…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

ΜΑΜΑ

Η ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!


Odysseas είπε...
Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά δεν έχω δει και πολλές συνταγές με ωμά φαγητά..

Βασίλης Καφαταρίδης είπε: Ίσως θα σε βοηθήσουν αυτά εδώ. Ενδεικτικό χορτοφαγικό χειμωνιάτικο μενού http://humanisticecology.blogspot.com/2008/10/blog-post_1539.html Ενδεικτικό χορτοφαγικό καλοκαιρινό μενού http://humanisticecology.blogspot.com/2008/10/blog-post_31.html Διατροφή και Υγεία - Τέλειο σώμα και υγειά με χορτοφαγία, ωμοφαγία και θεραπευτική ασιτία http://humanisticecology.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html 
Αν θέλεις δες στο μπλόγκ μου Vegan Ουμανιστική Χορτοφαγία δεξιά κάτω Links Raw Food ή Raw Veganism - Ωμοφαγία, ψάξε στο google και διάβασε χιλιάδες άρθρα, βιβλία, δες εικόνες, βίντεο. Δες και το μπλόγκ μου Ωμοφαγία και Ωμομονοφαγία http://omofagos.blogspot.com/ 
Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε κάτι πολύπλοκο. Φάει μπόλικες σαλάτες, σαλάτες, σαλάτες με λάδι ωμό και χυμό λεμονιού κάθε μέρα. Φάει φρούτα, φρούτα, φρούτα όλη μέρα, πιες φρέσκους χυμούς 1-1,5 λίτρα πρωί, μεσημέρι βράδυ, πιες κοκτέιλ φρούτων και λαχανικών 1-2 λίτρα, όσο θέλεις, κάνε φύτρες δημητριακών, φύτρες από φαγόπυρο, από ρεβίθια, σπόρους και θα δεις πως θα είσαι μετά. Φτιάξε αν θέλεις φυτικά πεντανόστιμα και υγιεινά γάλατα με βιταμίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία χωρίς αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά, βακτηριοκτόνα και χίλια άλλα βλαβερά και ανθυγιεινά που έχει το αγελαδινό γάλα. 
Η ωμοφαγία είναι τέλεια. Ο περισσότερος κόσμος, ιδικά οι μεγάλοι, κανονικά πρέπει να κάνουν αφαγία για πολλές μέρες, βδομάδες και μετά να περάσουν στη διατροφή με ζωντανές τροφές. Εγώ έκανα πολλές φορές αφαγίες με ή χωρίς υγρά. Το ρεκόρ μου 28 μέρες. Αν θέλεις - διάβασε άρθρα, βιβλία στο μπλόγκ μου (μόνο 2 αναρτήσεις) Fruitarian Golden Diet Gr http://fruitariangoldendiet.blogspot.com/ 
Είμαι 5-6 χρόνια ωμοφάγος και σχεδόν ένα χρόνο συνειδητά φρουτοφάγος (από 2 Μαΐου του 2010).

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

ΦΡΟΥΤΟΦΑΓΙΑ: ΤΙ ΤΡΩΩ

Φρουτοφαγία για δύναμη, ενέργεια, αντοχή, ευεξία

Αβοκάντο
Άγρια βατόμουρα
Ακτινίδια
Ανανάδες
Αχλάδια
Βατόμουρα
Βερίκοκα
Βύσσινα
Δαμάσκηνα
Ελιές
Καρπούζια
Κεράσια
Κολοκυθάκια σε σαλάτα με ωμό ελαιόλαδο (ψυχρής εξαγωγής) και χυμό λεμονιού
Λεμόνια
Λωτούς
Μάνγκο
Μανταρίνια
Μήλα
Μούρα
Μούσμουλα
Μπανάνες
Νεκταρίνια
Παπάγια
Πεπόνια
Πορτοκάλια
Ροδάκινα
Ρόδια
Σαγκουίνι
Σμέουρα
Σταφύλια
Σύκα
Χούμους ρεβιθιών: Φύτρες ρεβιθιών πολτοποιημένες στο μπλέντερ με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Φύτρες φαγόπυρου με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
Φράουλες

Αποξηραμένα φρούτα - Αποξηραμένα με φυσικό τρόπο στον ήλιο: Σύκα, Σταφίδες, Αχλάδια, Βερίκοκα, Μήλα, Χουρμάδες, Δαμάσκηνα, Κεράσια, Λωτοί, Ανανάδες, Μπανάνες, Μάνγκο, Παπάγια.
Τα αποξηραμένα φρούτα πριν την κατανάλωση μουσκεύω σε νερό για 2 – 3 ώρες

Ξηροί καρποί

• Καρύδια
• Φουντούκια
• Αμύγδαλα
• Κάστανα
• Φιστίκια
• Μπραζίλ
Οι ξηροί καρποί πριν την κατανάλωση μουσκεύω σε νερό για 8 – 12 ώρες

Σπόρια

• Ηλιόσποροι
• Κολοκυθόσποροι
• Σουσαμόσποροι
• Κουκουναρόσποροι


Το πρωί πίνω συνήθως φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλια, μέχρι περίπου 800μλγ, ή φρέσκο γάλα από φουντούκια ή αμύγδαλα. Το βράδυ πολλές φορές πίνω κοκτέιλ από 5 περίπου ακτινίδια, 3 - 4 μπανάνες και νερό.
Ενδιάμεσα πίνω υγρό από αποξεραμένα σύκα μουλιασμένα σε νερό.
Σήμερα έφτιαξα ένα πεντανόστιμο κοκτέιλ με φρεσκοστυμμένο χυμό από πορτοκάλια και αβοκάντο. Ήταν το κάτι άλλο.


Πολλά ζώα στη φύση τρώνε μόνο 2 – 3 είδη τροφών. Π.χ. ο ρινόκερος τρώει μόνο φύλλα και κλαδιά ενός θάμνου, ζυγίζει 1,5 – 2 τόνους και μπορεί να τρέξει μέχρι και 40 χιλιόμετρα την ώρα. Το άλογο, αγελάδες, γιακ τρώνε μόνο χόρτα και δημητριακά

Βας. Καφατ.

12 - 13 χρόνια vegan
5 – 6 χρόνια ωμοφάγος
Από τις 2 Μαΐου 2011 συνειδητά φρουτοφάγος
Από τις 23 Μαΐου 2011 σταμάτησα να τρώω ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές (ανήκουν στην οικογένεια των σολανιδών).

Δείτε φωτογραφίες φρουτοφάγων και ωμοφάγων στη σελίδα
www.30bananasaday.com

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ. Ατομικός μου 6μινος κύκλος υγρής νηστείας-αποτοξίνωση


Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φυσικής Υγιεινής Σερρών, Σπύρο Καφαλίδη

Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν Θεό, που θα ήθελε ο άνθρωπος να πονάει και να πεθαίνει υποφέροντας. Τα βάσανα μας, συνήθως τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι εξ αίτίας της παραβίασης των φυσικών και ηθικών νόμων του θεού. Η γνώση και η θέληση σώζουν. Και αν η θέληση οδηγεί στη σωτηρία γιατί δεν τη χρησιμοποιούμε για να σωθούμε;
Ο Σπύρος Καφαλίδης δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να χρησιμοποιήσει τη θέληση και να απομακρύνει τις μικρές απολαύσεις, που φέρνουν μεγάλες λύπες. Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να μας μιλήσει για τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά θέματα.

Ερωτ.: Κύριε Καφαλίδη, πώς έγινε η γνωριμία σας με την Φυσική Υγιεινή;
Απαν.: Μέχρι το 1996 ζύγιζα
120 κιλά, προικισμένος με τα συνήθη δώρα της παχυσαρκίας, την ακινησία, τους συνεχείς ιδρώτες, τους ρευματικούς πόνους στα γόνατα και σε άλλα σημεία του σώματος και τη καρδιοπάθεια που έκαναν η ζωή μου σωστή κόλαση.

Και ενώ βρισκόμουν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση μία καλή και αγαθή τύχη, έριξε στα χέρια μου πριν από 30 χρόνια περίπου, το πρώτο φυσιοθεραπευτικό σύγγραμμα του Ηλία Πέτρου, που άλλαξε τη ζωή. Θυμάμαι, πως είχα φέρει στο σπίτι όπως συνήθως, κρέας μπριζόλες. Την ίδια μέρα κάποιος φίλος μου, μου έδωσε το βιβλίο και από τις πρώτες σελίδες, ένιωσα το έγκλημα της πολυφαγίας και τους κινδύνους της παχυσαρκίας. Ενθουσιάστηκα, πέταξα αμέσως το τηγάνι μαζί με τις μπριζόλες και από τότε απαλλάχτηκα εγώ από την κόλαση της παχυσαρκίας και τα ζώα από μένα. Τον πρώτο μήνα έχασα
15 κιλά και σε τρεις μήνες 50 κιλά. Είχα φτάσει δηλαδή στα 70 κιλά. Τόσα είμαι και τώρα και νιώθω υγιέστατος.

Ερωτ.: Εκτός από το κρέας, τι άλλο βγάλατε από τη διατροφή σας;
Απαν.: Τα ψάρια, τα ποτά που τα λάτρευα, την άσπρη ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι με τα προϊόντα τους, το αλάτι, τις κονσέρβες, τα τηγανητά. Προτιμώ από τότε τα φρέσκα και ξηρά φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και όλες τις άλλες φυσικές τροφές.

Ερωτ.: Πώς συμπληρώσατε τις γνώσεις σας σχετικά με τη Φυσική Υγιεινή;
Απαν.: φρόντισα στο μεταξύ και προμηθεύτηκα όλα τα Ελληνικά Φυσιοθεραπευτικά συγγράμματα και το ευεργετικό περιοδικό "Φυσική Υγιεινή", του Κύπριου φυσιοθεραπευτή Σ. Σαββίδη, το μόνο σχετικό τότε με θέματα υγείας και τα τελευταία περιοδικά "ΕΥΤΥΧΙΑ" και "ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ". Η πίστη μου σε μια αφάρμακη ιατρική και σε ένα νέο τρόπο ζωής, μεγάλωνε συνεχώς.

Ερωτ.: εκτός από το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τα άλλα προβλήματα υγείας που είχατε και τα ξεπεράσατε τόσο εύκολα, τι άλλο ενίσχυσε στην πράξη την εμπιστοσύνη σας, στη Φυσική Υγιεινή; Απαν.: οι αμέτρητες φυσικές θεραπείες σοβαρότάτων ασθενειών, γνωστών και φίλων και κυρίως των μελών της οικογένειάς μου.

- Θα σας παρακαλούσαμε να μας περιγράψετε εν συντομία, αυτές τις θεραπείες και τις εμπειρίες που βιώσατε.
- Θα ξεκινήσω από την πιο πρόσφατη αρρώστια, της νύφης μου (γυναίκας του γιου μου), η οποία
ένα πρωϊνό, άρχισε να έχει πόνους στη μήτρα. Την πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε όγκος. Οι γιατροί συνέστησαν να γίνει αμέσως εγχείρηση. Πήγα στο νοσοκομείο και ρώτησα τη νύφη μου και το γιο μου αν ήθελαν να αποφύγουν την εγχείρηση, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη φυσική θεραπευτική. Δέχτηκαν. Υπέγραψε και βγήκε από το νοσοκομείο. Αρχίσαμε τη θεραπεία με απόλυτη νηστεία (δέκα πέντε μέρες).

Λίγες μέρες αργότερα πήγα σε ένα σεμινάριο στην Αθήνα, που είχε διοργανώσει ο γιατρός κ. Γιάγκος Καράβης και που κύριος ομιλητής ήταν ο Ρώσος καθηγητής της ιατρικής Γιούρι Νικολάγιεφ, ο οποίος συνιστούσε για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών, τη νηστεία και την υγιεινή διαβίωση και μου ενίσχυσε την πίστη στις θαυματουργές δυνατότητες της φυσιοθεραπείας. Κατόπιν κάναμε ένα υπερηχογράφημα, που αποκάλυψε όγκο μέγεθος πορτοκαλιού, ενώ η νηστεία είχε ήδη αρχίσει (δηλαδή μπορεί να ήταν και μεγαλύτερος πριν την έναρξή της).

Μετά τις 15 μέρες νηστεία, συνεχίσαμε με μονοδίαιτες από σταφύλια και μήλα. Σε 40 μέρες, αφού προηγουμένως η νύφη μου είχε παρουσιάσει και αιματουρία, άρχισε να διαλύεται ο όγκος (έπεσε το πρώτο κομμάτι). Ακολούθησε μια περίοδος υψηλού πυρετού και μετά έπεσε και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι. Κάναμε επανειλημμένα υπερηχογραφήματα, που έδειχναν τον όγκο όλο και μικρότερο. Τελικά, ο όγκος εξαφανίστηκε εντελώς.

Συνεχίζω για τις φυσικές θεραπείες, με την περίπτωση του γιου μου. Όταν ήταν 19 χρόνων του παρουσιάστηκε ένας μεγάλος όγκος (σαν πορτοκάλι), μεταξύ νεφρού και κύστης. Οι γιατροί, ήθελαν να του κάνουν εγχείρηση. Εγώ δεν θέλησα. Πήγα στον φυσιοθεραπευτή Δημ. Χρόνη. Ξεκινήσαμε με νηστεία που έφτασε συνολικά τις 33 ημέρες, σε δύο περιόδους, 15 ημερών η πρώτη και 18 η δεύτερη. Στο ενδιάμεσο διάστημα, τρεφόταν μόνο με χυμούς από σταφύλια. Στη συνέχεια, ακολούθησε κανονική υγιεινή διατροφή. Σε πέντε - έξη μήνες είχε γίνει εντελώς καλά. Ο όγκος είχε εξαφανιστεί. Όταν πήγε στρατιώτης ανέφερε το πρόβλημα αυτό. Τον εξέτασαν και δεν του βρήκαν τίποτε. Ούτε που τον πίστεψαν. Υπηρέτησε κανονικά. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που του παρουσιάστηκε αυτός ο όγκος, και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Θέλετε κι άλλες θεραπείες;

Ερ.- Κύριε Κεφαλίδη όλα αυτά που μας περιγράφετε, θα φαίνονται απίστευτα σε πολλούς αναγνώστες
μας, για μας όμως δεν είναι, γιατί επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αλήθεια, ότι η φύση όταν της δώσουμε τη ευκαιρία, θαυματουργεί. Για συνεχίστε όμως σας παρακαλούμε, την περιγραφή των θεραπειών.
Απ-Θα συνεχίσω με τη θεραπεία της γυναίκας μου. Η γυναίκα μου είχε ένα μικρό όγκο, κατά σύμπτωση στο ίδιο σημείο με το γιο μου, μεταξύ νεφρού και κύστης, καθώς και ουρολοίμωξη. Έκανε πολλές μικρές νηστείες, σε διάστημα ενός χρόνου. Ανάμεσα σε αυτές τις ολιγοήμερες νηστείες, έτρωγε πολλά φρούτα και λαχανικά. Απέφευγε εντελώς ό,τι κι εγώ, δηλαδή τα ζωϊκά προϊόντα, το αλάτι, την ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι με τα προϊόντα του, τηγανιτά, κονσέρβες, βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Στο τέλος του χρόνου, εκεί όπου πρώτα ψαχούλευε τον όγκο με τα δάκτυλά της, δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχε πια και θέμα ουρολοίμωξης.

Όγκο επίσης στην κύστη, είχε και κάποιος άλλος γνωστός μας. Το όνομά του Τασιτσαλίδης Κων/νος. Ήταν 80 χρονών. Με νηστεία και καρποφυτοφαγική δίαιτα, έγινε καλά. Πέθανε αφού πέρασε την ηλικία των 90 ετών. Κάποιος γεροδεμένος νέος είχε πολύ ουρικό οξύ. Θα του έκοβαν το πόδι. Με φρουτοθεραπείες βρήκε την υγεία του και η υγεία βρήκε ένα πιστό φίλο!

Ένας άλλος που είχε πρόβλημα καρδιάς, έγινε τελείως καλά. Ο ίδιος αυτός ο τέως άρρωστος, έγινε κατόπιν και ορειβάτης. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί. Έχω χάσει τον αριθμό.
Αρχίζοντας από σκωληκοειδίτιδα, αμυγδαλές και καταλήγοντας στους όγκους, είδα τις αρρώστιες να υποχωρούν μπροστά στη φυσική θεραπεία απλά και ανώδυνα και έμεινα κατάπληκτος κάνοντας τη σύγκριση με τον γεμάτο κινδύνους, οδύνες και αγωνίες τρόπο, που χρησιμοποιεί η επίσημη ιατρική. Ο οργανισμός είναι ένα θαύμα, ένας τέλειος μηχανισμός, προσεγμένος μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες και έχει τις δυνατότητες να αμυνθεί, σε περίπτωση κινδύνου.

Και σε όποιον υποστηρίζει:"Δεν μπορεί, αφού ο άνθρωπος πεθαίνει από αρρώστιες", θέλω να πω, απλώς αυτό συμβαίνει γιατί πάμε κόντρα στη φύση. Η συνεργασία με τη φύση πραγματικά σώζει.

Ερωτ.: αυτό το απλό και σωτήριο συμπέρασμα, προσπαθήσατε μήπως, να το μεταδώσετε και στον πολύ κόσμο;
Απαν.: Ναι, μαζί με άλλους πρώην ασθενείς δημιουργήσαμε στις Σέρρες, ένα σύλλογο Φυσικής Υγιεινής με σκοπό να διαδώσει αυτές τις ανθρωποσωτήριες γνώσεις. Ο σύλλογος διαθέτει γραφείο και βιβλιοθήκη, ανοιχτή σε όλους. Επίσης όποιος μας χρειάζεται, τρέχουμε αμέσως. Θέλει πληροφορίες; Θέλει ενημέρωση; Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν δεν σκοντάφταμε στο οικονομικό θα κάναμε πολλά, αλλά δεν πειράζει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο αγώνας για το καλό, δίνει νόημα και αξία στη ζωή μας.

Ερωτ.: Εδώ και μερικά χρόνια έχετε αφήσει τη δουλειά σας και ασχολείσθε με τη γη. Νομίζετε πως μπορούν να το κάνουν αυτό εύκολα κι άλλοι;
Απαν.: Βέβαια. Εγώ καλλιεργώ 1 ½ στρέμμα. Έχω δένδρα και κηπευτικά. Δεν χρησιμοποιώ φυτοφάρμακα. Ό,τι βγάζω επαρκεί για 10 οικογένειες.

Ερωτ.: Γνωρίζατε από καλλιέργειες;
Απαν.: Όχι, αλλά έμαθα. Δεν είναι δύσκολο να καλλιεργεί κανείς φυσικά. Υπάρχουν βέβαια ένα σωρό πράγματα, που μαθαίνεις σιγά-σιγά. Αρκεί να θέλεις να μάθεις. Ρώτησα άλλους καλλιεργητές, άνοιξα και αρκετά βιβλία σχετικά με την καλλιέργεια. Δεν εφάρμοσα αυτά που λένε για ραντίσματα, λιπάσματα κ.λπ., αλλά ενημερώθηκα και από τα βιβλία των Δ. Χρόνη και Γ. Πανάγου, που αναφέρονται στη βιολογική καλλιέργεια.

Διάβασα από αυτά μερικές μεθόδους για να βοηθώ φυσικά, τα φυτά και τα δένδρα μου. Θέλω όσο το δυνατόν, να καλύπτω τις ανάγκες μου για τροφή, με ό,τι παράγω ή ό,τι εγγυημένο μπορώ να πάρω από γνωστούς, που καλλιεργούν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί καταντήσαμε να τρώμε δηλητήρια, προϊόντα άγευστα και αφύσικα μεγαλωμένα. Λένε ότι δεν γίνεται τίποτε χωρίς χημικά. Πως γινόταν κάποτε; Αλλά θέλουμε το μεγάλο κέρδος και την ευκολία. Η προετοιμασία φυσικού λιπάσματος από χόρτα κ.λπ. απαιτεί βέβαια κάποιο κόπο. Ενώ, βάζεις λίγο χημικό στη ρίζα του φυτού και τελειώνουν τα προβλήματα. Μόνο που στην ουσία τότε αρχίζουν, γιατί βάζεις τα δηλητήρια και τις αρρώστιες στη ρίζα της ζωής.

Το δικό μου μικρό κτήμα είναι πάνω στο βουνό. Περισσότερο άμμος, παρά χώμα. Όλοι μου έλεγαν "είναι άγονο δεν θα γίνει τίποτε". Για το πρώτο συμφωνούσα, για το δεύτερο όχι. Και δικαιώθηκα. Το κτήμα έγινε η γη της Επαγγελίας. Όλα παράγονται άφθονα και γευστικά. Στο μικρό αυτό κήπο της Εδέμ, νιώθω ευτυχισμένος. Νιώθω δημιουργός. "Ό,τι αγαπάς και πιστεύεις, το πετυχαίνεις". Πολλές φορές κάθομαι σε μία άκρη του περιβολιού μου και συλλογίζομαι. "Τι είναι αυτό που χάλασε τη ζωή, που τη μείωσε;" Γιατί οι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνται με τίποτε, μιλούν όλοι για άγχος και δεν χαμογελούν εύκολα πια; Και καθώς τα μάτια μου αγκαλιάζουν τον κήπο που απλώνεται μπροστά μου, δίνω πάντα την ίδια απάντηση. Έχουν χάσει τη φυσικότητα και την απλότητα, έχασαν την επαφή με τη γη, τον αέρα, τον ήλιο. Δίνουν πια πολύ μικρή σημασία στη φύση.

Και νιώθω γεμάτος ευγνωμοσύνη για αυτό το μικρό κομμάτι γης, που δίνει σε εμένα την ευκαιρία μιας στενής επαφής με τη φύση. Τα τόσα αγαθά του περιβολιού μου, το κάνουν να φαντάζει στα μάτια μου πολύ μεγάλο, μα σαν σκεφτώ τόσους ανθρώπους που τρέφονται, αναπνέουν και ζουν αφύσικα, σαν συλλογιστώ ότι το περιβολάκι μου επαρκεί μόνο για λίγους, τότε μου φαίνεται τόσα δα μικρό!…
Όμως όταν η σκέψη αυτή μου φέρει στεναχώρια, κάνω μια άλλη και παρηγοριέμαι. "Δεν μπορείς να δώσεις τα αγαθά του κήπου σου στους πολλούς", μπορείς όμως να δώσει την σωτήρια πληροφορία της φυσικής ζωής σε αρκετούς.

Ερωτ.: Κύριε Καφαλίδη, 16 χρόνια ακολουθείτε πιστά τις υγιεινές ιδέες.
Δεν ταλαντευτήκατε ποτέ: Απαν.: Μόνο προς το καλύτερο, προς το υγιεινότερο.

Ερωτ.: Θα έτυχε να βρεθείτε πολλές φορές μαζί με άλλους που έτρωγαν, όπως εσείς κάποτε Δεν σας βασάνισε καμιά επιθυμία;
Απαν.: Ναι, με βασάνιζε έντονα η επιθυμία να τους φωνάξω: "Μακριά από όλα ατά τα ανθυγιεινά που σκοτώνουν τη ζωή. Μόνο βάσανα θα σας φέρουν".

Ερωτ.: Κύριε Καφαλίδη, αξίζει τόσο πολύ τον κόπο, να αποφασίσει κανείς να ζει υγιεινά, όχι μόνο όταν έχει άμεση ανάγκη, δηλαδή όταν είναι άρρωστος, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο;
Απαν.: Ναι, γιατί η υγιεινή Ζωή μας προσφέρει πάντα ηρεμία, διαρκή νεότητα, ευτυχία και επιβάλλεται να ζούμε πάντα υγιεινά. Όποιος όμως δεν έχασε την υγεία του ή δεν την είχε ποτέ για να ξέρει τι είναι η υγεία, αυτή η αλλαγή διατροφής του φαίνεται μια περιττή αλλαγή και όχι αναγκαία.

Θα ήθελα παίρνοντας αφορμή από το προσωπικό μου παράδειγμα, να πω ότι: Είναι τελικά κάτι πολύ περισσότερο από μια αλλαγή διατροφής. Είναι αλλαγή τρόπου ζωής. Κα ακόμη περισσότερο. Αλλαγή σκέψης, διάθεσης, συμπεριφοράς. Αισθάνεσαι να σε πλημμυρίζει η ζωή. Είσαι ανάλαφρος, γεμάτος χαρούμενη διάθεση. Απαλλαγμένος από περιττούς φόβους ανησυχίες αγωνίες. Κάθε λύπη περνάει γρήγορα. Υπάρχει ένα γερό νευρικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει κάθε καταστροφή.


Και το κυριότερο, ξέρεις να απολαμβάνεις χαρές, που ξεχάσει. Τον ήλιο, τον καθαρό αέρα, το φως, τον περίπατο, την απλότητα, την εγκαρδιότητα. Όταν ζει λιτά, είναι δύσκολο να είσαι άπληστος και υπεροπτικός. Όταν σέβεσαι ένα ζώο και δεν το τρως, όταν μπορείς να είσαι φίλος και να συνυπάρχεις μαζί του, πως μπορεί να μη σέβεσαι το συνάνθρωπό σου και να μην επιδιώκεις καλές σχέσεις μαζί του; και ακόμη περισσότερο, πώς μπορείς να τον καταστρέψεις όταν μάθε να σέβεσαι τη ζωή; Όταν ζούμε φυσικά, η αρμονία με τον εαυτό μας και τους άλλους είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα σταματήσουμε τον πόλεμο με τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Καφαλίδη, για τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες που μας έδωσε με την παραπάνω συνέντευξή του.
Για περισσότερες πληροφορίες - διευκρινίσεις: Σύλλογος Φυσικής Υγιεινής Σερρών

http://00357.info/com/index/e-natural/default/text/martyries/Kafalidis.asp



Φρουτοφαγία και αθλητισμός: Δρομέας αντοχής φρουτοφάγος Michael Arnstein

Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος καλοκαίρι/φθινόπωρο

Μάθετε τα πάντα για τους ξηρούς καρπούς

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Φρουτοφαγία και αθλητισμός: Δρομέας αντοχής φρουτοφάγος Michael Arnstein

Ο φρουτοφάγος Michael Arnstein από την Αμερική είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτρεξε σε πολλά μαραθώνια και υπερμαραθώνια Αμερικής (100 χιλ. και πάνω).

Εδώ το σάιτ του THE FRUITARIAN.com

Η βιογραφία του

Σε ποιους αγώνες συμμετείχε και τα αποτελέσματα 

Δείτε τα βίντεο του.








Ενδεικτικό ωμοφαγικό μενού - Περίοδος καλοκαίρι/φθινόπωρο

Δευτέρα
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Φράουλες
Μεσημεριανό: Αρακάς
Απογευματινό: Σταφύλια, νεκταρίνια, καρπούζι
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Τρίτη
Πρωινό: Σταφύλια
Δεκατιανό: Μούρα, κεράσια
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Κεράσια, φράουλες, μούσμουλα
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)


Τετάρτη
Πρωινό: Πολτός από φρέσκες ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού περασμένες στο μπλέντερ
Μεσημεριανό: Κεράσια, ροδάκινα, σταφύλια
Απογευματινό: Φράουλες, σταφύλια, νεκταρίνια
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκο αρακά, κρεμμύδι και ελαιόλαδο (απεριόριστη ποσότητα)

Πέμπτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκο γάλα από φουντούκια
Δεκατιανό: Βερίκοκα, κεράσια
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκα κολοκυθάκια, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Παρασκευή
Πρωινό: Φρέσκος τοματοπολτός - Ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι περασμένα στο μπλέντερ
Δεκατιανό: Κεράσια, φράουλες
Μεσημεριανό: Καρπούζι, πεπόνι
Απογευματινό: Μούρα
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)

Σάββατο
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Χουρμάδες, ροδάκινα
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Σταφύλια, ροδάκινα
Βραδινό: Σαλάτα με φρέσκο καλαμπόκι και ελαιόλαδο (απεριόριστη ποσότητα)

Κυριακή
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Ροδάκινα, σταφύλια
Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, λάχανο, παντζάρια, καρότα, ελιές, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού (απεριόριστη ποσότητα)
Απογευματινό: Ροδάκινα, μήλα, σύκα
Βραδινό: Μελιτζανοσαλάτα ωμή - Ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, άνηθο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού περασμένες στο μπλέντερ (απεριόριστη ποσότητα)

Δευτέρα
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Σταφύλια
Μεσημεριανό: Καρπούζι, σύκα
Απογευματινό: Ροδάκινα, σταφύλια
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι (απεριόριστη ποσότητα)

Τρίτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Μάνγκο
Μεσημεριανό: Πεπόνι, σύκα
Απογευματινό: Ροδάκινα, βερίκοκα
Βραδινό: Κοκτέιλ από ακτινίδια, μπανάνες και νερό

Τετάρτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από ηλιόσπορους ή φρέσκος χυμός από καρότα
Δεκατιανό: Ροδάκινα, βερίκοκα
Μεσημεριανό: Καρπούζι
Απογευματινό: Σύκα
Βραδινό: Χούμους με φύτρες από ρεβίθια περασμένα στο μπλέντερ με μαϊντανό, κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι

Πέμπτη
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από αμύγδαλα ή φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Ροδάκινα, βερίκοκα
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Βερίκοκα, σύκα
Βραδινό: Σαλάτα με φύτρες φαγόπυρου, ντομάτες, κρεμμύδι, λάδι και λεμόνι (απεριόριστη ποσότητα)

Παρασκευή
Πρωινό: Φρέσκος χυμός από πορτοκάλια
Δεκατιανό: Αρακάς
Μεσημεριανό: Σταφύλια, ροδάκινα
Απογευματινό: Χουρμάδες
Βραδινό: Σαλάτα με μπάμιες, κρεμμύδι, ντομάτες, λάδι και λεμόνι (απεριόριστη ποσότητα)

Σάββατο
Πρωινό: Φρέσκο γάλα από φουντούκια ή φρέσκος χυμός από ντομάτες
Δεκατιανό: Φύτρες ηλιόσπορου
Μεσημεριανό: Καρπούζι
Απογευματινό: Ροδάκινα, σύκα
Βραδινό: Σαλάτα με ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριές πράσινες, κόκκινες, λάδι και λεμόνι
ή σαλάτα με καρότα, παντζάρια, λάδι και λεμόνι

Κυριακή
Πρωινό: Φρέσκος πολτός από ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο και πιπέρι, περασμένα στο μπλέντερ
Δεκατιανό: Λωτοί
Μεσημεριανό: Πεπόνι
Απογευματινό: Μήλα, αχλάδια
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, παντζάρι, πιπεριές, λάδι και λεμόνι



Διατροφική αξία φρούτων - λαχανικών

ΑΓΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ιδανικές τροφές

4 λόγοι για να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας


Μάθετε τα πάντα για τους ξηρούς καρπούς

Food Today
Η έρευνα στη δεκαετία του '90 έδειξε ότι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία της καρδιάς, αλλά ο λόγος για αυτό ήταν άγνωστος. Πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στο θέμα και βρίσκουν και άλλα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών...
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μίας μερίδας ξηρών καρπών περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα φαίνεται να προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό - και όσο συχνότερα καταναλώνονται οι ξηροί καρποί, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία. Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτά τα πρώιμα συμπεράσματα και διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί είχαν θετική επίδραση στην καρδιακή υγεία στους άνδρες, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και σε εκείνους με ή χωρίς υψηλή πίεση αίματος (1). Καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε λίπος τρόφιμα (το 80% περίπου των θερμίδων στους ξηρούς καρπούς προέρχονται από το λίπος), αυτό ήταν ένα προκλητικό εύρημα και οι επιστήμονες επιδόθηκαν στο να ανακαλύψουν ποια συστατικά των ξηρών καρπών είναι υπεύθυνα και πώς ασκούν τις ευεργετικές επιδράσεις τους στο σώμα.
Καλά λίπη στους ξηρούς καρπούς
Τα περισσότερα από τα λίπη στους ξηρούς καρπούς είναι πλούσια σε ευεργετικά μόνο- και πολυακόρεστα λίπη και φτωχά σε κορεσμένα λίπη που αυξάνουν τη χοληστερόλη. Τα μονοακόρεστα και ειδικότερα τα πολυακόρεστα λιπαρά χαμηλώνουν την LDL-χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) και τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Αλλά ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη το θετικό λιπιδιακό προφίλ των ξηρών καρπών, διαπιστώθηκε ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα μείωσης της χοληστερόλης απ’ ό,τι θα αναμενόταν. Επίσης, λόγω των προφανών πλεονεκτημάτων ακόμη και μιας μέτριας κατανάλωσης ξηρών καρπών, είναι πιθανόν ότι οι ξηροί καρποί έχουν και άλλες επιδράσεις πέραν της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης.
Γεμάτοι με θρεπτικές ουσίες και άλλα ευεργετικά συστατικά
Εκτός από τα χρήσιμα λίπη, τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, κάθε τύπος ξηρού καρπού περιλαμβάνει το δικό του ιδιαίτερο μείγμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετή βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τις αποτρέπει από το να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα, αρκετό φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την πρόληψη της αύξησης των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα (ένα αμινοξύ, υψηλές συγκεντρώσεις του οποίου είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις), και μαγνήσιο, που συμμετέχει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πλήθος άλλων ευεργετικών ενώσεων, όπως οι φυτικές στερόλες, τα φυτοοιστρογόνα και άλλα φυτοσυστατικά, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία.
Αντιφλεγμονώδης δράση
Μια πρόσφατη υπόθεση είναι ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή των αρτηριών, που αποτελεί πρώιμο σημάδι των καρδιακών παθήσεων. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη, ένα αμινοξύ των πρωτεϊνών. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για να παραχθεί μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά τις αρτηρίες και άλλα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν, ενθαρρύνοντας έτσι την καλή ροή του αίματος. Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι διατροφή πλούσια σε καρύδια συνέβαλλε στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και κατάφερε να αντισταθμίσει τα αποτελέσματα ενός γεύματος πλούσιου σε λίπη (2,3). Δεν ήταν σαφές εάν τα πολυακόρεστα λίπη (τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), η αργινίνη, τα αντιοξειδωτικά, ή ένας συνδυασμός και των τριών ευθύνονταν για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων.
Προστασία ενάντια σε άλλες ασθένειες
Υπάρχουν στοιχεία ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, γνωστού και ως διαβήτη των ενηλίκων. Και σε αυτήν την περίπτωση ο λόγος πρέπει να είναι η αντιφλεγμονώδης δράση (4). Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι οι ξηροί καρποί μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Παραδείγματος χάριν, η Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC) διαπίστωσε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση για τους άντρες (5).
Πρόσληψη ξηρών καρπών
Η κατανάλωση μιας χούφτας μεικτών ξηρών καρπών μερικές φορές την εβδομάδα είναι ωφέλιμη για την υγεία σας ∙ εντούτοις, υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις. Καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν κάτι λιγότερο θρεπτικό, και όχι απλώς να προστεθούν σε ό,τι ήδη τρώμε. Είναι, επίσης, καλύτερο να καταναλώνονται οι ξηροί καρποί στην ωμή, ακατέργαστη μορφή τους. Oι αλατισμένες ποικιλίες πρέπει να τρώγονται με μέτρο, ιδιαίτερα εάν πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού. Τέλος, μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς των δέντρων (φιστίκια Βραζιλίας, αμύγδαλα, φουντούκια κ.λπ.) ή στα «αράπικα φιστίκια»* (ξηροί καρποί εδάφους). Δεδομένου ότι η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, πρέπει να αποφεύγονται οι ξηροί καρποί που την προκαλούν και όλα τα τρόφιμα που περιέχουν οποιοδήποτε ίχνος τους.
*Τα «αράπικα φιστίκια» (αραχίδες) δεν είναι στην πραγματικότητα ξηροί καρποί ∙ είναι στην ουσία όσπρια, όπως τα μπιζέλια ή τα φασόλια. Ωστόσο, είναι θρεπτικά συγκρίσιμα με τους ξηρούς καρπούς και φαίνεται να είναι εξίσου καλά για την υγεία μας όσο και οι ξηροί καρποί των δέντρων.
Βιβλιογραφικές αναφορές
  1. Sabate J. (1999). Nut consumption, vegetarian diets, ischemic heart disease and all-cause mortality: evidence from epidemiologic studies. American Journal of Clinical Nutrition 70; 500S-503S
  2. Jiang R. et al (2006). Nut and seed consumption and inflammatory markers in the multi-ethnic study of atherosclerosis. American Journal of Epidemiology 163;222-231
  3. Cortes B. et al (2006). Acute effects of high fat meals enriched with walnuts or olive oil on post-prandial endothelial function. Journal of the American College of Cardiology 48;1666-1671
  4. Jiang R. et al (2002). Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. Journal of the American Medical Association. 288;1544-2560
  5. Jenab M. et al (2004). Association of nut and seed intake with colorectal cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 13;1595-1603







Ζυμαρικά - Μακαρόνια

Ζυμαρικά είναι τα προϊόντα που παρασκευάζονται με σιμιγδάλι.
Το σιμιγδάλι πλούσιο σε γλουτένη, προέρχεται αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι.
Για την παρασκευή των ζυμαρικών απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί άλλος τύπος σιταριού.
Στα ζυμαρικά προστίθετε νερό και αλάτι, χωρίς μαγιά.
Απαγορεύεται η προσθήκη τεχνητών χρωστικών ουσιών και συντηρητικών μεσών.
Επιτρέπεται ο χρωματισμός των ζυμαρικών μόνο με τη προσθήκη λαχανικών (σπανάκι, καρότα κ.α), αυγών ή άλλων παρόμοιων υλικών.
Ανάλογα με το σχήμα που έχουν τα ζυμαρικά παίρνουν και διαφορετικές ονομασίες, όπως μακαρόνια, κανελόνια, λαζάνια, κοχύλια, χυλοπίτες, κριθαράκι, φιδές, κ.λ.π.
Στο εμπόριο υπάρχουν και ζυμαρικά για τους διαβητικούς.
Σε αυτά προστίθεται ποσότητα ξηρής γλουτένης (πρωτείνη) για να μειωθεί η αναλογία του αμύλου που είναι βλαπτικό για τους διαβητικούς αλλά και προσθήκη των άπεπτων φυτικών ινών του σιταριού. Το σιμιγδάλι αυτών των ζυμαρικών προκύπτει από την επεξεργασία και άλεση ολόκληρου του κόκκου σιταριού.
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι δεν είναι παχυντικοί όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών (σπαγγέτι), περιέχει μόνο 99 θερμίδες.
Όμως σε αντίθεση με το ζάχαρο και τους άλλους απλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια που προσφέρουν τα ζυμαρικά απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά.
Για το λόγο αυτό οι αθλητές υψηλού επιπέδου, βασίζουν τη διατροφή τους στα ζυμαρικά. Έτσι αποθηκεύουν ενέργεια στους μυς τους για να την απελευθερώνουν αποτελεσματικά όταν τη χρειάζονται.
Τα ζυμαρικά περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου.
Το νάτριο είναι το στοιχείο στο αλάτι που όταν συγκεντρώνεται σε ψηλές ποσότητες στον οργανισμό, προκαλεί ψηλή πίεση. Σε περίπου 40 γραμμάρια μαγειρεμένων ζυμαρικών, περιέχονται μόνο μισό γραμμάριο λίπους και 5 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
Τα ζυμαρικά εκτός από το ότι είναι εύπεπτα, είναι επιπρόσθετα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες τύπου Β (νιακίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη).
Τα ζυμαρικά που είναι φυτικά προϊόντα, όταν καταναλώνονται χωρίς επιπρόσθετα στοιχεία (κρέμες, σάλτσες, αυγά, κρέας και άλλα), συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.
Η προσεκτική διατροφή με στόχο την αποφυγή της ψηλής χοληστερόλης που οδηγεί στην αθηρωμάτωση με κίνδυνους για την καρδιά και τον εγκέφαλο, επιβάλλεται όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.
Η διατροφή των παιδιών γενικά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη. Θα πρέπει να είναι ψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδρογονάνθρακες (άμυλο, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά).
Η διατροφή πλούσια σε δημητριακά, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα πιθανόν να προσφέρουν διαφόρων ειδών θρεπτικές ουσίες οι οποίες ενεργούν συνεργιστικά με αποτέλεσμα τα οστά να διατηρούν μια υψηλή οστική πυκνότητα η οποία αποτρέπει την εγκατάσταση της οστεοπόρωσης.
Παραγωγή των ζυμαρικών
1. Πρώτη ύλη.
2. Ανάμιξη και ζύμωση.
3. Μορφοποίηση, σχηματοποίηση.
4. Ξήρανση.
5. Συσκευασία.

Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι καθαρά χωρίς μαύρα στίγματα, να έχουν υαλώδη τομή και να είναι χωρίς λευκές κηλίδες. Τα προμηθευόμαστε κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους για να έχουν και τη μέγιστη θρεπτική τους αξία. Πολύ σημαντικό. Εφαρμόστε το.

Βράσιμο των ζυμαρικών:
Η οσμή, η γεύση, η υφή και η εμφάνιση πρέπει να είναι κανονικά και να μην έχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πρώτες ύλες με ελαττώματα.
Να διπλασιάζεται τουλάχιστον ο όγκος τους.
Να μην εμφανίζουν πολτώδη μορφή.
Το νερό του βρασμού πρέπει να είναι διαυγές, όχι θολό και χωρίς δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Αν το νερό του βρασμού είναι θολό σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατώτερης ποιότητας ή πολύ παλιό.
Τα μακαρόνια που γίνονται από καλής ποιότητας σιμιγδάλι διατηρούν το φωτεινό υποκίτρινο χρώμα, ενώ τα κακής ποιότητας μακαρόνια γίνονται γκρι ή σκούρα.
Κομοτηνή Συνταγές


Διατροφή - Υγεία