…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται, «βλέπουν», «ακούνε», έχουν μνήμη

Όλα τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται «βλέπουν» και «ακούνε» έχουν μνήμη. Εχουν δηλαδή όλο εκείνο το σύστημα που στον άνθρωπο ονομάζουμε «νευροφυτικό». Αλλωστε το βασικό μέρος του σώματός μας προέρχεται από τα φυτά.

Ο καθηγητής Κλήβ Μπάξτερ, που χρησιμοποιούσε τις «μηχανές της αλήθειας για να ξεσκεπάζει τους εγκληματίες, ανάμεσα στα πρώτα του πειράματα, έκανε το 1988, κι' αυτό: Εβαλε μέσα σε ένα δωμάτιο δύο φυτά. Επειτα, μέσα από το δωμάτιο, πέρασαν διαδοχικά, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, πέντε βοηθοί του και ο ίδιος. Ενας από τους πέντε, χωρίς να ξέρουν οι άλλοι ποιος, διαλέ­χτηκε στην τύχη για να κομματιάσει το ένα φυτό.

Αμέσως μετά το άλλο φυτό συνδέθηκε με τη «μηχανή της αλήθειας» και οι έξι άντρες ξαναπέρασαν από μπροστά του — μέσα σ' αυτούς και ο «εγκληματίας» -, που σαν βρέθηκε πάλι μέσα στο δωμάτιο. το φυτό «τρελάθηκε» από το φόβο του, και «λιποθύμησε».

Ε­τσι, μ αυτό το πείραμα ο Μπάξτερ ανακάλυψε ότι, τα φυτά, όταν νοιώθουν πως απειλούνται, φτάνουν ακόμα και μέχρι λι­ποθυμίας, για να μην πονέσουν και να σώσουν τη ζωή τους...

Εχει αποδειχτεί ότι τα φυτά συνδέονται «συναισθηματικά» με τον κηπουρό τους, που τα φροντίζει και τα περιποιείται. Κυριολεκτικά συντονίζονται μαζί του σαν ραδιοφωνικοί δέκτες. Πάνω σ' αυτό ακριβώς το θέμα έγινε ένα πολύ εντυπωσιακό πείραμα, από τον Αμερικανό ηλεκτρονικό Πήτερ Σωβίν (1986) που ασχολείται με μελέτες πάνω στην εξωαισθητική αντίληψη. Κατάφερε να κάνει ένα φυτό να του ανοίγει την καγκελόπορτα του κήπου του, όποτε αυτός πλησίαζε στο σπίτι. Φυ­σικά το φυτό «αγαπάει» τον Σωβίν και μόνον αυτόν. Επομέ­νως, «συγκινείται» με την παρουσία του, ακόμα και όταν βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Η συγκίνηση αυτή προκαλεί μιαν ενέργεια, που συνήθως μετριέται με τις «μηχανές της αλήθειας». Ο Σωβίν, όμως, αντί να συνδέσει το φυτό με έναν απλό με­τρητή, κατασκεύασε έναν υπερευαίσθητο διακόπτη, ο οποίος θέτει σε λειτουργία το ηλεκτρικό μοτέρ, που ανοίγει την πόρτα.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από πειράματα που έγι­ναν στο Ινστιτούτο Ερευνών στης Καλκούτας, ο Ντεζιντέριους Παπ γράφει:

=== Το φυτό αποκάλυψε το πιο συγκλονιστικό μυστικό του όταν ο καθηγητής Μπάζε του έκανε ερωτήσεις μέσω ραδιοτηλεγραφικών σημάτων. Τα ραδιοσήματα κατευθύνθηκαν πάνω ο' ένα σπόρο σιταριού, που βρισκόταν κάτω από τον από­λυτο έλεγχο της ρυθμιστικής συσκευής. Και είδαμε ότι ο σπό­ρος πήρε μέρος στο διάγραμ­μα!

Τον επηρέασε η ακτινοβολία. Οποτε αυτή δυνάμωνε, επιβρα­δυνόταν ο ρυθμός αναπτύξεως του σπόρου. Δηλαδή, το φυτό μπορούσε να «πιάνει» ακτινοβο­λίες, που ο άνθρωπος δεν μπο­ρεί, γιατί δεν έχει το κατάλλη­λο όργανο. Κι όχι μόνον αυ­τό. Τα φυτό σχεδόν «απαντού­σε».

Ο Μπάζε υποψιαζόταν την ύπαρξη κάποιου νευρικού συ­στήματος στα φυτά και ανακάλυψε ένα «μηχανισμό», ανά­λογο με την καρδιά που προορισμό έχει την κυκλοφορία της λύμφης.

++++ Πολλά φυτά, γράφει ο Παπ, διαθέτουν ένα οπτικό όργανο, σε σχήμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτή η αποκάλυψη του φυσιολόγου Χάμπερλαντ, που άφησε κατάπληκτο τον επιστημο­νικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πιστευτή, σήμερα έ­χει αποδειχτεί και δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση. Η «σελατζινέλλα», ένα παράξενο φυτό, που ευδοκιμεί μέσα στα τροπι­κά δάση, έχει αυτό το «μάτι» και μάλιστα τώρα ευδιάκριτο, που εξουδετερώνει κάθε αμφιβολία. Ασφαλώς υπάρχουν κι' άλλα φυτά που διαθέτουν οπτικό όργανο, διαφορετικής μορφής βέβαια.

Ο Μπάζε κατάφερε ακόμη να αποδείξει ότι πολλά φυτά αντιδρούν ακόμη και σε ακτίνες που διαρκούν ελάχιστο κλάσμα του δευτερόλεπτου.

Οι σημερινές μεταλλάξεις των φυτών, ιδίως των παραγωγικών, από τον άνθρωπο επιβεβαιώνουν όλα αυτά.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΤΩΝ

Μια ομάδα επιστημόνων του Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας με επικεφαλής τον καθηγητή Σέϊν, απέδειξε ότι κύτταρα φυτών και ζώων μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη μορφή απειροελάχιστων φωτεινών σημάτων.

Οι επιστήμονες αυτοί έκαναν το ακόλουθο πείραμα: Εβαλαν ομοιογενή ζωικά και φυτικά κύτταρα μέσα σε δυο γυά­λινα δοχεία, χωρισμένα από ένα λεπτό διάφραγμα. Στο ένα οπό τα δύο κύτταρα χορηγήθηκε έ­νας ιός. Και τότε ο ιός άρχισε να προκαλεί «σήματα συναγερμού», σε κανονικά χρονικά διαστήματα, που μεταδίδονταν με τη μορφή απειροελάχιστων λάμ­ψεων από τα «υγιή» κύτταρα τού δεύτερου δοχείου.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αποδείχτηκε ότι άτομα προικισμένα με εξαιρετική υπερευαισθησία, μπορούν να έχουν επίδραση στα φυτά.

Αλλά γιατί να ψάχνουμε; Δε μας φθάνει ότι τα φυτά στρέφονται προς το μέρος του ήλιου.

Αλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι τα φυτά «αισθάνονται» τον κόσμο γύρω τους, σαν να βλέπουν. Αν φυτέψεις μια φασολιά κοντά σε κάγκελα, και παράλληλα δέσεις ένα σπάγκο που πηγαίνει ψηλότερα, όταν θελήσει να αναρριχηθεί, δεν θα πιαστεί στα κάγκελα, αλλά στο σπάγκο που πηγαίνει ψηλότερα - κι ας βρίσκεται μακρύτερα – σαν να βλέπει (προσωπικό πείραμα).

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Η πιο εκπληκτική διαπίστωση, που έκαναν οι επιστήμονες, έγραψε η σοβιετική επιθεώρηση «Νοβόστι», είναι ότι τα φυτά έχουν και μνήμη - ιδιότητα που χαρακτηρίζει μόνο τους ανώτερους Ζωικούς οργανισμούς, οι οποίοι διαθέτουν τε­λειοποιημένο νευρικό σύστημα. Ετσι κι αυτά υπόκεινται στο βασικό μηχανισμό των «ελεγχομένων αντανακλαστικών». Και αυτό αποδεικνύεται με το ακό­λουθο πείραμα: οι ρίζες ενός φασολιού τοποθετήθηκαν μέσα σε νερό θερμοκρασίας μηδέν βαθμών, και λίγο αργότερα, σε νερό κανονικό. Και όμως, τα «σήματα κινδύνου» που έ5ινε το φυτό, δεν σταμάτησαν, αμέσως μόλις βρέθηκε σε κανονικές συνθήκες. Το φασόλι «θυμόταν» ακόμη την παγωνιά και συνέχισε να συμπεριφέρεται με προφύλαξη. Διαπιστώ9ηκε επίσης, ότι τα αγγούρια, τα φασόλια, το σιτάρι και οι πατάτες, μπο­ρούν να θυμηθούν τέλεια τις δυσάρεστες στιγμές που πέ­ρασαν.

ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ

Στην Ινδία, ο καθηγητής Σίνγκχ, του Πανε­πιστημίου του Ανομαλάϊ βεβαίωνε (1985) ότι τα φυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη μουσική από τους ανθρώπους. Διάφορα πειράματα που έκανε, τον οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι τα φυτά επιταχύνουν πολύ την ωρί­μανση των καρπών τους, κάτω από την επίδραση ορισμένων με­λωδιών.

Το γεγονός αυτό το έχει διαπιστώσει και ο Σκανδιναβός ειδικός επιστήμονας Κάρλ Κρίστιανσεν, που γράφει σε μελέτη του:

«Κάτω από τους ήχους ενός βιολιού, για παράδειγμα, η « Μιμόζα Πούντικα» αναπτύχθηκε και οι ρίζες της δυνάμωσαν κατά 60% πιο γρήγορα, απ όσο θα αναπτύσσονταν σε κανονικές συνθήκες. Φαίνεται ότι οι υψηλοί τόνοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους χαμηλούς και οι φωνές των γυναικών και των παιδιών επιδρούν ευεργετικά ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις φωνές των ανδρών. Ωσ­τόσο, οι προτιμήσεις αλλάζουν από φυτό σε φυτό.

Και κάτι άλλο ακόμη: Ο κα­θηγητής Ιβάν Γκουνάρ, διευθυντής της έδρας Φυσιολογίας των φυτών, της Αγροτικής Ακαδημίας της Μόσχας, μπόρεσε να ενισχύσει, με κάποια ειδική ηλεκτρονική συσκευή τις «φωνές» των φυτών. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ένα βλαστάρι κριθαριού «φωνάζει» όταν το βουτήξουμε μέσα σε νερό πολύ ζεστό. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι τα φυτά έχουν νευρικό σύ­στημα και αισθητήρια όργανα, ανάλογα με εκείνα των ανώτε­ρων Ζωικών οργανισμών.

Αλλωστε ίσως έχουμε ακούσει γεωργούς να λένε ότι «ακούνε» τις φωνές των φυτών, και το χυμό που τρέχει μέσα τους – κάτι τέτοιο έγραφαν τα παλιά αναγνωστικά βιβλία.

Τέλος να πούμε ότι ακόμη και τα κομμένα άνθη αντιδρούν ανάλογα – όσο είναι τρυφερά – στον ανθρώπινο μαγνητισμό. Αν το άτομο που τάχει τα καλοδέχτηκε τότε διατηρούνται περισσότερο τρυφερά, αν τα πήρε με άρνηση, ή αδιάφορα, τότε μαραίνονται πιο γρήγορα.

Ακόμη και στη μακρινή αρχαιότητα ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης και άλλοι πίστευαν ότι τα φυτά έχουν ψυχή.
Κοπυράϊτ: ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
Δημοσιογράφος- ερευνητής
www.koutouzis.gr

Σχόλιο: Και εγώ διάβασα πολλές φορές ότι τα δέντρα πχ. έχουν πολύ μεγαλύτερο σε μήκος και όγκο νευρικό σύστημα από αυτό των ανθρώπων, γι αυτό είναι πιο έξυπνα, πονάνε, θυμώνουν πολύ. υπήρχε παλιά στα Ουράλια Όρη μια φυλή στην οποία για να κόψουν ένα δέντρο, έπρεπε να κάνουν πρώτα τελετή για να μην θυμώσει το δέντρο. Αυτά διάβασα πολλές φορές στα ρώσικα σάιτ των συνειδητά φρουτοφάγων αλλά και μη φρουτοφάγων. Το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, κρεμμύδι.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος έλεγε ότι τα πάντα εμπεριέχουν Θεούς. Οι ινδιάνοι στην Αμερική λένε το ίδιο.

Yπάρχουν δέντρα που ζούνε μέχρι και 5-6 χιλιάδες χρόνια - Σεκβόια γιγάντια Sequoia Sequoiadendron, Δέντρο Μαμούθ, Μπαομπάμπ Baobab, το ''Αίμα του Δράκου'' Dracaena draco και Μεξικάνικο κυπαρίσσι. Τρέφονται με φως του ηλίου - θερμική και ηλεκτρομαγνητική, νερό, αέρα - άζωτο, οξυγόνο, υπεριώδη ακτινοβολία γης και του ηλίου. Όλη τη ζωή τους πατάνε με τις ρίζες τους στη γη (γείωση).

Σέβομαι τη ζωή των ζώων, όπως και των φυτών και λέω ότι τα φυτά και τα ζώα να μην τα βλάπτουμε.


Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα: καύσιμα πολλών οκτανίων!


Αυτές τις ημέρες σίγουρα θα βρεθούν στα περισσότερα τραπέζια μαζί με διάφορους ξηρούς καρπούς. Αν και αρέσουν σχεδόν σε όλους, συνήθως αποφεύγονται αφού θεωρείται ότι προσθέτουν αρκετές θερμίδες στο διαιτολόγιο μας.
Τώρα που οι γιορτές αρχίζουν, αξίζει μια αναφορά στα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες και τα ξερά σύκα. Η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα.
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Τα δαμάσκηνα είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος αναλόγως την ποικιλία. Έχουν γλυκιά γεύση, χρώμα που ποικίλει, από πρασινοκίτρινο μέχρι ανοιχτό καφέ και μαύρο και εξαιρετικό άρωμα. Ωριμάζουν συνήθως από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται με αποκλειστικό σκοπό την ξήρανση.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η σύστασή του αποτελείται σε ποσοστό 78,7% από νερό και μας δίνουν 75 θερμίδες/100 γρ. Αυτές προέρχονται κατά βάση από υδατάνθρακες (18 γρ) .
Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή βιταμίνων Α και C. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως είναι οι καρδιοπάθειες οι οποίες προκαλούνται από το κορεσμένο λίπος, το οποίο τις ημέρες των εορτών προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως από το κόκκινο κρέας και το βούτυρο.
ΣΥΚΑ
Τα σύκα στην αρχαιότητα συνδεόταν με την λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου και αποτελούσαν βασική τροφή κατά τον δείπνο των αρχαίων Αθηναίων.
Τα σύκα ωριμάζουν ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, ενώ, καλίου ασβεστίου και φωσφόρου.
Παρόλα αυτά χρειάζεται μέτρο η κατανάλωσή τους καθώς έχουν υψηλή ενεργειακή αξία αφού τα 100γρ αποδίδουν 270 θερμίδες περίπου. Συνήθως τρώγονται μόνα τους, μπορούν όμως να συνοδευτούν από καρύδια, γιαούρτι και μέλι προσφέροντας μέγιστη ενέργεια, απαραίτητη ειδικά σε αθλητές .
ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
Οι χουρμάδες αποτελούν την βασική τροφή των βεδουίνων οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Αποτελούν από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά δώδεκα είδη και εκατοντάδες ποικιλίες. Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου και βέβαια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να βοηθούν σημαντικά όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ με δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι καρποί αυτοί μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό ή απογευματινό. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Το γεγονός ότι προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών τα καθιστά απαραίτητα στην διατροφή μας.
Αντωνίου Παντελής
dietup.gr

    Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

    Δείτε οπωσδήποτε βίντεο - Ακτιβιστές ζωόφιλοι ενάντια στις ταυρομαχίες μπήκαν στην αρένα για να σταματήσουν βάρβαρη και απαράδεκτη ταυρομαχία. Peaceful Animal Rights Protesters in France Face Violent Bullfighting Supporters



    Video of bullfight protest civil disobedience in France turning violent.
    About 100 protesters in France occupied a bullring to non-violently stop the barbaric bullfight.
    In response, bullfight supporters punched, kicked and beat them as they were locked-down and immobilized.
    Which ones are the “violent extremists”?



    Οι φονιάδες ταυρομάχοι με τα αφεντικά τους δεν πρέπει να ζουν

    Αυτός που επιτρέπει τη σφαγή των ζώων
    Αυτός που το μαχαιρώνει
    Αυτός που το σκοτώνει
    Αυτός που πουλάει ή αγοράζει κρέας
    Αυτός που μαγειρεύει
    Αυτός που σερβίρει
    Αυτός που τρώει
    Όλοι αυτοί έπρεπε να θεωρούνται δολοφόνοι ζώων.
    Οι Νόμοι των Manu

    Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

    Τα σύκα του καλοκαιριού, ο μεζές του χειμώνα

    Tης Νταϊάνας Κόχυλα

     
    Τα σύκα, από τα πλέον αγαπημένα φρούτα των Ελλήνων, τρώγονται και φρέσκα και αποξηραμένα

    Ένα εκατομμύριο άγριες συκιές προμηθεύουν τους Έλληνες με ένα από τα πιο δελεαστικά καλοκαιρινά φρούτα. Ενώ τα φρέσκα σύκα τα απολαμβάνουμε μόνο λίγες εβδομάδες (τώρα είμαστε στο τέλος της εποχής τους), όταν ξεραίνονται αποτελούν ένα από τα παλαιότερα χειμερινά σνακ.

    Στις πόλεις, βέβαια, όπου οι συκιές - όπως και οι νεραντζιές και οι ελιές φυτρώνουν ακόμα και στους πιο απίθανους δρόμους δείχνοντας απίστευτη αντοχή στη μόλυνση, τα φρούτα τους δεν μαζεύονται, καταλήγουν στο έδαφος και αναπόφευκτα πατιούνται από πεζούς ή ρόδες αυτοκινήτων!

    Αλλά στην ύπαιθρο οι συκιές σηματοδοτούν με τον γλυκύτερο τρόπο το τέλος του ελληνικού καλοκαιριού, ενώ παράλληλα δίνουν και αρκετή δουλίτσα σε όποιον θελήσει να ασχοληθεί μαζί τους στις αρχές του Σεπτεμβρίου, είτε αποξηραίνοντας τα νοστιμότατα θρεπτικά αυτά φρούτα (συνήθως σε πέτρινες σκεπές και πάνω σε σεντόνια σε κρεβάτια στις αυλές) είτε φτιάχνοντας μαρμελάδες. Το σύκο ως γλυκό του κουταλιού είναι επίσης κλασική ελληνική συνταγή, αλλά φτιάχνεται τον Ιούνιο με μια συγκεκριμένη ποικιλία από μικρά, σφιχτά, πράσινα και άγουρα σύκα.

    Τα σύκα είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά γκουρμέ τρόφιμα, ενώ παλαιότερα οι αθλητές ακολουθούσαν προσεκτική διατροφή που περιελάμβανε οπωσδήποτε τα πλήρη θρεπτικών συστατικών σύκα. Κατά την αρχαιότητα τα σύκα από την Αττική εκτιμούνταν τόσο, που η κατανάλωσή τους προοριζόταν μόνο για τους πολίτες. Η ζήτησή τους αυξανόταν και μαζί το παράνομο εμπόριό τους, γεμάτο από τους «συκοφάντες»- αυτούς που κατήγγελλαν τους λαθρεμπόρους σύκων. Τελικά το εμπόριο σύκων νομιμοποιήθηκε και το φρούτο αποτέλεσε σημαντική πηγή εισοδήματος- εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα, αποφέροντας ετήσια αγροτικά έσοδα της τάξης των 12 εκατ. ευρώ περίπου. Τα αρχαία χρόνια, τα σύκα της Αττικής θεωρούνταν καλύτερης ποιότητας - όχι βέβαια ότι υστερούσαν και αυτά από την Ρόδο, τα Μέγαρα, τη Λακωνία, την Κίμωλο, τη Χαλκίδα, τη Χίο και από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Υπάρχουν δεκάδες ελληνικές ποικιλίες σύκων- άσπρα, μαύρα, μοβ, κόκκινα, πράσινακαι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αλλά αποξηραμένα σύκα βρίσκουμε μόνο από τις ποικιλίες της Καλαμάτας στην περιοχή της Πελοποννήσου και του Ταξιάρχη ή της Κύμης στην περιοχή της Εύβοιας.

    Η συντήρηση των σύκων γίνεται σήμερα με τον ίδιο τρόπο όπως εδώ και αιώνες στην Ελλάδα: μαζεύονται με τα χέρια και ξεραίνονται στον ήλιο από 3 έως 12 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία. Στα χωριά κάθε νοικοκύρης επεξεργάζεται ο ίδιος τα σύκα της παραγωγής του- συνήθως τα χαράζουν και τα ανοίγουν πρώτα και κατόπιν τα ξεραίνουν στον φούρνο για να εξοντώσουν τυχόν έντομα ή αυγά- κάτι το οποίο, στην επεξεργασία τους για εμπορική κατανάλωση, γίνεται με διάλυμα βρωμιδίου του μεθυλίου: αφού βουτηχτούν σε αυτό, τα σύκα ξεπλένονται πολύ καλά και ξεραίνονται πάλι σε κενό αέρος.

    Τις κυριότερες εμπορικές ποικιλίες αποξηραμένων σύκων αποτελούν τα κοκκινο-καφέ σύκα της Καλαμάτας, που ξεραίνονται ολόκληρα χωρίς να χαράζονται και κρεμιούνται σε καλάμια σε σφιχτές γιρλάντες, και τα ξανθά σύκα με λεπτή φλούδα της Κύμης και του Ταξιάρχη, που συνήθως συσκευάζονται σε μικρά κουτάκια.

    Όσο για τα αγαπημένα μου αποξηραμένα σύκα, είναι αυτά που φτιάχνουν οι γείτονές μου στην Ικαρία, αρωματισμένα με ρίγανη ή φύλλα δάφνης πιεσμένα ανάμεσά τους.

    Φυσικά, οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα εφευρετικοί όσον αφορά τον αρωματισμό των σύκων. Ανάλογα με την περιοχή, τα αποξηραμένα σύκα μπορεί να αρωματίζονται με θρούμπι, φασκόμηλο, βασιλικό ή μυρτιά. Μερικές φορές γεμίζονται με αμύγδαλα ή μπαίνουν τα ίδια σαν γέμιση σε διάφορα γλυκά.

    Συνήθως αποθηκεύονται σε σακουλάκια από μουσελίνα.

    Η συντήρηση των σύκων γίνεται σήμερα με τον ίδιο τρόπο όπως εδώ και αιώνες στην Ελλάδα: μαζεύονται με τα χέρια και ξεραίνονται στον ήλιο από 3 έως 12 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία
     tanea.gr


    Βλ. Επίσης

    Σύκο - Βικιπαιδεία