Στην φωτογραφία διακρίνονται τα γνωστά μας ραπανάκια, μαζί με άλλα διαφορετικά είδη των, που μπορεί να είναι κόκκινα, άσπρα, μωβ, κίτρινα, ροζ ακόμα και μαύρα στο χρώμα, επίσης μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα και σε γεύση. Υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικών ειδών ραπάνια.
Πλούσια σε πηγή ανόργανων θρεπτικών ουσιών και βιταμινων, έχουν αμέτρητες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι Herbologists προτιμούν τα ραπάνια σε ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τον κοκίτη, καρκίνο, βήχα, δυσφορία του στομάχου, προβλήματα στο ήπαρ, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, προβλήματα χοληδόχου κύστης, αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή, πέτρες στα νεφρά και τα εντερικά παράσιτα.
Περιέχουν υψηλές ποσοτητες καλίου, φολικού οξέος, ασκορβικό οξύ, και υψηλότερες ποσοτητες σε μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, κλπ.
Περιέχουν λίγες θερμίδες και είναι υγιεινή διατροφή για πολλούς κορυφαίους διατροφολόγους.
Το μαύρο ραπανάκι καθώς και τα φύλλα του, χρησιμοποιούνται ως βοτανική θεραπεία για ίκτερο, διότι προωθεί τη ροή της χολερυθρίνης και της χολής.
-το αγαπημένο των Ιαπώνων-
Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται ωμά αλλά και με άλλους διαφόρους τρόπους, μαγειρεμένα στον ατμό, ψητά, stir fries, τουρσί, επίσης χρησιμοποιούνται ως διάφορες γαρνιτούρες. Το daikon ραπάνι λέγεται ότι είναι το προτιμότερο λαχανικό τουρσί στην Ιαπωνία.
dr-evie.blogspot.com
Συνταγή
1 ρεπάνι
1 καρότο
μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός)
πράσινο κρεμμύδι
φυτικό λάδι, μηλόξυδο, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε ρεπάνι και καρότο, τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε ψιλοκομμένα χόρτα, λάδι, μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι. Η σαλάτα είναι έτοιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου