…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Κουρκούμη ή κουρκουμάς


Κουρκούμη ή κουρκουμάς
Αλλιώς: κιτρινόριζα ή χρυσόριζα!
Η κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″  χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.

Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Θεραπευτικές ιδιότητες:
- Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
- Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
- Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου
- Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
- Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
- Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας
- Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
- Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
- Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
- Κατά της αναιμίας
- Κατά της διάρροιας
- Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
- Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία  για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.

Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να μη τον προσθέσουμε από σήμερα στη διατροφή μας;

Πως και που τον χρησιμοποιούμε:
- Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε
- Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι.  Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
- Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά

Εξωτερική χρήση:
- Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
- Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


soulme.gr

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πώς είναι το αίμα μας πριν και πώς μισή ώρα μετά την κατανάλωση αυγού.

"Eggs produce acids like sulphuric acid that causes blood cells to stick together. The acids from eggs can also penetrate the cell membrane and damage the blood or body cell. Eggs act like molcular glue that causes blood cells to stick together. Blood needs to be separate to squeeze into the small capillaries half their size. When the blood is stacked this leads to poor circulation that then leads to oxygen deprivation that leads to cold hands, cold feet, light headedness, muddled thinking, and over time hypertension, stroke, heart attack and cancer."
Δείτε τη μετάφραση


The following live blood micrograph is a before and after picture after eating an egg viewed 30 minutes later.
Invalid URL

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα καρύδια «ζωντανεύουν» το σπέρμα

Σημείωση του ιστολογίου: Για όλες τις ασθένειες, υπογονιμότητα, ιδανική διατροφή, ιδανικές θεραπείες, υγεία και γνώσεις που δεν δίνει η επίσημη κατευθυνόμενη γιατρική, διαβάστε άρθρα που είναι δεξιά, όπως και στις ιστοσελίδες
Ωμοφαγία και Ωμομονοφαγία
Φρουτοφαγία
Κοινωνίες χορτοφάγων, ωμοφάγων και φρουτοφάγων.


Η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους νεαρούς άντρες και ίσως να το καταστήσει πιο γόνιμο, αναφέρει η επιθεώρηση «Βιολογία της Αναπαραγωγής» (BOR). Όπως έδειξε η σχετική μελέτη, οι άντρες ηλικίας 21-35 ετών που έτρωγαν επί 12 εβδομάδες 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, παρουσίασαν βελτίωση στο σχήμα και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) που διεξήγαγαν τη μελέτη πιστεύουν ότι το όφελος πηγάζει από τα λιπαρά οξέα των καρυδιών, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.
Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να βελτιώσουν και την ανδρική γονιμότητα, διότι προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιήσει μελέτη γι' αυτό.
Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια είναι υπογόνιμο, με το 40% των περιπτώσεων να οφείλεται σε πρόβλημα στον άντρα.
«Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η διατροφή του άνδρα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν οι όρχεις του», εξήγησε ο δρ Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Οι ερευνητές του UCLA λένε πως το επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να δουλέψουν με ζευγάρια που απευθύνονται σε κλινικές υπογονιμότητας και να τροποποιήσουν τη διατροφή όσων ανδρών είναι υπογόνιμοι, για να διαπιστώσουν εάν μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 117 άνδρες, οι μισοί εκ των οποίων πρόσθεσαν καρύδια στο καθημερινό διαιτολόγιό τους και οι υπόλοιποι αφαίρεσαν όλους τους ξηρούς καρπούς.
Όλοι οι εθελοντές ακολουθούσαν την τυπική, δυτικού τύπου διατροφή, η οποία θεωρείται επιζήμια για την υγεία και την γονιμότητα.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουέντι Ρόμπινς, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας Fielding του UCLA, στους άντρες που έτρωγαν τα καρύδια παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους της ποιότητας του σπέρματος – δηλαδή στην συγκέντρωση, στην ζωτικότητα, στην κινητικότητα και στο σχήμα των σπερματοζωαρίων, αλλά και στις χρωμοσωμικές ανωμαλίες που έφεραν.
«Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ των φυτών που υποπτευόμαστε ότι επηρέασε την ποιότητα του σπέρματος των εθελοντών μας», συμπλήρωσε η ερευνήτρια δρ Κάθριν Κάρπεντερ, από το Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του UCLA.
http://ygeia.tanea.gr
Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...

Περισσότερα: schizas.com

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σέλινο για τα δόντια και όχι μόνο!!!

Ανακουφίζει από τον πυρετό και τον βήχα και έχει διουρητική δράση.

Τι είναι: Διακρίνεται σε 2 είδη: το αμερικανικό σέλερι, που έχει ελαφριά γεύση και καταναλώνετε ωμό και το ελληνικό (ή κινέζικο) σέλινο, που καταναλώνετε μαγειρεμένο. Το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική ενώ έχει και πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακή ιατρική: Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για το άσθμα, τα οιδήματα, την αϋπνία, την ακμή, τον πονοκέφαλο, τη νευρικότητα, το βήχα, το διαβήτη, τις πέτρες στη χολή και την επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το σέλινο μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα: Βοηθά και στη στοματική υγιεινή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, επειδή το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί, αν καταναλωθεί ωμό, να βοηθήσει στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας. Επιπλέον η βιταμίνη C, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Ακόμη τα συστατικά του δρουν ως φυσικά καθαριστικά των δοντιών χαρίζοντάς τους λευκότητα και υγεία.

Γιατί είναι ευεργετικό: Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών, ενώ περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, δίνει πολύ λίγες θερμίδες και γι' αυτό είναι ιδανικό για δίαιτες. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως το φυτό έχει διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, ενώ υποστηρίζεται ότι έχει αφροδισιακή δράση. Θεωρείται κατάλληλο για όσους πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι. Το αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Τονώνει τις λειτουργίες του πεπτικού ενώ συνιστάται κατά της πέτρας των νεφρών. Ρίχνει την πίεση, καταπολεμά τους ρευματικούς πόνους ανακουφίζει από μυϊκούς σπασμούς. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

θα το βρείτε: Στην ελληνική αγορά όλο το χρόνο.

Quick tips

Ανακουφιστείτε από τις χιονίστρεςΑν το κρύο σάς έχει προκαλέσει επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στα χέρια, φτιάξτε το παρακάτω μείγμα: Σε μια κατσαρόλα νερό ρίξτε ένα ματσάκι σέλινο (10 κλαδάκια) και βράστε το. Μόλις γίνει χλιαρό βυθίστε τα χέρια σας για λίγο.

Για τις ημικρανίες
Φτιάξτε ένα χυμό από σέλινο ρίχνοντας μισή κούπα νερό και τα φύλλα του και 2 καρότα ή μαϊντανό σε μπλέντερ. Το σέλινο είναι πλούσιο σε κουμαρίνες, ουσίες που καταπραϋνουν το αγγειακό σύστημα.

preventionmag.gr

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πεπόνι - Ένα φρούτο χρυσάφι!!!






Έλεγαν τότε που μόνο οι πλούσιοι είχαν μαχαίρι:αν έχεις μαχαίρι τρως πεπόνι...επειδή όμως σήμερα....όλοι έχουμε μαχαίρι ας κάνουμε μια νόστιμη πεπονοσαλάτα...και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού...η ζέστη δυνατή...ο υδράργυρος όλο και ανεβαίνει...όαση δροσιάς τα φρούτα μας...τα πεντανόστιμα και δροσερά πεπόνια με την πλούσια γεύση τους,το άρωμά τους,το πλήθος των θρεπτικών συστατικών τους...το πεπόνι το "χρυσαφένιο φρούτο"...κατάγεται από την Ασία έτσι λένε Γερμανοί βοτανολόγοι οι οποίοι...με την βοήθεια γενετικής ανάλυσης απέδειξαν ότι το πεπόνι κατάγεται από την Αυστραλία όπου και φύεται σήμερα ο αρχαιότερος συγγενής του αλλά...ακόμα πιο παλιά είχε κοινό πρόγονο με το αγγούρι το οποίο...εφύετο στην Ασία και μάλιστα στις πλαγιές των Ιμαλαΐων...η έρευνα αυτή του πανεπιστημίου του Μονάχου καταρρίπτει την μέχρι τώρα αντίληψη ότι το πεπόνι και το αγγούρι προέρχονται από την Αφρική...το επιστημονικό όνομα του πεπονιού είναι cucumis melo l και αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι το πεπόνι ήταν γνωστό και το απολάμβαναν σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί... στην Ελλάδα το βρίσκουμε διαφοροποιημένο σε πολλές ντόπιες ποικιλίες...μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στη χώρα μας ο αγροτικός κόσμος καλλιεργούσε μόνο ντόπιες ποικιλίες,τις οποίες μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να τις ανταγωνιστούν σε ποιότητα και απόδοση ξένες ποικιλίες...οι πιο γνωστές από τις Ελληνικές ποικιλίες ήταν:


α) η περίφημη ποικιλία του Αργίτικου πεπονιού,η οποία δέσποζε στην Ελλάδα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο...

β) η στερλίνα,μια πρώιμη ποικιλία η οποία έδινε τα πεπόνια της γύρω στα τέλη Μαΐου...

γ) η ποικιλία της Ζακύνθου,μια ξερική ποικιλία τύπου κανταλούπας -Cantaloupe -η οποία προσαρμόστηκε άριστα στα Ζακυνθινά εδάφη και έδινε ένα άριστο σε γεύση και ποιότητα πεπόνι ...

δ) η θρακιώτικη ποικιλία,η οποία ήταν όψιμη ποικιλία έδινε δηλ τα πεπόνια της το Σεπτέμβριο και τα οποία είχαν την ιδιαιτερότητα να διατηρούνται μετά την ωρίμανσή τους μέχρι και τον χειμώνα...

σήμερα -δυστυχώς -τα περισσότερα πεπόνια είναι υβρίδια από διασταυρωμένους σπόρους διαφόρων ποικιλιών...

το πεπόνι μας λοιπόν πρέπει...

α) να το τρώμε ώριμο διότι τότε περιέχει στο μέγιστο όλα του τα θρεπτικά συστατικά...και...

β) να το τρώμε αμέσως όταν το κόβουμε γιατί η βιταμίνη C που περιέχει καταστρέφεται μέσα σε ελάχιστη ώρα...και...

είναι κρίμα να αφήνουμε να καταστρέφεται αυτή η βιταμίνη η τόσο πολύτιμη για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας...

το τρώμε κομμένο:

σε φέτες...

σε φρουτοσαλάτες...

το συνοδεύουμε:

με ξηρούς καρπούς...

με μήλα...

με δαμάσκηνα...

με μούρα...

το πίνουμε χτυπημένο στο μπλέντερ:

σαν  χυμό...

σαν αναψυκτικό με την προσθήκη -αν θέλουμε - ενός καλού ανθρακούχου νερού...

σαν  δροσερή γρανίτα γαρνιρισμένη με φρέσκα φύλλα μέντας...

ας δούμε όμως τι άλλο μας προσφέρει το πεπόνι εκτός από τη νοστιμιά του,το άρωμά του και τη δροσιά του....

κάθε φέτα λοιπόν περίπου 100γρ περιέχει:

θερμίδες: 34...

υδατάνθρακες: 8,6γρ...

νερό: 90γρ ανά 100γρ...

πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών δηλ:

βιταμίνη C: 30,00mg.- 45% -όπως είπαμε-

βιταμίνη Α: 2900IU.- 55% ...

βιταμίνη Β6: 0,7mg.-.6%...

Β9 -φολικό οξύ: 15mcg.-.4,5%...

θειαμίνη: 0,05mg - 3%...

νιασίνη: 0,6mg - 4%...

βιταμίνη Κ: 2,2mcg - 3%...

χολίνη: 6,00mg...

ριβοφλαβίνη: 1%...

παντοθενικό οξύ: 2%...

  β-καροτίνη -όσο πιο ώριμο είναι τόσο περισσότερη β-καροτίνη περιέχει-

καθόλου χοληστερίνη...

φυτοστερόλες: 9,0mg...

ω-3 λιπαρά: 40mg...

ψ-6 λιπαρά: 30mg...

πρωτεΐνες: 3%...

ασβέστιο: 9,00mg...

κάλιο: 230,00mg...

νάτριο: 14,00mg...

φώσφορο: 13,00mg...

σίδηρο: 0,21mg...

μαγνήσιο: 10,00mg...

ψευδάργυρο: 0,15mg...

χαλκό: 0,05mg...

μαγγάνιο: 0,05mg...

σελήνιο: 0,04mcg...

φθόριο: 0,9mcg...

και τι,και που μας ωφελούν όλα αυτά;

εκτός από την δροσιά του του άρωμά του,την γλύκα του και την υπέροχη γεύση που μας χαρίζει το πεπόνι τι άλλο προσφέρει στον οργανισμό μας;

πολλά...πάρα πολλά....

1) βοηθά την όρασή μας και ιδιαίτερα την όραση σε σκοτεινά περιβάλλοντα...

προστατεύει από τον καταρράκτη και μειώνει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας...

ένα φλιτζάνι πεπόνι την ημέρα έχει μόνο 56 θερμίδες αλλά αντιστοιχεί με το 103,2% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α που χρειάζεται ο οργανισμός μας και...

σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50.000 γυναίκες ηλικίας 45 έως 67 ετών παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες τροφές που περιείχαν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καταρράκτη....σε...

άλλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι άτομα που στην καθημερινή τους διατροφή το πεπόνι είχε κυρίαρχη θέση,είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χειρουργηθούν από καταρράκτη...ενώ...

σε μια τρίτη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 γυναίκες και άντρες οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών...

τα αποτελέσματα μετά από 18 χρόνια παρακολούθησης των διατροφικών συνηθειών των ατόμων αυτών έδειξε την ισχυρή προστασία κατά πρώτον του πεπονιού και κατά δεύτερoν των άλλων αντιοξειδωτικών στην πρόληψη της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας...

2) προσφέρει προστασία στον οργανισμό και είναι απαραίτητο στη διατροφή των καπνιστών,διότι οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχει προστατεύει τους καπνιστές από το να αναπτύξουν εμφύσημα...

3) βοηθά και συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη και υγεία των κυττάρων μας...

4) συντελεί στην υγεία των κυττάρων που καλύπτουν τις εσωτερικές επιφάνειες του σώματός μας-ενδοθηλίων -

5) διεγείρει την παραγωγή και ισορροπημένη δραστηριότητα των λευκών μας αιμοσφαιρίων,τα οποία είναι τα κύρια αμυντικά στοιχεία του οργανισμού μας έναντι των μολύνσεων...

6) συμβάλλει στον ανασχηματισμό των οστών μας...

7) έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες -ειδικά η ποικιλία cantaloupe-άρα...

το πεπόνι μπαίνει ασπίδα στις καρδιοπάθειες και στα εγκεφαλικά επεισόδια και

συντελεί στη μείωση της πίεσης του αίματος...και αυτό χάρη στην αδενοσίνη του...

η αδενοσίνη μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας βιολογικός παράγοντας κούρασης...

η αδενοσίνη μας κάνει να νυστάζουμε,να θέλουμε να κοιμηθούμε,επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς,ρίχνει την πίεση του αίματος,με λίγα λόγια...

εξαναγκάζει τον οργανισμό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί...

η αδενοσίνη,η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν εργαστεί υπερβολικά,τους δίνει το μήνυμα να εισέλθουν σε μια κατάσταση ηρεμίας και μειωμένης λειτουργίας για να αυτοπροστατευτούν...

αυτή λοιπόν τη σπουδαία ουσία μας προσφέρει το πεπόνι...

και δεν τελειώνουν εδώ οι σπουδαίες ιδιότητες του πεπονιού...

η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του προσδίδουν...

8) ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες...

9) ισχυρές αντιοξειδωτικές...

10) ισχυρές αποτοξινωτικές...

11) βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο και το φολικό οξύ...

12) καθοριστική η δράση του και η βοήθειά του στη σύνθεση του κολλαγόνου...

με αποτέλεσμα το δέρμα μας να διατηρείται υγιές και νεανικό...

13) μειώνει την χοληστερίνη...

14) προστατεύει από διάφορους τύπους όγκων λόγω των ισχυρών αντικαρκινικών του ιδιοτήτων...

15) μας προστατεύει από τις φλεγμονές και τις μολύνσεις...

16) συντελεί στην ισορροπημένη ψυχική και πνευματική μας υγεία...

17) έχει διουρητικές ιδιότητες....

18) απαραίτητο στα άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς τα προστατεύει από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου..το δε...

19) κάλιο που μας προσφέρει είναι μια ακόμα ασπίδα άμυνας του οργανισμού μας καθώς προστατεύει από την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη...

ακόμα και...

20) καλλυντικές ιδιότητες έχει το πεπόνι...

οι μάσκες από φλούδες πεπονιού τονώνουν το δέρμα και προφυλάσσουν την εφηβική επιδερμίδα από την ακμή...

και δυο λόγια για το πως μπορούμε ( ; ) να διαλέξουμε το σωστό πεπόνι...

το κλειδί είναι να είναι ώριμο να έχει ωριμάσει δηλ πάνω στην πεπονιά,το οποίο τις περισσότερες φορές είναι πρόκληση διότι...

κόβεται ενώ ακόμα είναι άγουρο και ωριμάζει μακρυά από το φυτό,μακρυά από τη βάση του...

κάποιες ενδείξεις που αποδεικνύουν ότι ο καρπός έχει ωριμάσει πάνω στο φυτό είναι το ελαφρύ χτύπημα με την παλάμη του χεριού μας αν...

ο ήχος που παράγεται είναι "κούφος" ήδη έχουμε κάνει μια καλή αρχή...

αν είναι βαρύτερο από το μέγεθός του είναι άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο...

αν δεν έχει χτυπήματα και υπερβολικά μαλακά σημεία...

αν η φλούδα έχει μιά κίτρινη χρυσαφένια απόχρωση ή είναι κρεμ-άλλη ποικιλία-...

αν το σημείο που έχει κοπεί το πεπόνι από τη βάση του είναι απαλλαγμένο από το μίσχο και στο σημείο έχει σχηματιστεί μια ομαλή και ελαφριά εσοχή και...

αν η ακριβώς απέναντι περιοχή έχει μια γλυκιά και διακριτική αρωματική φρουτώδη οσμή...προσοχή σε αυτό εδώ το σημείο γιατί πολλές φορές

η υπερβολικά έντονη μυρωδιά είναι ένδειξη υπερ-ωρίμανσης δηλ το φρούτο έχει υποστεί ζύμωση...βέβαια εδώ υπάρχει και άλλο ένα παράδοξο,όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα - μαζί τους και το πεπόνι - τόσο πιο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν ( 1 )- ( 2 )-( 3 )...

αν όλα τα παραπάνω "αν" ισχύουν έχουμε αγοράσει ένα αρκετά καλό πεπόνι...

αν τώρα έχουμε αγοράσει πεπόνι το οποίο δεν έχει ωριμάσει,το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου - πάντα ολόκληρο και όχι κομμένο σε φέτες - μέχρι να γίνει μαλακό και ζουμερό μόλις...

το πεπόνι μας ωριμάσει πλήρως το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες -μέχρι και εννέα (9) ,όταν όμως το κόψουμε πρέπει να καταναλωθεί αμέσως αν...

δεν το φάμε όλο δεν το πετάμε το...

τοποθετούμε σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς το βάζουμε στο ψυγείο και έχουμε μέχρι 8 ώρες περιθώριο να το καταναλώσουμε βέβαια...

η απώλεια της βιταμίνης C θα είναι περίπου 25% ,τα άλλα του όμως συστατικά δεν επηρεάζονται μόνο που το πεπόνι αλλοιώνεται πολύ εύκολα και για αυτό χρειάζεται προσοχή......................

αυτά τα λίγα (;) για το πεπόνι που ίσως κάποια από αυτά να μην τα γνωρίζατε και για να θυμόμαστε πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος όλων των φρούτων στη διατροφή μας....και...

δεν ξεχνάμε το άλλο σπουδαίο και θαυμάσιο φρούτο του καλοκαιριού:

το καρπούζι...ας θυμηθούμε:

καρπούζι...το ζητά ο οργανισμός μας...το επιβάλλει το καλοκαίρι!!!

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Σταφύλι, το ακριβό δώρο του καλοκαιριού


 
Ένα τσαμπί σταφύλια, αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ, με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη χυμώδη γεύση τους.

Υπάρχουν πάνω από 50 ποικιλίες σταφυλιών. Αλλά αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι υπάρχουν πράσινες, κόκκινες και μαύρες ποικιλίες.

Γιατί να τα προτιμάμε

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, όσον αφορά στη φυτοθρεπτική τους σύνθεση, και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Αυτά τους προσδίδουν αντιγηραντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στη μακροζωία.

Έχουν περιεκτικότητα 80-85% σε νερό, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά, ως ένα σνακ που δεν παχαίνει. Το νερό και οι φυτικές ίνες, βοηθούν επίσης στη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Η ρεσβερατρόλη (φλαβονοειδές) είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό των κόκκινων και των μαύρων σταφυλιών και είναι αυτό που έχει δώσει στο κόκκινο κρασί τη φήμη ότι κάνει καλό στην καρδιά.

Τα σταφύλια έχουν επίσης αντιγηραντικές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης η ρεσβερατρόλη έχει νευροπροστατευτικές λειτουργίες και βοηθάει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, βελτιώνοντας τη μνήμη.

Τα σταφύλια ωφελούν τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αυξάνοντας τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα τους, που βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή) και βελτιώνουν την κυκλοφορία. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον υπερβολικό σχηματισμό θρόμβων, την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα σταφύλια κάνουν κακό στους διαβητικούς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε σταφύλια σε περιορισμένες ποσότητες, χωρίς να ανησυχούν για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Επίσης, περιέχουν ιδιότητες που βοηθούν στον έλεγχο των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας.

Πώς να τα διαλέγουμε

Επιλέξτε σταφύλια με παχουλή σάρκα και ημιδιάφανη, απαλή φλούδα. Δεν πρέπει να δείχνουν μαραμένα στο μίσχο, όταν σηκώνετε το τσαμπί. Οι ρώγες πρέπει να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Αποφύγετε τα σταφύλια που έχουν σημάδια.

Από την πράσινη ποικιλία, επιλέξτε αυτά που είναι λίγο κιτρινωπά.

Από την κόκκινη ποικιλία, επιλέξτε σταφύλια που έχουν ελάχιστη διαφάνεια και πλούσιο, κόκκινο χρώμα.

Από τη μαύρη/σκούρα μωβ ποικιλία, επιλέξτε αυτά που έχουν βαθύ, σκούρο χρώμα.

Πλένετε καλά τα σταφύλια με τρεχούμενο νερό, πριν από την κατανάλωση. Τα σταφύλια μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, αν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα. Για να τα κρατήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τυλίξτε τα σε μια εφημερίδα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

skepsitrofikinisi