης χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ορμονών και άλλων φυσιολογικά ενεργών ουσιών.

Ανάγκες σε πρωτεΐνη [1]
Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη εντελώς σίγουροι πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε και οι εκτιμήσεις τους έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί που συμβουλεύουν για τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, συνήθως προτείνουν ποσότητες που έχουν υπολογιστεί για να επαρκούν ή να ξεπερνούν τις ανάγκες πρακτικά του καθενός μέσα στον πληθυσμό. Λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ατομική διακύμανση και γι’ αυτό τα ποσά έχουν ένα ευρύ περιθώριο ασφαλείας. Οι συστάσεις παρακάτω είναι βασισμένες στην πλήρη απορρόφηση της πρωτεΐνης από το γάλα ή τα αυγά. Καθώς η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να είναι ελαφρά πιο δύσκολο να χωνευθεί, το Υπουργείο Υγείας της Μ. Βρετανίας προτείνει στους χορτοφάγους και τους
vegans να αυξήσουν τις παρακάτω ποσότητες κατά 10%.
Η προτεινόμενη καθημερινή πρόσληψη (
RNI*) πρωτεΐνης έχει ως εξής :

Είδος ατόμου
      Απαραίτητη ποσότητα (γρ/ημέρα)

Βρέφη/Παιδιά
       
0-12 μηνών
         12.5 -14.9
1-3 ετών
             14.50
4-10 ετών
           19.7-28.3

Αγόρια
11-14 ετών
         42.1
15-18 ετών
         55.2

Κορίτσια

11-14 ετών
         41.2
15-18 ετών
         45

Άνδρες

19-50 ετών
         55.5
50+ ετών
            53.3

Γυναίκες
19-50 ετών
         45
50 + ετών
           46.5

Εγκυμοσύνη
          έξτρα 6γρ/ημέρα

Θηλασμός 0-6 μήνες
        έξτρα 11γρ/ημέρα

Θηλασμός 6+ μήνες
          έξτρα 8γρ/ημέρα

* Η συνιστώμενη πρόσληψη (
RNI) είναι μια καθημερινή ποσότητα που είναι αρκετή για το 97% των ανθρώπων.

Vegan πηγές πρωτεΐνης
Οι τροφές που παρέχουν την περισσότερη πρωτεΐνη στη
vegan διατροφή είναι τα όσπρια (αρακάς, φασόλια, φακές, προϊόντα σόγιας), τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, ρύζι, κριθάρι, σίκαλη, κεχρί, ζυμαρικά, ψωμί), ξηροί καρποί (κάστανα, φυστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια Βραζιλίας) και σπόροι (ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι).

Παραδείγματα ποσοτήτων τροφών που περιέχουν 10 γρ. Πρωτεΐνης

Είδος τροφής
                   Ποσότητα που περιέχει10 γρ πρωτεϊνης (g)

Αλεύρι σόγιας
                  24

Φυστίκια
                         39

Κολοκυθόσποροι
               41

Αμύγδαλα
                       47

Καρύδια Βραζιλίας
             50

Ηλιόσποροι
                      51

Σουσάμι
                         55

Κάστανα
                        71

Ψωμί ολικής άλεσης
         95

Φακές βρασμένες
           114

Ρεβύθια βρασμένα
           119

Φασόλια κόκκινα βρασμένα
  119

Σπαγγέτι ολικής άλεσης βρασμένο
   213

Καστανό ρύζι βρασμένο
  385

Είναι οι φυτικές πρωτεΐνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
Όχι βέβαια! Οι διατροφολόγοι κάποτε πίστευαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλότερης ποιότητας από τις ζωικές. Ακόμη και σήμερα οι φυτικές πρωτεΐνες αποκαλούνται μερικές φορές ‘δεύτερης κατηγορίας’ ενώ οι ζωικές εξυψώνονται στην πρώτη κατηγορία. Αυτή η άποψη στηρίζεται σε μία παλιά έρευνα πάνω στον δύστυχο αρουραίο του εργαστηρίου, η οποία έδειξε πως η χορήγηση επιπλέον αμινοξέων σε ποντίκια που θήλαζαν και τρέφονταν με φυτικές πρωτεΐνες, βελτίωσε την ανάπτυξή τους.
  Το ίδιο υποτέθηκε ότι ισχύει και για τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι παράμετροι των πειραμάτων εκείνων τέθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι διαφορές στην ποιότητα μεταξύ φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών να μεγεθυνθούν υπερβολικά.  Επίσης οι αρουραίοι και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, αφού οι αρουραίοι που θηλάζουν, μεγαλώνουν με μεγαλύτερο ρυθμό σχετικά, σε σχέση με τα ανθρώπινα βρέφη και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη. Μία σύγκριση μεταξύ του γάλακτος των αρουραίων και των ανθρώπων, διευκρινίζει τη διαφορά : η πρωτεΐνη αποτελεί μόλις το 7%  των θερμίδων στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, ενώ το γάλα των αρουραίων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20%.  Αν οι αρουραίοι που θηλάζουν διατρέφοντο με ανθρώπινο γάλα, δεν θα αναπτύσσονταν όπως πρέπει. Αυτά τα πειράματα υπερεκτίμησαν την αξία κάποιων ζωικών πρωτεϊνών και υποτίμησαν την αξία κάποιων φυτικών πρωτεϊνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organisation) έχει τώρα εγκαταλείψει αυτή την ανεπαρκή μέθοδο καθορισμού της αξίας των πρωτεϊνών για το ανθρώπινο σώμα.

Συνδυασμός Πρωτεϊνών – είναι αναγκαίος;

Όχι, δεν είναι απαραίτητος! Εργαστηριακές έρευνες σε αρουραίους επίσης οδήγησαν σε λάθος συμπεράσματα για τον συνδυασμό των πρωτεϊνών. [2] Δυστυχώς ο συνδυασμός των πρωτεϊνών έχει κερδίσει έδαφος με τα χρόνια. Βασίστηκε στην ιδέα ότι συμπληρωματικές πρωτεϊνικές τροφές με διαφορετικά περιορισμένα αμινοξέα, όπως τα φασόλια και τα δημητριακά, πρέπει να τρώγονται σε κάθε γεύμα προκειμένου να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα των αμινοξέων.

Οι πρωτεΐνες στην τροφή έχουν μία χαρακτηριστική δομή, με υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων αμινοξέων και χαμηλότερες κάποιων άλλων. Για πολλά χρόνια η ποιότητα της πρωτεΐνης αντικατοπτριζόταν στη δομή των αμινοξέων της και η μέτρησή της γίνονταν σε σύγκριση με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αυγό της κότας που μετρούνταν ως 100%. Με αυτή τη μέθοδο, σε κάθε πρωτεΐνη το αμινοξύ που βρίσκεται σε χαμηλότερα ποσοστά από τη μονάδα μέτρησης θεωρείται το περιορισμένο αμινοξύ. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά το αμινοξύ που βρίσκεται στο χαμηλότερο απόλυτο ποσοστό αλλά αυτό που βρίσκεται στη χαμηλότερη αναλογία συγκρινόμενη με την πρωτεΐνη στο αυγό μιας κότας! Στα περισσότερα δημητριακά και σπόρους, το περιορισμένο αμινοξύ είναι η λυσίνη, ενώ στα όσπρια είναι η μεθειονίνη. Η τρυπτοφάνη είναι το περιορισμένο αμινοξύ στο καλαμπόκι, και στο βοδινό η μεθειονίνη. Αν και
  όλες οι τροφές έχουν ένα περιορισμένο αμινοξύ, οι περισσότερες έχουν όλα τα αμινοξέα σε επαρκής ποσότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Ακόμη και στους χορτοφάγους πολλές φορές συνιστάται ο συνδυασμός των φυτικών πρωτεϊνών με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτή η συμβουλή θεωρείται πλέον πολύ ξεπερασμένη. Ο συνδυασμός των πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τις ποσότητες πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα για να είναι σε ισορροπία αλλά πολλές έρευνες πάνω σε ανθρώπους έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απαραίτητο και ούτε ισχύει πάντα. Η διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές εύκολα παρέχουν τα συνιστώμενα ποσά όλων των απαραίτητων αμινοξέων, και ο συνδυασμός των πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα δεν είναι απαραίτητος. Η πρωτεΐνη της σόγιας είναι για την ακρίβεια ισάξια σε βιολογική αξία με την ζωική πρωτεΐνη.

Πρωτεΐνη – Υπερβολική κατανάλωση ενός πολύ καλού πράγματος;
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι
vegan διατροφές παρέχουν τις ιδανικές ποσότητες πρωτεΐνης όπως αυτές συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας. Από την άλλη, πολλοί παμφάγοι τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη από τις οδηγίες των οργανισμών υγείας και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών συνδέεται με καρδιακούς κινδύνους. Η λειτουργία των νεφρών μπορεί επίσης να κινδυνεύσει από την υπερβολική πρωτεΐνη σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με νεφροπάθειες. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιδράσει δυσμενώς στην ισορροπία του ασβεστίου και συμβάλλει στην απώλεια του μετάλλου από τα οστά.  Έρευνα του 1990 στη νεολαία της Μ. Βρετανίας [3] έδειξε πως η μέση κατανάλωση πρωτεΐνης ήταν 84γρ/ημέρα για τους άνδρες και 64 γρ/ημέρα για τις γυναίκες, ποσά υψηλότερα από τα προτεινόμενα.

Διαφορετικοί τύποι πρωτεΐνης μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη και στα λίπη στο αίμα. Μεγαλύτερες ορμονικές αντιδράσεις προκλήθηκαν από γεύμα που περιείχε κασεΐνη (γάλα) παρά φασόλια σόγιας. Αυτό δείχνει πως η πρωτεΐνη του γάλακτος οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά χοληστερόλης και λιπών στο αίμα. Αυτά με τη σειρά τους είναι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Έρευνα που έγινε σε 620 γυναίκες στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε πως, ανάμεσα στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκείνες που έτρωγαν τακτικά πρωτεΐνη σόγιας και προϊόντα σόγιας είχαν γενικά το μισό ποσοστό κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Σε αντίθεση, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη κρέατος οδηγούν σε περισσότερο ουρικό οξύ στα ούρα, και γενική αύξηση της οξύτητας των ούρων. Λόγω αυτή της οξύτητας, το ουρικό οξύ δεν διαλύεται εύκολα και μπορεί να μετατραπεί σε πέτρες στα νεφρά.

Υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη για τα παιδιά που είναι στην ανάπτυξη;

Η προεξέχουσα ανάγκη των παιδιών για
  ενέργεια και όχι για πρωτεΐνη, αυτή καθ’ εαυτή. Όσο καλύπτονται οι ανάγκες τους σε ενέργεια, τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά με μια διατροφή στην οποία η πρωτεΐνη προέρχεται από μίγμα φυτικών τροφών. Τα βρέφη και τα παιδιά που μεγαλώνουν με μία ποικίλη vegan διατροφή παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη και ενέργεια, είναι υγιή και μεγαλώνουν φυσιολογικά. Αν και έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατα από τα παμφάγα παιδιά, είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια ύψους και βάρους. Η τακτική κατανάλωση κατάλληλα ετοιμασμένων τροφών υψηλής ενέργειας, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, με μικρότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν λιγότερη πυκνότητα ενέργειας, θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεϊνών και ενέργειας. Υπάρχουν μόνο δύο πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πρωτεΐνη και/ή τον θερμιδικό υποσιτισμό στα βρέφη που μεγαλώνουν από vegan γονείς με vegan διατροφή και αυτές ήταν λόγω υπερβολικού αραιώματος των τροφών και την ανεπαρκή ποικιλία τροφών μετά την απογαλάκτιση. Άλλες δημοσιευμένες περιπτώσεις έλλειψης πρωτεϊνών και ενέργειας σε βρέφη που ταΐζονται με εναλλακτικές διατροφές είχαν να κάνουν με τη μακροβιοτική ή καρποφαγική διατροφή ή διατροφικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα μωρά από τους μη βίγκαν γονείς τους για λόγους υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες :

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη
vegan διατροφή δείτε το βιβλίο του Stephen Walsh Plant Based Nutrition and Health. Το βιβλίο αυτό είναι η πιο κατανοητή επιστημονική έρευνα πάνω στη vegan διατροφή. Είναι ιδανικό για vegans, χορτοφάγους και επαγγελματίες του χώρου της ιατρικής.

ΠΗΓΕΣ

   1. Food & Agriculture Organization/World Health Organization/United Nations University (1985). Energy & protein requirements. WHO Technical Report Series 724. Geneva: WHO.
   2. Lappe, F.M. (1976). Diet for a Small Planet. New York: Ballantine Books.
   3. Millward, D.J., Newsholme, E.A., Pellett, P.L. & Uauy, R. (1992). Amino acid scoring in health and disease. In: Protein-Energy Interactions - Proceedings of a workshop held by the International Dietary Energy Consultancy Group. Switzerland
: IDECG.

  Πηγές:
Φόρουμ Χορτοφαγία Στάση Ζώης, The Vegan Society

Προτεινόμενα Άρθρα


 


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙΣ???

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ-ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Του Δημήτρη Γεωργά
(Φυσιολατρικό & Κοινωνικό Κίνημα
Κρίκος του Λαού)

Εξ’ αφορμής των όσων μαθαίνουμε για χρήση αναβολικών από αθλητές, θα ήθελα να τονίσω ότι όσοι άνθρωποι κάνουν υγιεινή φυτική διατροφή, αποκτούν και δύναμη αλλά και ταχύτητα. Στην αρχαία Ελλάδα, στους Αθλητικούς αγώνες, κάποιοι για να αποκτήσουν δύναμη έτρωγαν πολλά κρέατα και έπιναν ακόμα και αίμα ζώων ή έτρωγαν ωμά εντόσθια. Αυτοί όμως μακροπρόθεσμα αρρώσταιναν ή πέθαιναν. Αντίθετα, αυτοί που κατανάλωναν βότανα, χυμούς, φρούτα, ρίζες, ξηρούς καρπούς και λοιπές φυσικές τροφές, είχαν αθλητικές επιτυχίες και ζούσαν με υγεία πολλά χρόνια. Και στο ζωικό βασίλειο όμως τα παραδείγματα είναι & πάλι υπέρ των χορτοφάγων. Συγκεκριμένα θα αναφέρω τα ζώα που τρέφονται με φυτά, καρπούς δένδρων και ότι παράγει η «μάνα γη» πόση δύναμη και ταχύτητα έχουν. Αναφέρω τον γορίλα, τον ελέφαντα, τον ταύρο καθώς και αυτά που αναπτύσσουν ταχύτητα όπως την αντιλόπη, τα καγκουρό, το ελάφι κ.α. Τα δε τρομερά σε δύναμη και αντοχή άλογα του Αττίλα, τα τάιζαν με φύτρα (βλαστοί που βγαίνουν από το σιτάρι) προτού τα βάλουν στην μάχη.
Θα φέρω το παράδειγμα του Γιάννη Κούρου, ενός διάσημου στο εξωτερικό, πολυνίκη αθλητή μεγάλων αποστάσεων ο οποίος τρεφόταν αποκλειστικά με φρούτα και λαχανικά. Και εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: «Μήπως στον αθλητισμό πρέπει να υπάρχουν διαιτολόγοι υγιεινιστές φυτικής διατροφής οι οποίοι θα δίνουν στους αθλητές την κατάλληλη διατροφή»;
Αυτά που αναφέρω παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τους αθλητές αλλά για όλους μας. Πρέπει να τρώμε φρούτα και χορταρικά για να έχουμε υγεία και δύναμη.
Τέλος, με μεγάλη μου λύπη διαβάζω στον τύπο δηλώσεις βιολόγων – γενετιστών για το ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν και «μεταλλαγμένοι αθλητές». Άνθρωποι δηλαδή που το γενετικό τους υλικό θα είναι τροποποιημένο με τέτοιο τρόπο που να τους κάνει «ανίκητους» αθλητές.
Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Να μη δεχθεί κανείς μας τη θυσία ανθρώπων στο βωμό της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Η φυσική διατροφή πρέπει να μπει στα σχολεία, στην τηλεόραση, στην καθημερινή μας ζωή. Χρειάζεται πολιτική και προσωπική πίεση προς κάθε κατεύθυνση.