…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Αγάπη και πολιτισμός


(Αποσπάσματα από τα συγγράμματα της Αυτού Θείας Χάρης Α.Τσ.Mπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα)

Η εξόντωση των ζώων δεν είναι δείγμα πολιτισμού

Ο πολιτισμένος άνθρωπος γνωρίζει την τέχνη της προετοιμασίας θρεπτικών φαγητών με βάση το γάλα. Για παράδειγμα, στο αγρόκτημα που έχουμε στην West Virginia (και σε άλλα αγροκτήματα σε όλον τον κόσμο), ετοιμάζουμε δεκάδες εκλεκτά πιάτα με βάση το γάλα. Οι επισκέπτες μας εκπλήσσονται όταν γεύονται αυτές τις προετοιμασίες. Πράγματι, το γάλα δεν είναι παρά το αίμα της αγελάδας μετασχηματισμένο, και είναι πολύ θρεπτικό. Αλλά οι πολιτισμένοι άνθρωποι αρνούνται σχεδόν να το χρησιμοποιήσουν. Από το γάλα μπορούμε να εξάγουμε γιαούρτι, τυρί, γκi (εξαγνισμένο βούτυρο) και άλλα προϊόντα. Συνδυάζωντας αυτά τα προϊόντα με δημητριακά, φρούτα και χορταρικά, παίρνουμε εκατοντάδες εδέσματα. Αυτός είναι πολιτισμός, και όχι η εξόντωση των ζώων με σκοπό την εξαγωγή του κρέατος.

Η επιστήμη της αυτοσυνειδητοποίησης

Η προσφορά τροφής στον Κρίσνα σημαίνει ανταλλαγή αγάπης

Ο Κρίσνα είναι τόσο καλός που αν κάποιος Του προσφέρει ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ένα φρούτο και νερό, θα δεχτεί την προσφορά του. Με την προϋπόθεση να γίνει η προσφορά με μπάκτι (αφοσίωση). Αν κάποιος προσφέρει στον Κρίσνα με την σκέψη, “είμαι πολύ πλούσιος και προσφέρω κάτι στον Κρίσνα”, η προσφορά του δεν θα γίνει δεκτή. Οτι προσφέρεται στον Κρίσνα με αγάπη και αφοσίωση πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια και εκατομμύρια φορές - από υλική και πνευματική άποψη - επειδή η ουσία είναι η ανταλλαγή αγάπης. Το βεβαιώνει ο Κρίσνα στην Μπάγκαβαντ-γκίτα (9.27): “Ω γιε της Κούντι, ότι κάνεις, ότι τρως και ότι δίνεις, καθώς επίσης κάθε ασκητισμό που εκτελείς, πρέπει να τα προσφέρεις όλα σε Μένα”.

Σρίμαντ-Μπάγκαβαταμ

Και τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή

Δημοσιογράφος: Ενα άλλο σημείο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας υποστηρίζει πως ο Θεός έδωσε σε όλους τους ανθρώπους ορισμένα δικαιώματα, που δεν πρέπει να παραβιάζονται σε καμμιά περίπτωση. Ολοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και….

Σρίλα Πραμπουπάντα: Και τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή. Τα ζώα δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν; Τα κουνέλια, για παράδειγμα, ζουν ήσυχα στο δάσος. Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει στους κηνυγούς να τα σκοτώνουν;

Δημοσιογράφος: Αυτά τα δικαιώματα αφορούν μόνο τους ανθρώπους.

Σρίλα Πραμπουπάντα: Αυτή δεν είναι αληθινή φιλοσοφία. Η άποψη πως ο αδελφός μου και η οικογένειά μου είναι καλοί και πως μπορούν να σκοτώσουν τους άλλους, είναι εγκληματική. Αν σκοτώσω τον πατέρα σου, για το καλό της οικογένειάς μου; Είναι αυτή φιλοσοφία; Η αληθινή φιλοσοφία είναι σουριντα σαρβα μπουταναμ: φιλία ανάμεσα σε όλα τα πλάσματα.

Η επιστήμη της αυτοσυνειδητοποίησης

Πηγή: Χαρέ Κρίσνα, Χορτοφαγία

Δεν υπάρχουν σχόλια: