…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Τα πλάσματα του Θεού υπό δίωξη

Ο Κτίστης και το Κτήνος

1.   2.   3.

Η επιλογή του Ιησού να χρησιμοποιήσει ένα μικρό πουλάρι κατά τη θριαμβευτική του είσοδο στην Ιερουσαλήμ έχει γίνει αφορμή να εξαρθεί η ταπεινότητά του και να δοξαστεί η αγάπη του προς τα μικρά ζώα. Μόνο που οι Πατέρες της Εκκλησίας έχουν διαφορετική γνώμη! "Οι άγιοι Πατέρες ως "πώλον" εννοούν τα "έθνη", τον εθνικό κόσμο της ειδωλολατρίας, πάνω στον οποίο, νικητής και τροπαιοφόρος, κάθισε ο Χριστός, με τη νέα θρησκεία της Αγάπης." (Π.Β.Πάσχος "Ερως Ορθοδοξίας", Αθήνα 1979) Η κίνηση, δηλαδή, του Χριστού ερμηνεύεται ως κίνηση κυριαρχίας και όχι ταπείνωσης!
Ανατρέξαμε στα πρωτότυπα κείμενα και επιβεβαιώσαμε την ερμηνεία αυτή. Ο όνος ως "ακάθαρτον ζώον" παραπέμπει στα "ακάθαρτα έθνη", κατά τον Ιωάννη Χρυσόστομο ("Λόγος παραινετικός εις την είσοδον της Αγίας τεσσαρακοστής"). Ο ίδιος αναφέρει ότι "διά του πώλου δηλούται η Εκκλησία και ο λαός ο νέος, ο ποτέ μεν ακάθαρτος, μετά δε το καθίσαι τον Ιησούν καθαρός γενόμενος". (Υπόμνημα εις τον Αγιον Ματθαίον). Παρατηρεί, μάλιστα, ότι το γαϊδούρι δεν αντέδρασε, συμβολίζοντας την υποταγή των "εθνικών" στον Ιησού. Ανάλογη η τοποθέτηση του Γρηγορίου Ναζιανζηνού στο "Λόγον εις τον Μέγαν Αθανάσιον".
Με την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια του ζωοφιλικού κινήματος, έχει γίνει προσπάθεια να ευρεθούν επιχειρήματα υπέρ των ζώων στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας. Υπάρχουν, πράγματι, κάποια αποσπάσματα της Αγίας Γραφής που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προστατευτική διδασκαλία υπέρ των ζώων. Στο κάτω κάτω της γραφής "πλάσματα του Θεού" δεν είναι κι αυτά; Ποιος δεν ξέρει ότι ο Νώε -κατ' επιταγή του Θεού- διέσωσε στην κιβωτό ένα ζευγάρι από κάθε είδος του ζωικού βασιλείου; Επικαλούνται, μάλιστα, το γνωστό χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης, μετά τον Κατακλυσμό: "Τότε είπε ο Θεός στο Νώε: Βγες από την κιβωτό εσύ, και μαζί σου η γυναίκα σου, οι γιοι σου και οι γυναίκες τους. Ολα τα ζώα, τα πτηνά, και τα ερπετά που σέρνονται στο χώμα, ας βγουν κι αυτά μαζί σου για ν' αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να εξαπλωθούν πάνω στη γη." (Γένεσις, 8,15-17)
Δυστυχώς, όμως, το αμέσως επόμενο χωρίο επιφυλάσσει μια οδυνηρή έκπληξη για τα ζώα που μόλις έχουν διασωθεί: "Τότε ο Νώε έχτισε ένα θυσιαστήριο για τον Κύριο και πήρε απ' όλα τα καθαρά κτήνη και τα καθαρά πτηνά και τα πρόσφερε θυσία πάνω στο θυσιαστήριο. Ο Κύριος δέχτηκε με ευχαρίστηση τη θυσία." (8,20-21) Η μετάφραση αυτή (πρόκειται για την επίσημη μετάφραση που εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας) δεν είναι ακριβής. Οπως μαθαίνουμε από τις υποσημειώσεις, η ακριβής έκφραση είναι σκληρότερη: "Ο Κύριος οσφράνθηκε την ευχάριστη οσμή κι ευχαριστήθηκε."
Αυτή η "ευχάριστη οσμή" του αίματος διαπερνά όλη την Παλαιά Διαθήκη. Και όταν ο Σολομών αποφάσισε να εγκαινιάσει τον περίφημο ναό του προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία του πολιτισμού: "Επειτα ο βασιλιάς και όλοι οι Ισραηλίτες μαζί του πρόσφεραν θυσίες στον Κύριο. Ο Σολομών πρόσφερε στον Κύριο θυσίες κοινωνίας, είκοσι δύο χιλιάδες βόδια και εκατόν είκοσι χιλιάδες πρόβατα." (Α' Βασιλέων, 8,62)
Στην Καινή Διαθήκη τα ζώα παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο. Αλλά κι εδώ οι αναφορές είναι σαφείς. Αναρωτιέται ο Απόστολος Παύλος "μήπως νομίζετε ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τα βόδια;" (Προς Κορινθίους Α' 9,9). Και όσοι θεοποιούν τα ζώα θεωρούνται από τον Παύλο ανόητοι, διότι "αντί για το δημιουργό αθάνατο Θεό προσκυνούν είδωλα που παρασταίνουν ζώα" (Προς Ρωμαίους 1,22). Οσο για τον ίδιο τον Ιησού, δίνει πρώτος το παράδειγμα. Προκειμένου να θεραπεύσει έναν μόνο άνθρωπο σκοτώνει 2.000 γουρούνια, σε ένα θαύμα που περιγράφεται από τρεις Ευαγγελιστές. Πρόκειται για την περίπτωση του δαιμονισμένου στη χώρα των Γαδαρηνών (ή Γεργεσηνών κατά τον Ματθαίον). Ο Κύριος επέτρεψε στα δαιμόνια αφού εξέλθουν από τον άνθρωπο να εισέλθουν σε ένα κοπάδι χοίρων. Αμέσως "ώρμησεν η αγέλη κατά του κρημνού εις την λίμνην και απεπνίγη". (Κατά Λουκάν, 8,32)
Η αντίρρηση σ' αυτές τις παρατηρήσεις είναι αυθόρμητη: Τα κείμενα αυτά -της Αγίας Γραφής- έχουν συνταχθεί σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ανθρωπότητας, πολλούς αιώνες πριν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για τα ζώα και τα δικαιώματά τους. Αναφέρονται σε εθνότητες νομάδων κτηνοτρόφων και σε διεθνείς κοινότητες εμπόρων, αστών και χωρικών. Η ένσταση αυτή είναι ορθή, μόνο που δεν τη συμμερίζονται οι θεολόγοι. Εφόσον θεωρούν τη Γραφή "αγία", δηλαδή θεόπνευστη, δεν μπορούν να της αποδώσουν οποιοδήποτε χρονικό προσδιορισμό (και περιορισμό). Αν, μάλιστα, τολμήσει κανείς να υπαινιχθεί "μεταρρύθμιση" ή "εκσυγχρονισμό", κινδυνεύει άμεσα να σφραγιστεί με την κατηγορία του αιρετικού, και να θέσει εαυτόν εκτός χριστιανικού πληρώματος.
Το χειρότερο είναι ότι η ιστορία της Εκκλησίας, δυτικής και ανατολικής, επισφραγίζει αυτές τις διδασκαλίες. Ο γερμανός ιστορικός του Χριστιανισμού Καρλχάιντς Ντέσνερ μιλά για διαρκή μαζική δολοφονία και επικαλείται ακόμα και τη χρήση από τους Πατέρες της Εκκλησίας ονομάτων ζώων για την περιγραφή των αμαρτωλών: "Ζώα ανθρωπόμορφα", "Αλεπούδες", "Λύκοι", "Λυσσασμένα σκυλιά", "Βρωμερά γουρούνια", "Κτήνη", κλπ.
"Χιλιάδες ζώα υπέστησαν από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα απηνείς διώξεις - ακολουθώντας τη Θεοκρατία της παλαιάς Διαθήκης- και εκτελέστηκαν με βάρβαρους τρόπους. Ακόμα κι αν είχαν απλώς δαγκώσει, οι σκύλοι θεωρούνταν αμαρτωλοί και οδηγούνταν στην πυρά." (Die Zeit, 22.8.97) Αλλά και για απλούς λόγους διασκέδασης, οι χριστιανοί του Μεσαίωνα "έστελναν στο θάνατο τα ζώα, από τα πουλερικά μέχρι τα βόδια. Τα γουρούνια απαγχονίζονταν με δικαστικές αποφάσεις, τα σκυλιά βασανίζονταν ως συνεργοί του διαβόλου και ρίχνονταν στην πυρά ζωντανά. Ακόμα και οι γάτες πετάγονταν στη φωτιά τη μέρα της γιορτής του Αη Γιάννη. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα οργάνωναν φριχτά ολοκαυτώματα με γάτες στο Μετς, κάτω από εκκλησιαστική καθοδήγηση".
Ανάλογη είναι η εικονογραφική μεταχείριση των ζώων, ιδιαίτερα από τον καθολικισμό. Στην γοτθική περίοδο η χρήση ζωικών μορφών ως διαβολικών απεικονίσεων φτάνει στο απόγειό της. Αλλά και στην ορθόδοξη εκκλησία, αν εξαιρεθούν τα ζώα της φάτνης και ο "πώλος όνου", δεν λείπουν καθόλου τα τερατόμορφα ζώα, οι "δράκοντες", τους οποίους κατατροπώνει κάθε Αγιος που σέβεται τον εαυτό του. Οσο για τον ίδιο τον τρισκατάρατο Σατανά, όταν δεν είναι "όφις", τουλάχιστον έχει μακριά αυτιά και ουρά, προδίδοντας έτσι τη ζωική του φύση. Σχετικό είναι ένα ανέκδοτο που διηγούνται οι παλιοί Σαντορινιοί για μια συντοπίτισσά τους που είδε μια γάτα πάνω στην Αγία Τράπεζα σ' ένα ξωκλήσι και την πήρε για τον Εξαποδώ. Εσπευσε λοιπόν να την ξορκίσει: "Γαλανά-γαλανά τα ματάκια σου, μυτερά-μυτερά τα αυτάκια σου, μακριά-μακριά η ουρίτσα σου, προσκυνώ και δοξάζω τη χάρη σου."
Σ' αυτές τις παρατηρήσεις, η μόνη απάντηση από την πλευρά της Εκκλησίας είναι ότι ο Θεός ιεράρχησε τα πλάσματά του και έδωσε ανώτερη θέση στον άνθρωπο. Οσο για τα ζώα, αυτά ας αρκεστούν στο ότι είναι απτές αποδείξεις της ύπαρξης του Θεού. Τη θέση αυτή διατυπώνει, με ελαφρώς παρεξηγήσιμο τρόπο, ο γηραιός επίσκοπος της Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης, στη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του τού 1988: "Ποιος έκανε το βόδι; Το βόδι το έκανε ο Θεός. Αυτή είναι η λογική και αληθινή απάντηση. Και όσα βόδια υπάρχουν -και υπάρχουν χιλιάδες- τόσες και αποδείξεις της υπάρξεως του Θεού υπάρχουν."
(Ελευθεροτυπία, 4/4/1999)

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τα πιο υγιεινά αποξηραμένα φρούτα

Πόσα γνωρίζετε για τα αποξηραμένα φρούτα; Αποτελούν μια καλή διατροφική επιλογή και ποια η διαφορά τους από τα φρέσκα φρούτα; Τι πρέπει να προσέχουμε; Διαβάστε παρακάτω και θα λύσετε κάθε σας απορία… 

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι από τις πιο υγιεινές, διατροφικές επιλογές που έχουμε και αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική των επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη, αλλά και έναν πολύ καλό τρόπο για να λάβουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, αποδεικνύονται φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά και πολύτιμα για το έντερο, ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη.
Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα και οι χουρμάδες, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά όπως είναι τα cranberries, τα γκότζι μπέρι, τα ακτινίδια, οι φράουλες, ο ανανάς κ.ά.

Δεν είναι όλα τα αποξηραμένα φρούτα ίδια

Ενώ τα ίδια τα φρούτα είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, πολλά αποξηραμένα φρούτα έχουν επιπλέον προσθήκη ζάχαρης για παραπάνω γεύση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα προϊόντα αυτά, καθώς περισσότερο μοιάζουν με γλυκά, παρά με ένα υγιεινό σνακ. Δύο παραδείγματα είναι ο ανανάς, που συνηθίζεται να έχει επικάλυψη επεξεργασμένης ζάχαρης και τα κομμάτια μπανάνας που συνήθως τηγανίζονται και έχουν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και λιπαρών.

Ποια να προτιμάτε

Μπορείτε να βρείτε τα αποξηραμένα φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία μας στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και προ-συσκευασμένα στα super markets. Φροντίστε μόνο να ελέγχετε πάντα τα συστατικά τους και αποφύγετε όσα περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή πρόσθετα.

Σταφίδες

Οι «καραμέλες της φύσης», μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) μειώνοντάς έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καθόλου λιπαρά.

Βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα, καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Α, C και σίδηρο.

Σύκο

Ενώ ορισμένα φρούτα μπορεί να χάνουν ένα μέρος της διατροφής τους όταν ξηραίνονται, για τα σύκα δεν ισχύει αυτό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.

Δαμάσκηνο

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της ρύθμισης του πεπτικού συστήματος.

Κεράσι

Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, E ,Β, β-καροτένιου, σιδήρου και ασβεστίου και βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον περιέχει μελατονίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη λειτουργία του βιολογικού μας ρυθμού.

Παπάγια

Αποκαλούμενη και ως «φρούτο των αγγέλων» από τον Χριστόφορο Κολόμβο, η παπάγια είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, ενώ καταπολεμά τον διαβήτη.

Χουρμάς

Ο χουρμάς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει σάκχαρα με αργό ρυθμό και κρατά τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, παρά την έντονη γλυκύτητά του. Συνδυάστε τον με πρωτεΐνες που θα βρείτε π.χ. στα καρύδια, για να χορτάσετε.
Μπορείτε επίσης να βρείτε στην αγορά και άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως μήλο, μάνγκο, γκότζι μπέρι, αχλάδι, ακόμη και… ντομάτα!
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Επίσης, δε χρειάζονται πλύσιμο ή ξεφλούδισμα, επομένως αποτελούν εύκολη λύση για όσους δεν τρώνε φρούτα και αναζητούν ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, αντί για γλυκό. Τέλος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε τα φρούτα που μας αρέσουν, ακόμη κι όταν δεν είναι η εποχή τους.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΛΛΙΑ - ΜΑΓΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ





Για πολλά χρόνια έχω ερευνήσει τη φαρμακευτική βιομηχανία... ο κόσμος μας είναι πολύ τοξικος, ο αέρας και το νερό οπως και  όλα τα τρόφιμα  ειναι μολυσμένα με χημικά και όλα αυτα εφευρέθηκαν  και προωθηθηκαν από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρειες.

Προκαλουν καρκινο μεσω των
 χημικων ουσιων που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά μας και αποκομουν τεραστια  κέρδη από τις περαιτέρω θεραπείες που προσφέρουν. Αυτό είναι λίγο δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να  το κατανοήσουν,επειδη οι  περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται οτι απο τη στιγμη που δεν θα εκαναν ποτε κατι τετοιο οι ιδιοι, είναι δύσκολο να πιστέψουν οτι κάποιος άλλος θα το κάνει.

Για να κατανοήσουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων που προκαλούν αυτή την ταλαιπωρία για τους άλλους θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε το μυαλό των sociopath, οι οποιοι στερούνται κάθε είδους ανθρώπινης ενσυναίσθησης, και σκέφτονται μόνο   τρόπους για να επωφεληθούν οι ίδιοι. 

Η μυστικιστική φύση των μαλλιών



Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας 10ετιας έχω προσπάθησει να εξαλείψω όλες τις χημικές ουσίες από τον κόσμο μου,απο τη διατροφη μου , τα  είδη προσωπικής υγιεινής και του περιβάλλοντος μου.
Μια  από τις τελευταίες εναπομείναντες χημικές εξαρτήσεις μου αφορουσε την περιποίηση των μαλλιών. Έχω ξοδεψει μια μικρή περιουσία σε αυτό το τελευταία 10 χρόνια προσπαθωντας να ανακαλυψω ένα αξιοπρεπές φυσικό σαμπουάν και conditioner, αλλά δεν εχω καταφερει ακομη να βρω ένα που να μου άρεσε και τα περισσότερα άφησαν τα μαλλιά μου σε ένα ξηρό κατσαρός χάος, και παρά τους ισχυρισμούς τους ότι είναι "βιολογικά" , και εντελώς φυσικα, τα περισσότερα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν βιομηχανικά απορρυπαντικά και άλλα επικίνδυνα χημικά.

 Έξι εβδομάδες πριν, διάβασα ένα άρθρο για τους ιθαγενεις Αμερικανους Ινδιανους, και πως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ιχνηλάτες τους είχαν προσληφθεί από τον στρατό των ΗΠΑ για να υπηρετησουν στο Βιετνάμ.
 Όταν έφτασαν στο Βιετνάμ όλοι υποστήριξαν ότι η 6η αίσθηση τους ξαφνικα χαθηκε . Υποστηριξαν ότι αυτο συνεβει αφού κουρευτηκαν και οι  ψυχικες οπως και οι αλλες "υπεράνθρωπες" ικανότητές που διεθεταν, τους άφησαν.

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε τότε μια έρευνα σχετικά με τους Ιθαγενείς Αμερικανούς, προσπαθωντας  να καθορίσει τη σχέση μεταξύ των μαλλιών και της έκτης αίσθησης. Αυτή η σύνδεση δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη και τα πορίσματά της.

Με βάση τα πορίσματα αυτής της μελέτης βλεπουμε με ενα διαφορετικο ματι τις  απεικονισεις ολων των Ιερων ανδρων των παλαιών, μαντεων και προφητων , με μακριά μαλλιά. Τα μακρια μαλλια ήταν σαφώς κατι  περισσότερο από μια μόδα.




Επίσης  σε κάνει να αναρωτιέσαι για τα θρησκευτικά ιδρύματα που επιβάλλουν ξυρισμένο κεφάλι στους θιασώτες. Είμαι μεγάλος οπαδός της διδασκαλίας του Βούδα Shakamuni, αλλά ξυρισμένο κεφάλι είναι υποχρεωτικο και για τους βουδιστές μοναχους. 

Εάν η τρίχα έχει ένα σκοπό, οπως αυτη η συγκεκριμένη μελέτη που προτεινω, ο οποιος (σκοπος) είναι να λειτουργήσει ως ένα είδος  κεραίας η οποια αυξάνει  τις ψυχικές ικανότητες μας, τότε είναι λίγο ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσες πολλες λεγόμενες θρησκευτικές οδηγιες ζητουν  η τρίχα να ξυριστεί . 

Καλόγριες ξεκινουν  το ταξίδι τους  με την εκκλησία, έχοντας τα κεφάλια τους ξυρισμένα.

Μαρτυρία μιας μοναχή :
"Αφου είχα υπογράψει όλους τα όρκους, η Ηγουμένη κουρεψε
όλα τα μακριά μαλλιά μου με το ψαλίδι. Επρόκειτο να πωληθουν στον πλειοδότη, μιας και τα ανθρώπινα μαλλιά φέρνουν μια καλή τιμή αγοράς και εμπορεύονται τα πάντα. "
ΠΗΓΗ ΕΔΩ


Σαμψών
Πριν από έξι μήνες άρχισα την έρευνα σχετικα με την  British Royals, και  τον ισχυρισμό τους ότι κυβερνουν ελέω Θεού και αυτή η έρευνα  με οδήγησε παραδόξως μου σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία των μαλλιών. 

Ο βιβλικος Σαμψών ήταν από τη φυλή του Ισραήλ Νταν και αποτελει εναν από τους ισραηλινους μεσσιανικους χαρακτήρες. Μητέρα του ήταν μια βαρόνη , ένας άγγελος  την επισκέφθηκε και της είπε ότι θα γεννήσει ένα γιο, ο οποιος δεν θα επρεπε  ποτέ να κόψει τα μαλλιά του, και αυτός θα σώσει Ισραήλ από  τους τότε εχθρούς του, που εκείνη την εποχή ήταν οι Φιλισταίοι.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζουμε το  έπος του Σαμψών και της Δαλιδα , η οποια πληρωθηκε από τους Φιλισταίους για να μάθουν πώς ο Σαμψών είχε τέτοιες υπεράνθρωπες δυνάμεις, και ανακαλύπτει ότι η δύναμη του έγκειται στα μακριά μαλλιά του, τα οποια του κοβεικανοντας τον αμέσως αδύναμομε αποτελεσμα οι Φιλισταίοι  να τον συλλαβουν. Μόλις τα μαλλιά κόπηκαν, ο Σαμψών αισθάνθηκε εντελώς αποκομμένος από τον Θεό του και τις εξουσίες του.

Μετά από λίγους μήνες σε αιχμαλωσία τα μαλλιά του, μεγάλωσαν λίγο πίσω, κατι  που του έδωσε αρκετή δύναμη ωστε να ωθήσει τους δύο πυλώνες του ναού των Φιλισταίων, γκρεμιζοντας το ναό και  σκοτώνοντας όλους σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιου.




ΟΙ ΜΕΡΟΒΙΓΓΕΙΟΙ εδω


Η έρευνα, επίσης, με οδήγησε να μελετήσω τους Μεροβιγγειους . Η  Πριγκίπισσα Νταϊάνα  προφανώς καταγόταν από τη γαλλους Μεροβιγγειους , και έτσι ο Prince William αποτελει την συνεχεια αυτής τη γραμμής. (Καμία ένδειξη αυτή υπάρχει)

Οι Μεροβιγγειοι ήταν φημισμένοι μάγοι, προικισμενοι με ικανοτητες μαγειας και προφητειας.  Πίστευαν οτι  εξουσίες τους προερχονταν από  τα μακριά μαλλιά τους!

Είναι ιστορικά γνωστοι ως οι Βασιλεις με τα μακρια μαλλια, και θέτουν μια τάση, που για εκατοντάδες χρόνια οι Γαλλοι Βασιλεις ακολουθησαν, κατι που συνεχιστηκε για παρα πολυ μεγαλο διαστημα ακομη και μετα τον τελευταιο Μεροβιγγειο Βασιλια και που οι μετεπειτα  δυναστείες  εκτισαν την πεποίθηση ότι τα μακριά μαλλιά με κάποιο τρόπο συμβολίζουν τις  μαγικές δυνάμεις . 

Στους μετέπειτα αιώνες, αν ενας μη  Μεροβιγγειος  βασιλιάς γινοταν φαλακρός, ή η τρίχα του ηταν λεπτή ή γκρι,  φορουσαν περίτεχνες περούκες .

Οι Μεροβιγγειοι ήταν τηλεπαθητικοι, και φημισμένοι λόγω της αξιοσημείωτης μακροζωία τους. Επίσης, λέγεται ότι ητανι μεγάλοι θεραπευτές. Οι ανασκαφές στους τάφους των  Μεροβιγγειων Βασιλέων  έχουν φερει στο φως κρυστάλλινες σφαίρες, και άλλα σύνεργα που συνδέονται με τις απόκρυφες ή εσωτερικές πρακτικές.

Ο τελευταίος Μεροβιγγειος Βασιλιας ήταν ο Childeric III, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον Pipin the short , υστερα απο διαταγη  του Πάπα, και του οποιου τα μαλλιά κοπηκαν τελετουργικα  από το νέο βασιλιά Pipin. Δεδομένης της σημασίας που εδιναν οι Μεροβιγγειοι βασιλεις  στα μακριά μαλλιά τους, αυτή  ήταν η τελευταία πράξη της DIS-ενδυνάμωσης.

ΣΙΧ

"Kesh είναι η σανσκριτική λέξη για τα μαλλιά. Keshava είναι επίσης ένα από τα ονόματα του Θεού στον Ινδουισμό, η οποία σημαίνει "με όμορφα μαλλιά.

« Στον Ινδουισμό,  τα μαλλια θεωρουνται ως το πιο σημαντικό μέρος του σώματος, το οποίο θα μπορούσε να θυσιαστεί, αντί να προσφέρουν θυσία του εαυτού. Τις σημερινες εποχες , τα μαλλιά περιορίζονται στο να θυσιαστουν με την ευκαιρία του προσκυνήματος των ναών. "

Συμφωνα με τη γιογκα θεωρια τα μαλλια επηρεαζουν την αντιληψη σας σχετικα με τις λεπτες ενεργειες και δονησεις.

Τα μαλλιά είναι ένα μέσο επέκτασης και  αυξημένης αντίληψης του μυαλού σου. Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι εχουν τελείως αποσυνδεθεί από το σώμα τους. 

Οι Τρίχες σας είναι μια μορφή της αντίληψης του δέρματος καθώς και ένα τμήμα της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. 

Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι ξυριζουν τις τρίχες στη μασχάλη τους και ψεκαζουν αποσμητικό που μπλοκάρει τους πόρους, χωρίς να συνειδητοποιουν ότι ο ιδρώτας που φυσικά περνάει μέσα απο τις τρίχες στη μασχάλη λειτουργεί ως φυτίλι για να σκιαγραφήσει τα προϊόντα αποβλήτων από το σώμα που περιέχουν ιούς, βακτήρια, ορμόνες, κ.λπ. για να ρυθμίζουν και να κρατήσουν τα πάντα σε ισορροπία. 

Εχει επίσης αγνοηθεί το γεγονός ότι το 80% όλων των ανθρώπινων καρκίνων του μαστού πρώτο εμφανίζονται στο ανώτερο εξωτερικό τεταρτημόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μασχάλη.

 Έτσι, η σοφία της νεωτερικότητας δεν με εντυπωσιάζει. Είναι αυτό που είναι ... αποσύνδεση και απουσία  συντονισμου της αντίληψης των φυσικών φαινομένων και της ενστικτώδη σοφίας αντίληψης του σώματος. 

Και αυτό είναι ακριβώς ό, τι αυτές οι μορφές της γιόγκα  σκοπεύουν να τονώσουν την ... αντίληψη και διαίσθηση, είτε από εσωτερική σιωπή με ξυρισμένο κεφάλι, ή  μεσω ενεργειακου συντονισμου μέσω άκοπων τριχων ". λινκ

ΟΙ ΡΑΣΤΑΣ

"Τα μαλλιά είναι ο δέκτης και πομπός της θείας εκπόρευσης ο οποιος  θα σας κάνει  δεκτικό σε πνευματικές δυνάμεις.
 Άγιοι και σοφοί ενστικτωδώς αφηναν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν. 

Οι Rastafarians dredlocks (λινκ) θεωρούν ως ποιότητα των Μαύρων ανθρωπων: θεωρούν τα μαλλια ως «υψηλής τάσης καλώδια", τα οποίο μεταδίδουν θεία ενέργεια και έμπνευση από τον Jah (ο Θεός) τον δημιουργό, στον Rasta, τον καθρέφτη. 

Στο σώμα μας, το οποίο είναι ο ναός του Θεού, το κεφάλι μας, το «άγιο των αγίων», είναι το υψηλότερο σημείο, ενώ τα μαλλιά μας, το φυσικό στέμμα του, είναι σαν το κωδωνοστάσιο της εκκλησίας και εχει  κάθετη σχέση  με το Θεό. 

Εκπροσωπώντας την αντοχή μας, αποτελεί μια κεραία μέσω του οποίου η πνευματική δύναμη μπορεί να κατέβει μεσω των σπειροειδων μαλλιων.

"Τα κρύσταλλα έχουν την εξουσία να λαμβάνουν και να μεταδίδουν κύματα ενέργειας. Τα πρώτα ραδιόφωνα  χρησιμοποιούσαν  κρυστάλλους χαλαζία. 

Η κύρια σύνθεση των κρυστάλλων χαλαζία είναι το πυρίτιο. Το πυρίτιο είναι επίσης ένα βασικό ορυκτό που βρισκεται στα μαλλιά, και αναμφίβολα συμβάλλει στην ικανότητα της κεραίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το πυρίτιο είναι επίσης το πιο σημαντικό συστατικό των υπολογιστών?Το Πυριτιο επιτρέπει στους υπολογιστές να έχουν  μυαλό και  ιδιότητες συμπεριλαμβανομένης της "μνήμης". 

Το πυρίτιο είναι επίσης ένα σημαντικό ορυκτό που βρισκεται στον εγκέφαλο, η οποία είναι η έδρα του νου ».

 
 
ΠΗΓΗ Sandra Barr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το κάστανο φάρμακο και πλούσια τροφή

Μοναδικές πληροφορίες για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κάστανου, αλλά και πρωτότυπες συνταγές, μας δίνει ο δήμος Καστανιάς στο νομό Τρικάλων, μέσω ενός καλαίσθητου φυλλαδίου, που αποτελεί "καρπό" της δράσης "οι γεύσεις της Θεσσαλίας".
Ο Δήμος Καστανιάς βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Ν. Τρικάλων και στο πέρασμα προς Ασπροπόταμο. Η περιοχή κατακλύζεται από δάση ελάτης, οξιάς και καστανιάς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.


Η καστανιά
Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού.
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό.
Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.
Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.
Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια γίνεται μάζεμα με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα.
Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν.
Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους.
Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.
Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης.
    
Ιδιότητες
Τα κάστανα παρουσιάζουν φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες. Έχουν αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γραμμάρια), περιέχουν 48% νερό, πολλά ορυκτά άλατα, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).
Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φολλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Επίσης, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σίδηρο, νάτριο και κάλιο.
Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές.
Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, ομοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.
Τα κάστανα είναι γνωστά για την προστατευτική τους δράση στο καρδιαγγειακό και τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών.
Αποτελούν δε καλή πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής συστολής και της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού.
Ο φλοιός της καστανιάς είναι, επίσης, αντιπυρετικός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται για την καταπράυνση του κοκίτη κ.α.
http://www.nooz.gr 

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ –ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Ορισμός. Σύγκρουση με την σύγχρονη Ιατρική. Γιατί δεν επικράτησε σε όλη την ανθρωπότητα

Το 1935 ή 1936 ένας Έλληνας Ιατρός και φυσικοθεραπευτής ο οποίος ήρθε από την Αμερική όπου σπούδασε, έμελε να αλλάξει την Ελληνική κοινωνία μέσα σε λίγα χρόνια, με μια σειρά βιβλίων που έγραψε και σειρά διαλέξεων. Όμως αυτό που έκανε του Έλληνες να τον λατρέψουν και να μιλάνε για την νέα θρησκεία της φυσικής υγιεινής, ήταν οι ίδιες του οι πράξεις και θεραπείες ανθρώπων που έπασχαν από σοβαρές έως όχι τόσο σοβαρές ασθένειες, μέσα σε λίγες ημέρες και με φυσικό τρόπο.  Ο Έλληνας αυτός είναι ο Dr. Ηλίας Πέτρου.
Ο Ηλίας Πέτρου ανέπτυξε τις απόψεις του τότε στο Ελληνικό κοινό εφαρμόζοντας θεραπευτικές μεθόδους στηριγμένες στα εξής:
  1. Νηστεία για αποτοξίνωση και διόρθωση της λειτουργίας του εντέρου, απ όπου προέρχονται οι περισσότερες παθήσεις σύμφωνα με την φυσική υγιεινή και φυσική θεραπευτική επιστήμη.
  2. Φρουτοθεραπεία για τόνωση με φυσικό τρόπο του οργανισμού, θεραπεύοντας πολλές παθήσεις και σαν ομαλή είσοδος στην διατροφή μετά την νηστεία.
  3. Αλκαλική διατροφή για διόρθωση και άνοδο του ph στο αίμα, σαν μέσο προλήψεως ώστε να μην αρρωσταίνουμε
  4. Άσκηση σωματική – γυμναστική για την σωστή λειτουργία των μυών και την αποβολή μέσω καύσεων των τοξινών από τον οργανισμό.
  5. Αεροθεραπεία μέσω της έκθεσης μας στο καθαρό περιβάλλον και αναπνευστικών ασκήσεων
  6. Ηλιοθεραπεία μέσω της έκθεσης μας στον ήλιο με μέτρο αλλά σταθερά όλες τις εποχές του χρόνου, ώστε να αποκτήσουμε το μπρούντζινο χρώμα που είναι ενδεικτικό του υγιούς ανθρώπου όπως έλεγε.


Στα βιβλία που εξέδωσε τότε και είναι διαθέσιμα σήμερα να τα αγοράσετε και να ωφεληθείτε όσο δεν φαντάζεστε, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, επισυνάπτει εκτός των άλλων, επιστολές από ανθρώπους που θεραπεύτηκαν με τις μεθόδους του ακόμα και δια αλληλογραφίας. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί γιατροί της εποχής και μάλιστα μεγάλα ονόματα, του έστειλαν επιστολές τις οποίες δημοσιεύει οι οποίοι του καταμαρτυρούν πως με την ιατρική δεν επέτυχαν να σώσουν πολλούς ασθενείς τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν σώσει εάν είχαν ακολουθήσει τις μεθόδους της φυσικής θεραπευτικής.
Είναι μια περίοδος στην Αθήνα του 1938 όπου όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, μιλάνε και πίνουν νερό στο όνομα του Ηλία Πέτρου, καθώς έχει γίνει διάσημος με τα βιβλία του αλλά και τις θεραπείες του. Το Ελληνικό κράτος κατόπιν σύστασης του Πέτρου, αναγνωρίζει και ετοιμάζεται να ιδρύσει ακαδημίες φυσικοθεραπείας υπό την επίβλεψη του. Τα βιβλία του εισάγονται στα σχολεία και στις στρατιωτικές σχολές ενώ η κυβέρνηση Μεταξά τότε ενθαρρύνει τον Ηλία Πέτρου να υλοποιήσει πολλά από τα σχέδια του ώστε να αποκτήσει ο Ελληνικός λαός την πραγματική υγιεινή θεραπευτική μέθοδο η οποία δεν στηρίζεται καθόλου σε φάρμακα καταργεί την σύγχρονη ιατρική ως μέσο θεραπείας και όχι διάγνωσης και φυσικά ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ. Είναι πραγματικά φοβερό εάν σκεφτεί κανείς πόσο κοντά φτάσαμε στο να αλλάξουν όλα χάρην μερικών ανθρώπων όπως ο Μεταξάς τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Ηλίας Πέτρου ιατρός και πόσων άραγε άλλων λαμπρών Ελλήνων οι οποίοι τελικά δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους διότι όλοι τους, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ!
Μάλιστα αγαπητοί ο Ηλίας Πέτρου δολοφονήθηκε το 1939 (αν δε κάνω λάθος) πυροβολήθηκε εξ επαφής, άγνωστο από ποιόν, όχι όμως και γιατί. Διότι έθιγε στο μέγιστο τα συμφέροντα των βιομηχάνων κονσερβοποιίας η οποία ανθούσε τότε και των φαρμακοβιομηχανιών βέβαια, οι οποίοι αρχίζαν τότε να πλουτίζουν προσπαθώντας να εδραιώσουν τα φάρμακα ως θεραπεία και μόνη λύση για τον «σύγχρονο» τότε άνθρωπο – ασθενή.

Ας δούμε όμως γιατί η φυσική θεραπευτική έρχεται σε σύγκρουση με την ιατρική σύμφωνα με τον Ηλία Πέτρου και αυτά που γράφει στο βιβλίο του «ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ» τόμος 1ος
  1. Ενώ η Φυσιοθεραπεία για την επανάκτηση και διατήρηση της υγείας χρησιμοποιεί τις ίδιες δυνάμεις που βρίσκονται μέσα μας και γύρω μας , τις δυνάμεις που πάντα και σήμερα η φύσις χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει και διατηρήσει το ζωικό και φυτικό βασίλειο, η Ιατρική για να θεραπεύσει τις αρρώστιες μεταχειρίζεται τις ίδιες τις αιτίες των ασθενειών.
  2. Ενώ η Φυσιοθεραπεία διορθώνει όλες τις γνωστές αιτίες της αρρώστιας και μεταρρυθμίζει τις συνήθειες του ασθενούς, η Ιατρική αγνοεί αυτές τις αιτίες και δεν προσπαθεί να προσαρμόσει τις συνθήκες της ζωής του ασθενούς με τους νόμους της ζωής.
  3. Ενώ η φυσιοθεραπεία βλέπει την ασθένεια ως κατάσταση κλονισμένης υγείας, που κάθε σύμπτωμα είναι ορθοπαθητικό  - ενέργεια της εμφύτου σωτήριας άμυνας του οργανισμού, η Ιατρική βλέπει την ασθένεια ως αυτοτελή , θετική οργανωμένη δύναμη σε πόλεμο με την ζωή , που κάθε σύμπτωμα της είναι ετεροπαθητικό  - κακή, ανατρεπτική, καταστρεπτική ενέργεια.
  4. Ενώ η Φυσιοθεραπεία βλέπει στα φαινόμενα της αρρώστιας την πορεία της αυτόματης θεραπείας, η Ιατρική βλέπει στα φαινόμενα αυτά μια καταστρεπτική λειτουργία.
  5. Ενώ η φυσιοθεραπεία ζητά να απομακρύνει ή διορθώσει τις αιτίες και να τονώσει τον οργανισμό με τις φυσικές υγιεινές συνθήκες , η Ιατρική ζητεί απλώς να καταστείλει και να απομονώσει τα συμπτώματα και δεν δίδει προσοχή στις αιτίες , ελάχιστα δε στους υγιεινούς όρους.
  6. Ενώ ο φυσιοθεραπευτής ξέρει ότ θα πραγματοποιηθεί αυτομάτως η εξάλειψη των συμπτωμάτων, μόλις το σώμα δεν θα έχει πια την ανάγκη τους, ο γιατρός εις μάτην φαντάζετε ότι η αιτία καταστρέφεται μόλις τα συμπτώματα κατασταλούν ή απομακρυνθούν βιαίως.
  7. Ενώ ο φυσιοθεραπευτής με την δικιά του μέθοδο εξέτασης ζητεί να ανακαλύψει τις αιτίες της αρρώστιας σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός με τις εξετάσεις και διαγνώσεις του ζητεί να βρει συμπτώματα και παθολογία.
  8. Ενώ ο φυσιοθεραπευτής ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τις αιτίες των μεταβολών στο άρρωστο όργανο, για να συμπεράνει τι μεταβολές είναι αναγκαίες στον τρόπο ζωής του αρρώστου, ο γιατρός ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τις σχηματισμένες αλλαγές για να τις μελετήσει.
  9. Ενώ η εξέταση και η διάγνωση του φυσιοθεραπευτή οδηγεί στην διόρθωση και απομάκρυνση των αιτιών, η εξέταση και διάγνωση του γιατρού οδηγεί στην στερεότυπη κούρα: ναρκωτικά για τους πόνους, κινίνη για την ελονοσία, υδράργυρο για την σύφιλι κτλ.

Ο αναγνώστης θα διακρίνει ότι αυτά τα δύο συστήματα βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση μεταξύ τους: στις αρχές, στη θεωρία και στην πράξη.

Ήδη έχετε αρχίσει να καταλαβαίνεται πολλά, πριν προχωρήσουμε όμως να πούμε το εξής:
Λέγοντας φυσιοθεραπεία ή φυσιοθεραπευτής καμία σχέση δεν έχει και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τον σύγχρονο όρο της φυσιοθεραπείας η οποία αποτελεί κλάδο της σύγχρονης ιατρικής και καμία σχέση δεν έχει με θεραπεία με φυσικά μέσα την διατροφή και την φυσική υγιεινή.

Τι έγινε όμως τελικά και δεν επικράτησε η φυσικη υγιεινή και θεραπεία παγκοσμίως καθώς τα φαινόμενα Πέτρου δεν ήταν στην Ελλάδα που υπήρξε μόνο αυτός, αλλά από τις αρχές του αιώνα στην Αμερική, την Αγγλία, την Γερμανία, τον Καναδά, Αυστραλία, την Ιταλία η φυσιοθεραπεία έκανε κυριολεκτικά πάταγο!
Από τον Ηλία Πέτρου μαθαίνουμε πως στην Αμερική υπήρχαν οι περισσότεροι φυσιοθεραπευτές και ακαδημίες απ ότι σε όλο τον κόσμο, στην Γερμανία ο Χίτλερ αναγνώρισε και επιδότησε την ίδρυση πανεπιστημίων φυσιοθεραπείας, το ίδιο και ο Μουσολίνι στην Ιταλία, ενώ στην Αγγλία η φυσιοθεραπεία είχε προχωρήσει πάρα πολύ!
Αυτό που μεσολάβησε τελικά ήταν ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος και μέσα σε πολλά άλλα δεινά που βρήκε η ανθρωπότητα , δεν επικράτησε και η φυσιοθεραπεία.
Μετά τον πόλεμο δεν είναι ότι χάθηκε η γνώση, χάθηκε όμως η πίστη των ανθρώπων που είδαν και έζησαν τόσα φρικτά πράγματα. Έτσι, τα φάρμακα, οι φαρμακοβιομηχανίες, η σύγχρονη Ιατρική, η χειρουργική επικράτησαν και εδραιώθηκαν μέσα από μια εξαθλιωμένη ανθρωπότητα που έπασχε από υποσιτισμό και τελικά κυριάρχησε ο υπερσιτισμός ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλες τις αρρώστιες της εποχής μας. Έτσι ο άνθρωπος έγινε καταναλωτής χαπιών, φαρμάκων τα οποία πολεμούν τα συμπτώματα δεν αίρουν όμως τις αιτίες και στη συνέχεια ο άνθρωπος ο οποίος ζει σαν ζόμπι όλη του τη ζωή καταλήγει σε κάποιο κρεβάτι του χειρουργείου.
Σήμερα, ο όρος φυσιοθεραπείας όπως είπαμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν στην αρχή και με αυτό βέβαια που επικαλείται ο όρος φυσιοθεραπεία.
Σήμερα υπάρχουν οι φυσιοπαθητικοί «θεραπευτές» οι οποίοι υπάρχουν και στην Ελλάδα και κανείς τους δεν αναφέρει τον Πατέρα της φυσικής θεραπείας υγιεινής, Ηλία Πέτρου, παρά συνδέουν την φυσιοπαθητική με τις Κινεζικές Παραδοσιακές θεραπείες με βελονισμό, με σιάτσου, με ρεφλεξολογία και άλλες μεθόδους με κρυστάλους, ηχο θεραπεία αρωματοθεραπεία και άλλα γελοία κατασκευάσματα που θολώνουν τα νερά της φυσικής υγιεινής και απομακρύνουν τον άνθρωπο από την αληθινή γνώση και ικανότητα αυτό-ίασης και τις 6 βασικές αρχές που είπαμε στην αρχή.

Εδώ όμως αγαπητοί αναγνώστες δεν κρύβεται απλά μια λάθος προσέγγιση αλλά ολόκληρη συνομωσία επικράτησης των ασιατικών δοξασιών μέσω της αληθούς γνώσης και δύναμης που ο γιατρός Πέτρου έφερε στην Ελλάδα προς θεραπεία σωματική, ψυχολογική και διανοητική, διότι θα δείτε μέσα από τα βιβλία του πως συνδέονται όλα αυτά και θα δείτε τα κοινά σημεία με αυτά που τονίζει και η ΟΕΑ.

Μέσα απομάκρυνσης του κόσμου από την αλήθεια σχετικά με την φυσική υγιεινή
Έχουν συνδέσει την φυιοθεραπευτική μέθοδο με Κινεζικές αρχαίες θεραπείες, όπως βελονισμός, σιάτσου, ηχομασάζ, prana healing αγιουρβέδα, αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις τύπου γιόγκα,βοτανολογία, κρύσταλα – ήχος – χρώμα, Ρεικι, Σαμανική θεραπευτική και άλλα πολλά ου΄τως ώστε να απομακρύνουν τον τυχόν αναζητητή της φυσικής θεραπευτικής με ένα σωρό ανοησίες και άσχετα πράγματα και μεθόδους για να του πάρουν ένα σωρό χρήματα και πάλι.
Πραγματικά όλοι όσοι αναφέρουν τον όρο φυσιοπαθητική που έχει υποτίθεται αντικαταστήσει τον παλιό όρο του φυσιοθεραπευτή, ασχολούνται κυρίως με τα παραπάνω και οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν και challenging δηλαδή επικλήσεις σε αγγέλους ως προστάτες, διαφημίζοντας κι όλας «κάλεσε κι εσύ τώρα τον προσωπικό σου άγγελο για να σε προστατεύει..»
Είναι να χτυπιέσαι στα γέλια και στα κλάματα μαζί… και για του λόγου το αληθές επισκεφθείτε και ρίξτε μια ματιά στο συγκεκριμένο site.

καθώς και εδώ: www.satya.gr

Άλλος τρόπος για να ξευτελίσουν και να αποπροσανατολίσουν είναι η απόλυτη χορτοφαγία αποκλείοντας από την διατροφή τα φρούτα. Φυσικά οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, είναι, σύμπτωση; Δε νομίζω, όλοι οι παραπάνω οι οποίοι είναι συν της άλλης λάτρεις της βουδιστικής θεωρίας.
Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η μη βρώση των φρούτων με την βουδιστική θεωρεία;;
Θα σας πω.
Όλοι σήμερα οι οποίοι μιλούν για την αλκαλική διατροφή, κυρίως Αμερικανοί, που λένε πολλά σωστά πράγματα, πλην όμως, θεωρούν τα φρούτα ως κακή τροφή διότι περιέχουν σάκχαρα τα οποία κάνουν κακό στον οργανισμό.
Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα φρούτα σαφώς έχουν σάκχαρα που όμως είναι απαραίτητα ως ενέργεια, η πιο ποιοτική ενέργεια,  για αυτούς που γυμνάζονται και αθλούνται συστηματικώς. Από την άλλη η βουδιστική θεωρία λέει ναι στην χορτοφαγία όχι στην φρουτοφαγία, αλλά από την άλλη λέει και όχι στην σωματική άσκηση μέσω έντονης προπόνησης αερόβιας και ενδυνάμωσης αθλητικών ικανοτήτων διότι προτείνει από την άλλη την «γυμναστική» της αποχαύνωσης και της λήθης του σώματος και του πνεύματος μέσω της γιόγκα, του διαλογισμού και της απραξίας. Έχου ιδρυθεί μάλιστα και ακαδημίες οι οποίες διδάσκουν αρχαία Ελληνική και Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (!!!). www.akadimia.gr Θα φρίξετε με το πρόγραμμα σπουδών το οποίο συνδέει την Ιπποκράτειο μέθοδο με το ΣΙάτσου και το Ρέι Κι…



Εδώ είναι λοιπόν η διαφορά του Πέτρου που ομιλεί για αλκαλική διατροφή στηριγμένη στην φρουτοφαγία και την άσκηση και των σημερινών γελοίων δήθεν «θεραπευτών» που προτείνουν μόνο πράσινα λαχανικά, γιόγκα, επίκληση αγγέλων και δαιμόνων.  Διότι τα φρούτα συμβαδίζουν με την αρχαιοελληνική παράδοση της δράσης, της διαλεκτικής και όχι της αδράνειας. Δεν είναι τυχαίο που ήταν η τροφή στις εκστρατείες και των πολεμιστών οι οποίοι ήθελαν ισχυρή ενέργεια χωρίς να βαραίνουν και να χρειάζονται πολλές ώρες για πέψη. Αυτά είναι τα φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα.

Άρα θέλω να γίνει ξεκάθαρο στους αναγνώστες του ιστολογίου αυτού ότι όταν λέμε αλκαλική διατροφή εννοούμε και την βρώση φρούτων ή όταν λέμε φυσική θεραπευτική ή υγιεινή εννοούμε άσκηση έντονη με βρώση φρούτων και λαχανικών.



Εδώ πρέπει να πούμε πως σχετικά με την αλκαλική διατροφή παγκοσμίως όλοι μιλάνε για αποφυγή των φρούτων, μόνο στα βιβλία του Πέτρου διάβασα για απαραίτητη λήψη φρούτων, περισσότερο κι απ τα λαχανικά, και φυσικά από το εγχειρίδιο της ΟΕΑ ΣΗΜΑ ΙΒ ΥΓΕΙΑΣ του Γιάννη Καραγεωργίου. Οι διαφορές στην μέθοδο της ΟΕΑ με αυτή του Πέτρου είναι λίγες αλλά θεωρώ ότι μία είναι αρκετά σημαντική για να την αναφέρω, κυρίως για όσους γυμνάζονται έντονα κατά τις απογευματινές ώρες. Ενώ ο Πέτρου έχει βρώση φρούτων και φυτικών πρωτεινών μέσα στην ημέρα σε διάφορες ώρες, η ΟΕΑ έχει συγκεκριμένη θέση για την ώρα και τον λόγο που τρως το κάθε τι. Συγκεκριμένα, η βρώση των φρούτων κατά την ΟΕΑ πρέπει να γίνεται από το πρωί έως το απόγευμα λίγες ώρες πριν την προπόνηση. Μετά απαγορεύει (και καλώς) την βρώση των φρούτων καθώς θα λάβουμε ενέργεια όπου δεν θα ξοδέψουμε πουθενά, ενώ αντιθέτως μετά την προπόνηση λαμβάνουμε σύμφωνα με την ΟΕΑ, μόνο δομικά υλικά (μέταλλα – πρωτείνες) τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται 8 – 12 ώρες για να τα μεταβολίσει και χρησιμοποιήσει ως νέα ανταλλακτικά κυττάρων.
Γι αυτό όταν τρώτε πρωτείνη ειδικά σε συνδυασμό με υδατάνθρακες και άμυλο κατά το μεσημεριανό γεύμα, μετά θέλετε να πάτε να ξεκουραστείτε και είστε ανήμποροι για οποιαδήποτε σωματική αλλά και πνευματική δραστηριότητα.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τα φυτά και η εξυπνάδα τους

Οι τεχνολογικές πρόοδοι αποκάλυψαν τον μυστικό «εσωτερικό κόσμο» των φυτών 
Σουφλέρη Ιωάννα Α
Τα φυτά και η εξυπνάδα τους | tovima.gr




Οι κηπουροί θα γνωρίζουν ίσως εκ πείρας αυτό που προσφάτως απέδειξαν οι επιστήμονες: ότι δηλαδή ο βασιλικός είναι καλός γείτονας για τις πιπεριές (και όχι μόνο), αφού η παρουσία του ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους. Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι κηπουροί όμως θα έμεναν άφωνοι αν ήξεραν ότι ο βασιλικός πιθανότατα «μιλάει» στους γείτονές του! Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ενθάρρυνση υφίσταται ακόμη και όταν όλες οι γνωστές οδοί επικοινωνίας μεταξύ του βασιλικού και των γειτόνων του έχουν αποκοπεί; Τα τεκταινόμενα μεταξύ φυτών που έρχονται συνεχώς στο φως χάρη στις τεχνολογικές προόδους έχουν κάνει τους επιστήμονες να μιλούν ακόμη και για ηθολογία φυτών! Ναι, λένε, τα φυτά εμφανίζουν συμπεριφορές, ενώ διαθέτουν ευαισθησίες και ικανότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες δικές μας. Ο αλτρουιστής βασιλικός στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στη γειτόνισσα πιπεριά, το τριφύλλι μοιράζεται εξίσου το φαγητό του με τα αδέλφια του, τα κουκιά και οι ντοματιές που δέχονται επίθεση ενημερώνουν για το συμβάν τους γείτονές τους με τη βοήθεια ενός υπόγειου συστήματος Wi-Fi, τα πεύκα αποδεικνύονται καλές μητέρες, τα καλαμπόκια απολαμβάνουν τη μουσική, οι λεύκες και οι μιμόζες έχουν μνήμη. Και αν νομίζετε ότι η κίνηση είναι ασύμβατη με τα φυτά, κάνετε μεγάλο λάθος! Διαβάστε τα τελευταία ευρήματα που, όπως λένε οι βοτανολόγοι, αποτελούν ένα μικρό παράθυρο σε έναν κόσμο που ήταν πάντα εδώ, αλλά μόλις τώρα μπορούμε να τον ψηλαφίσουμε.  


«Βλίτο!», «φυτό!», «γλάστρα!», «ραδίκι!»...  Θυμάστε αυτές τις προσβλητικές εκφράσεις που χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο για να περιγράψουμε τους λιγότερο ευφυείς, κατά την άποψή μας, συμμαθητές μας; Αφήνοντας κατά μέρος το πόσο απαράδεκτο είναι να φορτώνουμε κάποιον με «κοσμητικά επίθετα», οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, οι οποίοι προκύπτουν από τη βεβαιότητά μας ότι τα φυτά είναι ανόητα, είναι και εντελώς ατυχείς. Οχι μόνο δεν είναι ανόητα τα φυτά, αλλά η ευφυΐα τους τούς επιτρέπει να κάνουν πράγματα τα οποία εμείς αδυνατούμε. Και ενώ οι βοτανολόγοι και οι φυσιοδίφες για αιώνες είχαν εκφράσει τον θαυμασμό τους για το αντικείμενο των μελετών τους, τα τελευταία χρόνια πλήθος άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων «βγάζει το καπέλο» στους σιωπηλούς αυτούς κατακτητές της υφηλίου.

Πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, γενετιστές, μοριακοί βιολόγοι, οικολόγοι, μαθηματικοί υπογράφουν άρθρα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία την ιδιαίτερη ευφυΐα των οργανισμών που στερούνται εγκεφάλου (όπως τον ξέρουμε από τα θηλαστικά), αλλά δεν στερούνται «πνευματικών» λειτουργιών. Ενα μικρό απάνθισμα της πρόσφατης φυτοβιβλιογραφίας είναι ικανό να πείσει και τον μεγαλύτερο αμφισβητία.

Ηθολογία φυτών;

Μπορεί εμείς να τα βλέπουμε μοναχικά και σιωπηλά, όμως τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους.  Είναι βέβαια γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η τεχνολογία δεν επέτρεπε τη μελέτη των φυτών με τρόπο που θα μπορούσε να αποκαλύψει τα μυστικά της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς τους. Σήμερα όμως οι γνώσεις μας είναι τέτοιες ώστε κάποιοι ερευνητές να μιλούν για ηθολογία φυτών όπως μιλούμε και για εκείνη των ζώων.  Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που επέτρεψαν να αποκαλυφθεί ο «εσωτερικός κόσμος» των φυτών προέρχονται από πλήθος πεδίων και έχουν διερευνήσει διαφορετικές πλευρές των εκπληκτικών αυτών οργανισμών.

Οι νέες τεχνικές

Η αέριος χρωματογραφία έχει καταστήσει δυνατή την ανάλυση και μελέτη μικροποσοτήτων ουσιών που εκλύουν τα φυτά προκειμένου να μεταδώσουν μία πληροφορία στους γείτονές τους. Η άνθηση της βιοτεχνολογίας έχει επιτρέψει τη μελέτη του ρόλου συγκεκριμένων γονιδίων σε διάφορα στάδια της ζωής των φυτών.

Η στενή παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών με τη βοήθεια μικροκαμερών που επιτρέπουν την καταγραφή και της πιο ανεπαίσθητης κίνησης έχει αναδείξει τον ζωτικό ρόλο της ρίζας ως κέντρου ελέγχου της ζωής του φυτού.
Στην πραγματικότητα, από όλες αυτές τις μελέτες αναδείχθηκε η τεράστια ευαισθησία των φυτών.

Χημεία και ευαισθησία

Μπορεί να μην μπορούν να κλάψουν κάθε φορά που εμείς κόβουμε ένα άνθος τους, αλλά συγκρινόμενα με τα θηλαστικά (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου) τα φυτά αποδεικνύονται σαφώς πιο ευαίσθητα: ως σήμερα περισσότεροι από 700 διαφορετικοί αισθητήρες (φωτός, θερμοκρασίας, μηχανικού στρες, χημικοί) έχουν εντοπιστεί στα φυτά, στην πλειονότητά τους πιο ευαίσθητοι από αντίστοιχους δικούς μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευαισθησίας των φυτών αποτελεί η ικανότητά τους να ανιχνεύουν το φως: τα φυτά «βλέπουν» το φως σε μήκη κύματος αόρατα από το ανθρώπινο μάτι (τόσο στην πλευρά του υπέρυθρου όσο και του υπεριώδους), ενώ διακρίνουν διαφορές έντασης που περνούν απαρατήρητες από εμάς.

Ομοίως, η αίσθηση της αφής τους είναι τόσο ανεπτυγμένη που αντιδρούν σε ελάχιστη κίνηση των κλαδιών ή των ριζικών τριχιδίων και η χημεία φαίνεται πράγματι πως είναι η ειδικότητά τους: ενώ εμείς δίπλα τους μυρίζουμε μόνο το άρωμα των λουλουδιών τους, αυτά εκπέμπουν και λαμβάνουν πλήθος χημικών σημάτων, πράγμα που τους επιτρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Μα, θα μου πείτε, όσο και αν τα παραπάνω ακούγονται αξιοσημείωτα, δεν θα μπορούσαν παρά να θεωρηθούν αποδείξεις εξελικτικών διεργασιών οι οποίες «προίκισαν» τα φυτά με ό,τι χρειάζονται για την επιβίωσή τους.

Δεν είναι όμως τραβηγμένο να μιλήσουμε για ηθολογία φυτών;

Οι ερευνητές που μιλούν για ηθολογία φυτών δεν αναφέρονται μόνο στις ικανότητες των φυτών, αλλά στο γεγονός ότι οι προσλαμβάνουσές τους που προέρχονται από τα αισθητηριακά κέντρα χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη συμπεριφορά των φυτών.

Ναι, τα φυτά αντιδρούν με βάση τις εσωτερικές και εξωτερικές πληροφορίες που λαμβάνουν! Πώς αντιδρούν;

Μεταβάλλοντας συνεχώς τόσο τη μορφή τους όσο και τη χημεία τους, η οποία βεβαίως είναι αποτέλεσμα της μεταβολής της ενεργότητας συγκεκριμένων γονιδίων σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, από τη συμπεριφορά των φυτών προκύπτει ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τον ξεχωρίζουν από τον μη εαυτό, αναγνωρίζουν φυτά του ιδίου είδους ή ακόμη και συγγενικών ειδών, και μπορούν να επιτίθενται, περισσότερο ή λιγότερο, σε είδη που θεωρούν εχθρικά. Με άλλα λόγια, τα φυτά έχουν την αίσθηση της οικογένειας, των συγγενών και φίλων, των εχθρών!


Γιατί ξεχωρίζουν τα φυτά
Δύο είναι οι ιδιότητες που κάνουν τα φυτά να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους οργανισμούς: η ικανότητά τους να φωτοσυνθέτουν και η αδυναμία τους να μετακινηθούν.

Η πρώτη τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν την τροφή τους, πράγμα που τα καθιστά αυτότροφους οργανισμούς. Στην πράξη, τα φυτά προσλαμβάνουν νερό από τις ρίζες τους, διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια συνθέτουν γλυκόζη. Παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι το οξυγόνο, το οποίο απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αν δεν είχαν προηγηθεί τα φυτά, δεν θα είχαν μπορέσει να εξελιχθούν τα ετερότροφα ζώα, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου.

Η δεύτερη ιδότηττά τους, η αδυναμία να μετακινηθούν από το σημείο όπου έχουν φυτρώσει, προίκισε τα φυτά με μια σειρά άλλων ιδιοτήτων που τα βοηθούν να αντεπεξέλθουν.

Φανταστείτε το: να είναι κανείς καθηλωμένος και να μην μπορεί να απομακρυνθεί όταν εμφανίζεται ο εχθρός ή ακόμη όταν θα επιθυμούσε να τρέξει πίσω από το αντικείμενο του πόθου του.

Προκειμένου να επιβιώσουν, τα φυτά έχουν αναπτύξει μια σειρά μεταβολικών και όχι μόνο προσαρμογών για τις οποίες απαιτήθηκαν τα αντίστοιχα γονίδια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το ρύζι διαθέτει υπερδιπλάσιο αριθμό γονιδίων από τον άνθρωπο! Ομοίως, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα φυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ζώα και από εμάς: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται το φως πέρα από το ορατό για εμάς φάσμα, ή η ικανότητά τους να οσφραίνονται μικροποσότητες ουσιών οι οποίες περνούν εντελώς απαρατήρητες από τη δική μας μύτη.

ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Το άγγιγμα της αγγουριάς
Ολοι οι κηπουροί γνωρίζουν ότι η αγγουριά χρειάζεται στήριξη. Αν την αφήσουν αβοήθητη, το πολύ-πολύ να ανυψώσει το ανάστημά της 30 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Μετά θα βρεθεί ξαπλωμένη στο χώμα και σε φως λιγότερο από αυτό που έχει ανάγκη. Αυτό συμβαίνει επειδή της λείπουν τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό ξυλώδους ιστού.

Το έλλειμμα αυτό αντισταθμίζει με μια ζηλευτή αίσθηση αφής: η αγγουριά (όπως και άλλα αναρριχώμενα φυτά) διαθέτει ειδικά όργανα, ο ρόλος των οποίων είναι να περιελιχθούν γύρω από άλλα φυτά (ή τα στηρίγματα των κηπουρών) και να της επιτρέψουν να ανέβει παραπάνω. Τα όργανα αυτά, που πιθανότατα έχετε όλοι δει, έχουν ελικοειδή μορφή και είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην αφή από το ανθρώπινο δέρμα. Οπως έδειξε πείραμα ισραηλινών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ισραήλ, αρκεί η τοποθέτηση μιας κλωστής βάρους 0,25 γραμμαρίων πάνω σε ένα τέτοιο όργανο για να προκαλέσει το ξετύλιγμά του (προς αναζήτηση στηρίγματος). Το ανθρώπινο χέρι δεν μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία μιας αντίστοιχης κλωστής αν αυτή ζυγίζει λιγότερο από 2 γραμμάρια.

Αναζητώντας την εξήγηση αυτής της ευαισθησίας, βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ απομόνωσαν τις μεμβρανικές πρωτεΐνες των κυττάρων των ελίκων της αγγουριάς. Μεταξύ αυτών εντόπισαν εκείνη που σε κάθε μηχανικό ερέθισμα απελευθερώνει ιόντα ασβεστίου, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν την εντολή για τη μετακίνηση της έλικας προς την κατεύθυνση του ερεθίσματος.

Μουσική για καλαμπόκια!

Κανείς από τους ερευνητές δεν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να ανοίξουμε ψιλή κουβέντα με τον βασιλικό ή την πιπεριά μας, αλλά αυστραλοί βιολόγοι ανακάλυψαν ότι το καλαμπόκι «είναι όλο αφτιά». Το πείραμά τους είχε ως εξής: καλλιέργησαν φυτά καλαμποκιού μέσα σε υγρό θρεπτικό υλικό, πράγμα που τους επέτρεψε να μελετήσουν τις αντιδράσεις των φυτών σε διάφορα ερεθίσματα. Ετσι, άρχισαν να εκπέμπουν ήχους διαφόρων συχνοτήτων. Οπως ανακάλυψαν εκεί γύρω στα 200 Hz, οι ρίζες των καλαμποκιών άρχισαν να μετακινούνται προς την πηγή του ήχου!

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι τα καλαμπόκια ακούν με την έννοια που δίνουμε εμείς στον όρο. Σημαίνει όμως ότι διαθέτουν υποδοχείς που μπορούν να συλλαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια άλλη μορφή επικοινωνίας. Βεβαίως σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχουν φυτά που να εκπέμπουν ήχους. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον των αυστραλών και άλλων ερευνητών.  


ΠΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Θυσία για τις επόμενες γενιές

Στη χώρα μας έχουμε υποφέρει πολύ από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση. Για ορισμένα δασικά οικοσυστήματα όμως η πυρκαγιά είναι βασικός συντελεστής της ζωής τους, καθώς απελευθερώνει στο περιβάλλον τα θρεπτικά συστατικά που είναι φυλακισμένα στα νεκρά δένδρα. Αν και παρατηρήσεις σχετικά με τη θετική επίδραση των πυρκαγιών σε κάποια δασικά οικοσυστήματα έγιναν πριν από αιώνες, η επίδραση αυτή τεκμηριώθηκε το 1988, όταν οι ιθύνοντες του εθνικού πάρκου Yellowstone στις ΗΠΑ προέβησαν σε ελεγχόμενη πυρκαγιά. Την επόμενη άνοιξη, μετά τις βροχοπτώσεις, ένα πλήθος ανθοφόρων φυτών κάλυψε τη γεμάτη στάχτες περιοχή εκμεταλλευόμενο τον απελευθερωμένο πλούτο, ενώ σε μερικά χρόνια νέα γερά δένδρα αντικατέστησαν τα γηρασμένα.

Πώς όμως οι σπόροι που υπάρχουν κοιμισμένοι στο έδαφος κάτω από τις στάχτες ξυπνούν μετά την πυρκαγιά και ανανεώνουν το κατεστραμμένο οικοσύστημα; Οπως ανακάλυψαν προσφάτως ερευνητές του Ινστιτούτου Salk και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, τα καιόμενα φυτά είναι αυτά που ενημερώνουν τους σπόρους ότι ήλθε η ώρα να ξυπνήσουν. Ειδικότερα, όπως περιγράφουν οι αμερικανοί ερευνητές με άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (έκδοση της 23ης Απριλίου 2013, http://www.pnas.org/content/early/2013/04/23/1306265110.abstract), τα καιόμενα φυτά παράγουν χημικές ουσίες που ονομάζονται καρρικίνες (karrikins). Αυτές οι ουσίες, που υπάρχουν στον καπνό, προσδένονται με τη βοήθεια μορίων που εντόπισαν οι αμερικανοί επιστήμονες πάνω στους κοιμισμένους σπόρους. Η πρόσδεση των καρρικινών στα μόρια αυτά, τα οποία ονομάζονται ΚΑΙ2, μεταβάλλει τη στερεοδιάταξή τους και η μεταβολή αυτή λειτουργεί για τους σπόρους όπως ένα ξυπνητήρι. Ισως και κάτι παραπάνω: είναι η σαφής οδηγία ότι ο συγκεκριμένος σπόρος πρέπει να βλαστήσει αυτή τη δεδομένη στιγμή σε αυτόν τον δεδομένο χώρο.

Με άλλα λόγια, το τελευταίο μήνυμα που στέλνουν τα φυτά που πεθαίνουν είναι η οδηγία για την εμφάνιση των επόμενων γενεών. Οπως επισημαίνεται και στο άρθρο των ερευνητών, «το μόριο ΚΑΙ2 θα πρέπει να εξελίχθηκε όταν τα φυστικά οικοσυστήματα γνώρισαν μεγάλη άνθηση στη στεριά και η φωτιά έγινε μέρος του κύκλου ζωής των οικοσυστημάτων, καθώς επέτρεπε την απελευθέρωση των θρεπτικών συστατικών από τα νεκρά φυτά».


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το τριφύλλι και τα αδέλφια του

Είναι πολλές οι εργασίες που δείχνουν ότι τα φυτά αναγνωρίζουν αν ο διπλανός τους ανήκει στο ίδιο είδος ή γένος με αυτά. Χαρακτηριστική είναι η εργασία καναδών βιολόγων του Πανεπιστημίου MacMaster οι οποίοι φύτεψαν δίπλα-δίπλα ζευγάρια φυτών τα οποία είτε ήταν ξένα μεταξύ τους είτε ήταν αδέλφια (όχι μόνο ανήκαν στο ίδιο είδος, αλλά προέρχονταν και από σπόρους του ίδιου φυτού). Τα  φυτά αφέθηκαν να αναπτυχθούν στις ίδιες συνθήκες και σαράντα ημέρες αργότερα ζυγίστηκαν τόσο οι βλαστοί όσο και οι ρίζες τους. Το αποτέλεσμα του πειραματισμού δεν άφησε καμιά αμφιβολία στους ερευνητές ότι τα φυτά αναπτύσσουν οικογενειακές σχέσεις: όταν η γλάστρα περιείχε φυτά διαφορετικών ειδών, αυτά ανέπτυσσαν εκτενές ριζικό σύστημα στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στις τροφικές πηγές. Αντίθετη ήταν η συμπεριφορά των αδελφών φυτών: αυτά, ήσυχα ότι κανείς δεν θα τους ανταγωνιζόταν για τις τροφικές πηγές, ανέπτυσσαν μικρό ριζικό σύστημα και επένδυαν την ενέργειά τους στην αναπαραγωγή τους δημιουργώντας μεγαλύτερους βλαστούς. Από όλα τα είδη φυτών που εξέτασαν οι καναδοί βιολόγοι το τριφύλλι εμφάνισε την πιο αδελφική συμπεριφορά: όχι μόνο μείωνε την έκταση του ριζικού συστήματός του όταν γειτνίαζε με αδελφά φυτά, αλλά το μέγεθος της μείωσης ήταν ανάλογο με τον αριθμό των αδελφών φυτών. Δηλαδή, όσο περισσότερα φυτά τριφυλλιού υπήρχαν σε μια γλάστρα, τόσο μικρότερες οι ρίζες τους, γεγονός που οι ερευνητές ερμηνεύουν ως ένδειξη αδελφικής αλληλεγγύης.

Το μητρικό ένστικτο του πεύκου

Οπως μια μητέρα θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη το δικό της φαγητό στο παιδί της, έτσι και τα δένδρα-μητέρες φροντίζουν τα νεαρά βλαστάρια τους!

Και δεν εννοούμε τα κλαδιά τους, αλλά τα νεαρά δένδρα που αναπτύσσονται δίπλα τους και πιθανότατα έχουν προκύψει από τους σπόρους τους.

Αυτή την αναπάντεχη παρατήρηση έκαναν καναδοί οικολόγοι μελετώντας τις σχέσεις των φυτών σε ένα πευκοδάσος. Ο πειραματισμός των καναδών ερευνητών είχε ως εξής: αρχικά κάλυψαν τα κλαδιά συγκεκριμένων δένδρων με πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια τους χορήγησαν ελαφρώς ραδιενεργό διοξείδιο του άνθρακα. Οπως όλα τα φυτά, έτσι και τα πεύκα του είδους Pseudotsuga menziesii χρησιμοποίησαν το διοξείδιο του άνθρακα για την παραγωγή σακχάρων μέσω της φωτοσύνθεσης. Η ραδιενέργεια μεταφέρθηκε στα παραγόμενα σάκχαρα, πράγμα που επέτρεψε στους ερευνητές, κάνοντας χρήση μιας φορητής συσκευής μέτρησης ραδιενέργειας, να μελετήσουν τη μετακίνηση των σακχάρων. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ένα μέρος των σακχάρων μεταφερόταν στα γειτονικά δένδρα. Και η έκπληξή τους έγινε μεγαλύτερη όταν παρατήρησαν ότι η μεγαλύτερη ροή σακχάρων γινόταν από τα μεγάλα δένδρα - τα δένδρα-μητέρες όπως τα ονόμασαν - προς πολύ νεαρά που μεγάλωναν στα «πόδια» τους.

Οι καναδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν την ύπαρξη αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση τα δένδρα βρίσκουν και βοηθούς για τη διανομή του τροφικού πλούτου. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως τον ρόλο αυτόν παίζουν οι μύκητες που αναπτύσσονται στις ρίζες τους. Η χαρτογράφηση των υπόγειων δικτύων που συνδέουν τα δένδρα μεταξύ τους, και η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην ύπαρξη της ραδιενέργειας, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η υπόγεια ζωή των δένδρων είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέρουσα από την υπέργεια.


ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ...
Της λεύκας και της μιμόζας

Οχι, μην κοιτάξετε τις λεύκες σας με καχυποψία, δεν σας βλέπουν, ούτε σας θυμούνται! Θυμούνται όμως τον άνεμο που τις ταρακούνησε για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτή τη διαπίστωση έκαναν γάλλοι βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Κλερμόν-Φεράν οι οποίοι μελέτησαν τις αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που επιφέρει η κίνηση των κλαδιών της λεύκας από τον άνεμο. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, μόλις 30 λεπτά από την έναρξη του ανέμου, ένα ανενεργό μέχρι εκείνη τη στιγμή γονίδιο «ξυπνάει» και αρχίζει να δίνει εντολές για την παραγωγή της αντίστοιχης πρωτεΐνης.

Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι αυτό: όλα τα φυτά ενεργοποιούν γονίδια όταν υποβάλλονται σε κάποιου είδους στρες (στην προκειμένη περίπτωση το στρες είναι μηχανικό). Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι αν ο άνεμος επανέλθει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη μέρα, το γονίδιο παύει να εκφράζεται. Απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον πέντε ημερών (και συνήθως μιας εβδομάδας) προκειμένου να αρχίσει και πάλι η έκφραση του εν λόγω γονιδίου.

Η εξήγηση που δίνουν οι γάλλοι επιστήμονες για τα ευρήματά τους είναι η εξής: η λεύκα θυμάται για σχεδόν μια εβδομάδα τη μηχανική πίεση που έχει υποστεί και έτσι είναι προετοιμασμένη για μια νέα επίθεση. Στην πραγματικότητα συνηθίζει την αίσθηση του ανέμου και δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν ως να ήταν παράγοντας στρες. Βεβαίως, η ανάμνηση δεν διατηρείται παρά για διάστημα μιας εβδομάδας.

Η ντροπαλή μιμόζα θυμάται

Η μιμόζα (Mimosa pudica) είναι διάσημη για την ντροπαλοσύνη της: μόλις αγγίξουμε τα φύλλα της τα διπλώνει και μαζεύεται όπως κάνουν τα τρομαγμένα ζωάκια. Την ίδια αντίδραση έχει το φυτό αν η γλάστρα στην οποία φύεται ανυψωθεί απότομα. Πραγματοποιώντας ένα απλό πείραμα όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία διαπίστωσαν ότι οι ντροπές της μιμόζας δεν είναι μόνιμες. Αν ανασηκώσει κανείς απότομα τη γλάστρα της για 5-6 φορές, το φυτό παύει να διπλώνει τα φύλλα του, διατηρώντας πάντα ακέραιη την ικανότητα να το κάνει εφόσον κάποιος τα αγγίξει.  Σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες, η μιμόζα σύντομα αντιλαμβάνεται ότι το ανασήκωμα της γλάστρας της δεν είναι επικίνδυνο και παύει να καταναλώνει ενέργεια για το δίπλωμα των φύλλων της. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι διατηρεί τη γνώση αυτή για 40 ημέρες!



ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ
Και όμως, κινούνται!   
Οξύμωρο σχήμα η κινητικότητα των φυτών, αλλά οι ερευνητές που ασχολούνται με τη μελέτη τους κάτι ξέρουν. Είναι προφανές ότι κανένα φυτό δεν μπορεί να φύγει από το σημείο όπου έχει φυτρώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται και για οργανισμούς που δεν γνωρίζουν τι θα πει κίνηση. Μόνο που η κίνηση αφορά τη θέση που θα καταλάβουν στον χώρο.

Εξοπλισμένοι με τεχνολογία που είχε δημιουργηθεί για τη μελέτη της μηχανικής των υγρών, βιοφυσικοί του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία μελέτησαν τη φυτική κίνηση σε κυτταρικό επίπεδο. Διεπίστωσαν ότι τα κύτταρα του κορμού βρίσκονται σε μια δυναμική κατάσταση: έχοντας τη δυνατότητα να υπολογίζουν την πίεση στο εσωτερικό τους, επιμηκύνονται και συρρικνώνονται συνεχώς προκειμένου να διορθώσουν τη στάση του κορμού. Επιπλέον, το πλέγμα κυτταρίνης που περιβάλλει τα κύτταρα παχύνεται ή λεπταίνει με βάση την πίεση που δέχεται το φυτό σε κάθε σημείο του, λειτουργώντας όπως ένας μυς που με την έκταση και τη σύσπασή του καθορίζει τη θέση ενός χεριού ή ποδιού.

Με άλλα λόγια, τα φυτά δεν μεγαλώνουν απλώς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μετακινούν τα «μέλη» τους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα του περιβάλλοντός τους.

