…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τι είναι το Μάτε (Yerba Mate)

Το mate είναι ένα καφεινούχο ρόφημα που ετοιμάζεται αφήνοντας ξεραμένα φύλλα του φυτού Yerba mate σε ζεστό νερό. Είναι το εθνικό ποτό της Ουρουγουάης και της Αργεντινής και κοινωνικό έθιμο στην Παραγουάη και σε μερικά σημεία της Χιλής, της Βραζιλίας, της ανατολικής Βολιβίας, του Λίβανου και της Συρίας. Είναι άξιος αντικαταστάτης του καφέ λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη (ματεΐνη).
Οι λαοί Guarani και Quechua της περιοχής πίνουν αυτό το εκχύλισμα από τους προ-Κολομβιανούς χρόνους . Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, είναι το δώρο ενός γενναιόδωρου θεού και ευλογία που φυτρώνει στον τόπο τους. Το φυτό είναι τροπικό ή υποτροπικό και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και μέχρι 1500 χιλ. ετήσια βροχή.

Μάτε και Υγεία

Τα πλεονεκτήματα για συνολική υγεία και ευεξία που παίρνουμε από το Mate αγγίζουν όλες τις πτυχές του σώματος και είναι πραγματικά ατελείωτες. Είναι ιδιαίτερα διεγερτικό και περιέχει 24 βιταμίνες, ανόργανα άλατα και 15 αμινοξέα. Το Mate βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθαρίζει και αποτοξινώνει το αίμα, τονώνει το νευρικό σύστημα, ελέγχει την όρεξη, μειώνει την υψηλή πίεση αίματος και τη χοληστερόλη, καθυστερεί τη γήρανση, καταπολεμά την κούραση, αυξάνει το λίμπιντο, και μειώνει την αίσθηση της εξασθένισης. Έχει επίσης υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης γνωστό για την ιδιότητα που έχει να « κόβει » την όρεξη, περιέχετε σε πολλά μίγματα διαιτητικών τσαγιών και έχει ανέβει στην λίστα προτιμήσεων των γυναικών και όχι μόνο.

Πώς Πίνεται

Παραδοσιακά το mate σερβίρεται με ένα μεταλλικό καλαμάκι μέσα από μία νεροκολοκύθα και πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Το καλαμάκι αυτό λέγεται bombilla στα ισπανικά, bomba στα πορτογαλικά, masassa στα αραβικά και είναι ασημένιο. Η νεροκολοκύθα είναι γνωστή ως mate ή guampa, ενώ στη Βραζιλια ονομάζεται cuia. Ακόμα και αν πίνουν το νερό τους μέσα από μοντέρνα θερμός το συγκεκριμένο ρόφημα το πίνουν παραδοσιακά μέσα από mate ή cuias.

Η Παραδοσιακή Τελετή

Το Mate παραδοσιακά πίνεται σε φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ένας άνθρωπος (γνωστός στα ισπανικά ως cebador ) ........Τυπικά ο cebador γεμίζει την νεροκολοκύθα και πίνει όλο το mate για να βεβαιωθεί πως είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο υπηρέτης της τελετής ξαναγεμίζει τη νεροκολοκύθα και τη δίνει στον επόμενο ο οποίος την παίρνει και το πίνει όλο χωρίς να ευχαριστήσει τον υπηρέτη. Η τελετή συνεχίζεται μέχρι το μάτε να γίνει «lavado» δηλαδή μέχρι να συμπληρωθούν 10 γεμίσματα της νεροκολοκύθας.

Γεύση

Το ρόφημα έχει έντονη γεύση, και θυμίζει μίγμα πράσινου τσαγιού και καφέ με υπαινιγμούς από καπνό και βελανιδιά. Μερικοί προσθέτουν ζάχαρη ή μέλι και το μετατρέπουν σε mate dolce (γλυκό Mate), ενώ κάποιοι άλλοι το προτιμούν mate amargo ( σκέτο mate ). Είναι σωστό να υπάρχουν δύο νεροκολοκύθες για το σερβίρισμα του mate.Μία για το σκέτο και μία για το γλυκό ώστε να μην επηρεάζεται η γεύση του ροφήματος από τη νεροκολοκύθα ειδικά τη φυσική.

Προετοιμασία:

Χρησιμοποιείστε μια κουταλιά για κάθε φλιτζάνι. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για το ρόφημα σας αντί βρασμένο νερό. ΜΗΝ ΒΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ.
Αφήνοντας το στο ζεστό νερό για 5-6 λεπτά θα πάρετε ένα φλιτζάνι διεγερτικό ενώ λέγετε ότι αν το αφήσετε περισσότερο θα ελευθερωθούν περισσότερες τανίνες και το ρόφημα σας θα γίνει πιο χαλαρωτικό. Μπορείτε να το απολαύστε και κρύο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα..
Πηγή: TeaBlog


Προτεινόμενα άρθρα, βίντεο 


Αβοκάντο: Το Σούπερ Φαγητό Που Σε Βοηθάει Να Μείνεις Υγιής

Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών

Ταχίνι: Εύγευστο και θρεπτικό

Ο παντζαροχυμός βελτιώνει την αντοχή

Η ωμοφαγία είναι τέλεια

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΩΜΟΦΑΓΙΑΣ: Πλήρης οδηγός για την υγεία των ανθρώπων που κρύβουν επιμελώς οι Θρησκευτικοί Ηγέτες

Το πρωινό των "Πρωταθλητών" και το ψωμί των Εσσαίων

Τα Πράσινα Smoothies



Δεν υπάρχουν σχόλια: