…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Διατροφή και Υγεία - Τέλειο σώμα και υγεία με χορτοφαγία, ωμοφαγία και θεραπευτική ασιτία

Απόσπασμα από το βιβλίο του Βασίλη Καφαταρίδη ''Ουμανιστική Χορτοφαγία''

Η άρνηση μου να φάω σάρκα δημιουργούσε καμιά φορά πρόβλημα και συχνά μου την λέγανε για την παραξενιά μου, αλλά με αυτά τα μικρά προβλήματα έκανα μεγαλύτερη πρόοδο, διότι είχα περισσότερη καθαρότητα του νου και πιο γρήγορη αντίληψη
Μπέν Φράνκλιν

Λίγο κάτι για μένα. Τώρα είμαι 50 χρονών (γραμμένο το 2006), με ύψος 1.72 και βάρος 59 κιλά. Αισθάνομαι πολύ καλά τον εαυτό μου. Μου αρέσει το περπάτημα, το τρέξιμο. Δεν κουράζομαι εύκολα.
Από τότε που έγινα ολικά χορτοφάγος, εδώ και 7 χρόνια, δεν έχω αρρωστήσει ούτε μια φορά, δεν είχα ούτε γρίπη, ούτε κρυολόγημα, ούτε πονοκέφαλο - τίποτα.
Ο Δείκτης Σωματικής Μάζας μου (Δ.Σ.Μ = βάρος δια ύψος στο τετράγωνο) [59 : (1.72 × 1.72 = 2.9584)] είναι 19.94
Άνθρωπος με Δ.Σ.Μ. από 18.5 έως 25 θεωρείται, ότι έχει κανονικό βάρος
Από 25 έως 30 - υπέρβαρος
Από 30 έως 35 - παχύσαρκος
Από 35 και πάνω - υπερβολικά παχύσαρκος
Κακή χοληστερίνη LDL - 117 - κάτω από τα όρια. Κανονικές τιμές από 120 έως 160 (όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα)
Καλή χοληστερίνη HDL - 91 - πάνω από τα όρια. Κανονικές τιμές από 35 έως 80 (όσο περισσότερο, τόσο πιο καλύτερα)
Τριγλυκερίδια - 67. Κανονικές τιμές από 40 έως 150
Σάκχαρο - 94. Κανονικές τιμές από 70 έως 105
Ουρικό οξύ (το δηλητήριο του οργανισμού) - 3.2 - κάτω από τα όρια. Κανονικές τιμές από 3.5 έως 7.2
Αιματοκρίτης - 48,3%. Κανονικές τιμές για τους άνδρες 42 έως 52%
Παλμοί καρδιάς σε ήρεμη κατάσταση, ανά λεπτό - 53 έως 60. Μέσος όρος παλμών - 72. Όσο πιο λίγοι είναι οι χτύποι της καρδιάς, τόσο πιο καλύτερα. Μετρώντας χτύπους της καρδιάς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε στένωση των αρτηριών, πρόβλημα με την καρδιά κ.ά.
Τα τελευταία 9 χρόνια ασχολούμαι με θέματα που έχουν σχέση με τη διατροφή, ψυχική, νοητική και σωματική υγεία. Κάθε μέρα διαβάζω και διαβάζω. Ό,τι βλέπω, ότι είναι σωστό, εφαρμόζω στον εαυτό μου.
Διάβασα όλη την Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δομή 30 Τόμους. Διάβασα την Ιστορία του Κόσμου, Ιστορία της Ιατρικής από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, την Ιατρική λαών της Ανατολής και ενημερώνομαι συνέχεια μέσω του διαδικτύου (Internet).
Ξέρω, ότι η μαγειρεμένη τροφή είναι νεκρή τροφή, δεν έχει βιοενέργεια, δεν έχει βιταμίνες, μέταλλα και άλατα, δεν έχει ένζυμα για να γίνει διάσπαση των τροφών σε διάφορα συστατικά και δημιουργεί άμμο και πέτρες στο συκώτι, στα νεφρά, στη χοληδόχο και ουροδόχο κύστη (νεφρολιθίαση, χολολιθίαση) και κατ’ επέκταση – νεφρική ανεπάρκεια, κύρωση του ήπατος, προβλήματα στο στομάχι, στα έντερα, στο αίμα, στις αρτηρίες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα μάτια, στα οστά κ.α.
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες στους περισσότερούς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 40 χρονών το 50% των κυττάρων στο συκώτι και στα νεφρά είναι βουλωμένα ή νεκρά.
Διάβασα πριν αρκετά χρόνια για τη Φυσιολογία των οργανισμών και την πέψη των τροφών. Ξέρω, ότι σε πειράματα που έκαναν οι φυσιολόγοι στα ζώα οι ωμές, ανεπεξέργαστες τροφές είχαν άμεση πέψη και αφομοίωση μέχρι τέλος και δεν άφηναν κανένα ίχνος τροφής, ενώ η πέψη μαγειρεμένων και κομμένων σε κομμάτια - επεξεργασμένων τροφών γινόταν με μεγάλη δυσκολία και άφηναν υπολείμματα τροφών.
Διάβασα ότι από τον ήλιο παίρνουμε 125 θερμίδες και από τον αέρα 125 θερμίδες. Δηλαδή αναπνέοντας καθαρό αέρα και κάνοντας ηλιοθεραπεία χειμώνα – καλοκαίρι χωρίς να τρώμε, παίρνουμε 250 θερμίδες.
Διάβασα, ότι το σταφύλι θεωρείται σαν μητρικό γάλα. Από τα 16 συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, τα 12 βρίσκονται στο σταφύλι. Διάβασα, ότι κάποιοι άνθρωποι, μετά την ηλικία των 50 - 60 ετών τρώγανε μέχρι τα 90 χρόνια και πάνω μόνο μια φορά τη βδομάδα μία - δύο χούφτες σταφίδες και ήταν υγιέστατοι.
Όλοι οι ωμοφάγοι του κόσμου αναφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα της ωμοφαγίας, όπως:
- χάσιμο περιττού βάρους
- ανάπτυξη ενεργείας
- απαλλαγή από τη λαιμαργία
- διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού
- απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα
- απαλλαγή από πονοκεφάλους
- απαλλαγή από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση
- εξαφάνιση της κυτταρίτιδας
- πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής
- εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά
- απαλλαγή από αλλεργίες
- απαλλαγή από μυκητιάσεις
- απαλλαγή από αρθρίτιδες
- απαλλαγή από φοβίες
- απαλλαγή από εθισμούς (τσιγάρο, αλκοόλ, καφέ κλπ.)
Θα συμπληρώσω: - καλύτερη όραση, καλύτερη ακοή
Περισσότερες πληροφορίες για την ωμοφαγία, άρθρα και συνταγές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Φλώρας Παπαδοπούλου - www.omofagia.com και στις ιστοσελίδες
Φόρουμ O Kόσμος της Ωμοφαγίας

