…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ποίημα "Αγαπώ τον Κυνηγό" (Νίκος Δήμου)

Άλλοι αγαπούν το γεωργό,
τον ποιητή,
τον στρατηγό,
μα εγώ αγαπώ τον κυνηγό!

Πώς αγαπώ τον κυνηγό!
Σαν τρέχει με ημιφορτηγό και άδεια από τον υφυπουργό,
το λόγγο πάνω κάτω οργώνει,
άγρια θηρία εξοντώνει: ορτύκι, φάσα και τρυγόνι.

Πώς αγαπώ τον κυνηγό!
Νατος! – Κρατάει ένα λαγό και περπατάει βήμα γοργό.
Ψηλός, χοντρός, σωστό ντερέκι- μπότες, μαχαίρια και ντουφέκι –
και μούρη όλο αίμα σαν μπιφτέκι.

Στη ζώνη του έχει περασμένα δέκα πουλάκια,
κουρασμένα απ΄ το ταξίδι τους στα ξένα.
Ακόμα κι ο λαγός σπαράζει, θολό το μάτι του κοιτάζει,
το αίμα του στη γη σταλάζει.

Κι απ΄ τα πουλιά το πιο μικρό,
δεν είναι ολότελα νεκρό,
μα βγάζει τσίρισμα πικρό.
Ο κυνηγός ακούει, σκύβει κι αμέσως το λαιμό του στρίβει.

Γενναίος που ΄ναι ο κυνηγός!
Τον τρέμει ο σπίνος κι ο λαγός,
η τσίχλα κι ο μελισσουργός.
Όταν χιονίσει και παγώνει κάθε πουλάκι μες στο χιόνι,
ο κυνηγός τ ό τ ε σκοτώνει.

Την προσευχή μου όταν κάνω,
τον κυνηγό δεν τον ξεχάνω,
πάντα στη σκέψη μου τον βάνω.
Παρακαλώ το Θεό να κάνει,
την ώρα που το όπλο πιάνει να σ κ ά σ ε ι η γεμισμένη κάννη.

(Του Νίκου Δήμου, από τη συλλογή «Σάτιρες», εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, 1993)
--
http://url2it.com/geb

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Το άμυλο και όχι το κρέας οδήγησε στην εξέλιξή μας


Οι πρόγονοί μας έγιναν έξυπνοι επειδή έτρωγαν ρίζες και βολβούς







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος


Οι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως άγρια καρότα και κρεμμύδια
Την ώρα που μια νέα γενετική έρευνα δείχνει πως η ικανότητα του ανθρώπου να χωνεύει αμυλούχες τροφές, όπως η πατάτα, εξηγεί την κυριαρχία του είδους μας στον πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάσμα της... σούπερ-πατάτας.
Σε σύγκριση με τους πιθήκους, οι άνθρωποι έχουν πολλά περισσότερα αντίγραφα ενός γονιδίου που επιτρέπει τη διάσπαση του αμύλου, το οποίο είναι πλούσιο σε θερμίδες, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ, σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Νature Genetics». Και αυτές ακριβώς οι πρόσθετες θερμίδες είναι που έθρεψαν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο των ανθρώπων. Ώς τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως η απάντηση ήταν το κρέας, το οποίο οι άνθρωποι περιέλαβαν κάποια στιγμή στη δίαιτά τους. Όμως ο δρ Ναθάνιελ Ντόμινι και η ομάδα του υποστηρίζουν πως αυτό είναι μάλλον απίθανο. «Ακόμη και σε σύγχρονους θηρευτές-συλλέκτες, το κρέας αποτελεί σχετικά μικρό μέρος της δίαιτάς τους. Δεν είναι λογικό να πιστέψουμε ότι δύο ώς τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν ένα αδέξιο δίποδο ζώο με μικρό εγκέφαλο θα μπορούσε να βρίσκει αποτελεσματικά κρέας για να τρέφεται, ακόμη και αν έτρωγε πτώματα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα γονίδια
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι φέρουν επιπλέον αντίγραφα ενός γονιδίου, που φέρει την ονομασία ΑΜΥ1 και είναι ουσιώδες για τον σχηματισμό του ενζύμου αμυλάση στο σάλιο, χάρη στο οποίο ο οργανισμός χωνεύει το άμυλο। Στη συνέχεια, εξέτασαν ομάδες ανθρώ πων με διαφορετικές δίαιτες και διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν πολλές αμυλούχες τροφές είχαν περισσότερα αντίγραφα του ΑΜΥ1 απ΄ ό,τι άτομα πληθυσμών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλές σε άμυλο. Για παράδειγμα, οι Γιακούτιοι στην Αρκτική, η παραδοσιακή δίαιτα των οποίων βασίζεται στο ψάρι, έχουν λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου απ΄ ό,τι οι συγγενείς τους Γιαπωνέζοι, η δίαιτα των οποίων περιλαμβάνει αμυλούχες τροφές όπως το ρύζι.

Τα φυτά
Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι πρώτοι πρόγονοί μας άρχισαν να αναζητούν νέες πηγές τροφής, πέραν των ώριμων καρπών που τρώνε τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Αυτές οι νέες τροφές ήταν άμυλα αποθηκευμένα σε φυτά με τη μορφή υπόγειων βολβών και ριζωμάτων- άγριες εκδοχές τροφών, όπως τα σημερινά καρότα, οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Νωρίτερα φέτος η ομάδα διαπίστωσε πως ζώα που τρώνε βολβούς παράγουν σωματικούς ιστούς με μια χημική υπογραφή η οποία αντιστοιχεί σ΄ αυτήν που βρέθηκε σε απολιθώματα των πρώτων ανθρώπων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δρα Ντόμινι, όταν οι πρώτοι άνθρωποι δάμασαν τη φωτιά, το μαγείρεμα αμυλούχων λαχανικών θα έκανε τη βρώση τους ακόμη ευκολότερη. Παράλληλα, τα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της αμυλάσης έγιναν ακόμη πολυτιμότερο στοιχείο τους. Έτσι, πηγές τροφής που ήταν έως τότε περιθωριακές, περιελήφθησαν στη βασική δίαιτα του ανθρώπου, με αποτέλεσμα το είδος να μπορέσει να αναπτύξει τους πληθυσμούς του και να επεκταθεί σε νέα εδάφη.

Η Ευρώπη στο φάσμα της... σούπερ πατάτας

 Μυστικά της πατάτας

Πηγή: http://www.tanea.gr/

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ;

ΚΟΤΕΣ:

Οι κότες είναι πτηνά γεμάτα περιέργεια, ενδιαφέρον και έξυπνα όσο και θηλαστικά όπως οι γάτες, οι σκύλοι ακόμη και κάποιοι πίθηκοι. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us? ” New York Times, 12 Jan. 2003.)

Είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να περνούν τη μέρα τους με παρέα, σκαλίζοντας για φαγητό, κάνοντας 'μπάνιο' στις λακκούβες που φτιάχνουν στο χώμα, ανεβαίνοντας σε δέντρα και ξαπλώνοντας στον ήλιο. Ο Δρ. Chris Evans, διευθυντής του εργαστηρίου για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας λέει: «Σαν κόλπο σε κάποια συνέδρια, αρχίζω να απαριθμώ τα χαρίσματα των κοτόπουλων, χωρίς να αναφέρω ότι μιλάω για κότες, και οι άνθρωποι νομίζουν πως μιλώ για πιθήκους.»

Οι κότες είναι πτηνά με πρώιμη ανάπτυξη. Οι μητέρες κότες μπορούν και "μιλούν" στα αγέννητα μωρά τους και αυτά μπορούν να απαντήσουν μέσα από το αυγό! (“Behavioral Research, ” Chicken-Yard. Net, 30 Nov. 2001.)

Η ευφυΐα τους και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα, τις κατέστησε ωστόσο ιδιαίτερα ευάλωτες στη βιομηχανική εκτροφή και εκμετάλλευσή τους, γιατί σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα κοτοπουλάκια μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις μητέρες τους και την άνεση μιας φωλιάς - βγαίνουν από το κέλυφος έτοιμα να εξερευνήσουν και να γευτούν τη ζωή.
Οι κότες μπορούν να κατανοήσουν πολύπλοκες καταστάσεις, να μάθουν από την παρατήρηση, να δείξουν αυτό-συγκράτηση, να ανησυχούν για το μέλλον και να αξιοποιούν γνώση που περνά από τη μία γενιά στην άλλη.

Οι κότες κατανοούν σχέσεις δράσης και αντίδρασης και καταλαβαίνουν ότι τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμη και αν φύγουν από το οπτικό τους πεδίο. Αυτό τοποθετεί τις γνωστικές ικανότητες των κοτόπουλων πιο ψηλά από τις ικανότητες μικρών παιδιών. Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα ευρήματά τους σχετικά με την ευφυΐα των κοτόπουλων που μία ομάδα ειδικών ζήτησε ένα νέο σύστημα ονομασίας για τη πολύπλοκη δομή του εγκεφάλου των πτηνών αυτών. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us?” The New York Times 12 Jan. 2003, late ed.. )

Η Δρ. Christine Nicol (Professor of Veterinary Science at Bristol University), που μελετά τη νοημοσύνη των κοτόπουλων, δηλώνει: " Μπορεί να είναι 'κοτόμυαλα' πτηνά, αλλά μάλλον πρέπει να επανεξετάσουμε τι εννοούμε με τη φράση αυτή. Οι κότες, μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι περιμέναμε από αυτές. Έχουμε πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε". (Ananova, “Chickens. Not Just Bird Brains, ” 2005).

Όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, και όχι στα πτηνοτροφεία, οι κότες παρουσιάζουν πολύπλοκες κοινωνικές δομές, και κάθε πτηνό γνωρίζει τη θέση του μέσα στην κοινωνία ενώ έχει την ικανότητα να θυμάται και να αναγνωρίζει μέχρι και 100 διαφορετικές κότες, και τη θέση τους στην ιεραρχία!! (Michael Specter, “The Extremist,” The New Yorker 14 Apr. 2003).

Άνθρωποι που έχουν περάσει χρόνο με κότες γνωρίζουν πως κάθε πτηνό διαθέτει τη δική του μοναδική προσωπικότητα που συχνά συνδέεται με τη θέση του στην ιεραρχία. Κάποια κοτόπουλα είναι πιο θαρραλέα και δυναμικά, και άλλα πιο δειλά και απομονωμένα. Κάποιες κότες απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, και άλλες είτε δεν την αποζητούν ή μπορεί και να τη σιχαίνονται (και το δείχνουν με επιθετικότητα). Όπως οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι, κάθε κότα είναι ένα άτομο με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι κότες επικοινωνούν μεταξύ τους με "κακαρίσματα" - και έχουν περίπου 30 διαφορετικούς ήχους - ανάλογα με το τι θέλουν να πουν. Έχουν διαφορετικό κακάρισμα για την ειδοποίηση κινδύνου που έρχεται από τη στεριά, και άλλο όταν ο κίνδυνος έρχεται από το νερό ή τον αέρα, και η μητέρα αρχίζει να διδάσκει τους ήχους αυτούς όταν ακόμη τα κοτόπουλα είναι στο αυγό.


ΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΑΓΗΤΟ:
www.therapeia.gr/diatrofi/hortofagia


Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Στην χορτοφαγία τείνουν οι ευφυείς


Τα παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη ευφυΐας είναι πιθανότερο να γίνουν χορτοφάγοι ως ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η έρευνα έγινε με δείγμα άνω των 8.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 χρόνων, των οποίων των IQ μετρήθηκε όταν ήταν στα δέκα τους χρόνια, και έδειξε ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης ευφυΐας τους, τόσο περισσότερες ήταν και οι πιθανότητες να γίνουν χορτοφάγοι καθώς μεγάλωναν.
Η δρ. Κατρίν Γκέιλ, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, στην Αγγλία τονίζει ότι "οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι ως παιδιά, οι οποίοι προφανώς θα διατηρήσουν αυτή την ευφυΐα στα 30 τους, είναι πιο πιθανό να δηλώσουν χορτοφάγοι στην ηλικία αυτή, παρά εκείνοι που είναι λιγότερο έξυπνοι".
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της British Medical Journal, είναι αντίστοιχες με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή και να ασκούνται περισσότερο.
"Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη χορτοφαγία με χαμηλότερο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα. Οι άνθρωποι που είναι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο", ανέφερε επίσης η δρ Γκέιλ.
Χαρακτηριστικό των διαπιστώσεων των επιστημόνων είναι ότι για κάθε 15 μονάδες υψηλότερου δείκτη ευφυΐας, η πιθανότητα να γίνει κάποιος χορτοφάγος αυξάνεται κατά 38%.
Σημειώνεται ότι, πάνω από το 33% των ανδρών και των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους χορτοφάγους, αλλά διευκρίνισαν ότι καταναλώνουν λευκό κρέας και ψάρι. Μόλις το 4% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει κανένα είδος κρέατος και το 2,5% δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν. 

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα

Οι αγελάδες είναι απίθανα ζώα. Είναι πολύ έξυπνες και πολλές φορές σκαρφίζονται πολύ έξυπνα πως να γλιτώσουν το σφαγείο. Τους αρέσει να είναι ελεύθερες, να περνούν χρόνο μεταξύ τους και δημιουργούν σχέσεις όπως τα σκυλιά. Οι αγελάδες έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες όπως οι γάτες, οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

Άλλες είναι έξυπνες, άλλες όχι τόσο. Μερικές είναι τολμηρές και περίεργες, ενώ άλλες είναι ντροπαλές. Κάποιες είναι φιλικές και άλλες επιθετικές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εκτός του ότι έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, βρέθηκε πως είναι πολύ έξυπνες και θυμούνται γεγονότα και πράγματα για πολύ καιρό. Επιστήμονες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά των ζώων, βρήκαν πως οι αγελάδες έχουν περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργούν φιλίες, κρατούν κακία αν κάποιος τους φερθεί άσχημα και διαλέγουν τον αρχηγό της αγέλης με βάση την εξυπνάδα. Έχουν περίπλοκα συναισθήματα και έχουν ακόμη και την ικανότητα να ανησυχούν για το μέλλον.

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ότι είναι φυλακισμένες με προορισμό το σφαγείο, κι έτσι όπως όλα τα ζώα ανθρώπινα και μη, δεν θέλουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους και δεν θέλουν να πεθάνουν. Έτσι πολλές φορές οι αγελάδες υπερβαίνουν τον εαυτό τους! Μπορεί να πηδήξουν πάνω από φράκτες δύο μέτρων για να γλιτώσουν το σφαγείο, ή να περπατήσουν χιλιόμετρα για να ξαναβρούν το μοσχαράκι τους ή ακόμη να κολυμπήσουν για να διασχίσουν ένα ποτάμι προς την ελευθερία.

Οι αγελάδες αγαπούν τις προκλήσεις, και σύμφωνα με ερευνητές, ενθουσιάζονται όταν υπερβαίνουν ένα εμπόδιο χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα τους.

Επίσης κατανοούν σχέση αιτίου-αιτιατού, σημάδι λογικής. Για παράδειγμα, οι αγελάδες μπορούν να μάθουν να πιέζουν ένα μοχλό για να πιουν νερό όταν διψούν ή να πατούν ένα κουμπί με το κεφάλι τους για να απελευθερωθεί η τροφή τους όταν πεινούν. 5,6 Όπως οι άνθρωποι και άλλα ζώα, οι αγελάδες μαθαίνουν γρήγορα να μένουν μακριά από ότι τους προκαλεί πόνο, όπως ηλεκτροφόρους φράκτες και κακούς ανθρώπους.

Επειδή έχουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις, οι αγελάδες έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν η μία από την άλλη, ακόμη ένα σημάδι της νοημοσύνης τους, ικανότητα που συγκρίνεται με αυτή του σκύλου κι είναι λίγο ανώτερη από αυτή της γάτας. Σύμφωνα με την Humane Society of the United States, αν μία αγελάδα ακουμπήσει τον ηλεκτροφόρο φράκτη, όλες οι αγελάδες που θα την δουν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και φροντίζουν να μην κάνουν το ίδιο λάθος.

