…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Πόσες βιταμίνες έχει το λάχανο;



Το λάχανο είναι ένα από τα πιο παλιά λαχανικά στην ιστορία του κόσμου – το αναφέρει ακόμα και ο γνωστός μας Διογένης ο κυνικός ως φτωχικό αλλά υγιεινό φαγητό. Άλλωστε το αποκαλύπτει και η ίδια η λέξη: λαχανικά αποκαλούμε όλα τα φαγώσιμα φυτά, ενώ τα μποστάνια τα λέμε λαχανόκηπους και την καλλιέργειά τους λαχανοκομία. Ο ρωμαϊκός στρατός λέγεται ότι τρεφόταν αποκλειστικά με λάχανα, από όπου, όπως αναφέρεται, αντλούσε τη δύναμή του. Το λάχανο συστηνόταν παλιότερα ως δυναμωτικό για τους αδύναμους οργανισμούς και τους νέους που βρίσκονται στην ανάπτυξη, ενώ οι Ελβετοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του ως θαυματουργό κατάπλασμα σε άρρωστα μέλη του σώματος, σε πληγές, ακόμα και σε γάγγραινες. Οι μεθυσμένοι έπιναν το ζουμί του για να ξεμεθύσουν και ο φημισμένος τενόρος της όπερας Καρούζο για να προετοιμάσει τον λαιμό του πριν από κάθε παράσταση.

Πλούσιο σε βιταμίνη C

Το λάχανο περιέχει μηδαμινά λιπαρά (μόνο πολύτιμα ω-3), άφθονη βιταμίνη C αλλά και βιταμίνες Α, Β6, φολικό οξύ (B9) και Κ. Επίσης ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πλούσιες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμό τριμμένο λάχανο περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση και σχεδόν όση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε ημερησίως. Τι περισσότερο έχει να παρουσιάσει το λάχανο, για να αποδείξει την αξία του; Θειαμίνη, ριβοφλαμίνη, τρυπτοφάνη (αμινοξύ) και πρωτεΐνες. Είναι επίσης μια θρεπτική δύναμη που, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά το σώμα να αντιστέκεται στα βακτηρίδια, το αποτοξινώνει, καθαρίζει το έντερο, κάνει στιλπνά τα μαλλιά. Ακόμα, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ακτινοβολίες των ακτινοθεραπειών και της ραδιενέργειας. Επιπλέον, το λάχανο και τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειάς του συμβάλλουν στην αυτο-επισκευή των κυττάρων προστατεύοντάς τα από καρκινικές αλλοιώσεις.

Το δυνατό μοβ

Το λάχανο κυκλοφορεί σε περίπου 100 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο (λευκό, πράσινο, κόκκινο, κατσαρό, λείο, σφαιρικό, σαν μεγάλο μαρούλι κ.ά.). Το μοβ λάχανο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C. Για να διατηρηθεί όμως η ευαίσθητη αυτή βιταμίνη, θα πρέπει να το τρως ωμό και, όταν το κόβεις, να το καταναλώνεις το πολύ μέσα σε 2 ημέρες. Διατηρείται στο ψυγείο, φυλαγμένο μέσα σε πλαστική, τρυπητή σακούλα για να αναπνέει.

Ποιοι πρέπει να το τρώνε βρασμένο

Το λάχανο και όλη η οικογένειά του (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχουν φυτικές ενώσεις (goitrogens) που παρεμποδίζουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει το ιώδιο. Ως εκ τούτου, μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα λαχανικά ενδέχεται να επιβραδύνει – και γενικά να διαταράξει – τη λειτουργία του θυρεοειδή. Όμως τα ένζυμα του λάχανου που εμπλέκονται στον σχηματισμό αυτών των ουσιών καταστρέφονται εν μέρει από τη θερμότητα. Επομένως, λάχανο βραστό ή μαγειρεμένο στον ατμό είναι η προτεινόμενη λύση για όσους το αγαπούν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους.

Πώς θα το πλένεις

Για να έχεις τη σιγουριά ότι είναι απολύτως καθαρό, καθώς στα σφιχτά φύλλα του μπορεί να κρύβονται παράσιτα, υπολείμματα από εντομοκτόνα κλπ., καλό είναι να ακολουθείς την εξής διαδικασία: Να το πλένεις πρώτα με άφθονο νερό, να το αφήνεις για περίπου μισή ώρα σε ένα σκεύος γεμάτο με αλατισμένο νερό – ή νερό με ξίδι – και κατόπιν να το ξεπλένεις πάλι καλά. Μετά μπορείς να το καταναλώσεις ωμό με μεγαλύτερη ασφάλεια.
[Φωτό: © Depositphotos.com]

bimag.gr 

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;


Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα προσθετικά (συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές) των τυποποιημένων τροφίμων, τα λεγόμενα «Ε», αλλά πού να γνωρίζουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη χρωστική Ε120 που δίνει ελκυστικό κόκκινο χρώμα σε τροφές, καλλυντικά και φάρμακα… Πώς να μαντέψουμε ότι πρόκειται για σκόνη από βρασμένα κόκκινα σκαθάρια, καθώς η προέλευσή της απαγορεύεται να αναφέρεται στις ετικέτες. Είναι επιβλαβής για την υγεία; Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις και σοκ αναφυλαξίας σε ευαίσθητα άτομα, ενώ έχει κατηγορηθεί για πρόκληση υπερκινητικότητας σε παιδιά.

Το αλλεργιογόνο καρμίνιο

Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου κοχενίλλη δίνουν ένα λαμπερό, κόκκινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα. Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνιο. Παλαιότερες μελέτες του Τμήματος Αλλεργίας του πανεπιστημίου του Michigan έδειξαν ότι οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προέρχονται από το καρμίνιο είναι αξιοσημείωτες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σκανθαρούχα χρωστική προξένησε σε κάποιους ανθρώπους αναφυλαξία (ορτικάρια), δερματικές ενοχλήσεις (κνησμό, ερύθημα), πονοκέφαλο, άσθμα, ναυτία, πρήξιμο των ματιών ή της γλώσσας, ταχυκαρδία, υπόταση, αγγειοοίδημα και διάρροια.

Χρωματίζει χιλιάδες προϊόντα

Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων στα οποία προστίθεται το καρμίνιο περιλαμβάνει παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρόφιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων, παιδικές τροφές, τυριά τσένταρ, αποξηραμένα ψάρια, σάλτσες ντομάτας, επιδόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα με αστακό και καβούρι, λικέρ, ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα), βιταμίνες, φάρμακα, αλοιφές, παστίλιες για τον βήχα, προϊόντα μαλλιών και περιποίησης του δέρματος, σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν, λιπ γκλος, βερνίκια νυχιών. Το χρώμα που προσφέρει ποικίλλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο έως σκούρο μοβ. Στις ετικέτες συναντάται επίσης με το όνομα CI Natural Red no.4, Carmine, Crimson Lake, Cochineal, Carminic acid, C.I. 75470. Όμως, όπως ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Βελονισμού του Michigan, ο χρωματισμός των τροφίμων και των καλλυντικών συχνά αποτελεί προστατευμένο εμπορικό μυστικό των εταιρειών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβεβαίωση της ύπαρξης καρμίνιου σε ένα προϊόν.

Η παγίδα του ανώνυμου σκαθαριού

Μέχρι το 2011 το καρμίνιο αναφερόταν στις ετικέτες ως πρόσθετο χρώμα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποχρεώνει πλέον τις εταιρείες που χρησιμοποιούν σκόνη σκαθαριού στα προϊόντα τους να αναγράφουν καθαρά τη λέξη «καρμίνιο». Ωστόσο απέρριψε το αίτημα για την επισήμανση της προέλευσης της χρωστικής ουσίας. Έτσι το σκαθάρι θα συνεχίσει να καταλήγει ανώνυμο στο στομάχι ή το δέρμα των καταναλωτών.

Από το Περού με αγάπη…

Κύριος προμηθευτής του καρμίνιου είναι το Περού, το οποίο διαθέτει είτε έτοιμη σκόνη είτε αποξηραμένα σκαθάρια με το κιλό, για να φτιάξει ο καθένας το δικό του χρώμα. Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους συλλέγονται με παραδοσιακό τρόπο από τους κάκτους της ερήμου των Άνδεων, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται, για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, τη δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του. Τα έντομα ζουν επίσης στη Βολιβία, τη Χιλή, τα Κανάρια Νησιά και το Μεξικό. Το καρμίνιο αποτελεί την πιο γνωστή από τις διάφορες χρωστικές που παράγονται από έντομα.

Κάποτε ήταν πολύτιμο σαν το χρυσάφι

Λέγεται πως ο Κορτέζ ανακάλυψε ότι οι Αζτέκοι του Μεξικού χρησιμοποιούσαν το καρμίνιο για να χρωματίσουν το φαγητό, το σώμα και τα ρούχα τους. Έτσι η ρουμπινένια χρωστική ταξίδεψε στην Ευρώπη ως πολύτιμο αγαθό, ακριβό σχεδόν όσο το χρυσάφι και το ασήμι. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως μελάνι, ως χρώμα για τη βαφή των ρούχων των βασιλέων, των ευγενών, των κληρικών και των στολών των Βρετανών στρατιωτικών, καθώς και στη ζωγραφική και τις ταπετσαρίες.

Και αν δεν μας αρέσει να το τρώμε;

Η λύση σήμερα για όσους/ες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να χρωματίζεται το γιαούρτι τους με χυμό από έντομα ή να βάφουν τα χείλη τους με ζουμί από σκαθάρια είναι μάλλον να διαγράψουν από τη ζωή τους τα τυποποιημένα, ψεύτικα χρωματισμένα προϊόντα.

bimag.gr