…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Συλλογή συνταγών από V. Danielian


Περάστε από την κρεατομηχανή παντζάρια, καρότα, μήλο ξινό, ψιλοκομμένες πιπεριές, ντομάτες, λάχανο και αγγούρια, ανακατέψτε όλα, προσθέστε λεμόνι ή χυμό από ρόδι, λάδι φυτικό και γαρνίρετε τη σαλάτα με αρωματικά βότανα (μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, βασιλικό).

Ψιλοκόψτε το μαρούλι, αγγούρι, άνηθο, προσθέστε λεμόνι ή χυμό ροδιού και ρίξτε από πάνω ζαχαρωμένο νερό. 

Ψιλοκόψτε τη γλιστρίδα, πράσινο κόλιαντρο ή μαϊντανό, προσθέστε σκόρδο κοπανισμένο, χυμό λεμονιού και λάδι φυτικό. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια σαλάτα από φύλλα παντζαριού.

Τρίψτε την κολοκύθα και παντζάρια, προσθέστε αποξηραμένα δαμάσκηνα, κανέλα και λάδι φυτικό.

Στα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη καρότα προσθέσετε ψιλοκομμένες γλυκές πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια, μαϊντανό. Περιχύστε τη σαλάτα με φυτικό λάδι.

Τρίψτε στον τρίφτη καρότα, ρεπάνια και ξινά μήλα και ανακατέψτε με ψιλοκομμένα χόρτα. Περιχύστε τη σαλάτα με φυτικό λάδι.

Τρίψτε στον τρίφτη πατάτα, κόψτε ένα μεσαίου μέγεθος παντζάρι, τρίψτε το λάχανο (0,5 kg.), προσθέστε ντομάτες, κρεμμύδι και φυτικό λάδι.

Ψιλοκόψτε το σπανάκι, μαϊντανό, σκόρδο, κρεμμύδι ξηρό, προσθέστε ντομάτες, φυτικό λάδι και χυμό λεμονιού.

Χτυπήστε το τριμμένο λάχανο με ένα ξύλινο γουδοχέρι, προσθέστε το τριμμένο σκόρδο, άνηθο, λάδι φυτικό, χυμό λεμονιού ή ξινό μήλο.

Ψιλοκόψτε τα σπαράγγια, λάχανο, χόρτα και κρεμμύδι, προσθέστε φυτικό λάδι.

Ψιλοκόψτε κρεμμύδια και ντομάτες, προσθέστε μαϊντανό, φύτρες σιταριού, χυμό λεμονιού και λάδι φυτικό.

Τρίψτε στον τρίφτη τα καρότα και κολοκυθάκια (σε ίσες ποσότητες), προσθέστε μαϊντανό, άνηθο, φυτικό λάδι και χυμό λεμονιού.

Κόψτε το φρέσκο σπανάκι, τρίψτε στον τρίφτη λίγα παντζάρια, προσθέστε μαϊντανό, άνηθο, σκόρδο και φυτικό λάδι.

Ψιλοκόψτε το λάχανο, τρίψτε καρότα και γογγύλια, προσθέστε λίγο μέλι και φυτικό λάδι.

Τρίψτε τα καρότα, προσθέστε θρυμματισμένους  ξηρούς καρπούς και μέλι.

Τρίψτε τα καρότα, λίγο χρένο, ψιλοκόψτε κλωνάρια σέλινου, προσθέστε θρυμματισμένα καρύδια και φυτικά έλαια. Ξηροί καρποί και λάδι μπορούν να αντικατασταθούν με ηλιόσπορους.
  
Ψιλοκόψτε το λάχανο, τρίψτε ρεπάνι, προσθέστε άνηθο ή μαϊντανό, χυμό λεμονιού ή ξινό μήλο και φυτικό λάδι.

Τρίψτε τα καρότα, προσθέστε φρέσκα πράσινα μπιζέλια ή μπιζέλια κονσέρβας, κρεμμύδι, λάδι φυτικό και χυμό λεμονιού.

Τρίψτε το ραπανάκι, προσθέστε χυμό από μύρτιλα, φυτικό λάδι και φρέσκα χόρτα.

Τρίψτε τα παντζάρια, προσθέστε σκόρδο, χόρτα, λάδι φυτικό και χυμό από λεμόνι ή από ρόδι, ή μήλα ξινά.

