…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ο Θεός είναι χορτοφάγος


(Αποσπάσματα από τα συγγράμματα της Αυτού Θείας Χάρης Α.Τσ.Mπακτιβεντάντα Σουάμι Πραμπουπάντα)

Ο μύθος της ασιτίας

Με την θέληση της Υπέρτατης Προσωπικότητας της Θεότητας, παράγονται φρούτα, δημητριακά και άλλες τροφές σε τέτοια ποσότητα που δεν τελειώνουν, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου φάνε δέκα φορές περισσότερο από όσο μπορούν. Η μόνη έλλειψη που υπάρχει στον υλικό κόσμο είναι η επίγνωση του Κρίσνα. Αν οι άνθρωποι αποκτήσουν επίγνωση του Κρίσνα, με το έλεος της Υπέρτατης Προσωπικότητας της Θεότητας, θα παραχθούν τροφές αρκετές και δεν θα υποφέρει ο κόσμος από οικονομικά προβλήματα. Είναι εύκολο να το καταλάβουμε: η παραγωγή των φρούτων και των λουλουδιών δεν εξαρτάται από τη θέλησή μας, αλλά από τη θέληση του Υπέρτατου Προσώπου. Αν είναι ικανοποιημένος, μας παρέχει φρούτα, λουλούδια, κλπ., αλλά αν οι άνθρωποι είναι άθεοι, με τη θέλησή Του, σταματά η παροχή της τροφής.
Από το Σρι Τσετάνια-τσαριταμρίτα

Ο Θεός είναι χορτοφάγος

Mr. Faill: Είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη διατροφή για να προοδεύσουμε στην πνευματική ζωή;

Σρίλα Πραμπουπάντα:Ναι, το μονοπάτι της πνευματικής ζωής έχει σκοπό την εξάγνισή μας, και η διατροφή αποτελεί μέρος αυτής της εξάγνισης. Μια παροιμία λέει: “Είσαι ότι τρως”, κι αυτό είναι αλήθεια. Η φυσική και η νοητική μας κατάσταση καθορίζονται από το πως και τι τρώμε. Γι’ αυτό, οι γραφές συνιστούν σε όποιον επιθυμεί να αποκτήσει επίγνωση του Κρίσνα, να τρώει τα υπολείμματα της τροφής που προσφέρεται στον Κρίσνα. Όποιος φάει τα υπολείμματα της τροφής ενός φυματικού, θα προσβληθεί από φυματίωση. Παρόμοια, όποιος τρώει Κρίσνα πρασάνταμ, θα “προσβληθεί” από την επίγνωση του Κρίσνα. Περιμένουμε πριν φάμε. Πρώτα προσφέρουμε το φαγητό στον Κρίσνα, μετά το τρώμε. Αυτό μας βοηθά να προοδεύσουμε στην επίγνωση του Κρίσνα.

Mr. Faill: Είστε όλοι χορτοφάγοι;

Σρίλα Πραμπουπάντα: Ναι, γιατί ο Κρίσνα είναι χορτοφάγος. Ο Κρίσνα μπορεί να φάει ότι επιθυμεί επειδή είναι Θεός, αλλά στην Μπάγκαβαντ-γκίτα (9.26) δηλώνει: “Αν κάποιος Μου προσφέρει, με αγάπη και αφοσίωση, ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ένα φρούτο και νερό, θα δεχτώ την προσφορά του.” Δεν λέει, “Πρόσφερε Μου κρέας και κρασί”.
Από το “Η επιστήμη της αυτοσυνειδητοποίησης”

Πηγή: Χαρέ Κρίσνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: