Την επόμενη φορά που η αρτηριακή σας πίεση εκτοξευθεί, να θυμάστε ότι το σώμα σας είναι σε θέση να την ελέγξει χωρίς ένα ταξίδι στον . Η Δρ Nandita Shah, ομοιοπαθητικός με βάση την τεχνική Pondicherry, λέει ότι οι απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, και το πιο σημαντικό στην αντίστροφη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, ακόμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να χρειαστούν χάπια.
Η Shah, η οποία έχει ένα ομοιοπαθητικό ιατρό εδώ και 30 χρόνια, λέει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που οι περισσότεροι από μας αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το σώμα μας. "Αν βάλετε κηροζίνη σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το αυτοκίνητο θα καταρρεύσει," λέει, προσθέτοντας ότι οι ανθρώπινες λειτουργίες του σώματος είναι καλύτερες αν καταναλώνει τρόφιμα που είναι ταιριάζουν καλύτερα.
Προσφέρει ένα παράδειγμα. Το σώμα μας είναι ως επί το πλείστον αλκαλικό, εξηγεί η ίδια. Ένα επίπεδο pH (δυναμικό υδρογόνο) μεταξύ 1 και 6,9 θεωρείται όξινο, ενώ ένα μεταξύ 7,1 και 14 χαρακτηρίζεται αλκαλικό. Το φυσικό επίπεδο pH του ανθρώπινου σώματος ανέρχεται στο 7,45 γεγονός που το καθιστά αλκαλικό. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά οι φυσικοί χυμοί όπως το νερό καρύδας είναι αλκαλικά, που τους καθιστά καλύτερα στην εφαρμογή τους στην διατροφή από ό, τι οι ζωικές πρωτεΐνες, το τσάι, ο καφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ και τα συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλά όξινα επίπεδα. Μια ανισορροπία στα επίπεδα pH, λέει η Shah μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της κυτταρικής δραστηριότητας προκαλώντας προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την καούρα εώς και σε καρδιακή νόσο.
Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα δεν λειτουργούν μόνα στην απομόνωση, αντίθετα εργάζονται μαζί σαν ομάδα παραγωγής ενέργειας που ονομάζεται συνέργεια. Είμαστε συχνά τόσο επικεντρωμένοι στις μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C και ασβέστιο που δεν εξετάζουμε ότι ίσως είναι ο τρόπος που αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται μεταξύ που τα καθιστά τόσο σπουδαία.
Η Εφημερίδα Διατροφής το 2004 πραγματοποίησε μια μελέτη σε αρουραίους που τρέφονταν με ντομάτες και μπρόκολο. Ο ογκος του προστάτη αυξήθηκε λιγότερο σε αρουραίους που τρέφονταν με ένα συνδυασμό από ντομάτες και μπρόκολα έναντι των αρουραίων που είχαν τραφεί με ντομάτες και τα μπρόκολα ξεχωριστά. Κατάφεραν ακόμη και να απομονώσουν ή και να αφαιρεσουν τις ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου ,που βρέθηκαν στις ντομάτες και τα μπρόκολα, και να τις τροφοδοτήσουν στους αρουραίους, αλλά ήταν αναποτελεσματικό. Το σημείο που προσπαθώ να τονίσω είναι, ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο (το ισχυρό θρεπτικό συστατικό της τομάτας) μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά ολόκληρη η τομάτα είναι καλύτερη, και ότι η ντομάτα με λίγο λίπος είναι ακόμα καλύτερη, αλλά ότι η ντομάτα με λίγο λίπος και λίγο μπρόκολο είναι ότι καλύτερο. Γιατί ακριβώς; Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι, αλλά όλα σχετίζονται με τη συνέργεια των τροφίμων.
Τραφείτε σωστά ώστε να είστε υγιείς
Οστεοπόρωση, Αίτια: Η έλλειψη ασβεστίου δεν είναι η αιτία αυτής της κατάστασης. Είναι η διατροφή που είναι είτε πολύ πλούσια σε όξινα τρόφιμα ή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα. Και έτσι, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών έχει σαν αποτέλεσμα στο σώμα την εκχύλιση του ασβεστίου από τα οστά για να εξουδετερώσει την επίδραση των οξέων. Όταν το χαμένο ασβέστιο δεν μπορεί να αποκατασταθεί, προκαλεί οστεοπόρωση μετά από ένα χρονικό διάστημα.
Η λύση στα τρόφιμα: Τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D (βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο από τα τρόφιμα), εξαλείψτε τα όξινα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα και την καφεΐνη. Συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα σας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, και βοηθούν στην ανοικοδόμηση των οστών.
Διαβήτης, Αίτια: Η ζάχαρη δεν είναι η αιτία του διαβήτη, μάλλον τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αποτέλεσμα του διαβήτη. Η πραγματική αιτία του διαβήτη τύπου 2 είναι η παρουσία λιπαρών ουσιών στα μυϊκά κύτταρα. Τα βήτα λεμφοκύτταρα στο πάγκρεας παρακολουθούν την κυκλοφορία του αίματος της γλυκόζης. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται μετά τα γεύματα, τα βήτα λεμφοκύτταρα ανταποκρίνονται με έκκριση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη βοηθά στην περαιτέρω απορρόφηση της γλυκόζης. Η κατανάλωση των ανθυγιεινών λιπών αναγκάζει τα βήτα κύτταρα να χάσουν την ικανότητά τους να ανιχνεύουν της γλυκόζης στο αίμα, επιτρέποντας το σάκχαρο στο αίμα να αυξάνεται αφύσικα.
Ακμή, Αίτια: Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή του δέρματος και φραγμούς. Μια ανισορροπία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την ακμή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για την αντιμετώπιση της επίδρασης των φλεγμονωδών χημικών ουσιών που οδηγούν σε φραγμούς.
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση, Αίτια: Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείται ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών, όπως το αίμα ρέει μέσα από αυτά. Εάν ένα άτομο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό σημαίνει ότι τα τοιχώματα των αρτηριών λαμβάνουν υπερβολική πίεση επανειλημμένα. Η κατανάλωση των ανθυγιεινών λιπών οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, λεπταίνει την δίοδο για τη ροή του αίματος και αυξάνει την πίεση.
Η λύση στα τρόφιμα: Υιοθετήστε μία διττή προσέγγιση - μείνετε μακριά από τα ανθυγιεινά λίπη που βρίσκονται στα τηγανητά και τα συσκευασμένα τρόφιμα, και ενισχύστε την πρόσληψη καλίου, ένα ορυκτό που μειώνει την επίδραση του νατρίου στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μανιτάρια, μπανάνες, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια και οτιδήποτε άλλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Χρωματίστε σωστά τα γεύματα σας
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η διατροφή σας είναι ισορροπημένη είναι να της δώσετε χρώμα. Η μελάγχρωση είναι αυτό που προσδίδει το χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και περιέχει θρεπτικές ουσίες. Όσο βαθύτερο το χρώμα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού το τροφίμο έχει.
Οι μοβ τροφές, όπως τα δαμάσκηνα και τις μελιτζάνες έχουν φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη που είναι αντιγηραντικά , μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν το σώμα από ασθένειες του ήπατος.
Τα κίτρινα τρόφιμα όπως οι μπανάνες και το γλυκό καλαμπόκι περιέχουν καροτενοειδή που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν την καρδιά υγιή.
Τα λευκά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων του σκόρδου, των κρεμμυδιών, του κουνουπιδιού και των μανιταριών, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιβιοτικά και αντιμυκητιακές ενώσεις που καταπολεμούν τις βλάβες των κυττάρων και κρατούν τα μαχόμενα λευκά αιμοσφαιρια υγιή.
Τα ερυθρά τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και τα καρπούζια περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο δρα ως ένα εσωτερικό αντηλιακό και σας προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και τις καρδιακές παθήσεις.
Τα πράσινα τρόφιμα, όπως τα μπιζέλια, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι γεμάτα με σουλφοραφάνη, ισοθειοκυανικό και ινδόλες που βοηθούν στην τόνωση του ήπατος για να κρατήσει τα χημικά που προκαλούν καρκίνο υπό έλεγχο.
Πάντα να επιλέξετε πραγματικά τρόφιμα αντί τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Εάν τα τρόφιμα δεν μεγαλώνουν σε έναν κήπο ή αγρόκτημα, τότε δεν είναι ένα πραγματικό φαγητό. Κάτι που σημαίνει να επιλέξετε την πατάτα αντί για τα πατατάκια. Φάτε ένα πορτοκάλι αντί να πιείτε χυμό πορτοκάλι. Τρώτε φρούτα αντί για σνακ φρούτων.
Διαφοροποιήστε το φαγητό σας. Έχετε πάντοτε ως στόχο την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων και χρωμάτων. Τα πλήρη τρόφιμα διαφέρουν στο χρώμα επειδή έχουν όλα τη δική τους μοναδική σειρά από θρεπτικά συστατικά. Επιλέξτε τροφές με φωτεινά χρώματα και θα είστε βέβαιοι ότι παίρνετε ένα ευρύ φάσμα των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την πρόληψη των ασθενειών, τη βέλτιστη απόδοση σας, υψηλή ενέργεια και καθαρή σκέψη.
Η Δρ Μαριάννα Ποτσέλλι είναι διδάκτορας της Φυσικοπαθητικής Ιατρικής που ειδικεύεται στη θεραπεία των ασθενειών μέσω των υπερτροφίμων και των φυτικών στρατηγικών. Προωθεί ενεργά την αποτοξίνωση, τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, καθώς και ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας τρόφιμα διαβίωσης ως πλατφόρμα για την υγεία.
http://psychanimalvegan.blogspot.gr/