…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Η διατροφή και ο χαρακτήρας

Εάν εσείς έχετε ανισόρροπο χαρακτήρα και είστε πολύ οξύθυμος με τους δίπλα σας, τότε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να περάσετε στη διατροφή των χορτοφάγων. Τέτοια συμβουλή δίνουν οι ιατροί από την ινδική πόλη Γβαλιαρ (Πολιτεία Μαδζια - Πραδεσς), οι οποίοι έκαναν ειδική έρευνα πάνω στην επίδραση διαφόρων τροφικών προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε ένα μεγάλο διάστημα αυτοί παρακολουθούσαν την κατάσταση των 250 ανθρώπων και έβγαλαν το συμπέρασμα, ότι περισσότεροι απ’ αυτούς οι οποίοι καταναλώνουν προϊόντα από κρέας είναι υπερβολικά οξύθυμοι και επιθετικοί. Την ίδια στιγμή 90% των χορτοφάγων αντίθετα ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι. Πέρα από αυτό οι ιατροί διαπίστωσαν, ότι ο μέσος όρος ζωής των χορτοφάγων, σαν κανόνας, είναι μεγαλύτερος απ’ τους ανθρώπους οι οποίοι τρέφονται με προϊόντα από κρέας. Αυτοί είναι λιγότερο ευάλωτοι σε καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Στην έκβαση τους, όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές Τζ. Συγχ και Κ. Δαμπας, η χορτοφαγική διατροφή κάνει των ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο ανθεκτικό στις σωματικές και ψυχικές επιβαρύνσεις.
 
Εφημερίδα «Κομσομόλετς», 01.04.1987


Απόδοση: Βασίλης Καφαταρίδης

Η φύση της εγκληματικότητας

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός τύπος μερικοί ψυχίατροι, οι οποίοι κάνουν έρευνα στον τομέα της επίδρασης της κληρονομικότητας και παράγοντες του περιβάλλοντος στη κλίση (του ανθρώπου) να διαπράξει έγκλημα, έχουν τη γνώμη, ότι η εγκληματική συμπεριφορά είναι πάντα αρρώστια. Εκτός από αυτό αυτοί (οι ψυχίατροι), βασίζονται και στα αποτελέσματα των ερευνών. Σε πολλά πρόσωπα, που παραβιάζουν τον νόμο, παρατηρούνται ανώμαλες ηλεκτρικές δυναμικότητες του εγκεφάλου και ανισορροπία χημικών ενώσεων στον οργανισμό. Επίσης μεγάλος ρόλος δίνεται στην πλήρη διατροφή. Παράδειγμα υποστηρίζεται, ότι η μείωση του σακχάρου και η αύξηση των θρεπτικών στοιχείων στη διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της εγκληματικότητας ακόμα και στο 50%.
Στο τέλος οι επιστήμονες έρχονται στο συμπέρασμα, ότι την εγκληματικότητα πρέπει να τη θεραπεύεις, όπως θεραπεύουν τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Εφημερίδα «Κομσομόλετς», 01.04.1987

Απόδοση: Βασίλης Καφαταρίδης

Τι πρέπει να ξέρει ο κάθε φίλος του καλού φαγητού

Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα,Β.Γ.Νοβοσέλοβ


Όλοι οι γιατροί του κόσμου κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: o σύγχρονος άνθρωπος δεν πεθαίνει από τα γηρατειά, άλλα από τις αρρώστιες.
Συνάμα το 90% των ανθρώπων, σύμφωνα με θλιβερή στατιστική, υποφέρουν από καρδιοαγγειακά και ογκολογικά νοσήματα. Και ξέρετε εσείς ότι η πρώτη αιτία ανάπτυξης αυτών των ασθενειών είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, γλυκών και, αν και αυτό μπορεί να είναι παράδοξο - κρέατος;
Γι αυτό όλο και πιο δυνατά ακούγονται οι εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων - η σωτηρία (των ανθρώπων) είναι στη χορτοφαγία.
Η «ηλιακή τροφή», περισσότερο φυτικής προέλευσης, έχει τη δυνατότητα σάμπως να μεταδώσει στον άνθρωπο την ενέργεια, υγεία, χαρά των καλοκαιρινών ημερών, γεμάτες με ήλιο.
Μπορούμε με διάφορους τρόπους να εξηγήσουμε την αφοσίωση στη χορτοφαγική διατροφή, από πανηγυρικό - «Εγώ δεν τρώω κανέναν», μέχρι προσγειωμένο και πρακτικό - «Έτσι ο οργανισμός μου εύκολα απαλλάσσεται από τη σκουριά». Αλλά η εμπειρία πολλών αιώνων επιβεβαιώνει, ότι η χορτοφαγία δίνει μόνο το όφελος.
Βέβαια δεν πρέπει να την θεωρούμε σαν πανάκεια απ’ όλες τις αρρώστιες. Αλλά να οι αποδείξεις.
Ο Σουηδός ογκολόγος Μπερβεν επισημοποίησε: μισό αιώνα πριν ο πληθυσμός της χώρας του τρεφόταν περισσότερα με τροφές από κρέας και o καρκίνος του στομάχου στις ογκολογικές ασθένειες καταλάμβανε την πρώτη θέση (πάνω από 50% των περιπτώσεων). Στη σημερινή εποχή στη διατροφή των Σουηδών υπερισχύει φυτική τροφή και το νούμερο αυτό μειώθηκε απότομα.
Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όλο και περισσότερο καταναλώνουν κρέας για κάθε άτομο της χώρας, καταλαμβάνουν την 21η θέση στο μέσο όρο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Μια ομάδα γιατρών στην Ινδία, η οποία για πολλά χρόνια παρακολουθούσε μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έβγαλε το εξής συμπέρασμα: 85% απ’ αυτούς που κατανάλωναν κρέας και τα παράγωγά του ήταν οξύθυμοι και επιθετικοί.
Την ίδια στιγμή 90% απ’ αυτούς που προτιμούσαν γαλακτοκομικά και φυτική τροφή ήταν ήρεμοι και ισορροπημένοι.
Γι αυτό υπάρχει επιλογή - να παραμείνεις να είσαι λαίμαργος και να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε αρρώστιες, ή να γίνεις χορτοφάγος και να πάρεις για βραβείο υγεία και μακροζωία.

Εσείς θέλετε να έχετε ήρεμο, ισορροπημένο χαρακτήρα, να απαλλαχτείτε από τις αρρώστιες, να ζήσετε πολλά χρόνια και να έχετε μεγάλη απόδοση στη δουλειά; H συνταγή, όπως μας διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είναι απλή: να γίνεις χορτοφάγος.

Απόδοση από το βιβλίο της Πέρμης «Τα μυστικά της ηλιακής τροφής»

Συχνές ερωτήσεις για τη Χορτοφαγία



Αντιγραφή από το blog LIVE SUSTAINABLY - Ζήσε Βιώσιμα
από την
Ένωση Χορτοφάγων της Βρετανίας

Οι παρακάτω απαντήσεις στις πιό κοινές ερωτήσεις για τη χορτοφαγία θα καθησυχάσουν το μυαλό μας και θα διαφωτίσουν τους σαρκοφάγους φίλους μας.
 
Τι είναι χορτοφάγος; 
Χορτοφάγος είναι κάποιος που δεν τρώει το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά ή οποιοδήποτε υποπροϊόν σφαγείων όπως η ζελατίνη. Οι χορτοφάγοι ζουν με μια διατροφή δημητριακών, όσπριων, κελυφωτών (ξηρών)καρπών, σπόρων, λαχανικών και φρούτων, με ή χωρίς αυγά ελευθέρας-βοσκής, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε τίποτα που να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά ονομάζονται ολικά χορτοφάγοι(vegans).

Δεν είναι δύσκολο να είσαι χορτοφάγος;
Καθόλου. Οι¶Οιο χορτοφαγικές τροφές είναι ευρέως διαθέσιμες στα καταστήματα και τα εστιατόρια, είναι εύκολο να τις μαγειρέψουμε και πιθανότατα ήδη τρώμε πολλά χορτοφαγικά γεύματα όπως φασόλια, πατάτες, σαλάτες χωρίς καν να το βάλουμε στο μυαλό μας. Δεν είναι καθόλου θυσία να σταματήσουμε το κρέας όταν υπάρχουν τόσες πολλές εύγευστες συνταγές και τόσα πολλά νόστιμα τρόφιμα να δοκιμάσουμε. Επιπλέον¶επιπλέον θα έχουμε την ικανοποίηση της γνώσης ότι τρώμε μια υγιεινή διατροφή που δεν περιλαμβάνει το φόνο ζώων ή την κατάχρηση των πόρων της Γης.

Πού θα αγοράσω όλα αυτά τα νέα τρόφιμα για τη χορτοφαγική μου διατροφή;
Ακριβώς εκεί που αγοράζουμε όλα τα τρόφιμα - στις λαικές αγορές, στα καταστήματα τροφίμων και ακόμη στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στις βιολογικές λαικές. Τα χορτοφαγικά τρόφιμα και στη "πρωτογενή μορφή τους" ως δημητριακά, όσπρια και λαχανικά είναι ευρέως διαθέσιμα παντού.
 
Τι λέω στην οικογένεια μου και στους φίλους μου;
Δεν χρειάζεται να έρθουμε σε προστριβές, απλά συγκεντρώνουμε όσο πιο πολλές πληροφορίες για τη χορτοφαγία έτσι ώστε ήρεμα να μπορούμε να εξηγήσουμε την απόφασή μας. Κατόπιν προσπαθούμε να τους προσφέρουμε να δοκιμάσουν μερικά από τα εύγευστα χωρίς κρέας γεύματα που απολαμβάνουμε και τους αφήνουμε να κρίνουν και να αποφασίσουν από μόνοι τους.
 
Δεν είναι υποκριτικό που οι χορτοφάγοι φορούν ακόμα δέρμα ή εκμεταλλεύονται τις αγελάδες για το γάλα τους;
Υπάρχει ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για να γίνουμε ολικά χορτοφάγοι(vegan) - να σταματήσουμε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και οποιαδήποτε άλλα ζωικά υποπροϊόντα. Αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, λίγοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν από κρεατοφάγοι vegan αμέσως. Η χορτοφαγία είναι ένα πολύ σημαντικό ενδιάμεσο στάδιο. Και ακόμα κι αν ποτέ δεν γίνουμε vegan, έχουμε ήδη έναν αντίκτυπο και έχουμε σώσει τις ζωές πολλών ζώων απλά με το που σταματήσαμε να τρώμε κρέας. Κάθε άλλο παρά υποκριτές είμαστε, μιας και καταβάλλουμε προσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε προς το καλύτερο. Το πόσο μακριά θα πάμε με τη χορτοφαγία είναι δικό μας θέμα, αλλά όσο μικρό κι αν είναι το βήμα, δεν πάει χαμένο. Και ας μην αισθανθούμε ότι πρέπει να γίνουμε οι τέλειοι χορτοφάγοι σε μια ημέρα. Εάν ξεχάσουμε να ελέγξουμε τα συστατικά μιας τροφής και συνειδητοποιήσουμε ότι μόλις φάγαμε κάτι που περιέχει ζελατίνη, δεν πρέπει να νοιώσουμε ότι έχουμε αποτύχει. Ας κάνουμε¶Ας ένα βήμα κάθε φορά και να απολαμβάνουμε τη σταδιακή γνώση που αποκομίζουμε για το χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Το σημαντικό είναι ότι κάνουμε κάτι.

Δεν είναι όλοι οι χορτοφάγοι χλωμοί και άρρωστοι;
Αυτό το παλιό στερεότυπο δεν έχει ακόμα τελείως εξαλειφθεί. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ποικίλη, ισορροπημένη χορτοφάγο διατροφή συμφωνούν με τις σημερινές διατροφικές συστάσεις για μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε ίνες διατροφή. Γι’ αυτό και οι ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διατροφικά σχετιζόμενος διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση αίματος. Έτσι, εάν όχι για κανέναν άλλο λόγο, ας γίνουμε χορτοφάγοι ως χάρη στο σώμα μας!

Tί θα συμβεί εάν χρειαστεί να παραγγείλω ένα χορτοφαγικό γεύμα σε ένα εστιατόριο;
Δεν χρειάζεται να βρούμε ένα αποκλειστικά χορτοφαγικό εστιατόριο για να φάμε. Υπάρχουν πολύ λίγα εστιατόρια που μην προσφέρουν τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή. Η χορτοφαγία είναι ένα τόσο αναπτυσσόμενο κίνημα, που οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά να την αγνοήσουν. Σε περίπτωση που¶Σε περίπτωση ένα εστιατόριο δεν έχει τίποτα για μας, ας μη τραπούμε σε φυγή, ειδικά με τη προσφορά ενός πιάτου με ψάρι ή κοτόπουλο που είναι "δήθεν χορτοφαγικό" – σίγουρα δεν είναι! Απλά ας ρωτήσουμε ευγενικά εάν μπορούν να κάνουν κάτι ειδικά για μας. Ε¶Εάν δεν μπορούν, γιατί να κάνουμε παραχώρηση όταν υπάρχει αφθονία άλλων εστιατορίων πάρα πολύ πρόθυμων να βοηθήσουν.

Δεν είναι τα χορτοφαγικά τρόφιμα βαρετά;
Οι χορτοφάγοι δεν ζουν μια άθλια ύπαρξη με λίγα φύλλα μαρουλιού και βρασμένο ρύζι. Και ένα κανονικό χορτοφαγικό γεύμα δεν σημαίνει να αφαιρέσουμε το κρέας και να αφήσουμε τα λαχανικά. Με τις εκατοντάδες των διαφορετικών λαχανικών, των δημητριακών, των φρούτων, των οσπρίων και των ξηρών καρπών και των σπόρων που υπάρχουν, θα μπορούσαμε να ζήσουμε μέχρι τα 100 χωρίς να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για ευφάνταστα, θρεπτικά γεύματα! Και επειδή τα χορτοφαγικά τρόφιμα είναι φτηνότερα από μια διατροφή βασισμένη στο κρέας, μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το να προσφέρουμε στον εαυτό μας ακριβότερες λιχουδιές όπως το σπαράγγι.

Δεν παίρνει πιο πολύ χρόνο να προετοιμαστούν τα τρόφιμα;
Ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσα πολλά θαυμάσια χορτοφαγικά πιάτα να δοκιμάσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε ειδικοί μάγειρες και να περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα. Μπορούμε εύκολα να μαγειρέψουμε καλά, θρεπτικά χορτοφαγικά γεύματα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Αλλά πώς θα πάρω αρκετά από τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η πρωτεΐνη;
Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για καλή υγεία. Στην περίπτωση της πρωτεΐνης, αυτή δεν βρίσκεται μόνο στο κρέας. Είναι επίσης παρούσα σε επαρκείς ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς, καθώς επίσης και σε συνδυασμούς τροφίμων όπως τα όσπρια και τα δημητριακά. Στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί μια χορτοφαγική διατροφή που δεν περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια






















Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς είναι αυτό που έχουν πάνω στο τραπέζι τους.
Η μεταμφίεση της λέξης «σάρκα» ή «πτώμα» με τη λέξη «κρέας» αφαιρεί από τον καταναλωτήτην οποιαδήποτε ευθύνη για το θάνατο ενός πλάσματος που ζούσε, ανέπνεε, αισθανόταν ευχαρίστηση, πόνο.

Πηγή: http://www.animalrightsgr.blogspot.com/

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Διάσημοι για ζώα, διατροφή, υγεία, ηθική, πολιτισμό, μη βία

Πλούταρχος: Πως μπορείτε να σκοτώνετε και να τρώτε ένα ήμερο, ανυπεράσπιστο ζώο, που πριν από λίγο έβλεπε, περπατούσε, ζούσε; Αφού είστε χορτάτοι, ποια μανία σας σπρώχνει να σκοτώνετε; Αν πιστεύετε ότι η φύση σας έπλασε να τρώτε τα άλλα ζώα, τότε σκοτώστε εσείς οι ίδιοι τα θύματά σας. Πνίξτε τα με τα δόντια σας! Όμως ανατριχιάζετε με όλα αυτά… Γι’ αυτό βάζετε άλλους να διαπράξουν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα…!

Πυθαγόρας: Φίλοι μου, αποφεύγετε να γεμίζετε το σώμα σας με βρώμικες τροφές. Υπάρχουν εκτάσεις σιταριού, τόσα πολλά μήλα που τσακίζουν τα κλαδιά των δέντρων, σταφύλια που γεμίζουν τους αμπελώνες, γευστικά χόρτα και λαχανικά για μαγείρεμα. Υπάρχει το γάλα και το μέλι με το άρωμα του θυμαριού. Η γη προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα πλούτου, καθαρά στοιχεία που δεν προξενούν το χύσιμο του αίματος, ούτε τον θάνατο. Μόνο τα ζώα ικανοποιούν την πείνα τους με το κρέας, και όχι όλα: πράγματι τα άλογα, τα βόδια και τα πρόβατα βρίσκουν τροφή στη γη.

Πλούταρχος: Αναρωτιέστε γιατί ο Πυθαγόρας δεν έτρωγε κρέας; Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο και με τι καρδιά, ο πρώτος άνθρωπος πλησίασε το στόμα του στο πηγμένο αίμα και τα χείλια του σε ένα νεκρό πλάσμα. Πως έβαλε στο τραπέζι του πτώματα ζώων και ονόμασε φαγητό και τροφή τα πλάσματα που λίγο πριν μούγκριζαν και βέλαζαν, κινούνταν γεμάτα ζωή. Πως δέχτηκε την θεά της σφαγής, τον κομμένο λαιμό, το γδαρμένο δέρμα, τις σπασμένες αρθρώσεις. Σκεφτείτε την άσχημη μυρωδιά… Πως έγινε να μην ανατριχιάσει όταν ήρθε σε επαφή με τα κομμάτια άλλων όντων και ρούφηξε το ζουμί και τον ορό από τις πληγές τους…! Ο άνθρωπος δεν τρέφεται με λιοντάρια και λύκους για να επιζήσει…, αντίθετα, σκοτώνει πλάσματα ακίνδυνα, εξημερωμένα, που δεν έχουν κεντριά και μυτερά δόντια. Για ένα κομμάτι κρέας, ο άνθρωπος τους αφαιρεί τον ήλιο, το φως, την διάρκεια της ζωής που δικαιούνται όταν γεννιούνται. Αν πιστεύετε πως η φύση σας προορίζει για τέτοιου είδους διατροφή, γιατί δεν σκοτώνετε μόνοι σας αυτό που θέλετε να φάτε; Αλλά κάντε το με τις δικές σας δυνάμεις, χωρίς ρόπαλο, χωρίς σφυριά ή άλλα όπλα.

Πυθαγόρας: Όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας κατώτερων ζώντων όντων, δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι θα κατασφάζουν ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.

Θα συμπληρώσω: Όσο ο άνθρωπος θα συνεχίζει να τρέφεται με κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη, θα καταστρέφει φύση, περιβάλλον, ζώα.

Είναι ωραία να τρως ένα γεύμα και να μην πρέπει να ανησυχείς για το από τι μπορεί να πέθανε το φαγητό σου. Αυτό κάνει ένα γεύμα χαράς!
Δρ. Χάρβεϊ Κέλλογκ

Η ψυχή είναι ίδια για όλα τα πλάσματα, παρόλο που το σώμα είναι διαφορετικό
Ιπποκράτης

Ο σκοπός της φύσης δεν είναι η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, αλλά η διασφάλιση της βιοποικιλότητας των ειδών.
Θεόφραστος

Μην κάνεις ποτέ στους άλλους αυτό που δεν θα θέλεις να κάνουν οι άλλοι σε σένα
Σωκράτης, Κομφούκιος

Τα ήμερα φυτά να μην τα καταστρέφετε και να μην τα βλάπτετε, αλλά ούτε και τα ζώα που δεν είναι βλαβερά για τους ανθρώπους.
Πυθαγόρας

Τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή.
Πυθαγόρας

Όλα τα ζώα τρέμουν τη βία. Όλα φοβούνται το θάνατο, όλα αγαπούν τη ζωή. Δες τον εαυτό σου στους άλλους. Τότε ποιον μπορείς να βλάψεις; Τι κακό μπορείς να κάνεις;
Βούδας

Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα.
Βούδας

Συμπεριφερόμαστε όπως οι λύκοι, όπως οι τίγρεις… κι ακόμη χειρότερα, γιατί η φύση κανόνισε για τα ζώα να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο, μα εμείς που με την χάρη Του, έχουμε την ικανότητα του λόγου και την αίσθηση της δικαιοσύνης, γίναμε χειρότεροι από άγρια θηρία.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (345 – 407 μ.Χ)

Οφείλουμε να δείξουμε στα ζώα μεγάλη καλοσύνη και ευγένεια για πολλούς λόγους. Αλλά πάνω απ’ όλα επειδή έχουμε την ίδια καταγωγή.
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα κοιτάζουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα κοιτάνε τη δολοφονία των ανθρώπων.
Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν αποκηρύξει κάθε ευφυΐα, αν τολμούν να διατυπώσουν πως τα ζώα είναι απλά κινούμενες μηχανές. Μου φαίνεται πως τέτοιοι άνθρωποι ποτέ δεν παρατήρησαν με προσοχή τις προσωπικότητες των ζώων, ποτέ δεν ξεχώρισαν τις διαφορετικές φωνές της ανάγκης, της δεινοπάθειας, της χαράς, του πόνου, της αγάπης, του θυμού και της στοργής. Θα ήταν λοιπόν πρωτοφανές, αν τα ζώα μπορούν να εκφράσουν τόσο καλά κάτι που δεν μπορούν να νιώσουν.
Βολτέρος

Τίποτε δεν μας σοκάρει περισσότερο από τον κανιβαλισμό. Ωστόσο το ίδιο αίσθημα προκαλούμε εμείς στους Βουδιστές και στους χορτοφάγους, καθώς τρώμε μωρά… απλά όχι δικά μας.
Robert Louis Stevenson (1850 – 1894)

Από όλα τα πλάσματα που δημιουργήθηκαν ποτέ, ο άνθρωπος είναι το πλέον απεχθές. Είναι το μόνο πλάσμα που προξενεί πόνο για «σπορ», γνωρίζοντας πως είναι πόνος.
Μάρκ Τουείν

Όταν εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι ζωντανοί τάφοι δολοφονημένων ζώων, πως περιμένουμε ιδανικές συνθήκες στη γη;
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Σκέψου τη μεγαλειώδη δύναμη που είναι συγκεντρωμένη σε ένα βελανίδι! Το θάβεις στη γη και αυτό μεγαλώνει ραγδαία, για να γίνει μια βελανιδιά! Θάψε ένα πρόβατο και δεν συμβαίνει τίποτα άλλο παρά σήψη.
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Η μη βία οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο σκοπός ολόκληρης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε τα υπόλοιπα πλάσματα, είμαστε όλοι άγριοι.
Θωμάς Έντισον (1847 – 1931)

Τώρα μπορώ να σας κοιτάζω ήρεμος’ δε σας τρώω πια.
Franz Kafka

Λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν με τα μάτια τους και νιώθουν με τη δική τους καρδιά.
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Βάλε ένα μωρό σε μια κούνια με ένα μήλο και ένα κουνέλι. Αν φάει το κουνέλι και παίξει με το μήλο, θα σου πάρω καινούργιο αυτοκίνητο.
Harvey Diamond

Αν π.χ. τα σφαγεία είχαν τζάμια αντί τοίχους, όλοι θα ήταν χορτοφάγοι.
Πόλ Μακ Κάρτνεϊ

Μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο.
Ανατόλ Φρανς

Εάν από κάποιο θαύμα η γη επιβιώσει από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα και αρχίσουμε από την αρχή, μόνο η δικαιοσύνη προς κάθε ον θα σώσει την ανθρωπότητα.
Alice Walker

Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.
Mark Twain, What Is Man, 1906

Η κρεατοφαγία είναι απλά ανήθικη, επειδή συνεπάγεται μια πράξη, που αντιτίθεται στα συναισθήματα της ηθικής, την πράξη του σκοτώματος. Όταν ένας σκοτώνει, εξοντώνει μέσα του τις υψηλότερες πνευματικές ικανότητες – την αγάπη και την συμπάθεια για τις άλλες ζωντανές οντότητες και όταν καταπατά τα συναισθήματά του, γίνεται σκληρός.
Λέων Τολστόι

Η υπόθεση ότι τα ζώα δεν έχουν δικαιώματα και η πλάνη ότι η συμπεριφορά μας προς αυτά δεν έχει ηθική σημασία, είναι ένα εξωφρενικό παράδειγμα της Δυτικής βαναυσότητας και βαρβαρότητας…Η οικουμενική ευσπλαχνία είναι η μόνη εγγύηση ηθικής.
Άρθουρ Σοπενχάουερ

Ζώα τα οποία έχουμε κάνει σκλάβους, δεν θέλουμε να τα βλέπουμε ως ίσιους.
Κάρολος Δαρβίνος

Για να προσβάλλουμε κάποιον τον αποκαλούμε κτήνος. Για την εσκεμμένη ασπλαχνία και βίαιη φύση η μεγαλύτερη προσβολή είναι άνθρωπος.
Ισαάκ Ασίμωφ

Μόλις δείπνησες και όσο προσεκτικά και αν είναι κρυμμένο το σφαγείο στην χαριτωμένη απόσταση μιλίων, υπάρχει συνενοχή (είσαι συνένοχος).
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

Τα ζώα είναι φίλοι μου…. και δεν τρώω τους φίλους μου.
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και των δικαιωμάτων των ανθρώπων…αυτός είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου.
Αβραάμ Λίνκολν

Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η ανθρώπινη φυλή, που αναπτύσσεται σταδιακά, θα σταματήσει σε κάποιο σημείο να τρέφεται με κρέας.
Thoreau

Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα.
Μαχάτμα Γκάντι

Δεν έγινα χορτοφάγος για την υγεία μου, αλλά για την υγεία των κοτόπουλων.
Isaac Bashevis Singer

Τίποτε δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο, όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο.
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Το χειρότερο αμάρτημα απέναντι στα άλλα πλάσματα γύρο μας δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία προς αυτά. Αυτή είναι η ουσία της απανθρωπιάς.
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Η αγάπη για όλα τα πλάσματα είναι η πιο ευγενική πτυχή της ανθρώπινης ψυχής.
Κάρολος Δαρβίνος

Πως μπορεί κάποιος που τρώει τη σάρκα άλλων για να φουσκώσει τη δική του σάρκα να δείξει συμπόνια;
Τιρουβαλλουβάρ, Tirukkural : 251

Φαινομενικά, οι πόλεμοι μεταξύ των ανθρώπων, οφείλονται σε αιτίες οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτικές, όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα όλης αυτής της μαζικής παγκόσμιας σφαγής των ζώων. Ο νόμος της δικαιοσύνης είναι αμείλικτος.
Omraam M. Aivanhov

Έχουμε σκλαβώσει τα υπόλοιπα ζωντανά δημιουργήματα και συμπεριφερόμαστε στους μακρινούς μας συγγενής σε πούπουλα και φτερά τόσο άσχημα, που αναμφίβολα, αν μπορούσαν να δημιουργήσουν δική τους θρησκεία, θα έβαζαν τον άνθρωπο στο ρόλο του διαβόλου.
Ουίλιαμ Ραλφ Ίνγκε «Outspoken Essays» 1922

Τα ζώα διαθέτουν το χάρισμα της επικοινωνίας και το χρησιμοποιούν…αλλά εμείς φαίνεται να το αγνοούμε.
Αλις Ουόκερ

Σημασία δεν έχει αν τα ζώα έχουν λογική ή αν μιλάνε, αλλά εάν υποφέρουν.
Τζέρεμι Μπένθαμ

Ο καλός άνθρωπος είναι φίλος όλων των ζωντανών πλασμάτων.
Μαχάτμα Γκάντι

Το καθήκον μας είναι να απελευθερωθούμε εξαπλώνοντας τον κύκλο της συμπόνιας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και την ολική ομορφιά της φύσης.
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η εσκεμμένη ασπλαχνία εναντίον των ανυπεράσπιστων και όμορφων μικρών αδελφών μας αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον κακεντρεχή και απεχθή εγκλήματα για τα οποία ο άνθρωπος είναι ένοχος.
Ουίλιαμ Ραλφ Ίνγκε

Το ερώτημα δεν είναι «λογικεύουν;», ούτε «μιλούν;» αλλά «υποφέρουν;»
Τζέρεμι Μπένθαμ

Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βίας, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την κατανόηση.
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που είναι φίλος των ζώων που πρόκειται να φάει.
Samuel Butler (1835-1902), Άγγλος συγγραφέας

Ο άνθρωπος ακόμα διανύει την προϊστορία του.
Κάρλ Μάρξ

Το μεγαλύτερο καθήκον του ανθρώπου είναι να προστατεύει τα ζώα από την κακοποίηση.
Emile Zola (1840-1902)

Τις Κυριακές προσευχόμαστε να μας φωτίσει ο Κύριος, να οδηγήσει τα βήματά μας στο σωστό μονοπάτι. Είμαστε κουρασμένοι από τους πολέμους, δεν θέλουμε να πολεμήσουμε, αλλά χορταίνουμε με θάνατο.
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Στο μυαλό μου η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου.
Μαχάτμα Γκάντι

Επειδή η καρδιά χτυπάει κάτω από το τρίχωμα, τη γούνα, τα πούπουλα ή τα φτερά, μπορούμε να την περιφρονoύμε;
Jean-Paul Richter (1763-1825)

Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν αποκηρύξει κάθε ευφυΐα, αν τολμούν να διατυπώσουν πως τα ζώα είναι απλά κινούμενες μηχανές. Μου φαίνεται πως τέτοιοι άνθρωποι ποτέ δεν παρατήρησαν με προσοχή τις προσωπικότητες των ζώων, ποτέ δεν ξεχώρισαν τις διαφορετικές φωνές της ανάγκης, της δεινοπάθειας, της χαράς, του πόνου, της αγάπης, του θυμού, και της στοργής. Θα ήταν λοιπόν πρωτοφανές αν τα ζώα μπορούν να εκφράσουν τόσο καλά κάτι που δεν μπορούν να νιώσουν.
Βολταίρος

Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα
Μενέλαος Λουντέμης

Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους. Αν δεν έχεις συμπόνια για τον εαυτό σου δεν μπορείς να δείξεις συμπόνια σε άλλα πλάσματα.
Dalai Lama.

Καταναλώνουμε πτώματα πλασμάτων με παρόμοιες ορέξεις, πάθη και όργανα με τα δικά μας, και γεμίζουμε καθημερινά τα σφαγεία με κραυγές φόβου και πόνου.
Robert Louis Stevenson

Κάποιος άνθρωπος είναι ηθικός μόνο όταν πιστεύει πως η ζωή είναι ιερή, τόσο εκείνη των φυτών και των ζώων, όσο και εκείνη των άλλων ανθρώπων.
Άλμπερτ Σβάιτσερ

Τα μεγάλα πνεύματα πάντα έχουν αντιμετωπιστεί με απέχθεια από τα μέτρια μυαλά. Τα τελευταία αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί κάποιος αρνείται τα στεγανά και ό,τι του έχει κληρονομήσει η κοινωνία και το σύστημα, για να σκεφτεί ειλικρινά και θαραλλέα με τη δύναμη του δικού του μυαλού.
Άλμπερτ Άινσταϊν

Δυστυχή ζώα! Με πόση ζηλοτυπία φρουρούν το ποταπό σώμα τους…αυτό που σε μας δεν είναι παρά το βραδινό μας γεύμα, αλλά για αυτά είναι η ίδια η ζωή.
Φράντς Κάφκα

Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τα ζώα; Αν έλειπαν τα ζώα, ο άνθρωπος θα πέθαινε από μεγάλη πνευματική μοναξιά. Γιατί ό,τι συμβαίνει στα ζώα, γρήγορα θα συμβεί και στον άνθρωπο. Όλα τα πράγματα συνδέονται.
Αρχηγός Σιάτλ

Τα δάση δεν είναι ακατοίκητα, αλλά ασφυκτικά γεμάτα από τίμια πνεύματα το ίδιο καλά μ’ εμένα.
Henry David Thoreau

Αυτό που ονομάζουμε άγρια φύση, είναι ένας πολιτισμός διαφορετικός από τον δικό μας.
Ντέιβιντ Χένρι Θορώ

Η συμπάθεια που επεκτείνεται πέρα απ’ τα όρια της ανθρωπότητας, η συμπόνια δηλαδή για τα ζώα, φαίνεται ν’ αποτελεί μία από τις τελευταίες ηθικές κατακτήσεις. …Η αρετή τούτη, μια απ’ τις ευγενικότερες αρετές του ανθρώπου, μοιάζει να προέρχεται απ’ το ότι οι συμπάθειές μας, λεπτότερες και τρυφερότερες όσο επεκτείνονται περισσότερο, καταλήγουν ν’ αγκαλιάζουν όλα τα έμψυχα όντα.
Κάρολος Δαρβίνος

Πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα όταν το γιατρικό συμβούλιο εγγυήθηκε το θάνατό μου, εάν δε θα τρώω κρέας.
Τζόρτζ Μπερναρντ Σω (1856-1950), Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας

Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα.
Θεοντόρ Αντόρνο, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις δυνατότητες που μας προσφέρει ο πλανήτης. Οι άνθρωποι έχασαν τον στόχο τους. Δεν ήρθαμε σ’ αυτό τον κόσμο για να καταναλώνουμε, αλλά για να απελευθερώσουμε το πνεύμα μας.
Allen Ginsberg, Αμερικανός ποιητής

Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας.
Jon Wynne Tyson

Ξέρω στην ψυχή μου, το να τρως ένα πλάσμα που το έχουν αναθρέψει για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ον, είναι μη υγιεινό. Είναι σαν… τρως μόνο μιζέρια. Τρως μια πικρή ζωή.
Alice Walker

Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους. Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους, όπως οι μαύροι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς ή οι γυναίκες για τους άνδρες.
Alice Walker

Σπάνια σερβίρουν ως φαγητό τις γλώσσες των ζώων – είναι ένα είδος κρέατος που περνάει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός μοσχαρίσιου κομματιού και ενός κομματιού νεκρής αγελάδας.
Bob Ekstrom

Το μεγάλο σφάλμα κάθε ηθικού συστήματος μέχρι τώρα είναι πως όλα θεωρούν ότι έχουν να κάνουν μόνο με τις σχέσεις ανθρώπου προς άνθρωπο.
Άλμπερτ Σβάιτσερ

Η καρδιά κάθε αγαθού και πολιτισμένου ανθρώπου θα πρέπει να φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα φυτά, τα δέντρα. Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος.
Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Στόχος μου είναι να δείξω ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδες διαφορές μεταξύ ανθρώπου και ανώτερων θηλαστικών, όσον αφορά τις πνευματικές δυνάμεις. Ποτέ μην χρησιμοποιείς τις λέξεις ανώτερο και κατώτερο.
Κάρολος Δαρβίνος

Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο;….Σκοτώνει άγρια ζώα – πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος – με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εντωμεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για “Ειρήνη πάνω στην γη”.
Ντάβιντ Κόατες “Η βιομηχανική φάρμα του γερο Μακντόναλν”

Ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Isaac Bashevis Singer έγραψε στη μεγάλης επιτυχίας νουβέλα του «Enemies, A Love Story»: ”Όσο συχνά ο Χέρμαν ήταν μάρτυρας της σφαγής ζώων και ψαριών, πάντα είχε την ίδια σκέψη: Στη συμπεριφορά τους προς τα πλάσματα, όλοι οι άνθρωποι ήταν Ναζί. Η υπεροψία με την οποία ο άνθρωπος μπορούσε να συμπεριφέρεται στα άλλα είδη όπως τον ευχαριστεί, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των πιο ακραίων ρατσιστικών θεωριών. Την αρχή του δικαίου του ισχυρού.”

Ο άνθρωπος που δεν θέλει να καταπνίγει τα ανθρώπινα αισθήματά του πρέπει να φέρεται με καλοσύνη στα ζώα, γιατί αυτός που είναι απάνθρωπος στα ζώα γίνεται σκληρός και στην επαφή του με τον άνθρωπο. Μπορούμε να κρίνουμε την ψυχή ενός ανθρώπου από τη συμπεριφορά του στα ζώα.
Εμμανουήλ Κάντ

Οι άνθρωποι που ευχαριστιούνται, όταν κατώτερα πλάσματα υποφέρουν ή καταστρέφονται, δεν πρόκειται να νιώσουν συμπόνια ή καλοσύνη ούτε και για τους συνανθρώπους τους.
Τζων Λόκ

Τα ζώα έχουν την ευλογία του Θεού και όσοι τα κακοποιούν δεν είναι αληθινοί χριστιανοί. Ο Χριστός λέει να είμαστε σπλαχνικοί, να αγαπούμε τα ζώα και να μη τα κάνουμε να υποφέρουν. Οι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ή βασανίζουν τα ζώα δεν είναι χριστιανοί.
Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος

Είμαστε όλοι πλάσματα του Θεού. Οποιοδήποτε σώμα κι αν έχουμε, οποιοδήποτε ένδυμα κι αν φοράμε. Ο Θεός είναι ο Υπέρτατος Πατέρας μας. Ο Πατέρας μπορεί να έχει πολλά παιδιά, αλλά όταν ένα από τα παιδιά του πει, “ο αδελφός μου δεν είναι πολύ έξυπνος, άσε με να τον σκοτώσω…”Νομίζετε πως ο πατέρας θα συμφωνήσει; Με τον ίδιο τρόπο, αφού ο Θεός είναι ο υπέρτατος Πατέρας μας, πως να μας επιτρέψει να σκοτώσουμε τα ζώα, που είναι επίσης παιδιά Του;
Σρίλα Πραμπουπάντα (1896-1977)
Πνευματικός δάσκαλος κίνησης Κρίσνα

Αυτός που δεν σέβεται τη ζωή, δεν αξίζει να ζει.
Λεονάρντο ντα Βίντσι

Η χορτοφαγία είναι πάρα πολύ καλή, αλλά έχει ένα πρόβλημα: δεν μπορείς να αρρωστήσεις και να πεθάνεις.
Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Άνθρωποι που αποκλείουν οποιοδήποτε πλάσμα του Θεού από προστασία, συμπόνια και έλεος, θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο και στους συνανθρώπους τους.
Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης (1181-1226)

Ένας μεγάλος Κινέζος Δάσκαλος του Ζεν, ο XAN SHAN TZU έγραψε ένα ποίημα ενάντια στην κρεατοφαγία: «Πήγαινε γρήγορα στην αγορά για να αγοράσεις κρέας και ψάρια και τάισέ τα στη γυναίκα σου και στα παιδιά σου. Αλλά γιατί θα πρέπει να πάρεις τις ζωές αυτών, για να ζήσεις εσύ; Είναι παράλογο. Δεν θα σε φέρει πιο κοντά στον παράδεισο, αλλά θα σε κάνει να γίνεις κομμάτι της Κόλασης».


Βίβλος 

Σου δίνω χόρτα και καρπούς για τροφή
Γένεση (1:29)

Να μην φας κρέας με τη ζωή μέσα του, με το αίμα του…, γιατί θα ζητήσω το αίμα της δικής σου ζωής
Γένεση ( 9.4)

Ου φονεύσεις
Μία από τις δέκα εντολές

Αγάπη θέλω και όχι θυσίες, γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα
Π.Δ. Ωσηέ Κεφ. 6,6

Λέει ο Κύριος: «Προσφέρατε σε θυσία τόσα πρόβατα και βοοειδή, μα δεν Μου δίνει ευχαρίστηση το αίμα των δαμαλιών, των προβάτων και των κατσικιών. Όταν εσείς σηκώνετε τα χέρια, Εγώ παίρνω τα μάτια από πάνω σας και όταν προσεύχεστε δεν σας ακούω, γιατί τα χέρια σας είναι γεμάτα αίματα»
Ησαΐα (1.5)

Όποιος σκοτώσει μια αγελάδα, αμαρτάνει σα να έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο
Ησαΐα (66.3)

Ο δίκαιος οφείλει να επιμελείται τη ζωή του κτήνους
Παρ. ΙΒ΄ 10





















Διάσημοι χορτοφάγοι

Φιλόσοφοι, Πνευματικοί Ηγέτες
Δαλάϊ Λάμα του Θιβέτ – Η Αυτού Αγιότης  XIV (Θεβετιανός πνευματικός ηγέτης) Παραχάμσα Γιοκανάντα  (Ινδός Πνευματικός Ηγέτης), Σωκράτης (Έλληνας Φιλόσοφος),  Ιησούς Χριστός  & πρώτοι Χριστιανοί, Κομφούκιος (Κινέζος φιλόσοφος), Σακυαμούνι Βούδα, Λάο Τσε (Κινέζος Φιλόσοφος), Αγ. Φραγκίσκος της Ασίζης  (Ιταλός Χριστιανός Άγιος) Θίς Νατ Ηαν (Βιετναμέζος Βουδιστής μοναχός, συγγραφέας), Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (Ινδός συγγραφέας, φιλόσοφος ηγέτης του Υπερβατικού Διαλογισμού), Λέων Τολστόϊ (Ρώσσος φιλόσοφος), Πυθαγόρας (Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος) Ζαρατούστρα (Ιρανός – Ιδρυτής του Ζωροαστρισμού), Κλπ
 
Συγγραφείς, Καλλιτέχνες & Ζωγράφοι
Λεονάρντο Νταβίντσι (Ιταλός Ζωγράφος), Ράλφ Έμερσον  (Αμερ, δοκιμιογράφος & ποιητής),  Μπέρναρντ Σώ (Ιρλανδός Συγγραφέας), Τζών Ρόμπινς (Αμερ. Συγγραφέας), Μαρκ Τουέην  (Αμ. Συγγραφέας), Αλμπερτ Σβάϊτσερ (Γερμανός Φιλόσοφος, γιατρός μουσικός),  Πλούταρχος (Έλληνας Φιλόσοφος – συγγραφέας), Βολταίρος (Γάλλος συγγραφέας), κα.
 
Επιστήμονες, Εφευρέτες & Μηχανικοί
Κάρολος Δαρβίνος (Βρετ. Φυσιοδίφης), Αλμπερτ Αϊνστάιν (Γερμ. Επιστήμων), Θωμάς Έντισον (Αμερ. Επιστήμων/εφευρέτης),  Ισαάκ Νεύτων (Βρετ. Επιστήμων),  Νίκολας Τέλσα  (Σερβο-Αμερ. Επιστήμων/εφευρέτης), Χένρυ Φόρντ (Αμ. Ιδρυτής Αυτό/μηχανίας Φόρντ), κα.  
 
Πολιτικοί,  Επίσημοι & Ακτιβεστές
Σούζαν Αντονυ  (Αμ. Ηγέτης της Κίνησης Φεμινιστών), Μαχάτμα Γκάντι  (Ινδός  Ηγέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Κορέττα Σκότ Κινγκ (Αμερ. Ηγέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, σύζυγος του Γιατρού Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ),  Πρόεδρος της Σλοβενίας Τζανέζ Ντρνόβεκ, Δόκτωρ Α.Π.Τζ. Αμπντούλ Καλάμ (Πρόεδρος της Ινδίας),  Dr. Μαμόχαν Σινγκ (Πρωθυπουργός Ινδίας), Ντέννις Κουτσίμιχ (Αμ. Γερουσιαστής) κα.
 
Ηθοποιοί,  Αστέρες του Κιινηματογράφου & της Τηλεόρασης
Πάμελα Άντερσον (Αμ. Ηθοποιός), Ασλεϋ Τζούντ (Αμ. Ηθοποιός), Μπριζίτ Μπαρντώ rigitte (Γαλλίδα ηθοποιός),  Τζων Κλής (Βρετ. Ηθοποιός), Ντέϊβιντ  Ντατσονβι (Αμ. Ηθοποιός), Ντάννυ Νταβίτο (Αμ. ηθοποιός), Κάμερον Ντιάζ (Αμ. Ηθοποιός), Ρίτσαρντ Γκήρ (Αμ. Ηθοποιός), Ντάρυλ Χάννα aryl (Αμ. Ηθοποιός) Ντάστιν Χόφμαν (Αμ.ηθοποιός), Κέϊτυ Χόλμς (Αμ. Ηθοποιός), Στήβ Μάρτιν (Αμ.ηθοποιός), Ντέμι Μούρ  (Αμ ηθοποιός), Ίαν Μακέλλεν (Βρετ. Ηθοποιός), Τόμπεϋ Μακγκουάϊρ  (Αμ. Ηθοποιός), Πωλ Νιούμαν  (Αμ. Ηθοποιός), Μπράτ Πίτ (Αμ. Ηθοποιός), Γκουίνεθ Πάλτροου (Αμ. Ηθοποιός), Ιωακείμ Φένοιξ (Αμ. Ηθοποιός), Στήβεν Σήγκαλ (Αμ.ηθοποιός), Μπρούκ Σήλντς (Αμ.μοντέλο/ηθοποιός), Τζέρρυ Σάϊνφηλντ (Αμ ηθοποιός), Ναόμι Γουότς (Αμ. Ηθοποιός), Κέϊτ Γουίνσλετ (Βρ.ηθοποιός), κα.
 
Σταρ της Ποπ & Μουσικοί
Τζόαν Μπαέζ (Αμ. Τραγουδίστρια φόλκ),  Τζώρτζ Χάρρισον (Βρετ. Μουσικός μέλος των Μπήτλτς), Πωλ Μακάρντεϋ (Βρετ. Μουσικός, μέλος των Μπήτλς), Ρίνγκο Στάρ (Βρετ. Μουσικός μέλος των Μπήτλς), Μπόμπ Ντύλαν (Αμ. Μουσικός), Μάϊκλ Τζάκσον (Αμ. Τραγουδιστής πόπ), Μόρρισεϋ (Βρετ. Τραγουδιστής), Ολίβια Νιούτον Τζών (Βρετ-Αυστραλέζα τραγουδίστρια), Σίνεντ Ο’Κόνορ (Ιρλανδός τραγουδιστής), Πίνκ (Αμ. Τραγουδιστής), Πρίνς (Αμ. Τραγουδιστής ποπ), Τζάστιν Τιμπερλέηκ (Αμ. Τραγουδιστής ποπ), Τίνα Τέρνερ (Αμ.τραγουδίστρια), Σάνυα Τουέην (Καναδή τραγουδίστρια), Βανέσσα Γουίλιαμς (Αμ. Τραγουδίστρια), κα.
 
Διασημότητες των Σπόρ
Μπίλυ Ζαν Κινγκ (Αμ. Πρωταθλητής του τέννις), Μπιλ  Γουώλτον (Αμ. Μπασκετμπωλίστας), Καρλ Λιούϊς (Αμ. Ολυμπιονίκης με 9 χρυσά μετάλλια), Εντουιν, Μόζες (Αμ. Ολυμπιονίκης, 2 χρυσά μετάλλια), Έλενα Βαλέντζικ (Γερμ. Πρωταθλήτρια του μποξ), Αλεξάντερ Νταργκάτζ  (Γερμ. Αθλητής, πρωταθλητής στο Body-building, γιατρός)  κα.
 
Μοντέλα
Κρίστι Μπρίνκλεϋ (Αμ. Σούπερ-μόντελ), Κρίστυ Τέρλινγκτον (Αμ. Σούπερ-μόντελ), κα.
 
Και ο κατάλογος συνεχίζεται…http://AL.Godsdirectcontact.org.tw/vg-vip 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή - Για μια καλύτερη κοινωνία

Έχει δέκα κατευθύνσεις
1. Αγάπη, συμπόνια προς όλα τα πλάσματα της γης
2. Αγάπη και σεβασμό στη φύση
3. Να απαγορευτεί το κυνήγι
4. Να κλειστούν εδώ και τώρα όλα τα σφαγεία, όλα τα ορνιθοτροφεία και τα χηνοτροφεία, να σταματήσει εδώ και τώρα η γενοκτονία των χοίρων, η γενοκτονία των βοοειδών, η γενοκτονία των προβάτων, των αιγών, των πτηνών, των ψαριών, να σταματήσει αυτό το έγκλημα, αυτό το αίσχος, αυτή η ντροπή της ανθρωπότητας
5. Η θανάτωση των ζώων και κατανάλωση τους ως τροφή να καταδικάζονται σαν αγριότητα και διαστροφή
6. Να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους παραβάτες
7. Να διδάσκεται η φιλοσοφία της χορτοφαγίας και της Μη Βίας σε όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια και σωφρονιστικά καταστήματα
8. Τα σωφρονιστικά καταστήματα να μετατραπούν σε φυτοθεραπευτήρια
9.  Αποχή από όλες τις ζωικές τροφές, οινοπνευματώδη ποτά και ναρκωτικά
10. Για το καλό της ανθρωπότητας και για το καλό της φύσης δεν πρέπει να ψηφίζουμε υποψήφιους βουλευτές, υποψήφιους νομάρχες, συμβούλους, δημάρχους, οι οποίοι στον εικοστό πρώτο αιώνα τρώνε κοτοπουλάκια, μοσχαράκια, αρνάκια, κατσικάκια, ψαράκια - τις σορούς των μικρών και των μεγάλων. Δεν πρέπει να ψηφίζουμε αυτούς οι οποίοι είναι άσπλαχνοι, αναίσθητοι, ασυνείδητοι, σκληρόκαρδοι και αδιάφοροι, οι οποίοι τρώνε πρόσωπα, μωρά, παιδιά, οικογένειες. Δεν πρέπει να ψηφίζουμε αυτούς οι οποίοι συνεχίζουν να προκαλούν βία και θάνατο, πόνο και δυστυχία στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Δεν πρέπει να κυβερνάνε οι άνθρωποι αυτοί.

Μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος κλέβει το γάλα μικρού μοσχαριού, ο οποίος τρώει πρόσωπα, μωρά, παιδιά, οικογένειες, ο οποίος διατηρεί την αλυσίδα βασανισμού και άγριας σφαγής των ανυπεράσπιστων όντων να είναι και καλός άνθρωπος και σωστός πολίτης;
Όχι.

Μπορεί ένας πολιτικός ή ένας διανοούμενος ο οποίος τρώει κότες και κατσίκια, πρόβατα και αγελάδες, μύδια και καλαμαράκια, φοράει κόκαλα, γούνες, μαλλί, δερμάτινα παπούτσια από τα γδαρμένα και τα δολοφονημένα να βγάζει σωστά συμπεράσματα, να παίρνει σωστές αποφάσεις, να κάνει κάτι καλό στον τόπο, στην κοινωνία, στη φύση δίχως να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι ήτανε πριν;
Σπάνια. Σχεδόν ποτέ.

Επιτυγχάνουμε

1. Τη σωστή συμπεριφορά

2. Το σωστό τρόπο ζωής

3. Το σωστό στοχασμό
4. Τι σωστή επιδίωξη
5. Το σωστό λόγο
6. Τη σωστή προσπάθεια
7. Καλή ψυχική και σωματική υγεία
8. Περισσότερα χρόνια στη ζωή
9. Μείωση της εγκληματικής και παραβατικής συμπεριφοράς
10. Καθαρό περιβάλλον
11. Καλύτερους πολίτες
12. Καλύτερους πολιτικούς 


Περισσότερα

Ποίημα Αγάπη Συμπόνια

Αγάπη, συμπόνια, λέξεις κλειδιά
Για μια κοινωνία δίχως σπαθιά
Αγάπη στη φύση, στο γουρουνάκι
Που ζει τη ζωή του σε ένα κλουβάκι
Αγάπη, συμπόνια στα ζωντανά
Που σφάζονται τώρα σε κάθε γωνιά

Σκέψου για λίγο το μικρό γουρουνάκι
Που σφάζεται τώρα σε ένα σφαγιό
Το όμορφο πλάσμα που ζει στη σκλαβιά
Θέλουν να κάνουν κομμάτια μικρά
Σκέψου για λίγο να ήσουν εσύ
Τώρα στη θέση μικρού γουρουνιού

Θέλεις εσύ να σε κόβουν τα πόδια;
Να σε κόβουν τα χέρια;
Να σε βγάζουν καρδιά σου;

Σκέψου να ήσουν εσύ γουρουνάκι
Και κάποιους που θέλουν εσένα στο πιάτο τους

Σκέψου ανθρώπους που θέλουν να φάνε
Μάνα, πατέρα σου, το αδελφάκι σου

Σκέψου να λένε εσένα σουβλάκι
Πατέρα κιμάς, αδελφή μπριζολάκι
Σκέψου να ήσουν εσύ γουρουνάκι
Να ήταν η κλούβα σου σπίτι, σχολειό σου

Σφάζουν οι άνθρωποι ότι βρίσκουν μπροστά τους
Αρκεί να γεμίζουν το μεγάλο στομάχι τους

Σκοτώνουν οι άνθρωποι τα γουρουνάκια
Σκοτώνουν οι άνθρωποι τα κουνελάκια
Σκοτώνουν αγάπη, γονείς και παιδιά
Τα όμορφα πλάσματα αδελφικά
Κλέβουν το γάλα μικρού μοσχαριού
Κλέβουν το γάλα μικρού κατσικιού

Χωρίς δισταγμό και δίχως αγάπη
Σφάζουν μοσχάρια, κουνέλια, λαγούς
Χοίρους, ψαράκια και πετεινούς

Θέλει να ζήσει το μικρό γουρουνάκι
Που βρίσκεται τώρα σε ένα κλουβάκι
Θέλουν να ζήσουν οι ταύροι, γελάδες
Πρόβατα, κότες, κατσίκια, ψαράκια
Άσ’ τους να ζήσουν ζωή όπως θέλουν
Να χαίρονται ήλιο, ζέστη, αγάπη
Να κάνουν παιδάκια, να βλέπουν το φως
Να ζήσουν ζωή τους όπως θέλει Θεός

Γιατί να πειράζεις το μικρό γουρουνάκι
Άσ’ τον να φύγει, να παίξει μπαλάκι

Θέλει να ζήσει το μικρό γουρουνάκι
Θέλει να ζήσει το μικρό προβατάκι

Τα όμορφα μάτια μικρού γουρουνιού
Μοιάζουν με μάτια μικρού αγοριού
Τα όμορφα μάτια του κουνελιού
Μοιάζουν με μάτια ενός κοριτσιού
Δώσε αγάπη, ψυχή και καρδιά
Στα βασανισμένα αυτά τα παιδιά!!!

Βασίλης Καφαταρίδης
Μάρτιος 2007

Μια φωτογραφία - χίλιες λέξεις

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η φωτογραφία. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το γουρουνάκι. Είναι σαν ένα παιδί. Ψυχή αγνή και τρυφερή.
Κοιτάξτε τα μάτια του……,……το βλέμμα του ……, ……
το σίδερο στο στόμα………
Πόσο όμορφος που είναι……, ………πόσο καλός που είναι…………
Θέλει να βγει έξω ο καημένος ……, ……θέλει να παίξει έξω ο μικρός……,……θέλει παιχνίδια ο μικρός………














Δυστυχώς αυτό το γουρουνάκι δεν υπάρχει πια……………,
χάθηκε ψυχούλα………………………………

Ηθική Παιδεία



Επιστολή προς Υπουργό Εθνικής Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου

Ημερομηνία 16.03.2004
Κοινοποίηση:
  1. Υπουργείο Πολιτισμού
  2. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  3. Ακαδημία Αθηνών
  4. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αγαπητή κυρία Υπουργέ. Η Παιδεία των παιδιών μας και των πολιτών μας είναι σε κακή κατάσταση· βλέπουμε συνέχεια γύρω μας, στην τηλεόραση τι γίνεται στον κόσμο, στη χώρα μας - βία στα σχολεία, βία στα γήπεδα, βία στην οικογένεια, στους δρόμους. Κακή συμπεριφορά, μίσος, φόνοι, αγριότητα. Συμπλοκές μεταξύ των ομάδων, πόλεμοι μεταξύ των λαών.
Η κακή συμπεριφορά και η βία των ανθρώπων προέρχονται από την κακή Παιδεία, από τους πανεπιστημιακούς και καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν, ότι για να ζήσουμε εμείς πρέπει να σκοτώνουμε ζώα, ότι δεν γίνετε να ζήσουμε χωρίς να σκοτώνουμε ζώα, χωρίς να χυθεί αίμα, χωρίς να φάμε κρέας.
Μπορεί ένας επιστήμονας, ο οποίος τρώει σάρκες, πτώματα ζώων να δώσει στα παιδιά μας τη σωστή και καλή Παιδεία; Nα τους μάθει να έχουν καλή συμπεριφορά;
Δεν μπορεί, γιατί ο ίδιος αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καλή Παιδεία, δεν έχει καλή συμπεριφορά προς όλα τα σκεπτόμενα πλάσματα που πονάνε, βασανίζονται και δολοφονούνται κάθε μέρα στα εργοστάσια του παραλόγου και της απανθρωπιάς. Δεν μπορεί, γιατί δεν σκέφτεται για τις ζωές των ανυπεράσπιστων όντων που δεν έχουν μοίρα στη ζωή τους.
Δεν μπορεί, γιατί δεν σκέφτεται ότι εξαιτίας του βασανίζονται και δολοφονούνται κάθε μέρα μωρά, παιδιά, γονείς όντων που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο γένος.
Μπορεί να μιλάει ο πανεπιστημιακός αυτός, ο καθηγητής, ο δάσκαλος στα παιδιά μας για την αγάπη και συμπόνια;
Να μιλάει και να διδάσκει στα πανεπιστήμια και στα σχολεία μας; Ξέρει τίποτε αυτός ο άνθρωπος, ο επιστήμονας-σαρκοφάγος και νεκροφάγος κάτι για την αγάπη και συμπόνια, για την Ηθική και Αρετή;
Ξέρει ότι η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου; Ξέρει ότι ο άνθρωπος χάνει την ηρεμία του, έχει περισσότερη ανασφάλεια και φόβο και γίνεται επιθετικός;
Δεν ξέρει, γιατί αυτά που διδάσκουν αυτοί οι άνθρωποι δεν προέρχονται από τη σωστή Γνώση και αγάπη, δεν προέρχονται από τη συμπόνια και ευσπλαχνία, άλλα από το φόνο και τη βία, από το νόμο του ισχυρού, από τη δυστυχία των άλλων πλασμάτων.
Γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να μιλάει, ούτε να διδάσκει.
Για να έχουμε σωστή παιδεία, συνειδητούς και πολιτισμένους πολίτες πρέπει να διδάσκετε στα σχολεία και στα πανεπιστήμιά μας η φιλοσοφία της Μη Βίας.
Πρέπει να διδάσκετε ότι είναι ανήθικο να προκαλείς πόνο και βάσανα στα ανυπεράσπιστα πλάσματα.
Πρέπει να διδάσκετε ότι όλες οι ψυχές είναι ιερές.
Πρέπει να διδάσκετε ότι είναι βάρβαρο και απάνθρωπο να σκοτώνεις και να τρως κάποιον άλλον.
Η εγκληματικότητα αυξάνεται, οι αρρώστιες πληθαίνουν. Κάθε χρόνο εξαιτίας των ανθρώπων εξαφανίζονται από τη γη χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, ρυπαίνετε το περιβάλλον και οι πρώτοι που φταίνε για όλη αυτήν την κατάσταση είναι οι ακαδημαϊκοί, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι γιατροί και διατροφολόγοι, γιατί αυτοί μας δίδασκαν έτσι. Η Πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση απέναντι από την κοινωνία να μάθουν τα παιδιά μας και οι πολίτες μας για αγάπη και συμπόνια προς όλα τα πλάσματα της γης. Η Πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση απέναντι από την κοινωνία να μάθουν τα παιδιά μας και οι πολίτες μας για τη σωστή συμπεριφορά προς όλα τα πλάσματα της γης. Η Πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση απέναντι από την κοινωνία να μάθουν τα παιδιά μας και οι πολίτες μας για την ευσπλαχνία και πραγματική "Μη Βία". Η Πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση απέναντι από τη κοινωνία να μάθουν τα παιδιά μας και οι πολίτες μας για τη σωστή διατροφή και υγεία.
Σας στέλνω τους 24 λόγους για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, 24 λόγους για να αλλάξεις την Παιδεία στα πανεπιστήμια και στα σχολεία.
Σε αυτούς τους λόγους ο κύριος Μπίκοβ Β.Π. μας μιλάει για μια αγάπη αληθινή, για μια συμπόνια αληθινή, για τον Πολιτισμό και την Αρετή, Ανθρωπιά και Ηθική.

Με εκτίμηση
Βασίλης Καφαταρίδης 

Ακολουθούν τα συνημμένα:
1. 24 λόγοι για να γίνεις χορτοφάγος
2. Ίσα δικαιώματα στα ζώα!!
3. Εξαφάνιση μιας γυναίκας (Είμαστε ό,τι τρώμε)
4. Πολιτισμός, διατροφή και η ¨Μη Βία¨ στη σύγχρονη κοινωνία
5. Ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη κοινωνία


Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το Vegetarianism;

Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης
Α.Γ.Περεβάλοβ
Η.Η.Δομπροσέρδοβα
Λ.Σ.Κορόβκα
Β.Γ.Νοβοσέλοβ




Οι τροφές που παράγουν και καταναλώνουν οι άνθρωποι χωρίζονται σε ζωικές και φυτικές. Στις τροφές ζωικής προέλευσης κατατάσσονται το κρέας, τα αυγά, το γάλα και όλα τα παραγωγά του. Στις τροφές φυτικής προέλευσης κατατάσσονται τα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, βατόμουρα, φρούτα, μπαχαρικά και άλλα χόρτα.

Το σύστημα διατροφής, το οποίο επιτρέπει κατανάλωση τροφών μόνο φυτικής προέλευσης ονομάζεται vegetarianism (vegetation - λατ. φυτικό). Στα πρόσωπα που είναι οι οπαδοί του βετζετεριανισμού υπάρχουν αυστηρά χορτοφάγοι (φυτοφάγοι) ή αρχαίοι vegetarian, οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές και νεοχορτοφάγοι, οι οποίοι συμπληρώνουν το τραπέζι τους με γάλα ή με αυγά, ή με το ένα ή με το άλλο συνάμα (ωολακτοχορτοφάγοι).

Το vegetarianism εμφανίστηκε στα αρχαία χρόνια. Μερικοί ανθρωπολόγοι θεωρούν, ότι ο πρώτος vegetarian (βετζετέριαν) ήταν ο προϊστορικός άνθρωπος και μόνο η εμφάνιση των παγετώνων τον ανάγκασαν να τρέφεται με ζωικές τροφές. Όμως η εμφάνιση της συνειδητής χορτοφαγίας έχει σχέση με θρησκευτικούς - ηθικούς σκοπούς.

Θρησκείες, οι οποίες απαγορεύουν κατανάλωση κρέατος, υπάρχουν στη γη πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Έτσι οι Έλληνες, οι οποίοι δώσανε στον κόσμο την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τρεφότανε περισσότερο με φυτικές τροφές.

Πατέρα δικής τους διδασκαλίας οι χορτοφάγοι θεωρούν τον διάσημο εκπρόσωπο της αρχαίας ελληνικής σκέψης Πυθαγόρα, ο οποίος όχι μόνο απέφευγε την κατανάλωση κρέατος και δεν μπορούσε να αντέξει να βλέπει τους κρεοπώληδες και τους μάγειρες, αλλά και στους άλλους απαγόρευε να προκαλούν βάσανα ή να φέρουν θάνατο στα ζώα.

Έχουν ενδιαφέρον οι νηστείες στη θρησκεία των χριστιανών, κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Όμως οι νηστείες στον χριστιανισμό κάθε άλλο, παρά είναι vegetarianism. Ο χριστιανισμός βασίζεται στη σκέψη, ότι στην ανθρώπινη φύση έχει διαταραχτεί η αρμονία μεταξύ σάρκας και ψυχής, η σάρκα προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω από την ψυχή. Γι αυτό στον άνθρωπο χρειάζεται να εφαρμοστούν οι πιο απλοί μέθοδοι αυτοσυγκράτησης. Οι νηστείες καθιερώθηκαν από την εκκλησία με σκοπό να διατηρούνται στον χριστιανό οι πνευματικές και ηθικές επιδιώξεις πάνω από τις συναισθηματικές.

Όμως η φιλοσοφία της χορτοφαγίας είναι άλλη. Παραδείγματος χάριν vegetarianism στην Ινδία διαμορφώθηκε στα μέσα της πρώτης χιλιετίας σαν διαμαρτυρία των κυρίαρχων θρησκευτικών σχολών ενάντια στη θυσία των ανθρώπων και των ζώων.
Το υπέρτατο ον δεν μπορεί να ζητάει την αφαίρεση ζωής από τους πιο αδύναμους. Στο βουδισμό η άρνηση στην κατανάλωση κρέατος παρακινήθηκε από τη συμπόνια προς όλα τα ζωντανά. Στον ινδουισμό είναι η ιδέα, ότι ο κόσμος των ζώων έχει μέσα του τη λοξότητα, το σκότος και ανικανότητα στην πνευματική ανάπτυξη. Ο άνθρωπος, ο οποίος καταναλώνει κρέας, υποστηρίζουν οι ινδουιστές, συσσωρεύει μέσα του τη δύναμη του σκότους. Η ιδέα του ινδουισμού μπήκε στο δόγμα των κρισνιτών.

Οι περισσότερα πεπεισμένοι χορτοφάγοι είναι οι τζαϊνιστές. Ο κυρίαρχος πνευματικός σκοπός αυτής της πίστης είναι η απελευθέρωση ψυχής από τους υλικούς δεσμούς. Ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την απελευθέρωση από την εξάρτηση στον κόσμο των παθών και η βία προς τα ζώα είναι η μανία του σκότους.

Στον τζαϊνισμό το vegetarianism είναι περισσότερο αυστηρό. Αποκλείονται από τη διατροφή όχι μόνο το κρέας, τα αυγά, το γάλα, αλλά και το μέλι, γλυκά φρούτα, κβάς (ένα παραδοσιακό αναψυκτικό), αλκοόλ - όλα που προκαλούν τη ζύμωση, γιατί και οι μικροοργανισμοί είναι ζωντανές υπάρξεις.
Θεωρείται, ότι η αναγέννηση του βετζετεριανισμού στην Ευρώπη έγινε περίπου στα μέσα του 19 αιώνα. Γι αυτό μαρτυρούν η μεγάλη προπαγάνδα της χορτοφαγικής διατροφής σε κείνα τα χρόνια - άνοιξαν πολλά εστιατόρια στο Λονδίνο, Βερολίνο, δημιουργήθηκαν αλυσίδες ξενοδοχείων για χορτοφάγους στην Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Μεγάλη διάδοση των ιδεών τις χορτοφαγικής διατροφής έφτασε και στη Ρωσία όπου βρήκαν θερμούς υποστηρικτές.

Ο Λ. Ν. Τολστόι έφτασε στο σημείο να ονομάσει τη φιλοσοφία της χορτοφαγίας σαν «ηθικό κίνημα της ανθρωπότητας»
Όμως, όταν ακόμα και στις αρχές του 19 αιώνα στη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας βάζανε τη θρησκευτική, την ηθική, την ανθρωπιστική επιχειρηματολογία, σήμερα όμως στον πολιτισμένο κόσμο στο πρώτο πλάνο βγαίνουν οι λόγοι για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση της διάρκειας ζωής.

Οι αλλαγές του τρόπου διατροφής, η μετάβαση στη χορτοφαγική διατροφή αλλάζουν σημαντικά τους δείκτες της φυσικής και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Όπως ανακοινώθηκε ακόμα και το 1974 στο «Περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας’’, από τους 100 νέους ανθρώπους στους 51, με το που έγιναν φυτοφάγοι ελαττώθηκε το βάρος του σώματος, στους 32 ρυθμίστηκαν οι περίοδοι των κενώσεων, στους 60 βελτιώθηκε η διάθεση, στους 53 οξύνθηκε η όραση, βελτιώθηκε η ακοή, η όσφρηση, οι 53 είχαν πιο καλή μυρωδιά του σώματος, στους 40 είχαν πιο σπάνιες περιπτώσεις, που είχαν πονόλαιμους και λιγότερα κρυολογήματα, σε πολλούς εξαφανίστηκαν ζαλάδες, τα φουσκώματα των εντέρων, η ευθραυστότητα των νυχιών και τριχόπτωση.

Το κύρος της Ρωσικής ιατρικής ακαδημαϊκός Π. Κ. Ανόχην έγραφε «Η συχνότητα των περισσότερων θανάτων από στεφανιαίους νόσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, για παράδειγμα στα τελευταία 60 χρόνια, έχει άμεση σχέση με το ποσοστό κατανάλωσης κρέατος, βουτύρου, αυγών και του γάλακτος, όσο περισσότερο, τόσο συχνότερα».

Αποδείχτηκε ότι στους ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη απ’ αυτούς που προτιμάνε κρέας και ανάμικτη τροφή. Εκτός από αυτό, από την επίδραση των τροφών φυτικής προέλευσης γίνονται ευεργετικές αλλαγές φυσικοχημικής ιδιότητας του αίματος, που ελαττώνει σημαντικά το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο γνωστός εθνικός διαιτολόγος M.H.Πέβζνερ επισήμανε: «Άνθρωποι, οι οποίοι καταναλώνουν κρέας κουράζονται 2-3 φορές γρηγορότερα από αυτούς, οι οποίοι παίρνουν τις πρωτεΐνες από τις άλλες πηγές (τυρί, γάλα, καρύδια, όσπρια). Ξέροντας αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήξει, ότι ακόμα και σήμερα το κρέας είναι στο μενού των αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται σε τέτοια αθλήματα, όπου η αντοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο».

Δεν γίνεται απότομα, μέσα σε μια μέρα να περάσεις από την κρεατοφαγία στη χορτοφαγία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του ανθρώπου, την επαγγελματική του δραστηριότητα και τη δύναμη των τροφικών του συνηθειών. Καλύτερα να μειώνεις την ποσότητα του κρέατος στα γεύματα σιγά-σιγά.

Είναι αμφίβολο, ότι πρέπει να θεωρούμε τις εκκλήσεις μετάβασης στη χορτοφαγία σαν ένα βήμα πίσω. Ίσα-ίσα η φιλοσοφία τις σύγχρονης χορτοφαγικής διατροφής εμπλουτίστηκε με γνώσεις του ρόλου ξεχωριστών δομικών στοιχείων της τροφής στη διατήρηση υγείας του ανθρώπου.

Εάν θα κάνουμε την ανάλυση των συμβουλών των σύγχρονων επιστημόνων, οι οποίες έχουν σαν στόχο την προφύλαξη από τις «αρρώστιες του πολιτισμού», τότε γίνεται αντιληπτό, ότι η προληπτική κατεύθυνση των διατροφικών μας προτιμήσεων θα ήταν δυνατή στην περίπτωση που αυτές θα εμπλουτιστούν με δραστικά βιολογικά συστατικά, τα οποία υπάρχουν στη φυτική τροφή και στα γαλακτοκομικά. Παραδείγματος χάριν, όπως επισήμανε ο προφέσορας Κ.Σ.Πετρόβσκϊ, για προφύλαξη από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να αυξηθεί η λιποτροπική, αντιοξειδωτική, βιταμινούχα και μεταλλοστοιχειακή (μέταλλα +ιχνοστοιχεία) δράση της διατροφής.

Απόδοση από το βιβλίο της Πέρμης
«Τα μυστικά της ηλιακής τροφής»
Βασίλης Καφαταρίδης

48 λόγοι για να γίνεις ολικά χορτοφάγος από σήμερα

Από VIVA.UK - Vegetarians International Voice for Animal
Διεθνής Φωνή των Βετζετέριαν για τα Ζώα

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι φυτοφάγοι υποφέρουν πολύ λιγότερο από μια μεγάλη αλυσίδα από ασθένειες (οι οποίες χτυπούν περισσότερο τους κρεατοφάγους) και ζουν πολύ περισσότερο. Η φυτοφαγία είναι μια ιδανική δίαιτα για όλους. Οι ιατρικές πηγές σε αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι από τις πιο έγκυρες στον κόσμο (BMA-british medical
association, ADA-american dietetic association, WHO-world health organisation, PCRM-physiciaris committee for responsible medicine).

Οι ιατρικές πηγές σε αυτά που αναφέρονται παρακάτω είναι από τις πιο έγκυρες στον κόσμο (BMA-british medical association, ADA-american dietetic association, WHO-world health organisation, PCRM-physiciaris committee for responsible medicine).

* Τέλεια προστασία. Η φυτοφαγία προσφέρει προστασία από διάφορες ασθένειες λόγω του χαμηλού επιπέδου κεκορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικής πρωτεΐνης (ADΑ).
* Λιγότερα εγκεφαλικά. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ΒΜΑ).
* Καρδιακές ασθένειες - Νο 1 αιτία θανάτων. Στατιστικά, υπάρχουν πάρα πολύ λίγες πιθανότητες για έναν φυτοφάγο να πεθάνει από καρδιακές ασθένειες (ΡCRM).
* Καλύτερες γεννήσεις. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν εκτάκτως με καισαρικές τομές (ΡCRM).
* Ζεις περισσότερο. Οι φυτοφάγοι συχνά ζουν περισσότερο και υποφέρουν πολύ λιγότερο από διάφορες χρόνιες ασθένειες (ADΑ).
* Πρωτεΐνες. Οι φυτοφάγοι έχουν εξαιρετική υγεία. Η πρωτεΐνη δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας (US Government).
* Ψευδάργυρος. Τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι φυσιολογικά στους φυτοφάγους (ADΑ).
* Καταπολέμηση ασθενειών. Οι φυτοφάγοι έχουν πολύ λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας, στεφανιαίας καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνων, χολόλιθου και εντερικών ασθενειών (ΒΜΑ).
* Καρκίνος-No 2 σε θανάτους. Τα ποσοστά καρκίνου στους φυτοφάγους είναι 25-50% λιγότερα (ΡCRM).
* Φολικό οξύ, βιταμίνη Β12. Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερη ποσότητα φολικού οξέως στο σώμα τους (ΒΜΑ).
* Δηλητηριάσεις. 95% των τροφικών δηλητηριάσεων προέρχεται από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα.
* Αρτηρίες. Οι φυτοφάγοι έχουν επιτυχώς αναχαιτίσει και αποτρέψει σοβαρές στεφανιαίες αρτηριακές ασθένειες (ADΑ).
* Πίεση. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι πολύ σπάνια σε φυτοφάγους (ΡCRM).
* Το κρέας είναι φόνος. Τα ποσοστά πρωτεϊνών που ταΐζονται σε κοπάδια που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή θα μπορούσαν να θρέψουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ινδίας και της Κίνας-2 δις ανθρώπους.
* Αλτσχάιμερ. Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι ή άνοια συνδέεται με κάποιες ουσίες που εντοπίζονται στο κρέας.
* Σίδηρος - η αλήθεια. Οι φυτοφάγοι έχουν τόσες πιθανότητες να πάσχουν από αναιμία όσες και οι υπόλοιποι (ADA, JBΜΑ).
* Διαβήτης. Ο διαβήτης είναι πολύ σπάνιο να αποτελέσει αίτιο θανάτου σε φυτοφάγο (ADΑ).
* Αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προφυλάσσουν από περισσότερες από 60 ασθένειες και τις βρίσκουμε σε μεγαλύτερο βαθμό στα φρούτα και τα λαχανικά.
* Χοληστερόλη. Η δίαιτα του φυτοφάγου μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης (η χοληστερόλη είναι στενά συνδεδεμένη με καρδιακές νόσους-τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη) (ΒΜΑ).
* Οξείδωση. Οι οξειδώσεις που προκαλούν σοβαρές ασθένειες προέρχονται από το μαγειρεμένο κρέας και σχεδόν καθόλου από τα φυτά.
* Τροφή για το μέλλον. Το 35% μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να τραφεί με μια δίαιτα βασισμένη στο κρέας. Μια δίαιτα φυτοφαγίας μπορεί να τους θρέψει όλους και πολλούς παραπάνω (Sir Crispin Tickell).
* Κατανάλωση. Η κατανάλωση λαχανικών είναι πολύ περισσότερο αποδοτική από το να ταΐζεις ζώα για παραγωγή κρέατος (WHO).
* Καθόλου σπατάλη. Χρειάζονται περίπου 10kg καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης -όπως σόγια- για να παραχθεί 1kg ζωικής πρωτεΐνης.
* Σπατάλες. Η ποσότητα σπόρων που χρειάζεται για να ικανοποιήσει την πείνα σε κάποιες περιοχές της γης είναι 40 εκατομμύρια τόνοι. Η ποσότητα που χρειάζεται για να ταϊστούν τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή στη Δύση είναι 540 εκατομμύρια τόνοι (United Nations).
* Από το στόμα των μωρών. Το 90% της πρωτεΐνης που ταΐζεται στα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή στη Βρετανία προέρχονται από φτωχές χώρες. Πρόκειται για χώρες που τα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό.
* Όξινη βροχή. Τα ζωικά περιττώματα των ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελεί μια σημαντική αιτία της ύπαρξης του φαινόμενου της όξινης βροχής στην Ολλανδία και στο Βέλγιο (Wageningen University).
* Παιδιά. Μια φυτική δίαιτα καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, των βρεφών και των εφήβων (ADΑ, ΒΜΑ).
* Ο κίνδυνος της διεύρυνσης των ερήμων. Οι έρημοι του πλανήτη επεκτείνονται κάθε χρόνο στο μέγεθος της Αγγλίας και Σκωτίας. Τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη τροφή είναι η κύρια αιτία.
* 90%. Περισσότερο από 90% από όλη την αγροτική γη στη Βρετανία χρησιμοποιείται για να τραφούν ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή.
* Βρόχινα δάση. Τα δάση της βροχής καταστρέφονται για να βόσκουν τα βοοειδή που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. Με τη φυτοφαγία σώζουμε 4 περίπου στρέμματα δάσους κάθε χρόνο (CοrnelΙ University).
* Θαλάσσια τρέλα. Οι 17 σημαντικότερες για ψάρεμα θάλασσες στον κόσμο είναι στα πρόθυρα μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω του υπερβολικού ψαρέματος (United Nations).
* Σπατάλη νερού. Για την καλλιέργεια λαχανικών χρειάζονται 25 γαλόνια νερό ενώ για τα βοοειδή χρειάζονται 5.214 γαλόνια (University of California).
* Σπατάλη γης. Χρειάζεται πολύ λίγη γη για την κάλυψη των αναγκών των φυτοφάγων (στοιχεία για τη Βρετανία) (Reading University).
* Χημικά. Κάθε χρόνο στη Βρετανία χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων για τα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή. 50% από αυτά τα χημικά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου (Sοίl Association).
* Τα φυλακισμένα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή αποτελούν δεύτερο μεγάλο κίνδυνο για τη μεταβολή της θερμοκρασίας παγκοσμίως (αύξηση θερμότητας) (SAFΕ).
* Έλλειψη ευαισθησίας. Εκατομμύρια μοσχάρια, αρνιά και γουρούνια έχουν πλήρεις τις αισθήσεις τους όταν τα σφάζουν.
* Θάνατοι. Τα μοσχάρια τα αποσπούν βίαια από τις μητέρες τους μια ή δύο μέρες μετά τη γέννηση τους. Τα αρσενικά συνήθως σκοτώνονται.
* Καλή... διατροφή. Περίπου 850 εκατομμύρια κοτόπουλα στο Ηνωμένο Βασίλειο ταΐζονται καθημερινά με αντιβιοτικά. 72 εκατομμύρια πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες.
* Τρόμος για τις γαλοπούλες. 25% αυτών των πουλιών βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιου πόνου. Συνολικά το 70% των μεγάλων πουλιών που προορίζονται για ανθρώπινη τροφή.
* Η σιωπή των αμνών. Το 20% των αρνιών πεθαίνουν από το κρύο, τον υποσιτισμό και διάφορες αρρώστιες.
* Βιαιότητα. Το 80% των αβγών προέρχονται από κακοποιημένες κότες που είναι αιχμαλωτισμένες σε ένα κλουβί ανά πέντε (όχι μεγαλύτερο από έναν φούρνο μικροκυμάτων).
* Βαρβαρότητα. Τα 4/5 από τα κοτόπουλα που τρέφονται για το κρέας τους έχουν σπασμένα κόκαλα, παραμορφωμένα πόδια κ.α. από τις άσχημες συνθήκες που κρατούνται.
* Οικονομία χώρου. Πολλά πτηνοτροφεία έχουν πάνω από 50.000 πουλιά που το καθένα πιάνει χώρο όχι μεγαλύτερο από μία τηλεφωνική συσκευή.
* Απελπισία. Οι περισσότερες πάπιες φυλακίζονται σε συνωστισμένα κλουβιά. Ποτέ δε βλέπουν το φως της ημέρας και ποτέ δε θα κολυμπήσουν στο νερό.
* Βράζονται ζωντανά. Το 1/5 από τα κοτόπουλα έχουν τις αισθήσεις τους όταν βράζονται ζωντανά για να αποβάλουν τα φτερά τους.
* Μιζέρια. Η πεντάμηνη ζωή ενός γουρουνιού είναι τα χημικά, τα αντιβιοτικά, ο συνωστισμός, οι ασθένειες και η βρωμιά. Φυλακίζονται σε ένα μεταλλικό κλουβί, δεν μπορούν ούτε καν να γυρίσουν και τρελαίνονται από το στρες.
* Κανένα έλεος. Το 24% των αγελάδων κυοφορεί όταν σφάζεται. Πολλές βρίσκονται κοντά στον τοκετό.
* Νόμιμος ακρωτηριασμός. Το 75% των μικρών γουρουνιών έχουν τα δόντια τους σπασμένα και τις ουρές κομμένες χωρίς αναισθητικό.

Με τη φυτική διατροφή σώζονται και οι άνθρωποι και τα ζώα. Προστατεύεται το περιβάλλον και είναι ότι πιο υγιεινό που θα μπορούσε να κάνει κάποιος (Ρaul McCartney).
1. Βελτίωσε την υγεία σου
2. Προστάτευσε το περιβάλλον
3. Ταΐσε τον κόσμο
4. Σταμάτα τον Βασανισμό των Ζώων

Διεθνής Φωνή των Βετζετέριαν για τα Ζώα
VIVA.UK - Vegetarians International Voice for Animal
VIVA (12 Queen Square, Brighton ΒΝ 1 3FD)
Tel: 01273 777688
info@viva.org.uk


www.viva.org.uk

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Χορτοφαγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη.
Ενώ οι περισσότεροι χορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, η Αυστηρή χορτοφαγία (veganism) είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα.
Πίνακας περιεχομένων
1 Ιστορία
1.1 Οι Πυθαγόρειοι
1.2 Ινδία/Ασία
1.3 Σύγχρονη εποχή
2 Πρόσφατες τάσεις
3 Ορολογία και κατηγορίες χορτοφαγίας
4 Κίνητρα
4.1 Θρησκευτικά
4.2 Διατροφικά
4.3 Ηθικά
4.4 Περιβαλλοντικά
4.5 Φυσιολογίας
4.6 Ψυχολογικά
4.7 Ασφάλεια τροφίμων
4.8 Κοινωνικά
4.9 Πνευματικά
5 Χορτοφαγική κουζίνα
6 Χορτοφαγία ανά χώρα
6.1 Ελλάδα
6.2 Ινδία
6.3 Ηνωμένες Πολιτείες
6.4 Ηνωμένο Βασίλειο
6.5 Ιρλανδία
6.6 Ισπανία
6.7 Γαλλία
6.8 Γερμανία
6.9 Αυστραλία
6.10 Νορβηγία
6.11 Ελβετία
6.12 Δανία
6.13 Ιταλία
6.14 Τουρκία
7 Ενώσεις χορτοφαγίας
8 Διάσημοι χορτοφάγοι
9 Κριτική
9.1 Χορτοφαγική διατροφή και μακροζωία
9.2 Περιβάλλον
10 Δείτε επίσης
11 Σημειώσεις

Ιστορία
Οι Πυθαγόρειοι

Χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια ονομάζονταν «Πυθαγόρειοι» λόγω του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα, ο οποίος μαζί με τους ακολούθους του απείχε από το κρέας κατά τον 6ο αιώνα πΧ.
Μία αναφορά στο «Δειπνοσοφιστές» που συνδέεται με το φιλόσοφο του 6ου αιώνα Εμπεδοκλή, προτείνει ότι οι Πυθαγόρειοι πιθανόν να επινόησαν εναλλακτικές λύσεις για της θυσίες ζώων, μέσω κατασκευής ομοιωμάτων ζώων από φυτικές ύλες.
Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούσαν χορτοφάγο διατροφή για θρεπτικούς λόγους, για να κρατήσουν τα τέσσερα στοιχεία του σώματος σε ισορροπία και για λόγους ηθικής. Κατά το Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Πυθαγόρας είχε πει: «Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη.» Ο Πυθαγόρας απέφευγε επίσης την κατανάλωση οσπρίων, θεωρώντας ότι επηρεάζουν την σκέψη.

Ινδία/Ασία
Η χορτοφαγία υπήρξε συνηθισμένη στην Ινδική ήπειρο, για πνευματικούς λόγους, όπως της Αχίμσα, (ahimsa, πολιτική της μη βίας), για να αποφευχθούν οι πειρασμοί (καθώς το κρέας θεωρούνταν πειρασμός), οι αρνητικές καρμικές επιρροές, αλλά και για οικονομικούς λόγους.
Περίπου το 30% των Ινδουιστών είναι χορτοφάγοι. Ενώ η χορτοφαγία δεν είναι ένα δόγμα ή μια απαίτηση, συστήνεται ως σατβικός (sattwic, καθαρτικός) τρόπος ζωής.
Ο Ζαϊνισμός επιβάλει σε όλους τους ακόλουθούς του να είναι χορτοφάγοι. Η πρώτη αρχή σε Βουδιστικούς μοναστικούς και λαϊκούς κανόνες, κοινή σε όλες τις βουδιστικές παραδόσεις, είναι να μην αφαιρούν ζωή. Αυτό συνήθως συμπεριλαμβάνει κάθε ζωική μορφή. Αν και πολλοί λαϊκοί βουδιστές τρώνε κρέας, η χορτοφαγία θεωρείται πολύ σεβαστή. Μια μειονότητα μουσουλμάνων επίσης ακολουθούν (χαλάλ) χορτοφαγία.
Τα αρχαιότερα βεδικά κείμενα υποστηρίζουν μια χορτοφαγική δίαιτα. Η κοσμική λογοτεχνία «Τιρούκουναλ» (Tirukural) από την Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, γραμμένο πριν πάνω από 2000 χρόνια, έχει διάφορα σημεία που πιστοποιούν τις αρετές της χορτοφάγου διατροφής.

Σύγχρονη εποχή
Το 1847, η πρώτη χορτοφαγική κοινότητα στο Ράμσγκεϊτ (Ramsgate) της Αγγλίας όρισε τον «χορτοφάγο» ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση σάρκας οποιουδήποτε είδους. Η χορτοφαγία στο 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης, όπως την Μετριοπάθεια και Αντιζωοτομία. Πολλές «Καινούργιες Γυναίκες», φεμινίστριες, κατά τα τέλη του αιώνα ήταν χορτοφάγοι.
Οι Αντβεντιστές της Έβδομης Μέρας και οι Ρασταφάρι, δόγματα που ιδρύθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ακολουθούν επίσης την χορτοφαγία. Η αμφισβητούμενη ένωση «Αφρικανών Εβραίων Ισραηλιτών» ακολουθεί ένα είδος αυστηρής χορτοφαγίας που αποκλείει επίσης το οινόπνευμα (εκτός από το δικό τους κρασί) και όλες τις μορφές φαρμάκων.

Πρόσφατες τάσεις
Οι Ινδοί χορτοφάγοι, κυρίως χορτοφάγοι που επιτρέπουν τα γαλακτοκομικά, υπολογίζεται να αποτελούν περισσότερο από το 70% των χορτοφάγων παγκοσμίως και περίπου το 20% με 40% του ινδικού πληθυσμού. Οι περισσότερες ασιατικές χώρες είχαν μια κυρίως χορτοφάγο διατροφή μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, όταν η αυξανόμενη εκβιομηχάνιση και βελτίωση των οικονομιών τους άλλαξαν την κατάσταση. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις στις καρδιακές παθήσεις, τους διάφορους καρκίνους και στους άνδρες και τις γυναίκες. Μελέτες στην Ιαπωνία, εντούτοις, έχουν διαπιστώσει ότι η αυξανόμενη κατανάλωση γάλακτος, κρέατος και ψαριών συνέπεσε με μια μείωση σε εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις (μία από τις κύριες αιτίες θανάτου) και σε μείωση της θνησιμότητας καρδιακών προσβολών. Διαφορετικές απόψεις έχουν συνδέσει αυτές τις αντιπαραβαλλόμενες τάσεις με την υιοθέτηση μιας όλο και περισσότερο πλούσιας σε λίπη, βασισμένης στο κρέας δυτικής διατροφής.
Έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει ότι κατά προσέγγιση το 1% έως 2.8% των ενηλίκων δεν τρώνε κρέας, πουλερικά και ψάρια.
Το 2002, η Αντιπροσωπεία Προτύπων Βρετανικών Τροφίμων (UK Food Standards Agency) εξέθεσε ότι το 5% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίστηκαν χορτοφάγοι ή αυστηροί χορτοφάγοι. Από εκείνο το 5%, περίπου το 10% κατανάλωνε το άσπρο κρέας, σχεδόν οι μισοί κατανάλωναν ψάρι και το 95% χρησιμοποιούσε γαλακτοκομικά προϊόντα. Βασιζόμενοι σε αυτούς τους αριθμούς, οι αυστηροί χορτοφάγοι είναι περίπου το 0.25% ή λιγότερο του βρετανικού πληθυσμού.

Ορολογία και κατηγορίες χορτοφαγίας
Οι πρακτικές της χορτοφαγίας περιλαμβάνουν:
· Γαλακτο-χορτοφαγία - Οι γαλακτο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή αυγά αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι στην Ινδία αλλά καί οι αρχαίοι Πυθαγόρειοι, είναι ή ήταν γαλακτο-χορτοφάγοι.
· Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία - Οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αυτή αποτελεί προς το παρόν την πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στο δυτικό κόσμο.
· Αυγο-χορτοφαγία - Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
· Αυστηρή χορτοφαγία - Οι αυστηρά χορτοφάγοι (γνωστοί ως vegans στην αγγλική γλώσσα) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ), δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.
Οι εξής είναι λιγότερο κοινές πρακτικές της χορτοφαγίας:
· Η Φρουτοφαγία είναι διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλων φυτικών προϊόντων που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών. Μερικοί φρουτοφάγοι τρώνε μόνο φυτικά προϊόντα που έχουν ήδη «πέσει» από φυτά. Κατά συνέπεια, ένας φρουτοφάγος μπορεί να φάει φασόλια, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθες, και παρόμοια, αλλά θα αρνηθεί να φάει πατάτες ή σπανάκι.
· Φυσική υγιεινή στην κλασική μορφή της περιλαμβάνει μια διατροφή κυρίως ακατέργαστων τροφίμων αυστηρής χορτοφαγίας.
· Η Διατροφή ακατέργαστων τροφίμων περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα, συνήθως αυστηρής χορτοφαγίας, τα οποία δεν θερμαίνονται πάνω από 46.7°C. Μπορεί να θερμανθούν ελαφρώς ή να μείνουν ακατέργαστα, αλλά ποτέ να μαγειρευτούν. Υποστηρικτές της πρακτικής υποστηρίζουν ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα ή/και μέρη των θρεπτικών ουσιών. Εντούτοις, άλλοι υποστηρικτές θεωρούν ότι ορισμένα τρόφιμα γίνονται πιο θρεπτικά όταν καταναλωθούν αφού έχουν θερμανθεί ελαφρώς. Άλλοι, βράζουν τα τρόφιμα στο νερό για λίγο προτού την κατανάλωση διότι θεωρούν ότι με αυτό το τρόπο ενεργοποιούν τα ένζυμα.
· Η Μακροβιοτική διατροφή είναι μια διατροφή που αποτελείται συνήθως από προϊόντα ολικής αλέσεως και φασόλια.
Οι ακόλουθες παρόμοια ονομασμένες διατροφές θεωρούνται ποικιλίες ημι-χορτοφαγίας:
· Θαλασσινο/πουλερικό χορτοφαγία - Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν ορισμένους τύπους κρεάτων για περίπου τους ίδιους λόγους που ώθησαν άλλους στη χορτοφαγία: υγεία, ηθικές πεποιθήσεις, κλπ Παραδείγματος χάριν, μερικοί άνθρωποι δεν τρώνε το «κόκκινο κρέας» (κρέας θηλαστικών - βοδινό κρέας, αρνί, χοιρινό κρέας, κλπ) ενώ καταναλώνουν πουλερικά και θαλασσινά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή διατροφή από άτομα που είναι σε μια πορεία να γίνουν πλήρως χορτοφάγα.
· Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο χορτοφαγία - Αυτή αναφέρεται σε ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια και ενδεχομένως οστρακόδερμα, αλλά κανέναν άλλο τύπο κρέατος. Αυτή η διατροφή είναι δημοφιλής στην Ιαπωνία όπου αναφέρεται ως διατροφή Οκινάουα (Okinawa).
· Ευκαμπτο-χορτοφαγία Οι ευκαμπτο-χορτοφάγοι εμμένουν σε μια διατροφή που είναι συνήθως χορτοφαγική αλλά περιστασιακά καταναλώνουν κρέας. Μερικοί, για παράδειγμα, μπορεί να προτιμήσουν προϊόντα κρέατος από ζώα που ανατρέφονται υπό πιο ανθρώπινες συνθήκες ή που προέρχονται από κυνήγι στη φύση.
· Ελευθερο-χορτοφαγία - Οι ελευθερο-χορτοφάγοι ακολουθούν έναν τρόπος ζωής βασισμένο στις ανησυχίες για την εκμετάλλευση των ζώων, της γης, και των ανθρώπινων όντων κατά την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών. Πολλοί τείνουν προς την αυστηρή χορτοφαγία, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Εκείνοι που τρώνε κρέας υποστηρίζουν γενικά τα επιχειρήματα για τη χορτοφαγία, αλλά δεδομένου ότι η ελεύθερο-χορτοφαγία ανησυχεί για τα απόβλητα, κάποιοι ελεύθερο-χορτοφαγία προτιμούν να χρησιμοποιούν προϊόντα χαμηλής ζήτησης από το να τα αφήσουν να καταλήξουν απόβλητα.

Κίνητρα

Θρησκευτικά

Δείτε επίσης Χορτοφαγία και θρησκεία
Η πλειοψηφία των χορτοφάγων στη γη, σύμφωνα με την Κοινωνία των Ηθικών και Θρησκευτικών Χορτοφάγων (Society of Ethical and Religious Vegetarians), ακολουθεί την πρακτική για θρησκευτικούς λόγους. Πολλές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ινδουισμού, του βουδισμού, του Ταοϊσμού, της πίστης Μπαχάι (Bahá'í), του Σικχισμού (Sikhism), και του ζαϊνισμού, διδάσκουν ότι ιδανικά, η ζωή πρέπει πάντα να εκτιμάται και να μην καταστρέφεται εκούσια.
Ο Ινδουισμός συστήνει τη χορτοφαγία ως σατβικό («satvic», καθαρτικό) τρόπο ζωής. Περίπου 30% των Ινδουιστών είναι όλο το χρόνο χορτοφάγοι. Οτιδήποτε που κερδίζεται με την πρόκληση πόνου, είναι πολυδιατηρημένο ή είναι πικάντικο θεωρείται μη σατβικό. Τρόφιμα όπως το κρέας, το σκόρδο, το γάλα από μια κακομεταχειρισμένη αγελάδα, συνδέονται με μια διανοητική τάση προς το Ταμάς («Tamas», αδράνεια ή καταστρεπτική δραστηριότητα) ή Ράτζας («Rajas», επιθυμίες και φόβοι που οδηγούν σε δραστηριότητα). Οτιδήποτε σατβικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών χορτοφαγικών τροφίμων γάλακτος, συνδέονται με την αγνότητα, τη μετριοπάθεια και μια θετική ή σωστή κατάσταση του μυαλού. Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι τα ζώα έχουν ψυχές και ότι η θανάτωση ζώων έχει καρμικό αντίκτυπο που θα «θεριστεί» αργότερα. Η θανάτωση ζώων παραβιάζει επίσης την αρχή της «Αχίμσα» (ahimsa) ή της πολιτικής της μη βίας. Τα βεδικά κείμενα δηλώνουν «Τέτοια αμαρτωλά άτομα θα φαγωθούν από τα ίδια πλάσματα που έχουν σκοτώσει σε αυτόν τον κόσμο». Κάποιοι ινδουιστές προσφέρουν τρόφιμα σε μια θεότητα πριν φάνε τα «περισσευούμενα» που είναι γνωστά ως «πρασάνταμ» (prasadam) και μέσα στην ινδουιστική γραφή «Μπάγκαβαντ Γκίτα» (Bhagavad Gita), ο Κρίσνα δηλώνει ότι δέχεται ορισμένα χορτοφαγικά αντικείμενα που προσφέρονται με αγάπη, κάτι το οποίο μερικές παραδόσεις το εκλαμβάνουν ως προώθηση της χορτοφάγου διατροφής.
· «Εάν κάποιος Μου προσφέρει με αγάπη και αφοσίωση ένα φύλλο, ένα λουλούδι, φρούτο ή νερό, θα το δεχτώ». Μπάγκαβαντ Γκίτα 9,26
Ο Ζαϊνισμός είναι η μόνη θρησκεία που απαιτεί στους μοναχούς και λαϊκούς, σε όλες τις σέκτες και παραδόσεις της, να είναι χορτοφάγοι. Ο όρκος Αχίμσα (Ahimsa)(«μη τραυματισμού») είναι ο πρώτος των πέντε μαχραβάτων (mahavratas), ή μεγάλων όρκων. Το σύνολο της πανίδας και το μεγαλύτερο μέρος της χλωρίδας, θεωρούνται όντα με αισθήσεις. Οποιαδήποτε δράση που φέρνει σε κίνδυνο τέτοια ζωή, συμπεριλαμβανομένων της βίας, της ζωικής θυσίας, του αλκοόλ, της κατανάλωσης μελιού, πατάτας ή ορισμένων φρούτων, και της κατανάλωσης κατά τη νύχτα, είναι απαγορευμένη. Κάποιοι Ζαϊνιστές φορούν ένα ύφασμα μπροστά απ' τα στόματά τους για να αποφεύγουν τις αερομεταφερόμενες μορφές ζωής.
Διαφορετικές σχολές του βουδισμού έχουν και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη χορτοφαγία: Οι Κινέζοι βουδιστές Μαχαγιάνα (Mahayana) αντιδρούν στην κατανάλωση κρέατος και οι Κινέζοι μοναχοί Μαχαγιάνα ακολουθούν τη χορτοφαγία. Οι σχολές Μαχαγιάνα του θιβετιανού και ιαπωνικού βουδισμού δεν θεωρούν μια χορτοφάγο διατροφή να είναι απαραίτητη, ούτε και οι Θεραβάδοι (Theravadin) βουδιστές, αν και οι Θεραβάδοι θα αρνηθούν την κατανάλωση κρέατος εάν το ζώο έχει θανατωθεί συγκεκριμένα για τους ίδιους.
Το Κοράνι είναι σαφές για την σημασία της ζωής των ζώων. Λόγω συγκεκριμένων στίχων του καρανίου, ένας μουσουλμάνος δεν πρέπει να φάει οποιοδήποτε ζώο έχει κακομεταχειρισθεί.

Διατροφικά
Κύριο άρθρο: Χορτοφαγική δίαιτα
Οι περισσότεροι διατροφολόγοι δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειά και καρδιακής προσβολής. Η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση (American Dietetic Association), η μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών διατροφής τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δηλώνει στον ιστοχώρο της: «Οι χορτοφαγικές δίαιτες προσφέρουν διάφορα θρεπτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών καθώς επίσης και πιο υψηλών επιπέδων υδατανθράκων, ινών, μαγνησίου, καλίου, φολικού οξέως, και αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνης C και E και φυτοχημικά. Οι χορτοφάγοι έχουν αναφερθεί να έχουν ποσοστιαία χαμηλότερο βάρος σώματος από μη-χορτοφάγους, καθώς επίσης και χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του κολικού και προστάτη.» Ο ιστοχώρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association) δηλώνει ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος, σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.» Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα μιας χορτοφάγου μητέρας έχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα υπολείμματος φυτοφαρμάκων από μιας μη-χορτοφάγου.

Μερικές φυτικές πρωτεϊνικές πηγές υστερούν σε ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα. Παραδείγματος χάριν, τα σιτάρια και τα καρύδια είναι χαμηλά σε λυζίνη και τα όσπρια είναι χαμηλά σε μεθιονίνη. Οι χορτοφάγοι παίρνουν όλη την πρωτεΐνη και τα αμινοξέα που χρειάζονται από την κατανάλωση μιας κανονικής ποικιλίας ολικής αλέσεως (ψωμί σίτου, καφέ ρύζι), φασολιών, καρυδιών, και σόγιας (συν των υποπροϊόντων της). Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων πρέπει να είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι το πρωτεϊνικό ποσοστό σε αυτά τα τρόφιμα είναι συγκριτικά χαμηλότερο απ' ό,τι σε παρόμοια ποσότητα κρέατος. Η επίτευξη της ικανοποιητικής πρωτεϊνικής εισαγωγής είναι σπάνια ένα πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες και η χαμηλότερη πρωτεϊνική εισαγωγή των χορτοφάγων έχει προταθεί ακόμη και ως πιθανή αιτία για μερικά από τα οφέλη υγείας που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Μια αυστηρά χορτοφάγος διατροφή δεν περιλαμβάνει ψάρι - μια σημαντική πηγή Ωμέγα 3, αν και υπάρχουν μερικές φυτικές πηγές όπως η σόγια, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας, το λάδι κάνολα (canola) και, ειδικά, σπόροι κάνναβης και λινόσπορου.
Μελέτες που επικυρώθηκαν από την Αμερικανική Διαιτητική Ένωση διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι είχαν επίπεδα σιδήρου ή ασβεστίου παρόμοια με μη-χορτοφάγων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος από τις χορτοφάγες πηγές, εκτός από γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, δεν απορροφώνται από το σώμα και συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα σε αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες.

Ηθικά
Κύριο άρθρο: Ηθική της χορτοφαγίας

Πολλοί χορτοφάγοι θεωρούν την εκμετάλλευση των ζώων, τη θανάτωσή τους και την κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων ως ανήθικη διαδικασία. Οι λόγοι για αυτό είναι ποικίλοι και μπορούν να περιλάβουν πεποιθήσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ή μια αποστροφή στην επιβολή του πόνου ή της ζημιάς σε άλλα ζωντανά πλάσματα. Η πεποίθηση υπάρχει επίσης μεταξύ κάποιων χορτοφάγων ότι άλλες ζωές δεν πρέπει να σταματάνε για την συνέχιση των δικών τους. Σε αναπτυγμένες χώρες, η ηθική χορτοφαγία έχει γίνει δημοφιλής, ιδιαίτερα μετά από τη διάδοση της εργοστασιακής κτηνοτροφίας, η οποία έχει μειώσει την αίσθηση της κτηνοτροφίας που υπήρχε και οδήγησε τα ζώα να θεωρούνται προϊόντα και είδη προς εκμετάλλευση. Πολλοί θεωρούν ότι η μεταχείριση στην οποία τα ζώα υποβάλλονται κατά την παραγωγή κρέατος και ζωικών προϊόντων τους υποχρεώνει να μη φάνε ποτέ κρέας ή να χρησιμοποιήσουν ζωικά προϊόντα (όπως ρούχα από ζωικές πρώτες ύλες, δέρμα και μαλλί αλλά και προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα σε εργαστήρια).

Περιβαλλοντικά
Κύριο άρθρο: Περιβαλλοντική Χορτοφαγία

Η περιβαλλοντική χορτοφαγία είναι η πεποίθηση ότι η παραγωγή του κρέατος και των ζωικών προϊόντων σε τρέχον και πιθανό μελλοντικό επίπεδο είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτη. Η εκβιομηχάνιση έχει οδηγήσει εντατικές πρακτικές καλλιέργειας και διατροφής υψηλής σε ζωική πρωτεΐνη, πρώτιστα στα αναπτυγμένα κράτη. Σύμφωνα με την Αμερικανική εθνική ακαδημία επιστημών (National Academy of Sciences) το μεγαλύτερος μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού καταφεύγει σε χορτοφαγία ή ημι-χορτοφαγία για λόγους που είναι οικονομικοί, φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί, ή οικολογικοί. Έτσι, η κύρια διαμαρτυρία των περιβαλλοντικών χορτοφάγων είναι πρώτιστα λόγω της εντατικής καλλιέργειας στα αναπτυγμένα έθνη.
Όλες οι σύγχρονες, εντατικές πρακτικές καλλιέργειας καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα και υδάτινους πόρους και έχουν οδηγήσει στην εκπομπή επιβλαβών αερίων και χημικών ουσιών. Ο βιότοπος για την ανάπτυξη άγριας ζωής που παρέχεται από τα μεγάλα βιομηχανικά αγροκτήματα μονοκαλλιέργειας είναι πολύ φτωχός και η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία είναι μια απειλή στη βιοποικιλότητα έναντι σε σύγκριση με πρακτικές καλλιέργειας όπως η οργανική καλλιέργεια, το «permaculture», η ποιμενική και βρόχινη αγροτική καλλιέργεια
Η περιβαλλοντική χορτοφαγία μπορεί να συγκριθεί με την οικονομική χορτοφαγία. Ένας οικονομικός χορτοφάγος είναι κάποιος που ακολουθά χορτοφαγική πρακτική είτε από φιλοσοφική άποψη σχετικά με ζητήματα όπως η δημόσια υγεία και η αποφυγή του υποσιτισμού, της πεποίθησης ότι η κατανάλωση κρέατος είναι οικονομικά ασθενής, μέρους μιας συνειδητής απλής στρατηγικής διαβίωσης ή από ανάγκη.

Φυσιολογίας
Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ταιριάζουν λόγω φυσιολογίας καλύτερα σε μια χορτοφάγο ή ημι-χορτοφάγο διατροφή. Αυτά τα άτομα μελετούν τις στατιστικές μελέτες, όπως τη σύγκριση της περιφερειακής υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής με τις τοπικές διατροφές. Παραδείγματος χάριν, μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά μέσο όρο διάρκειας ζωής είναι η Ιαπωνία, όπου η βασισμένη στα ψάρια διατροφή τους θεωρείται ο λόγος πίσω από τη μακροζωία τους. Άλλα παραδείγματα ασχολούνται με την ανάλυση μέσα στις ίδιες τις χώρες. Παραδείγματος χάριν, η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής είναι αρκετά μεγαλύτερη στη νότια Γαλλία όπου μια ημι-χορτοφάγος μεσογειακή διατροφή είναι κοινή (νωποί καρποί, λαχανικά, ελαιόλαδο, τυρί της αίγας και ψάρια), από τη βόρεια Γαλλία όπου μια σαρκοφάγος διατροφή είναι πιο κοινή (συμπεριλαμβανομένων του χοιρινού κρέατος, του βόειου κρέατος, του βουτύρου, του τυριού της αγελάδας και της κρέμας).
Πολλές άλλες επιρροές μπαίνουν στην υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής, όπως η ρύπανση, η γενετική, η άσκηση και ο τρόπος ζωής (οινοπνευματώδη, κάπνισμα, άγχος κλπ), καθιστώντας το δύσκολο να αποδειχθεί επιστημονικά οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ των τοπικών διατροφών και της υπολογιζόμενης διάρκειας ζωής.
Μερικές χορτοφαγικές πεποιθήσεις (όπως του Κρίσνα) προτείνουν ότι τα ανθρώπινα οντά «έχουν ως σκοπό» να καταναλώνουν φυτική ύλη παρά κρέας. Οι λόγοι συνδέονται κυρίως με τις διαφορές μεταξύ των αρπακτικών και φυτοφάγων ζώων. Το επιχείρημα, εντούτοις, είναι βασισμένο στη σύγκριση φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων (που δεν τρώνε παρά μόνο το κρέας) παρά παμφάγων (που καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων).
Άλλοι χορτοφάγοι βεβαιώνουν ότι τα ανθρώπινα δόντια, τα νύχια και το μήκος των εντέρων είναι περισσότερο κοντά στα χορτοφάγα ζώα παρά στα σαρκοφάγα. Υποστηρίζουν ότι τα ανθρώπινα «κυνοειδή δόντια» είναι αντίθετα από τα κυνοειδή δόντια σε κανονικούς κύνους, τα οποία είναι μακρύτερα και πιο μυτερά και ότι μερικά χορτοφάγα ζώα (όπως οι γορίλες) κατέχουν κυνοειδή δόντια. Περαιτέρω υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν τα μοριακά δόντια όπως τα φυτοφάγα αντίθετα από τα σαρκοφάγα. Το επιχείρημα, εντούτοις, είναι βασισμένο στη σύγκριση φυτοφάγων και σαρκοφάγων παρά παμφάγων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι απορροφούν το νερό όπως τα φυτοφάγα παρά το περιτυλίγουν με τη γλώσσα τους όπως τα περισσότερα αρπακτικά ζώα όπως τα σκυλιά και τα αιλουροειδή. Εντούτοις, τα σκυλιά είναι πιθανά παμφάγα από τη φύση τους και η σύνδεση, αν υπάρχει, μεταξύ του πώς ένα ζώο πίνει και πώς τρώει δεν είναι καθόλου σαφής. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έχουν συγκριτικά απλό σύστημα πέψης με έντερα μέτριου μήκους. Το ανθρώπινο λεπτό έντερο είναι κατά μέσο όρο οκτώ φορές το μήκος του ανθρώπινου σώματος έναντι της γάτας (κατά προσέγγιση τρεις) και των αλόγων (κατά προσέγγιση 12). Αντίθετα από τα πραγματικά φυτοφάγα οι άνθρωποι δεν έχουν όργανα που μπορούν να αφομοιώσουν το κύριο συστατικό των φυτών, την κυτταρίνη.

Ψυχολογικά
Πολλοί χορτοφάγοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής εν μέρει επειδή βρίσκουν το κρέας και τα προϊόντα κρέατος αισθητικά απεχθή. Υπερασπιστές της ιδέας λένε ότι τα ανθρώπινα όντα δεν προσελκύονται ενστικτωδώς στην κατανάλωση του ζωντανού ή νεκρού κρέατος στη φύση. Παραδείγματος χάριν, το σφάγιο, πτώμα, μιας αγελάδας που βρίσκεται σε ένα δάσος θα προσέλκυε ένα πραγματικό σαρκοφάγο όπως έναν λύκο ή μια λεοπάρδαλη, αλλά θα αποστρέφονταν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η μεταφορά από τον ποιητή Ντάγκλας Νταν (Douglas Dunn) είναι ότι όταν κάποιος δίνει σε ένα μικρό παιδί ένα μήλο και ένα κουνελάκι, το παιδί παίζει ενστικτωδώς με το κουνελάκι και τρώει το μήλο, ενώ εάν σε μια γάτα παρουσιάζονταν οι ίδιες επιλογές, η φυσική ώθησή της θα ήταν το αντίθετο. Άλλες ποιητικές μεταφορές προτείνουν ότι οι άνθρωποι έχουν ως σκοπό να πετάξουν στα ύψη μέσω των σύννεφων, όπως τα πουλιά, ή να αναρριχηθούν στα βουνά, όπως τις αίγες. Κανένας εύλογα δεν έχει υποστηρίξει ότι συμβαίνει κάποιο από τα δύο.

Ασφάλεια τροφίμων
Οι διάφοροι φόβοι ασφάλειας ζωικών τροφίμων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ετών έχουν οδηγήσει ανθρώπους προς την ημι-χορτοφαγία ή τη χορτοφαγία. Αυτές οι φοβίες έχουν περιλάβει την λεγόμενη νόσο των τρελών αγελάδων, την αναφερόμενη στα πτηνά γρίπη των πουλερικών, τον αφθώδη στα πρόβατα, τις σαλμονέλα στα αυγά, PCB στον εκτρεφόμενο σολομό και τα υψηλά επίπεδα διοξινών στα ζωικά προϊόντα.
Υποστηρικτές όπως ο Χάουαρντ Λύμαν (Howard Lyman( και ομάδες όπως οι Άνθρωποι για την Ηθική Θεραπεία των Ζώων (People for the Ethical Treatment of Animals) έχουν προωθήσει τη χορτοφαγία σαν απάντηση στις περιπτώσεις της μόλυνσης «Escherichia coli» της BSE, που θεωρείται ότι μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο μέσω του βοδινού κρέατος. Σύμφωνα με τις διάφορες οργανώσεις, η ασθένεια «Creutzfeldt-Jakob» συνδέεται έντονα με την έκθεση στο BSE. Εντούτοις, «Escherichia coli» μπορεί να αποκτηθεί από οποιαδήποτε μολυσμένο από περιττώματα τρόφιμο (όπως τα προϊόντα που μεγαλώνουν με λιπάσματα) ή συμβιούντα με τον άνθρωπο βακτηρίδια.

Κοινωνικά
Μερικοί άνθρωποι είναι χορτοφάγοι επειδή μεγάλωσαν σε μια χορτοφάγο οικογένεια. Άλλοι μπορεί να είχαν γίνει χορτοφάγοι λόγω ενός χορτοφάγου συντρόφου, μέλους της οικογένειας, ή ενός φίλου. Μερικοί άνθρωποι ζουν σε μια κυρίως χορτοφάγο κοινωνία (όπως η Ινδία) και υιοθετούν έτσι αυτήν την πρακτική ώστε να αποφύγουν τον εξοστρακισμό ή επειδή είναι σπάνια η πώληση και κυκλοφορία του κρέατος. Άλλες φορές λόγω οικονομικής ανάγκης.

Πνευματικά
Μερικοί υποστηρικτές των ανατολικών θρησκειών, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, υποστηρίζουν ότι η πνευματική συνειδητότητα και εμπειρίες ενισχύονται πολύ σε μια χορτοφάγο διατροφή.

Χορτοφαγική κουζίνα
Κύριο άρθρο: Χορτοφαγική κουζίνα
Αυτό γενικά σημαίνει τρόφιμα που αποκλείουν συστατικά για την παραγωγή των οποίων ένας ζώο έπρεπε να έχει πεθάνει, όπως κρέας, ζωμό κρέατος, ζωικό τυρί, ζελατίνη (από ζωικό δέρμα και συνδετικό ιστό) και για τους αυστηρότερους, ακόμα και μερικά ήδη ζάχαρης που έχουν λευκανθεί με άνθρακα κόκαλου (πχ ζάχαρη καλάμου, αλλά όχι ζάχαρη από τεύτλα) και οινόπνευμα επεξεργασμένο με ζελατίνη ή συνθλιμμένο οστρακόδερμο και οξύρρυγχος.

Χορτοφαγία ανά χώρα
Ελλάδα
Η χορτοφαγία στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη απήχηση αλλά υπάρχει κίνηση χορτοφαγίας. Τουλάχιστον στην Αθήνα (η οποία φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της χώρας), λειτουργούν καταστήματα που πουλάνε αποκλειστικά φυτικά προϊόντα, ή «πράσινες» τροφές.
Επίσης η ελληνική κουζίνα περιέχει πολλά παραδοσιακά χορτοφαγικά πιάτα όπως γεμιστά, μπάμιες, αγκινάρες, χορτόσουπες, φακές, φασόλια, κουκιά, διάφορα ζυμαρικά και πίτσες, άγρια χόρτα και άλλα. Συνεπώς στα εστιατόρια και ταβέρνες είναι εύκολο να βρεθούν πιάτα που θα ικανοποιούσαν κάθε χορτοφάγο.
Προς το παρόν δεν υποχρεούνται οι παραγωγοί να μαρκάρουν τα προϊόντα ως χορτοφαγικά ή μη.
Ινδία
Η χορτοφαγία στην Ινδία είναι συνήθως συνώνυμη με τη γαλακτο-χορτοφαγία, αν και η γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία ασκείται επίσης। Το 30% των Ινδών υπολογίζεται ότι είναι χορτοφάγοι και τα χορτοφάγα εστιατόρια (σχεδόν πάντα γαλακτο-χορτοφαγίας) αφθονούν। Υπάρχουν συνήθως πολλές χορτοφαγικές επιλογές διαθέσιμες σε όλα τα εστιατόρια ("κρυμμένα" συστατικά κρέατος όπως το λαρδί, ζελατίνη, απόθεμα κρέατος, δεν χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κουζίνα). Η Ινδία έχει επινοήσει ένα σύστημα να μαρκάρει κάθε εδώδιμο προϊόν με μία πράσινο βούλα σε ένα πράσινο τετράγωνο για να δηλώσει ότι μόνο χορτοφαγικά συστατικά χρησιμοποιήθηκαν και ότι κανένα «κρυμμένο» συστατικό κρέατος δεν χρησιμοποιήθηκε. Ένα κόκκινο σημείο σε ένα κόκκινο τετράγωνο προορίζεται για να μεταβιβάζει ότι ένα ή περισσότερα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μη-χορτοφαγικά ή "κρυμμένων" συστατικών κρέατος όπως η ζελατίνη, το λαρδί, ή το απόθεμα κρέατος.
Ακόμη και τα φάρμακα στην Ινδία είναι χαρακτηρισμένα ομοίως, πχ για μια διάσημη κάψουλα ωμέγα 3 χρησιμοποιούνται σπόρου λιναριού για την εξαγωγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αλλά, είναι μαρκαρισμένο με κόκκινη βούλα διότι η ίδια η κάψουλα χρησιμοποιεί μη χορτοφάγα συστατικά.

Ηνωμένες Πολιτείες
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χορτοφαγία είναι συνώνυμος συνήθως με τη γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία. Εντούτοις, οι χορτοφάγοι μερικές φορές λανθασμένα θεωρούνται ότι είναι θαλασσινο-πουλερικο-χορτοφάγοι. Πολλά εστιατόρια και προμηθευτές παρέχουν χορτοφαγικές επιλογές στους πελάτες, συχνά με το να υποδεικνύονται ρητά υπό αυτήν τη μορφή. Έρευνες διαπιστώνουν ότι το 2,8% των Αμερικανών ήταν χορτοφάγοι το 2004. Επιπλέον, η χορτοφαγία στις Ηνωμένες Πολιτείες απεικονίζει γενικά τις περιφερειακές πολιτιστικές διαφορές. Είναι δυσκολότερο να βρεθούν χορτοφαγικές επιλογές στα επαρχιακά εστιατόρια απ' ό,τι στα αστικά. Το ίδιο πράγμα ισχύει για τα μεσο-δυτικά ή νότια εστιατόρια πόλεων σε σχέση με της δυτικής ακτής εστιατόρια. Αυτό φαίνεται να αλλάζει αργά δεδομένου ότι οι χορτοφαγικές καινοτομίες της αγοράς (όπως τα χορτοφάγα μπέργκερς) επιτυγχάνουν ευρύτερες αποδοχή, ζήτηση και διανομή. Μεγάλης απήχησης αρχίζει να είναι το κίνημα των αυστηρά χορτοφάγων (vegans), οι πιέσεις των οποίων έχουν καταφέρει την ειδική σήμανση των προϊόντων με τέτοια χαρακτηριστικά.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εθελοντικό μαρκάρισμα των χορτοφαγικών τροφίμων είναι διαδεδομένο, αλλά μακριά από καθολικό. Πολλοί κατασκευαστές ονομάζουν τα τρόφιμα "κατάλληλα για χορτοφάγους", αλλά μέχρι σήμερα, κανένας γενικά συμφωνηθείς καθορισμός δεν υπάρχει. Η Αντιπροσωπεία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency) εξέδωσε οδηγία σχετικά με το μαρκάρισμα των τροφίμων κατάλληλα για χορτοφάγους το 2006, η οποία περιλαμβάνει τον ακόλουθο κανονισμό: «Ο όρος «χορτοφάγος» δεν πρέπει να απευθύνεται σε τρόφιμα που είναι, ή γίνονται από ή με την χρήση προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν πεθάνει, έχουν θανατωθεί ή ζώα που πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης. Ζώα εννοούνται παράγωγα κτηνοτροφίας, άγρια ή κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων παραδείγματος χάριν, πουλερικών, γκέιμ, ψάρια, οστρακόδερμα, καρκινοειδή, αμφίβια, χιτωνοφόρες, εχινόδερμα, μαλάκια και έντομα.» Επιπλέον, η Χορτοφάγος Κοινότητα (Vegetarian Society) ακολουθεί ένα σχέδιο όπου τα τρόφιμα που ικανοποιούν τα αυστηρά κριτήριά της μπορούν να χαρακτηριστούν ως "Εγκεκριμένα από την Κοινότητα Χορτοφάγων". Το τυρί μαρκάρεται συχνά επίσης, καθιστώντας το πιθανό να προσδιοριστούν τα τυριά που έχουν γίνει με φυτικά προϊόντα. Οι αρωματικές ουσίες στους καταλόγους συστατικών δεν πρέπει να διευκρινίζουν εάν προέρχονται από ζωικά προϊόντα, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει τον προσδιορισμό χορτοφαγικών τροφίμων δύσκολο εάν ειδάλλως δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοια. 5% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου υπολογίζεται ότι είναι χορτοφάγοι. Η βρετανική Κοινότητα Χορτοφάγων θεωρεί ένα προϊόν ως χορτοφαγικό εάν δεν περιέχει κρέας, κρέας πτηνά, ψάρι, οστρακόδερμα, λίπη κρέατος ή κοκάλων, ζώων ή σφαγίων, ζελατίνη, «aspic» ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που είναι αποτέλεσμα σφαγής. Όπου τα αυγά χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι ελευθέρας βοσκής και το προϊόν δεν πρέπει να έχει προέλθει κατόπιν εργαστηριακών δοκιμών σε ζώα. Σχεδόν όλα τα εστιατόρια και καφέ παρέχουν μια λογική επιλογή χορτοφαγικών πιάτων και συνήθως μαρκάρονται χορτοφάγα.

Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία είναι σε ισχύ σύστημα μαρκαρίσματος των τροφίμων. Η χορτοφαγία δεν είναι τόσο κοινή όσο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά το δείπνο είναι εύκολο για τους χορτοφάγους τουρίστες.

Ισπανία
Στην Ισπανία, τα περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα θα εξυπηρετηθούν με αυγό, ή ακόμα και με τόνο. Ζωμός χρησιμοποιείται στις φυτικές σούπες και πολλές σάλτσες. Πέρα από τις μεγαλύτερες πόλεις ή τις περιοχές τουριστών, τα περισσότερα εστιατόρια έχουν μόνο αρχικά πιάτα για χορτοφάγους, με σχεδόν όλες τα κύρια πιάτα να αποτελούνται από κρέας ή ψάρι.

Γαλλία
Στη Γαλλία η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν στην Ισπανία. Η γαλλική κουζίνα έχε χορτοφαγικά πιάτα, αλλά αυτά θεωρούνται συχνά ως πρώτα ή δευτερεύοντα πιάτα, και το βασικό είναι σχεδόν πάντα κρέας ή ψάρι.

Γερμανία
Στη Γερμανία οι χορτοφάγοι είναι περίπου το 7,3 με 9% του πληθυσμού. Δεν απαιτείται μαρκάρισμα των τροφίμων.

Αυστραλία
Στην Αυστραλία ισχύουν οι ίδιοι όροι με τη Γερμανία. Μερικοί κατασκευαστές που στοχεύουν στη χορτοφάγο αγορά θα χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη ονομασία στα τρόφιμά τους, εντούτοις εκτός από τα τρόφιμα προοριζόμενα για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το μαρκάρισμα είναι ασυμβίβαστο. Οι αρωματικές ουσίες στους καταλόγους συστατικών δεν χρειάζεται να διευκρινίζουν εάν είναι ζωικής προέλευσης. Υπό αυτήν τη μορφή, η φυσική γεύση θα μπορούσε να έχει προέλθει είτε από φυτικές είτε από ζωικές πηγές. Μερικά τρόφιμα στην Αυστραλία δεν είναι απαραίτητα μη-χορτοφαγικά όπως η χρήση ζελατίνης στο γιαούρτι. Το φυτικό τυρί δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμο.

Νορβηγία
Στη Νορβηγία, η κατάσταση είναι παρόμοια με τη Γερμανία, εκτός από την πουλερικο-χορτοφαγία, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστη και τα καταστήματα οργανικών τροφίμων λιγότερο ευρέως διαδεδομένα. Οι αυγο-γαλακτο-χορτοφάγοι είναι περίπου το 1 με 2% του πληθυσμού και τα τρόφιμα που προορίζονται για χορτοφάγους πωλούνται κυρίως στα καταστήματα και τις υπεραγορές υγιεινής διατροφής που εστιάζουν στην ποικιλία. Πολλά εστιατόρια έχουν μια ή ίσως δύο χορτοφαγικές καταχωρήσεις στους καταλόγους τους ή τουλάχιστον μαγειρεύουν κάτι αν ζητηθεί.

Ελβετία
Στην Ελβετία, οι όροι και οι συνήθειες εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τη γλωσσική περιοχή και την ισχυρή πολιτιστική επιρροή των γειτονικών χωρών στον γαλλόφωνο, γερμανόφωνο και ιταλόφονο Ελβετό. Οι όροι στη γαλλόφωνη Ελβετία είναι σαν εκείνους της βαθιά αγροτικής Γαλλίας, που κυμαίνεται από την πλήρη άγνοια της χορτοφαγίας ως μια επιφανειακή γνώση για τον εξωτική της αξία. Παρά την κοσμοπολίτικη Γενεύη, δεν υπάρχει κανένα χορτοφάγο εστιατόριο στη γαλλόφωνη Ελβετία, και λίγες θέσεις (εκτός από μερικές σε ασιατικά εστιατόρια και αμερικανικά καταστήματα γρήγορου φαγητού) προσφέρουν χορτοφαγικά πιάτα. Το μαρκάρισμα των τροφίμων είναι ασυμβίβαστο και μπορεί να ποικίλει από ικανοποιητικό μέχρι ανύπαρκτο.

Δανία
Στη Δανία υπάρχουν μερικά χορτοφαγικά εστιατόρια (συνήθως σε αστικές περιοχές) αλλά τα περισσότερα εστιατόρια θα είναι σε θέση μόνο κατόπιν παραγγελίας να παραγάγουν ένα πιάτο δίχως κρέας. Τα μη-κρεατικά δευτερεύοντα πιάτα είναι κοινά. Η χορτοφαγία είναι πιο αποδεκτή από ποτέ, αλλά πολλές παραδοσιακές οικογένειες θα φάνε ακόμα πολύ κρέας και λιγότερα λαχανικά. Η χορτοφαγία είναι ασυνήθιστη στις επαρχιακές περιοχές όπου το παραδοσιακό δανικό μαγείρεμα είναι ακόμα πολύ κοινό. Δεν υπάρχει κανένα διακριτικό μαρκάρισμα σε ισχύ.

Ιταλία
Στην Ιταλία η σταθερή χορτοφαγία είναι ασυνήθιστη. Εντούτοις η κουζίνα είναι φιλική στη χορτοφαγία δεδομένου ότι η πρώτη σειρά πιάτων είναι συνήθως ζυμαρικά, ριζότο ή τρόφιμα βασισμένα στη πολέντα, ενώ η δεύτερη σειρά πιάτων είναι απλά μια περικοπή του κρέατος ή των ψαριών. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι ζητούν από τα εστιατόρια να παρέχουν μια μεγαλύτερη πρώτη σειρά πιάτων και αποφεύγουν την σειρά πιάτων κρέατος.

Ενώσεις χορτοφαγίας

Οι κοινότητες χορτοφαγίας (εκτός από την Ινδία) διαμορφώθηκαν αρχικά ως μέσα για να προωθηθεί η διατροφή της χορτοφαγίας και να μαζευτούν μαζί οι χορτοφάγοι για αμοιβαία υποστήριξη. Μέχρι το 2000, τα δυτικότερα και αναπτυσσόμενα έθνη είχαν χορτοφαγικές ενώσεις. Οι χώρες που ήταν πρώτες στο να καθιερώσουν τέτοιες κοινωνίες είναι ακόμα αυτές που έχουν την πιθανότατα να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό χορτοφάγων στους πληθυσμούς τους.
Οι πρώτες κοινωνίες ήταν:
· 1847 - Ηνωμένο Βασίλειο
· 1850 - Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
· 1867 - Γερμανία
· 1880 - Γαλλία
· 1886 - Αυστραλία
· 1889 - Ινδία
· 1890 - Ιρλανδία
· 1893 - Ελβετία
· 1894 - Κάτω Χώρες
· 1895 - Σουηδία
· 1896 - Δανία
· 1896 - Ουγγαρία
· 1899 - Βέλγιο
· 1900 - Αυστρία

Η Διεθνής Ένωση Χορτοφαγίας (International Vegetarian Union), μια ένωση όλων των εθνικών κοινωνιών, ιδρύθηκε το 1908.

Διάσημοι χορτοφάγοι

Μερικοί από τους πιο διάσημους χορτοφάγους της ιστορίας :
· Άλμπερτ Άϊνστάιν
· Τζορτζ Μπέρναρντ Σο
· Άλμπερτ Σβάϊτσερ
· Δαλάι Λάμα (ΧΙV)
· Ισαάκ Νεύτονας
· Μπέντζαμιν Φράκλιν
· Τόμας Έντισον
· Νίκολα Τέσλα
· Τζέιν Γκούνταλ
· Καρλ Λιούις
· Κάρολος Δαρβίνος
· Διογένης
· Πλάτωνας
· Πυθαγόρας
· Σωκράτης
· Βολταίρος
· Λίο Τολστόι
· Πλούταρχος

Κριτική

Χορτοφαγική διατροφή και μακροζωία
Κάποιοι αμφισβητούν τις αξιώσεις περί βελτιωμένης υγείας στους χορτοφάγους. Η μελέτη «Θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους: η αναθεώρηση και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την EPIC-Οξφόρδης» («Mortality in British vegetarians: review and preliminary results from EPIC-Oxford») κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλότερη θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους εξηγείται καλύτερα από την συμπεριφορά εκτός της μη-κατανάλωσης κρέατος. Η μελέτη δηλώνει ότι οι «Βρετανοί χορτοφάγοι έχουν χαμηλή θνησιμότητα έναντι του γενικού πληθυσμού. Τα ποσοστά θανάτου τους είναι παρόμοια με εκείνα των συγκρίσιμων μη-χορτοφάγων, που προτείνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του οφέλους μπορεί να αποδοθεί στους μη-διαιτητικούς παράγοντες τρόπου ζωής όπως τη χαμηλή επικράτηση του καπνίσματος και μιας γενικά υψηλής κοινωνικοοικονομικής θέσης ή στις πτυχές της διατροφής εκτός από την αποφυγή του κρέατος και του ψαριού.» Μια σχετική μελέτη, «θνησιμότητα στους χορτοφάγους και μη-χορτοφάγους: λεπτομερή συμπεράσματα από μια συνεργάσιμη ανάλυση 5 ενδεχόμενων μελετών» («Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies»), που δοκίμασε επίσης να απομονώσει τις «κρυφές μεταβλητές» μέσα από 6 μελέτες χορτοφαγικών διατροφών. Τα αποτελέσματά της πρότειναν ότι η αναλογία θνησιμότητας ήταν χαμηλότερη στους τρώγοντες ψάρια (0.82) που ακολουθήθηκαν από περιστασιακά τρώγοντες κρέας και χορτοφάγους (0.84) που ακολουθήθηκαν έπειτα από τους κανονικούς τρώγοντες κρέας (1.0) και αυστηρούς χορτοφάγους (1.0). Σαν ομάδα, οι χορτοφάγοι είχαν 24% χαμηλότερη θνησιμότητα των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων έναντι στους τρώγοντες κρέας.
Πολλοί χορτοφάγοι (κυρίως οι αυστηρά χορτοφάγοι) αρνούνται να πιουν γάλα ή να φάνε κρέας λόγω του ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ξένες, και ενδεχομένως αποδιοργανωτικές για το ανθρώπινο σώμα ζωικές ορμόνες. Εντούτοις, πολλές δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γάλακτος, ειδικότερα προϊόντα σόγιας, μπορούν τα ίδια να περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτοιστρογόνων (phytoestrogen) και άλλων ενδεχομένως επιβλαβών χημικών ουσιών. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει παραγόμενα από σόγια φυτοιστρογόνα με αναπτυξιακή ζημία σε νήπια, καθώς επίσης και με πιθανή αντρική στειρότητα.

Περιβάλλον

Μερικοί εξετάζουν την υπόθεση ότι τα τρόφιμα που απορροφούνται στην κτηνοτροφία θα μπορούσαν αντ' αυτού να χρησιμοποιηθούν για να τραφούν άνθρωποι. Στις αναπτυσσόμενες χώρες ιδιαίτερα, τέτοια τρόφιμα είναι συνήθως κακής ποιότητας και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, αν και το έδαφος που χρησιμοποιεί η κτηνοτροφία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φυτικά προϊόντα. Επιπλέον, σε μια κατά ένα μεγάλο μέρος αγροτική οικονομία, τα εύφορα εδάφη χρησιμοποιούνται σπάνια απλώς για την παραγωγή τροφών κτηνοτροφίας, αντ' αυτού οι καλλιέργειες υπάρχουν για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα προκύπτοντα υποπροϊόντα ταΐζονται συχνά στα βοοειδή και άλλα ζώα, κάνοντάς τα αμοιβαία εξαρτώμενα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλλ (Cornell) έχουν πει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ταΐσουν 800 εκατομμύρια ανθρώπους με το σιτάρι που το ζωικό κεφάλαιο καταναλώνει. Εντούτοις, μερικοί υποστηρίζουν ότι η παρέκκλιση αυτού του σιταριού μακριά από το ζωικό κεφάλαιο δεν θα επίλυε τα οικονομικά προβλήματα που αποτρέπουν λιμοκτονούντες (φτωχούς) ανθρώπους να αγοράσουν τρόφιμα, αν και μια πτώση στις τιμές λόγω του αυξανόμενης προσφοράς μπορεί να τους εξασφάλιζε οικονομικά καλύτερη πρόσβαση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, υπάρχουν μερικοί τύποι εκτάσεων (όπως βουνά, περιθώρια ερήμων, και περιοχές με πολύ φτωχό χώμα) που είναι κατάλληλοι για ζώα, αλλά μη κατάλληλοι ως καλλιεργήσιμο έδαφος. Οικολόγοι λένε ότι αυτά τα «οριακά εδάφη» δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καν και ότι το βόσκοντα ζωικό κεφάλαιο σε αυτά τα εδάφη ασκεί περισσότερη πίεση από όση μπορούν να αντέξουν ή/και ανταγωνίζονται άμεσα με τα εγγενή άγρια ζώα που θα έβοσκαν στην ίδια γη. Εντούτοις, πολλοί λαοί στον αναπτυσσόμενο κόσμο στηρίζονται σε αυτά τα εδάφη για την ανατροφή των σκληραγωγημένων ζώων, όπως οι αίγες και τα βοοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται έπειτα ως κρίσιμη πηγή τροφίμων. Εάν τα μεγέθη κοπαδιών συγκρατούνται, η ζημία στο έδαφος μπορεί να αποτραπεί και οι κάτοικοι είναι επίσης ικανοί να διατηρήσουν οικονομική ανεξαρτησία.


Δείτε επίσης
Αυστηρή χορτοφαγία
Χορτοφαγική κουζίνα

Σημειώσεις

Μέρος του άρθρου βασίστηκε στο αντίστοιχο της αγγλικής βικιπαίδειας.