Δεν ξεχνούν ποτέ πρόσωπα και τόπους

Οι αγελάδες έχουν καταπληκτική μνήμη. Θυμούνται το σπίτι τους και τα αγαπημένα τους μέρη. Θυμούνται που βρίσκεται το μοσχαράκι τους, ή που έχει καλή τροφή και καλό νερό, ή ποιά σημεία σε ένα λιβάδι είναι επικίνδυνα. 8,9,10 Δεν ξεχνούν ποιός άνθρωπος ή ποιά αγελάδα τους έχει φερθεί άσχημα ενώ μπορεί να έχουν ακόμη και ενδοοικογενειακές διενέξεις. Πχ μία αγελάδα να μη θέλει η μητέρα της να τη βοηθήσει με το μικρό της.

Οι κοινωνικές τους σχέσεις επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, όταν μία αγέλη αγελάδων ετοιμάζεται για υπνάκο, η κάθε αγελάδα ξαπλώνει με τη σειρά της και στη θέση που της επιτρέπει η ιεραρχία της ομάδας. Οι αγελάδες που μεγαλώνουν και ζουν σε αφύσικες συνθήκες οπως αυτές των κτηνοτροφικών μονάδων, είναι σε μόνιμο στρες γιατί διαταράσσεται η ιεραρχία της ομάδας τους. Ο ερευνητής Jon Watts του Πανεπιστημίου του Saskatchewan λέει πως στις κτηνοτροφικές μονάδες οι αγελάδες γίνονται επιθετικές μεταξύ τους γιατί μονίμως διαγωνίζονται για την ιεραρχία, καθώς στοιβάζονται χιλιάδες ζώα μαζί.

Όπως θα νιώθαμε κι εμείς κλεισμένοι σε ένα στενό χώρο με χιλιάδες αγνώστους, έτσι και οι αγελάδες, προτιμούν να είναι κοντά στις οικογένειές τους και το στρες των κτηνοτροφικών μονάδων τους κάνει να νιώθουν φόβο και μοναξιά.


2 Jonathan Leake, “Cows Hold Grudges, Say Scientists,” The Australian, 28 Feb. 2005.
3 Jennifer Viegas, “Study: Cows Excel At Selecting Leaders,
4 Leake.
5,6 “Cows taught to use drinking fountain,” Washington Times, 17 Aug. 1993.
Trudy Frisk, “Features and Stories: Canny Cows,” CowboyLife.com, 2005.
7 Humane Society of the United States, “Beef Cattle,” HSUS Online, 2005.
8 Joseph M. Stookey, “Maternal Behaviour of Beef Cows,” University of Saskatchewan Online, 1997.
9 D.W. Bailey et al., “Association of Relative Food Availabilities and Locations by Cattle,” Journal of Range Management, Nov. 1989.
10 Bailey, p. 481.
11 Young, p. 30-1.
12 Leake.


από http://www.goveg.com/

Πηγή:http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2481&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Οι Χορτοφάγοι Βελγίου θα παίρνουν κάθε χρόνο 100.000 Ευρώ

ΤΟ ΚΡΕΑΣ
ΕΙΝΑΙ
ΦΟΝΟΣ


Η Ένωση Χορτοφάγων Βελγίου έχει την οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας. Η Ένωση Χορτοφάγων Βελγίου (EVA - Ethical Vegetarian Alternative) πήρε τη διαβεβαίωση, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2005, για 5 χρόνια κάθε χρόνο θα παίρνουν από την κυβέρνηση της χώρας 100.000 ευρώ (120.000 USD)
Όπως φαίνετε η EVA είναι μια από τις πρώτες οργανώσεις, οι οποίες παίρνουν τέτοια οικονομική ενίσχυση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποδέχεται την αξία του κοινωνικού κινήματος, του χορτοφαγικού τρόπου ζωής και της ωφέλειας της χορτοφαγικής διατροφής.
Τα λεφτά θα δοθούν για σκοπούς της Ένωσης Χορτοφάγων, διάδοση της χορτοφαγίας, πληροφόρηση και δημιουργία βιβλιοθήκης χορτοφαγικής λογοτεχνίας.

Πηγή: http://www.vege.ru/?superpage=0&page=5
Tobias Leenaert
EVA Ethical Vegetarian AlternativeSt.-Pietersnieuwstraat 130 9000 Gent ΒέλγιοHttp: // http://www.vegetarian.be/