Ινστιτούτο Ζωντανής Διατροφής Άνν Γουίγκμορ

Χορτοφαγία - Στάση Ζωής

Φόρουμ Χορτοφαγία - Στάση Ζωής

Ο πατέρας της Φυσιολογίας ακαδημαϊκός Παβλόφ στις αρχές του 20 αιώνα και έπειτα ακαδημαϊκοί Σατάλοβα Γ. και Ούγκολεβ Α. υποστήριζαν ότι τα βακτηρίδια που ζουν στο στομάχι δεσμεύουν τον άζωτο από την ατμόσφαιρα και παράγουν πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Διάσημος φυσιολόγος Η. Σέτσενοβ και έπειτα Μ. Βολκόβσκϊ στα μέσα του 20ου αιώνα ανακάλυψαν τρεις οδούς δέσμευσης του αζώτου από τα βακτηρίδια: στους άνω αναπνευστικούς οδούς, στο παχύ έντερο και από τα κύτταρα του οργανισμού.
Πριν περίπου 3 χρόνια το «Βήμα» δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ο αρθρογράφος έλεγε, ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα 50 γραμμάρια πρωτεΐνες. Όμως σε ένα νησί στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό ζει μια φυλή, η οποία παίρνει μόνο 25 γραμμάρια πρωτεΐνών την ημέρα και είναι υγιέστατοι. Και ρωτάει ο αρθρογράφος … - «Πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, αφού παίρνουν μόνο 25 γρ. πρωτεϊνών; Από πού παίρνουν τις υπόλοιπες πρωτεΐνες; Aπό τον αέρα;
Ναι, από τον αέρα! Υπάρχουν στο στομάχι μας βακτηρίδια, τα οποία δεσμεύουν το άζωτο από την ατμόσφαιρα και παράγουν πρωτεΐνες και βιταμίνες!».

Με βάση το τι διάβασα, ποιες διατροφικές συνήθειες είχαν και έχουν τώρα διάφοροι λαοί της γης, πως είναι οι γιόγκι, ο τρόπος ζωής τους, οι διατροφικές συνήθειές τους, ποιες διατροφικές συνήθειες έχουν οι κάτοικοι πεδιάδας Χούνζα (βλ. «Η Διατροφή των Χούνζα»), ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανάμεικτης (κρέατα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά + φρούτα, λαχανικά) διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό, τι εφάρμοζα στον εαυτό μου, πόσα κιλά είμαι και πώς είμαι, προτείνω:
Το πρωινό να αποφεύγουμε.
Σύμφωνα με αυτά που διάβασα, τι λένε μερικοί επιστήμονες (ακαδημαϊκός Γκαλίνα Σατάλοβα, διάσημοι Αμερικανοί Dr. Paul Bragg και Dr. Herbert Shelton), τι βλέπω γύρω μου, η άποψη ότι το πρωινό είναι το πιο σπουδαίο γεύμα είναι λανθασμένη, γιατί το πρωί συνήθως δεν πεινάμε, ο οργανισμός είναι ξεκούραστος και θα περάσει περίπου δύο – τρεις ώρες, μέχρι να πεινάσουμε πραγματικά.
Υποχρεωτικά, χωρίς πείνα, δεν πρέπει να τρώει ποτέ κανείς, διότι χωρίς πείνα και χωρίς πεπτικά υγρά δεν θα έχουμε καλή πέψη.
Μπορούμε να φάμε το πρωί αν έχουμε πραγματική πείνα, αν έχουμε πραγματική ανάγκη. Καλύτερη πέψη και αφομοίωση της τροφής και καλύτερο μεταβολισμό έχουμε το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι ψηλά.
Το πρωί μπορούμε να πιούμε νερό με χυμό λεμονιού, φρέσκα φυτικά γάλατα (βλ. Ιδανικές τροφές), φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά, ρόφημα κακάο χωρίς ζάχαρη (έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα), τσάι με βότανα, ή λίγο παρθένο ελαιόλαδο ωμό με χυμό λεμονιού.
Το νερό για πόση και για μαγείρεμα πρέπει να είναι ή αποσταγμένο, ή λιωμένο ή να έχουμε ένα καλό φίλτρο 5ε ή 6η σταδίων, γιατί το απλό νερό της βρύσης έχει χλώριο (ενοχοποιείτε για καρκινογέννηση) και ανόργανα μέταλλα και άλατα, τα οποία δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό και προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση – νέκρωση του οργανισμού, των κυττάρων, - άλατα, άμμο και πέτρες στο συκώτι, στα νεφρά, στη χοληδόχο και ουροδόχο κύστη (νεφρολιθίαση, χολολιθίαση).
Επίσης δεν πρέπει να πίνουμε νερό, το οποίο ήταν για 6–7 ώρες σε θερμοκρασία πάνω από 15 – 18 βαθμούς Κελσίου, διότι σε θερμοκρασίες πάνω από 15-18 βαθμούς στο νερό πολλαπλασιάζονται διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Ανά χρονικά τακτικά διαστήματα να δίνουμε ευκαιρία στον οργανισμό να ξεκουραστεί και να αποβάλλει άχρηστα υλικά και τοξίνες, να κάνουμε νηστεία (απόλυτη αφαγία) τριών - τεσσάρων ημερών ή μιας βδομάδας. Άτομα με πολλά προβλήματα υγείας, παχύσαρκα και υπερβολικά παχύσαρκα μπορούν να κάνουν θεραπευτική ασιτία για περισσότερες μέρες, βδομάδες ή μήνες σε θεραπευτικά κέντρα υπό την επίβλεψη ειδικών γιατρών της Φυσικής Ιατρικής.
Λιτή διατροφή. Το πλούσιο τραπέζι φέρνει την όρεξη και μαζί - όλες τις αρρώστιες
Πρέπει να ξέρουμε ότι - «ό,τι είναι νόστιμο είναι βλαβερό». Επίσης το νόστιμο, το μαγειρεμένο θα φάμε περισσότερο απ’ ότι έχουμε ανάγκη.
Να μασάμε καλά την τροφή
Να αυξήσουμε σωματική δραστηριότητα
Να κοιμόμαστε νωρίς και να ξυπνάμε νωρίς
Να λείψουν από το τραπέζι
- το ψωμί, τα κουλούρια, τα μπισκότα, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αρτοσκευάσματα), διότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και δυσκολοχώνευτες τροφές, είναι από αλεύρι, ψήνονται σε θερμοκρασίες 250 – 300 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και τα μόρια του νερού αλλάζουν τη δομή τους
- προϊόντα από αλεύρι
- το αλάτι (το αλάτι βρίσκετε σχεδόν σε όλες τις επεξεργασμένες
τροφές, όπως ψωμί, σάλτσες, κονσέρβες, γλυκά)
- ζάχαρη
- καραμέλες, γλυκά
Προσοχή στα μακαρόνια, αποφλοιωμένο ρύζι, σούπες.
Αν θέλουμε να φάμε μακαρόνια, να φάμε μια φορά το μήνα από αλεύρι ολικής αλέσεως από σόγια, ή από σίκαλη συνοδευόμενα από φρέσκα χόρτα και λαχανικά.
Αντί για αλάτι χρησιμοποιούμε χυμό από λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, άλλα βότανα. Το σκόρδο, εκτός από τις γνωστές του ιδιότητες, δίνει την αίσθηση του κορεσμού, βοηθάει στο μεταβολισμό και στο χάσιμο του βάρους.
Αντί για ψωμί, – αρτοσκευάσματα να τρώμε αμύγδαλα, βερίκοκα, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, φουντούκια, καρύδια, κάστανα, φιστίκια, μπραζίλ, σουσάμι, καροτοσαλάτες, παντζαροσαλάτες, σαλάτες με αρακά, με καλαμπόκι, με ραπανάκια, φύτρες από φαγόπυρο, φύτρες από ρεβίθια, σιτάρι, φακές, ρύζι, κεχρί, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους.
Η δίαιτα ακαδημαϊκού Σατάλοβα έχει για πρωινό νερό με χυμό λεμονιού, το μεσημέρι σαλάτες φρέσκιες και ημιβρασμένα δημητριακά, και το βράδυ τσάι με βότανα ή νερό με χυμό λεμονιού, φρούτα. Μια άλλη δίαιτα/ θεραπεία για τους καρκινοπαθείς συμπεριλαμβάνει κατανάλωση 100 γρ. ξηρών καρπών και 50 γρ. φαγόπυρου την ημέρα.
Οι φυτικές, ζωντανές αμαγείρευτες τροφές έχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και άλατα, που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι φύτρες των δημητριακών, των οσπρίων και των σπόρων έχουν δεκαπλάσιες, έως και εκατονταπλάσιες ποσότητες βιταμινών, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων από τα ίδια τα δημητριακά, τα όσπρια και σπόρους.
Η αφαγία ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, η προοδευτική και ασφαλή έκθεση στον ήλιο, ο καθαρός αέρας και κατανάλωση φρέσκων χυμών και φυτικών γαλάτων, η ωμοφαγία και καρποφαγία δίνουν δύναμη και ενέργεια
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Αυξάνουν τη σωματική ενέργεια και δημιουργικότητα
- Βελτιώνουν τη σωματική και την ψυχική υγεία
- Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες, όπως μνήμη, λογική και προσοχή
- Βοηθάνε στην εκμάθηση και απόδοση στα μαθήματα και στις εξετάσεις
- Βελτιώνουν την ακαδημαϊκή απόδοση
- Συμβάλλουν στην απόδοση στη δουλειά
- Βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών

Ένα πείραμα που έγινε από τον καθηγητή Irvig Fisher του πανεπιστημίου του Γιέηλ έδειξε ότι οι χορτοφάγοι είχαν μεγαλύτερη αντοχή από τους κρεατοφάγους, σε 32 χορτοφάγους και 15 κρεατοφάγους.
Έβαλε τους ανθρώπους να κρατήσουν τεντωμένα τα χέρια τους όσο πιο πολύ μπορούσαν. Το αποτέλεσμα του τεστ ήταν πολύ καθαρό.
Ανάμεσα στους 15 κρεατοφάγους, μόνο 2 άτομα μπόρεσαν να κρατήσουν τα χέρια τους τεντωμένα για δεκαπέντε λεπτά μέχρι τριάντα λεπτά.
Ωστόσο ανάμεσα στους 32 χορτοφάγους 22 άτομα κράτησαν τα χέρια τους τεντωμένα για δεκαπέντε μέχρι τριάντα λεπτά, 15 άτομα για πάνω από τριάντα λεπτά, 9 άτομα για πάνω από μια ώρα, 4 άτομα για πάνω από 2 ώρες και ένας χορτοφάγος κράτησε τα χέρια του τεντωμένα για πάνω από τρεις ώρες.
Η Δρ. Barbara More, μια ειδικός στην χορτοφαγική θεραπεία, ολοκλήρωσε μια κούρσα εκατόν δέκα μιλίων σε είκοσι επτά ώρες και τριάντα λεπτά.
Μια γυναίκα ηλικίας 56 χρονών έσπασε όλα τα ρεκόρ που είχαν νεώτεροι άνδρες. Είπε «Θέλω να γίνω ένα παράδειγμα για να δείξω στους ανθρώπους ότι όσοι κάνουν πλήρη χορτοφαγική δίαιτα θα απολαμβάνουν ένα δυνατό σώμα, καθαρό μυαλό και εξαγνισμένη ζωή»


Εάν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χθες, κοίτα το σώμα σου σήμερα. Εάν θέλεις να δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα
Βέδες-Ινδικό αρχαίο σύγγραμμα

Ιδανικές τροφές

- Αέρας
- Ηλιακή ενέργεια
- Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια της Γης από πέλματα των ποδιών
- Νερό αποσταγμένο ή λιωμένο με χυμό λεμονιού
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- Φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, όπως
  • · χυμός από πορτοκάλια
  • · χυμός από πορτοκάλια και λεμόνι
  • · χυμός από πορτοκάλια και γκρείπφρουτ
  • · χυμός από πορτοκάλια, μήλο και μπανάνα
  • · χυμός από πορτοκάλια, ανανά και μπανάνα
  • · χυμός από πορτοκάλια, ακτινίδιο και μπανάνα
  • · χυμός από γκρείπφρουτ
  • · χυμός από καρότα
  • · χυμός από καρότο, μήλο και πορτοκάλι
  • · χυμός από καρότο, μήλο και σέλινο
  • · χυμός από ντομάτες
  • · χυμός από σταφύλια
  • · χυμός από μήλα
  • · χυμός από μήλα και μάγκο
  • · χυμός από μήλα και καρότο
  • · χυμός από μήλα και πορτοκάλι
  • · χυμός από μήλα και παντζάρι (4 προς 1)
  • · χυμός από μήλα, αγγούρι και τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • · χυμός από μαρούλι, καρότο, μήλο και μαϊντανό
  • · χυμός από παντζάρια
  • · χυμός από παντζάρι και σπανάκι
  • · χυμός από παντζάρι, καρότο και νερό (1προς 3 προς 2)
  • · χυμός από αβοκάντο
  • · χυμός από κρεμμύδι
  • · χυμός από σιταρόχορτο
  • · χυμός από πεντάνευρο
- Φυτικά φρέσκα γάλατα πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, χωρίς αντιβιοτικά, αλλεργιογόνα, αυξητικές ορμόνες, μικροβιοκτόνα, λακτόζη, ζωικά λίπη, συντηρητικά, διοξίνες, βακτήρια, ιούς, καζεϊνη, 0% χοληστερόλη.
Ιδανικά για όλες τις ηλικίες.

Γάλατα από ξηρούς καρπούς, σπόρια και δημητριακά
Γάλατα από αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάστανα.
(10 - 12 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Γάλατα από ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι.
(5 - 6 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Γάλα από ρύζι
(18 - 24 ώρες μούλιασμα σε νερό)
∙Γάλατα από φαγόπυρο, βρώμη, σόγια, σίκαλη, κεχρί.
(8 - 10 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε τους καρπούς σε νερό, αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό, σουρώνουμε. Το γάλα είναι έτοιμο.

Υγρά από σπόρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και βότανα:
Υγρά από ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι.
(5 - 6 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Υγρά από φαγόπυρο, βρώμη, ρύζι, σόγια, σίκαλη, κεχρί.
(8 - 10 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Υγρά από λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό, φύλλα ελιάς.
(8 - 12 ώρες μούλιασμα σε νερό)
Τρόπος παρασκευής
Κάνουμε ό,τι ακριβώς το ίδιο με τα προηγούμενα, χωρίς χρήση μπλέντερ.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, φιστίκια, μπραζίλ, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, αβοκάντο, αρακάς, μανιτάρια, μελιτζάνες, μπρόκολο, φαγόπυρο (Fagopyrum), κινόα, φακές, ρεβίθια, φασόλια, φασολάκια, κουκιά, σόγια, βρώμη, κριθάρι, κεχρί, ρύζι, σίκαλη, σιτάρι, ζυμαρικά, φύτρες δημητριακών, φύτρες οσπρίων.

Σούπερ τροφές
Αμάρανθος, κινόα, φαγόπυρος, ιπποφαές, χλωροφύλλη, σπιρουλίνα-φύκι, αλόη, άγριο ή μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι, σόγια, τόφου, φύτρες δημητριακών, φύτρες ρεβιθιών με πληθώρα πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων, αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών ουσιών.


Σχετικά με το θέμα:

Σαλάτες ως κύριο πιάτο - Δυναμωτικές φρέσκιες σαλάτες
Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος χειμώνας/άνοιξη
Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος καλοκαίρι/φθινόπωρο

Βιβλία

Fruitarian Warrior's Handbook

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ BREATHARIAN ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ (Breatharian: Αυτός που δεν τρώει τίποτα, βλ. και κάτω)

Φρουτοφαγία, διατροφή, υγεία, ηθική, οικολογία, τρόπος ζωής, γνώσεις που οδηγούν στην τελειότητα

Σάιτ Ωμοφαγία και Ωμομονοφαγία

Fruitarianism

Breatharian - αυτός που δεν τρώει τίποτα, τρέφετε με όλες τις ενέργειες, εκτός από γνωστές, όπως ηλεκτρομαγνητική και θερμική ενέργεια του ηλίου, ενέργεια που εκπέμπει το σύμπαν, ζει με αέρα, φορτωμένα ηλεκτρόνια που υπάρχουν στο νερό κ.α. Στην Αγιουβέρδα αυτή η διατροφή ονομάζεται Πράνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: