…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Η ρίζα του πολέμου



(Αποσπάσματα από τα συγγράμματα της Αυτού Θείας Χάρης Α.Τσ.Mπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα)


Η ρίζα του πολέμου: Η εξολόθρευση των ζώων

Όποιος δέχεται την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά σκοτώνει τα ζώα, στην πραγματικότητα δέχεται τη φιλοσοφία του Σατανά. Στην εποχή που ζούμε, το κράτος δείχνει εχθρότητα απέναντι στα ζώα, και τα φτωχά πλάσματα ζουν σε συνεχή αγωνία. Αλλά η κοινωνία δέχεται την αντίδραση των φτωχών ζώων: η εξολόθρευσή τους δημιουργεί πόλεμο - ψυχρό ή θερμό - ανάμεσα στους ανθρώπους, σε ατομικό, μαζικό ή εθνικό επίπεδο.
Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ

Έχουν τα ζώα ψυχή;

Σρίλα Πραμπουπάντα: Μερικοί λένε: “Πιστεύουμε πως τα ζώα δεν έχουν ψυχή”. Αυτό δεν είναι σωστό. Το πιστεύουν επειδή θέλουν να τρώνε τα ζώα. Όμως, η αλήθεια είναι πως τα ζώα έχουν ψυχή.

Δημοσιογράφος: Κι εσείς πως το ξέρετε;

Σρίλα Πραμπουπάντα: Κι εσύ μπορείς να το καταλάβεις. Να η επιστημονική απόδειξη: τα ζώα τρώνε, κι εσύ τρως. Τα ζώα κοιμούνται, κι εσύ κοιμάσαι. Τα ζώα αμύνονται, κι εσύ αμύνεσαι. Τα ζώα έχουν σεξουαλική ζωή, κι εσύ έχεις σεξουαλική ζωή. Τα ζώα έχουν παιδιά, κι εσύ έχεις παιδιά. Έχουν σπίτι, κι εσύ επίσης ζεις σε ένα σπίτι. Αν το ζώο τραυματιστεί βγαίνει αίμα, αν εσύ τραυματιστείς, βγαίνει αίμα. Όλες αυτές οι ομοιότητες υπάρχουν. Γιατί, λοιπόν, αρνείσαι αυτήν την συγκεκριμένη ομοιότητα, την ύπαρξη της ψυχής; Αυτό δεν είναι λογικό. Έχεις μελετήσει την επιστήμη της λογικής; Στην λογική υπάρχει η έννοια της αναλογίας. Αναλογία σημαίνει να βρούμε πολλά κοινά σημεία, που θα μας οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα. Αν υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο, γιατί αρνείσαι αυτήν την ομοιότητα; Μια τέτοια αντιμετώπιση δεν είναι ούτε λογική, ούτε επιστημονική.
Η επιστήμη της αυτόσυνειδητοποίησης

Ο κίνδυνος της πείνας

Η Μπάγκαβαντ-γκίτα επιβεβαιώνει πως όποιος τρώει προσφερμένη τροφή συντηρεί σωστά το σώμα και την ψυχή του, ενώ όποιος μαγειρεύει για τη δική του ευχαρίστηση και δεν εκτελεί θυσία προσφέροντας το φαγητό, στην ουσία τρέφεται με αμαρτία. Αυτός ο αμαρτωλός τρόπος διατροφής, δεν χαρίζει ευτυχία στον άνθρωπο ούτε εμποδίζει την πείνα. Αντίθετα με ότι πιστεύουν διάφοροι οικονομολόγοι που διαθέτουν λίγη εξυπνάδα, η πείνα δεν οφείλεται στον υπερπληθυσμό. Αν η ανθρωπότητα αναγνώριζε τον Κύριο ως πηγή όλων των αγαθών και δεχόταν πως Αυτός παρέχει τα αναγκαία σε όλα τα πλάσματα, δεν θα υπήρχε πείνα και φτώχεια στην κοινωνία. Αλλά όταν οι άνθρωποι αγνοούν την πραγματική αξία αυτών των θεϊκών δώρων, σίγουρα βρίσκονται σε ανάγκη. Όποιος δεν έχει επίγνωση του Θεού μπορεί να ζήσει πλούσια για λίγο χρονικό διάστημα, χάρη στις ευσεβείς πράξεις που διέπραξε στο παρελθόν, αλλά αν λησμονήσει τη σχέση του με τον Κύριο πρέπει να περιμένει πείνα, σύμφωνα με τους ισχυρούς νόμους της υλικής φύσης.
Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ


Πηγή: Χαρέ Κρίσνα, Χορτοφαγία

Δεν υπάρχουν σχόλια: