…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Το ολοκαύτωμα σε ένα πιάτο

Μια εικονογραφημένη  εργασία των vegans οργάνωσης ''Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων'' (PETA) που δείχνει τα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα σύγχρονα Άουσβιτς και Νταχάου των Ζώων.

http://www.vita.org.ru/video/vegvideo/holocaust.swf

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Φυσική ωμομονοφαγική διατροφή

Ένα βίντεο που μιλάει για τα κακά της σημερινής διατροφής και τα καλά της φυσικής διατροφής που είναι η ωμο-μονοφαγία (ωμομονοφαγία ή μονοωμοφαγία).
Δείχνει στην αρχή ζώα διατροφής που λένε ...Μην μας τρώτε, ξέρετε ότι είμαστε οι αιτίες των ασθενειών σας, ...δείχνει ωμομονοφάγους πριν και μετά την ωμομονοφαγία.
Δείχνει φωτογραφίες παιδιών ωμομονοφάγων.
Ένας μικρός Νίκον, ωμομονοφάγος από τη γέννηση, δεν ξέρει τι σημάνει εμβόλια, γιατροί, κρυολογήματα, βήχας και άλλες αρρώστιες.

Στο τέλος λέει ...Θέλεις να είσαι όμορφος και υγιής;
Γίνε ωμομονοφάγος!

Σχόλιο:
Στη φύση κανένα ζώο, όπως και άνθρωπος πριν εκατομμύρια χρόνια δεν μαγειρεύουν και δεν ανακάτευαν τις τροφές τους.
Τρώνε π.χ. μήλα και μετά αχλάδια, τρώνε σπανάκι και μετά μαρούλι και όχι μαζί ανακατεμένα. 
Όταν ανακατεύουμε τροφές μεταξύ τους, θα φάμε πολύ περισσότερο από ό,τι πρέπει, θα έχουμε φουσκώματα και ενοχλήσεις στο στομάχι.
Δεν μιλάω για το μαγείρεμα.Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιοθέαση - Κέντρο Ηλιακής Θεραπείας του Hira Ratan ManekΣχετικά με τον Χίρα Ράταν Μάνεκ


Ο Χίρα Ράταν Μάνεκ γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1937, στην Μπονταβάντ της Ινδίας, μεγάλωσε στην Καλικούτ, Κεράλα, όπου πήρε το δίπλωμα του Μηχανολόγου από το πανεπιστήμιο της Κεράλα, μετά την αποφοίτηση, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ήταν εμπόριο μπαχαρικών και συνέχισε εκεί να εργάζεται ώσπου βγήκε στην σύνταξη το 1992.


Αφού συνταξιοδοτήθηκε, άρχισε να μελετά το κοίταγμα στον Ήλιο, για το οποίο ενδιαφερόταν από τα παιδικά του χρόνια. Αυτή η μέθοδος ήταν μια παλιά αλλά ξεχασμένη μέθοδος, την οποία εξασκούσαν στα αρχαία χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αφού δούλεψε 3 χρόνια σε αυτή την μέθοδο, μπόρεσε να βρει τα μυστικά του SG (κοιτάγματος του Ηλίου). Κατά την διάρκεια της μελέτης του, είχε εμπνευστεί από τις διδασκαλίες του κ. Μαχαβίρ των Τζαϊνιστών, ο οποίος είχε κάνει την ίδια πρακτική 2.600 χρόνια πριν. ’λλες εμπνεύσεις που είχε ο HRM ήταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ιθαγενείς της Αμερικής.

Από τις 18 Ιουνίου 1995, ο HRM συνεχίζει να ζει μόνο από την Ηλιακή ενέργεια και το νερό. Περιστασιακά, για κοινωνικούς και λόγους φιλοξενίας, πίνει τσάι, καφέ, και γάλα με βούτυρο. Μέχρι τώρα, είχε 3 αυστηρές νηστείες, κατά την διάρκεια των οποίων είχε μόνο την ενέργεια από τον Ήλιο και νερό και ήταν κάτω από τον έλεγχο και την παρατήρηση ομάδας γιατρών. Η Πρώτη από αυτές τις νηστείες διήρκεσε για 211 μέρες κατά την διάρκεια του 1995 έως το 1996. Ακολούθως από 411 μέρες νηστείας στο Αμενταμπάντ το 2000 έως 2001. και η τρίτη ήταν για 130 μέρες στην Αμερική το 2002.


Πέρσι, το 2002 έδωσε 136 διαλέξεις στην Αμερική και προσκλήθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες από πολλές χώρες για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν αυτή την εξέλιξη. Περίπου 400 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο έχουν εκδώσει άρθρα για τον HRM και πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν μεταδώσει ιστορίες για αυτόν και την εξέλιξη του. Ο HRM πρόσφατα έδωσε μια συνέντευξη για το BBC (BBC World Services). 


Κέντρο Ηλιακής Θεραπείας

Το Κέντρο Ηλιακής Θεραπείας επικεντρώνεται στο να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αναπτύξει μια καλύτερη κατανόηση στο πως μπορεί ο Ήλιος να χρησιμοποιηθεί ώστε να θεραπεύσει το νου το σώμα και πνεύμα όπως το έχει επιδείξει ο Hira Ratan Manek ο οποίος δεν τρώει υλική τροφή για πάνω από 7 χρόνια.


Ο Hira Ratan Manek (για συντομία HRM), ανάμεσα σε άλλους, έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνο με Ηλιακή ενέργεια για μακρόχρονες περιόδους χωρίς να φάει τροφή. Αυτό έγινε γνωστό ως το φαινόμενο HRM. Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία όλων των ειδών των ψυχοσωματικών και νοητικών ασθενειών όπως και την αύξηση της μνήμης και της νοητικής δύναμης με τη χρήση Ηλιακού φωτός. Μπορεί κανείς να απαλλαγεί από ψυχολογικά προβλήματα και να αναπτύξει εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα έχει στην ζωή του και μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε φόβο συμπεριλαμβανομένου και του φόβου του θανάτου μέσα σε 3 μήνες αφού εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο. Ως αποτέλεσμα, θα είναι ελεύθερος από νοητικές ενοχλήσεις και φόβο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια νοητική ισορροπία. Επιπλέον, αν συνεχίσει να εφαρμόζει την μέθοδο για 6 μήνες, θα ελευθερωθεί από φυσικές ασθένειες. Εκτός αυτού, μετά τους 9 μήνες, θα έχει τελικά κερδίσει μια νίκη πάνω στην πείνα, η οποία εξαφανίζεται από μόνη της μετέπειτα.

Αυτή είναι μια άμεση και για αυτό αποτελεσματική μέθοδος βασισμένη στην Ηλιακή ενέργεια, η οποία επιτρέπει σε κάποιον να εναρμονίσει και να επαναφορτίσει το σώμα του με ζωτική ενέργεια και να αφυπνίσει τις απεριόριστες δυνάμεις του νου πολύ εύκολα. Επιπροσθέτως, επιτρέπει σε κάποιον να ελευθερωθεί εύκολα από τον τριπλό πόνο της ανθρωπότητας όπως νοητικές ασθένειες, φυσικές ασθένειες και πνευματική άγνοια.

Ο Ήλιος είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του πλανητικού μας συστήματος. Η περιφέρεια του είναι 109 φορές μεγαλύτερη από της Γης και μπορεί να στεγάσει 1.3 εκατομμύρια Γαίες μέσα του. Η απόσταση του από τη Γη είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα και το βάρος του 333.000 φορές το βάρος της Γης. Ο Ήλιος στέλνει συνεχώς προς τα έξω μπάλες φωτιάς - μετεωρίτες οι οποίοι είναι 50.000 χιλιόμετρα σε μάκρος, 9.000 χιλιόμετρα σε φάρδος και που η κάθε τους εκτόξευση προς τη Γη είναι 200.000 χιλιόμετρα. Λόγω όλων αυτών των θαυμαστών δυνάμεων του Ήλιου, δεν είναι απορίας άξιο ότι έχει εμπνεύσει την ανθρωπότητα σε όλη την ιστορία της. Έχει λατρευτεί σε προγενέστερους χρόνους από πολλές κοινωνίες που ζούσαν σε διαφορετικά σημεία του κόσμου. Κάθε πολιτισμός έχει και μια διαφορετική σχετική ιστορία.

Στην αρχαία Αίγυπτο, ο Ήλιος είχε λατρευτεί ως Ρα. Η ανθρωπότητα και τα ζώα λέγανε ότι προήλθαν από τα δάκρυα του. Ο ίδιος ο βασιλιάς πιστευόταν ότι ήταν "ο γιος του Ρα". Επίσης πιστευόταν ότι όταν πεθάνει ο βασιλιάς θα ξαναενωνόταν με τον πατέρα του τον Ήλιο. Οι πυραμίδες θεωρούνταν ως μια σκάλα ή ένα μέσο για την πρόσβαση στον ουρανό. Επιπλέον, ο Ρα πιστευόταν ότι ταξίδευε κατά μήκος του ουρανού με μια βάρκα και μέσα από τον κάτω κόσμο όλη την νύχτα. Οπότε, για να ξανά αναδυθεί το επόμενο πρωί, έπρεπε να νικήσει τον σατανικό Απεπί. Αναπαριστανόταν ότι ανέτειλε από τον ωκεανό του χάους για να χαιρετίσει τον κόσμο ξανά.

Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, ο Απόλλωνας συσχετίστηκε με τον Ήλιο. Στην Μεσοποταμία ήταν ο Σάμας (Shamash). Στις Ινδιάνικες φυλές της Αμερικής υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες συσχετιζόμενες με τον Ήλιο. Μία από αυτές είναι η ακόλουθη.

"Πριν πολύ καιρό ζούσε ένας εγωιστής αρχηγός που κρατούσε τον Ήλιο τη Σελήνη και τα άστρα για τον εαυτό του. Ο κόσμος δεν είχε φως καθόλου. Εκείνο τον καιρό, ζούσε ένα κοράκι που ήθελε να πάρει το φως και να το δώσει στον κόσμο. Το κοράκι άλλαξε τον εαυτό του σε φύλλο που το κατάπιε η κόρη του αρχηγού, η οποία έμεινε έγκυος και σύντομα απόκτησε παιδί. Το παιδί δεν ήταν άλλο από το Κοράκι. Το μωρό μπορούσε να δει μπόγους να κρέμονται γύρω από το σπίτι του αρχηγού και άρχισε να κλαίει για αυτά που ήταν μέσα. Ο αρχηγός ήταν ένας επιεικής παππούς και έδωσε στο παιδί το πρώτο μπόγο. Αυτός ήταν ένας μπόγος με άστρα και το κοράκι τα πέταξε από την καμινάδα. Εκείνα ταχτοποιήθηκαν στον ουρανό. Το παιδί έκλαψε πάλι και του έδωσε ξανά ο αρχηγός έναν άλλο μπόγο, ο οποίος περιείχε τη Σελήνη. Πάλι το παιδί την Πέταξε στον ουρανό. Μετά από λίγο καιρό, το παιδί άρχισε να κλαίει ξανά. Αυτή τη φορά ο παππούς του έδωσε τον Ήλιο και το παιδί γρήγορα άλλαξε και έγινε κοράκι και πέταξε έξω από το παράθυρο. Έτσι ήρθε το φως στον κόσμο".

Η επιστήμη έχει αποδείξει την ανάγκη του φωτός για ανάπτυξη, καλλιέργεια, υγεία και αναρίθμητες άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Πολλούς από τους μύθους στο κόσμο αντανακλούν την πίστη στην ανάγκη του Ηλιακού φωτός για την γρηγορότερη ανάπτυξη των πραγμάτων. Η Ινδική μυθολογία επίσης κατανοεί το ρόλο του Ήλιου. Έχει λατρευτεί ως "Σούρυα - Surya" στην Ινδία τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την Ινδική μυθολογία, ο Σούρυα ήταν υπεύθυνος για την υγεία και την ζωή, μια αντανάκλαση των επιστημονικών πιστεύω των καιρών. Ο Σούρυα είναι ένας από τις πρωτεύοντες Βεδικές θεότητες. Απεικονίζεται να ιππεύει κατά μήκος του ουρανού πάνω σε ένα άρμα που το σέρνουν 7 άλογα. Ο καθένας αναρωτάτε για την αναλογία μεταξύ των 7 αλόγων και των 7 χρωμάτων της ίριδας του φωτός.

Το φαινόμενο HRM είναι στην πραγματικότητα μια ξανά-ανακάλυψη μιας επιστημονικής τελετουργίας, η οποία χρησιμοποιούταν για την θεραπεία φυσικών, νοητικών, συναισθηματικών και πνευματικών ασθενειών στα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Ινδοί αποκαλούσαν αυτή την πρακτική Σούρυα Ναμασκάρ - Surya Namaskar, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Αμερικάνοι την αποκαλούσαν Ηλιοθεραπεία και οι Ευρωπαίοι Απόλλων-θεραπεία. Στην Αμερική, ο Ήλιος ήταν επίσης γνωστός ως ΙΝΤΑ.

Η επιστημονική τεχνική που εξάσκησε ο Χίρα Ράταν Μάνεκ - Hira Ratan Manek είναι ο τρόπος για την άντληση ενέργειας από την Ηλιακή ενέργεια του Ήλιου. Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί την Ηλιακή ενέργεια για την λειτουργία Ηλιακών κουζινών, Ηλιακών θερμοσιφώνων, και Ηλιακών αυτοκινήτων. Παρόμοια, αυτό που κάνει ο ΧΡΜ είναι να μετατρέψει τον εαυτό του σε Ηλιακό "αυτοκίνητο" με την χρησιμοποίηση του Ηλιακού φωτός. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι τρώνε δευτερεύων πηγών ενέργειας όπως τα φυτά και άλλα λαχανικά που εξαρτούν την ανάπτυξη τους από τον Ήλιο, για να το θέσουμε απλά, η ιδέα εδώ είναι να μάθουμε πώς να απορροφούμε ενέργεια από την κύρια πηγή, η οποία είναι ο ίδιος ο Ήλιος.

Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση του τι συμβαίνει κατά την διάρκεια αυτής της μεθόδου. Από την στιγμή που ο εγκέφαλος είναι ένας ισχυρός δέκτης και ο αμφιβληστροειδής και η επίφυση (τρίτο μάτι) είναι εφοδιασμένα με κύτταρα φώτο-αποδέκτες, ένα είδους φώτο-ανάλυσης μπορεί να λαμβάνει μέρος κατά την διάρκεια της Σούρυα Ναμασκάρ, η οποία παρέχει σε κάποιον όλα τα είδη ενέργειας και βιταμινών που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Επιπροσθέτως, οι ακτίνες του Ηλίου με τα επτά χρώματα της ίριδας έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για όλα τα είδη ασθενειών όπως το Αλτζχάιμερ, το Πάρκινσον, την παχυσαρκία, την αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο και άλλες. Αν η παγκόσμια ειρήνη πρόκειται να επιτευχθεί, ο καθένας θα έπρεπε να έχει μια τέλεια ισορροπία πνεύματος. Οπότε αυτή η μέθοδος μπορεί επίσης να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη. 
Η διαδικασία για το Κοίταγμα στον Ήλιο


Έχουμε ένα υπέρ-υπολογιστή στα σώματα μας, το όποιο μας δόθηκε από την φύση, είναι ο εγκέφαλος μας. Ο HRM (Hira Ratan Manek) το αποκαλεί "brainutor". Ο εγκέφαλος είναι πιο ισχυρός ακόμα και από το πιο προηγμένο Η/Υ. Στο κάθε άνθρωπο έχει χαριστεί ένας αμέτρητος αριθμός ταλέντων και έχει κληρονομήσει τεράστιες δυνάμεις από την φύση. Τα άτομα ποτέ δεν θα πρέπει να υποτιμούν τον εαυτό τους. Ο καθένας είναι χαρισματικός. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις μπορούμε να φτάσουμε τους εαυτούς μας σε μεγάλο επίπεδο. Δυστυχώς, αυτές οι απεριόριστες κληρονομικές δυνάμεις είναι προγραμματισμένες σε αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου στα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι σε λανθάνουσα κατάσταση και μένουν αχρησιμοποίητα. Ακόμα και η ιατρική επιστήμη συμφωνεί ότι δύσκολα χρησιμοποιούμε το 5-7% του εγκεφάλου μας - οι πιο λαμπροί άνθρωποι όπως ο Αϊνστάιν έχει καταγραφεί ότι χρησιμοποιούν μόνο το 32% του εγκεφάλου τους.

Αν μπορούσαμε να δραστηριοποιήσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να αφυπνίσουμε αυτές τις απεριόριστε κληρονομικές μας δυνάμεις στους εαυτούς μας τότε θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τους εαυτούς μας σε υψηλότερα επίπεδα. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε ότι αποτέλεσμα θέλουμε. Για να χειριστούμε τον εγκέφαλο αποτελεσματικά, χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί. Για να είμαστε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη παροχή δύναμης. Η Ηλιακή ενέργεια είναι η πηγή που ενδυναμώνει τον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να εισέλθει και να φύγει από το ανθρώπινο σώμα μόνο από ένα όργανο του σώματος, το ανθρώπινο μάτι. Τα μάτια είναι η είσοδος, η πύλη για την Ηλιακή ενέργεια προς τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Λέγονται επίσης τα παράθυρα της ψυχής. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μάτι έχει πολλές άλλες λειτουργίες εκτός της οράσεως. Και άλλες πληροφορίες θα μας αποκαλυφθούν στην συνέχεια για τις λειτουργίες του ματιού. Τα μάτια είναι πολύπλοκα όργανα και έχουν 5 δισεκατομμύρια μέρη, πιο πολλά ακόμα και από ένα διαστημόπλοιο που έχει 6-7 εκατομμύρια μέρη. Από αυτό μπορείτε να δείτε τις αμέτρητες δυνατότητες του ανθρωπίνου ματιού.

Ο HRM διαβεβαιώνει ότι το ουράνιο τόξο είναι στο μάτι και όχι στον ουρανό. Τα επτά χρώματα του Ηλίου είναι μόνο η αντανάκλαση αυτού του οποίου είναι μέσα στο μάτι. Μπορούμε να κάνουμε ένα ουράνιο τόξο όποτε το θελήσουμε - πάτε στον κήπο, και απλά παρατηρήστε κάτω από νερό που πέφτει όπως ο Ήλιος κινείτε από επάνω. Τότε θα δείτε το ουράνιο τόξο. Το μάτι μπορεί και λαμβάνει το πλήρες φάσμα του Ηλιακού φωτός. Είναι σαν να έχουμε ένα γυάλινο παράθυρο. Το μάτι είναι το τέλειο όργανο για την λήψη όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Από την στιγμή που τα μάτια είναι λεπτεπίλεπτα μέρη του σώματος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο που να υπηρετούν τους σκοπούς μας χωρίς να καταστρέφονται. Οι σημερινές διδασκαλίες και ιδέες όπως το "μη βλέπετε το Ηλιακό φως καθόλου - θα βλάψετε την όραση σας", "μη πάτε ποτέ έξω στον Ήλιο γιατί θα πάθετε καρκίνο", προκαλούν αχρείαστη υστερία και παράνοια. Όσο πιο πολύ απομακρύνεστε από την φύση, τόσο το περισσότερο είναι ένας λόγος ασθένειας και αυτομάτως θα υποστηρίζετε πολυεθνικές εταιρίες. Υπάρχουν σαφή ασφαλής τρόποι για να πάρετε τα ευεργετήματα από την φύση χωρίς να εκθέσετε τους εαυτούς σας σε αρνητικές επιπτώσεις.

Ο καθένας θα έπρεπε να λαμβάνει ο Ηλιακό φως μόνο στις πρωινές ή απογευματινές ώρες, οι οποίες είναι έως 1 ώρα μετά την ανατολή ή 1 ώρα πριν την δύση. Έχει αποδειχτεί πέρα από λογικές αμφιβολίες ότι κατά την διάρκεια αυτών των ωρών, είναι ελεύθερος κανείς από έκθεση σε Υπέρυθρες και Υπεριώδης ακτινοβολίες. Τα επίπεδα των Υπεριωδών ακτινοβολιών κυμαίνονται στο 2 όλο το χειμώνα. Ο καλύτερος χρόνος για ηλιοθεραπεία εκτός του χειμώνα είναι οι 2 ώρες πριν την δύση και ή μετά την ανατολή. Το κοίταγμα στον Ήλιο έχει και επίσης και το πλεονέκτημα της λήψης των βιταμινών Α και D κατά την διάρκεια αυτής της 1 ώρας. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία του ματιού, η μόνη βιταμίνη που απαιτεί το μάτι. Αν κοιτάζεται στον Ήλιο τα γυαλιά "θα φύγουν" και οι συσχετιζόμενες δυνάμεις του ματιού θα σας παρέχουν καλύτερη όραση χωρίς γυαλιά. Επιπλέον, Είναι ασφαλές να κοιτάζετε τον Ήλιο κατά την διάρκεια της 1 ώρας στην ανατολή και την δύση του, ή κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου η ένταση είναι λιγότερη.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανατολή ή δύση. Είναι το πώς το προσδιορίζουμε. Ο Ήλιος είναι σταθερός και εμείς είμαστε αυτοί πάνω στην Γη που γυρίζουμε γύρο του. Ο HRM έκανε πειράματα στο ίδιο του το σώμα για 3 χρόνια και κατασκεύασε αυτή τη μέθοδο βασισμένη εμπειρικά. Αυτό μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο HRM δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό. Τώρα χιλιάδες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και λαμβάνουν τα αποτελέσματα. Στην Βραζιλία, Αυστραλία, Γερμανία, πάνω από 3000 εκτίθενται στο φως. Αυτό είναι μια αναγέννηση μιας επιστήμης η οποία εφαρμοζόταν πάρα πολύ παλιά. Αρχικά αυτή ήταν μια πνευματική πρακτική στα αρχαία χρόνια και τώρα γίνετε μια επιστημονική πρακτική, την οποία μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας.

Για να καθορίσετε πότε είναι η περίοδος της ανατολής και της δύσης, μπορείτε να ελέγξετε μια τοπική εφημερίδα για να έχετε τον ακριβή χρόνο της κάθε μέρας. Και οι δύο χρονική περίοδοι (ανατολή - δύση) είναι καλές για πρακτική - εξαρτάται από το τι βολεύει τον καθένα. Μέρα με την μέρα αυτή η πρακτική γίνετε όλο και πιο δημοφιλής και έχει γίνει γνωστή ως το φαινόμενο HRM. Ο HRM το φαντάστηκε ότι μπορεί να είναι από το Human Resource Management!

Το κοίταγμα στον Ήλιο είναι μια πρακτική που γίνετε μία μόνο φορά σε μια ζωή. Δείτε τον ανατέλλοντα ή δύοντα Ήλιο - μία φορά την ημέρα, Πρώτη μέρα, κοιτάξτε το μέγιστο για 10 δευτερόλεπτα. Το δεύτερη μέρα κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα στον Ήλιο προσθέτοντας 10 δευτερόλεπτα για κάθε μέρα που κάνετε την πρακτική. Οπότε στο τέλος 10 ημερών που θα έχετε κάνει SG θα έχετε κοιτάξει τον Ήλιο για 100 δευτερόλεπτα = 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα. Στέκεστε κοιτώντας τον Ήλιο όρθιοι και με γυμνά πόδια πάνω στη Γη. Τα μάτια μπορεί να ανοιγοκλείνουν ή να τρεμοπαίζουν. Ακινησία και σταθερότητα των ματιών δεν απαιτείτε. Γιατί να μη δείτε τον Ήλιο αντί να βλέπετε τηλεόραση? Η ένταση της τηλεόρασης είναι πιο μεγάλη απ' ότι ο ανατέλλοντας ή δύοντας Ήλιος. Αν μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση τότε μπορείτε εύκολα να κοιτάξετε τον ανατέλλοντα ή δύοντα Ήλιο με ασφάλεια. Να έχετε την πίστη ότι οι ακτίνες του Ήλιου ή το φως το οποίο παίρνετε μέσα από τα μάτια είναι ένα απέραντα ευεργετικά και δεν θα σας βλάψουν. Αυτό θα σας δώσει νωρίτερα, γρηγορότερα και ευκολότερα αποτελέσματα. Ακόμα και χωρίς το συστατικό της πίστης πάλι θα πάρετε τα αποτελέσματα που σας παρέχονται αφού κάνετε την πρακτική, αν και, θα πάρει περισσότερο χρόνο. Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να περιορίσετε καμιά από της καθημερινές σας ρουτίνες. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας κατά τις μέρες που κάνετε την πρακτική. Η πείνα θα εξαφανιστεί τελικά από μόνη της.

Μπορείτε να θεωρείτε το SG από το ίδιο σημείο και την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακολουθώντας ένα 24ώρο σχέδιο, αυτό θα έχει πλεονεκτήματα. Αν προσεύχεστε μπορείτε να κάνετε την προσευχή της επιλογής σας. Καμία δεν υποδεικνύεται και δεν απαιτείται. Ως μια προνοητικότητα, ας έχετε εξετάσει τα μάτια σας από ένα γιατρό. Αυτό είναι μια επιστημονική οπτική γωνία για το θέμα της προφύλαξης. Επίσης, μπορείτε να έχετε περιοδικές εξετάσεις. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε φωτογραφικές κάρτες μέτρησης για να παρακολουθείτε τις ακτινοβολίες τις Υπέρυθρες και τις Υπεριώδης, οι οποίες κοστίζουν γύρω στα 2 δολάρια. (Οι κάρτες αυτές κρατιούνται μπροστά στο Ηλιακό φως). Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε ένα ακριβό photosensometer (Φώτο - αισθαντικός - μετρητής). Αν τα μάγουλα σας αρχίζουν και ζεσταίνονται σταματήστε το κοίταγμα. Να χρησιμοποιείτε κοινή λογική.

Όταν φτάσετε τους 3 μήνες θα έχετε κοιτάξει τον Ήλιο σε έκταση15 λεπτά. Αν μπορείτε να δείτε τηλεόραση για 3 ώρες, σίγουρα μπορείτε να δείτε τον Ήλιο τον Ήλιο για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα. Τι γίνετε όταν φτάσετε το όριο των 15 λεπτών? Η Ηλιακή ενέργεια ή οι Ηλιακές ακτίνες είναι η οδός που πίσω από τον αμφιβληστροειδή φτάνει ως τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Καθώς ο εγκέφαλος λαμβάνει τον εφοδιασμό αυτόν σε δύναμη μέσα από αυτή την οδό, δραστηριοποιείτε ως ένας "brainutor". Ένα από τα λογισμικά προγράμματα τα οποία είναι κληρονομημένα στον εγκέφαλο θα αρχίζει να "τρέχει" και θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές από τις στιγμή που δεν θα έχετε νοητικές εντάσεις και ανησυχίες. Εκτός αυτού, θα έχουμε μια αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής ως μέσον για ανάπτυξη θετικών νοητικών καταστάσεων αντί για αρνητικών. ’λλωστε, θα γίνουμε άφοβοι από την στιγμή που οι ψυχώσεις μας θα έχουν εξαφανιστεί όποτε δεν θα έχουμε νοητικές ασθένειες. Αυτή είναι η πρώτη φάση της μεθόδου και λήγει γύρω στους 3 μήνες.

Οι άνθρωποι έχουν θετικές και αρνητικές ικανότητες, οι οποίες είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Στην απουσία ηλιακού φωτός αναπτύσσουμε τις κακές ικανότητες. Τελικά, ακόμα και η πνευματική άγνοια φεύγει μακριά. Μερικές φορές, μπορεί να μπερδευτείτε από αυτά που ακούτε ή διαβάζετε. Λαμβάνετε αντιφατικές πληροφορίες όπως πχ ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για εσάς αλλά το αλκοόλ είναι κακό για εσάς. Έχετε σύγχυση με τα προβλήματα της ζωής απεχθάνεστε να πάρετε αποφάσεις. Αλλά μετά από 3 μήνες που έχετε κάνει SG, αναπτύσσετε μια αίσθηση σιγουριάς και γνωρίζετε τις απαντήσεις για τον εαυτό σας πνευματικά. Υπάρχει μια ισορροπία του νου, όταν είστε σε θέση να κρίνετε προσωπικές απαντήσεις - τις σωστές απαντήσεις. Αναπτύσσετε δυνάμεις που ήδη έχετε κληρονομικές μέσα σας. Οι κακές ιδιότητες εξαφανίζονται, ο θυμός, η απληστία, η ζήλια φεύγουν από εσάς. Αν είστε θετικοί και άφοβοι, δεν θα βλάψετε κανέναν ούτε θα πληγώσετε κανέναν. Θα γίνετε ένα άτομο με συμπόνια. Αυτή είναι μια μεγάλη συνεισφορά στην παγκόσμια ειρήνη. Μια θετική προσέγγιση δημιουργεί λύσεις για τα προβλήματα και την φθορά της κοινωνίας. Δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης για περιβαλλοντολόγους . Δεν πετάμε τα απορρίμματα. Μετά από τρεισήμισι μήνες τα πάντα αλλάζουν.

Άλλωστε, η νοητική κατάθλιψη θα φύγει. Οι ψυχίατροι παρατηρούν ότι η λύπη προκαλείται από έλλειψη Ηλιακού φωτός. Με την τεχνική του SG δεν θα έχετε κατάθλιψη για ολόκληρη την διάρκεια της ζωής σας. Θα επιτύχετε μια τέλεια ισορροπία του νου. Ο φόβος του θανάτου θα φύγει μακριά. Η κατάσταση του νου θα είναι τέτοια που μπορείτε να καλωσορίσετε τον θάνατο. Ότι είναι να γίνει θα μπορείτε να το αφήνετε να γίνει. Δεν θα υπάρχουν ανησυχίες. Ο καθένας έχει κάποιου είδους νοητικές διαταραχές, οι οποίες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ανθρώπου, οι οποίες όμως μπορούν να αφαιρεθούν με την χρήση του Ηλιακού φωτός.

Κατόπιν, οι φυσικές ασθένειες θα αρχίσουν να θεραπεύονται. Το 70 με 80% της ενέργειας που συνθέτεται από την τροφή μας λαμβάνετε από τον εγκέφαλο και χρησιμοποιείται σε ως καύσιμο σε εντάσεις και ανησυχίες. Με την έλλειψη νοητικής έντασης, ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται πλέον τη ίδια ποσότητα ενέργειας όπως παλιά. Καθώς προχωράτε με το SG, και καθώς οι εντάσεις σας μειώνονται η ανάγκη για λήψη τροφής θα μειωθεί.

Όταν θα φτάσετε τα 30 λεπτά διάρκειας συνεχούς κοιτάγματος του Ηλίου, σιγά, σιγά θα ελευθερωθείτε από φυσικές ασθένειες αφού όλα τα χρώματα του Ηλίου θα έχουν φτάσει στον εγκέφαλο μέσα από το μάτι. Ο εγκέφαλος ρυθμίζει την ροή της χρωματισμένη prana (ενέργεια) κατάλληλα στα αντίστοιχα όργανα. Όλα τα εσωτερικά όργανα παίρνουν αρκετή τροφοδότηση από την απαιτούμενη χρωματισμένη prana. Τα ζωτικά όργανα εξαρτώνται από το καθορισμένο Ηλιακό χρώμα της prana. Τα νεφρά κόκκινο, η καρδιά κίτρινο, το συκώτι πράσινο κτλ, τα χρώματα φτάνουν στα όργανα συμπληρώνουν την ανεπάρκεια. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι χρωματό-θεραπείες όπως το Ρέικι και η ενεργειακή θεραπεία. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες διαθέσιμες για την χρωματό-θεραπεία. Αυτή είναι η διαδικασία για την απελευθέρωση από τις ασθένειες του σώματος σε μια περίοδο έξι μηνών. Μετά από 3-4 μήνες μπορείτε να θεραπευτείτε από τις σωματικές σας ασθένειες με την αυτό-υποδήλωση, η οποία είναι η φαντασία και ο οραματισμός να θεραπεύει τις ασθένειες κατά την διάρκεια που κοιτάτε τον Ήλιο. Επιστημονικές μέθοδοι όπως το Σολάριουμ, οι κρύσταλλοι, τα χρωματιστά μπουκάλια, φυσικές πέτρες, πολύτιμοι λίθοι, όλα αυτά εκμεταλλεύονται την Ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι αποθηκευμένη σε αυτές τις φυσικές πέτρες. Μπορείτε να κρατάτε φυσικές χρωματιστές πέτρες μέσα στο νερό που πίνετε για γρηγορότερη ανάρρωση.


Στα σολάριουμ υπάρχει συνήθως μια πλατφόρμα σε ύψος 100 ποδιών όπου κάθε ένα από τα 7 γυάλινα διαμερίσματα έχει δομηθεί για κάθε ένα VIBGYOR χρώματα. Αυτή η πλατφόρμα περιστρέφετε γύρο από τον Ήλιο όλη την ημέρα και σύμφωνα με την ασθένεια που έχει διαγνωστεί, ο ασθενής τοποθετείται στο κατάλληλο χρώμα για θεραπεία. Παρόμοια, γυάλινα μπουκάλια με νερό σε διαφορετικά χρώματα κρατιούνται στον Ήλιο για 8 ώρες. Το νερό "Ήλιο-ποιείται" και αποκτά φαρμακευτική αξία και χρησιμοποιείται για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η φωτοσύνθεση, την οποία εμείς παρερμηνεύουμε, δεν χρειάζεται στη πραγματικότητα την χλωροφύλλη. Μόνο το φυτικό βασίλειο την χρειάζεται την χλωροφύλλη. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να το κάνει με διαφορετικό μέσο. Η φωτοσύνθεση διαμορφώνει την Ηλιακή ενέργεια σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο τα φωτοβολταϊκά κύτταρα δουλεύουν και παράγεται ηλεκτρισμός, παρόμοια το νερό ζεσταίνεται, το φαγητό μαγειρεύεται σε Ηλιακή κουζίνα, και οι Ηλιακές μπαταρίες δρομολογούν τα αυτοκίνητα.

Τα μάτια λαμβάνουν το πλήρες φάσμα του Ηλιακού φωτός, το οποίο διανέμεται στα διαφορετικά μέρη του σώματος από τον εγκέφαλο σε μια σχέση ανάγκη προς βάση. Ως αποτέλεσμα, θεραπεύεστε από κάθε ασθένεια. Ένας τρίτος διαμεσολαβητής αποφεύγεται. Είστε ο κύριος του εαυτού σας μέσα σε 6 μήνες. Καθώς συνεχίζετε το κοίταγμα στον Ήλιο, η ενέργεια δεν χρησιμοποιείται πλέον για νοητικές βλάβες ή σωματικές ασθένειες, έτσι το επίπεδο αποθέματος ενέργειας αυξάνεται στο σώμα. Στους 7.5 μήνες και 35 λεπτά του Ηλιακοί κοιτάγματος είναι που η πείνα αρχίζει και μειώνετε φανερά. Η ανάγκη για λήψη φαγητού μειώνεται. Κανένας δεν χρειάζεται να τρώει πιο πολύ από επίπεδο της πείνας του. Η πείνα έρχεται εξαιτίας των ενεργειακών απαιτήσεων του σώματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση του. Αλλά η τροφή δεν είναι μια αναγκαιότητα για το σώμα ώστε να λειτουργήσει. Μόνο η ενέργεια είναι. Τυπικά, παίρνετε έμμεσα την Ηλιακή ενέργεια όταν τρώτε φαγητό, η οποία είναι προ-παραγόμενη από την Ηλιακή ενέργεια. Αν δεν υπάρχει Ηλιακό φως, καμία τροφή δεν καλλιεργείται. Μέσα στην διάρκεια των 6 μηνών θα αρχίσετε να έχετε την αυθεντική τροφή της μικρό-τροφής, η οποία είναι ο Ήλιος. Επιπρόσθετα, αυτό μπορεί να αποτρέψει τις βλάβες από τις τοξίνες που βάζουμε μέσα στο σώμα μας καθώς τρώμε κανονικό φαγητό.

Συνεπώς, καθώς καταναλώνετε την τροφή στην αυθεντική της μορφή, η πείνα αρχίζει να εξαφανίζεται. Σε 8 μήνες, μπορείτε να δείτε την πείνα να έχει φύγει τελείως. Για έναν νωθρό ή αδύναμο μαθητή ή για κάποιον χωρίς πίστη, αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να πάει στους 9 μήνες ή 44 λεπτά. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η πείνα εξαφανίζεται για πάντα. Όλοι οι μηχανισμοί που συνδέονται με την πείνα όπως το άρωμα, η επιθυμία, και η λιγούρα εξαφανίζονται. ’λλωστε, τα ενεργειακά επίπεδα είναι στον υψηλότερο βαθμό. Υπάρχει μια γνώμη (και είχα αυτή την εμπειρία) ότι ο εγκέφαλος είναι καλά δραστηριοποιημένος με την Ηλιακή ενέργεια. Καλά τα καταφέρατε, έχετε γίνει μια Ηλιακή κουζίνα.

Μετά τους 9 μήνες ή όταν φτάσετε το επίπεδο των 44 λεπτών, πρέπει να σταματήσετε το SG διότι η Ηλιακή επιστήμη απαγορεύει περαιτέρω κοίταγμα για το καλό της υγείας των ματιών. Το σώμα θα αρχίσει να αποφορτίζετε όταν σταματήσετε την πρακτική, ο οποίο θα πρέπει να επαναφορτιστεί. Τώρα πρέπει να περπατάτε με γυμνά πόδια σε γυμνή Γη για 45 λεπτά ημερησίως συνολικά για 6 μέρες. Χαλαρό βάδισμα μόνο. Δεν χρειάζεται να τρέχετε να κάνετε τζόκιν ή να βιάζεστε. Οποιαδήποτε βολική ώρα της ημέρας είναι εντάξει, αν και είναι προτιμότερο να το κάνετε όταν η Γη είναι ζεστότερη και το Ηλιακό φως πέφτει πάνω στο σώμα σας. Όταν βαδίζετε με γυμνά πόδια, ένας σημαντικός αδένας στο κέντρο του εγκεφάλου που λέγετε επίφυση ή τρίτο μάτι δραστηριοποιείται. Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αντιπροσωπεύει αυτόν τον αδένα. 25 χρόνια πριν νομίζανε πως ήταν ένας άχρηστος αδένας. Τώρα έχει γίνει ένας σημαντικός αδένας για μελέτη και μέχρι τώρα γύρω στα 18,000 συγγράμματα έχουν εκδοθεί για αυτόν. Πάντοτε ήταν γνωστός ως η Θέση της Ψυχής. Η επίφυση έχει τις απολήξεις των οπτικών νεύρων. Τα υπόλοιπα 4 δάχτυλα αντιπροσωπεύουν αδένες επίσης - υπόφυση, υποθάλαμος, θάλαμος, και αμυγδαλή. Η Αμυγδαλή τα τελευταία 2 χρόνια έχει κερδίσει την σπουδαιότητα στην ιατρική έρευνα. Είναι ένας Ηλιακός πυρήνας ή μια κοσμική ενέργεια και παίζει είναι σημαντικό ρόλο στην φωτοσύνθεση μέσω του Ηλιακού φωτός φτάνοντας στον εγκέφαλο μέσω του ματιού. Όταν περπατάτε με γυμνά πόδια, το βάρος του σώματος διεγείρει όλους αυτούς τους 5 αδένες μέσω των δακτύλων των ποδιών. Αυτό ενδυναμώνετε από την θερμή / ενέργεια και την Ηλιακή prana που πέφτει πάνω στο κεφάλι ή το Τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού. Τα τσάκρα δεν είναι στην σπονδυλική στήλη όπου εκεί βρίσκεται η τοποθεσία του οραματισμού τους, είναι σίγουρα στον εγκέφαλο. Όλα αυτά παράγουν ένα μαγνητικό πεδίο και το σώμα / εγκέφαλος επαναφορτίζεται με την ενέργεια του Ήλιου που μπαίνει μέσα σας. Χαλαρώστε. Περπατήστε 45 λεπτά για ένα χρόνο και η τροφή θα συνεχίσει να μένει μακριά σας. Μετά από 1 χρόνο επαναφορτισμού, αν είστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο σας μπορείτε να σταματήσετε το περπάτημα με γυμνά πόδια. Λίγα λεπτά Ηλιακής ενέργειας να πέφτει επάνω σας μια φορά κάθε 3-4 μέρες θα είναι αρκετή από κει και πέρα.

Αλλά αν θέλετε να ενδυναμώσετε το αμυντικό σας σύστημα, τότε συνεχίστε το βάδισμα με γυμνά πόδια. Επίσης αν θέλετε η δύναμη της μνήμης σας ή της ευφυΐας σας να αυξηθεί, συνεχίστε την πρακτική με το βάδισμα. Καθώς αυξάνετε Ηλιακή θερμότητα στα πόδια σας ο εγκέφαλος θα δραστηριοποιείται όλο και πιο πολύ, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δραστηριοποίηση της επίφυσης. Η επίφυση έχει ορισμένες ψυχικές και κατευθυντικές λειτουργίες. Κατευθυντικές σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πετάξει σαν τα πουλιά. Μπορείτε να αναπτύξετε ψυχικές ικανότητες όπως τηλεπάθεια, όραση εξ αποστάσεως και να έχετε το σώμα σας σε διαφορετικά μέρη ταυτόχρονα. Η επιστήμη έχει επικυρώσει τις ανθρώπινες ψυχικές λειτουργίες και ιατρικά πειράματα έχουν γίνει για την διαπίστευση τους. Διαφορετικά τμήματα του σώματος και των οργάνων του εξαγνίζονται από την στιγμή που σταματάτε να τρώτε λόγω της αποτοξίνωσης. Τα διάφορα εσωτερικά όργανα παίζουν διαφορετικού μηχανικούς ρόλους για τον σκοπό των διαστημικών ταξιδιών και της πτήσης. Υπάρχει μια άλλη χρηστική αξία (άλλη από την χώνεψη της τροφής) για τα εσωτερικά όργανα. Όλοι οι αδένες έχουν πολλές λειτουργίες και μπορούν να τον διεκπεραιώσουν στο ευνοϊκότερο επίπεδο μέσα από την Ηλιακή ενέργεια. Αν είσαστε τυχεροί και δραστηριοποιήσετε τον εγκέφαλο στο έπακρο, τότε σίγουρα θα φτάσετε στην Φώτιση. Θα μπορείτε να διαβάσετε το παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αυτή η μέθοδος μπορεί με ασφάλεια να εφαρμοστεί για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Σχεδόν όλα τα προβλήματα λύνονται.

Ιστορικά, πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να παραμείνουν χωρίς τροφή. Σύμφωνα με το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο του Λονδίνου το 1922 θεσπίστηκε ότι οι Ηλιακές ακτίνες ήταν η καλύτερη τροφή για τον άνθρωπο. Αν και κανένας δεν είχε παραθέσει για ποιον λόγο υπήρχε η τεχνική τους πχ ο Γιογκανάντα στον βιβλίο του "Η αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι" πήρε συνεντεύξεις από πολλούς αγίους και μυστικιστές για να βρει το μυστικό της απουσίας λήψης τροφής, μια κοινή αναφορά ήταν ότι η Ηλιακή ενέργεια έμπαινε από κάποια μυστική πόρτα και έφτανε στον προμήκη μυελό του εγκεφάλου. Αυτοί δεν αποκάλυψαν το μυστικό τους. Αυτή η γνώση χάθηκε από το κοινό εκείνη την εποχή.


Μια διεθνής ομάδα από 21 γιατρούς επόπτευαν τον HRM στην Αχμενταμπάντ για 411 μέρες, κατά την διάρκεια των οποίων παρέμεινε μόνο με νερό. Υπήρξαν εθελοντές οι οποίοι κάνανε 24ώρη παρακολούθηση. Αν και η Ηλιακή ενέργεια ήταν υπεραρκετή για τις ενεργειακές ανάγκες του HRM, ήπιε καφέ, τσάι και γάλα με βούτυρο για να ικανοποιήσει την οικογένεια του και τους γιατρούς. Μετά το πείραμα και τα αποτελέσματα στην Αχμενταμπάντ ο HRM προσκλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Πεν στην Φιλαδέλφεια. Θέλανε να μελετήσουν και να εξετάσουν τον αμφιβληστροειδή του, την επίφυση και τον εγκέφαλο του. Μερικά από τα αρχικά αποτελέσματα ήταν ότι τα γκρι κύτταρα στον εγκέφαλο του HRM αναγεννιόντουσαν. 700 φωτογραφίες έχουν παρθεί. Οι νευρώνες έχουν αναφερθεί να είναι ενεργοί και να μη πεθαίνουν. Η επίφυση του δεν συρρικνώθηκε το οποίο είναι τυπικό να συμβαίνει μετά τα 50 χρόνια και το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να έχει είναι 6 χ 6 mm. Ωστόσο, η επίφυση του HRM μετρήθηκε να είναι 8 χ 11 mm.

Αυτοί που κάνουν την τεχνική του κοιτάγματος στον Ήλιο (οι λεγόμενοι Sun Gazers), εθελοντικά επιτρέπουν να εξεταστούν αλλά λόγω του χρηματικού κόστους πολλά αποτελέσματα φυσιολογικά δεν μπορούν να εκδοθούν. Το SG είναι η μόνη απάντηση στην αρθρίτιδα, την ημικρανία και τις θρομβώσεις. Οι θρομβώσεις είναι κοινό πρόβλημα αυτές τις μέρες λόγω του ότι καθόμαστε πολύ σε καρέκλες και τα πόδια πάντα κρέμονται και αιωρούνται. Η αντικατάσταση της επιγονατίδας έχει γίνει τις μόδας. Ακόμα και όταν δεν απαιτείται, πολυέξοδες εγχειρήσεις γίνονται λόγω της κακής ιατρικής πράξης και της απληστίας. Ας μην είμαστε εξαρτώμενοι σε εξωτερικές πηγές. Ας γίνουμε οι κύριοι του εαυτού μας. Ας κάνουμε το SG.


Μπορείτε να σπάσετε την πρακτική σε τρις φάσεις. Από 0 έως 3 μήνες, από 3-6 μήνες και από 6-9 μήνες. Πρέπει να περπατάτε με γυμνά πόδια για 45 λεπτά για την υπόλοιπη ζωή σας. Η τροφή μας κάνει να διαπράττουμε τον μέγιστο πόνο στους άλλους και να εκμεταλλευόμαστε τους άλλους.


Η μοναδικότητα του HRM είναι ότι έχει παραδώσει το σώμα του για παρατήρηση και πειράματα στην επιστημονική κοινότητα. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες είναι πολύπλοκες και κάποιος είναι δύσκολο να εξηγήσει γιατί η τροφή δεν είναι απαραίτητη. Πως μπορεί ο Ήλιος να κάνει τέτοια θαύματα δεν μπορεί να εξηγηθεί. Αν και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πείνα απόλυτα εξαφανίζεται. Ο HRM προτείνει τα παρακάτω βιβλία για έχουν την περιέργεια.


Το Φως και Ιατρική του μέλλοντος, του Τζέικομπ Λίμπερμαν, Ο θεραπευτής Ήλιος : Το Ηλιακό Φως και η Υγεία του 21ου αιώνα του Ρίτσαρντ Χόμπντευ.

Το εξώφυλλο και από τα δύο βιβλία ζητά να πετάξετε τα γυαλιά ηλίου όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.

Αποφεύγουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των Ηλιακών ανέμων. Κανένας δεν σας ζητάει να κοιτάξετε τον Ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στις ώρες 10 το πρωί με 3 το απόγευμα. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Όταν το σώμα ζεσταίνετε και αρχίζετε να ιδρώνετε είναι χάσιμο του προϊόντος και πρέπει να το αφαιρέσετε από το σώμα. Όταν είστε βαμμένοι και παστωμένοι με λοσιόν και κρέμες αρχίζουν να εκφυλίζονται και τα χημικά τους εισέρχονται στο σώμα. Είναι η δική μας κακή χρήση της ιατρικής - που εμείς κατηγορούμε τον Ήλιο για καρκίνους του δέρματος. Η Ηλιοθεραπεία κατά την διάρκεια της ημέρας πρέπει να αποφεύγεται (μεταξύ 10 το πρωί με 3 το απόγευμα).

Υπάρχει μια πρακτική για την λήψη ενέργειας σε προσωρινή βάση στην Αμερική. Για να πάρουν ενέργεια για το σώμα τους, οι ιθαγενείς κάνουν Ηλιοθεραπεία με το να στέκονται στον Ήλιο για δύο ώρες το πολύ εκθέτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματος τους και για αυτές τις μέρες δεν χρειάζονται φαγητό. Συντηρούνται στην μικρό-τροφή από το Ηλιακό φως. Όταν τα σύννεφα μαζεύονται γινόμαστε κακοδιάθετοι. Με το που βλέπουμε τον Ήλιο γινόμαστε ενεργητικοί.

Σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν θαύματα, τα πάντα είναι επιστήμη. Υπάρχει μια εξήγηση για οτιδήποτε και τα πάντα είναι δυνατά. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες όσο είναι και η ανθρώπινη φαντασία. Το να κάνετε χρήση της Ηλιακής ενέργειας είναι ένας ασφαλής τρόπος και δεν είναι για βλαπτικούς σκοπούς. Το αίτημα του HRM είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή την πρακτική για προσωπική ευημερία/ανάπτυξη και για την ανθρωπότητα. Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις


Μπορούν οι τυφλοί να κάνουν SG?
-Όχι.

Μπορούν άνθρωποι όλων των ηλικιών να κάνουν την τεχνική?
-Ναι.

Μπορούν τα παιδιά να κάνουν την πρακτική αυτή?
-Τα παιδιά μπορούν να την κάνουν αλλά μόνο εάν τα ίδια το θέλουν.

Μπορεί ο καθένας που έχει οποιαδήποτε οφθαλμική ασθένεια ή έχει εγχειριστεί στο μάτι να κάνω το SG?
-Ναι.

Πως παίρνει το σώμα τα συστατικά που χρειάζεται και είναι απαραίτητα για την λειτουργία του?
-Αυτό που τρώμε είναι δευτερεύον ή τριτεύων μορφή ηλιακής ενέργειας αφού όλα τα λαχανικά και τα φρούτα εξαρτώνται από το φως του Ήλιου. Συνεπώς, το σώμα μπορεί να πάρει τα θρεπτικά συστατικά στην αυθεντική τους μορφή από το Φως του Ήλιου.

Είναι απαραίτητο να στεκόμαστε όρθιοι με γυμνά πόδια πάνω στην Γη?
-Ναι, η δύναμη της Γης προστατεύει το μάτι.

Τι γίνεται όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος?
-Μπορεί κανείς να κάνει την τεχνική στην κατεύθυνση που είναι ο Ήλιος, πίσω από τα σύννεφα, χωρίς να αυξήσει τον χρόνο όταν ο καιρός έχει συννεφιά.

Τι γίνετε όταν υπάρχει βαρύς χειμώνας?
-Το χειμώνα, μπορεί κανείς να κοιτά τον Ήλιο μέσα από το σπίτι του πίσω από το τζάμι του παραθύρου, τα ευεργετήματα όμως θα έιναι λιγότερα απ' ότι αν έκανε το κοίταγμα έξω.

Πως μπορούν να κάνουν την πρακτική οι άνθρωποι που είναι σε μέρη με λίγη ηλιοφάνεια?
-Οι άνθρωποι, που πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτή την πρακτική, θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε μέρη όπου ο Ήλιος είναι διαθέσιμος και να μείνουν εκεί για την διάρκεια της πρακτικής.

Εάν υπάρχει διακοπή κατά την διάρκεια της πρακτικής τι γίνεται?
-Τίποτα αντίστροφο δεν θα συμβεί (εννοεί ότι δεν θα χάσουμε ότι καλό κερδίσαμε) αλλά η τελική επιτυχία θα καθυστερήσει.

Μπορούν οι άνθρωποι να τρώνε και να συνεχίσουν να ζουν στην καθημερινή τους ρουτίνα κατά την διάρκεια της πρακτικής?
-Ναι, αν και η πείνα σταδιακά θα εξαλειφθεί.

Μπορεί να θεραπευτεί η παχυσαρκία με την βοήθεια αυτής της μεθόδου?
-Ναι, είναι μια θεραπεία για την παχυσαρκία.

Θα γίνει καμιά ζημιά στο μάτι?
-Καμία ζημιά δεν θα συμβεί. Αντιθέτως, κάθε ασθένεια θα θεραπευτεί.

Υπάρχουν Υπεριώδης ακτίνες κατά την διάρκεια της ανατολής και της δύσης?
-Δεν υπάρχουν υπεριώδης ή άλλες βλαβερές ακτίνες κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων.

Αυτή η μέθοδος εφαρμοζόταν στο παρελθόν?
- Ναι.

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο κάνουν αυτή την πρακτική?
-Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν αυτή την μέθοδο σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί αυτή η μέθοδος να θεραπεύσει οποιαδήποτε νοητική ασθένεια?
- Ναι.

Μπορεί αυτή η μέθοδος να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε?
- Ναι.

Είναι η επίδραση της Ανατολής και της Δύσης ίδιες κατά την διάρκεια του χρόνου σε διάφορα μέρη του κόσμου?
-Πάνω κάτω είναι ίδια.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποια θρησκευτική τελετή όταν εφαρμόζουμε την πρακτική?
-Όχι.

Χρειάζεται κάποιος γκουρού ή ειδήμονας κατά την διάρκεια της πρακτικής?
-Όχι.

Στεκόμαστε ή καθόμαστε κατά την διάρκεια της?
-Το να στεκόμαστε είναι καλύτερο από το να καθόμαστε.

Αυτή η πρακτική θεραπεύει την ημικρανία?
-Ναι.

Θα πρέπει να αφαιρεθούν τα γυαλιά κατά την διάρκεια του κοιτάγματος?
-Ναι, η πρακτική πρέπει να γίνει με γυμνό μάτι.

Υπάρχει ένα μια πιο πλήρης λίστα με Ερωτήσεις-Απαντήσεις και μπορείτε να την δείτε στην παρακάτω διεύθυνση.
http://lifemysteries.com/psjs_faqs/06236228.shtml

Πηγή: Solar Healing Cente - Κέντρο Ηλιακής Θεραπείας του Χίρα Ράταν Μάνεκ
Φουντούκι Βραζιλίας (Μπραζίλ) 

4 λόγοι για να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας

Φασολάδα, Καυτός Δυναμίτης Φυτικής Πρωτεΐνης

Τι είναι η Ζέα (Ζειά); Γιατί δολοφόνησαν την Ζειά; Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο με Ζειά, δια να είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι

Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ


Φουντούκι Βραζιλίας (Μπραζίλ)

Φουντούκι Βραζιλίας (Μπραζίλ): Καρποί του πανύψηλου δέντρου Bertholletia excelsa της Νότιας Αμερικής. Πολύ θρεπτικά. Περιέχουν 66% λιπαρά και 14% πρωτεΐνες (670 θερμίδες ανά 100 γρ). Χρησιμοποιείται ως σνακ και στην ζαχαροπλαστική.


Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Τι είναι η Ζέα (Ζειά); Γιατί δολοφόνησαν την Ζειά; Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο με Ζειά, δια να είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι

Φασολάδα, Καυτός Δυναμίτης Φυτικής Πρωτεΐνης

4 λόγοι για να μην λείπει η σαλάτα από το τραπέζι σας

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ


      ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ <<ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ>> ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΚΡΕΑΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΩΣ Η ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΘΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΞΑΝΑΡΘΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΩΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΞΕΦΡΕΝΗ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΛΠ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΗΤΑΝ ΟΥΤΟΠΙΕΣ, ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΙ, ΚΛΠ.....
      ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΤΟ <<ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ>> ΣΑΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΡΙΚΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΖΩΑ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ Η ΗΛΙΘΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, Η ΥΠΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΕΡΙΠΕΣΕΙ.........ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΛΛΙΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ.......Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ. Nηστεία δεν σημαίνει τρώω κάποια φαγητά αντί άλλων, αλλά απέχω από τροφή, δεν τρώω καθόλου


Γιατί απαγορεύονται τα ψάρια,
αλλά επιτρέπονται χταπόδια και καλαμάρια.
Γιατί απαγορεύεται το λάδι, αλλά επιτρέπονται οι ελιές.


     Η καθιέρωση της νηστείας επιβλήθηκε σαν μέτρο καθαρμού και εξαγνισμού, όταν η ανθρωπότητα πέρασε στο μόνιμο στάδιο του γεωργικού βίου και με τον πέπλο τής θρησκείας διαμορφώθηκαν διάφορες δοξασίες, σχηματίστηκε το πάνθεο κάθε φυλής και από τις πρώτες εσωτερικές αντιθέσεις και ανισότητες, δημιουργήθηκε η ιδέα του καλού  και του κακού. Τότε εμφανίστηκε και το ιερατείο, που είχε ευρύτερα καθήκοντα και εξαιρετική αποστολή, γιατί αποτελούσε την τάξη των σοφών, που αποθησαυρίζανε την πείρα του παρελθόντος και με τον έμμετρο λόγο κωδικοποιούσε τους κανόνες τής κοινωνικής συμπεριφοράς και της λατρείας του θείου.

     Ένα λοιπόν από τα μέτρα, που πάρθηκαν από το ιερατείο ήταν τα λουτρά και ορισμένες ημερήσιες νηστείες. Το νερό δεν καθάριζε μόνο το σώμα, αλλά ήταν και «ύδωρ καθαρμού και εξαγνισμού» της ψυχής. Το ίδιο και οι νηστείες. Οι πρωτόγονοι λαοί τις πράξεις και ενέργειες των μελών της κοινότητάς τους, που έρχονταν σε αντίθεση με τους καθιερωμένους θεσμούς, τις εξηγούσαν σα διεγερτικό αποτέλεσμα από τις τέτοιες ή τέτοιες τροφές. Μιά λοιπόν, που η θρησκεία ήταν στα χρόνια αυτά επιστήμη και  φιλοσοφία, οι νηστείες πέρασαν στο θρησκευτικό κώδικα.

     Οι μάγοι στην αρχή και το επίσημο ιερατείο αργότερα, για να εξοικονομούν τρόφιμα και τρέφονται καλά δίδασκαν, πως έπρεπε τα μέλη της κοινότητας να εξαγνίζονται με τα λουτρά και με την αποχή από διάφορες τροφές. Έπρεπε να δαμάσουν τις ορμές τους, γιατί αυτές είναι η αιτία, που φέρνουν διαμάχες μέσα στην κοινότητα. Οι διδασκαλίες αυτές άρχισαν, όταν ο κοινωνικός διαφορισμός δημιούργησε την ταξική κοινωνία. 

     Όπως και αν είναι, ο θεσμός της νηστείας δε μπορεί να κατανοηθεί και ερμηνευτεί στο πρώτο στάδιο της εμφάνισής του χωρίς να μελετηθούν παράλληλα και οι κοινωνικές ή πιό σωστά οι παραγωγικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζούσαν οι πρωτόγονοι και  καθυστερημένοι λαοί.


Οι νηστείες,
που καθιερώθηκαν
από την Εκκλησία
δεν έχουν καμμία σχέση
με τα δόγματα
του χριστιανισμού,
αφού πουθενά
στην Καινή  Διαθήκη
δε γίνεται λόγος
γιά πολυήμερες νηστείες.
     Ο χριστιανισμός όμως, αντίθετα απ΄ ό,τι ήταν καθιερωμένο στους μεσογειακούς λαούς, επέβαλε μακροχρόνιες νηστείες. Η Ανατολική Εκκλησία καθιέρωσε παραπάνω από 150 μέρες το χρόνο, κατά τις οποίες απαγορεύεται όχι μόνο το κρέας, αλλά και τα  αυγά, το λάδι, τα ψάρια, το γάλα, το βούτυρο κ.λπ., ενώ ούτε οι Εβραίοι είχαν πολυήμερες νηστείες, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Σύροι, ούτε οι Ρωμαίοι. Μα και το σπουδαιότερο είναι, ότι στα ευαγγέλια και τις επιστολές του Παύλου δε γίνεται λόγος για μεγάλες νηστείες. Αντίθετα, κατά την ευαγγελική παράδοση, ο Ναζωραίος, όχι μόνο δεν τηρούσε το Σάββατο και τη νηστεία του, αλλά δήλωσε, πως «δεν βλάπτουν τα εισερχόμενα, αλλά τα εξερχόμενα.» Κι ακόμα ως το τέλος του 2ου αιώνα σχεδόν δεν υπάρχουν καθιερωμένες νηστείες, δηλαδή οι χριστιανικές εκκλησίες δεν έχουν επιβάλει ορισμένους κανόνες νηστειών. Άρα οι νηστείες, που καθιερώθηκαν από την Εκκλησία δεν έχουν καμμία σχέση με τα δόγματα του χριστιανισμού, αφού πουθενά στην Καινή  Διαθήκη δε γίνεται λόγος γιά πολυήμερες νηστείες.


Οι αιτίες τής καθιέρωσης των νηστειών στο Χριστιανισμό
     Τι μεσολάβησε λοιπόν, ώστε ο χριστιανισμός μέ την πάροδο του χρόνου να καθιερώσει δύο μεν ημέρες τη βδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή, ως ημέρες ακρεωφαγίας, κατά τις οποίες μάλιστα να απαγορεύεται και το λάδι και το κρασί, άλλες δε μακροχρόνιες (σαρακοστές);

     Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να το εξετάσουμε στενά από θρησκευτική καθαρώς άποψη, αφού ο αρχέγονος χριστιανισμός δεν γνώρισε τέτοιου είδους νηστείες. Άρα υπάρχει άλλη αιτία, που γέννησε και καθιέρωσε τις νηστείες, όχι μόνο της Τετάρτης και  της Παρασκευής, αλλά και τις μεγάλες, τις πολυήμερες (σαράντα μέρες προ του Πάσχα, άλλες τόσες προ των Χριστουγέννων, 15 μέρες τον Αύγουστο κι άλλες μικρότερες).

     Όσο οι χριστιανοί αποτελούσαν μικρές κοινότητες (εκκλησίες), μπορούσαν να συντηρούνται με τα κοινά δείπνα και συσσίτια (Αγάπες). Από τον δεύτερο όμως αιώνα και δώθε, τα πράγματα άλλαξαν. Οι χριστιανοί πλήθαιναν και οι κοινότητές τους αντίκριζαν σοβαρό πρόβλημα διατροφής. Και ναι μεν αναγκάστηκαν ν΄ αλλάξουν την εσωτερική τους διοργάνωση και να διορίζουν έναν επόπτη φροντιστή, τον επίσκοπο, αλλά και πάλι δε μπορούσαν να εξοικονομήσουν όλα τα τρόφιμα, που χρειάζονταν για τη διατροφή των πιστών. Κι ακόμα στις εκκλησίες - κοινότητες άρχισαν να προσχωρούν και εύποροι, που με τη δύναμη που διαθέτανε, καταργήσανε τα κοινόβια και τις «Αγάπες». Έτσι παρουσιάστηκε και ένα άλλο ζήτημα. Μέσα στη χριστιανική παράταξη υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί, που οι μεν ζούσαν πλουσιοπάροχα, όπως και οι ειδωλολάτρες, ενώ οι φτωχοί ζούσαν με πολλές στερήσεις.

     Ήταν επόμενο λοιπόν, να δημιουργηθούν παράπονα καί διαιρέσεις, όπως μας πληροφορούν τα γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας εκείνου του καιρού. Από την αιτία αυτή οι πρεσβύτεροι και οι επισκοποι, από τη μιά μεριά για να εξοικονομήσουν τρόφιμα και από την άλλη για να σταματήσουν τις διενέξεις και τις αντιθέσεις ανάμεσα φτωχών και πλουσίων μέσα στις χριστιανικές κοινότητες (εκκλησίες), θέσπισαν τις διάφορες νηστείες, δηλαδή την αποχή από τα φαγητά, που έτρωγαν οι εύποροι. Το μέτρο αυτό απόβλεπε σε δυο σκοπούς: Πρώτο, αναγκάζονταν οι πλούσιοι χριστιανοί ορισμένες μέρες να τηρούν την ακρεωφαγία και να μην τρώνε λάδι, ψάρια, γάλα κ.λπ.. Έτσι εξομοιώνονταν με τους φτωχούς χριστιανούς. Δεύτερο, γινόταν εξοικονόμηση τροφίμων (μια και οι πλούσιοι νήστευαν) και αυτά προσφέρονταν στην κοινότητα, ώστε να τρώνε κρέας, λάδι, ψάρια, αυγά κ.λπ. και οι φτωχοί. Γι΄ αυτό στη Δύση επικρατούσε η θεωρία, ότι η νηστεία είναι έργον άξιον μισθού (meritium) και συνεπώς εκείνος που νηστεύει, γλυτώνει από τις αμαρτίες του. Η γνώμη αυτή, το καταλαβαίνει ο καθ΄ ένας, πως είχε υποβλητικό χαρακτήρα σε πλούσιους και φτωχούς.

     Για να είναι όμως απαράβατες οι εντολές για την τήρηση των νηστειών, πήραν το κύρος Συνοδικών αποφάσεων, καί προπαγανδίστηκε η ιδέα, πως οι νηστείες προέρχονται από τους Αποστολικούς χρόνους. Άρα θεσπίστηκαν πολύ παλαιά και  καθιερώθηκαν από τους Αποστολικούς Κανόνες.

     Κατά τον ξθ΄ Αποστολικό Κανόνα, όσοι από τους κληρικούς δε νηστεύουν τις καθιερωμένες ημερες, καθαιρούνται, ενώ οι λαϊκοί αναθεματίζονται. Επίσης κατά τον κανόνα της Συνόδου της Γάγγρας, οι μη νηστεύοντες αναθεματίζονται. Και κατά τον νστ΄,  της εν Τρούλλω Πανθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, οι μη τηρούντες τις νηστείες κληρικοί, καθαιρούνται και οι λαϊκοί αναθεματίζονται. Οι ποινές αυτές, όσο και αν ήταν πνευματικές, προκαλούσαν δέος στους χριστιανούς, γιατί στη μέλλουσα ζωή θα πήγαιναν στην κόλαση.

     Όταν όμως, στις αρχές του 4ου αιώνα ο χριστιανισμός νίκησε και η χριστιανική Εκκλησία έγινε ο κυριότερος συνεργάτης των αυτοκρατόρων, συντρέξανε και άλλοι λόγοι για να καθιερωθούν εκτός από τις ημερήσιες νηστείες και πολυήμερες. Η αυτοκρατορία  περνούσε μια χρονίζουσα οικονομική κρίση. Η φτώχεια ήταν απλωμένη παντού. Η  γεωργία σε πολλές περιοχές οπισθοδρομούσε. Η κτηνοτροφία καταστρεφόταν από αρρώστιες, ληστείες, θεομηνίες και άλλες αιτίες. Έπειτα τα μεταφορικά μέσα εκείνο τον καιρό ήταν λίγα. Κι αυτά που υπήρχαν δεν επαρκούσαν για να μεταφέρουν τα δημητριακά, που είναι το βασικό είδος της διατροφής και συντήρησης του ανθρώπου. Η αισχροκέρδεια εξ άλλου είχε αποχαλινωθεί, η ακρίβεια καθιστούσε το βίο αβίωτο για τα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. Μόνο στην Πόλη, στις μέρες του Ιωάννη Χρυσοστόμου υπήρχαν εκατό χίλιαδες φτωχοί καί πεινασμένοι.

Όταν στις αρχές
του 4ου αιώνα
η Εκκλησία
έγινε ο κυριότερος συνεργάτης
των αυτοκρατόρων, συντρέξανε
και άλλοι λόγοι για να καθιερωθούν εκτός από τις ημερήσιες νηστείες
 και πολυήμερες.


Οι λόγοι θέσπισης πολυήμερων νηστειών στο Βυζάντιο
     Απ΄ όσα έχουμε πει ίσαμε δω, ο αναγνώστης καταλαβαίνει πολύ καλά, πως η βυζαντινή αυτοκρατορία αντίκριζε άλυτα δημοσιονομικά και παραγωγικά προβλήματα.

     Η Εκκλησία λοιπόν, που από πολύ πριν είχε καθιερώσει ορισμένες νηστείες, τώρα βρέθηκε στην ανάγκη με το κύρος και την επιβολή της, να επιβάλει και άλλες και μάλιστα πολυήμερες - τίς σαρακοστές. Στην περίοδο αυτή, που ήταν παντοδύναμη η Εκκλησία, γιατί διάθετε το ακαταμάχητο όπλο τής επιβολής, συνεργάστηκε με την κρατική εξουσία. Έτσι νόμους, που και αν τους θεσπίζανε οι αυτοκράτορες δε θα εφαρμόζονταν, τους επέβαλε αυτή με δικές της αποφάσεις και έγιναν απόλυτα σεβαστοί από το μεγάλο πλήθος των χριστιανών.

     Στις αποφάσεις, που πάρθηκαν από τις Οικουμενικές Συνοδούς, συντελέσανε πολύ και οι καλόγεροι. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, πως τα μοναστήρια είχαν πολλά γιδοπρόβατα και γελάδια, καθώς και κότες. Πουλούσαν λοιπον τα αρνιά, τα κατσίκια, τα βόδια και το γάλα και τα αυγά.


 Οι δυό
μεγάλες σαρακοστές,
την άνοιξη
και στην αρχή
του χειμώνα
ήταν προστατευτικές
τής κτηνοτροφίας
και τής πτηνοτροφίας.
     Έπρεπε να εξευρεθεί τρόπος, ώστε από τη μια μεριά να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, η  πτηνοτροφία και η αλιεία και από την άλλη να παταχτεί έμμεσα η αισχροκέρδεια, Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που επιβλήθηκαν οι σαρακοστές. Το μέτρο ήταν γιά την εποχή εκείνη σοφό. Οι δυό μεγάλες σαρακοστές, την άνοιξη και στην αρχή του χειμώνα ήταν προστατευτικές της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας. Η ακρεωφαγία, που επιβλήθηκε για θρησκευτικούς λόγους, ενίσχυσε πάρα πολύ τους δύο αυτούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Τα ζώα, μικρά και μεγάλα, δε σφάζονταν, η αναπαραγωγή τους αύξαινε και μαζί δημιουργούντανε σταθεροί όροι γιά την αύξηση τής παραγωγής τού γάλακτος και την ανάπτυξη της τυροκομίας. Έτσι, μια που ορισμένες εποχές η ζήτηση κρέατος, πουλερικών, τυριού, αυγών κ.λπ., περιοριζόταν πάρα πολύ, μαζεύονταν αποθέματα και δεν υπήρχε καμμιά ανάγκη να γίνεται εισαγωγή. Αντίθετα, γινόταν εξαγωγή.

     Οι ίδιοι λόγοι επέβαλαν και την αποχή από το λάδι και το κρασί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Η ελαιοπαραγωγή, όπως και τώρα, ήταν τοπική. Όλες οι επαρχίες δεν είχαν ελαιόδεντρα. Εξ άλλου, κι εκεί που υπήρχαν, δέν καρπούσαν κάθε χρόνο. Παράλληλα, από διάφορες αρρώστιες και άλλες αιτίες, η ελαιοκομία βρισκόταν σε πρωτόγονη κατάσταση. Άρα το λάδι σπάνιζε. Στις αιτίες αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τη δυσκολία της μεταφοράς του από τόπο σε τόπο με τα μεταφορικά και συγκοινωνιακά μέσα, που υπήρχαν τότε.

     Μα και η αμπελουργία περνούσε μεγάλη κρίση και το κρασί, όπως το λάδι, δύσκολα μεταφερόταν. Από τις αιτίες αυτές, αν κάθε μέρα ήταν ελεύθερη η κατανάλωση των προϊόντων αυτών, δε θα υπήρχαν ποσότητες αρκετές και η αισχροκέρδεια θα οργίαζε, όπως γινόταν και στην προχριστιανική εποχή.

     Εξ άλλου πρέπει να έχουμε υπ΄ όψη, πως οι ευγενείς και γενικά οι πλούσιοι, έκαναν  πως νήστευαν. Στα αρχοντικά τους όμως και λάδι έβαζαν στα φαγητά τους και έπιναν πολύ κρασί.

     Επίσης και για τα ψάρια, που κι αυτά μπήκαν στον κατάλογο των απαγορευμένων τροφών, οι ίδιοι λόγοι συντρέχανε. Δεν απαγορεύτηκε γενικά η αλιεία, αλλά περιορίστηκε η κατανάλωση. Κι αυτό γιά να παστώνουν τα ψάρια, ώστε να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα παστών, που διατηρούνται και ευκολομεταφέρονται, κι έτσι να υπάρχει  πάντα μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση. Αντίθετα, άλλα είδη θαλασσινών προϊόντων (αστακός, χταπόδια, καλαμαράκια κ.λπ.) , δεν ήταν απαγορευμένα ίσως γιατί η αλιεία τους με τα τεχνικά μέσα που διαθέτανε, ήταν δύσκολη και συνεπώς δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην αγορά.


 
   Στις φωτογραφίες φαίνονται διάφορα νηστίσιμα φαγητά. Η λέξη νηστεία όμως, δεν σημαίνει τρώω κάποια φαγητά αντί άλλων, αλλά απέχω από τροφή, δεν τρώω καθόλου (νη + εσθίω).Εξαιρούνται άρχοντες, πλούσιοι και καλόγεροι
     Το ότι οι άρχοντες και οι πλούσιοι βυζαντινοί πίνανε, πολύ κρασί και στα συμπόσιά τους γίνονταν στουπί στο μεθύσι, το μαθαίνουμε από το ποίημα «Φιλοσοφία του Κρασοπατέρος». Φαίνεται πώς υπήρχαν πολλά λαϊκά τραγούδια, που ήταν ύμνος στο κρασί και άλλα, που ακόμα παρουσίαζαν τους καλόγερους -ξέρουμε, πως στα μοναστήρια υπήρχαν μεγάλα βαρέλια γεμάτα από τα καλύτερα κρασιά- να μεθοκοπούν. Τα τραγούδια λοιπόν αυτά τα κατάγραψε κάποιος, που δεν έβαλε το όνομά του και έτσι με τον παραπάνω τίτλο έφτασαν ως εμάς.

     Ενώ λοιπόν η Εκκλησία απαγόρευε ορισμένες ημέρες «την κατάλυσιν του οίνου», οι βυζαντινοί άρχοντες μεθοκοπούσαν στα γλέντια τους, Και, όπως μας λέει ο ανώνυμος ποιητής, πίνανε τα καλύτερα κρασιά, που έβγαζε η Σαντορίνη, η Συρία και άλλες περιοχές. Και λέγανε:

     «Ελαίαν την καλύκαρπον θαυμάζουσιν οι πάντες.
     Αλλ΄ ουν εις όλα τα φυτά το κλήμα βασιλεύει.
     Ο μούστος ολοζώντανος πηδά και κοντοβήχει,
     και τα ελάδιν το πτωχόν κείτετ΄ αποθαμένον.
     Και τους νεκρούς εξανιστά ο εύοσμος ο οίνος
     και τους αρρώστους ο καλός εις δύναμιν εγείρει».

     Υποθέτω, πως οι στίχοι αυτοί λέγονταν για τους καλόγερους, που, όπως μας  πληροφορούν πολλές γραφτές πηγές, οργίαζαν και μεθοκοπούσαν, όπως και οι άρχοντες. ΕΙναι λοιπόν πολύ πιθανό, πως και οι παρακάτω στίχοι γράφτηκαν για τους καλόγερους:

     « Εκ των αγίων γαρ πολλοί λέγονται μυροβρύται,
     εγώ δε χάριν ήθελα να γένω κρασοβρύτης.
     Φρίττω λοιπόν ο ταπεινός, όταν το διηγούμαι.
     Τι τα πολλά σοι προσλαλω και περισσά σοι λέγω;
     Άν έπιναν οι άγγελοι, κρασίν ώσπερ εμένα,
     και να εκάθιζα ομού μετά των αρχαγγέλων,
     εις εκατόν νυχθήμερα ήθελα τούς μεθύσει.
     Άκουσον την αλήθειαν πόσον κρασίν φοβούμαι.
     Αν ήτον αργυρόκουπα ο ουρανός τον βλέπεις,
     να με τον εγεμίζασιν άσπρον κρασίν ακράτον,
     να μ΄ έλεγαν Δευτέρωσε και πρόσεχε μην πτύσης,
     ήθελα πει ότι σώνει με, φοβούμαι μην μεθύσω...»

           (Βλ. «Η ελληνική ποίηση ανθολογημένη», έκδ. «Κυψέλης»,
           Αθήνα, 1958, τ. Β΄, σελ. 396 - 399).

     Μα και ένας άλλος λόγος επέβαλε τη νηστεία στο λάδι και το κρασί: Γίνονταν μεγάλες εξαγωγές. Όμως, όπως ξέρουμε, τις εξαγωγές τις έκαναν οι μεγάλοι ιδιοκτήτες. Αυτοί λοιπόν, μιά που οι μικροί αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί δεν κατανάλωναν το δικό τους λάδι και κρασί, με το να μην υπάρχει μεγάλη ζήτηση, το πουλούσαν φτηνά στους μεγάλοκτηματίες και αυτοί με τη σειρά τους κάνανε εξαγωγές σε άλλες χώρες κι έτσι κέρδιζαν πολλά.

     Μόνο μ΄ ένα τέτοιο αντίκρισμα μπορούμε να εξηγήσουμε την αιτία, που επιβλήθηκαν και καθιερώθηκαν στην αρχή μεν οι μικρές νηστείες κι αργότερα οι σαρακοστές. Η Εκκλησία της Ανατολής στην προκειμένη περίπτωση με το να καθιερώσει την αυστηρή αποχή από ορισμένα είδη τροφών δεν έκανε τίποτε άλλο παρά εφάρμοσε μέτρα, που  ήταν μέτρα ανάγκης για μιά δυσμενή εποχή. Εξυπηρέτησε δηλαδή την εθνική οικονομία του Βυζαντίου.

     Στη Δύση όμως, που οι πλουτοπαραγωγικές συνθήκες ήταν λίγο πολύ διαφορετικές, η Δυτική Εκκλησία στις νηστείες που καθιέρωσε δεν ακολούθησε ούτε ως προς τα είδη των απαγορευμένων τροφών, ούτε ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της νηστείας την  Ανατολική Εκκλησία. Επέβαλε δηλαδή νηστείες ελαφρότερες. Επίσης και στην Αρμενία και αλλού, δεν έγιναν απόλυτα αποδεκτά τα περί νηστειών θεσπίσματα της Ανατολικής Εκκλησίας, γιατί στις περιοχές αυτές η κτηνοτροφία ήταν πλούσια και δεν συνέτρεχε κανένας λόγος μεγάλων περιορισμών στα κρέας, το τυρί κ.λπ..

     Όμως οι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ήταν φυσικό, προσπάθησαν να δώσουν ηθικό  περιεχόμενο στην αποχή από ορισμένες τροφές. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος στα κηρύγματά του τόνιζε, πως νηστεία δεν είναι απλώς η ακρεωφαγία, αλλά κυρίως η  αποχή από τα κακά έργα.

     Η Εκκλησία και η Πολιτεία, αν και κατόρθωσαν με την επιβολή τής νηστείας, να περιορίσουν την κατανάλωση του κρέατος, του τυριού, του λαδιού και του κρασιού, δεν μπόρεσαν να ηθικοποιήσουν τη βυζαντινή κοινωνία. Οι νηστείες κατάντησαν νεκρός τύπος. Οι πλούσιοι εξ άλλου (ανώτεροι κληρικοί, ευγενείς, φεουδάρχες, ηγούμενοι κ.λπ.) δεν τηρούσαν τις νηστείες. Κρυφά έτρωγαν. Κι επειδή η κατανάλωση των ειδών που αναφέραμε, ήταν περιορισμένη, υπήρχε μεγάλη προσφορά κι έτσι τα παραπάνω είδη κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, προσφέρονταν σε μικρή τιμή. 
 
Σημερινός μητροπολίτης (αριστερά) και μοναχός του Αγίου Όρους (δεξιά)... εξουθενωμένοι από την πολλή νηστεία...


 


     Όπως και να εξετάσουμε το ζήτημα της επιβολης των νηστειών, θα βρούμε πως οι  λόγοι του ηθικού εξαναγκασμού ήταν προσχηματικοί. Κοντεύουν τώρα 1.500 χρόνια, που επιβλήθηκαν οι νηστείες και ο κόσμος δεν ηθικοποιήθηκε. Οι βυζαντινοί άρχοντες, αν και στα χρόνια τής παρακμής έβαλαν τούς ανώτερους κληρικούς να απειλούν με αφορισμούς όσους δεν νήστευαν, δεν κατόρθωσαν να σώσουν το Βυζάντιο. (Ο πατριάρχης Αντιόχειας, Βαλσαμών, κήρυχνε, πως εκείνος, που τρώει κρέας και ψάρι ή αυγό τη Μεγάλη Σαρακοστή, δεν θα συγχωρεθεί και αν ακόμα πνέει τα λοίσθια, βλ. Ράλλη και Ποτλή, Δ΄, 487). Οι βυζαντινοί ήταν, όπως το είπαμε πολλές φορές, θρησκόληπτοι και τα πλατιά στρώματα τού πληθυσμού νήστευαν. Όμως ο θεός δε συγκινήθηκε από τίς νηστείες τους. Το Βυζάντιο από το 13ο αιώνα και δώθε, όλο και  πήγαινε στο χειρότερο. Οι νηστείες δεν το έσωσαν. Χρειάζονταν άλλου είδους έργα. Χρειαζόταν στρατός. Χρειαζόταν οι πλούσιοι, οι ευγενείς και οι φεουδάρχες ν΄ ανοίξουν το πουγγί τους, να κάνουν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ν΄ ανακούφιζαν τις λαϊκές μάζες, που πεινούσαν καί δυστυχούσαν. Αλλά δεν το έκαναν.

*   *   *
     Το συμπέρασμά μας λοιπόν, είναι, ότι οι νηστείες επιβλήθηκαν στην Ανατολική Εκκλησία από τους λόγους, που σημειώσαμε πιο πάνω. Στο βάθος ήταν λόγοι δημοσιονομικοί.

.......................................................................................Γιάννης Κορδάτος (*)


      (*) Ο Γιάννης Κορδάτος (Ζαγορά Πηλίου, 1891-1961) ήταν νομικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός, ιστορικός, μελετητής της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της «Φοιτητικής Συντροφιάς» και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος, προκατόχου του Κ.Κ.Ε., διετέλεσε γενικός γραμματέας του (1920-1924) και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922-1924). Το 1927 αποχώρησε από το Κ.Κ.Ε., συνέχισε ωστόσο να είναι κοντά του και γι΄ αυτό φυλακίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.   
     Αν και αυτοδίδακτος ιστορικός, εν τούτοις ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του «Η κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1924, προκάλεσε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις. Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και το βιβλίο του «Ιησούς Χριστός και Χριστιανισμός», το οποίο, αν και αποτέλεσμα μόχθου 20 ετών, δεν κυκλοφόρησε παρά μόνο μετά τον θάνατό του, καθώς κανένας εκδότης δεν τολμούσε να αναλάβει την έκδοσή του. (Συγκρίνετε τη στάση του Γ. Κορδάτου με τη στάση των σημερινών ηγετών της Αριστεράς, που δεν διανοούνται καν να τα βάλουν με την Εκκλησία, παρά άγονται και φέρονται από τους ιεράρχες δέσμιοι τόσον της ευσεβούς ψήφου, όσο κυρίως των ρωμιοσυνιστικών αντιλήψεων και ιδεοληψιών τους).

      Ο Γ. Κορδάτος ήταν επίσης μεγάλος γνώστης της Ελληνικής Γραμματείας, αρχαίας και νέας και ασχολήθηκε επαγγελματικά ως επιμελητής των εκδόσεων της κλασικής Ελληνικής Γραμματείας, που κυκλοφόρησαν από τον οίκο του Ι. Χ. Ζαχαρόπουλου.

     «Το συγγραφικό ιστορικό έργο του Γ. Κορδάτου εκτείνεται σε μεγάλο θεματολογικό και χρονολογικό εύρος: από την αρχαία Ελλάδα και τη Σαπφώ έως την αγροτική εξέγερση του 1910 στο Κιλελέρ και από την αρχαία τραγωδία έως την ελληνική κεφαλαιοκρατία και το δημοτικισμό. Ενα ογκώδες και επιβλητικό έργο, με αναθεωρήσεις και επανεκδόσεις, το οποίο ακολούθησε την πνευματική πορεία του δημιουργού του, εκκινώντας από τη μαρξιστική θεωρία σε ιδιότυπους και μοναχικούς δρόμους. Ο Κορδάτος είχε την τύχη να δει τα βιβλία του να γνωρίζουν πολύ σημαντική εκδοτική επιτυχία, που βρισκόταν σε αναντιστοιχία με τη σκληρή κριτική, με την οποία τα υποδέχθηκαν οι διανοούμενοι της εποχής του. Η κριτική δεν αφορούσε μόνο τα λάθη, τις απλουστεύσεις και τα θεωρητικά σχήματα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, που εύκολα θα αναγνώριζε κανείς στις σελίδες των βιβλίων του, αλλά συνδεόταν, κυρίως, με την εκάστοτε πολιτική του τοποθέτηση, με τη διαφωνία προς τις απόψεις του, είτε από αριστερά είτε από δεξιά. Η νεότερη ιστοριογραφία αγνόησε, σε μεγάλο βαθμό, το έργο του Κορδάτου, με κύρια εξαίρεση τις μελέτες του για το εργατικό και αγροτικό κίνημα στη χώρα μας, μοναδικά σημεία αναφοράς για τα σχετικά ζητήματα επί πολλές δεκαετίες.» (Β. Καραμανωλάκης, enet.gr).

     Το παραπάνω άρθρο αποτελείται από αποσπάσματα από το κεφάλαιο «Οι νηστείες στο Βυζάντιο» του VIII τόμου του έργου του Γιάννη Κορδάτου:  «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας», έκδ. «20ος αιώνας», Αθήνα, 1960. Ο τίτλος, η εικονογράφηση και οι υπότιτλοι είναι της «Ελεύθερης Έρευνας».