…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ραπανάκια, Οχι Μόνο Για Την Ορεξη !

Στην φωτογραφία διακρίνονται τα γνωστά μας ραπανάκια, μαζί με άλλα διαφορετικά είδη των, που μπορεί να είναι κόκκινα, άσπρα, μωβ, κίτρινα, ροζ ακόμα και μαύρα στο χρώμα, επίσης μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα και σε γεύση.  Υπάρχουν πάνω από 250 διαφορετικών ειδών ραπάνια.





Πλούσια σε πηγή ανόργανων θρεπτικών ουσιών και βιταμινων, έχουν αμέτρητες θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.  Οι Herbologists προτιμούν τα ραπάνια σε ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων   τον κοκίτη, καρκίνο, βήχα, δυσφορία του στομάχου, προβλήματα στο ήπαρ, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, προβλήματα χοληδόχου κύστης, αρθρίτιδα, πέτρες στη χολή, πέτρες στα νεφρά και τα εντερικά παράσιτα.


Περιέχουν  υψηλές ποσοτητες  καλίου, φολικού οξέος, ασκορβικό οξύ, και υψηλότερες ποσοτητες σε μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, κλπ.  
Περιέχουν  λίγες θερμίδες και είναι υγιεινή διατροφή για πολλούς κορυφαίους διατροφολόγους. 


Το μαύρο  ραπανάκι καθώς και τα φύλλα του,  χρησιμοποιούνται ως βοτανική θεραπεία για ίκτερο, διότι προωθεί τη ροή της χολερυθρίνης και της χολής.
-Daikon ραπάνι-
-το αγαπημένο των Ιαπώνων-
Τα ραπάνια καλλιεργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, 400 BC, στη συνέχεια στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. 
Στην Αίγυπτο εκτός από το ωμό ραπάνι, χρησιμοποιούσαν το λάδι που έβγαζαν από τους σπόρους, όπως εμείς χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο.  Στην αρχαία Ελλάδα τα έκαναν θυσίες στους θεούς μέσα σε χρυσά πιάτα. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν ότι το ραπάνι ήταν ένα χυδαίο λαχανικό για φάγωμα με μια... αξιοσημείωτη δύναμη που προκαλεί ερευγμό.
 
Στην Αγγλία έφτασαν περίπου το 1548 και το 1629 άρχισαν να καλλιεργούνται στη Αμερική. 


Τα ραπανάκια συνήθως τρώγονται ωμά αλλά και με άλλους διαφόρους τρόπους, μαγειρεμένα στον ατμό, ψητά, stir fries, τουρσί, επίσης  χρησιμοποιούνται ως διάφορες γαρνιτούρες.  Το daikon ραπάνι λέγεται ότι είναι το προτιμότερο λαχανικό τουρσί στην Ιαπωνία.
dr-evie.blogspot.com



Συνταγή από dragonika.spb.ru

Νόστιμη και δυναμωτική σαλάτα με ρεπάνι και καρότο








Συνταγή
1 ρεπάνι
1 καρότο
μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός)
πράσινο κρεμμύδι
φυτικό λάδι, μηλόξυδο, αλάτι, πιπέρι


Καθαρίζουμε ρεπάνι και καρότο, τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε ψιλοκομμένα χόρτα, λάδι, μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι. Η σαλάτα είναι έτοιμη.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: