…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πάσχα - γιορτή αγάπης. Κάλεσμα σιωπηλής διαμαρτυρίας


ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.)
Νομίμως αναγνωρισμένο Σωματείο αρ.έγκρ. 2203/95
Αλκιβιάδου 24,
τηλ/fax:210-8814677
email:pofyzo@yahoo.gr
Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και των 45 συνεργαζόμενων οικολογικών και φιλοζωικών και ανθρωπιστικών σωματείων 15/04/2008

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΙΩΠΗΛΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παρασκευή 18 Απριλίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Συντάγματος (Έξοδος Μετρό Σιντριβάνι)
Από την ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ, το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) και το δίκτυο για τα δικαιώματα των ζώων.
Αν σας πληγώνει ο θρήνος των αμνών και η σφαγή τους, ελάτε να γίνουμε η σιωπηλή κραυγή διαμαρτυρίας τους.
Κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, γύρω στα 20 χρόνια τώρα, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Στην μικρή οθόνη να «παρελαύνουν», κρεμασμένα από τα τσιγκέλια τα πτώματα των σφαγιασμένων αμνοεριφίων και τα τηλεοπτικά πάνελ να αγωνιούν για το πιάτο του καλού χριστιανού και για του φτωχού το αρνί. Τα τελευταία χρόνια, χαλάει ο κόσμος με τις βαπτίσεις των αμνοεριφίων (ελληνοποιήσεις). Φέτος ίσως γλιτώσουμε τα βαφτίσια, γιατί τα σφαγμένα ζωντανά θα έχουν ταυτότητα, που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα τους, ούτως ώστε εμείς οι καλοί χριστιανοί να είμαστε σίγουροι ότι θα ρίξουμε στον καταπιόνα μας κρέας ελληνικό.................. ...
Ως πότε πια θα κλείνουμε τα ώτα μας στο θρήνο των αμνών; Ως πότε πια θα εορτάζουμε μια γιορτή αγάπης με τόσο πόνο και αίμα;!!!
Η πίστη μας προς τον Θεό πρέπει να εκδηλώνεται με πράξη αγάπης και όχι με θυσίες «πορευθέντες δε μάθετε τι εστίν έλεον θέλω και ου θυσία» (Κ.Δ. Ματθαίος κεφ 9,13. & 12,7) «Αγάπη θέλω και όχι θυσίες, γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα» (Π.Δ. Ωσηέ κεφ 6,6).

Για την ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. Μηνακούλη Ρόζα

Το ίδιο κάλεσμα θα επαναληφθεί στις 22 Απριλίου την ίδια ώρα (Παγκόσμια Ημέρα της Γης).

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

30 λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος

Μετάφραση του σεναρίου της ταινίας «Chew on This» της μη κυβερνητικής οργάνωσης PETA - People for the Ethical Treatment of Animals (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων)










Δείτε την ταινία εδώ: http://www.goveg.com/feat/chewonthis/

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών) σκοτώνονται για τροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.
Η ταινία «Chew on This» ρίχνει φως στα βάσανα των ζώων και επισημαίνει και πολλούς άλλους λόγους για να επιλέξουμε μια συμπονετική, φυτικά βασισμένη διατροφή.

Η χορτοφαγία όχι μόνο σώζει δισεκατομμύρια ζώων από φρικιαστικά βάσανα, αλλά επίσης και σας. Με απλά λόγια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σας παχαίνουν, προκαλούν καρδιακές παθήσεις, βάζουν ένα σημαντικό φραγμό στη σεξουαλική σας ζωή, και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Χρειάζεστε περισσότερα;

Εδώ είναι 30 από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι καιρός να γίνετε χορτοφάγοι:

Επειδή οι καρδιακές παθήσεις αρχίζουν στην παιδική ηλικία.
Το κρέας δεν έχει καμία ίνα αλλά είναι φορτωμένο με λίπος και χοληστερόλη και αυτός είναι ο λόγος που ο Δρ Benjamin Spock, στην τελική έκδοση του βιβλίου του Μέριμνα Μωρών και Παιδιών, σύστησε να μην δίνεται στα παιδιά οποιοδήποτε είδος κρέατος.

Επειδή μια vegan (ολικά χορτοφαγική) διατροφή αντιστρέφει τις καρδιακές παθήσεις.
Στην διατροφή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA), που περιλαμβάνει κρέας, οι αρτηρίες των ασθενών συνεχίζουν να φράζουν, ενώ η vegan διατροφή του Δρ Dean Ornish αποφράζει τις αρτηρίες. Σε μια μελέτη, οι διατρεφόμενοι βάσει της AHA δοκίμασαν μια μέση επιδείνωση 28 τοις εκατό στις φραγμένες αρτηρίες τους, ενώ οι διατρεφόμενοι στο πρόγραμμα Ornish δοκίμασαν μια βελτίωση 8 τοις εκατό στις αρτηρίες τους.

Επειδή η κατανάλωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων παχαίνει.
Σαν έθνος, γινόμαστε παχύτεροι, και η διατροφή Atkins έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα επειδή λειτουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα. Μόνο το 2 τοις εκατό των καθαρών χορτοφάγων είναι παχύσαρκα, το οποίο είναι το ένα ένατο του αριθμού των σαρκοφάγων Αμερικανών.

Επειδή δεν θα πρέπει να είστε υποχρεωμένοι να λέτε ψέματα στα παιδιά σας για τη τροφή που τρώτε.
Τα παιδιά θα τρόμαζαν αν μάθαιναν για τη σκληρότητα και τη βία που μεσολαβεί για να μετατραπούν τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και άλλα ζώα σε νάγγετς (μπουκιές κοτόπουλου) και άλλα "τρόφιμα."

Επειδή σε κάθε συσκευασία κοτόπουλου, υπάρχουν και περιττώματα.
Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι το 98 τοις εκατό των σφαγμένων κοτόπουλων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του βακτηριδίου Ε. COLI, που δείχνει περιττωματική μόλυνση.

Επειδή το κρέας είναι βρώμικο και αιματηρό.
Υπάρχουν περισσότερες από 50 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικής ασθένειας που σχετίζονται με το κρέας κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες από τις οποίες οδηγούν στο θάνατο. Τα ζώα συσσωρεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στη σάρκα και το λίπος τους (τις οποίες καταναλώνουν οι κρεατοφάγοι), συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, των αντιβιοτικών, των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, και ακόμη και της τοξικότερης μορφής αρσενικού.

Επειδή δεν είναι δίκαιο.
Ο φόνος άλλων ζώων είναι μια πράξη εκμετάλλευσης και βίας, και το κάνουμε μόνο επειδή έχουμε τη δύναμη.

Επειδή κανένα ζωντανό πλάσμα δεν θέλει να δει την οικογένεια του να θανατώνεται.
Οι αγελάδες αγαπούν τα μοσχαράκια τους, οι γουρουνοπούλες αγαπούν τα γουρουνάκια τους, και τα κοτόπουλα αγαπούν τους νεοσσούς τους. Τα εκτρεφόμενα ζώα αγαπούν τις οικογένειες τους και πενθούν την απώλεια τους.

Επειδή η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκαλεί (σεξουαλική) ανικανότητα.
Η μετάβαση στη χορτοφαγία είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στο viagra επειδή προτού η αρτηρίο-φράζουσα δράση του κρέατος σας δώσει μια καρδιακή προσβολή, έχει επιπτώσεις σε άλλα ζωτικής σημασίας όργανα. Σε μια μελέτη, το ένα τέταρτο εκείνων "στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα " ατόμων από 40 έως 79 ανέφεραν συχνά περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ σε μια άλλη μελέτη, τα μισά από τα άτομα άνω των 40 ανέφεραν ότι είχαν στυτική δυσλειτουργία τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Επειδή δεν θα τρώγατε το σκύλο σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν φρίκη που μερικοί πολιτισμοί τρώνε τα σκυλιά ή τις φάλαινες, αλλά αυτά τα ζώα δεν υποφέρουν περισσότερο από τα ζώα που καταναλώνονται συνήθως στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι μόνο πολιτιστική, όχι ηθική.

Επειδή η ασθένεια των τρελλών αγελάδων είναι στις ΗΠΑ
Οποιοδήποτε ζώο με εγκέφαλο θα μπορούσε να κολλήσει μια έκδοση της ασθένειας των τρελλών αγελάδων, και παρ’ όλα αυτά εκατομμύρια χοίρων και κοτόπουλων ταΐζονται ακόμα τα υπολείμματα άρρωστων ζώων —κατά παράβαση των συστάσεων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των νόμων της Ιαπωνίας και της Ευρώπης.

Επειδή είναι βία που μπορείτε να σταματήσετε.
Μπορεί να αισθανόμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε τον πόλεμο ή άλλες μορφές βίας, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να μην υποστηρίζουμε τα σφαγεία με την απόρριψη των τροφίμων από σάρκα.

Επειδή κανένας δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να σκοτώσει για να ζήσει.
Οι εργαζόμενοι των σφαγείων έχουν τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμού και ασθένειας στη χώρα, και η εργασία σε ένα σφαγείο θα εξασθένιζε την αίσθηση συμπόνιας του καθενός.

Επειδή χρειάζεται ένα μικρός άνθρωπος για να κτυπήσει ένα ανυπεράσπιστο ζώο... και ένας ακόμα μικρότερος για να το φάει.
Εάν τρώτε κρέας, πληρώνετε άλλους για να διαπράξουν πράξεις τόσο σκληρές που εάν διενεργούνταν στα σκυλιά ή τις γάτες, θα αποτελούσαν κατηγορίες για το κακούργημα της σκληρότητας στις περισσότερες ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ πολιτείες.

Επειδή κανένα ζώο δεν αξίζει να πεθάνει για τους γευστικούς σας κάλυκες.
Η επιθυμία ενός ανθρώπου για μια στιγμιαία γεύση σάρκας δεν είναι τόσο σημαντική όσο η επιθυμία ενός άλλου ζώου να μην βασανίζεται και να μην σκοτώνεται βίαια.

Επειδή τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για να ταΐσουν τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ταΐσουν τους πεινασμένους ανθρώπους.
Το ογδόντα τοις εκατό του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ γεωργικού εδάφους χρησιμοποιείται για να εκτραφούν κοτόπουλα, χοίροι, και άλλα εκτρεφόμενα ζώα. Εβδομήντα τοις εκατό των σιτηρών χρησιμοποιούνται για να τα ταΐσουν. Εάν οι τεράστιες ποσότητες σιτηρών, σόγιας, και καλαμποκιού που τώρα ταΐζονται στα βιομηχανικά εκτρεφόμενα ζώα ελευθερωνόνταν, θα υπήρχε αφθονία τροφίμων για τους λιμοκτονούντες ανθρώπους του πλανήτη.

Επειδή περισσότερο από το μισό του χρησιμοποιούμενου νερού στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για τροφή.
Μια συνολικά χορτοφαγική διατροφή απαιτεί 300 γαλόνια νερού την ημέρα, ενώ μια σαρκοφάγος διατροφή απαιτεί περισσότερα από 4.000 γαλόνια νερού την ημέρα. Το περιοδικό Time αναφέρει, "σε όλο τον κόσμο, καθώς περισσότερο νερό εκτρέπεται στην εκτροφή [ βοοειδών ], χοίρων, και κοτόπουλων, αντί της παραγωγής καλλιεργειών για άμεση κατανάλωση, εκατομμύρια πηγαδιών στερεύουν."

Επειδή δεν μπορεί να τρως κρέας και να αποκαλείς τον εαυτό σου οικολόγο.
Η διοχέτευση των συγκομιδών και του νερού στα ζώα παρά η άμεση χρησιμοποίηση αυτών των πόρων είναι ο κύριος τρόπος σπατάλης νερού και μόλυνσης στις ΗΠΑ. Τα βιομηχανικά εκτροφεία απαιτούν περισσότερο νερό από όλους τους άλλους χρήστες μαζί και παράγουν 130 φορές περισσότερα απόβλητα απ' ότι ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτροφή ζώων απαιτεί επίσης περισσότερο από το ένα τρίτο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου και έχει καταστρέψει τα τρία τέταρτα του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μας, μια μόνιμη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να διορθωθεί.

Επειδή είναι ανυπεράσπιστα.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Isaac Bashevis Singer αποκάλεσε τη δίακριση ανάμεσα στα είδη την "περισσότερο ακραία" μορφή ρατσισμού επειδή τα ζώα είναι στο ελάχιστο ικανά να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το πιο εύκολο να καταστούν θύματα.

Επειδή όταν τα ζώα αισθάνονται πόνο, ουρλιάζουν, επίσης
Εάν τα κάψετε, το αισθάνονται. Εάν τους κάνετε ηλεκτροπληξία, το αισθάνονται. Τα ζώα αισθάνονται τον πόνο με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό με τους ανθρώπους.

Επειδή δεν θέλουν να πεθάνουν.
Τα ζώα εκτιμούν τη ζωή τους τόσο όσο και οι άνθρωποι.

Επειδή αισθάνονται το φόβο.
Οι τρίχες τους σηκώνονται, ουρούν επάνω τους, και τινάζονται, ακριβώς όπως κάνουμε κι εμείς όταν χάνουμε το μυαλό μας από το φόβο ότι πρόκειται να μας βλάψουν ή να μας σκοτώσουν.

Επειδή ανεξάρτητα από το πόσο το τεμαχίζετε, αυτό δεν είναι παρά σάρκα.
Άλλα ζώα είναι από σάρκα, κόκαλα, και αίμα, ακριβώς όπως είμαστε κι εμείς, έτσι "το κρέας" είναι ακριβώς ένας ευφημισμός για ένα αποσυντιθέμενο πτώμα που χρησιμοποιείται ως τροφή.

Επειδή το εμπόριο δεν είναι δικαιολογία για τη σφαγή.
Η βιομηχανία μαζικής σφαγής κοτόπουλων, χοιρινών, και άλλων ζώων είναι τεράστια, αλλά είναι καιρός για αυτή να εκλείψει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και με το εμπόριο σκλάβων (που επίσης είχε ισχυρά οικονομικά κίνητρα).

Επειδή ούτε οι φυλακές δεν είναι τόσο συνωστισμένες.
Τα ζώα στις βιομηχανικές φάρμες στριμώχνονται σε τόσο λίγο χώρο ώστε πολλά από αυτά είναι ανίκανα να κάνουν οτιδήποτε φυσικό για αυτά για όλη τους τη ζωή.

