…κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό - …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ζώα θανατώνονται προς όφελος των ανθρώπων κάθε χρόνο. Παράλληλα με αυτή την πρωτοφανή βαρβαρότητα, παρατηρείται όμως και μία τάση από διάφορες ομάδες για πιο ηθική συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών σε πολλές χώρες για θέματα προστασίας των ζώων έχει κατευθύνει ανάλογες προσπάθειες για νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμη και σε επίπεδο συντάγματος. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, πλήθος φιλοσόφων και ακτιβιστών έχουν ασχοληθεί με μια σειρά θεμάτων εισάγοντας καινοτόμους τρόπους σκέψης που οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κινήματος. Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη του πλανήτη, αμφισβητεί και αναιρεί τις παραδοσιακές σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα. Με βάση την πιο γνωστή φράση του κινήματος από τον φιλόσοφο Jeremy Bentham (1748-1832) “το ερώτημα δεν είναι εάν τα ζώα έχουν λογική, ή μπορούν να μιλήσουν, αλλά εάν υποφέρουν”, οι υποστηρικτές του κινήματος πιστεύουν ότι τα ζώα, ως όντα με αντίληψη και συναίσθηση, έχουν ορισμένα βασικά δικαιώματα τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στη μη κακοποίηση. Ο απώτερος σκοπός του κινήματος είναι να σταματήσει η εκμετάλλευση και ο θάνατος των ζώων για ανθρώπινα συμφέροντα.

Ένα κείμενο της PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων), της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων στον κόσμο, ήταν η αφορμή για να αναπτύξουμε και να προσθέσουμε θέματα και ιδέες που άπτονται της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα. Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις προορίζονται για να μας προκαλέσουν να ξανασκεφτούμε τις κοινές αποδοχές για τα ζώα και να χρησιμεύσουν ως πηγή για να διαμορφώσουμε τις δικές μας απόψεις. Μέσω των απαντήσεων προβάλλεται η φιλοσοφία του κινήματος και δίνεται έμφαση σε πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής μας.

Τι εννοούμε με τη φράση “τα δικαιώματα των ζώων”;


Η διαιώνιση της ιδέας ότι τα ζώα δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή παρά μόνο για να εξυπηρετούν τους δικούς μας σκοπούς, είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη στέρηση των δικαιωμάτων τους και για μια ατέλειωτη σειρά από προκαταλήψεις εναντίον τους. Όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων πιστεύουν ότι η εγγενή αξία που έχουν τα ζώα ως όντα δεν έχει σχέση με τη χρησιμότητά τους στους ανθρώπους. Δηλαδή, τα ζώα δεν είναι αποτελούν κτήση μας για να τα χρησιμοποιούμε ως τροφή, ένδυση, διασκέδαση, πειραματισμό, ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό και ότι τα ζώα αξίζουν αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους άσχετα με το αν είναι χαριτωμένα, ή χρήσιμα στους ανθρώπους, ή υπό εξαφάνιση και άσχετα με το αν οι άνθρωποι νοιάζονται για αυτά. Συγκεκριμένα, τα ζώα έχουν το βασικό δικαίωμα να τους συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους απαιτεί την κατάργηση και όχι τη βελτίωση της εκμετάλλευσης των ζώων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ “των δικαιωμάτων των ζώων” και “της προστασίας των ζώων”;

Οι θεωρίες για την προστασία των ζώων στηρίζονται στην παραδοχή της ανθρώπινης κυριαρχίας απέναντι στα ζώα και δέχονται ότι τα ζώα έχουν συμφέροντα αλλά επιτρέπουν αυτά τα συμφέροντα να παραχωρούνται εφόσον τα οφέλη στους ανθρώπους δικαιολογούν αυτή τη θυσία. Αντιθέτως, οι θεωρίες για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν δικαιώματα τα οποία δεν μπορούν να θυσιαστούν ή να παραχωρηθούν για να ωφεληθούν άλλοι. Τα μέλη του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων θεωρούν ότι τα ζώα δεν μας ανήκουν για να τα χρησιμοποιούμε ως τροφή, ένδυση, διασκέδαση, ή πειραματισμό, ενώ αυτοί που υποστηρίζουν την προστασία των ζώων θεωρούν ότι τα ζώα μπορούν να χρησιμεύσουν για διάφορους σκοπούς εφόσον τηρούνται ανθρωπιστικές κατευθυντήριες γραμμές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων δεν θεωρεί ότι τα δικαιώματα είναι απόλυτα – τα δικαιώματα ενός ζώου όπως και αυτά των ανθρώπων πρέπει να είναι περιορισμένα και μπορούν φυσικά να έρχονται και σε αντίθεση.

Τι είδους δικαιώματα πρέπει να έχουν τα ζώα;

Τα ζώα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ίσης αντιμετώπισης των συμφερόντων τους. Για παράδειγμα, το ζώο έχει δικαίωμα να μην του προκληθεί πόνος χωρίς λόγο. Επομένως, έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το δικαίωμα του να μην του προκαλέσουμε πόνο. Τα ζώα όμως, δεν έχουν πάντοτε τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους γιατί τα συμφέροντά τους δεν είναι πάντοτε τα ίδια με τα δικά μας, και κάποια δικαιώματα θα ήταν άσχετα για τα ζώα. Τα ζώα καθώς και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα βασικό ηθικό δικαίωμα, αυτό της μεταχείρισης με σεβασμό, και πρέπει να έχουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό στη ζωή καθώς και νομική υπόσταση που να περιλαμβάνει την προστασία από κακοποίηση αλλά και από εγκλεισμό. Η ελευθερία από τη σκλαβιά και το βασανισμό είναι από τα πιο βασικά νομικά δικαιώματα τα οποία μη ανθρώπινα όντα, όπως και ανθρώπινα, δικαιούνται.

Υπάρχει διαχωριστική γραμμή που να ξεχωρίζει κάποια ζώα;

Μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως η έμφαση στην ικανότητα σκέψης που διαχωρίζει ζώα με βάση τις νοητικές τους δυνατότητες, έχουν υποδειχθεί ως κριτήρια για κάποιο διαχωρισμό. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι δεν είναι αναγκαίο ούτε ηθικό να χρησιμοποιούμε τα ζώα για δικούς μας σκοπούς. Ας θυμηθούμε τα λόγια του διάσημου επιστήμονα, καλλιτέχνη και ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάϊτσερ, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις που μια διευρυμένη ηθική – προς όλα τα όντα - μπορεί να επιφέρει, είπε: “Ο άνθρωπος είναι πράγματι ηθικός μόνο όταν υπακούει τον περιορισμό που του επιβάλλεται να βοηθήσει όλα τα είδη ζωής που είναι ικανός να βοηθήσει ... Δεν ρωτά πόσο η συγκεκριμένη ζωή αξίζει συμπόνια ... ή πόσο είναι ικανή να έχει συναισθήματα.” Δεν μπορούμε να σταματήσουμε όλα τα δεινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε κανένα. Στη σημερινή κοινωνία των ανεξάντλητων επιλογών, υπάρχουν αμέτρητοι άκακοι και πράοι τρόποι για να φάμε, να ντυθούμε, να διασκεδάσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε οι οποίοι δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση ζώων. Οι δικές μας προκαταλήψεις μας επιτρέπουν να αρνούμαστε για τους άλλους τα δικαιώματα που δίνουμε στους εαυτούς μας και σε άλλα είδη που επιλέγουμε. Το σκυλί και τα γουρούνι έχουν την ίδια δυνατότητα να αισθάνονται πόνο, αλλά η προκατάληψη, όσον αφορά τα είδη, μας επιτρέπει να βλέπουμε το ένα ζώο για συντροφιά και το άλλο για τροφή.

Μπορεί εσύ να πιστεύεις στα δικαιώματα των ζώων αλλά γιατί προσπαθείς να πεις και σε άλλους ανθρώπους τι να κάνουν;

Ο καθένας δικαιούται της γνώμης του, αλλά η ελευθερία του σκέπτεσθαι δεν ταυτίζεται με την ελευθερία του πράττειν. Είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε ότι θέλουμε εφ’ όσον δεν βλάπτουμε άλλους. Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα ζώα πρέπει να σκοτώνονται, ότι οι μαύροι άνθρωποι πρέπει να υποδουλώνονται, ή ότι πρέπει να χτυπούμε τις γυναίκες, αλλά δεν έχουμε πάντα το δικαίωμα να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας. Ο χαρακτήρας των μεταρρυθμιστικών κινημάτων είναι να λένε σε άλλους τι να κάνουν – μη χρησιμοποιείτε ανθρώπους για δούλους, μην παρενοχλείτε σεξουαλικά τις γυναίκες, κλπ – και όλα τα κινήματα αρχικά αντιμετωπίζουν αντίσταση από ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν τον επικρινόμενο τρόπο συμπεριφοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δικαιώματα που σήμερα απολαμβάνουμε και θεωρούμε αυτονόητα, βασίζονται στους αγώνες που συνάνθρωποί μας έδωσαν στο παρελθόν.

Τα ζώα δεν έχουν λογική, δεν καταλαβαίνουν τα δικαιώματα, δεν σέβονται τα δικαιώματα μας, οπότε γιατί να επιβάλλουμε τις δικές μας ηθικές αξίες σε αυτά;

Η έννοια της λογικής με ανθρώπινα κριτήρια όταν εφαρμόζεται στα ζώα δημιουργεί προβλήματα. Το γεγονός ότι το ζώο δεν καταλαβαίνει και δεν ακολουθεί τους δικούς μας κανόνες είναι άσχετο με το γεγονός ότι έχει δικαίωμα στη ζωή όπως εμείς. Άλλωστε το ενήλικο ζώο είναι σαφέστατα περισσότερο ικανό να φροντίζει τον εαυτό του και τα μικρά του απ’ ότι ένα παιδί ή ένα άτομο με σοβαρή νοητική υστέρηση. Το να θεωρούμε το ζώο κατώτερο ον, υποβιβάζουμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά και τα άτομα με νοητική υστέρηση. Μπορεί να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτερα όντα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μεταχειριζόμαστε ως σκλάβους αυτούς που εμείς θεωρούμε ως κατώτερα όντα. Τα ζώα δεν είναι πάντα ικανά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αλλά εμείς οι ενήλικες έχουμε την ευφυΐα και την ικανότητα να επιλέξουμε συμπεριφορά που βλάπτει άλλους και συμπεριφορά που δεν βλάπτει. Όταν υπάρχει η δυνατότητα, πρέπει να επιλέγουμε τη συμπόνια.

