οι ωμομονοφάγοι λένε ότι αν δεν τραβάει να φας μια τροφή (π.χ. μαρούλι, κολοκυθάκι μελιτζάνες) σκέτα, χωρίς να προσθέσεις λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι, λεμόνι κλπ, τότε δεν θέλει ο οργανισμός αυτή την τροφή.
τα ζώα δεν τρώνε ποτέ ανακατεμένες τροφές. και ο άνθρωπος παλιά έτρωγε με την μέθοδο της ωμομονοφαγίας. ας πούμε τρώει η αγελάδα π.χ. χόρτα και τίποτα άλλο. τρώει δημητριακά και τίποτα άλλο. τρώνε οι χιμπατζήδες, γορίλες φρούτα και τίποτα άλλο μαζί.
δεν λέμε ότι πρέπει να τρώμε όλη μέρα μόνο μαρούλι, ή μόνο καρότο. τρώμε κατά την διάρκεια της ημέρας και άλλες τροφές, αν θέλουμε. τρώμε και φρούτα, και πεπόνι και καρπούζι, και σύκα, και σταφύλια - ότι τραβάει ο οργανισμός, αρκεί να αφήνουμε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων, από μισή ώρα και πάνω.
για τους αθλητές των 49 κιλών!!!! …- λένε ότι οι στρατιώτες του Μέγα Αλέξανδρου που νίκησαν στρατούς χιλιάδες φορές μεγαλύτερους από αυτό που ήταν ο στρατός του και έφτασαν ακόμα και στην Ινδία, κουβαλούσαν πάνω εξοπλισμό βάρους 40 – 45 κιλά και ζύγισαν μόνο 55 κιλά!!! Λένε, πως μπορούσαν με τόσο λίγα κιλά και με τέτοιο βαρύ οπλισμό να κάνουν πόλεμο? Και όμως κάνεις και μάλιστα κάνεις και πολύ παραπάνω από αυτόν που τρώει τα πάντα, τρώει όλα και πολλά και έχει κιλά. δεν μπορεί ένας που έχει πολλά κιλά να έχει αντοχή, ούτε τόσο ενέργεια και δύναμη και να κάνει πολεμάει τον άλλον. θα πέσει κάτω. πρέπει να τρώει μόνο φυτικά, μόνο ζωντανά, λίγες τροφές και χωρίς ανακάτεμα.
πολλοί λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες για να έχουν δύναμη, ενέργεια και πνευματική ανάπτυξη το δημητριακό ζειά, ή ζέα, που δεν έχει γλουτένη (ισχυρή κόλλα). οι στρατιώτες φορούσαν ζώνη με θήκες για τη ζειά. όταν άρχισαν να τρώνε όλα και πολλά, χάθηκαν.