Ισορροπία πάνω απ' όλα

Σίγουρα θα έχετε δει δένδρα που, εξαιτίας της έκθεσής τους σε συνεχείς ανέμους, γέρνουν και μεγαλώνουν σχεδόν παράλληλα προς το έδαφος. (Σύνηθες είναι το φαινόμενο αυτό σε νησιά όπου ο αέρας φυσάει από τη θάλασσα και αναγκάζει τα φυτά να της γυρνούν την πλάτη.)

Η δυνατότητα να προσαρμόζεται κανείς στις επιταγές του περιβάλλοντος προϋποθέτει την ικανότητα να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους, και τα φυτά αποδεικνύεται ότι έχουν πλήρη αίσθηση του εαυτού τους. Για την ακρίβεια, αντιλαμβάνονται την ακριβή μορφή που έχουν.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ερευνητές γνώριζαν ότι συγκεκριμένα φυτικά κύτταρα διαθέτουν κόκκους αμύλου οι οποίοι μετακινούμενοι εξαιτίας της βαρύτητας πληροφορούν το φυτό για τη γωνία του σε σχέση με το έδαφος. Γάλλοι βιοφυσικοί του Πανεπιστημίου του Κλερμόν-Φεράν κατέδειξαν όμως ότι η πληροφορία που σχετίζεται με τη βαρύτητα δεν θα ήταν αρκετή από μόνη της για να αποδώσει την αίσθηση του εαυτού στα φυτά. Μελετώντας τη συμπεριφορά έντεκα ειδών φυτών των οποίων ο κορμός είχε καμφθεί από τη βάση του και μοντελοποιώντας τις δυνάμεις που εξασκούνταν σε κάθε σημείο τους οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι σύντομα τα φυτά λαμβάνουν μια θέση ισορροπίας.

Αν η συμπεριφορά των φυτών καθοριζόταν μόνο από τη δυνατότητά τους να «αισθάνονται» τη βαρύτητα, θα προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να επανέλθουν στην ορθή στάση. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στη φύση με δένδρα που εκτίθενται συχνά σε ανέμους, αυτό δεν συνέβη στο πείραμα των γάλλων ερευνητών. Ο κορμός υποταγμένος στις δυνάμεις που του εξασκούνταν παρέμεινε γερμένος, αλλά τα κλαδιά ελάμβαναν τέτοια θέση ώστε το όλον να διαθέτει ισορροπία. Οπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, τα φυτά διαθέτουν σε όλο το μήκος και πλάτος του κορμού εξειδικευμένα μόρια τα οποία μετρούν τη γωνία της κάμψης του σε κάθε σημείο. Αυτή η τοπική πληροφορία μεταφράζεται σε συνολική συμπεριφορά, καθώς αξιοποιείται για τον καθορισμό της γωνίας των κλαδιών.     


ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Φυτικό κύτταρο Αϊνστάιν!

Ισως το πλέον εντυπωσιακό από τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα αφορά την ικανότητα των φυτών να χρησιμοποιούν κβαντικά φαινόμενα προκειμένου να αξιοποιήσουν καλύτερα το φως που «προμηθεύονται» από τον Ηλιο για να φωτοσυνθέσουν.

Η ιδέα και μόνο ότι ένας οποιοσδήποτε οργανισμός αξιοποιεί κβαντικά φαινόμενα για μία από τις λειτουργίες του ξενίζει: τα πειράματα κβαντικής μηχανικής στο εργαστήριο απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις οι οποίες δεν υφίστανται στα βιολογικά συστήματα. Το λογικό θα ήταν να αναμένει κανείς ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι μέρη αφιλόξενα για κβαντικές καταστάσεις. Μια ομάδα επιστημόνων από το Institute of Photonic Sciences στην Ισπανία όμως κατέρριψε πρόσφατα την άποψη αυτή βάζοντας ταυτόχρονα ένα ακόμη λιθαράκι στο νέο πεδίο της κβαντικής βιολογίας.

Οι ισπανοί ερευνητές εργάστηκαν με κυανοφύκη, απλούστερους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, προκειμένου να διευκολυνθούν στις παρατηρήσεις τους. Οπως και στα ανώτερα φυτά, έτσι και στα κυανοφύκη το φως απορροφάται αρχικώς από την ειδικά σχεδιασμένη για τον σκοπό αυτόν μοριακή μηχανή και στη συνέχεια κατευθύνεται στα σημεία όπου η φωτεινή ενέργεια μετατρέπεται σε χημική. Σύμφωνα με το άρθρο των ισπανών ερευνητών το οποίο δημοσιεύτηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Science» (21 Ιουνίου 2013, τεύχος 340, αριθμός 6139, σελ. 1.448-1.451), διαπιστώθηκε ότι τα φωτόνια για τη μετάβασή τους από το σημείο συλλογής τους ως το σημείο όπου θα αξιοποιηθούν παίρνουν την οικονομικότερη από ενεργειακής απόψεως οδό, η οποία μεταβάλλεται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες. Ο εντοπισμός της οικονομικότερης οδού από το φυτό προϋποθέτει την ύπαρξη κβαντικών φαινομένων τα οποία όντως λαμβάνουν χώρα στις αφιλόξενες συνθήκες ζωντανών οργανισμών. Και όχι μόνο: όπως τονίζουν οι ισπανοί επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα του κβαντικού αυτού συστήματος στον εντοπισμό της οικονομικότερης οδού αγγίζει το 90%, μια τιμή η οποία είναι εξωπραγματική για οποιαδήποτε ηλιακή κυψελίδα που έχει φτιαχθεί ως σήμερα από ανθρώπινα χέρια!



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κουκιά διαθέτουν Wi-Fi

Μπορεί το Διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες να είναι πρόσφατες ανακαλύψεις του ανθρωπίνου είδους, αλλά τα φυτά τις είχαν αναπτύξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια! Ναι, δεν αστειευόμαστε: όπως ανακάλυψαν με έκπληξη σκώτοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα κουκιά διαθέτουν ένα υπόγειο σύστημα μυκητιακών υφών το οποίο χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, για να ενημερώσουν τους συγγενείς τους για επικείμενη επίθεση εχθρού.

Στην πραγματικότητα οι εκπλήξεις των ερευνητών άρχισαν το 2010 όταν κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν ένα φυτό ντομάτας δέχεται επίθεση από κάποιον μύκητα, γειτονικά φυτά ελεύθερα ακόμη από εισβολείς ενεργοποιούν τα γονίδια που θα τους επιτρέψουν να αντισταθούν όταν και αν γίνει η εισβολή. Το γεγονός αυτό καθεαυτό δεν είναι περίεργο: οι βοτανολόγοι γνώριζαν ότι τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Θεωρούσαν ωστόσο ότι η επικοινωνία τους βασιζόταν κυρίως σε πτητικά μόρια. Ετσι και οι κινέζοι επιστήμονες που εργάζονταν με τα φυτά ντομάτας περίμεναν ότι η απομόνωση των προσβεβλημένων φυτών από τα γειτονικά τους θα διέκοπτε και την επικοινωνία τους. Αλλά δεν επαληθεύτηκαν! Το μήνυμα «προσοχή, δεχόμαστε επίθεση! Ετοιμαστείτε!» πέρασε και στα γειτονικά φυτά που αν και δεν μοιράζονταν τον ίδιο αέρα με τα προσβεβλημένα, άρχισαν τα οχυρωματικά γονιδιακά έργα τους.

Αν λοιπόν η επικοινωνία των φυτών ντομάτας δεν γίνεται με εναέρια μέσα, μήπως γίνεται με υπόγεια; Αυτό υπέθεσαν οι κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι παρατήρησαν ότι στο ριζικό σύστημα της ντομάτας αναπτύσσονταν μυκητιακές υφές (διακλαδιζόμενοι σωληνοειδείς σχηματισμοί που δημιουργούν εκτενή «χνουδωτά» δίκτυα)  και πρότειναν πιθανή σχέση τους με την επικοινωνία των φυτών.

Το έργο των κινέζων συναδέλφων τους συνέχισαν σκώτοι ερευνητές επιλέγοντας να διεξαγάγουν τις έρευνές τους σε κουκιά. Οπως και στην περίπτωση των φυτών ντομάτας, έτσι και στο ριζικό σύστημα των κουκιών αναπτύσσεται ένα πλούσιο δίκτυο μυκητιακών υφών. Πρόκειται για στενή σχέση επωφελή και για τα δύο είδη οργανισμών που, μεταξύ άλλων, ανταλλάσσουν θρεπτικά συστατικά και αλληλοβοηθούνται σε μεταβολικές διεργασίες.

Οπως περιγράφεται στο άρθρο των σκώτων ερευνητών το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ecology Letters», για τον πειραματισμό τους δημιούργησαν 8 «μικρόκοσμους». Καθένας από αυτούς περιελάμβανε 5 φυτά τα οποία αφέθηκαν να αναπτυχθούν για 4 μήνες και να αναπτύξουν τις συνήθεις σχέσεις με τους μύκητες. Αλλά όχι όλα τα φυτά: ένα από την πεντάδα ήταν απομονωμένο με ένα δίχτυ του οποίου οι οπές ήταν τόσο μικρές ώστε μόνο το νερό και τα ιχνοστοιχεία του να τις διαπερνούν, περιορίζοντας δηλαδή τόσο τις ρίζες του φυτού όσο και τις μυκητιακές υφές. Δύο φυτά περιορίστηκαν από ένα δίχτυ το οποίο επέτρεπε και τις μυκητιακές υφές να περάσουν, ενώ τα δύο τελευταία, εκ των οποίων το ένα τοποθετημένο στο κέντρο, αφέθηκαν ελεύθερα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές μόλυναν το κεντρικό φυτό κάθε μικρόκοσμου με αφίδες και μελέτησαν την αντίδραση των υπολοίπων. Διαπίστωσαν ότι τα δύο φυτά των οποίων οι ρίζες δεν επικοινωνούσαν με το κεντρικό, αλλά οι μυκητιακές υφές τους συμπλέκονταν, είχαν αρχίσει τα αμυντικά έργα. Αντιθέτως, το φυτό που δεν είχε μυκητιακή επικοινωνία με το κεντρικό παρέμενε «ανυποψίαστο» για τον κίνδυνο. Το ίδιο ανυποψίαστα παρέμεναν και κάποια φυτά των οποίων οι συμπλεκόμενες με το κεντρικό μυκητιακές υφές είχαν καταστραφεί (από τους ερευνητές) λίγο προτού το κεντρικό φυτό δεχθεί την επίθεση.

Με αυτό το ευφυές πείραμα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν αποκάλυψαν ότι τα φυτά διέθεταν Wi-Fi πιθανότατα πριν από την εμφάνιση του ανθρωπίνου είδους πάνω στη Γη. Φανέρωσαν επίσης πόσο πολύπλευρες είναι οι σχέσεις των φυτών με τους υπόλοιπους οργανισμούς και πόσο λίγα γνωρίζουμε γι' αυτές.

TOVIMA.GR