Συγγραφέας:
Με την ευκαιρία της αρρώστιας των τρελών αγελάδων, θυμηθήκαμε τον μεγάλο ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα, κριτικό και δοκιμιογράφο, Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω (1856 - 1950), ο οποίος είχε γράψει προφητικά το 1941: "Η μέση ηλικία (το μάκρος της ζωής) ενός σαρκοφάγου ανθρώπου είναι τα 63. Είμαι στα 85 και ακόμη εργάζομαι τόσο σκληρά όσο ποτέ. Έχω ζήσει για πολύ καιρό και προσπαθώ να πεθάνω, αλλά απλώς δεν μπορώ να το κάνω. Μία μόνον βοδινή μπριζόλα θα με σκότωνε, αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω να την καταπιώ. Είμαι καταπιεσμένος από το φόβο ότι θα ζήσω για πάντα. Αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα της φυτοφαγίας". Τώρα, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα, τα λόγια αυτά του Σω έχουν δραματική επικαιρότητα, άπαξ και οι βοδινές μπριζόλες από αγελάδες της χήρας του, διατρεφόμενες με άθλιο, εντελής αφύσικο τρόπο -με ζωικές τροφές πλήρως ακατάλληλες για ένα κατ' εξοχήν φυτοφάγο ζώο όπως οι αγελάδες- είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν στον άνθρωπο πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, παθολογικές καταστάσεις. Η χρήση των κρεατάλευρων, των ορμονών, των αντιβιοτικών και άλλων ακατάλληλων ζωοτροφών στις οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες της Αγγλίας και των άλλων Δυτικοευρωπαϊκών κρατών έχουν για βασικό στόχο τη γρηγορότερη πάχυνση, και τη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος για μεγιστοποίηση του κέρδους των βιομηχανιών (οι φυσικές κατάλληλες ζωοτροφές, εκτός από ακριβότερες, δεν έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα).
Στο κείμενο αυτό δεν έχουμε πρόθεση να ασχοληθούμε με την αρρώστια των τρελών αγελάδων, μια και έχει κατά κόρον αναλυθεί το θέμα από τον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Θα επιχειρήσουμε καλύτερα μια διαπραγμάτευση του όλου θέματος "Διατροφή και υγεία", επιδιώκοντας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του λαμπρού αυτού περιοδικού, για τους κινδύνους που συνεπάγεται στην υγεία το συμβατικά διαιτολόγιο του σύγχρονου ανθρώπου το οποίο είναι πλούσιο σε ζωικά λευκώματα και λίπη, καθώς και σε επεξεργασμένες-ραφιναρισμένες τροφές... κάτι ανάλογο με τις αγελάδες συμβαίνει φυσικά και με την πάχυνση και γενική φροντίδα των γουρουνιών και κοτόπουλων, που ταΐζονται με αφύσικες και λίαν ακατάλληλες ζωοτροφές, λαμβάνουν μαζικές πυκνότητες φαρμάκων και ζουν σε εντελής αφύσικο και ανθυγιεινό περιβάλλον. Ένας ξένος ερευνητής του θέματος τονίζει, μιλώντας για τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο: "Μπορεί να είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τα οινοπνευματώδη, το κάπνισμα και η κατανάλωση ζωικών τροφών, συνδυάζονται για να προκαλέσουν την συνηθέστερη αιτία θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο".
Επίσης κάμποσα χρόνια πριν, ο αμερικανός καθηγητής ιατρικής Τζων Σάρφενμπεργκ παρουσίασε μια επιστημονική ανακοίνωση στην ετήσια σύνοδο της αμερικανικής εταιρείας για την προαγωγή της επιστήμης, στην Ουάσιγκτον D.C. Στην ανακοίνωση αυτή παρέθεσε πλήθος αποδείξεων που δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι: 1) Το κρέας είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας στις δυτικές κοινωνίες. 2) Το κρέας αποτελεί μια τεράστια σπατάλη για τους φυσικούς πόρους. 3) Το κρέας καθιστά τη διατροφή δύσκολη και πολύπλοκη, ενώ ένα διαιτολόγιο χωρίς κρέας είναι εύκολο και απλό. 4) Ένα διαιτολόγιο ακρεοφαγικό επιφέρει πολύ καλύτερη υγεία και δύναμη, παρά ένα κρεοφαγικό διαιτολόγιο. 5) Πλήρες λεύκωμα σε κάθε γεύμα δεν είναι καθόλου απαραίτητο. 6) Τα διαιτολόγια χωρίς κρέας ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξει το άτομο τις θανατηφόρες αρρώστιες του καιρού μας. 7) Είναι κατ' ουσίαν αδύνατο στις σύγχρονες κοινωνίες να υπάρξει έλλειψη λευκώματος στα διαιτολόγια εάν καλύπτεται το άτομο θερμιδικά, με φυσικές τροφές, και διατηρεί ένα ομαλό βάρος. Ορισμένες κύριες αρρώστιες, επιδημικές στις δυτικές κοινωνίες, σχετίζονται, σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών αποδείξεων, με την κατανάλωση κρέατος. Κάποιες αρρώστιες άμεσα, όπως είναι η σαλμονέλωση και η τριχινίαση και άλλες έμμεσα, όπως είναι η αθηροσκλήρυνση (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά κ.λπ.), διάφορες μορφές καρκίνου, οι αρρώστιες των νεφρών, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης κ.λπ.
Στην "επιθεώρηση του αμερικανικού ιατρικού Συλλόγου", ήδη από το 1961, αναφερόταν εμφατικά ότι ένα φυτοφαγικό διαιτολόγιο μπορεί να προλάβει κατά 97% τις στεφανιαίες αποφράξεις, δηλαδή όλες σχεδόν τις στεφανιαίες καρδιοπάθειες, εμφράγματα κ.λπ. (JαΜα 176:134-35, 1961). Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο κοστίζει η κατανάλωση του κρέατος στην ετήσια φροντίδα της υγείας; Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Νοέμβριος 1995) στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό "Προληπτική ιατρική", οι υπολογισμοί του κόστους αυτού κυμαίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από 28,6 δις έως 61,4 δις δολάρια. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά συντηρητικοί και περιλαμβάνουν μόνον τις άμεσες ιατρικές δαπάνες όπως είναι αυτές για γιατρούς, φάρμακα και νοσοκομεία. Έμμεσες δαπάνες, όπως είναι ο χαμένος χρόνος εργασίας, οι πληρωμές για αναπηρία, για πρόωρες συντάξεις κ.λπ δεν περιελήφθησαν.
Οι πιο συνήθεις παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν και στις οποίες αποδίδονται οι δαπάνες για την υγεία ήσαν οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη, τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι αρρώστιες που προκαλούνται άμεσα από την τροφή.
Ο αμερικάνος καθηγητής της ιατρικής Neal Barnarde, πρόεδρος της επιτροπής των γιατρών για υπεύθυνη ιατρική, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: "Μπορούμε να μειώσουμε τις δαπάνες αυτές καταργώντας τις επιδοτήσεις για ζωοτροφές και για γαλακτοκομικά προϊόντα και εγκαταλείποντας τις ξεπερασμένες οδηγίες και υποδείξεις διατροφής, που ενθαρρύνουν και συνιστούν τα συμβατικά διαιτολόγια που βασίζονται στη σαρκοφαγία".
Στη χώρα μας, με μια χρεοκοπημένη, καταρρέουσα οικονομία, δαπανούνται κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, 300 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές για εισαγωγή υποβαθμισμένων κρεάτων και γαλακτοκομικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τρομακτική σπατάλη χρημάτων για προϊόντα που μας αρρωσταίνουν με χρόνιες εκφυλιστικές αρρώστιες και μας σκοτώνουν σε νέες σχετικά ηλικίες.
Από τους 100.000 περίπου θανάτους που συμβαίνουν στη χώρα μας ετησίως, τα τελευταία χρόνια, οι 70.000 περίπου θάνατοι οφείλονται σε καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνους, αρρώστιες που μπορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα να προληφθούν με κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και διαβίωσης -αλλαγές που θα επιτευχθούν προοδευτικά με συστηματική κρατική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια Εθνική Διατροφική Πολιτική κι έναν καινούριο δυναμικό προσανατολισμό στα ζητήματα της υγείας, αρρώστιας και ίασης, με δραστική πάταξη της φαρμακομανίας και πολυφαρμακίας των Ελλήνων. Ξοδεύουμε κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 500 δις δραχμές για φάρμακα, και η υγεία του ελληνικού λαού διαρκώς χειροτερεύει -οι χρόνιες εκφυλιστικές αρρώστιες πλήττουν ολοένα και περισσότερους και σε ολοένα νεότερες ηλικίες. Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει, κάτι ριζικό και αποτελεσματικό, στο χώρο της υγείας και πρόληψης, που θα εγγυάται την ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υγείας του ελληνικού λαού και τη δραστική μείωση των δαπανών για δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα εθνικά συστήματα υγείας που δοκιμάστηκαν ως τώρα απέτυχαν παταγωδώς.
Παναγιώτης Κουμεντάκης Δόκτωρ της Οικολογικής Ιατρικής
ardin.gr
Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι και να κάνουμε διατροφή που δεν έχει ζωικές τροφές, πάλι δεν κάνουμε τίποτα το καλό. Σε θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου οι βιταμίνες καταστρέφονται, οι πρωτεΐνες πήζουν, η βιοενέργεια καταστρέφεται, τα ένζυμα που κάνουν τη πέψη καταστρέφονται, οι φυτικές ίνες αλλοιώνονται. Αντί να γίνει πέψη μέσα σε μια, δύο, τρεις ώρες, θα γίνει σε περίπου 72 ώρες. Αντί να πάρουμε βιταμίνες, δύναμη και ενέργεια, χάνουμε. Τα ζώα στη φύση δεν μαγειρεύουν και δεν ανακατεύουν τροφές μεταξύ τους. Τρώνε κάθε φορά μόνο ένα είδος τροφής.