…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Καρύδια για την υγεία των αγγείων, την καρδιά, την μνήμη, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τον ύπνο και την αντρική γονιμότητα

"Καρύδια για την υγεία των αγγείων, την καρδιά, την μνήμη, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τον ύπνο και την αντρική γονιμότητα."

Καρύδι… το θαυματουργό
Τα καρύδια είναι νόστιμα και στους περισσότερους από εμάς αρέσει να τα απολαμβάνουμε ψημένα στα κάρβουνα, ειδικά τα Χριστούγεννα. Η Διατροφική Αξία των Καρυδιών είναι σημαντική, αν σκεφτείτε πως είναι ένα φάρμακο για τον οργανισμό μας και η κατανάλωσή τους κρίνεται απαραίτητη.

Μόνο οφέλη

Η διατροφική αξία των καρυδιών είναι αναμφισβήτητα σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν 68,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. ψίχας καρυδιού και το 70% της περιεκτικότητάς τους σε λίπος είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ως ω-3 λιπαρά οξέα.
Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, B6, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα σημαντικά συστατικά, γι” αυτό μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά τρόφιμα, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση σημαντικών παραμέτρων υγείας.


Παχυσαρκία-Διαβήτης
Το γεγονός ότι περιέχουν 68,5 γρ. λίπους δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Αντίθετα θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας διότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων παχυσαρκίας, όπως επίσης και για διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, τα καρύδια βοηθάνε να ελεγχθεί το σωματικό βάρος μειώνοντας την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους. Σε συνδυασμό με συγκεκριμένα τρόφιμα, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά εφόσον η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Καρύδι… το θαυματουργό
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού, οπότε σίγουρα συμβάλλουν σε ένα βαθμό στην πρόληψη των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Καρκίνος
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, φαίνεται ότι τα καρύδια λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Χολοκυστεκτομή
Μακροχρόνια έρευνα που έγινε σε γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν συστηματικά καρύδια (περισσότερο από 143γρ την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα χολοκυστεκτομής σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια ή κατανάλωναν λιγότερο από 30γρ το μήνα.

Καρύδι… το θαυματουργό

Πώς τα απολαμβάνουμε
  • Φρέσκα και ωμά ως υγιεινό σνακ, μόνα τους ή σε συνδυασμό με  άλλους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  • Σε φρέσκες σαλάτες με μαρούλι ή λάχανο και άλλα φρέσκα λαχανικά

Ασφάλεια τροφίμου
Η εποχή συγκομιδής των καρυδιών είναι τον Αύγουστο και ως καταναλωτές είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια χαρακτηριστικά τους :
  • Η ψίχα του καρυδιού θα πρέπει να έχει λευκό χρώμα.
  • Όταν το χρώμα τους είναι μαύρο, τότε τα καρύδια είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ όταν είναι πράσινα έχουν αλλοιωθεί.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό. Η υπερβολική υγρασία στο είναι πιθανόν να προκαλέσει μούχλα, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τάγκιση. Όταν φυλάσσονται αεροστεγώς σε κλειστό βαζάκι διατηρούν για περισσότερο το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καβούρντισμα και η προσθήκη αλατιού, μειώνουν την ευεργετική τους δράση.




Πηγές: gia-mamades.gr
http://ellaniapili.blogspot.gr/2015/09/blog-post_79.html?spref=fb