…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Υγεία - Εναλλακτική Ιατρική - Του Δρα Θεόδωρου Κανάκη


Νέα στήλη καθιερώνουμε από την παρούσα έκδοση, σχετική με τη σωματική υγεία. Τη στήλη αυτή θα επιμελείται και παρουσιάζει στους ομογενείς αναγνώστες της επιθεώρησης «Πατρίδες» ο Δρ. Θεόδωρος Κανάκης, φυσιοθεραπευτής, ο οποίος εργάζεται στη γειτονική πόλη St. Catherine’s του Οντάριο και ο οποίος έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό ιστορικό επιτευγμάτων.
Με την ευκαιρία της σημερινής αρχής αυτής της συνεργασίας η συντακτική επιτροπή της επιθεώρησης καλωσορίζει το διακεκριμένο ομογενή επιστήμονα.

Πατρίδες

Στην υγειά μας

Του Δρα Θεόδωρου Κανάκη
Φυσιοθεραπευτή

Η υγιεινή περίθαλψη, δηλαδή η φροντίδα και η περιφρούρηση της υγείας μας είναι στο επίκεντρο τελευταίως όσο ποτέ άλλοτε. Οι λόγοι και εξηγήσεις είναι διάφοροι, όπως περικοπές στις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη, ο αριθμός των ηλικιωμένων, που αυξάνει εν σχέσει με τους νέους παραγωγικούς ανθρώπους, η χειμερινή γρίπη, που μαστίζει τη χώρα από άκρη σε άκρη, και άλλα.

Βέβαια λίγα ακούγονται για τους άλλους λόγους, που είναι επίσης υπεύθυνοι για το μέγεθος και το κόστος της υγιεινής περίθαλψης. Αυτά μπορούμε να τα ονομάσουμε “politics of health” και περικλείουν τη δηλητηρίαση της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τις τροφές που τρώμε και άλλα, όπως οι πνευματικές και ψυχολογικές μας δυσκολίες, για να πούμε τα πιο σοβαρά.

Και καθ’ ον χρόνον η συζήτηση επεκτείνεται στο πώς είναι δυνατόν να καλυτερεύσουμε την επικρατούσα κατάσταση και να μειώσουμε το μεγάλο κόστος, που επιβάλλει σε όλους μας η περίθαλψη της υγείας, κάτι έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Είναι ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, μέσα που, όπως λέγεται, κατευθύνονται στην αρρώστια.

Τι σημαίνει αυτό; Ένας διάσημος Άγγλος γιατρός λέει: «Φαντάσου μια μικρή λίμνη, που συνεχώς αναπληρώνεται από ένα μικρό ποταμάκι, που φέρνει νερό στη λίμνη. Επίσης φαντάσου ένα γιατρό που με ένα κουβά στο χέρι προσπαθεί να αδειάσει τη λιμνούλα. Θα μπορέσει άραγε ο γιατρός να αδειάσει τη λίμνη όσο το ποταμάκι συνεχίσει να φέρνει νερό; Ποτέ.

Φταίνε αποκλειστικά οι γιατροί; Ο Σωκράτης έλεγε: «Για να δείτε πόσο χαμηλά είναι μια κοινωνία (πνευματικά), κοιτάξτε πόσο ψηλά κρατάει τους γιατρούς της. Με λίγα λόγια, πόση ευθύνη αισθάνεται ο καθένας και η κάθε μια για την υγεία μας, και τί μέτρα λαμβάνουμε γι’ αυτή. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη θεά Υγεία και ο Ιπποκράτης έλεγε: «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου».

Ο στόχος της ιατροφαρμακευτικής μεθόδου είναι η αρρώστια και τα συμπτώματά της, που είναι σχεδόν πάντα εξωτερικοί εχθροί. Αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα αρθριτικά, το
Aids, ή ακόμα το πιο απλό κρυολόγημα (γρίπη) είναι όλα εξωτερικοί εχθροί, που πρέπει να καταπολεμηθούν με συνεχώς νεότερα και δυνατότερα φάρμακα, δηλητήρια.

Τα μοντέρνα φάρμακα σκοτώνουν τα περισσότερα μικρόβια αλλά στην πορεία τους, όπως λένε στην Κρήτη, σκοτώνεις το γαϊδούρι για να σώσεις το σαμάρι.

Εναλλακτική ή φυσική ιατρική

Η εναλλακτική ή φυσική ιατρική περιλαμβάνει τους φυσιοθεραπευτές, ομοιοπαθητικούς, βοτανολόγους, θεραπευτές με μασάζ, κινεζική ιατρική και όσους χρησιμοποιούν φυσιολογικές μεθόδους, για να επαναφέρουν τον ασθενή στην υγεία του και να τον διδάξουν πώς να τη συντηρεί.

Αυτού του είδους οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν φάρμακα για να σκοτώσουν τα μικρόβια ή να πολεμήσουν τα συμπτώματα της αρρώστιας. Τουναντίον, τα μέσα και οι μέθοδοί τους είναι να βοηθήσουν τον οργανισμό να κάνει την καταπολέμηση μόνος του. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν νηστεία για αποτοξίνωση, βότανα για να βοηθήσουν τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, βότανα για βιολογική ισορροπία, μασάζ και βελονισμό, για να επαναφέρουν κυκλοφορία και ζωή στα μέρη του σώματος, όπου είχε σταματήσει η κυκλοφορία, και άλλα. Λέγεται πως κατά 95% οι αρρώστιες προέρχονται από τις τοξίνες του οργανισμού. Μελλοντικά θα γράψουμε πώς δημιουργούνται οι τοξίνες και πώς θα τις ελαττώσουμε.

Η έμφαση, λοιπόν, από τους φυσιοθεραπευτές γιατρούς είναι όχι στο σύμπτωμα ή στα συμπτώματα, αλλά στο λόγο που προκαλεί τα συμπτώματα. Ένα παράδειγμα ακόμη: Ένα παιδί είναι άτακτο στο σχολείο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του. Η δασκάλα στέλνει το μαθητή στο διευθυντή του σχολείου, ο διευθυντής καλεί τον ψυχίατρο, και το παιδί δεν επιτρέπεται να πάει στο σχολείο χωρίς τα ηρεμιστικά χάπια του. Αλλά το παιδί πιθανόν να πάσχει από υπογλυκαιμία – μια κατάσταση που δημιουργείται από έτοιμα ανθυγιεινά φαγητά (junk food).

Έτσι, αν το παιδί σταματήσει να τρώει άσπρη ζάχαρη, άσπρο ψωμί και άλλες τέτοιες ανθυγιεινές τροφές, ο οργανισμός του θα τακτοποιηθεί, η συμπεριφορά του θα αλλάξει και σιγά - σιγά θα είναι σε θέση να σταματήσει τα χάπια. Η δίαιτα και η σημασία της στην υγεία δεν είναι κάτι που ο γιατρός σας έχει καιρό ή γνώση να συζητήσει. Τουναντίον, για το φυσιοθεραπευτή γιατρό η δίαιτα είναι το πρωτεύον θέμα.

Προσωπικά είχα αρρωστήσει πριν από 20 χρόνια από ισχιαλγία. Είχα τρομερούς πόνους επί έξι μήνες σε όλη την πλάτη μου. Από τον παθολόγο μου πήγα σε ειδικό. Με εξήτασε και μου είπε ότι έπρεπε να μάθω να ζω με τον πόνο και να παίρνω χάπια για τον πόνο, όταν γίνεται αβάστακτος. Για καλή μου τύχη πήγα σε ένα Κινέζο γιατρό. Με εξήτασε και σε λίγα λεπτά είχε την απάντηση. «Το πρόβλημά σου», μου είπε, «είναι το παχύ έντερο. Με τη χρόνια δυσκοιλιότητα που έχεις, το παχύ έντερο δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του». Σαν αποτέλεσμα, δεν αφομοίωνα τις ουσίες που χρειαζόταν η σπονδυλική μου στήλη. Έκανα ό,τι χρειαζόταν. Είκοσι χρόνια αργότερα ακόμη είμαι περδίκι. Το κύριο πρόβλημά μου ήταν τα έντερα. Η σπονδυλική στήλη ήταν το σύμπτωμα. Ο ειδικός γιατρός ασχολήθηκε με το σύμπτωμα. Ο Κινέζος γιατρός ασχολήθηκε με το τί προκαλούσε το σύμπτωμα.

Στο επόμενο: Τοξίνες: Η αιτία των περισσοτπέρων ασθενειών. Πώς να τις αναγνωρίσετε και πώς να τις ελαττώσετε.
Dr. Theodoros Canakis, M.A.N.D., is a Doctor of Naturopathy and practices in St. Catherine’s, Ontario.

Πηγή: http://www.patrides.com/feb/health.htm