Αν τα ζώα υποφέρουν τότε και τα φυτά δεν υποφέρουν;

Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων θεωρεί ότι η ικανότητα των ζώων, ως όντα με αντίληψη και συναίσθηση, να αισθάνονται πόνο ή να είναι δυστυχισμένα είναι λόγος για να έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα. Τα φυτά δεν έχουν κεντρικό νευρικό σύστημα, καταλήξεις νεύρων, και εγκεφάλους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αισθάνονται ευχαρίστηση και πόνο. Θεωρείται ότι τα ζώα είναι ικανά να αισθάνονται πόνο έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτή την ικανότητα για αυτοπροστασία, π.χ. αν ακουμπήσεις κάτι που καίει και αισθανθείς πόνο, θα μάθεις από τον πόνο να μην αγγίζεις αυτό το αντικείμενο στο μέλλον. Αφού τα φυτά δεν μπορούν να μετακινηθούν από μέρος σε μέρος και δεν χρειάζεται να μάθουν να αποφεύγουν κάποια πράγματα, αυτή η αίσθηση θα τους ήταν περιττή. Άλλωστε, από φυσιολογικής πλευράς, τα φυτά είναι τελείως διαφορετικά από τα θηλαστικά. Σε αντίθεση με τα μέλη του σώματος των ζώων, πολλά πολυετή φυτά, μπορούν να θεριστούν ξανά και ξανά χωρίς να πεθαίνουν.

Όσον αφορά τη διατροφή, ο άνθρωπος για να τραφεί δεν χρειάζεται να συμπεριλάβει στη διατροφή του κρέας, όμως χρειάζεται να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κ.α. Από τη φυσιολογία του ο άνθρωπος δεν είναι σαρκοφάγος, καθώς το έντερό του είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των κρεοφάγων ζώων, τα δόντια του δεν είναι κατάλληλα να σχίζουν ωμό κρέας και γι’ αυτό πρέπει να το μαγειρέψει για να το φάει, δεν έχει νύχια σαν τα κρεοφάγα και αρπακτικά ζώα, τα δάκτυλά του είναι φτιαγμένα για να συλλέγει τροφές, η γεύση του κρέατος είναι τόσο απωθητική που πρέπει να το επεξεργαστεί με πολλούς τρόπους (κοπή, ψήσιμο, σάλτσες, καρυκεύματα) για να πάρει μια εντελώς διαφορετική γεύση από την αρχική. Αντιθέτως, ο άνθρωπος μπορεί να χαρακτηριστεί ως φρουτο-καρποφάγος όπως δείχνει η ανατομία του.

Όσοι ενδιαφέρονται για την επίπτωση της γεωργίας στο περιβάλλον, πρέπει να γνωρίζουν ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι σαφώς καλύτερη για το περιβάλλον από τη διατροφή που είναι βασισμένη σε κρέας, αφού η τεράστια πλειοψηφία των σιτηρών και όσπριων που καλλιεργούνται σήμερα χρησιμοποιούνται για τροφή για τα βοοειδή. Αντί να τρώμε ζώα, όπως οι αγελάδες, οι οποίες πρέπει να καταναλώσουν 8 κιλά βλάστησης για να τα μετατρέψουν σε μισό κιλό σάρκας, μπορούμε να σώσουμε πολύ περισσότερα φυτά και να καταστραφεί πολύ λιγότερη έκταση με το να γίνουμε χορτοφάγοι. Ο άνθρωπος πρέπει να τραφεί για να ζήσει, ας επιλέξουμε λοιπόν τον τρόπο που προκαλεί τη μικρότερη αναστάτωση και πόνο στη φύση.

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Αφού συνεχίζουμε να προκαλούμε δεινά στα ζώα χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γιατί να προσπαθούμε για το αντίθετο;

Είναι αδύνατο να ζήσουμε χωρίς να προκαλέσουμε κάποιο κακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει εσκεμμένα να προκαλέσουμε άσκοπο κακό. Μπορεί κατά λάθος να χτυπήσεις κάποιον με το αυτοκίνητό σου, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να χτυπήσεις κάποιον σκόπιμα. Οι επιλογές που καθημερινά κάνουμε στη ζωή μας μπορούν να προωθήσουν την εξάλειψη των διακρίσεων προς άλλα είδη, όπως άλλα κινήματα προώθησαν την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων ή των διακρίσεων κατά των γυναικών, κλπ.

Τι θα γίνει με όλα τα ήθη και έθιμα, συνήθειες και επαγγέλματα που εξαρτώνται από την εκμετάλλευση ζώων;

Η κατάργηση της δουλείας, η εφεύρεση του αυτοκινήτου, και το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου επίσης επέβαλαν αναδιάρθρωση και καινούργιες κατευθύνσεις σε άλλα επαγγέλματα. Το να επιφέρουμε αλλαγές σε ήθη, έθιμα, συνήθειες και επαγγέλματα είναι μέρος της κοινωνικής εξέλιξης – όχι λόγος να την αποτρέψουμε. Άλλωστε με την πάροδο του χρόνου, πολλά έθιμα και επαγγέλματα καταργήθηκαν για να δώσουν τη σειρά τους σε άλλα λιγότερο βάναυσα, όπως η δουλεία που αποτελούσε ένα θεσμό με βαθιές ρίζες και τεράστια οικονομικά οφέλη στην κοινωνία. Ο στόχος λοιπόν είναι να κρατήσουμε από την παράδοση τα πιο σημαντικά στοιχεία και να αναπτύξουμε μια πιο ηθική στάση όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τάσσονται ενάντια στη βία;

Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων είναι ένα φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στη βία. Μια από τις κεντρικές ιδέες του είναι η αρχή ότι δεν πρέπει να προκαλέσουμε κακό σε άλλα όντα – ανθρώπους ή ζώα. Για να υπάρχει πραγματική ειρήνη στον κόσμο πρέπει να επεκτείνουμε την έννοια της ειρήνης και στις σχέσεις μας με τα άλλα όντα του πλανήτη.
Πως δικαιολογείτε την κατανάλωση του χρόνου σας βοηθώντας ζώα όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια;

Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα στον κόσμο που τραβούν την προσοχή μας, και η βία ενάντια στα ζώα είναι ένα από αυτά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε τον πόνο όπου μπορούμε. Το να βοηθάμε ζώα δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό από το να βοηθάμε ανθρώπους – και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Τα βάσανα των ανθρώπων και των ζώων είναι συνδεδεμένα. Στο παρελθόν, οι υποστηρικτές της προστασίας των ζώων ήταν ενεργοί σε διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις, π.χ. για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, κ.α. Σήμερα, αυτοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ζώων συνήθως ασχολούνται και με άλλα σημαντικά θέματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστες, περιβάλλον, κλπ. και πολλά άτομα σε ηγετικές θέσεις στο κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων προήλθαν από άλλα κοινωνικά κινήματα.

Αν η χρήση ζώων δεν είναι ηθική, τότε γιατί αναφέρεται στη Βίβλο ότι οι άνθρωποι έχουν κυριαρχία στα ζώα;

Η κυριαρχία δεν είναι το ίδιο με την τυραννία. Η βασίλισσα της Αγγλίας έχει “κυριαρχία” απέναντι στους υπηκόους της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τους φάει, να φορέσει το δέρμα τους, ή να τους χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα. Εάν είμαστε “κυρίαρχοι” των ζώων, είναι για να τα προστατεύσουμε, και όχι για να τα χρησιμοποιήσουμε για τους δικούς μας σκοπούς. Το να επικαλείται κανείς τη θρησκεία δεν μπορεί να δικαιολογεί τις σημερινές πρακτικές μας που βεβηλώνουν το περιβάλλον, καταστρέφουν ολόκληρα είδη “άγριας” ζωής, και βασανίζουν και σκοτώνουν δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Η Αγία Γραφή προσδίδει μια ευλάβεια για τη ζωή και ο Θεός δεν θα μπορούσε παρά να τρομάξει με τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τα ζώα σήμερα.

Τα ζώα σε κλουβιά στις κτηνοτροφικές μονάδες ή στα εργαστήρια πειραμάτων έχουν εκτραφεί γι’ αυτό το σκοπό και δεν υποφέρουν γιατί ποτέ δεν γνώρισαν διαφορετικό τρόπο ζωής.

ΛΑΘΟΣ! Το να εκτρέφουμε ζώα για κάποιο σκοπό δεν αλλάζει την βιολογική τους ικανότητα να αισθάνονται πόνο και φόβο και το βασικό τους δικαίωμα στη ζωή. Τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες ή στα εργαστήρια πειραμάτων δεν μπορούν να δράσουν ούτε βάσει των πιο θεμελιωδών ένστικτών τους, γεγονός το οποίο τα κάνει να υποφέρουν τρομερά. Το να γεννηθείς και να περάσεις όλη σου τη ζωή σε ένα χώρο τρομερά μικρό δεν σε κάνει να το συνηθίσεις. Ακόμη και ζώα τα οποία είναι εγκλωβισμένα από τη γέννησή τους αισθάνονται την ανάγκη να περπατήσουν, να περιποιηθούν τον εαυτό τους, να τεντώσουν τα σκέλη ή τα φτερά τους, και να ασκηθούν. Τα ζώα του κοπαδιού, της αγέλης ή του σμήνους αναστατώνονται υπερβολικά όταν είναι αναγκασμένα να ζουν σε απομόνωση ή όταν τα βάζουν σε υπερβολικά μεγάλες ομάδες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα μέλη. Επιπλέον, όλα τα εγκλωβισμένα ζώα υποφέρουν από τρομερή ανία – μερικά, τόσο πολύ, που οδηγούνται σε αυτο-τραυματισμό, αυτο-καταστροφική συμπεριφορά ή επιθετικότητα προς άλλα ζώα. Εκτός από την ψυχική αναστάτωση, τα ζώα αυτά έχουν και τρομερά προβλήματα υγείας καθώς το σώμα τους υποφέρει από αρρώστιες λόγω της έλλειψης άσκησης και από το συνωστισμό, τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, τους τραυματισμούς, μολύνσεις, κλπ.

Αφού η εκμετάλλευση των ζώων είναι κάτι κακό, γιατί δεν είναι παράνομη;

Η νομιμότητα δεν είναι εγγύηση, δεν εξασφαλίζει την ηθική. Το ποιος έχει και ποιος δεν έχει νόμιμα δικαιώματα καθορίζεται από τις απόψεις των νομοθετών. Οι νόμοι αλλάζουν καθώς η κοινή γνώμη ή τα πολιτικά κίνητρα αλλάζουν, αλλά η ηθική δεν είναι τόσο αυθαίρετη. Θα ήταν σκόπιμο να αναλογιστούμε ότι πολλά από τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουμε σήμερα, δεν υπήρχαν καν πριν από μερικές δεκαετίες. Μέχρι πρόσφατα στην ιστορία πολλών δυτικών χωρών, η ανθρώπινη δουλεία ήταν νομικά κατοχυρωμένη, όμως ακόμη και τότε υπήρχαν πολλοί που αγωνίστηκαν για να εξασφαλίσουν τον τερματισμό της. Σήμερα, σχετικά με την εκμετάλλευση των ζώων ακόμη και οι ελάχιστοι και περιορισμένοι νόμοι για την προστασία και τις βασικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν εφαρμόζονται, καθώς οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν θεωρούν τα προβλήματα των ζώων τόσο σημαντικά. Απέναντι στο νόμο, τα ζώα θεωρούνται πράγματα, δηλαδή ιδιοκτησία των ανθρώπων, επομένως η ίδια η νομική υπόσταση των ζώων αναπόφευκτα προωθεί την κακοποίησή τους.


Έχετε πάει ποτέ σε σφαγείο ή σε εργαστήριο πειραμάτων;

Όχι, αλλά έχουν πάει άλλοι που έχουν βιντεοσκοπήσει και έχουν καταγράψει τι γίνεται εκεί περιγράφοντας μια πολύ λεπτομερή εικόνα. Δεν χρειάζεται να έχεις πολύ στενή εμπειρία από τα δεινά των ζώων για να μπορείς να επικρίνεις αυτό που γίνεται, όπως και δεν χρειάζεται να έχεις εμπειρία από βιασμό ή από κακοποίηση παιδιών για να επικρίνεις τις πράξεις αυτές. Κανείς δεν μπορεί να παρίσταται ως μάρτυρας σε όλα τα δεινά του κόσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τα σταματήσουμε.

Τα ζώα δεν είναι τόσο ευφυή ή εξελιγμένα όσο οι άνθρωποι, επομένως γιατί δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε;

Το να διαθέτει κανείς υψηλή νοημοσύνη δεν του δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί άλλον άνθρωπο, επομένως γιατί πρέπει να μας δίνει το δικαίωμα να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα; Υπάρχουν ζώα τα οποία είναι αναμφισβήτητα πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά, έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση, καλύτερη επικοινωνία και ικανότητα να χρησιμοποιούν την ανθρώπινη γλώσσα σε σχέση με μερικούς ανθρώπους, όπως στην περίπτωση όταν ένας χιμπατζής συγκρίνεται με ένα βρέφος ή με ένα άτομο με σοβαρή νοητική υστέρηση. Πρέπει τα πιο ευφυή ζώα να έχουν δικαιώματα και οι λιγότερο ευφυείς άνθρωποι να μην έχουν;

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις κτηνοτροφικές μονάδες ή τις φάρμες γούνας; Αυτά τα ζώα δεν είναι χειρότερα στην άγρια φύση, όπου πεθαίνουν από πείνα, ή αρρώστιες, ή σκοτώνονται από άλλα αρπακτικά;

Μια παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει την παραδοχή ότι οι άνθρωποι από την Αφρική ήταν καλύτερα ως σκλάβοι στις φυτείες παρά ως ελεύθεροι άνδρες και γυναίκες. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τους φυλακισμένους, όμως η φυλακή θεωρείται ως μια από τις πιο σκληρές τιμωρίες της κοινωνίας μας. Τα ζώα στα εκτροφεία υποφέρουν τόσο πολύ που είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσαν να είναι χειρότερα στην άγρια φύση. Η άγρια φύση δεν είναι “άγρια” για τα ζώα που ζουν εκεί – είναι το σπίτι τους. Εκεί έχουν την ελευθερία τους και μπορούν να επιδίδονται στις φυσικές δραστηριότητές τους. Το γεγονός ότι μπορεί να υποφέρουν στην άγρια φύση δεν είναι λόγος να διασφαλίσουμε ότι υποφέρουν στην αιχμαλωσία.

Το κυνήγι όμως δεν φέρνει την ισορροπία στη φύση;

Αν και ίσως αναγκαίο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους σε κρίσιμες στιγμές πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, το κυνήγι είναι μια βίαιη μορφή “διασκέδασης” καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών δεν βασίζεται σε αυτό για επιβίωση. Το κυνήγι συμβάλλει στην εξαφάνιση πολυάριθμων ειδών σε όλο τον κόσμο αφού διαταράσσει όλο το οικοσύστημα, την αποδημία, τη χειμερία νάρκη, την περίοδο αναπαραγωγής και καταστρέφει οικογένειες και ομάδες ζώων. Οι κυνηγοί σκοτώνουν τα πιο γερά ζώα αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στη φύση όπου επιβιώνουν τα πιο υγιή. Πολλά ζώα και πουλιά υποφέρουν και έχουν ένα αργό θάνατο καθώς τραυματίζονται αλλά δεν σκοτώνονται αμέσως από τους κυνηγούς. Επιπλέον, το στρες από το κυνήγι και το συνεχή θόρυβο προκαλεί τρομερή αγωνία και φόβο σε όλα τα γύρω ζώα.

Τα πειράματα στα ζώα δεν έχουν συμβάλλει στην επιμήκυνση και βελτίωση της ζωής του ανθρώπου;

Πάνω από 100 εκατομμύρια ζώα υποφέρουν και θανατώνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα 2/3 των πειραμάτων δεν έχουν σχέση με την ιατρική και την ανθρώπινη υγεία αλλά με καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, διάφορες χημικές ουσίες, στρατιωτική χρήση, κ.α. Όσον αφορά τα πειράματα για ιατρική χρήση, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αντιγράψουν τις περισσότερες ανθρώπινες αρρώστιες στα ζώα και 92% των φαρμάκων τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα κρίνονται ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και αποσύρονται. Αντιθέτως, νεκροτομές, κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους, δοκιμές σε σωλήνα, καλλιέργειες οργάνων, ιστών και κυττάρων, μοντέλα και προσομοιωτές έχουν αποδειχθεί περισσότερο ακριβή και χρήσιμα. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων θεωρούν ότι η χρήση ζώων σε πειράματα είναι ανήθικη και αντιεπιστημονική και πρέπει να απαγορεύεται. Δύο πολύ ισχυρά παραδείγματα αφορούν το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αντλούμε συμπεράσματα για ανθρώπινους οργανισμούς από μη ανθρώπινους οργανισμούς και ότι η επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής οφείλεται πολύ περισσότερο στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διατροφής παρά σε νέες ιατρικές τεχνολογίες.


Τα ζωολογικά πάρκα δεν μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διάφορα είδη ζώων και ταυτοχρόνως βοηθούν στη διατήρησή τους;

Τα ζωολογικά πάρκα καθώς και οι εκθέσεις ζώων δεν επιτρέπουν στα ζώα να επιδείξουν την φυσική συμπεριφορά τους η οποία είναι πολύ διαφορετική στη φύση απ’ ότι σε περιορισμένους και έγκλειστους χώρους. Πολλά ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε μεγάλες αγέλες συνήθως βρίσκονται μόνα τους, η αναζήτηση συντρόφου και το ζευγάρωμα έχουν αποκλειστεί, η τροφή είναι ελεγχόμενη, τα ίδια είναι συνεχώς κάτω από τα μάτια των επισκεπτών και δεν έχουν τίποτε που να τους κινεί το ενδιαφέρον. Πολλά εμφανίζουν αφύσικη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτό που μαθαίνουμε από τα ζωολογικά πάρκα είναι ότι είναι αποδεκτό να κρατάμε ζώα σε αιχμαλωσία όπου υποφέρουν από ανία, τρομερή μοναξιά, περιορισμό, είναι μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον και στο έλεος των ανθρώπων. Η πλειοψηφία των ζώων στα πάρκα δεν είναι υπό εξαφάνιση ούτε προετοιμάζονται να αφεθούν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατο για ζώα που έχουν μεγαλώσει σε αιχμαλωσία να αφεθούν ελεύθερα στη φύση. Ο μόνος τρόπος να σώσουμε είδη υπό εξαφάνιση είναι να διατηρήσουμε το φυσικό τους περιβάλλον και να τα προστατεύσουμε από τους κυνηγούς, όχι να αναπαράγουμε λίγα ζώα σε αιχμαλωσία. Αντί να επισκεπτόμαστε ζωολογικά πάρκα, μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση των ειδών με τη υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη, φροντίδα, και διάσωση των ζώων και του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Γιατί πρέπει να είμαστε ενάντια στη χρήση ζώων στα τσίρκο;

Το τσίρκο έχει ταυτιστεί με την οικογενειακή διασκέδαση δεν είναι όμως διασκέδαση για τα ζώα που βρίσκονται σε αυτό. Κατ’ αρχήν, τα ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον διανύουν απέραντες αποστάσεις καθημερινά είναι φυλακισμένα σε μικρά κλουβιά και μερικές φορές αλυσοδεμένα. Περνούν όλη τους τη ζωή κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμένουν ψυχολογικά και σωματικά υγιή, κρατιούνται σε κλουβιά που είναι αναπόφευκτα πάρα πολύ μικρά, “εκπαιδεύονται” με τρόπο που απαιτεί την κάμψη του ζώου με βάναυσο τρόπο, δηλαδή χτυπήματα με αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα με ηλεκτρισμό, και άλλες τιμωρίες, και υφίστανται εξευτελισμούς εκτελώντας αφύσικα νούμερα για να προσφέρουν λίγες στιγμές διασκέδασης στο ανυποψίαστο κοινό. Επιπλέον, η συνεχής μετακίνηση των τσίρκο σε διάφορες πόλεις και χώρες, αναγκάζει τα ζώα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε φορτηγά που πολλές φορές δεν έχουν θέρμανση ή καλό αερισμό και είναι εκτεθειμένα στις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες γι’ αυτό συχνά πεθαίνουν. Τα τσίρκο με ζώα διαιωνίζουν μια μεσαιωνική αντίληψη διασκέδασης. Αντιθέτως, αυτά που δεν χρησιμοποιούν ζώα σε παραστάσεις, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και εμείς αφού έχουμε την επιλογή ως θεατές οφείλουμε να τα επιλέγουμε για τη διασκέδασή μας αφού τα ζώα δεν έχουν αυτή την επιλογή ως προς τη συμμετοχή τους.

Και τι έχετε να πείτε για τα κατοικίδια;

Τα δικαιώματα των ζώων αφορούν και τα ζώα συντροφιάς, τα οποία στην κοινωνία μας έχουν αξία ως ιδιοκτησία των ανθρώπων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται σκύλοι, γάτες, εξωτικά πουλιά, ερπετά, ψάρια καθώς και άλλα μικρά ζώα. Χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους και ικανοποιούν συναισθηματικές ανάγκες, όπως άλλα ζώα ικανοποιούν διατροφικές ανάγκες, και συντελούν στην ευτυχία μας ακόμη και στην ασφάλειά μας. Τα ζώα όμως εμποδίζονται από το να εκφράζουν τα φυσικά τους ένστικτα. Η ευημερία τους εναποτίθεται εντελώς στα χέρια των ανθρώπων. Εκατομμύρια ζώα συντροφιάς βρίσκονται στους δρόμους ή κακοποιούνται καθημερινά. Ο υπερπληθυσμός των ζώων αυτών έχει οδηγήσει τις αρχές πολλών χωρών σε αμέτρητες ευθανασίες. Παράλληλα , έχει δημιουργηθεί μια πολύ επικερδής βιομηχανία που ασχολείται με το εμπόριο ζώων συντροφιάς καθώς και με μια σειρά προϊόντων και τροφών από τους εκτροφείς καθώς και από καταστήματα πώλησης ζώων, τα pet shops. Οι ζωοτροφές φτιάχνονται από τα περισσεύματα των σφαγείων και ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμεύσει ως ανθρώπινη τροφή. Επομένως, όταν αγοράζουμε τροφή για κατοικίδια ζώα συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο στις καταχρήσεις της εντατικής κτηνοτροφίας.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είναι ενάντια στην ιδιοκτησία εξωτικών ζώων και στη χρήση τους ως κατοικίδια καθώς αυτά τα ζώα απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον και παραμένουν απομονωμένα από άλλα μέλη του είδους τους, πολλά είναι παράνομα, το εμπόριο και η μεταφορά τους γίνεται κάτω από άθλιες συνθήκες, κ.α. Ως προς άλλα κατοικίδια, ιδιαίτερα σκύλους και γάτες, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η μορφή ιδιοκτησίας δεν είναι ηθικά επιτρεπτή, προτρέπουν όμως την υιοθεσία αδέσποτων καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμός των αδέσποτων και εμποδίζεται η εξάπλωση του εμπορίου των κατοικίδιων μέσω των pet shops και αυτών που εμπορεύονται τα ζώα. Όσον αφορά στην πρακτική της στείρωσης των κατοικίδιων που όντως παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων, οι περισσότερες οργανώσεις την υποστηρίζουν καθώς μειώνει τον υπερπληθυσμό και δεν επιτρέπει την πιθανή κακοποίηση και εγκατάλειψη των μικρών τους. Εδώ περιορίζονται τα ατομικά δικαιώματα προς όφελος της μελλοντικής ευζωίας του είδους.

Οι άνθρωποι έχουν ψυχή, τα ζώα όχι. Έτσι δεν είναι;

Η ψυχή είναι κάτι που δεν μπορούμε να δούμε ή να μετρήσουμε. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ζώα έχουν ψυχή, όπως κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχουν. Η έννοια της ψυχής υποδηλώνει ότι υπάρχει μια πνευματική υπόσταση στο άτομο. Τα ζώα έχουν όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό που ονομάζουμε ψυχή. Έχουν συναισθήματα, δημιουργούν σχέσεις, φοβούνται, ζητούν την ασφάλεια της φωλιάς τους, ενδιαφέρονται για το ταίρι τους, προστατεύουν τα μικρά τους και έχουν ένα σύνθετο συναισθηματικό κόσμο όπως και οι άνθρωποι.


Σε όλο τον κόσμο η στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα έχει αρχίσει να αλλάζει. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα άλλα όντα του πλανήτη, τόσο περισσότερο αναγνωρίζουμε την αξία της ζωής σε όλες της μορφές της και το δικό μας ρόλο ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου. Ο ανθρωποκεντρισμός και οι προκαταλήψεις μας έχουν αποξενώσει από τη φύση. Μας έχουν διδάξει ότι τα ζώα είναι διαφορετικά από εμάς και δεν έχουν αξία παρά μόνο για να ικανοποιούν ανθρώπινες ανάγκες, με συνέπεια την αποδοχή ενός τρόπου ζωής που απαιτεί τη θυσία αμέτρητων όντων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη ζωή του πλανήτη αλλά μία μορφή του. Τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και να ξεπεράσουμε τους φραγμούς και προκαταλήψεις ως προς τα άλλα είδη που οι ίδιοι έχουμε θέσει.

Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω


Ήμουν θηλυκό γουρούνι,
στριμωγμένη σε κλουβί,
με τα μωρά μου γύρω
να παλεύουν για μία σταγόνα γάλα.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν ταύρος που αιμορραγεί,
κλειδωμένος στην αρένα,
στο όνομα του πολιτισμού.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν αστακός που βυθίζεται σε καυτό νερό
στο όνομα της λαιμαργίας.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν πρόβατο, που σφάζεται στο όνομα του Θεού.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν κουνέλι, με τα μάτια γεμάτα δάκρυα και πόνο,
γεμάτα άρωμα,
στο όνομα της πλαστής ομορφιάς.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν χήνα και με τάιζαν με το ζόρι,
ο σωλήνας με έπνιγε,
πρησμένο συκώτι,
στο όνομα του πλούτου.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν μοσχαράκι
που το παίρνουν από τη μαμά του
στο όνομα της μόδας.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν αγελάδα με πρησμένους μαστούς,
στο όνομα της ιατρικής και του ασβεστίου.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν χιλιάδες δέντρα,
ξεριζωμένα από το χώμα,
στο όνομα της διακόσμησης.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.
Ήμουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο,
κομμένο και νεκρό, στο όνομα της αγάπης.
Για ένα λεπτό σταμάτησα να αναπνέω.

Για ένα λεπτό σταμάτα να αναπνέεις.
Ποιος είσαι;
Για ένα λεπτό μην ανασαίνεις.
Τι νιώθεις;
Για ένα λεπτό μην ανασαίνεις.
Για ένα λεπτό μην ανασαίνεις.
Για ένα λεπτό μην ανασαίνεις.
Όλα αυτά τα λεπτά μαζί είναι όλη σου η ζωή.
Όλα αυτά τα λεπτά μαζί είναι η ζωή.
Πως μπορείς να βλέπεις τον εαυτό σου ως κυρίαρχο της;
Για ένα λεπτό σταμάτησα να ανασαίνω.
Πονάει. Δεν θα το ξανακάνω...
Για ένα λεπτό σταμάτα να ανασαίνεις.

Pelagus http://www.pelagus.net/

H Pelagus ειναι καρποφάγος (fruitarian), ποιήτρια και ακτιβίστρια για την κατάργηση του σπισισμού.


Πηγή: http://vegancrueltyfreelife.pblogs.gr/

Τα ζώα

Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα,
μην τάχα σαν εμένα
κι εκείνα δεν πονούν;

Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δε θα τ' αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.

Ακόμα κι όταν βλέπω
πως τα παιδεύουν άλλοι,
εγώ θα τρέχω πάλι
με θάρρος σταθερό,

θα προσπαθώ με χάδια
τον πόνο τους να γιάνω
κι ό,τι μπορώ θα κάνω
να τα παρηγορώ.

Ιωάννης Πολέμης

Ο Ιωάννης Πολέμης (1862-1924), θεωρούμενος σήμερα ελάσσων ποιητής της γενιάς του 1880, ήταν, το 1910, στην ηλικία των 48 ετών, ένας από τους καταξιωμένους και ιδιαίτερα αγαπητούς στο αναγνωστικό κοινό της εποχής ποιητές.

από vegan.thisblueplanet.net/forum

Speciesism is Fascism

Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα κοιτάζουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα κοιτάνε τη δολοφονία των ανθρώπων.
Λεονάρντο ντα Βίνσι

Stop eating animals - Go Vegan!

