…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Θαλασσοθεραπεία

Η επίδραση της θαλασσοθεραπείας
Διακοπές και θάλασσα είναι δύο στοιχεία που βοηθούν στην ξεκούραση και την ανάκτηση της φυσικής φόρμας. Στη θαλασσοθεραπεία θερμαίνου το θαλασσινό νερό για να φτάσει την θερμοκρασία του σώματος και έτσι να είναι εφικτό το πέρασμα, από το δέρμα, των μικροστοιχείων και των μεταλλικών στοιχείων.
Η θαλασσοθεραπεία είναι αναλγητική ενάντια στους πόνους, διορθωτική ενάντια στη γήρανση, αναζωογονητική ενάντια στην κούραση, χαλαρωτική ενάντια στο στρες και ισορροπητική από την εκμάθηση της υγιεινής ζωής: Η επίσκεψη στο κέντρο θαλασσοθεραπείας ξεκινά από μία υποχρεωτική επίσκεψη στο γιατρό του κέντρου. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα για την υγεία μας, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο περνούν απλά μηνύματα απαραίτητα για τη σωστή πρόληψη και την εφαρμογή κατάλληλης θαλασσοθεραπευτικής αγωγής.
Αντικαθιστούμε τα φάρματα – υπνωτικά, αναλγητικά, αντι-φλεγμονώδη – με τη φυσιολογιική επίδραση του θαλασσινού περιβάλλοντος που φορτίζει με φυσικό τρόπο τον οργανισμό και με την ψυχολογική υποστήριξη της ομάδας που είναι ειδικά εκπαιδευμένη. Αυξάνεται η αντίσταση του οργανισμού στα μικρόβια και μειώνεται η ανάγκη χρήσης φαρμάκων. Τα μηνύματα που αφορούν την υγεία λαμβάνονται με θετικό τρόπο χάρη στην αποκοπή από την καθημερινότητα, στην ολική κατάδυση μέσα σε θαλασσινό νερό και στην εύθυμη επαφή με την θεραπευτική ομάδα. Η κούρα στο θαλασσινό περιβάλλον βοηθά να βελτιώσουμε την υγείας μας, υιοθετώντας καλές συνήθειες υγιεινής και φροντίδας του εαυτού μας.
Για το αδυνάτισμα, για παράδειγμα, οι θαλασσινές θεραπείες – μπάνια, εκτοξεύσεις νερού, διάφορα μασάζ σε θαλασσινό νερό – δημιουργούν την εντύπωση ότι χάνουμε βάρος λόγω της αύξησης της διούρησης, επιτρέποντας έτσι μία γενική σύσφιξη και τόνωση της μυϊκής μάζας.

Τα κέντρα θαλασσοθεραπείας δεν είναιι ενυδρεία ξεκομμένα από τον κόσμο. Η πλήρης χαλάρωση, η απομάκρυνση από την καθημερινότητα, τα προτερήματα του θαλασσινού περιβάλλοντος περιλαμβάνουν και μια βόλτα στην παραλία, μία ξενάγηση στον περιβάλλοντα χώρο, εξάσκηση κάποιου σπορ, εισπνοή καθαρού αέρα.
Η αποκατάσταση γίνεται πιο γρήγορα στο θαλασσινό περιβάλλον. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, για προβλήματα περιστασιακά ή χρόνια, όπως πονεμένες αρθρώσεις, ρευματισμούς, πόνο στην πλάτη. Ένα ράγισμα, για παράδειγμα, αποκαθίσταται τρεις φορές πιο γρήγορα σε θαλασσινό περιβάλλον. Βαριά πόδια.
Τα κυκλοφορικά προβλήματα των κάτω άκρων – αρτηριακή υπέρταση, οιδήματα, αίσθηση βάρους – φροντίζονται με υδρομασάζ, περπάτημα σε πισίνες κρύου και ζεστού νερού, εκτοξεύσεις νερού και ειδικές ασκήσεις στην  πισίνα aquagym. Αντί-στρες. Διακοπή του ρυθμού, επαναφόρτιση του οργανισμού σε μικροστοιχεία, εναλλαγή των θεραπειών τόνωσης και χαλάρωσης: θεραπεία που σαν σκοπό έχει την απαλοιφή «λειτουργικών» συμπτωμάτων, όπως νευρικότητα, κράμπες, ταχυπαλμία, αϋπνία… Βοήθεια στο αδυνάτισμα.
Η θαλασσοθεραπεία δεν αδυνατίζει αλλά βοηθά αποτελεσματικά στο αδυνάτισμα και στην υιοθέτηση καλών συνηθειών δατροφής, συμπεριφοράς απέναντι στον εαυτό μας, και φυσικής αγωγής. Μία εβδομάδα κούρας, αντιστοιχεί σε κατά μέσο όρο 2 – 3 κιλά το μήνα για τη γυναίκα και 3 – 4 κιλά για τον άντρα. Η θαλασσοθεραπεία χαλαρώνει την πλάτη, βοηθά στην εκμάθηση στοιχειωδών κανόνων της καθημερινής υγιεινής της και σπάει τον φαύλο κύκλο της χρόνιας οσφυαλγίας – δισκοπάθειας. 

Από ενημερωτικά φυλλάδια ελληνικών κέντρων θαλασσοθεραπείας.
e-natural 


Περισσότερα άρθρα

Fruitarianism
Νηστειοθεραπεία  
Φυτοφαγική Διατροφή 
Η υπερκατανάλωση κρέατος συνδέεται με την πρώιμη εφηβεία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: