antwnia
Αυτές τις μέρες συνάντησα εν ώρα ενασχόλησης με τον Μπαξέ (εγχείρημα αυτοοργανωμένης αστικής καλλιέργειας) ένα ζιζάνιο που δεν άφησε μέτρο για μέτρο που να μην διεκδικήσει.. Ξερίζωσα αρκετή ποσότητα (για να μην την πέσουν στις ντοματιές) και μπήκα στη διαδικασία να ψάξω αν έχει καμιά ιδιαίτερη αξία (και νόημα να τo εισάγω στο διατροφολόγιό μου). Τα στοιχεία με έπεισαν με το παραπάνω.. Έχει αναφερθεί ήδη (λίγο) στο φόρουμ, αλλά θεωρώ πως αξίζει ιδιαίτερα την προσοχή μας αυτή η θαυματουργή τροφή-δώρο της φύσης.
Γλιστρίδα ή αντράκλα/ ανδράκλα (Portulaca oleracea):
Είναι ένα αυτοφυές βότανο με καταγωγή την Ινδία και ιστορία τουλάχιστον 2000 χρόνων. Πλέον υπάρχει σε αφθονία στη φύση σ' όλες τις ηπείρους, μιας και αποτελεί ένα άγριο και ιδιαίτερα δυνατό ζιζάνιο που αναπτύσσεται ανά τον κόσμο, σε κήπους, χωράφια και (κοντά) σε καλλιέργειες.
Θεραπευτικές χρήσεις
Ο Ιπποκράτης θεωρούσε πολύ σημαντικό το βότανο αυτό για τη θεραπεία του πυρετού, για γυναικείες διαταραχές, πόνους στο στομάχι, αιμορροΐδες και για την επούλωση πληγών.
Για τον Gandhi η γλιστρίδα συγκαταλεγόταν στις αγαπημένες του τροφές.
Φήμες λένε ότι ο Γαληνός τη χρησιμοποιούσε για μούδιασμα των δοντιών και ούλων και ο Διοσκουρίδης την περιελάμβανε στα οφθαλμικά φάρμακα.
Σε πολλές περιοχές του κόσμου χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως θεραπευτικό βότανο για παθήσεις του ουροποιητικού, πεπτικού, αμυντικού και αναπνευστικού συστήματος, για πονοκεφάλους, εντερικές παθήσεις (συκώτι), βήχα, δύσπνοια, αρθρίτιδα αλλά και για τις επουλωτικές της ιδιότητες.
Εμφανίζεται επιπλέον σε μια λίστα βοτάνων τα οποία βοηθούν την αντιμετώπιση οστεοπόρωσης και ψωρίασης.
Οι σπόροι της χρησιμοποιούνται συχνά για φυτικά ροφήματα, αλλά με όμοιο τρόπο μπορούμε να επωφεληθούμε από τα αποξηραμένα φύλλα της.
Διατροφική αξία
Έχει πρόσφατα αναγνωριστεί ως μια εξαιρετική πηγή του α-λινολενικού οξέως, που είναι Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Αυτό το συστατικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόληψη ασθενειών. Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θεωρείται απαραίτητη για τον λόγο ότι δεν συντίθενται απ' τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύγχρονη ιατρική έρευνα υποστηρίζει ότι η γλιστρίδα είναι πέντε φορές πιο πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το σπανάκι.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και περιέχει επιπλέον βιταμίνες Α, E, Β1, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6, φολικό οξύ, βήτα καροτένιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, χαλκό, φυτικές ίνες και απαραίτητα αμινοξέα. Περιέχει, τέλος, δύο τύπους χρωστικών αλκαλοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά (reddish beta-cyanins, yellow beta-xanthins).
Είναι τροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες και λίπη.
Πηγές:
http://www.healthguidance.org/entry/5230/1/Purslane---A-Therapeutic-Herb.html
http://www.nutrition-and-you.com/purslane.html
http://www.diatrofisimera.gr/2011/08/blog-post.html
http://www.veganforum.gr/index.php?topic=5509.0
Αντράκλα από Βικιπαίδεια
Γλυστρίδα (Portulaca oleracea)
Η Αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα (επιστ. Ανδράχνη η ολησθηρίς, Πορτουλάκη η λαχανώδης, στα λατ. Portulaca oleracea) είναι είδος του γένους Πορτουλάκη. Είναι γνωστό σαλατικό που φύεται άφθονα, χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια κυρίως σε λαχανόκηπους. Στην Ελλάδα, σε πολλά μέρη, εκτός από τις παραπάνω ονομασίες λέγεται και αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή τρευλό ή και γλιστρίδα.
Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, καθώς επίσης και διουρητικό. Πολλές φορές καθίσταται ενοχλητικό στους λαχανόκηπους λόγω της αφθονίας του όπου η εκρίζωσή του θα πρέπει να γίνει πριν ανθίσει και "σποριάσει" που ομολογουμένως οι σπόροι του είναι πολυπληθείς και πολύ μικροί. Επίσης ένα είδος αντράκλας καλλιεργείται ιδιαίτερα ως καλλωπιστικό φυτό επειδή παράγει άνθη όλο το καλοκαίρι. Σημειώνεται επίσης ότι στην Ινδία είδος αντράκλας χρησιμοποιείται για επούλωση επίπονων πληγών.
Άλλα είδη
Πολλοί αντιπρόσωποι της οικογένειας των πορτουλακοειδών καλλιεργούνται ως διακοσμητικά, όπως η Πορτουλάκη η μεγανθής (Portulaca grandiflora) που είναι και αυτή μονοετής πόα με ωραία άνθη διαφόρων χρωμάτων που καλλιεργείται και στην Ελλάδα.
Αντράκλα με διαφορετικά χρώματα
Λαογραφία
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: "γλυστρίδα έφαγες;", σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.
Σχόλιο του ιστολογίου: Η γλιστρίδα (ή αντράκλα) θεωρείτε από πολλούς ως τροφή του μέλλοντος. Για πολλούς καλλιεργητές η γλιστρίδα είναι ζιζάνιο. Η γλιστρίδα έχει πολλές πρωτεΐνες, πολλές βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα μέταλλα και άλατα. Προσωπικά τρώω την γλιστρίδα μερικές φορές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μόνο ωμή με ντομάτες, ή με ντομάτες και φαγόπυρο μουλιασμένο σε νερό. Με τη φρουτοφαγία που κάνω (ηθική φρουτοφαγία) σέβομαι ζωές και των φυτών. Δεν είμαι 100% φρουτοφάγος, αλλά περίπου 99% φρουτοφάγος). Τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι φρουτοφάγος δεν θέλω να κάνω κακό και στα φυτά και όταν κόβω την αντράκλα, κόβω με το σεβασμό προς το φυτό μόνο τρυφερά κλωνάρια και κορφές της γλιστρίδας.