Πλούταρχος: Αναρωτιέστε γιατί ο Πυθαγόρας δεν έτρωγε κρέας; Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο και με τι καρδιά, ο πρώτος άνθρωπος πλησίασε το στόμα του στο πηγμένο αίμα και τα χείλια του σε ένα νεκρό πλάσμα. Πως έβαλε στο τραπέζι του πτώματα ζώων και ονόμασε φαγητό και τροφή τα πλάσματα που λίγο πριν μούγκριζαν και βέλαζαν, κινούνταν γεμάτα ζωή. Πως δέχτηκε την θέα της σφαγής, τον κομμένο λαιμό, το γδαρμένο δέρμα, τις σπασμένες αρθρώσεις. Σκεφτείτε την άσχημη μυρωδιά... Πως έγινε να μην ανατριχιάσει όταν ήρθε σε επαφή με τα κομμάτια άλλων όντων και ρούφηξε το ζουμί και τον ορό από τις πληγές τους...! Ο άνθρωπος δεν τρέφεται με λιοντάρια και λύκους για να επιζήσει..., αντίθετα, σκοτώνει πλάσματα ακίνδυνα, εξημερωμένα, που δεν έχουν κεντριά και μυτερά δόντια. Για ένα κομμάτι κρέας, ο άνθρωπος τους αφαιρεί τον ήλιο, το φως, την διάρκεια της ζωής που δικαιούνται όταν γεννιούνται.
Αν πιστεύετε πως η φύση σας προορίζει για τέτοιου είδους διατροφή, γιατί δεν σκοτώνετε μόνοι σας αυτό που θέλετε να φάτε; Αλλά κάντε το με τις δικές σας δυνάμεις, χωρίς ρόπαλο, χωρίς σφυριά ή άλλα όπλα.

Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως πολιτικό ζώο
Αριστοτέλης

Στο μυαλό μου η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου
Μαχάτμα Γκάντι

Μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο.
Ανατόλ Φρανς

Η μη βία οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο σκοπός ολόκληρης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε τα υπόλοιπα πλάσματα, είμαστε όλοι άγριοι.
Θωμάς Έντισον, 1847 - 1931

Συμπεριφερόμαστε όπως οι λύκοι, όπως οι τίγρεις... κι ακόμη χειρότερα, γιατί η φύση κανόνισε για τα ζώα να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο, μα εμείς που με την χάρη Του, έχουμε την ικανότητα του λόγου και την αίσθηση της δικαιοσύνης, γίναμε χειρότεροι από άγρια θηρία
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Αγάπη θέλω και όχι θυσίες, γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα
Π.Δ. Ωσηέ (6,6)

Όποιος σκοτώσει μια αγελάδα, αμαρτάνει σα να έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο
Ησαΐα (66.3)

Ξέρω στην ψυχή μου, το να τρως ένα πλάσμα που το έχουν αναθρέψει για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ων, είναι μη υγιεινό. Είναι σαν… τρως μόνο μιζέρια. Τρως μια πικρή ζωή..
Άλις Ουόλκερ

Αυτή η εκστρατεία για τη διάσωση των θυμάτων της επιστήμης και της γεωργίας στην Iowa δε θα σταματήσει μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση κάθε ζώου, μέχρι κάθε σφαγείο να πυρποληθεί και να κατεδαφιστεί. Στον αγώνα για την ελευθερία όλων των ζώων, τα πάντα είναι δίκαια. Προκήρυξη του ALF, 18/8/2002

Η φυλακή δεν είναι εμπόδιο για το ALF. Katie Fedor, ακτιβίστρια του ALF, 28/8/1998

Αν δεν έχουμε φυλακισμένους, έχουμε σταματήσει να πολεμάμε. Αν ξεχάσουμε τους φυλακισμένους, έχουμε χάσει τον πόλεμο. Keith Mann, ακτιβιστής και πρώην κρατούμενος του ALF

Δε λυπάμαι καθόλου όσους, στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία, είδαν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα ή καμένα, γιατί τα αυτοκίνητά τους αυτά, τα απέκτησαν με λεφτά βουτηγμένα στο αίμα. Kevin Jonas, ακτιβιστής του SHAC στην απολογία του στον ανακριτή της Φιλαδέλφια, για τις πράξεις του ALF

Μπρος στην σφαγή 9 δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο, δεν είναι καθόλου αξιοπρεπές να βάζεις μια υπογραφή σε μια καμπάνια, αυτό που είναι αξιοπρεπές είναι να βγεις έξω και να κάψεις τη βιομηχανική φάρμα. John Harper, φυλακισμένος ακτιβιστής του SHAC
 

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2008

Πυθαγόρας

Ο Εύτιμος απάντησε κάπως καθυστερημένα. Είπε:
- Κατά την παραμονή μου στην Ινδία έζησα για πολλά χρόνια κοντά στους γυμνοσοφιστές, άγιους άντρες που, έχοντας απαρνη­θεί τα εγκόσμια, ζουν στα δάση και τρέφονται με καρπούς, ρίζες και νερό. Αντί να αρρωστήσουν εξαιτίας αυτής της διατροφής, ισχυροποιούνται και αποκτούν μια ανίκητη εσωτερική δύναμη. Ισχυρίζονται ότι, από τη στιγμή που σταματούν να τρώνε κρέας ζώων, ο νους τους αποκτά μεγαλύτερη διαύγεια και δεκτικότητα στο φως που προέρχεται από το Είναι τους. Το κρέας, δηλώνουν, θολώνει το νου. Από την άλλη, γνώρισα στην πόλη Βαρανάσι, στις όχθες του Γόγγη, του ιερού ποταμού των Ινδών, έναν άντρα δια­φορετικό από όσους έχω γνωρίσει έως σήμερα. Σ' εκείνον οφείλεται στην πραγματικότητα η πλήρης μεταμόρφωση μου, σε σημείο που, παρότι έχω επίγνωση της αγριότητας που επικρατεί γύρω μας, μου είναι αδύνατο να συνεχίσω να ζω από το θάνατο αθώων ζώων.
- Τι κηρύσσει αυτός ο άγιος άνθρωπος; ρώτησε γλυκά η Θεα­νώ.
- Για να σας απαντήσω λεπτομερώς, θα χρειαζόμουν την προ­σοχή σας επί πολλές μέρες, ωστόσο, ακολουθώντας τον ειρμό της παρούσας συζήτησης, μπορώ να σας πω ότι κηρύσσει τη συμπό­νια προς όλα τα πλάσματα. Για να φτάσει κανείς στην πνευματι­κή ειρήνη, λέει, δεν αρκεί να αποσυρθεί στη μοναξιά των δασών και να αφοσιωθεί στις ασκητικές πρακτικές. Ο ίδιος ήταν για πολ­λά χρόνια ένθερμος αναχωρητής, ώσπου αναγνώρισε την ανάγκη να βρει ενα δρόμο πιο ισορροπημένο, κυρίως για να αποτελέσει παράδειγμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Χωρίς συμπό­νια δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση, επαναλαμβάνει διαρ­κώς, καθώς η συμπόνια που πηγάζει ενστικτωδώς από την καρ­διά μας μας επιτρέπει να αντιληφθούμε, χωρίς να χρειάζονται με­γάλες εικασίες, ότι όλοι αποτελούμε μέρος ενός απέραντου ονεί­ρου από το οποίο πρέπει να ξυπνήσουμε, ξεκινώντας από την κά­θαρση του σώματος και του νου μας.

Πυθαγόρας, Ο Γιος της Σιωπής, σελ. 254-255
Benigno Morilla

Πηγή: http://searchingformeaning-sevastiana.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΖΩΩΝ (ALF)

Μικρή εισαγωγή στην απελευθέρωση των ζώων:

Το κίνημα της απελευθέρωσης ζώων (Animal Liberation) αποτελείται από μικρές αυτόνομες ομάδες, ατόμων από όλον τον κόσμο που αναλαμβάνουν ενέργειες άμεσης δράσης. Οι επίγονοι του κινήματος απελευθέρωσης προέκυψαν από το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων - Animal Liberation Front (ALF), το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τους σαμποτέρς των κυνηγιών στην Αγγλία του 1970. Το ALF, που στάθηκε το πιο δραστήριο υπόγειο δίκτυο απελευθέρωσης στις ΗΠΑ, έχει επιλέξει να λειτουργεί κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αποτελείται από τις εξής θέσεις:

1)Απελευθέρωση ζώων από μέρη όπου κακοποιούνται, πχ εργαστήρια, φάρμες παραγωγής, φάρμες γούνας κλπ, και εύρεση νέων σπιτιών όπου θα μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να υποφέρουν. 2)Πρόκληση οικονομικών ζημιών σε αυτούς που κερδοσκοπούν από την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση των ζώων. 3)Αποκάλυψη του τρόμου και του σαδισμού που διαπράττεται εναντίον των ζώων στα κλουβιά, με ενέργειες άμεσης δράσης και απελευθέρωσης. 4)Λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων ώστε να μη προκληθεί βλάβη σε οποιοδήποτε ζώο, ανθρώπινο ή όχι. 5)Κάθε ομάδα ανθρώπων που είναι φυτοφάγοι ή vegans και αναλαμβάνουν ενέργειες σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται μέρος του Animal Liberation Front.

Φιλοσοφία του κινήματος απελευθέρωσης ζώων:

Το κίνημα απελευθέρωσης ζώων είναι ένας χαλαρά συνδεδεμένος ιστός από αυτόνομους πυρήνες ανθρώπων που εσκεμμένα παραβιάζουν τον νόμο για να ελευθερώσουν ζώα από την αιχμαλωσία και τη φρίκη της εκμετάλλευσης. Καθώς οι ακτιβιστές ενός πυρήνα δεν γνωρίζουν αυτούς ενός άλλου, η μη-ιεραρχική δομή και η ανωνυμία εμποδίζει τις αρχές από το να διαλύσουν την οργάνωση. Οι ακτιβιστές της απελευθέρωσης των ζώων εισβάλλον σε κτίρια, φάρμες, εργαστήρια, με σκοπό να αφήσουν ελεύθερα ή να διασώσουν ζώα. Επίσης καταστρέφουν την ιδιοκτησία ώστε να παρεμποδίσουν περαιτέρω εκμετάλλευση των ζώων και για να χτυπήσουν οικονομικά τις εταιρίες εκμετάλλευσης. Οι δράσεις τους έχουν χτυπήσει πολλά εργαστήρια, έχουν κλείσει για πάντα άλλα, και έχουν εμποδίσει άλλα να εδραιωθούν από φόβο μιας επαπειλούμενης επίθεσης. Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιήσουν τον εκφοβισμό ούτως ώστε να προλάβουν μεγαλύτερη καταπίεση και δολοφονίες ζώων. Με την ανάπτυξη του κινήματος απελευθέρωσης ζώων, εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν πολυάριθμες άλλες απόπειρες άμεσης δράσης και απελευθέρωσης ζώων. Αυτές κυμαίνονται από ομάδες όπως η Justice Department («Υπουργείο Δικαιοσύνης») και η Animal Rights Militia (Περίπολος των Δικαιωμάτων των Ζώων – ΑRM), που αντίθετα με το ALF υπερασπίζονται και χρησιμοποιούν βίαιες τακτικές (όπως η αποστολή δεμάτων-βομβών με το ταχυδρομείο) μέχρι τις Compassion Over Killing και Mercy For Animals που εισβάλλουν σε φάρμες παραγωγής απελευθερώνοντας ζώα αλλά αποκηρύσσουν τακτικές καταστροφής περιουσίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του κινήματος απελευθέρωσης ζώων έχουν παρομοιαστεί με τους «Μαχητές της Ελευθερίας» που απελευθέρωναν αιχμαλώτους στην ναζιστική Γερμανία και κατέστρεφαν εξοπλισμούς, αλλά και με το κίνημα ενάντια στο Απαρτχάιντ του Nelson Mandela… Αν θεωρήσουμε μαζί με τους απελευθερωτές ζώων ότι τα ζώα έχουν κάποια βασικά δικαιώματα, θα συμφωνήσουμε μαζί τους ότι οι επιστήμονες ή οι εταιρίες δεν μπορούν να έχουν κάποια ζώα σαν ιδιοκτησία τους. Με απλά λόγια, τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, και την επιδίωξη της ευτυχίας, σε αντίφαση με τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται (συχνά κυριολεκτικά) αιχμάλωτα. Ακόμη κι αν η «έρευνα» πάνω στα ζώα εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν τους εξυπηρετεί καθόλου (για περισσότερα σ αυτό το θέμα, δες το www.curedisease.com) αυτό δεν εγγυάται ότι πρέπει να γίνονται, όπως και οι έρευνες πάνω σε μη σύμφωνους ανθρώπους για το καλό των ζώων. Το μόνο εχέγγυο του προνομίου των ανθρώπινων επί των ζωικών συμφερόντων είναι μια προκατάληψη, μια ηθική κατασκευή εξίσου δολοφονική με το ρατσισμό ή το σεξισμό: η ανωτερότητα του ανθρώπου… Αφότου η επαφή με κάποιο από τα άτομα του κινήματος απελευθέρωσης ζώων δεν είναι πιθανή (η ανωνυμία που λέγαμε), η χρήση προκηρύξεων είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον καθένα, από τις παράνομες ομάδες υποστήριξης και τις επιφανείς οργανώσεις δικαιωμάτων των ζώων μέχρι τα ΜΜΕ. Μιας και τα άτομα που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια γι αυτές, κάποια άλλα άτομα δημιούργησαν το North American Animal Liberation Press Office (βορειοαμερικανικό γραφείο τύπου απελευθέρωσης ζώων - NAALPO). Μιας και αυτά δεν εμπλέκονται στις ίδιες τις παράνομες ενέργειες, δεν είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες γι αυτές, μπορούν όμως να παρέχουν αρκετές κοινωνικο-ιστορικές πληροφορίες για να προσδιορίσουν καλύτερα τους λόγους που έγιναν αυτές, και να φωτίσουν μια διαφορετική οπτική από αυτή που διαμορφώνουν οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα ζώα και οι απολογητές των ειδικών νομοθεσιών.

Ιστορία του κινήματος απελευθέρωσης ζώων

Στα 1970 στην Αγγλία, κάποιοι ακτιβιστές πέρασαν από τις νομικές διαδικασίες κατάργησης του κυνηγιού σε παράνομες μορφές σαμποτάζ αφού αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή κι έψαξαν για πιο αποτελεσματικές τακτικές. Μια ομάδα σαμποτάζ, η Band of Mercy διεύρυνε την προσοχή της και σε άλλες περιπτώσεις εταιριών εκμετάλλευσης ζώων όπως στα πειράματα και ξεκίνησε τη χρήση των εμπρησμών σαν εργαλείο καταστροφής περιουσίας. Δυο από τους πρωτεργάτες του συνελήφθησαν το 1974 και αφέθηκαν ελεύθεροι έναν χρόνο αργότερα. Ο ένας, ο Cliff Goodman, έγινε ο πρώτος επίσημος χαφιές του κινήματος απελευθέρωσης ζώων, ενώ ο άλλος, ο Ronnie Lee, εμβάθυνε στις πεποιθήσεις του και το 1975 σχημάτισε μια νέα αντάρτικη ομάδα που ονόμασε Animal Liberation Front. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι πολυάριθμοι αγώνες ενάντια στα πειράματα σε ζώα στην Αγγλία, γονιμοποίησαν ένα δεύτερο κύμα άμεσης δράσης που τελικά παρέμεινε εγκλωβισμένο σε νόμιμες μορφές διαμαρτυρίας. Στους αγώνες αυτούς, που συχνά ήταν επιτυχημένοι, μεγάλο ρόλο έπαιξε από τα τέλη του 1990 το SHAC, που δημιουργήθηκε με σκοπό να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια βασανισμού ζώων: το Huntingdon Life Sciences (HLS). To SHAC εγκαινίασε τακτικές όπως το μπλοκάρισμα τηλεφώνων, e-mail, φαξ, διαδηλώσεις στα σπίτια επιλεγμένων στόχων, αδιάκοπη πίεση σε δευτερεύουσες εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες στην HLS κλπ. Δέθηκαν επίσης με παράνομες τακτικές όπως η καταστροφή ιδιοκτησίας για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην HLS ή και σε πελάτες της. Η επιτυχία της στην αποδυνάμωση της HLS και την κατάρρευση των μετοχών της, ενέπνευσε πολλές ομάδες που άνθισαν στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Μια από αυτές η SPEAK πέτυχε να ακυρώσει την εγκατάσταση ενός νέου εργαστηρίου ζωικής έρευνας στα πανεπιστήμια των Cambridge και Oxford το 2004, ενώ μια άλλη το κίνημα Save the Newchurch Guinea Pigs (SNGP) πέτυχε το κλείσιμο φάρμας εκτροφής ινδικών χοιριδίων τον Γενάρη του 2006. Εντωμεταξύ το ALF μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1980 και είναι πλέον ένα διεθνές κίνημα με δράσεις σε δεκάδες χώρες. Πίσω στη Βρετανία, το κίνημα απελευθέρωσης των ζώων έχει πια δυναμώσει αρκετά ώστε να θέτει σε κίνδυνο την άλλοτε κραταιά βιομηχανία φαρμακευτικών ειδών, πειραμάτων και πλέον αποτελεί μια σοβαρή οικονομική απειλή. Ως απάντηση στην αύξουσα δύναμή του, οι τοπικές αρχές, η βρετανική αστυνομία και το FBI λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον του. Τον Αύγουστο του 2005 με τη σύνταξη μιας «μαύρης λίστας» επικυρώθηκε η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πάρα πολλών ατόμων λόγω της δημόσιας υπεράσπισης τακτικών απελευθέρωσης ζώων. Σταθμός της αυξανόμενης καταστολής που δέχεται το κίνημα απελευθέρωσης ζώων υπήρξε η λεγόμενη δίκη GANDALF του 1997, ονομασμένη έτσι από τα ακρωνύμια των Green Anarchist (για πληροφορίες-επικοινωνία: www.greenanarchist.org και ταχυδρομικά BCM 1715, London WC1N 3XX) και του Μετώπου Απελευθέρωσης των Ζώων (GA and ALF) κατά την οποία μετά από ποινικές διώξεις πάνω από 53 ατόμων, δικάστηκαν 3 μέλη του GA και 2 υποστηρικτές του ALF για «συνωμοσία με σκοπό την πρόκληση παράνομων ζημιών». Προφυλακίστηκαν αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι στο εφετείο μετά από μια δυναμική καμπάνια αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστικά της δράσης του ALF και άλλων ομαδοποιήσεων:

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων είναι απόλυτα αποκεντρωμένο και αντι-ιεραρχικό. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας ενέργειας σύμφωνης με τις βασικές αρχές του ALF. Σε σχέση με τις οργανώσεις που χρησιμοποιούν βία όπως το Animal Rights Militia (ARM) ή το Justice Department, ο Robin Webb που διατηρεί το γραφείου τύπου του ALF (δηλαδή την ιστοσελίδα www.animalliberationpressoffice.org όπου ανακοινώνονται οι αναλήψεις ευθύνης) δήλωσε στο περιοδικό No Compromise (www.nocompromise.org), ότι τέτοιες τακτικές δεν αποκλείονται, απλά δεν αποτελούν μέρος της δράσης των ακτιβιστών του ALF. Επιπλέον, υπάρχουν οι δράσεις του Earth Liberation Front (Μέτωπο απελευθέρωσης της Γης – ELF) που στοχεύουν στο σαμποτάζ και την πρόκληση οικονομικών καταστροφών ώστε να εμποδίσουν την εκμετάλλευση και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως ενάντια σε σοδειές μεταλλαγμένων κλπ. Το ELF γεννήθηκε επίσης στη Βρεττανία, στα 1992 από πρώην μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth First! Όταν αυτή έτεινε προς την νομιμοποίησή της. Σύμφωνα με το άρθρο στην εφημερίδα της Earth First! που ανακοίνωνε την ίδρυση του ELF, αυτό, σε αντίθεση με το ALF, δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα των ΜΜΕ για τις ενέργειές του αλλά το σκοτάδι που βοηθά την εξάπλωσή τους και την ανωνυμία των φορέων τους. Από την άλλη το ALF επιδιώκει σταθερά τη μέγιστη δημοσιότητα για τις ενέργειές του, οι οποίες πάντως δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους στόχους και τακτικές. Έτσι από την απελευθέρωση αιχμαλωτισμένων ζώων σε εργαστήρια κλπ, των πρώτων χρόνων δράσης του ALF, πλέον περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα από τακτικές όπως: βανδαλισμοί, επιθέσεις με σπρέι, μπογιές, πέτρες, εμπρησμοί και απειλές εναντίον προσώπων και χώρων. Έτσι, μόνο το έτος 1999, καταγράφηκαν σύμφωνα με το BBC 1.200 εμπρησμοί, επιθέσεις και βανδαλισμοί σχετιζόμενοι με την απελευθέρωση ζώων στη Βρετανία. Μια από τις περιπτώσεις που απέκτησαν ιδιαίτερη δημοσιότητα ήταν η ανακοίνωση του ARM το 1984 ότι είχε δηλητηριάσει σοκολάτες Mars στα ράφια αδιευκρίνιστων σούπερ-μάρκετ, ως διαμαρτυρία στη χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων βασισμένων στα πειράματα σε μαϊμούδες από την Mars. Παρόλο που το ARM δεν είχε δηλητηριάσει πραγματικά καμμιά σοκολάτα, πολλές αποσύρθηκαν και απέφεραν τεράστιες ζημιές στην εταιρία. Η ενέργεια αυτή σηματοδότησε και τη ρήξη με ένα μεγάλο μέρος του θεσμικού οικολογικού κινήματος. Το 1998 το ALF απελευθερώνει από μια φάρμα για γούνες 6.000 μινκ. Το 1999 ο φιλόζωος παραγωγός ταινιών Graham Hall, που είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει μια ταινία όπου ακτιβιστές του ALF συζητούσαν για ενέργειες άμεσης δράσης, έπεσε θύμα απαγωγής και σταμπαρίστηκε με τα αρχικά ALF στον κώλο. Μετά την καταγγελία του στις αστυνομικές αρχές, ο Robin Webb, που παρεπιμπτόντως πρωταγωνιστούσε στη κουβέντα που κατέγραψε η χαφιέδικη ταινία του Hall, έβγαλε μια ανακοίνωση με τίτλο: Όσοι βγάζουν το ψωμί τους με τέτοια μέσα, πρέπει που και που να αντικρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Από το 1999 κι έπειτα η Huntingdon Life Sciences, η μεγαλύτερη εταιρία που εφαρμόζει πειράματα σε ζώα, στην Ευρώπη έγινε ένας «αγαπημένος» στόχος τόσο του ALF όσο και του SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty) συγγενούς κινήματος του ALF. Το ALF στοχοποίησε πολλές φορές άτομα και εταιρίες που συνεργάζονται με την Huntigdon, πολλές φορές με αποτέλεσμα την απόσυρση της στήριξής τους σ΄ αυτή.

Το ALF απέναντι στη Βία:

Το ALF προσδιορίζεται ως μη-βίαιο, ορίζοντας τη βία σαν δράση φυσικού καταναγκασμού που επιβάλλεται σε ανθρώπους ή ζώα. Πράξεις που περιλαμβάνουν βία δεν μπορούν να κατοχυρωθούν στο ALF, ωστόσο το γραφείο τύπου του δεν αποκηρύσσει τη βία εκ μέρους του κινήματος απελευθέρωσης ζώων. Όταν ο διευθυντής της Huntingdon Life Sciences δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του από 3 πρώην ακτιβιστές του ALF, ο Robin Webb είπε χαρακτηριστικά: «Το ALF ήταν πάντα ενάντια στη πρόκληση βλαβών σε ζώα, αλλά δεν καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, μιας και καταλαβαίνει πολύ καλά την οργή και την αγανάκτηση που οδηγεί τους ανθρώπους σε μια τέτοια δράση». Ο David Blenkinsop που πήρε μέρος στον ξυλοδαρμό αυτό, έχει την πλήρη αλληλεγγύη του ALF που τον θεωρεί δικό του πολιτικό κρατούμενο. Με το πέρασμα πολλών διαδηλωτών σε πιο βίαιες μορφές αγώνα, στα 1980, άλλαξε και η εικόνα που χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΕ για να περιγράψουν τους ακτιβιστές, από συμπαθητικούς, εκκεντρικούς ζωόφιλους, ελαφρώς ρομαντικούς και ακραίους, έγιναν πλέον επικίνδυνοι τρομοκράτες. Ο Barry Horne, φίλος του Webbs, φυλακίστηκε σε 18 μήνες λόγω υποψιών για συμμετοχή του στις πρώτες βίαιες επιθέσεις του ARM (αποστολές παγιδευμένων δεμάτων) και σε επιθέσεις στο νησί του Wight που προκάλεσαν ζημιές ύψους 6 εκ. λιρών. Ο Barry πέθανε στο κελί του μετά από απεργία πείνας…

Το FBI και το κυνήγι -αναρχικών- μαγισσών:

Τον Γενάρη του 2005 το ΑLF καταχωρήθηκε και επίσημα στις «τρομοκρατικές απειλές κατά των ΗΠΑ» από τον τομέα Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ξεχωριστή μνεία έχει γίνει στο ALF και το ELF από ομοσπονδιακούς πράκτορες, ως υπ’ αριθμόν 1 εθνική απειλή. Στη Βρετανία, έχουν αποκληθεί (πχ Daily Telegraph) «η πιο δυναμική τρομοκρατική οργάνωση». Το FBI έχει θέσει σε κίνηση επιχειρήσεις όπως η Operation Backfire και πιο πρόσφατα τη διαβόητη υπόθεση Green Scare («Πράσινη Απειλή»: παραπέμπει στην κόκκινη απειλή της εποχής της αντισοβιετικής προπαγάνδας, όρος που συνοψίζει τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του αμερικανικούς κράτους ενάντια στους «οικο-αναρχικούς») κι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συλλήψεις. Παρακάτω, παραθέτονται αποσπάσματα από έρευνα του FBI για το κίνημα απελευθέρωσης των ζώων που ήρθε στο φως και βρίσκεται στο
http://www.fbi.gov/congress/congress02/jarboe021202.htm της 12/2/2002 και έχουν κάποιο ενδιαφέρον: …Το 1994 ιδρυτικά μέλη της Earth First! του Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν στην εφημερίδα της Earth First! την προτροπή να ακολουθήσει η οργάνωση έναν θεσμικό ρόλο αφήνοντας τις παράνομες ενέργειες, εκτός από διαδηλώσεις απαγορευμένες από την αστυνομία, στο ELF… …Το FBI έχει αντιπαρατάξει μια ισχυρή απάντηση στις απειλές που θέτει η εγχώρια και η διεθνής τρομοκρατία. Ανάμεσα στα έτη 1993 και 2003, ο αριθμός των ειδικών πρακτόρων που αφιερώνει το FBI στα αντιτρομοκρατικά προγράμματα έχει αυξηθεί περίπου 224%, σε 1.669 άτομα… …Η συνεργασία ανάμεσα στους υπερασπιστές του νόμου σε όλα τα επίπεδα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο μιας συνεκτικής απάντησης στην τρομοκρατία. Αυτή η συνεργασία συνεπάγεται σε πιο υψηλή οργανωτική μορφή τις Δυνάμεις Αντιμετώπισης Συμβατικής Τρομοκρατίας (Joint Terrorism Task Forces) που έχουν ιδρυθεί σε 44 πόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτές οι δυνάμεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία διότι συνδυάζουν την εθνική και διεθνή πείρα του FBI με την εμπειρία του δρόμου των τοπικών υπερασπιστών του νόμου… …(στη συνέχεια παρατίθενται περιπτώσεις όπου το FBI συνετέλεσε στη σύλληψη και τις διώξεις ατόμων που συνελήφθηκαν για ενέργειες άμεσης δράσης)… …Παρόλη την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, ομάδες όπως το ALF ή το ELF παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις. Υπάρχουν ελάχιστες ιεραρχικές δομές σε αυτές τις οντότητες. Η οικο-τρομοκρατία αντίθετα με της παραδοσιακές εγκληματικές επιχειρήσεις δεν είναι σκληρά δομημένη και οργανωμένη… …Η αδυναμία των υπερασπιστών του νόμου να διεισδύσουν σε τέτοιες ομάδες εκδηλώθηκε με την αδυναμία των υπερασπιστών του νόμου να επιφέρουν τη σύλληψη κάποιου για τις πιο πρόσφατες εγκληματικές δραστηριότητες… …Προτού κλείσω, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την αγαστή συνεργασία και βοήθεια που μας προσφέρει η Δασική Υπηρεσία στη διερεύνηση περιπτώσεων οικο-τρομοκρατίας… …Το FBI και όλοι οι ομοσπονδιακοί, κρατικοί και τοπικοί υπερασπιστές του νόμου θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες και μοναδικές προκλήσεις που θέτει η οικο-τρομοκρατία. Παρά την πρόσφατη ανάδειξη της διεθνούς τρομοκρατίας, παραμένουμε σε επιφυλακή για όλων των επιπέδων απειλές που δέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της καναδικής Security Intelligence Service (Commentary No 74, χειμώνας 1998), διαβάζουμε: …O υψηλός επαγγελματισμός χαρακτηρίζει πολλές εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ALF. Συχνά οργανώνονται σε απομονωμένους πυρήνες και είναι δύσκολο να διεισδύσεις ή να τους ταυτοποιήσεις, και υπάρχει σχετικά υψηλή μυστικότητα, τα μέλη πχ παροτρύνονται να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ώστε να αποφύγουν αναγνωρίσεις και παρακολούθηση. Οι ακτιβιστές ψάχνουν προσεκτικά κάθε στόχο, συχνά περνούν μέρες ή και μήνες φωτογραφίζοντας και χαρτογραφώντας τα συστήματα παρακολούθησης και τους φύλακες που υπάρχουν. Αν είναι δυνατόν, οι ίδιοι ακτιβιστές γράφονται σε γκρουπ ξενάγησης στις εγκαταστάσεις-στόχους, στρατολογούν προσωπικό που τους βοηθά, ή ακόμα πιάνουν δουλειά εκεί ώστε να μάθουν περισσότερα και να περνάν από τα συστήματα ελέγχου… … Ο τρόμος και μόνο είναι η κύρια τακτική των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων. Χρησιμοποιούν τη βία με την δηλωμένη πρόθεση να αναγκάσουν τη κυβέρνηση να δράσει με έναν επιβεβλημένο τρόπο, να εισάγει ειδικές νομοθεσίες. Η τρομοκρατικές μέθοδοί τους είναι να εμπνεύσουν τον φόβο μέσω δηλητηριασμένων σοκολατοειδών, περίεργων γκράφιτι, με βίαια και απειλητικά τηλεφωνήματα, στέλνοντας παγιδευμένα δέματα, και καταστρέφοντας περιουσίες… …Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες εξέλιξης από τον βανδαλισμό στον εμπρησμό και τις βόμβες και σε ακόμα πιο θεαματικά γεγονότα. Με ενέργειες που αντιγράφονται εύκολα από μεμονωμένα άτομα που ενδεχομένως να έθεταν σε κίνδυνο ζωές, και με την άνοδο της παραβατικότητας που θα μπορούσε να δημιουργήσει απρόβλεπτα προβλήματα για του υπερασπιστές του νόμου και το ποινικο – δικαστικό σύστημα…

Πιο πρόσφατες ενέργειες του ALF:

Από το http://www.animalliberationpressoffice.org/

6/9/2006: βανδαλισμοί στην κατοικία του γενικού διευθυντή της TEVA Neuroscience. Στην προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε αναφέρεται: «Ο Jon Congleton γενικός διευθυντής της TEVA Neuroscience Canada δέχθηκε την περασμένη βδομάδα την επίσκεψη του ALF. Αυτή η ενέργεια έγινε γιατί η TEVA συνεχίζει τις συμφωνίες με την Huntingdon Life Sciences, ακόμα και μετά τις αποδείξεις των εγκλημάτων της που ήρθαν στο φως. Αποσύρατε όλες τις συμφωνίες ή θα επιστρέψουμε».

12/9/2006: Περίπου 30 αγριόχοιροι απελευθερώθηκαν από φάρμα που εξέτρεφε ζώα στη Σκωτία από πυρήνα του «ALF Σκωτίας». Στην προκήρυξη αναφέρθηκε ότι τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα στο δάσος όπου ανήκουν κι όχι στα πολυτελή δείπνα.

13/9/2006: βανδαλισμός στα KFC: «Σπάστηκαν τα τζάμια του Kentucky Fried Chicken στη Philadelphia. Το μέρος αυτό έγινε συχνά στόχος διαμαρτυριών, μποικοτάζ, και τώρα θα κλείσει για τη σεζόν αυτή. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να βοηθήσει».

18/9/2006: παρέμβαση με σπρέι σε 4 McDonalds: «Σε τέσσερα McDonalds που βρίσκονταν 2 μίλια το ένα από το άλλο βάφτηκαν με σπρέι: Fuck MC'D, Meat is murder, ALF was here, και Mcmurder killers". Και τα τέσσερα βάφτηκαν μέσα σε 20 λεπτά. Μέχρι όλα τΤο κίνημα της απελευθέρωσης ζώων (Animal Liberation) αποτελείται από μικρές αυτόνομες ομάδες, ατόμων από όλον τον κόσμο που αναλαμβάνουν ενέργειες άμεσης δράσης. Οι επίγονοι του κινήματος απελευθέρωσης προέκυψαν από το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων - Animal Liberation Front (ALF), το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τους σαμποτέρς των κυνηγιών στην Αγγλία του 1970. Το ALF, που στάθηκε το πιο δραστήριο υπόγειο δίκτυο απελευθέρωσης στις ΗΠΑ, έχει επιλέξει να λειτουργεί κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αποτελείται από τις εξής θέσεις:α ζώα και το περιβάλλον να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, μέχρι όλα τα αδέρφια μας να μην ανησυχούν για τη βία του βιασμού και του φόνου. Μέχρι τότε τα ALF/ELF δεν θα πάψουν να υπερασπίζονται την Μάνα Γη."

19/9/2006: απελευθέρωση 23 κουνελιών από εργαστήρια: Η ενέργεια αυτή έγινε προς τιμή των 7 του SHAC (πληροφορίες στο: http://www.shac7.com). 23 κουνέλια απελευθερώθηκαν από το πειραματικό εργαστήρι της Capralogics στην Μασαχουσέτη. Στην προκύρηξη αναφέρεται επίσης: Κι ενώ οι 7 του SHAC οδεύουν προς τα κελιά τους απλά και μόνο επειδή μίλησαν δημόσια υπέρ των ζώων, όλοι εμείς που κάνουμε αυτή τη βρωμοδουλιά για την οποία μίλησε το δικαστήριο και τα ΜΜΕ είμαστε ακόμα ελεύθεροι. Σε αυτούς λοιπόν που συνεργάζονται με την HLS και σε όλους όσους κακοποιούν τα ζώα: έρχεται η σειρά σας, γαμιόληδες!…

Πηγές - Διαδίκτυο:

www.wikipedia.org - διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια www.animalliberationfront.org - Ιστοσελίδα του ALF www.animalliberationpressoffice.org - Το γραφείο τύπου του ALF www.webgroups.us/animalliberation/ - ALF (USA) forum www.arkangelweb.org - δελτίο για την απελευθέρωση ζώων www.directaction.info - το περιοδικό Bite Back και χρονολόγιο των ενεργειών του ALF www.nocompromise.org - μαχητική επιθεώρηση άμεσης δράσης και απελευθέρωσης ζώων www.hedweb.com/alffaq.htm. - FAQ του ALF (USA) www.greenanarchy.org - περιοδικό Green Anarchy (USA) www.greenanarchist.org - περιοδικό Green Anarchist (UK) www.greenscare.org - οι κατασταλτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού κράτους ενάντια στους «οικο-αναρχικούς» www.fbi.gov - … http://www.fbi.gov/congress/congress02/jarboe021202.htm - το FBI για το κίνημα απελευθέρωσης ζώων http://www.earthliberationfront.com/ - Ιστοσελίδα του ELF www.greenanarchy.org/index.php?action=viewprisoners - πολιτικοί κρατούμενοι στις ΗΠΑ http://www.spiritoffreedom.org.uk/ - ιστοσελίδα αλληλεγγύης σε φυλακισμένους ακτιβιστές www.prisonactivist.org/ - αυτό-οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης φυλακισμένων ακτιβιστών (ΗΠΑ) http://www.animaldefense.info/ - ενημέρωση – αντιπληροφόρηση – δικαιώματα των ζώων http://fbiwitchhunt.com/index.html - σχετικά με τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του FBI εναντίον αναρχικών ακτιβιστών

Το να πολεμάς το σύστημα μέσα από το ίδιο το σύστημα, απλώς το ενισχύει. Αν χρησιμοποιούμε αυτές τις πρακτικές είναι γιατί γίνονται πραγματικά αντιληπτές και μπορούν να συμμετέχουν οι άνθρωποι. Terra Selvagia, ακτιβιστής. 13/2/2003

Η φυλακή δεν είναι εμπόδιο για το ALF. Katie Fedor, ακτιβίστρια του ALF, 28/8/1998

Αν δεν έχουμε φυλακισμένους, έχουμε σταματήσει να πολεμάμε. Αν ξεχάσουμε τους φυλακισμένους, έχουμε χάσει τον πόλεμο. Keith Mann, ακτιβιστής και πρώην κρατούμενος του ALF

Αυτή η εκστρατεία για τη διάσωση των θυμάτων της επιστήμης και της γεωργίας στην Iowa δε θα σταματήσει μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση κάθε ζώου, μέχρι κάθε σφαγείο να πυρποληθεί και να κατεδαφιστεί. Στον αγώνα για την ελευθερία όλων των ζώων, τα πάντα είναι δίκαια. Προκήρυξη του ALF, 18/8/2002

Δε λυπάμαι καθόλου όσους, στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία, είδαν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα ή καμένα, γιατί τα αυτοκίνητά τους αυτά, τα απέκτησαν με λεφτά βουτηγμένα στο αίμα. Kevin Jonas, ακτιβιστής του SHAC στην απολογία του στον ανακριτή της Φιλαδέλφια, για τις πράξεις του ALF

Μπρος στην σφαγή 9 δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο, δεν είναι καθόλου αξιοπρεπές να βάζεις μια υπογραφή σε μια καμπάνια, αυτό που είναι αξιοπρεπές είναι να βγεις έξω και να κάψεις τη βιομηχανική φάρμα. John Harper, φυλακισμένος ακτιβιστής του SHAC

Σ’ έναν πόλεμο πρέπει να οπλιστείς, και άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, κι εγώ, υποστηρίζω κάθε ενέργεια από τις μολότοφ και τα εκρηκτικά κάτω από αμάξια, και ίσως σε ένα επόμενο στάδιο, τη πυροβόληση των επιστημόνων που πειραματίζονται σε ζώα, μπρος στα σπίτια τους. Είναι ένας πόλεμος, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους σταματήσουμε. Tim Daley, ακτιβιστής του βρετανικού ALF

Ο πολιτισμός σαν ολότητα έχει αποδειχθεί επιρρεπής σε μια διαρκή φθορά του ανθρώπινου και μη, ζώου. Δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από την κατάρρευσή του. Προκήρυξη του ELF στις 3/6/2003

Η δολιοφθορά, είναι κάτι παραπάνω από το οικονομικό σαμποτάζ, και φυσικά είναι επαναστατική! Αυτό είναι Τζιχάντ, φίλε. Δεν υπάρχουν αθώοι θεατές, απλούστατα γιατί σε τέτοιες στιγμές, οι θεατές δεν είναι αθώοι. Να τους πάρουμε στο κατόπι! Mike Roselle, συν-ιδρυτής του Earth First!, στην εφημερίδα Earth First! 12/1994-1/1995

ΕΚΔΟΣΕΙΣ.

Πηγή: http://www.geocities.com/grafeio_lt/alf.html