Επειδή τα φτερά δεν είναι φτιαγμένα για κάτι τέτοιο.
Τα κοτόπουλα, οι χοίροι, και τα άλλα εκτρεφόμενα ζώα δεν αναπνέουν ποτέ φρέσκο αέρα, δεν αισθάνονται τον ήλιο στις πλάτες τους, δεν χτίζουν φωλιές, δεν τρίβουν με τη μουσούδα τα μικρά τους, και δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά τα οποία γεννήθηκαν για να κάνουν.

Επειδή ο καθένας θέλει να είναι ελεύθερος.
Ξέρουμε ότι ισχύει για τα πουλιά που αφήνονται ελεύθερα από ένα κλουβί και για τα σκυλιά που βγάζουμε βόλτα στο πάρκο, και ισχύει εξίσου για τα εκτρεφόμενα ζώα: Επιθυμούν την ελευθερία, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Επειδή η κατανάλωση ψαριών δεν σας κάνει χορτοφάγο.
Τα ψάρια έχουν την ίδια δυνατότητα να καταλαβαίνουν τον πόνο όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά και είναι επίσης ενδιαφέροντα άτομα στο είδος τους. Σύμφωνα με μια επισκόπηση της επιστήμης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ψάρια και Αλιεία, τα ψάρια είναι "ιδιαίτερα ευφυή" —έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και μαθαίνουν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν εργαλεία, σχηματίζουν κοινωνικές ιεραρχίες, και "μπορούν ακόμη να συγκριθούν ευνοϊκά με τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά." Η θαλάσσια βιολόγος Δρ Σύλβια Earle εξηγεί ότι, τα ψάρια είναι "τόσο καλοσυνάτα, τόσο περίεργα. Ξέρετε, τα ψάρια είναι ευαίσθητα, έχουν προσωπικότητες, πονούν όταν πληγώνονται."

Επειδή το δίκιο δεν είναι του ισχυρότερου.
Στην ηθική μας ανάπτυξη ως είδος, έχουμε φθάσει στο σημείο όπου είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι άλλα είδη αξίζουν την εκτίμηση, ακριβώς όπως εμείς τελικά αναγνωρίσαμε ότι η σκλαβιά ήταν λάθος, ότι οι γυναίκες άξιζαν το δικαίωμα ψήφου, και ότι η κακοποίηση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος ανατροφής παιδιών.


ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
Η κοινή λογική μας λέει, και το ξέρουμε στις καρδιές μας, ότι οι φίλοι μας τα ζώα έχουν το ίδιο είδος συναισθημάτων και επιθυμιών που έχουμε κι εμείς και ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε και να βλάπτουμε άλλα πλάσματα για να τα φάμε.

For more information and for a free vegetarian starter kit, visit GoVeg.com or call 1-888-VEG-FOOD.

Πηγή: http://nettergr.typepad.com/veg/2006/11/30.html

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Εκκλησία εναντίον ζώων

Το πιο σκοτεινό έγκλημα



Το τέρας της δημιουργίας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα ζώα για τη διασκέδασή του. Και πώς τα χρησιμοποιεί; Αποκεφαλίζοντας για στοίχημα πάπιες, χήνες και πετεινούς. Κυνηγώντας και πιάνοντας τα γελάδια με το λάσο για να τα "εξημερώσει", και σέρνοντάς τα ολόγυρα μέχρι να πεθάνουν. Φράζοντας τη μύτη με βαμβάκι και πασαλείβοντας με βαζελίνη τα μάτια των ταύρων πριν από τη θανάσιμη πάλη τους στην αρένα. Γκρεμίζοντας, στην Ισπανία, σε συγκεκριμένες γιορτές αγίων και με παρούσες τις εκκλησιαστικές αρχές ζωντανές κατσίκες και τα μικρά τους από το καμπαναριό.
Αλλά και στο μέλλον θα δικαιούται ο άνθρωπος να τυραννάει τα "υπόλοιπα πλάσματα της δημιουργίας" με αδιανόητα βάναυσες μεθόδους. Τα πειράματα σε ζώα είναι σύμφωνα με ορισμένους ειδήμονες άχρηστα για την ιατρική επιστήμη - και αυτό να μην ίσχυε, θα ήμουν σε κάθε περίπτωση αντίθετος. Αδιαμφισβήτητη, όμως, θεωρείται η αξία τους για την οικονομία. Για το Βατικανό, το οποίο σχετίζεται με εταιρείες φαρμάκων, το ειδεχθέστερο τούτο βασανιστήριο του κόσμου, αυτή η αδιάκοπη και μέχρι θανάτου αγριότητα, θεωρείται πράξη "ηθικά αποδεκτή".
Ακόμη και η αγιότης του ο Ιωάννης Παύλος Β' υποστήριξε στις 23 Οκτωβρίου 1982 πως τα ζώα "προφανώς μπορούν να είναι αντικείμενο (!) πειραμάτων", μια πρακτική που ο ινδουιστής Γκάντι είχε χαρακτηρίσει το "πιο σκοτεινό από όλα τα εγκλήματα". (Το έγκλημα αυτό μόνο το 1989 στη Γερμανία στοίχισε τη ζωή σε 2.640.000 ζώα, σύμφωνα με τους επίσημους και σαφώς μετριοπαθείς κυβερνητικούς υπολογισμούς).
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι λειτουργοί του Κυρίου που στιγματίζουν την εκκλησία για "προδοσία των ζώων", αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να ξεπλύνουν τον χριστιανισμό ή τουλάχιστον -όπως ο αξιόλογος οξφορδιανός θεολόγος Αντριου Λίνζι- το "πνεύμα του Ευαγγελίου", κάτι απολύτως αβάσιμο. Σε κανένα σημείο δεν δίδαξε ο Ιησούς την προστασία των ζώων - αντιθέτως σκότωσε δύο χιλιάδες. Σήμερα πολλοί προσπαθούν να διασώσουν την Παλαιά Διαθήκη. Αγνοώντας τις δεκάδες οργισμένες εντολές εξόντωσης, υπογραμμίζουν την υποτιθέμενη έγνοια της "γραφής" για τη ζωή, την αρχέγονη δημιουργική της γνώση, την κοινή δημιουργία ανθρώπου και ζώου κ.ο.κ. - τίποτε άλλο από αοριστίες που γρήγορα εκφυλίζονται σε αντιφατικά ψελλίσματα ή σε λόγια σαφώς υποκριτικά. Γιατί από τη Βίβλο προκύπτει καθαρά το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.
Είναι όμως άτοπο να αγνοεί κανείς ότι οι ρίζες του κακού βρίσκονται στην Παλαιά Διαθήκη και στον χριστιανισμό και να ρίχνει την ευθύνη στο αποχριστιανοποιημένο οικονομικό σύστημα της νεωτερικότητας. Γιατί, όπως η θανάτωση των Εβραίων από τον Χίτλερ υπήρξε η ολέθρια συνέπεια της σχεδόν δισχιλιετούς αιματηρής καταδίωξής τους από τις εκκλησίες, έτσι και η υπεράνω πάσης περιγραφής σύγχρονη καταδίκη του ζώου δεν είναι τίποτε άλλα από την τεχνικά εξελιγμένη και τελειοποιημένη εκδοχή μιας αδιάκοπης γενοκτονίας που χαρακτηρίζει όλες τις χριστιανικές περιόδους, το αποτέλεσμα σε τελική ανάλυση εκείνης της αρχικής εντολής "Υποτάξτε τα ζώα", η μαζικότερη καταδίκη σε ανδραποδισμό και θάνατο.
Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια η χριστιανοσύνη καυχιέται ότι κατήργησε τη θυσία του ζώου. Αυτό είναι σωστό. Θυσίασε, ωστόσο, περισσότερα ζώα από κάθε άλλη θρησκεία - όχι πια στο όνομα του Θεού, αλλά στο όνομα της κοιλιάς της.
Καρλχάιντς Ντέσνερ
(από άρθρο του στην "Zeit", 22/8/1997)


ΟΡΙΟ

ΟΡΙΟΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ. Ο Άγιος αυτός της Καθολικής Εκκλησίας είναι μια φωτεινή εξαίρεση και αποτελεί ένα άλλοθι για τους αιώνες διώξεων και βασανιστηρίων των ζώων. Οι σχέσεις του με τα ζώα έχουν μυθοποιηθεί και ίσως έχουν καταγραφεί με υπερβολικούς τόνους. Το σίγουρο είναι ότι η επίσημη Δυτική Εκκλησία την εποχή του τον περιγελούσε και τον θεωρούσε ημίτρελο. "Ας κάνει κήρυγμα στα γουρούνια, αφού τόσο πολύ τα αγαπάει", σχολίαζε ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ'.
ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει ανάλογη περίπτωση να επιδείξει, δηλαδή έναν Αγιο των ζώων. Μάταια αναζητούμε στο "Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας" κάποιον Άγιο με ειδική ζωοφλική ευαισθησία. Πολύ πρόσφατα έχουν αρχίσει να αναφέρονται ορισμένα ονόματα Αγίων για να καλύψουν το ενοχλητικό κενό. Πρόκειται για τους αγίους Μάμα, Μόδεστο, Τρύφωνα, Βλάσιο και Κόπρη.
Ο Αγιος Μάμας οφείλει το όνομά του στον τρόπο που αποκαλούσε τη θετή του μητέρα. Ο συναξαριστής του αναφέρει ότι είχε την ικανότητα να σαγηνεύει και ηρεμεί τα ζώα. Όμως εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Η "Ευχή εις κτήνη" που έχει συντάξει ο Μάμας δεν αναφέρεται σε ζώα εν γένει, αλλά σε κοπάδια: "Μη επέλθη επί την ποίμνην αυτού ή την αγέλην των βοών αυτού διαβολική συμφορά ή άλλη τις νόσος." Πρόκειται, δηλαδή, για προστάτη των κτηνοτρόφων και όχι των ζώων. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου.
ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ. Υπήρξε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων και τιμάται στις 16 Δεκεμβρίου. Η παράδοση ιστορεί και τις δικές του καλές σχέσεις με τα ζώα. Ο συναξαριστής του αναφέρει ότι, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος ο Μόδεστος, ψοφούσαν τα ζώα ενός μεγαλοκτηνοτρόφου της περιοχής, επειδή κάποιο φίδι φαρμακερό είχε μολύνει την τοπική πηγή. Ο Μόδεστος έκανε το "θαύμα" του. "Τα τε ζώα ανέστησε και τον όφιν ενέκρωσε και τον δαίμονα οφθήναι τοις παρούσιν ως κύνα εποίησε. " Μ' άλλα λόγια, σκότωσε το φίδι και μεταμόρφωσε το δαίμονα σε σκύλο ( λυσσασμένο προφανώς). Αυτή η εικόνα είναι λίγο αταίριαστη με τα σύγχρονα ζωοφιλικά στάνταρτ, αλλά τι να κάνουμε; Εγραψε κι ο Μόδεστος "Ευχή εις κτήνη". Πρόκειται όμως κι εδώ για ευχή υπέρ κτηνοτρόφων: "Ευλόγησον και πλήθυνον τα κτήνη ως ευλόγησας και επλήθυνας τα ποίμνια Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, και πάντων σου των θεραπόντων."
Το επίσημο Αγιολόγιο της Εκκλησίας θεωρεί "ανάξια πίστεως και μυθώδη" όσα αναφέρουν οι συναξαριστές του Μόδεστου.
ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ. Ο Τρύφων υπήρξε χηνοβοσκός κατά τον Γ' αιώνα. Πριν μαρτυρήσει για την πίστη του πρόφτασε να γίνει ονομαστός για την αγάπη του στα φυτά. Θεωρείται προστάτης των αμπελουργών και τιμάται την 1η Φεβρουαρίου. Έχει, μάλιστα, συντάξει και σχετική ευχή-εξορκισμό. Για να προστατεύσει τα φυτά, ο Τρύφωνας στρέφεται κατά των ζώων. Ζητεί από το Θεό να στείλει τον Αγγελό του για να πατάξει "παν φύλον και παν γένος κακούργων θηρίων, των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον". Φυσικά αναφέρεται κυρίως σε έντομα, τα οποία κατονομάζει: "Κάμπη, σκώληξ, σκωληκοκάμπη, σκάνθαρος, βρούχος, ακρίς, επίμαλος, καλιγάρις, μακρόπους, μύρμηξ, φθειρ, ρυγίτης, ψυλλίτης, καυσοκόπος, ερυσίβη, κοχλοί." Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η ευχή του είναι ένα είδος θρησκευτικού παρασιτοκτόνου.
ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ. Ο Ιερομάρτυς Βλάσιος που τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου έζησε καιρό σε σπήλαια και σύμφωνα με τον συναξαριστή του είχε την ικανότητα να εξημερώνει τα άγρια ζώα και έτσι να μην του επιτίθενται. "Τα άγρια των ζώων εξημερούμενα διά της ευλογίας του Αγίου, χειροήθη εφαίνοντο."
ΑΓΙΟΣ ΚΟΠΡΙΣ. Το όνομά του το έλαβε από την κοπριά, επειδή γεννήθηκε μέσα σε περιττώματα, έξω από μια μονή την ώρα που καταδίωκαν τη μητέρα του. Μάλλον εκεί πρέπει να αναζητήσουμε και τη σχέση του με τα ζώα. Έζησε όλη τη ζωή του μέσα στη μονή, υπό την προστασία του κοινοβιάρχη Θεοδόσιου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Karheinz Deschner "Das schwaerzeste aller Verbrechen" (εφημερίδα Die Zeit, 22.8.1997). Πολεμικό άρθρο του γερμανού ιστορικού που έχει ειδικευθεί στην κριτική των σκοτεινών πλευρών του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας. Το κλασικό πολύτομο έργο του ασχολείται με τα "Εγκλήματα του Χριστιανισμού".
Θεοδώρου Ι. Ψαριώτου, "Χρήστες ή καταχραστές; Εκκλησία και φυσικό περιβάλλον" (εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1996). Συλλογή κειμένων που ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια από εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή δημοσιεύτηκαν σε εκκλησιαστικά περιοδικά. Ο συγγραφέας τους, γεωπόνος και εκπαιδευτικός, επιχειρεί μια πρωτότυπη "οικολογική ανάγνωση" των εκκλησιαστικών κειμένων, στην οποία βασίζει και τη θέση του για τη θετική στάση της εκκλησίας προς τα ζώα.
"L' animal, son histoire et ses droits" ( αφιέρωμα του περιοδικού "Le debat", 27/1983, εκδόσεις Gallimard). Με αφορμή την όλο και πιο μαζική συνύπαρξη ανθρώπων και (κατοικίδιων) ζώων στις σύγχρονες πόλεις, το αφιέρωμα αυτό παρουσιάζει και σχολιάζει την παρουσία των ζώων στην ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στις απόπειρες να επεκταθούν στα ζώα τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Σωφρονίου Ευστρατιάδου, "Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας" (έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1995). Η κατά τα λοιπά αναλυτική αναφορά στους αγίους που θεωρούνται προστάτες των ζώων δεν περιλαμβάνει την παραμικρή νύξη στη ζωοφιλία τους.
Piers Beirne, "The Law is an Ass: Reading E. P. Evans' The Medieval Prosecution and Capital Punishment of Animals" . Η μελέτη αναφέρεται στη μεσαιωνική πρακτική, σύμφωνα με την οποία τα ζώα θεωρούνταν υπεύθυνα για εγκληματικές πράξεις, καταδιώκονταν και καταδικάζονταν στην εσχάτη των ποινών.
ΔΕΙΤΕ
Η Βίβλος (The Bible) του Τζον Χιούστον (1966). Η κλασική υπερπαραγωγή εικονογραφεί τα πρώτα επεισόδια της Παλαιάς Διαθήκης, μέχρι την παρά τρίχα θυσία του Αβραάμ. Η σκηνές από την κιβωτό δεν αποδίδουν σωστά το αυστηρό πνεύμα της Γραφής.
Πηγές:

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Κτηνοτροφία & Περιβάλλον

Επιστολή της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. προς Υπουργείο Ανάπτυξης, όλους τους Υπουργούς και Βουλευτές

Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μεσογείων 119
10192 Αθήνα
Αθήνα, 12 Mαρτίου 2008


Κοιν/ση: Προς όλους τους Υπουργούς & Βουλευτές
Θέμα: Κτηνοτροφία & Περιβάλλον

Κύριε Υπουργέ,
Πολύ χρήσιμο το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το Υπουργείο σας για την «Εξοικονόμηση Ενέργειας», αφού παρέχει κάποιες πρακτικές και εύχρηστες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας για να βοηθήσει τόσο τον εαυτό του όσο και το περιβάλλον. Ωστόσο όμως, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, σε κάποιες πολύ πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειες από εκείνες που αναφέρονται στο φυλλάδιο αυτό που είναι, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο του διακόπτη stand-by και το φούσκωμα των λάστιχων του αυτοκινήτου μας. Και αυτές, βεβαίως, δεν είναι άλλες από τις διατροφικές.


Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε στις 29.11.06, «η εκτροφή ζώων παράγει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου όπως μετριούνται σε διοξείδιο του άνθρακα αντιστοίχως – 18% - από όσα παράγουν οι μεταφορές». Συγκεκριμένα ο Henning Steinfeld, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. (FAO) τονίζει ότι «Η εκτροφή ζώων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των σημερινών σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων» και ότι «απαιτείται άμεση δράση για να διορθωθεί η κατάσταση».

Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, η κτηνοτροφία ευθύνεται για τις παρακάτω εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: 1) 9% του διοξειδίου του άνθρακα, 2) 65% του οξειδίου του αζώτου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την κοπριά και το οποίο είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, 3) 37% του μεθανίου το οποίο παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών και είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, και 4) 64% της αμμωνίας που προκαλείται από τα ούρα των ζώων και συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή. Οι αριθμοί αυτοί των παραπάνω αερίων αφορούν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η παγκόσμια κτηνοτροφία αυξάνεται σταθερά χρησιμοποιώντας πλέον το 30% ολόκληρης της επιφάνειας του γήινου εδάφους, ενώ αποψιλώνονται ολόκληρα δάση για να μετατραπούν σε βοσκότοπους. Αρκεί να αναφέρουμε, ότι από τη μισή έκταση της γης που καταλάμβαναν τα δάση κάποτε, τώρα πια έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο της. Το αποτέλεσμα δε αυτού είναι ότι όχι μόνο καταστρέφονται οι πνεύμονες οξυγόνου της γης, αλλά υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα του εδάφους και κατ’επέκταση ο υδροφόρος ορίζοντας. Περίπου το 20% των βοσκότοπων έχουν υποβαθμιστεί λόγω της υπερβόσκησης, της διάβρωσης και της ρύπανσης του εδάφους από τα ζωικά απόβλητα, τα αντιβιοτικά, τις ορμόνες, τις χημικές ουσίες από τη βυρσοδεψία, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ψεκαστούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών. Όσο δε αφορά τους φθίνοντες πλέον υδάτινους πόρους της γης, η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού κι είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Χαρακτηριστικά, ο Paul Watson αναφέρει πως «450 γραμμάρια κρέατος ισοδυναμούν με 3.800 λίτρα φρέσκου νερού. Ποιο είναι το νόημα να κάνεις οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείς για τα πιάτα ή στο ντους όταν κάθεσαι να φας και καταναλώνεις 3.800 λίτρα με ένα μόνο σου γεύμα;» και ότι «τα χοιροτροφεία στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ παράγουν τόσα απόβλητα που έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι άνθρωποι πίνουν στην κυριολεξία κοπριά γουρουνιών μαζί με το νερό τους αλλά θεωρούν πως δεν διατρέχουν κίνδυνο…γιατί επιφορτίζεται με χημικά και χλωρίνη». Συνεχίζει δε λέγοντας ότι: «Σε έναν κόσμο που χάνει γρήγορα τις πηγές καθαρού πόσιμου νερού, είναι καθαρή τρέλα να διατηρούνται εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες που καταναλώνουν 3.800 λίτρα νερού για κάθε κιλό βοδινού κρέατος».

Στη δε χώρα μας, όπως επισημαίνει η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον, η υπερβολική, ανεξέλεγκτη και παράνομη πολλές φορές βόσκηση, αφού εκτρέφονται πολύ περισσότερα αιγοπρόβατα από εκείνα που μπορούν να συντηρηθούν στα λιβάδια μας, είναι εξίσου καταστροφική, ιδιαίτερα μετά από μια πυρκαγιά, που η ανεξέλεγκτη βόσκηση παρεμποδίζει τη φυσική αναγέννηση των δασών.

Αλλά ο κύκλος των καταστροφικών συνεπειών που επιφέρει η κτηνοτροφία στον πλανήτη, δυστυχώς, δεν κλείνει εδώ. Η μαζική εκτροφή των εκατομμυρίων ζώων αφανίζει τη ζωή και από τις θάλασσες αφού περίπου το 50% των ψαριών που αλιεύονται χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα γουρούνια, τις αγελάδες, τα πρόβατα, τα κοτόπουλα κλπ. Αυτά τα ζώα δηλαδή καταναλώνουν περισσότερους τόνους ψαριών από ότι όλοι οι καρχαρίες, τα δελφίνια και οι φώκιες ολόκληρου του πλανήτη. Έτσι οι πληθυσμοί των ψαριών σταδιακά εξαφανίζονται ενώ οι φάλαινες, οι φώκιες, τα δελφίνια και τα θαλασσοπούλια πεθαίνουν από πείνα.

Παρόλες αυτές τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις, η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από τα 229 εκατομμύρια τόνους το 1999/2001 σε 465 εκατομμύρια τόνους το 2050.

Μπορεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης ο σημερινός άνθρωπος να απέκτησε μετρό, αλλά έχασε το μέτρο. Στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στη γη δημιούργησε τέτοιες συνθήκες στον πλανήτη που οδηγούν χρόνια τώρα στον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων ειδών πανίδας και χλωρίδας, ενώ έφτασε να δηλητηριάζει τον ίδιο τον αέρα που αναπνέει και το νερό που πίνει. Να αυτο-δηλητηριάζεται δηλαδή. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν είχαμε τόσο κακές σχέσεις με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, με τις άλλες μορφές ζωής αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο στις μέρες μας που μετατρέψαμε τα πάντα σε αντικείμενα χρήσης και κατάχρησης, υπερκαταναλωτισμού και εμπορευματοποίησης.

Η ανάπτυξη στην οποία αναφέρεστε συνεπάγεται μια ανεξέλεγκτη επεκτατικότητα που καταστρέφει βιότοπους και οικοσυστήματα ενώ κάνει πολλά είδη ζώων να αγωνίζονται πλέον ασθμαίνοντας για την επιβίωσή τους.

Αλλά και εμείς οι άνθρωποι δεν φαίνεται να πάμε πίσω. Αρκεί να αναφέρουμε ότι φτάσαμε στο σημείο σχεδόν όλοι μας να πάσχουμε από άγχος και χρόνια κατάθλιψη, ενώ τα νοσοκομεία βρίθουν από ασθενείς με καρκίνο, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν αντί να τρώμε προϊόντα που παράγει η φύση, εμείς τρώμε μεταλλαγμένα, διοξίνες,


φυτοφάρμακα, νιτρικά, τρελές αγελάδες, αντιβιοτικά, ορμόνες, βαρέα μέταλλα και άλλα τέτοια που παράγει πλέον ο άνθρωπος τυποποιημένα, αποστειρωμένα, μαζικά και απρόσωπα; Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν διχοτομήσαμε την ίδια μας τη φύση σε μια αναπτυγμένη τεχνολογική τελειότητα από τη μια μεριά και σε μια ακραία ηθική και συναισθηματική πτώχευση από την άλλη;

Η κα Γεωργιοπούλου γράφει στο Οίκο της Καθημερινής στις 6.11.07: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι η επιδημία της παχυσαρκίας αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Το ερώτημα προκύπτει σαφές και προκλητικό. Με ποια λογική ένας πολιτισμός εξαντλεί τις πηγές του πλανήτη για να παράγει με εντατικό τρόπο όλο και περισσότερα ζωικά προϊόντα, στοιβάζοντας τα ζώα σε ελάχιστο χώρο και, τελικά, καταστρέφει το περιβάλλον, για να παρέχει στους ανθρώπους «ευζωία» ή μάλλον μπόλικη και φθηνή τροφή που θα τους οδηγήσει μαθηματικά σε χειρότερη ποιότητα ζωής και στη συνέχεια στο θάνατο; Γιατί βέβαια η κατανάλωση ζωικών λιπών και κτηνοτροφικών προϊόντων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που ακολουθούν. Ακόμα και ο πιο ανίδεος περί των θεμάτων διατροφής δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι καταναλώνοντας τόνους φασολάκια θα καταλήξει υπέρβαρος. Πόσες φορές την εβδομάδα είναι ανάγκη να τρώμε κρέας; Πόσο ζαμπόν; Γιατί τα ζώα πρέπει να λαμβάνουν τεράστιες ποσότητες πρωτεϊνούχων σπόρων (όπως σόγια) για να παράγουν ακόμα περισσότερο; Η πιο απλή απάντηση είναι γιατί κάποιοι έχουν κάνει επενδύσεις και αναζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Μόνο που θα πρέπει στα έξοδα αυτών των επιχειρήσεων να συνυπολογίζεται και το κόστος αποκατάστασης των βλαβών που προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον».

Μετά απ’όλα αυτά, θα ήταν μεγάλη αντίφαση να λέγαμε ότι επιθυμούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, και κατά συνέπεια τον εαυτό μας, και ότι καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή που συνεχίζουμε να καταναλώνουμε κρέας στο βαθμό τουλάχιστον που το καταναλώνουμε. Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «Το περιβαλλοντικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής εκτρεφόμενων ζώων πρέπει να ελαττωθεί στο μισό, κι αυτό είναι μόνο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της μέχρι τώρα ζημιάς».
Για όλους αυτούς τους λόγους το ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ προτείνει, σύμφωνα και με την απόφαση του 19oυ Συνεδρίου του ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Κέρκυρα, 5-7 Οκτωβρίου 2007):
1) Αλλαγή του καταναλωτικού και διατροφικού μοντέλου με περιορισμό της υπερκατανάλωσης κρέατος και
2) Άμεση και ευρεία ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με το ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά με την εκπομπή μεθανίου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κακή υγεία γενικότερα.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΖΗΤΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Τ Ω Ρ Α!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Νομίμως ανεγνωρισμένο Σωματείο Aρ.Έγκρ. 2203/95
Μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ



Πηγές:
1) “A Very Inconvenient Truth” by Captain Paul Watson , http://www.animals/ australia.org/ media/opinion.php?op=42
2) «Livestock a major threat to environment - Remedies urgently needed», 29 Νοεμβρίου 200, Ρώμη, FAONewsroom, Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/ index.html
3) Φυλλάδιο «Δάση-Εθνικοί Δρυμοί» από την Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (Έργο Πολιτών-Κρατικός Οργανισμός για τον Εθελοντισμό)
4) «Η εντατική κτηνοτροφία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον», 6 Νοεμβρίου 2007, Τάνια Γεωργιοπούλου, ΟΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή:

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Πως η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την οστεοπόρωση

του Herb Denenberg, στην εφημερίδα The Evening Bulletin

Η βιομηχανία γάλακτος προωθεί την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ασβεστίου ως μέσο πρόληψης κατά της οστεοπόρωσης, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι τελείως αντίστροφη. Επιστημονικές μελέτες σήμερα υποστηρίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (όπως αυτές που περιέχονται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά) και ασβεστίου, μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση.
Υπάρχουν αποδείξεις για την επικινδυνότητα των γαλακτοκομικών για την ανθρώπινη υγεία για πάνω από 100 χρόνια, αλλά δεν αποτελούν μία είδηση που θα γίνονταν πρωτοσέλιδο, όσο η παντοδύναμη βιομηχανία κινεί τα νήματα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Αυτή η στήλη θα προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει για το πως το γάλα βοηθά την οστεοπόρωση.
Ας δούμε πρώτα την παρατήρηση του Τ. Colin Campbell από το κλασσικό του βιβλίο, "The China Study" του 2004: " Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά από κάθε άλλο λαό στον πλανήτη. Άρα θα έπρεπε να έχουν τα πιο γερά κόκαλα, σωστά; Δυστυχώς όχι. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως οι Αμερικανίδες άνω των 50 ετών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε κατάγματα ισχύου". Τα κατάγματα ισχύου είναι μία αξιόπιστη ένδειξη οστεοπόρωσης.

Ο πιο σημαντικός λόγος που η κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε κατάγματα ισχίου είναι ο εξής: Το γάλα είναι πλούσιο σε ζωϊκή ιπρωτεΐνη. Οι ζωϊκές πρωτεΐνες αυξάνουν το φορτίο του ανθρώπινου σώματος σε οξύ. Αυτό σημαίνει πως το αίμα και οι ιστοί γίνονται πιο όξινοι. Για να καταπολεμήσει αυτήν την επίθεση οξέων ο ανθρώπινος οργανισμός, χρησιμοποιεί το ασβέστιο. Το ασβέστιο αυτό προέρχεται από κάπου, και αυτό το κάπου είναι τα κόκκαλά μας. Όταν το ασβέστιο απομακρύνεται από τα οστά, γίνονται πιο ευάλωτα στα κατάγματα.
Αυτή η σύνδεση μεταξύ ζωικής πρωτεΐνης, της υγείας των οστών και των καταγμάτων, αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1880 και καταγράφηκε το 1920. Από τότε πάρα πολλές έρευνες έχουν επανεξετάσει το θέμα και καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.
Το 2000, έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φραντζίσκο, κατέδειξε πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών από τον άνθρωπο, σε σχέση με αυτές προερχόμενες από ζωϊκές πηγές, τόσο μικρότερη η πιθανότητα καταγμάτων. Μάλιστα, όταν η ποσότηττα φυτικής πρωτεϊνης είναι μεγάλη και η ζωική πρωτεΐνη ελάχιστη, υπάρχει εικονική εξάλειψη των καταγμάτων. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η πρόσληψη ασβεστίου μέσω των γαλακτοκομικών διαδραματίζει ρόλο όχι μόνο στα κατάγματα αλλά και στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
Ο Campell γράφει : "Σε έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη -όχι μικρότερη- πιθανότητα οστεοπόρωσης. Σε αυτές τις χώρες το ασβέστιο προσλαμβάνονταν κυρίως από τα γαλακτοκομικά και όχι από φυτικές πηγές".
Ο Mark Hegsted, ένας από τους κορυφαίους διαιτολόγους και καθηγητής στο Χάρβαρντ εδώ και πολλά χρόνια, απέδειξε τη σημασία του ασβεστίου στα κατάγματα και την οστεοπόρωση. Βρήκε πως μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου για πολλά χρόνια αφαιρεί από το ανθρώπινο σώμα τη δυνατότητα να ελέγξει πόσο ασβέστιο χρησιμοποιεί και πότε. Βρήκε πως το παραπάνω ασβέστιο καταστρέφει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ελέγχουν την απορρόφηση και αποβολή του. Γράφει, "η καταστροφή με αυτόν τον τρόπο του ελεγκτικού μηχανισμού του οργανισμού είναι η συνταγή για οστεοπόρωση στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και μετά. Οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, πρέπει να είναι ικανές να χρησιμοποιούν το ασβέστιο με φειδώ, ειδικά αν ακολουθούν δίαιτα που βασίζεται στις ζωϊκές πρωτεϊνες. Το γεγονός ότι το σώμα χάνει την ικανότητά του να ελέγχει τους μηχανισμούς του μετά από χρόνια κατάχρηση συγκεκριμένων στοιχείων, είναι ένα φαινόμενο χρόνια αποδεδειγμένο βιολογικά".
Φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα : "Με βάση αυτά τα ευρήματα, κατανοούμε πως είναι πιθανό η ζωική πρωτεϊνη και το ασβέστιο - όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες - να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά, δυστυχώς, είναι η μοναδική τροφή που είναι πλούσια και στα δύο αυτά στοιχεία." Γι' αυτό τα κατάγματα ισχίου εμφανίζονται περισσότερο σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών. Ο Δρ. Campbell προτείνει τους εξής τρόπους για την αποφυγή του κινδύνου :

- Μείνετε ενεργοί και γυμνάζεστε συχνά. Η άσκηση βοηθά στην αποφυγή οστεοπόρωσης και φυσικά στη διατήρηση καλής υγείας.
- Καταναλώνετε ποικιλία φυτικών τροφών, αποφεύγοντας τις ζωικές πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός μπορείτε να το πάρετε από φυτικής προέλευσης τροφές όπως τα φασόλια και τα φυλλώδη λαχανικά. Αν μάλιστα αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η άσπρη ζάχαρη, τα γλυκά και το άσπρο ψωμί, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο να λαμβάνετε ό,τι χρειάζεστε από τα φυτά.
- Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Αυτό σημαίνει την αποφυγή υψηλά επεξεργασμένων τροφών, γιατί είναι γεμάτες αλάτι και νάτριο.
Αν θέλετε να αποφύγετε τις χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, η νόσος Αλτσχάίμερ κ.α. ακολουθήστε τη συμβουλή όπως διατυπώθηκε στην έρευνα "The China Study". Υιοθετήστε μία διατροφή πλούσια σε πλήρεις φυτικές τροφές, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλατιού και λιπών.

Και αν δεν έχετε πειστεί ακόμη, κάτι τελευταίο. Ο Δρ. Walter C. WIllett της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στο βιβλίο του "Eat, Drink and Be Healthy (2001) μιλά αντίθετα στην συνήθη πρόταση των γιατρών για κατανάλωση τουλάχιστον τριών ποτηριών γάλακτος την ημέρα. " Μία δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη, έχει συνδεθεί με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σε εννέα διαφορετικές έρευνες, παρατηρήθηκε πως τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη συνδέονται με την μεγάλη κατανάλωση γάλακτος". Και τελειώνει : " Δεν συνιστώ το γάλα σαν ρόφημα για τους μεγάλους και πιστεύω πως πρέπει να θεωρούμε τα γαλακτοκομικά μία εναλλακτική λύση στη διατροφή μας και όχι ένα απαραίτητο στοιχείο (2 -3 μερίδες κάθε μέρα) όπως προτείνεται στην τροφική πυραμίδα της USDA.

O Herb Denenberg, είναι καθηγητής στο Wharton School, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Philadelphia και συνήγορος του καταναλωτή.
Το e-mail του είναι advocate@theeveningbulletin.com.
http://www.theeveningbulletin.com/

Πηγή: Φόρουμ χορτοφαγία: στάση ζωής

Υγεία - Εναλλακτική Ιατρική - Του Δρα Θεόδωρου Κανάκη


Νέα στήλη καθιερώνουμε από την παρούσα έκδοση, σχετική με τη σωματική υγεία. Τη στήλη αυτή θα επιμελείται και παρουσιάζει στους ομογενείς αναγνώστες της επιθεώρησης «Πατρίδες» ο Δρ. Θεόδωρος Κανάκης, φυσιοθεραπευτής, ο οποίος εργάζεται στη γειτονική πόλη St. Catherine’s του Οντάριο και ο οποίος έχει να επιδείξει ένα εντυπωσιακό ιστορικό επιτευγμάτων.
Με την ευκαιρία της σημερινής αρχής αυτής της συνεργασίας η συντακτική επιτροπή της επιθεώρησης καλωσορίζει το διακεκριμένο ομογενή επιστήμονα.

Πατρίδες

Στην υγειά μας

Του Δρα Θεόδωρου Κανάκη
Φυσιοθεραπευτή

Η υγιεινή περίθαλψη, δηλαδή η φροντίδα και η περιφρούρηση της υγείας μας είναι στο επίκεντρο τελευταίως όσο ποτέ άλλοτε. Οι λόγοι και εξηγήσεις είναι διάφοροι, όπως περικοπές στις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη, ο αριθμός των ηλικιωμένων, που αυξάνει εν σχέσει με τους νέους παραγωγικούς ανθρώπους, η χειμερινή γρίπη, που μαστίζει τη χώρα από άκρη σε άκρη, και άλλα.

Βέβαια λίγα ακούγονται για τους άλλους λόγους, που είναι επίσης υπεύθυνοι για το μέγεθος και το κόστος της υγιεινής περίθαλψης. Αυτά μπορούμε να τα ονομάσουμε “politics of health” και περικλείουν τη δηλητηρίαση της ατμόσφαιρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τις τροφές που τρώμε και άλλα, όπως οι πνευματικές και ψυχολογικές μας δυσκολίες, για να πούμε τα πιο σοβαρά.

Και καθ’ ον χρόνον η συζήτηση επεκτείνεται στο πώς είναι δυνατόν να καλυτερεύσουμε την επικρατούσα κατάσταση και να μειώσουμε το μεγάλο κόστος, που επιβάλλει σε όλους μας η περίθαλψη της υγείας, κάτι έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Είναι ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, μέσα που, όπως λέγεται, κατευθύνονται στην αρρώστια.

Τι σημαίνει αυτό; Ένας διάσημος Άγγλος γιατρός λέει: «Φαντάσου μια μικρή λίμνη, που συνεχώς αναπληρώνεται από ένα μικρό ποταμάκι, που φέρνει νερό στη λίμνη. Επίσης φαντάσου ένα γιατρό που με ένα κουβά στο χέρι προσπαθεί να αδειάσει τη λιμνούλα. Θα μπορέσει άραγε ο γιατρός να αδειάσει τη λίμνη όσο το ποταμάκι συνεχίσει να φέρνει νερό; Ποτέ.

Φταίνε αποκλειστικά οι γιατροί; Ο Σωκράτης έλεγε: «Για να δείτε πόσο χαμηλά είναι μια κοινωνία (πνευματικά), κοιτάξτε πόσο ψηλά κρατάει τους γιατρούς της. Με λίγα λόγια, πόση ευθύνη αισθάνεται ο καθένας και η κάθε μια για την υγεία μας, και τί μέτρα λαμβάνουμε γι’ αυτή. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη θεά Υγεία και ο Ιπποκράτης έλεγε: «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου».

Ο στόχος της ιατροφαρμακευτικής μεθόδου είναι η αρρώστια και τα συμπτώματά της, που είναι σχεδόν πάντα εξωτερικοί εχθροί. Αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, τα αρθριτικά, το
Aids, ή ακόμα το πιο απλό κρυολόγημα (γρίπη) είναι όλα εξωτερικοί εχθροί, που πρέπει να καταπολεμηθούν με συνεχώς νεότερα και δυνατότερα φάρμακα, δηλητήρια.

Τα μοντέρνα φάρμακα σκοτώνουν τα περισσότερα μικρόβια αλλά στην πορεία τους, όπως λένε στην Κρήτη, σκοτώνεις το γαϊδούρι για να σώσεις το σαμάρι.

Εναλλακτική ή φυσική ιατρική

Η εναλλακτική ή φυσική ιατρική περιλαμβάνει τους φυσιοθεραπευτές, ομοιοπαθητικούς, βοτανολόγους, θεραπευτές με μασάζ, κινεζική ιατρική και όσους χρησιμοποιούν φυσιολογικές μεθόδους, για να επαναφέρουν τον ασθενή στην υγεία του και να τον διδάξουν πώς να τη συντηρεί.

Αυτού του είδους οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν φάρμακα για να σκοτώσουν τα μικρόβια ή να πολεμήσουν τα συμπτώματα της αρρώστιας. Τουναντίον, τα μέσα και οι μέθοδοί τους είναι να βοηθήσουν τον οργανισμό να κάνει την καταπολέμηση μόνος του. Προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν νηστεία για αποτοξίνωση, βότανα για να βοηθήσουν τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, βότανα για βιολογική ισορροπία, μασάζ και βελονισμό, για να επαναφέρουν κυκλοφορία και ζωή στα μέρη του σώματος, όπου είχε σταματήσει η κυκλοφορία, και άλλα. Λέγεται πως κατά 95% οι αρρώστιες προέρχονται από τις τοξίνες του οργανισμού. Μελλοντικά θα γράψουμε πώς δημιουργούνται οι τοξίνες και πώς θα τις ελαττώσουμε.

Η έμφαση, λοιπόν, από τους φυσιοθεραπευτές γιατρούς είναι όχι στο σύμπτωμα ή στα συμπτώματα, αλλά στο λόγο που προκαλεί τα συμπτώματα. Ένα παράδειγμα ακόμη: Ένα παιδί είναι άτακτο στο σχολείο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του. Η δασκάλα στέλνει το μαθητή στο διευθυντή του σχολείου, ο διευθυντής καλεί τον ψυχίατρο, και το παιδί δεν επιτρέπεται να πάει στο σχολείο χωρίς τα ηρεμιστικά χάπια του. Αλλά το παιδί πιθανόν να πάσχει από υπογλυκαιμία – μια κατάσταση που δημιουργείται από έτοιμα ανθυγιεινά φαγητά (junk food).

Έτσι, αν το παιδί σταματήσει να τρώει άσπρη ζάχαρη, άσπρο ψωμί και άλλες τέτοιες ανθυγιεινές τροφές, ο οργανισμός του θα τακτοποιηθεί, η συμπεριφορά του θα αλλάξει και σιγά - σιγά θα είναι σε θέση να σταματήσει τα χάπια. Η δίαιτα και η σημασία της στην υγεία δεν είναι κάτι που ο γιατρός σας έχει καιρό ή γνώση να συζητήσει. Τουναντίον, για το φυσιοθεραπευτή γιατρό η δίαιτα είναι το πρωτεύον θέμα.

Προσωπικά είχα αρρωστήσει πριν από 20 χρόνια από ισχιαλγία. Είχα τρομερούς πόνους επί έξι μήνες σε όλη την πλάτη μου. Από τον παθολόγο μου πήγα σε ειδικό. Με εξήτασε και μου είπε ότι έπρεπε να μάθω να ζω με τον πόνο και να παίρνω χάπια για τον πόνο, όταν γίνεται αβάστακτος. Για καλή μου τύχη πήγα σε ένα Κινέζο γιατρό. Με εξήτασε και σε λίγα λεπτά είχε την απάντηση. «Το πρόβλημά σου», μου είπε, «είναι το παχύ έντερο. Με τη χρόνια δυσκοιλιότητα που έχεις, το παχύ έντερο δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του». Σαν αποτέλεσμα, δεν αφομοίωνα τις ουσίες που χρειαζόταν η σπονδυλική μου στήλη. Έκανα ό,τι χρειαζόταν. Είκοσι χρόνια αργότερα ακόμη είμαι περδίκι. Το κύριο πρόβλημά μου ήταν τα έντερα. Η σπονδυλική στήλη ήταν το σύμπτωμα. Ο ειδικός γιατρός ασχολήθηκε με το σύμπτωμα. Ο Κινέζος γιατρός ασχολήθηκε με το τί προκαλούσε το σύμπτωμα.

Στο επόμενο: Τοξίνες: Η αιτία των περισσοτπέρων ασθενειών. Πώς να τις αναγνωρίσετε και πώς να τις ελαττώσετε.
Dr. Theodoros Canakis, M.A.N.D., is a Doctor of Naturopathy and practices in St. Catherine’s, Ontario.

Πηγή: http://www.patrides.com/feb/health.htm