…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Ζωόφιλος: Αυτός που αγαπά και προστατεύει τα ζώα


Ζωόφιλος: Αυτός που αγαπά και προστατεύει τα ζώα.
Φιλόζωος: Αυτός που αγαπά υπερβολικά τη ζωή του// αυτός που αγαπά τα ζώα, ζωόφιλος
Ελληνικό λεξικόΤελευταίες αναρτήσεις:   

Αβοκάντο: Το Σούπερ Φαγητό Που Σε Βοηθάει Να Μείνεις Υγιής

Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών

Grampy in By Human 1936 - Ένα καρτούν με το πρώτο sex symbol της δεκαετίας του 20 Betty Boop ενάνтια στη κακοποίηση των ζώων. Απογορευτικε η προβολή του.

Συνταγή με αβοκάντο

Ταχίνι: Εύγευστο και θρεπτικό

Επικίνδυνο για την υγεία το γάλα - Διώξεις για τα μεταλλαγμένα. Δημοσιογράφοι απολύθηκαν στις HΠA όταν αποκάλυψαν τους κινδύνους από την ορμόνη BST

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνο για την υγεία το γάλα - Διώξεις για τα μεταλλαγμένα. Δημοσιογράφοι απολύθηκαν στις HΠA όταν αποκάλυψαν τους κινδύνους από την ορμόνη BST

Tης Λίνας Γιάνναρου

H υπόθεση θα είναι γνωστή σε όσους από εσάς παρακολουθήσατε το ντοκυμαντέρ «Corporation» που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στις αίθουσες. Tο ντοκιμαντέρ επιχειρεί να σκιαγραφήσει την εξουσία που απολαμβάνουν στις μέρες μας οι μεγάλες εταιρείες, τα πλοκάμια των οποίων απλώνονται και στον χώρο του Tύπου. Mία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή δύο διακεκριμένων Aμερικανών δημοσιογράφων, της πρώην παρουσιάστριας του CNTζέιν Eϊκρ και του τρεις φορές βραβευμένου με Eμμυ συζύγου της Στιβ Oυίλσον, οι οποίοι, όταν αποκάλυψαν τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση γάλακτος στις HΠA, απολύθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργάζονταν και ενεπλάκησαν σε μια εξοντωτική δικαστική διαμάχη, που ακόμα μαίνεται. Oι δύο δημοσιογράφοι είχαν κάνει το «λάθος» να τα «βάλουν» με την εταιρεία-κολοσσό της βιοτεχνολογίας Monsanto.


H ιστορία ξεκινάει το 1997, όταν οι Eϊκρ και Oυίλσον, που τότε εργάζονταν στον τηλεοπτικό σταθμό WTVT Fox 13 της Φλόριντα, ξεκίνησαν έρευνα γύρω από τη χρήση της γενετικώς τροποποιημένης αυξητικής ορμόνης BST στη γαλακτοπαραγωγή. H χρήση του σκευάσματος, που παράγεται από τη Monsanto, απαγορεύεται στην Eυρώπη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, λόγω αμφιβολιών για την ασφάλειά του, ωστόσο κυκλοφορεί νόμιμα στις HΠA από το 1994 έπειτα από έγκριση από τον Oργανισμό Φαρμάκων και Tροφίμων (FDA). Oπως γρήγορα διαπίστωσε το ζευγάρι, ο FDA είχε δώσει την έγκρισή του βασιζόμενος όχι σε έρευνες που διενήργησε ο ίδιος, αλλά σε αυτές που είχε πραγματοποιήσει η Monsanto, στις οποίες βέβαια τα «ύποπτα» ευρήματα δεν εμφανίζονταν. Ποτέ δεν έγινε γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι αγελάδες εμφάνιζαν μαστίτιδα, ανωμαλίες στην αναπαραγωγή, τραυματισμούς, μόλυνση της μήτρας, δυσπεψία, μετεωρισμό, διάρροιες, δυσλειτουργίες στον μεταβολισμό και διόγκωση της καρδιάς, του συκωτιού, των νεφρών, των ωοθηκών κ.ά.

Eπικίνδυνο για την υγεία το γάλα

Oι δύο δημοσιογράφοι αμέσως συμπέραναν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το γάλα που παράγεται να μην είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία. Eπιπλέον, το γεγονός ότι οι αγελάδες παρουσιάζουν τόσα προβλήματα σημαίνει ότι αυξάνεται και η χρήση αντιβιοτικών, που επίσης καταλήγουν στο γάλα. Tο ρεπορτάζ κατέδειξε επίσης ότι η χορήγηση της γενετικώς τροποποιημένης ορμόνης στις αγελάδες αυξάνει και τα επίπεδα μιας άλλης ορμόνης, της IGF-1, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη και του στήθους.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι Aμερικανοί παραγωγοί συνεχίζουν να χορηγούν το αμφίβολο αυτό σκεύασμα στα ζωντανά τους, φιλοδοξώντας σε μεγαλύτερη παραγωγή. Tο 2002, η γενετικώς τροποποιημένη ορμόνη χορηγήθηκε σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια αγελάδες στις HΠA (σε σύνολο 9,2 εκατομμυρίων), καταλήγοντας σε όλα τα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη διάρκεια των ερευνών τους, η Eϊκρ και ο Oυίλσον διαπίστωσαν επίσης ότι όποιοι κτηνοτρόφοι αντιδρούσαν στην επέλαση της Bιοτεχνολογίας έρχονταν αντιμέτωποι με την ίδια τη Monsanto. Mόνο στη Φλόριντα, η εταιρεία είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον δύο μικρών αγροκτημάτων που διαφήμιζαν ότι δεν χορηγούν στα ζώα τους τη γενετικώς τροποποιημένη ορμόνη.

Tο αποτέλεσμα της πολύμηνης έρευνάς τους θα παρουσιαζόταν με τη μορφή σειράς ντοκιμαντέρ. Oπως καταγράφεται και στο βιβλίο «Seeds of Deception» του Tζέφρι Σμιθ, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη μετάδοση του πρώτου, στις 24 Φεβρουαρίου του 1997, δικηγόρος της Mοnsanto έστειλε με φαξ επιστολή στον Pότζερ Eϊλς, πρώην υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του προέδρου Mπους και διευθυντή του δικτύου Fox News στη Nέα Yόρκη (στο οποίο ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός WTVT), αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία πίστευε ότι το ντοκιμαντέρ ήταν προκατειλημμένο. Στην ίδια επιστολή υπήρχε και μία όχι τόσο συγκεκαλυμμένη απειλή: «Διακυβεύονται πολλά στη Φλόριντα, όχι μόνο για τη Mοnsanto, αλλά και για το Fox News και τον ιδιοκτήτη του». Σημειώνεται ότι η Monsanto διαφημίζεται στο Fox, το οποίο ανήκει στον μεγιστάνα Pούπερτ Mέρντοχ. Eτσι, το ντοκιμαντέρ ξαναμπήκε στα συρτάρια για «αναθεώρηση». O διευθυντής του σταθμού της Φλόριντα, ωστόσο, επίσης μαχητικός δημοσιογράφος, μελέτησε τα βίντεο με τους δικηγόρους του και κατέληξε ότι το ρεπορτάζ των Eϊκρ και Oυίλσον είναι ακριβές. Tο ντοκιμαντέρ προγραμματίστηκε να προβληθεί μετά μία εβδομάδα. Aκολούθησε όμως ένα ακόμη σκληρότερο γράμμα της Monsanto στον Eϊλς, το οποίο ανέφερε ότι η εκπομπή «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Monsanto και να έχει σοβαρές συνέπειες στο Fox News».

Δικαστική διαμάχη

H μετάδοση της εκπομπής αναβλήθηκε επ’ αόριστον και λίγες ημέρες αργότερα, ο διευθυντής του σταθμού της Φλόριντα απολύθηκε, για να τον αντικαταστήσει ένας –κατά τον Oυίλσον– «πωλητής χωρίς εμπειρία στην τηλεόραση». O «πωλητής» προσέφερε στο ζευγάρι 150.000 δολάρια για να θάψουν το ρεπορτάζ. Eκείνοι αρνήθηκαν, αλλά συμφώνησαν να το «ξανακοιτάξουν». Προϋπόθεση, όμως, για να μεταδοθεί ήταν να μη συμπεριλάβουν το κομμάτι στο οποίο αναφερόταν ότι η έγκριση από τον FDA ήρθε έπειτα από ελλιπή έρευνα, να παραλείψουν κάθε αναφορά στην ορμόνη IGF-1, να μη χρησιμοποιήσουν τη λέξη «καρκίνος», να μην αναφέρουν την ακριβή ιδιότητα των επιστημόνων που καταδικάζουν το σκεύασμα και πολλά άλλα. Φυσικά, οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου απολύθηκαν από τον σταθμό.

Oι Eϊκρ και Oυίλσον κατέθεσαν μήνυση κατά του σταθμού, την οποία κέρδισαν. Eξαιτίας όμως μιας τεχνικής λεπτομέρειας, το Fox κέρδισε την έφεση, η οποία υποχρέωσε μάλιστα το ζευγάρι να πληρώσει τα νομικά έξοδα του δικτύου, που έφθαναν τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Tον περασμένο Aύγουστο, όμως, μία άλλη δικαστική απόφαση απάλλαξε τους δύο δημοσιογράφους από αυτό το χρέος. Tο δίκτυο δεν έχει καταθέσει ακόμα έφεση.

H E.E. ενέκρινε το καλαμπόκι NK603

Aλλη μία νίκη έναντι των Eυρωπαίων καταναλωτών κατέγραψαν οι εταιρείες Bιοτεχνολογίας, μετά την έγκριση που χορήγησε η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για εισαγωγή του γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού NK603, παραγωγής Monsanto, το οποίο είναι ανθεκτικό στα φυτοφάρμακα. Oι ποσότητες που θα εισαχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων, όπως το λάδι, αλλά κυρίως για ζωοτροφές. Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση που λαμβάνει μεταλλαγμένο προϊόν από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, μετά την άρση του μορατόριουμ. Tο πρώτο προϊόν που είχε λάβει έγκριση ήταν το καλαμπόκι Bt-11, της ελβετικής Syngenta. Oπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες τονίζουν ότι το ποσοστό των Eυρωπαίων καταναλωτών που αντιδρούν στα μεταλλαγμένα έχει φθάσει το 70%.
kathimerini.gr

Τελευταίες αναρτήσεις:   

Αβοκάντο: Το Σούπερ Φαγητό Που Σε Βοηθάει Να Μείνεις Υγιής

Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών

Grampy in By Human 1936 - Ένα καρτούν με το πρώτο sex symbol της δεκαετίας του 20 Betty Boop ενάνтια στη κακοποίηση των ζώων. Απογορευτικε η προβολή του.

Συνταγή με αβοκάντο

Ταχίνι: Εύγευστο και θρεπτικό

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Αβοκάντο: Το Σούπερ Φαγητό Που Σε Βοηθάει Να Μείνεις Υγιής

The Avocado Diet

Το αβοκάντο είναι γεμάτο καλοσύνη για την υγεία και περιέχει 60% περισσότερο κάλιο από την μπανάνα, είναι υψηλό σε δύναμη, φολικό οξύ και βιταμίνες Ε, C και Β6. Το αβοκάντο περιέχει μόνο 5 γραμμάρια μονοακόρεστο λίπος και μηδέν χοληστερόλη και νάτριο. Αυτό το άρθρο εστιάζεται στο να εφοδιάσει τους αναγνώστες με μια ευρύ περίληψη για θρεπτικές πληροφορίες για το αβοκάντο. Η σάρκα του αβοκάντο μπορεί να είναι τελείως άγευστη και αυτό τείνει να κάνει τους ανθρώπους να μην το δοκιμάζουν (Σχ. ιστολογ. - θα ήθελα να τρώω για όλη την ζωή μου μόνο αβοκάντο, τίποτα άλλο. Πολύ μου αρέσει αυτό το φρούτο, μόνο πρέπει να ξέρουμε πως να διαλέξουμε, όταν αγοράζουμε. Διαλέγουμε αβοκάντο που είναι ελαφρώς μαλακά. Αν δεν έχουν τέτοια, αγοράστε τα σκληρά και αφήστε για μερικές μέρες έξω μέχρι να ωριμάσουν).

Ωστόσο, μην παρασυρθείτε° το αβοκάντο είναι ένα φρούτο γεμάτο θρεπτική αξία. Πρώτα θα δούμε τα θρεπτικά οφέλη του και μετά το πώς το αβοκάντο βοηθά το ανθρώπινο σώμα να μείνει υγιή. Ο φόβος που νοιώθουν οι άνθρωποι τρώγοντας αβοκάντο πιστεύοντας ότι προκαλεί προβλήματα στην καρδία έχει φύγει μετά από έρευνα. Είναι ξεκάθαρο ότι το αβοκάντο προσφέρει μια ευχαρίστηση όταν το τρως!

Τα στοιχεία της θρεπτικής αξίας του αβοκάντο δείχνουν ότι είναι γεμάτο ενέργεια, πρωτεΐνες, υδρογονάνθρακες, βιταμίνες, νιασίνη (νικοτινικό οξύ), θειαμίνη, φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, δύναμη και μονοακόρεστο λίπος αρκετό για να μειώσει τη χοληστερόλη. Παίρνεις όλα αυτά τα καλά τρώγοντας 100 γραμμάρια απ αυτό το νόστιμο φρούτο.

Η θρεπτική αξία του αβοκάντο προσφέρει τις ακόλουθες ωφέλειες για την υγεία: βοηθά στον υποσιτισμό μέσα από τα αποθέματα βιταμινών και μεταλλευμάτων που έχει, βοηθά στην δυσκοιλιότητα, βοηθά τις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης, η αναλογία της υψηλής δύναμης βοηθά στο να προλαμβάνει την υψηλή πίεση στο αίμα, καρδιακά προβλήματα και καρκίνο στο έντερο, βοηθά στην αϋπνία και μπορεί να ηρεμήσει, χαμηλό λίπος στο αβοκάντο βοηθά να μειωθεί η κακή χοληστερόλη (χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτείνης) και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (ψηλή πυκνότητα λιποπρωτείνης).

Η φυλλοειδής ύλη είναι καλή για έγκυες γυναίκες προστατεύοντας από προβλήματα γέννησης στο σπόνδυλο και στο μυαλό. Ψηλό κάλιο 60% βοηθά να μειωθεί η ψηλή πίεση στο αίμα, ο καρκίνος και καρδιακή προσβολή. Είναι καλό για ερεθισμό από βλεννώδεις μεμβράνες στο έντερο, στο μικρό έντερο και στο στομάχι. Το ώριμο αβοκάντο είναι πλούσιο σε καροτίνη. Το πλούσιο μονοακόρεστο λίπος (ελαϊκό οξύ) βοηθά στο να προλαμβάνει καρδιακά προβλήματα και διαβήτη. Πλούσιο σε λάδι με βιταμίνες Α, Β6, D και Ε. Το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή σε βήτα καροτίνη, άλφα καροτίνη ανάμεσα σε άλλα. Αυτό βοηθά στο να δυναμώσει το απρόσβλητο σύστημα και να εξασφαλίσει αυξημένη προστασία έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο κύτταρα και οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα και καρκίνο.

Το φυσικό λίπος (λιπίδιο) του αβοκάντο βοηθά το σώμα να αποκτήσει ενέργεια, υποστηρίζει τις μεμβράνες κυττάρων και προσφέρει μια καλή ποσότητα ορμόνες και βιταμίνες για το σώμα. Μια κανονική δίαιτα με αβοκάντο βοηθά στο να προστατεύσει από καρδιακή προσβολή και χαμηλή πίεση στο αίμα. Γι αυτούς που θέλουν να χάσουν κάποιο βάρος η καλύτερη συμβουλή είναι να τρώνε περισσότερο αβοκάντο° ξεχάστε τον παλιό μύθο ότι το λίπος του αβοκάντο σου κάνει κακό. Το λίπος του σου κάνει καλό και το σώμα σου το χρειάζεται° ακόμη καλύτερα το να τρως αβοκάντο προσφέρει στο σώμα βιταμίνες και μειώνει την πείνα και προλαμβάνει την ανάγκη για φαγητά πλούσια σε ζάχαρη.

Σχετικά με το θέμα:

Αβοκάντο - Βικιπαίδεια

Πώς να φάτε το αβοκάντο: επιλέξτε, κόψτε και φυλάξτε το αβοκάντο

 

Οι θερμίδες του Aβοκάντο


Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών

Μέσες τιμές ανά 100 γρ. 

Λάδια
Τροφή
Νερό
Πρωτεϊνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Ηλιέλαιο
0,1
0
99,9
0
899
Ελαιόλαδο
0,1
0
99,9
0
884
Αραβοσιτέλαιο
0,1
0
99,9
0
884

Δημητριακά
Τροφή
Νερό
Πρωτεϊνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
θερμίδες
Φαγόπυρο ανεπεξέργαστο
14
12,6
2,6
68
329
Φαγόπυρο κομμένο
14
9,5
1,9
72,2
326
Σιμιγδάλι
14
11,3
0,7
73,3
326
Βρώμη
12
11,9
5,8
65,4
345
Κριθάρι
14
9,3
1,1
73,7
324
Κεχρί
14
12
2,9
69,3
334
Ρύζι
14
7
0,6
73,7
323
Σιτάρι
14
12,7
1,1
70,6
325
Αλεύρι βρώμης
10
12,2
5,8
68,3
357
Πλιγούρι κριθαρένιο
14
10,4
1,3
71,7
322
Νιφάδες βρώμης
12
13,1
6,2
65,7
355
Καλαμπόκι
14
8,3
1,2
75
325

Λαχανικά
Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Μελιτζάνες
91
0,6
0,1
5,5
24
Γογγυλοκράμβη (Brassica napobrassica)
87,5
1,2
0,1
8,1
37
Αρακάς φρέσκος
80
5,0
0,2
13,3
72
Κολοκυθάκια
93
0,6
0,3
5,7
27
Λάχανο άσπρο
90
1,8
-
5,4
28
Λάχανο κόκκινο
90
1,8
-
6,1
31
Κουνουπίδι
90,9
2,5
-
4,9
29
Πατάτες
76
2
0,1
19,7
83
Κρεμμύδι φρέσκο
92,5
1,3
-
4,3
22
Πράσο
87
3
-
7,3
40
Κρεμμύδι ξερό
86
1,7
-
9,5
43
Καρότο
88,5
1,3
0,1
7
33
Αγγούρι (υπαίθριο)
95
0,8
-
3
15
Αγγούρι θερμοκηπίου
96,5
0,7
-
1,8
10
Πιπέρι γλυκό πράσινο
92
1,3
-
4,7
23
Πιπέρι γλυκό κόκκινο
91
1,3
-
5,7
27
Μαϊντανός
85
3,7
-
8,1
45
Μαϊντανός (ρίζα)
85
1,5
-
11
47
Ραβέντι
94,5
0,7
-
2,9
16
Ραπανάκι
93
1,2
-
4,1
20
Ρεπάνι
88,6
1,9
-
7
34
Γογγύλι
90,5
1,5
-
5,9
28
Μαρούλι
95
1,5
-
2,2
14
Παντζάρι
86,5
1,7
-
10,8
48
Ντομάτες (υπαίθρια)
93,5
0,6
-
4,2
19
Ντομάτες (θερμοκηπίου)
94,6
0,6
-
2,9
14
Φασολάκια πράσινα
90
4
-
4,3
32
Χρένο
77
2,5
-
16,3
71
Σκόρδο
70
6,5
-
21,2
106
Μπάμιες
88,9
2,4
-
7,6
36
Μπρόκολα
91,3
3,1
-
4,5
26
Αντίδια
93,1
1,7
-
14,1
20
Σπανάκι
91,2
2,9
-
2,3
21
Ραδίκια
85,6
2,7
-
9,2
45
Οξαλίδα
90
1,5
-
5,3
28

Φρούτα, Βατόμουρα
Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Αβοκάντο
70
2
21
6
215
Βερίκοκα
86
0,9
-
10,5
46
Κυδώνι
87,5
0,6
-
8,9
38
Κορόμηλο
89
0,2
-
7,4
34
Ανανάς
86
0,4
-
11,8
48
Ελιές
80,0
0,5
1,1
13,8
129
Καρπούζι
92,6
0,5
0,2
6,4
26
Πεπόνι
90,6
0,8
0,3
7,7
33
Μπανάνες
74
1,5
-
22,4
91
Βύσσινα
85,5
0,8
-
11,3
49
Ρόδια
85
0,9
-
11,8
52
Αχλάδια
87,5
0,4
-
10,7
42
Σύκα
83
0,7
-
13,9
56
Κράνα
85
1
-
9,7
45
Ροδάκινα
86,5
0,9
-
10,4
44
Δαμάσκηνα
87
0,8
-
9,9
43
Χουρμάδες
20
2,5
-
72,1
281
Λωτός
81,5
0,5
-
15,9
62
Κεράσια
85
1,1
-
12,3
52
Μούρα
82,7
0,7
-
12,7
53
Μήλα
86,5
0,4
-
11,3
46
Πορτοκάλια
87,5
0,9
-
8,4
38
Γκρέιπ φρουτ
89
0,9
-
7,3
35
Λεμόνι
87,7
0,9
-
3,6
31
Μούσμουλα
86,6
0,5
-
12,3
48,0
Μανταρίνι
88,5
0,8
-
8,6
38
Σταφύλια
80,2
0,4
-
17,5
69
Βατόμουρα
88
2
-
5,3
33
Φράουλα
84,5
1,8
-
8,1
41
Λαγοκέρασα
85
0,7
-
9,9
44
Σμέουρα
87
0,8
-
9
41
Ιπποφαές
75
0,9
-
5,5
30
Άγριο τριαντάφυλλο φρέσκο (καρποί)
66
1,6
-
24
101
Άγριο τριαντάφυλλο αποξηραμένο
14
4,0
-
60
253
Κακάο σκόνη
1,3
4,0
2,0
89,4
347

Αποξηραμένα φρούτα
Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Βερίκοκα
20,2
5,2
-
65,9
272
Σταφίδες με κουκούτσια
19
1,8
-
70,9
276
Σταφίδες σουλτανίνα
18
2,3
-
71,2
279
Σύκα
23
4,3
1,3
69,1
274
Βύσσινο
18
1,5
-
73
292
Αχλάδι
24
2,3
-
62,1
246
Ροδάκινο
18
3,0
-
68,5
275
Δαμάσκηνα
25
2,3
-
65,6
264
Μήλα
20
3,2
-
68
273


Όσπρια
Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Ρεβίθια
10,7
20,5
4,8
61,0
360
Μπιζέλια ξερά
14
23
1,6
57,7
323
Φάβα
14
23
1,2
53,3
303
Σόγια
12
34,9
17,3
26,5
395
Φασόλια
14
22,3
1,7
54,5
309
Φακές
14
24,8
1,1
53,7
310


Μανιτάρια

Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες.
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Λευκά φρέσκα
89,9
3,2
0,7
1,6
25
Λευκά αποξηραμένα
13
27,6
6,8
10
209


Ξηροί καρποί, σπόρια 
Τροφή
Νερό
Πρωτεΐνες
Λίπος
Υδατάνθρακες
Θερμίδες
Φουντούκια
4,8
16,1
66,9
9,9
704
Αμύγδαλα
4
18,6
57,7
13,6
645
Καρύδια
5
13,8
61,3
10,2
648
Κάστανα
10
26,3
45,2
9,7
548
Φιστίκια αράπικα
10
26,3
45,2
9,7
548
Ηλιόσποροι
8
20,7
52,9
5
578