Ψιλοκόψτε το κουνουπίδι, τρίψτε την κολοκύθα, κόψτε ντομάτες, αγγούρια, φρέσκα χόρτα, προσθέστε φυτικό λάδι.

Τρίψτε στον τρίφτη παντζάρια και καρότα, προσθέστε καρύδια, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο και μήλο. Οι ξηροί καρποί μπορεί να αντικατασταθούν με φυτικό λάδι.

ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Αλεύρι φαγόπυρου αραιώστε με νερό (κατά προτίμηση αποσταγμένο), προσθέστε τριμμένα καρύδια, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Μπορείτε να προσθέσετε φύλλα πράσινου κόλιανδρου ή μαϊντανό και τα καρύδια να τα αντικαταστήσετε με λάδι φυτικό.

Αλεύρι βρώμης αραιώστε με νερό και γλυκίστε με το μέλι, προσθέστε τριμμένα καρύδια  (ή ηλιόσπορους), χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

Προσθέστε στο αλεύρι φαγόπυρου νερό (αποσταγμένο), γλυκίστε με μέλι, ανακατέψτε μέχρι να πήξει, προσθέστε φυτικό λάδι και τη βανίλια.

Ανακατέψτε το αλεύρι φαγόπυρου και τριμμένα καρύδια με χυμό από ρόδι και μέλι, προσθέστε τη βανίλια.

Στο αλεύρι φαγόπυρου προσθέστε νερό και αφήστε για 5-6 ώρες. Όταν οι σπόροι του φαγόπυρου θα φουσκώσουν , προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πράσινα χόρτα και φυτικό λάδι. Στους καλοκαιρινού μήνες μπορείτε να προσθέσετε ντομάτες εποχής.

Κόψτε κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκατ, γεμίστε τις με λάδι και ανακατέψτε με το αλεύρι φαγόπυρου. Μπορείτε να ρίξτε χυμό λεμονιού.

Στις νιφάδες βρώμης ("Hercules") προσθέστε μέλι αραιωμένο με νερό και τριμμένα καρύδια. Μπορείτε να προσθέσετε ένα μήλο ξινό.

Καρότα ψιλοτριμμένα στον τρίφτη αναμιγνύουμε με τριμμένα καρύδια, προσθέτουμε τη βανίλια, βάζουμε σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε με κουκούτσια βερίκοκου ή με αμύγδαλα.

Ξεπλύνετε αποξηραμένα φρούτα, προσθέστε νερό (κατά προτίμηση αποσταγμένο) και αφήστε για μερικές ώρες. Εάν τα φρούτα δεν είναι γλυκά, μπορείτε να προσθέστε μέλι.

Στο χυμό κυνόροδου (καρπός άγριας τριανταφυλλιάς) βάλτε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ρεπάνια, λάχανο, καρότο, αγγούρι, μαϊντανό, άνηθο.

Μπιζέλια, μουλιασμένα σε νερό για μία μέρα περάστε από την κρεατομηχανή (σημ. . μεταφρ. - ή μπλέντερ), προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, αγγούρια, πιπεριές κόκκινες, φυτικό λάδι και ξινόμηλο. Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς.

Φύτρες σιταριού (το φύτρο δεν πρέπει να είναι πάνω από 1-2 χιλ.) και λεμόνι με τη φλούδα περάστε από την κρεατομηχανή, ανακατέψτε με το αλεύρι φαγόπυρου, προσθέστε κοπανιστά καρύδια και ψιλοκομμένες χουρμάδες, ή σταφίδες ή μέλι. Χουρμάδες και σταφίδες μπορείτε να περάσετε από την κρεατομηχανή μαζί με το σιτάρι.

Φύτρες σιταριού και ξηρούς καρπούς περάστε από μια κρεατομηχανή, προσθέστε το μέλι (το μέλι μπορεί να αντικατασταθεί με χουρμάδες ή σταφίδες). Ζυμώστε τον πολτό με αλεύρι φαγόπυρου, βάλτε σε ένα πιάτο και ρίξτε από πάνω ένα στρώμα τριμμένα μήλα ξινά. Τα μήλα μπορούν να αντικατασταθούν από «μαρμελάδα» μουσκεμένων αποξηραμένων φρούτων περασμένη από κρεατομηχανή. 
α) Τριμμένα καρύδια ανακατέψτε με μέλι και προσθέστε τη βανίλια
β) Σπόρια σουσαμιού ανακατέψτε με μέλι, βάλτε το περιεχόμενο σε ένα πιάτο, κόψτε σε σχήμα ρόμβου κα σε κάθε ρόμβο βάλτε μια σταφίδα. 
γ) Σπόροι κάνναβης ανακατέψτε με μέλι ή με χουρμάδες  ή σταφίδες περασμένες από κρεατομηχανή (Μπορείτε να προσθέσετε τη βανίλια, αν και η χρήση της δεν είναι επιθυμητή.)

Σουρώστε μουλιασμένες από πριν νιφάδες βρώμης, προσθέστε μουλιασμένες για μία μέρα σε νερό φακές, φυτικό λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χυμό λεμονιού.

Σουρώστε κοπανισμένους και μουλιασμένους σε νερό καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς, προσθέστε μουλιασμένες σε νερό φάκες, ψιλοκομμένα κρεμμύδια και χόρτα. Μπορείτε να προσθέσετε φυτικό λάδι.

Στο νερό που έμεναν νιφάδες βρώμης ρίξτε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και καρότα, προσθέστε πολτοποιημένο ξινόμηλο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
α) Το φύτρο σιταριού ανακατέψτε με μουλιασμένο από πριν  φαγόπυρο, προσθέστε το μέλι, βάλτε σε ένα πιάτο και γαρνίρετε με αμύγδαλα ή καρύδια, μουλιασμένα σε νερό αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα και ψιλοκομμένες χουρμάδες. 
β) Φύτρο σιταριού ανακατέψτε με μουλιασμένο σε νερό φαγόπυρο, προσθέστε σταφίδες και λίγη κανέλα. Οι σταφίδες μπορούν να αντικατασταθούν με χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.

Προσθέσετε στο μουλιασμένο σε νερό φαγόπυρο τριμμένα καρύδια, σκόρδο, κρεμμύδι (το κρεμμύδι ψιλοκόψτε πριν, να περιχύσετε με ανεπεξέργαστο φυτικό λάδι και αφήστε για 2-3 ώρες) και φρέσκα χόρτα. Το μείγμα που θα προκύψει τυλίξτε σε φύλλα αμπελιού ή λάχανου.

Περάστε μουλιασμένες φακές και μπιζέλια από κρεατομηχανή, προσθέστε πολτοποιημένα φιστίκια, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκα χόρτα και φυτικό λάδι. Από την προκύπτουσα μάζα πλάθουμε μπιφτέκια.

Περάστε  χουρμάδες από την κρεατομηχανή, προσθέστε φυτικό λάδι, πολτοποιημένα φιστίκια, λίγη κανέλα, γαρίφαλο και, ανακατεύοντας, ρίξτε σταδιακά κουρκούτι φαγόπυρου και σιταριού. Βάλτε το μείγμα σε ένα πιάτο και διακοσμήστε την κορυφή με σταφίδες και αμύγδαλα.

Ανακατέψτε το νερό με αλεύρι βρώμης, προσθέστε ψιλοκομμένα χόρτα, κρεμμύδι, αγγούρι και χυμό λεμονιού. Μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο και λάδι.

Περάστε χουρμάδες και λίγο φλούδες από πορτοκάλια και λεμόνια από την κρεατομηχανή (ή μπλέντερ), προσθέστε κανέλα και φυτικό λάδι. Βάλτε το μείγμα σε ένα πιάτο και κόψτε σε σχήμα ρόμβου.

Περάστε χουρμάδες από την κρεατομηχανή (κατά προτίμηση δύο φορές), προσθέστε λίγη κανέλα (αν θέλετε). Βάλτε στο τραπέζι αλεύρι φαγόπυρου ή σίτου, έτσι ώστε το μείγμα να μην κολλάει, με την βοήθεια του πλάστη ανοίξτε φύλλο μεγέθους 15x5 και πάχος 1 cm, βάλτε στο κέντρο του ορθογωνίου στη σειρά, κοντά μεταξύ τους, καθαρισμένα καρύδια ή αμύγδαλα και τυλίξτε σε ρολό, σαν τον σωλήνα. Κόψτε σε κομμάτια επιθυμητού μήκος.

Χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, γεμίστε με οποιαδήποτε μορφές ξηρούς καρπούς. Αντί για ξηρούς καρπούς μπορείτε να βάλετε αλεσμένους σε ένα ηλεκτρικό μύλο σπόρους σουσαμιού.

Για υγρά πρέπει να καταναλώνετε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Να αποφεύγετε να πίνετε κονσερβοποιημένους χυμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: