…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χορτοφαγικό σπετσοφάι – Vegan traditional spetsofai

Dimitra Patsiέως. ‎ΕΛ.ΚΙ.ΦΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑΣ) ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ. Facebook

Χορτοφαγικό σπετσοαφάι: ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο σε εκδοχή χωρίς κρέας! Θα ξετρελάνει ακόμα κ τους κρεατοφάγους της παρέας! The Veggie Sisters



Χορτοφαγικό σπετσοφάι - Vegan traditional  spetsofai


Καλησπέρα, αγαπημένοι μας φίλοι! Θα αναρτούσαμε αυτή τη συνταγη αυτή την Πέμπτη, αλλά ο θάνατος του πολυαγαπημένου μας παππούλη μας ανέβαλε την ανάρτηση. Χάσαμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά, 3 εγγόνια κ 3 δισέγγονα (κ ενα τέταρτο που ετοιμάζεται). Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμπαράσταση. Παππούλη μας γλυκιέ, το ξερουμε ότι η ψυχή σου θα είναι πάντα μαζί μας κ θα μας φυλάει! Καλό σου παράδεισο!
Ας περάσουμε στη συνταγή μας τώρα. Θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο στη χορτοφαγική του έκδοση. Σπετσοφάι! Μην με κοροιδέψετε, αλλά παλιά νόμιζα ότι το όνομα το οφείλει στο νησί του Αργοσαρωνικού. Μετά έμαθα ότι λέγεται έτσι από το spezzatino, λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για τα κοκκινιστά τους. Βασικό υλικό οι πιπεριές (κάποτε κ μελιτζάνες) με τα λουκάνικα μαγειρεμένα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα. Επίσης υπάρχει εκδοχή κ με γίγαντες. Εγώ αντικατέστησα τα λουκάνικα με πορτομπέλο μανιτάρια (τα λατρεύω!!!) κ έφτιαξα ένα φαγάκι μούρλια. Να σας πω την αλήθεια δεν θυμάμαι σε γεύση πώς είναι το γνήσιο σπετσοφάι για να σας πω αν το θυμίζει, αλλά όπως κ να ‘χει το πράγμα, μιλάμε για ένα πολύ νόστιμο πιάτο που φυσικά είναι απείρως πιο υγιεινό! Το συνοδεύσαμε με ρυζάκι. Κ με πατάτες τηγανιτές θα πήγαινε, αλλά όπως σας έχω ξαναπεί εγώ κ το τηγάνι είμαστε χρόνια τσακωμένοι. Φανταστείτε ότι έχουμε πει με τον άντρα μου να φτιάξουμε καμιά φορά καμιά τηγανιτή πατάτα κ ακόμα δεν έχουμε αξιωθεί. Σημειωτέον πάει 1,5 χρόνος από τότε!
Καλό σας απόγευμα!
Χορτοφαγικό σπετσοφάι - Vegan traditional  spetsofaiΥλικά για 4 μερίδες:
400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
από 2 κόκκινες, σκούρες κ ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
750 γρ. χυμός ντομάτας
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές κ το κρεμμύδι για 2 λεπτά κ σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας κ τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά κ αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει κ είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη κ την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση κ αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας! Καλή σας απόλαυση!
Χορτοφαγικό σπετσοφάι - Vegan traditional  spetsofaiHello, dear friends! Today we are making a traditional popular Greek dish called spetsofai. It contains peppers, sausage all cooked in rich tomato sauce. Sometimes it can be cooked with eggplants too or with lima beans. I decide to veganize it and used portobello mushrooms instead of sausage. The result was amazing and much healthier of course! I served it with rice. Potato puree or fries would be lovely as well. Although I love fries, I never fry anything in my house! I consider it very unhealthy. Anyway you should try this dish. It is amazing and I am sure you will love it!
Happy Saturday everyone!
Χορτοφαγικό σπετσοφάι - Vegan traditional  spetsofai
Ingredients (serves 4):
400 gr. or 4 big portobello mushrooms, coarsely chopped
2 red, green  peppers coarsely chopped
1 big onion
750 gr. tomato juice
1 Tbsp tomato paste
6 Tbsp olive oil
1/3 cup red wine
1/2 Tbsp sweet paprika
1 Tbsp oregano
salt and pepper
Instructions:
In a pot saute veggies in 3 Tbsp olive oil for 2 minutes. Then pour wine. When it evaporates pour tomato juice and paste, and allow to cook on medium heat. When the sauce starts to thicken, pour the rest of the oil and season with salt, pepper, paprika and oregano. Let simmer for a few more minutes and remove from heat. Serve with rice, potatoes or puree. Enjoy!

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Πως θα φτιάξετε Λιαστές Ντομάτες

Τέλος καλοκαιριού και για λίγο ακόμη καιρό θα απολαμβάνουμε τις ντομάτες στην εποχή τους!
Αυτή είναι και μια καλή περίοδος για να προμηθευτούμε ντομάτες και
με μια μικρή προετοιμασία, να τις διατηρήσουμε για όλο το χειμώνα φτιάχνοντας από λιαστές ντομάτες, κέτσαπ, τουρσί ή ακόμη και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη πολτοποιημένες, αποθηκεύοντας τις σε σακουλάκια!
Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, θα βρούμε πεντανόστιμες ντομάτες σε πολύ καλή τιμή για να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες, οι οποίες φτιάχνονται πανεύκολα, διατηρούνται όλο τον χρόνο και ταιριάζουν σε πολλά φαγητά, σάλτσες και σαλάτες!
Για να φτιάξετε λιαστές ντομάτες θα χρειαστείτε 3-4 κιλά ντομάτες ή όποια ποσότητα επιθυμείτε.
Επιλέξτε καλύτερα ντομάτες τύπου πομοντόρο, οι οποίες δεν έχουν πολλά σποράκια
και υγρά, εναλλακτικά επιλέξτε κλασικές ντομάτες, μετρίου μεγέθους, σφιχτές.
Επίσης θα χρειαστείτε χοντρό αλάτι, τούλι και αποστειρωμένα βάζα για την αποθήκευση!

Διαδικασία
Κόβετε τις ντομάτες στην μέση αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, απλώστε τις σε δίσκους ξύλινους ή πλαστικούς δίσκους, σχάρες ή αν έχετε
δίσκους που είναι σαν τρυπητό ακόμη καλύτερα, γιατί έτσι θα στεγνώσουν τέλεια!
Πασπαλίστε τις ντομάτες με μπόλικο χοντρό αλάτι.
Σκεπάστε τις ντομάτες με τούλι, ώστε να μείνουν μακριά οι «ανεπιθύμητοι επισκέπτες».
Αφήνετε τις ντομάτες σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος, όσο πιο πολλές ώρες είναι εφικτό και μακριά από υγρασίες.
Αφήνετε τις ντομάτες 1 εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο ηλιόλουστο είναι το σημείο που θα τις αφήσετε, οι ντομάτες θα πρέπει να μην έχουν ίχνος υγρασίας, ώστε να μην μουχλιάσουν στην συνέχεια.
Ελέγχετε τις ντομάτες και αν έχουν στεγνώσει εντελώς, οι ντομάτες θα πρέπει να είναι σαν πετσί εύκαμπτο, αν έχουν σκληρήνει περισσότερο, αυτό δεν είναι πρόβλημα, απλά ίσως θα χρειάζονται μούλιασμα σε νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε!
Αν δεν διαθέτετε κάποιο ηλιόλουστο χώρο στο σπίτι σας, μπορείτε να τις στεγνώσετε στον φούρνο 60°C Κελσίου στην λειτουργεία του αερόθερμου
περίπου 3-4 ώρες ή όσο χρειαστεί.
Αφήνετε τις ντομάτες 12 ώρες, διατηρώντας τα μακρυά απο υγρασία, πριν τις αποθηκεύσετε.
Αποθήκευση
Συλλέγετε τις στεγνές ντομάτες, τις αποθηκεύετε στα αποστειρωμένα βάζα και τις φυλάτε σε στεγνό, σκοτεινό ντουλάπι.

Λιαστές ντομάτες σε Ελαιόλαδο και Μυρωδικά
Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε τις ντομάτες με ελαιόλαδο ετσι θα είναι πάντα μαλακές και πανέτοιμες να τις χρησιμοποιήσετε!
Μπορείτε να προσθέσετε εκτός από ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά όπως ξερή ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο, κόλιανδρο ή κόκκους μαύρου πιπεριού!
Απολαύστε τις σαν μεζεδάκι αλλά και στις σαλάτες
Πηγή: http://www.funkycook.gr/sintagi-liastes-ntomates/

Σχετικά με θέμα

http://enallaktikidrasi.com/2015/09/pws-na-ftiaxete-liastes-ntomates/

Λιαστές ντομάτες

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας λιαστές ντομάτες (Βίντεο)

Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ρόκα: πικρή, αλλά ιδιαίτερα ωφέλιμη

Ίσως να μην της... φαίνεται, αλλά η ρόκα είναι ένα λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχει ουσίες που εμφανίζουν αντικαρκινικές δράσεις και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ακόμη ασθένειες.

Η ρόκα ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μια κατηγορία τροφών που «φροντίζουν» για την καλή υγεία μας και σύμφωνα με πολλές μελέτες, συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Τη ρόκα μπορεί να την αντιπαθούν πολλοί λόγω της έντονης γεύσης της, η αλήθεια είναι όμως ότι και αυτό το χαρακτηριστικό της ακόμα, έχει θρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό μας…
Λίγες θερμίδες και σωστή πέψη
Μία κούπα ψιλοκομμένη ρόκα, αντιστοιχεί σε 5 (μόνο!) θερμίδες, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθάει τη διαδικασία της πέψης και τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, η ρόκα περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το σίδηρο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το φώσφορο και το κάλιο.
Αντικαρκινική δράση
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ρόκας είναι η πληθώρα των αντιοξειδωτικών που περιέχει, τα οποία αποτελούν την καλύτερη αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού. Στα πολλά θρεπτικά συστατικά της ρόκας, περιλαμβάνεται και μια ομάδα στοιχείων, υπεύθυνα μεν για την πικάντικη και πικρή γεύση της, αλλά και για την δυνατή αντικαρκινική της δράση. Όταν αυτά τα συστατικά μασηθούν και χωνευτούν, διασπώνται σε στοιχεία μέγιστης αντικαρκινικής δραστηριότητας.
Όλα όσα κάνουν τη ρόκα πικρή, βοηθούν στην αντιμετώπιση, των επιβλαβών και καρκινογόνων επιδράσεων των οιστρογόνων του οργανισμού, απωθώντας έτσι μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.
Πλούσια σε βιταμίνη B, και ειδικότερα σε φυλλικό οξύ
Μία κούπα ρόκα περιέχει 19 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό συστατικό στη διατροφή των εγκύων, καθώς εμποδίζει τις επιπτώσεις στο έμβρυο, από προβλήματα στο νευρικό σωλήνα.
Εκτός της βιταμίνης Β, η ρόκα έχει και άλλες βιταμίνες της ίδια ομάδας όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, και η νιασίνη. Όλες οι παραπάνω βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Πλούσια στις βιταμίνες K, Α και C
• Μία κούπα ρόκα περιέχει 11 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ και δεδομένου ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση αυτής της βιταμίνης είναι 90 μικρογραμμάρια για τους άνδρες και 120 για τις γυναίκες, η ρόκα, προτείνεται ανεπιφύλακτα για την πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Η βιταμίνη Κ, είναι πολύ σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία και δύναμη των οστών. Επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Κ στον οργανισμό, βοηθούν στον περιορισμό της νευρωνικής βλάβης του εγκεφάλου, που είναι και μια εκ των αιτιών για την ασθένεια του Alzheimer.
• Τα 100 γραμμάρια ωμής ρόκας, περιέχουν 1.424 μικρογραμμάρια Β-καροτένιου. Το Β-καροτένιο, μετατρέπεται σε ενεργή βιταμίνη Α στον οργανισμό, η οποία είναι ουσιώδης για υγιή όραση και την προστασία των πνευμόνων, του δέρματος και της στοματικής κοιλότητας από διάφορους τύπου καρκίνου.
• Μια κούπα ρόκας, περιέχει 3 μικρογραμμάρια βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και σημαντική για την υγεία των ματιών και όχι μόνο.
Και οι τρεις κατηγορίες βιταμινών στηρίζουν σημαντικά την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πλούσια σε χλωροφύλλη
Η χλωροφύλλη, η υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα όπου υπάρχει αυτό στη φύση, περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο ενισχύει τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο DNA και το συκώτι.
Περιεκτικότητα σε καροτενοειδή
Μπορεί τα καροτενοειδή να μη συναντώνται στη ρόκα, στην ποσότητα που συναντώνται στη γλυκοπατάτα ή στο λάχανο, παρ’ όλα αυτά, η ρόκα περιέχει στοιχεία της ομάδας των καροτενοειδών, ώστε να θεωρείται μια τροφή σημαντική ενάντια στην ανάπτυξη ασθενειών όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καρκίνου (και σε αυτή την περίπτωση).
Χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά
Ακόμα ένα «προσόν» της ρόκας είναι η χαμηλή της περιεκτικότητα σε οξαλικά, ενώσεις που περιέχονται στα λαχανικά με φύλλα και οι οποίες συχνά συντελούν στη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Συγκριτικά με το σπανάκι και άλλα λαχανικά με φύλλα, η ρόκα έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Αυτή η ιδιότητά της, σε συνδυασμό με την πληθώρα βιταμινών (κυρίως της βιταμίνης Κ) και μετάλλων που συναντά κανείς σε αυτή, την καθιστούν σημαντική στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε σαλάτα, προτιμήστε τη ρόκα και δεν θα χάσετε. Το μαρούλι είναι πια ξεπερασμένο…

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/14355

Καρύδια για την υγεία των αγγείων, την καρδιά, την μνήμη, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τον ύπνο και την αντρική γονιμότητα

"Καρύδια για την υγεία των αγγείων, την καρδιά, την μνήμη, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τον ύπνο και την αντρική γονιμότητα."

Καρύδι… το θαυματουργό
Τα καρύδια είναι νόστιμα και στους περισσότερους από εμάς αρέσει να τα απολαμβάνουμε ψημένα στα κάρβουνα, ειδικά τα Χριστούγεννα. Η Διατροφική Αξία των Καρυδιών είναι σημαντική, αν σκεφτείτε πως είναι ένα φάρμακο για τον οργανισμό μας και η κατανάλωσή τους κρίνεται απαραίτητη.

Μόνο οφέλη

Η διατροφική αξία των καρυδιών είναι αναμφισβήτητα σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχουν 68,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. ψίχας καρυδιού και το 70% της περιεκτικότητάς τους σε λίπος είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ως ω-3 λιπαρά οξέα.
Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, B6, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα σημαντικά συστατικά, γι” αυτό μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά τρόφιμα, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση σημαντικών παραμέτρων υγείας.


Παχυσαρκία-Διαβήτης
Το γεγονός ότι περιέχουν 68,5 γρ. λίπους δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Αντίθετα θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας διότι η συχνή κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων παχυσαρκίας, όπως επίσης και για διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, τα καρύδια βοηθάνε να ελεγχθεί το σωματικό βάρος μειώνοντας την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους. Σε συνδυασμό με συγκεκριμένα τρόφιμα, τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά εφόσον η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο.

Καρδιαγγειακά νοσήματα
Καρύδι… το θαυματουργό
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού, οπότε σίγουρα συμβάλλουν σε ένα βαθμό στην πρόληψη των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Καρκίνος
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, φαίνεται ότι τα καρύδια λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Χολοκυστεκτομή
Μακροχρόνια έρευνα που έγινε σε γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν συστηματικά καρύδια (περισσότερο από 143γρ την εβδομάδα) είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα χολοκυστεκτομής σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια ή κατανάλωναν λιγότερο από 30γρ το μήνα.

Καρύδι… το θαυματουργό

Πώς τα απολαμβάνουμε
  • Φρέσκα και ωμά ως υγιεινό σνακ, μόνα τους ή σε συνδυασμό με  άλλους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  • Σε φρέσκες σαλάτες με μαρούλι ή λάχανο και άλλα φρέσκα λαχανικά

Ασφάλεια τροφίμου
Η εποχή συγκομιδής των καρυδιών είναι τον Αύγουστο και ως καταναλωτές είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια χαρακτηριστικά τους :
  • Η ψίχα του καρυδιού θα πρέπει να έχει λευκό χρώμα.
  • Όταν το χρώμα τους είναι μαύρο, τότε τα καρύδια είναι χαμηλής ποιότητας, ενώ όταν είναι πράσινα έχουν αλλοιωθεί.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό. Η υπερβολική υγρασία στο είναι πιθανόν να προκαλέσει μούχλα, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τάγκιση. Όταν φυλάσσονται αεροστεγώς σε κλειστό βαζάκι διατηρούν για περισσότερο το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καβούρντισμα και η προσθήκη αλατιού, μειώνουν την ευεργετική τους δράση.




Πηγές: gia-mamades.gr
http://ellaniapili.blogspot.gr/2015/09/blog-post_79.html?spref=fb

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΥΙΖ : Ποία φρούτα είναι γλυκά σαν μέλι και νομίζουμε λανθασμένα πως έχουν πολλές θερμίδες; Τα σύκα!

σύκα

ΚΟΥΙΖ : Ποία φρούτα είναι γλυκά σαν μέλι και νομίζουμε λανθασμένα πως έχουν πολλές θερμίδες; Τα σύκα!

Λευκόσαρκα ή μαύρα, μεγάλα ή μικρά, Αυγουστιανά ή Σεπτεμβριανά, τα σύκα είναι πολύ διαδεδομένα στη Μεσόγειο, όπου οι συκιές λόγω του κλίματος μεγαλώνουν σχεδόν «μόνες» τους, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Τα σύκα αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, παρόλα αυτά όσοι ενδιαφέρονται για το βάρος και την σιλουέτα τους τα θεωρούν, λανθασμένα φυσικά, παχυντικά.
Τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. Τρώγονται μόνο όταν είναι ωριμασμένα και όταν τα σάκχαρα τους έχουν αυξηθεί ήδη πάνω στο δέντρο και γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς παχυντικά. Η γλυκιά τους γεύση μας ξεγελά και πιστεύουμε πως έχουν ζάχαρη, κάτι που φυσικά δεν είναι αληθές.
Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο, ενώ είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες.

Το κάλιο των σύκων βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Τα σύκα αποτελούν πλούσια πηγή καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δείξει ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος ενώ είτε είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, έχουν την ίδια ακριβώς επίδραση. 
Είναι χορταστικά χωρίς να παρέχουν πολλές θερμίδες
Λόγω τον φυτικών ινών τους, έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν την πέψη και την χώνεψη γιατί έχουν μεγάλο χρόνο διάβασης από το έντερο, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. 1 μέτριο φρέσκο σύκο έχει περίπου 35 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο ξερό σύκο έχει περίπου 50 θερμίδες.
Ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση
Μακροχρόνιες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση των σύκων σε καθημερινή βάση, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα σε σημαντικό βαθμό και κατ’ επέκταση είναι δυνατόν να αποτραπεί μακροπρόθεσμα η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. 
Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
Η πλούσια περιεκτικότητά των σύκων σε ασβέστιο που δυναμώνει τα οστά αλλά και σε κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα, καθιστά τα σύκα σημαντικούς συμμάχους ενάντια στην οστεοπόρωση. 
Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Τα σύκα βοηθούν στην σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών και είναι δυνατόν να αυξήσουν την ερωτική μας διάθεση, φυσικά καταναλισκόμενα σε καθημερινή βάση. Από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν αφροδισιακά με εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται, «κολλάει» στον ερεθισμένο λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο. Από τα παλιά χρόνια, χρησιμοποιούνταν σαν κατάπλασμα για τα κρυολογήματα.
σύκα
Στον πίνακα αναφέρονται τα θρεπτικά συστατικά των σύκων :
Θερμίδες (1 ωμό)35 kcalΦώσφορος163 mg
Σάκχαρα55-60 grΜαγνήσιο91,5 mg
Πρωτεΐνες4,0 grΚάλιο138 mg
Σίδηρος4,2 mgΒιταμίνη Α80 I.U.
Φυτικές Ίνες6,7 gΒιταμίνη Β10,073 mg
Ασβέστιο186 mgΒιταμίνη Β20,072 mg

Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε τα σύκα, όπως όλα τα φρούτα, άφοβα, είτε παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής είτε όχι. Όπως όλα τα καλούδια της διατροφής μας, έτσι και τα σύκα, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η υπερκατανάλωσης τους μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες και γαστρεντερολογικά προβλήματα, ενώ τα σποράκια που περιέχουν στον πυρήνα τους, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με ευαισθησίες στο στομάχι και το έντερο.